Indesit FM 54 RK.A (AN) instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Piekarnik do wbudowania
w meble
• FM 54 RK.
Piekarnik do wbudowania
w meble
• FM 54 RK.A
FM 54 3/24/05 9:23 Page 1
2
S p i s t r e Ê c i
Wa˝ne informacje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Parametry techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instalacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Panel sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
U˝ytkowanie urzàdzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Pieczenie w piekarniku – porady praktyczne . . . 11
Wskazówki dotyczàce pieczenia . . . . . . . . . . . 12
Pokr´t∏o minutnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Pokr´t∏o ustawiania czasu trwania pieczenia . . 14
Analogowy programator . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Analogowy zegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Elektroniczny programator gotowania . . . . . . 15
Konserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Wymiana ˝arówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Wyjmowanie drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . .18
Instalacja paneli katalitycznych . . . . . . . . . . . . 19
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Piekarnik do wbudowania
w meble
• FM 54 RK.B
2
FM 54 3/24/05 9:23 Page 2
3
Gratulujemy wybrania sprz´tu marki Indesit. Jego
niezawodnoÊç i ∏atwoÊç obs∏ugi przyniesie Paƒstwu
wiele satysfakcji. Przed przystàpieniem do korzysta-
nia z urzàdzenia nale˝y dok∏adnie zapoznaç si´ z tre-
Êcià tej instrukcji, gdy˝ zawiera ona wszelkie infor-
macje niezb´dne dla zapewnienia bezpiecznej insta-
lacji, u˝ytkowania i konserwacji. Niniejsza instrukcja
powinna zawsze byç pod r´kà.
Zalecenia
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZ-
PIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORY-
ZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci za-
mienne
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do
u˝ytku domowego.
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach,
których symbole znajdujà si´ na ok∏adce i na
tabliczce fabrycznej.
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest
zagwarantowane tylko wówczas, gdy zosta-
∏o ono prawid∏owo pod∏àczone do instalacji
elektrycznej uziemionej zgodnie w obowià-
zujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o zagro˝e-
nia nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby niespraw-
ne nie ma∏y dost´pu do:
panelu sterowania urzàdzenia
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoê-
dzie itp.)
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà
lub w∏aÊnie zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du
na ich nagrzanie
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku
nale˝y zabezpieczyç cz´Êci, które mogà byç
niebezpieczne)
Nie nale˝y:
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso
u˝ywaç przed∏u˝aczy i / lub rozga∏´ziaczy
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzà-
dzenie, w celu wy∏àczenia go z sieci
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyj-
nych
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie
powinien znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´-
Êciach urzàdzenia
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynni-
ków atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce itd.)
wykorzystywaç piekarnika jako schowka
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u
piekarnika
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzie-
ciom lub osobom niepe∏nosprawnym, bez
nadzoru doros∏ych
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub insta-
lowaç urzàdzenia
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwi-
su w nast´pujàcych przypadkach:
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta)
niew∏aÊciwej pracy piekarnika
wymiany gniazdka w przypadku gdy wtycz-
ka urzàdzenia do niego nie pasuje
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwi-
su w przypadku:
wàtpliwoÊci czy rozpakowane urzàdzenie
jest kompletne
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajà-
cego
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia,
˝àdajàc oryginalnych cz´Êci wymiennych
Nale˝y:
po rozpakowaniu sprawdziç czy urzàdzenie
jest kompletne
w przypadku wadliwego funkcjonowania,
lub przed przystàpieniem do czynnoÊci zwià-
zanych z konserwacjà od∏àczyç urzàdzenie
od êród∏a zasilania
WA˚NE INFORMACJE
FM 54 3/24/05 9:23 Page 3
4
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczy urzàdzenie od
êród∏a zasilania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli
jest)
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania
potraw do piekarnika
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku,
gdy˝ mo˝e on byç cieplejszy na koƒcach,
z powodu goràcego powietrza wydostajàce-
go si´ z piekarnika
Wymiary piekarnika
szerokoÊç 44 cm
g∏´bokoÊç 39 cm
wysokoÊç 34 cm
PojemnoÊç piekarnika
59 litry
Element grzejny moc
Dolny 1,3 kW
Górny 0,9 kW
Grill 1,35 kW
Termoobieg 2,3 kW
MMoocc mmaaxx..
2,65 kW
NNaappii´´cciiee ii cczz´´ssttoottlliiwwooÊÊçç zzaassiillaanniiaa
230 V 50 Hz
Urzàdzenie jest zgodne z na-
st´pujàcymi dyrektywami
Wspólnoty Europejskiej:
72/23/
CCEEEE
z dnia 19/02/73 (Niskie Napi´cie)
i póêniejsze zmiany
89/336/
CCEEEE
z dnia 03/05/89 (Kompatybil-
noÊç Elektromagnetyczna) i póêniejsze zmia-
ny
93/68/
CCEEEE
z dnia 22/07/93 i póêniejsze
zmiany.
zawsze gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane
sprawdziç czy pokr´t∏a sà na pozycji wy∏àcze-
nia
odciàç kabel zasilajàcy gdy urzàdzenie nie
ma wi´cej ju˝ byç u˝ytkowane
producent nie odpowiada za szkody powsta-
∏e w wyniku b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwe-
go, nierozsàdnego i b∏´dnego u˝ytkowania
urzàdzenia.
PARAMETRY TECHNICZNE
Drying:
FM 54 3/24/05 9:23 Page 4
5
Urzàdzenie musi byç instalowane przez wykwali-
fikowanego technika, zgodnie z poni˝szà instruk-
cjà. Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzial-
noÊci za wszelkie wypadki i zniszczenia spowo-
dowane niew∏aÊciwym monta˝em.
Uwaga: wszelkie czynnoÊci zwiàzane z konser-
wacjà i regulacjà piekarnika, muszà zostaç bez-
wzgl´dnie poprzedzone od∏àczeniem urzàdzenia
od sieci zasilajàcej.
Pod∏àczenie elektryczne
Piekarniki wyposa˝one w kabel zasilajàcy trój˝y∏o-
wy sà przystosowane do pracy przy pràdzie
o przemiennym napi´ciu i cz´stotliwoÊci zasilania
podanej na tabliczce znamionowej (umieszczonej
w dolnej cz´Êci panelu sterowania piekarnika).
Przewód uziemiajàcy ma kolor ˝ó∏to – zielony.
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego
do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpo-
Êrednio do sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià
nale˝y zainstalowaç wy∏àcznik wielobiegunowy
o rozstawie styków co najmniej 3 mm, dopaso-
wany do obcià˝enia i zgodny z obowiàzujàcymi
normami (uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane
przez wy∏àcznik). Kabel zasilajàcy musi byç tak
umieszczony by w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏
si´ do temperatury wy˝szej o 50°C od temperatu-
ry otoczenia. Przed pod∏àczeniem nale˝y upewniç
si´ czy:
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wy-
trzymaç obcià˝enie urzàdzenia (patrz tablicz-
ka znamionowa)
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obo-
wiàzujàcymi wymogami bezpieczeƒstwa
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobie-
gunowego wy∏àcznika
Przygotowanie piekarnika
i pierwsze u˝ycie
Po zainstalowaniu piekarnik nale˝y umyç ciep∏à
wodà z dodatkiem delikatnego detergentu. Wsu-
nàç ruszt i tac´ na kapiàcy t∏uszcz. Uruchamiç pu-
sty piekarnik przez ok. pó∏ godziny, przy termosta-
cie ustawionym na pozycji maksymalnej. Nast´p-
nie nale˝y otworzyç drzwiczki piekarnika i przewie-
trzyç pomieszczenie. Powsta∏y zapach jest wyni-
kiem ulatniania si´ substancji u˝ytych do zabezpie-
czenia piekarnika na czas up∏ywajàcy miedzy jego
produkcjà, a instalacjà.
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel,
w który zostanie wbudowane musi mieç odpo-
wiednie wymiary (rys.1). Na poni˝szym rysunku sà
podane wymiary w przypadku wbudowania pie-
karnika pod blat lub kolumnowo. Urzàdzenie mu-
si byç instalowane przez wykwalifikowanego
technika ze znajomoÊcià zasad wentylacji.
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji na-
le˝y usunàç tylnà Êcian´ niszy, a wgórnej cz´Êci
szafki wyciàç otwór kominowy o szerokoÊci 85-
90mm
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powin-
ny byç wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na
dzia∏anie wysokich temperatur. W przypadku me-
bli z drewna oklejanego klej powinien byç wytrzy-
ma∏y na temperatur´ 100°C. Zgodnie z obowiàzu-
jàcymi norami bezpieczeƒstwa gdy urzàdzenie jest
zabudowane nie powinno byç bezpoÊredniego
dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony
powinny byç zamocowane w taki sposób by nie
mo˝na by∏o ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´ narz´-
dziami.
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y
otworzyç drzwiczki piekarnika i przymocowaç go
INSTALACJA
FM 54 3/24/05 9:23 Page 5
6
przy pomocy 4 Êrub umieszczajàc je w czterech
otworach znajdujàcych si´ na listwie obwodowej.
W trakcie monta˝u, piekarnika nie wolno przeno-
siç trzymajàc za drzwi. Otwarte drzwi nie mogà
byç obcià˝ane ci´˝kimi przedmiotami, ani zbyt
mocno naciskane.
5
6
0
Rys. 1. Monta˝ piekarnika z termoobiegiem.
Rys. 1a. Monta˝ piekarnika statycznego
FM 54 3/24/05 9:23 Page 6
7
1. Pokr´t∏o wyboru temperatury
2. Pokr´t∏o wyboru funkcji roboczych
3. Elektroniczny programator
4. Minutnik z funkcjà koƒczenia pieczenia
5. Zielona kontrolka
6. ˚ó∏ta kontrolka
7. Minutnik
8. Analogowy programator lub analogowy zegar
PANEL STEROWANIA
4 5 6 2 1
1 6 3 5 2
7 5 6 2 1
1 6 8 5 2
FM 54 3/24/05 9:23 Page 7
8
UUwwaaggaa
: Blach´ na kapiàcy t∏uszcz nale˝y wyko-
rzystywaç podczas pieczenia na ro˝nie. W przy-
padku innych opcji piekarnika nie nale˝y stosowaç
dolnej pó∏ki. Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci
piekarnika podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to
spowodowaç uszkodzenie emalii. Do pieczenia
nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie kratk´ piekarnika. Wy-
branie funkcji piekarnika powoduje zapalenie zie-
lonej kontrolki. ˚ó∏ta kontrolka termostatu Êwieci
si´ w momencie pracy elementu grzejnego i ga-
Ênie po osiàgni´ciu wybranej temperatury.
Pozycje pokr´t∏a wyboru funkcji
roboczych:
Funkcja „Rozmra˝anie”
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1” : dowolne
Zamocowany w tylnej cz´Êci piekarnika wentylator
wymusza obieg powietrza o temperaturze pokojo-
wej wokó∏ potrawy. Taki sposób rozmra˝ania jest
najbardziej zalecany, szczególnie dla delikatnych
potraw, które nie mogà byç podgrzewane. U˝ycie
wentylatora skraca czas rozmra˝ania prawie o jed-
nà trzecià.
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy
55 00
°C
i
225500
°C
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji w∏àczajà si´ dwa
elementy grzejne piekarnika – dolny i górny. Cie-
p∏o rozchodzi si´ równomiernie od do∏u i z góry.
Jest to funkcja zalecana do potraw z wo∏owiny
i ciel´ciny wymagajàcych powolnego przygotowa-
nia z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów. Jest to rów-
nie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek, her-
batników itp.. Przy w∏àczonym dolnym i górnym
grzejniku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub
rusztu, gdy˝ na kilku powierzchniach temperatura
rozchodzi si´ w niew∏aÊciwy sposób. JeÊli potrawa
wymaga silniejszego ogrzewania od do∏u lub z gó-
ry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Wszechstronne pieczenie
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To w∏a-
Ênie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona potrawa
przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas
pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem istnie-
je mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych
potraw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà
jednakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç
dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygoto-
wywanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e
rezultaty uzyskuje si´ dla daƒ typu
au gratin
(za-
piekanych) lub takich, które wymagajà przed∏u-
˝onego czasu pieczenia, jak: lazania, pieczone
makarony, rizotto,
vol-au-vent
, itp.; Ponadto,
dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe
jest stosowanie ni˝szych temperatur do przygo-
towywania pieczeni. Dzi´ki ni˝szej temperaturze
zmniejsza si´ wysychanie i uzyskuje si´ bardziej
kruche mi´so oraz zapobiega si´ jego kurczeniu.
Tryb z nawiewem nadaje si´ szczególnie dobrze
do pieczenia ryb z minimalnym dodatkiem przy-
praw – pozwala to na zachowanie ich smaku
i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ rów-
nie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad: kapu-
sty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów, pa-
pryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wy-
Êmienitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwa-
U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA
FM 54 3/24/05 9:23 Page 8
9
szanych, jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do her-
baty, croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stoso-
wany do rozmra˝ania mi´sa, ryb i chleba – po
ustawieniu temperatury na 80‡C. Aby rozmroziç
bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´-
t∏o termostatu na 60‡C bàdê zastosowaç obieg
zimnego powietrza, ustawiajàc termostat na 0‡C.
Grill pojedynczy
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Rozgrzewa si´ górna grza∏ka.
Funkcja ta jest przeznaczona do zarumienienia po-
traw z wierzchu na koniec pieczenia.
Grill podwójny
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypro-
mieniowywanym z elektrycznego elementu grzej-
nego umieszczonego w górnej cz´Êci piekarnika.
Wyjàtkowo wysoka temperatura grilla, po∏àczona
z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝liwia natych-
miastowe przyrumienianie powierzchni mi´s i pie-
czeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jed-
noczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu da-
nia. Funkcja ta pozwala wi´c na otrzymywanie so-
czystych i kruchych daƒ mi´snych. Pieczenie
w tym trybie zalecane jest przede wszystkim do
przygotowywania daƒ, które wymagajà wysokich
temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´-
cina lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp.
Grill z wentylacjà
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie
cieplne elementów grzejnych z cyrkulacjà goràce-
go powietrza. Po∏àczenie takie zapobiega przypa-
laniu si´ powierzchni potraw oraz umo˝liwia do-
tarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ. Tryb ten
nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek,
kotletów z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp.
Ponadto doskonale piecze tuƒczyka, steki
z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga z grilla nale˝y korzystaç przy za-
mkni´tych drzwiczkach.
Dolna grza∏ka z wentylatorem
Po∏o˝enie pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Funkcja przydatna do podgrzewania potraw lub
wolnego pieczenia potraw.
Tryb konwencjonalny z wentylato-
rem
Pozycja pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Po∏àczenie tradycyjnego piekarnika z wymuszo-
nym obiegiem powietrza. Funkcja przydatna do
pieczenia chleba, pizzy i lasagne. Przed wsadze-
niem potrawy do pieczenia nale˝y rozgrzaç pie-
karnik.
OÊwietlenie piekarnika
Dolna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Funkcja przydatna do podgrzewania potraw lub
bardzo wolnego pieczenia potraw.
Górna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Funkcja przydatna do trzymania potraw w cieple
lub bardzo delikatnego odgrzewania.
Ro˝en
Pozycja pokr´t∏a termostatu „1”: mi´dzy 50°C
i 250°C
Przy w∏àczonej grza∏ce grilla w∏àcza si´ silnik
ro˝na.
FM 54 3/24/05 9:23 Page 9
10
Z ro˝na korzysta si´ w nast´pujàcy sposób:
1. wsunàç tac´ na kapiàcy t∏uszcz w dolnà pro-
wadnic´.
2. zamontowaç ro˝en w otworze znajdujàcym si´
w tylnej Êrodkowej cz´Êci piekarnika, sprawdzajàc
czy przednie po∏àczenie ro˝na umieszczone zosta-
∏o poprawnie w ramce mocujàcej.
3. zdemontowaç plastikowy uchwyt i uruchomiç
silnik obracajàcy ro˝en za pomocà pokr´t∏a wybo-
ru funkcji (2) ustawiajàc w pozycji .
4. Uruchomiç grza∏k´ grilla pokr´t∏em (1) pozycja
maksymalna.
DDoollnnaa ggrrzzaakkaa zz wweennttyyllaattoorreemm
Uruchomiony zostaje wentylator i dolny element
grzejny. Termostat nale˝y ustawiç na ˝àdanà tem-
peratur´. Funkcja zalecana do podgrzewania lub
bardzo wolnego pieczenia.
Fig. 2
FM 54 3/24/05 9:23 Page 10
11
Pieczona
potrawa
po∏o˝enie
pokr´t∏a
termostatu °C
numer
pó∏ki
(od do∏u)
czas
pieczenia (min.)
PIECZENIE W PIEKARNIKU – PORADY PRAKTYCZNE
Pieczenie ciasta
Kruche ciasta
Torty z owocami
Placki ze Êliwkami
Biszkopt
Paszteciki (na 2 poziomach)
Ciasteczka (na 2 poziomach)
Sernik (na 2 poziomach)
Ciasto francuskie (na 3 poziomach)
Herbatniki (na 3 poziomach)
Bezy
Ciasta kruche
Mro˝onki
Pizza
Cukinia i krewetki w cieÊcie
Placek ze szpinakiem
Zawijane ciasto z owocami
Lasagne
Rogaliki
Kawa∏ki kurczaka
Odgrzewanie i pieczenie potraw
˚eberka wieprzowe
Pieczona ciel´cina
Kaczka
Skrzyde∏ka kurczaka
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni´
Pieczony kurczak z ziemniakami
Makrela
W∏àczony grill
Sola i màtwa
Kebab z ka∏amarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciel´cy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
Ro˝en
Ciel´cina
Kurczak
Jagni´
180
180
180
160
200
190
210
180
180
80
180
Max
200
220
200
200
180
220
200
200
200
200
230
180
180
200
180
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
3
3
2
2
2
2
2
2
2
3
3
3
2
2-4
3
2
2-4
2
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
20-30
45-50
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
120-160
30-35
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
35
70-75
65-75
20-25
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
80-90
70-80
70-80
Zalecany Indywidualny
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych
upodobaƒ.
FM 54 3/24/05 9:23 Page 11
12
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw
na wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór
najlepszej metody dla danego rodzaju dania. Z cza-
sem nauczà si´ Paƒstwo najlepszych sposobów wy-
korzystania tego niezwykle wygodnego urzàdzenia.
Przedstawione poni˝ej wskazówki sà jedynie ogól-
nymi zaleceniami, które mogà byç zmieniane odpo-
wiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç
uprzedniego nagrzania piekarnika, w zasadzie
ka˝dorazowo przy pieczeniu potraw przygotowy-
wanych z u˝yciem dro˝d˝y, zaleca si´ skorzystanie
z funkcji roboczej wszechstronne pieczenie”
pozwalajàcej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy
niewielkim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy
do piekarnika, w zale˝noÊci od potrzeby mo˝na
skorzystaç z innej funkcji roboczej urzàdzenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej
ni˝ jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb
wszechstronne pieczenie”.
Korzystajàc z trybu „
wwsszzeecchhssttrroonnnnee ppiieecczzee--
nniiee
” nale˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas
pieczenia w trybie z nawiewem, do pieczenia wy-
biera si´ dwa spoÊród trzech Êrodkowych pozio-
mów. Poziom najwy˝szy i najni˝szy wystawione sà
na najbardziej bezpoÊrednie dzia∏anie przep∏ywa-
jàcego w piekarniku goràcego powietrza. Piecze-
nie na tych poziomach mo˝e doprowadziç do spa-
lenia bardziej delikatnych potraw;
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych inten-
sywniejszego pieczenia zalecane jest stosowanie
drugiego i czwartego poziomu. Na przyk∏ad, pod-
czas równoczesnego przygotowywania pieczeni
wraz z innymi potrawami, pieczeƒ umieszczana
jest na drugim poziomie a czwarty poziom prze-
znaczany jest na dania bardziej delikatne;
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych
ró˝nych temperatur pieczenia lub czasów piecze-
nia, nale˝y ustawiç Êrednià temperatur´ dla tych
dwóch potraw a danie bardziej delikatne umieÊciç
na czwartym poziomie piekarnika. Jako pierwsze
nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krótszym czasie
pieczenia;
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt
umieszcza si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z grilla
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´
przez ustawienie pokr´t∏a na symbolu:
Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa cz´Êç grzejnika
opiekacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone w na-
ro˝nikach rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale-
˝y zatem pami´taç o w∏aÊciwym umieszczeniu po-
traw na ruszcie, tj. w jego centralnej cz´Êci. Ruszt
powinien byç umieszczony na pozycji trzeciej lub
czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opieka-
cza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji tempe-
ratury w pozycji – maximum, gdy˝ promienie pod-
czerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Funkcja
grill z nawiewem” okazuje si´
niezastàpiona w przypadku koniecznoÊci szybkie-
go opiekania, ∏àczàc zalety opiekacza z korzyÊcia-
mi wynikajàcymi ze stosowania funkcji termoobie-
gu: gotowa potrawa jest pi´knie przyrumieniona
i dobrze wypieczona od do∏u. Umo˝liwia opieka-
nie du˝ych kawa∏ków mi´sa i drobiu bez u˝ycia
ro˝na. Mo˝na równie˝ korzystaç z opisanej funkcji
w koƒcowym etapie pieczenia potraw, w celu rów-
nomiernego przyrumieniania,.
Uwaga! Opiekanie nale˝y prowadziç przy
zamkni´tych drzwiach piekarnika, osiàgnie-
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE PIECZENIA
FM 54 3/24/05 9:23 Page 12
13
my wówczas lepsze rezultaty i znacznà oszcz´dnoÊç
energii (oko∏o 10%). Przy korzystaniu z ka˝dej funk-
cji z u˝yciem opiekacza, zaleca si´ ustawienie pokr´-
t∏a regulacji temperatury w pozycji- maximum. Wy-
móg ten ÊciÊle zwiàzany jest z zasadami, na których
opiera si´ funkcjonowanie opiekacza – optymalna
wydajnoÊç promieni podczerwonych dzia∏ajàcych na
potraw´ osiàgana jest w wysokich temperaturach.
W przypadku gdy jest taka potrzeba mo˝na oczywi-
Êcie obni˝yç temperatur´ w piekarniku, gdy pracuje
on w jednej z funkcji z u˝yciem opiekacza. W tym ce-
lu, wystarczy za pomocà termoregulatora ustawiç
(ni˝szà od maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory
piekarnika, u˝ywajàc opiekacza nale˝y
umieÊciç blach´ do pieczenia na pierwszym
poziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika,
piekarnik osiàga w∏aÊciwà temperatur´, gdy zgaÊnie
˝ó∏ta lampka kontrolna „
66
”. Nie nale˝y otwieraç
drzwi piekarnika w trakcie pieczenia gdy˝ mo˝e to
spowodowaç opadni´cie ju˝ wyroÊni´tego ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powin-
na byç zbyt p∏ynna, w przeciwnym razie wyd∏u˝a
to cykl pieczenia. Najcz´Êciej powtarzajàce si´ pro-
blemy w przypadku pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝sza
o 10°C i skróciç czas pieczenia
Ciasto „siada”
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub nale˝y
obni˝yç o 10°C temperatur´ pieczenia
Wierzch ciasta jest przypalony
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarnika,
ustawiç ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas piecze-
nia
Ciasto ma zakalec
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç tempera-
tur´ i wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà
W wyniku równoczesnego pieczenia
ciast na dwóch ró˝nych poziomach uzy-
skaliÊmy niezadowalajàcy rezultat
w przypadku jednego z nich (ró˝nica
w stopniu wypieczenia)
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝e-
nie potraw do piekarnika, wcale nie oznacza, i˝
muszà one zostaç wyj´te w jednakowym czasie.
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pie-
czeniu pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´  „piekar-
nik z nawiewem”:
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝
przez 10 minut,
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç
na ruszcie stanowiàcym wyposa˝enie piekar-
nika. Stosowanie b´dàcej na wyposa˝eniu
blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby niepo-
trzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby
dostatecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika
podczas pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia
(capricciosa, quattro stagioni) zaleca si´ do-
danie mozzarelli w po∏owie pieczenia.
W przypadku pieczenia na dwóch pozio-
mach zaleca si´ pieczenie na poziomach dru-
gim i czwartym w temperaturze 220ºC.
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, za-
lecana minimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg.
Drób i ryby powinny byç pieczone w temperatu-
rach 180 – 200°C. Zalecana temperatura dla
mi´s zale˝y natomiast w du˝ym stopniu od ˝àda-
nego stopnia wypieczenia. Je˝eli pragniemy, aby
mi´so by∏o „krwiste” nale˝y w pierwszej fazie
pieczenia, ustawiç na krótki okres czasu wysokà
temperatur´ rz´du 200-220° C, by póêniej stop-
niowo ja obni˝aç. Przy wyborze odpowiedniej
FM 54 3/24/05 9:23 Page 13
14
temperatury nale˝y kierowaç si´ nast´pujàcà za-
sadà: im wi´ksza porcja mi´sa, tym ni˝sza tem-
peratura i d∏u˝szy czas pieczenia. U∏o˝yç mi´so
na Êrodku rusztu i umieÊciç pod nim blach´ na
kapiàcy t∏uszcz. Potrawa powinna znajdowaç si´
poÊrodku piekarnika. JeÊli chce si´ by by∏a ona
bardziej ogrzewana od do∏u, nale˝y skorzystaç
z ni˝szych poziomów. Aby pieczeƒ zachowa∏a
wszystkie walory smakowe (szczególnie w przy-
padku kaczki i dziczyzny) nale˝y od góry ob∏o˝yç
jà boczkiem lub s∏oninà.
Pokr´t∏o minutnika „7” (rys.3)
1.Przekr´ciç pokr´t∏o minutnika o pe∏en obrót
zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
2.Nast´pnie cofnàç pokr´t∏o ustawiajàc je na ˝à-
dany czas, podany w minutach na panelu.
3.Po up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´
sygna∏ dêwi´kowy.
UWAGA: minutnik nie wy∏àcza piekarnika.
Pokr´t∏o ustawiania czasu trwania pie-
czenia „4” (rys.4)
Niektóre piekarniki wyposa˝one sà w zegar, który
steruje zakoƒczeniem czasu pieczenia. W celu na-
stawieniu zegara nale˝y przekr´ciç do koƒca
(zgodnie z ruchem wskazówek zegara) pokr´t∏o
minutnika, a nast´pnie cofajàc pokr´t∏o ustawiç
˝àdany czas pieczenia nakierowujàc znacznik po-
kr´t∏a na minuty znajdujàce si´ na panelu sterowa-
nia. Po up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie
si´ sygna∏ dêwi´kowy, a piekarnik zostanie auto-
matycznie wy∏àczony.
UWAGA: ˝eby korzystaç z piekarnika bez kontro-
lowanego czasu pieczenia pokr´t∏o minutnika
ustawiç na symbolu .
Analogowy programator „8” (rys.5)
Ustawianie godziny
Piekarnik musi byç pod∏àczony do pràdu. Wcisnàç
pokr´t∏o „A i przekr´ciç je w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara a˝ do ustawie-
nia dok∏adnej godziny. Uwaga: programator jest
elektryczny, tak wi´c w przypadku braku pràdu za-
trzyma si´ na czas przerwy w dostawie pràdu. Na-
st´pnie nale˝y powtórnie ustawiç godzin´.
Programowanie gotowania
z opóênionym rozpocz´ciem
Pociàgnàç pokr´t∏o „
AA
” i przekr´ciç je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara a˝ do
chwili gdy znacznik „
BB
” b´dzie wskazywa∏ ˝àdanà
godzin´ rozpocz´cia gotowania.
Programowanie gotowania
z opóênionym rozpocz´ciem
Przekr´ciç pokr´t∏o „A w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara a˝ do chwili gdy
B A
FM 54 3/24/05 9:23 Page 14
15
w okienku pojawi si´ ˝àdany czas pieczenia (max.
180 min) pod symbolem XII.
Po up∏yni´ciu zaprogramowanego czasu, piekarnik
zostanie automatycznie wy∏àczony i b´dzie si´ roz-
lega∏ sygna∏ dêwi´kowy dopuki pokr´t∏em „A nie
ustawimy symbolu .
Obs∏uga manualna
Uwaga: z funkcji nale˝y korzystaç zawsze gdy nie
ma koniecznoÊci programowania gotowania.
Przekr´ciç pokr´t∏o „A w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara a˝ do chwili gdy
w okienku pojawi si´ symbol .
Umo˝liwia zaprogramowanie piekarnika lub opie-
kacza na nast´pujàce funkcje:
okreÊlony czas gotowania, rozpocz´cie goto-
wania opóênione
okreÊlony czas gotowania, rozpocz´cie na-
tychmiastowe
minutnik
Funkcje przycisków:
minutnik na minuty, godziny
czas gotowania
koniec gotowania
prze∏àczanie manualne
ustawianie czasów wstecz
ustawiania czasów na przód
WyÊwietlane symbole:
„AUTO” (migajàcy) – wybrano program automa-
tyczny, ale nie zatwierdzono
„AUTO” (Êwiecàcy) – wybrano program automa-
tyczny i zatwierdzono
Wybrano opcj´ automatycznà
Wybrano opcj´ minutnika
i „AUTO” (oba migajàce) – B∏àd programu
Przy trybie manualnym ˝adne symbole si´ nie
Êwiecà, poza godzinà.
Analogowy zegar „8” (rys.6)
Ustawianie godziny
Piekarnik musi byç pod∏àczony do pràdu. Wcisnàç
pokr´t∏o „
AA
” i przekr´ciç zgodnie lub przeciwnie
do ruchu wskazówek zegara a˝ do ustawienia
w∏aÊciwej godziny.
UUwwaaggaa
: Zegar jest elektryczny,
w przypadku braku pràdu zatrzyma si´ na czas
przerwy w dostawie pràdu. Nast´pnie nale˝y po-
wtórnie ustawiç na nim godzin´.
ELEKTRONICZNY PROGRAMATOR GOTOWANIA
A
FM 54 3/24/05 9:23 Page 15
16
Ustawiane zegara cyfrowego
Po pod∏àczeniu do sieci zasilajàcej lub po przerwie
w dostawie pràdu zegar wyÊwietla 0.00
Wcisnàç jednoczeÊnie przyciski i ,
a nast´pnie (w ciàgu 4 sekund) przy pomocy
przycisków i ustawiç godzin´.
Przyciskiem zwi´kszamy czas
Przyciskiem zmniejszamy czas.
W celu zmiany godziny nale˝y post´powaç w na-
st´pujàcy sposób:
1. Powtórzyç powy˝ej opisane czynnoÊci.
2. Wcisnàç przycisk i przy pomocy przycisków
i ustawiç w∏aÊciwy czas.
Obs∏uga manualna piekarnika
Po ustawieniu godziny programator ustawia si´
automatycznie w pozycji manualnej (pojawia si´
symbol )
Uwaga: Przestawianie piekarnika na sterowania
r´czne i automatyczne odbywa si´ przez wciskanie
przycisku .
Je˝eli „AUTO” miga (automatyczny program pie-
czenia jest wybrany) nale˝y skasowaç nastawiony
czas programu wciskajàc przycisk [] do momentu
pojawienia si´ zera na wyÊwietlaczu.
Programowanie czasu pieczenia
z opóênionym w∏àczeniem
Ustawiamy czas gotowania i godzin´ zakoƒczenia
gotowania. Za∏ó˝my, ˝e w okienku widnieje godzi-
na 10:00.
1. Przekr´ciç pokr´t∏o piekarnika na ˝àdanà funk-
cj´ i temperatur´ (np. w∏àczony dolny i górny
grzejnik, 200°C).
2. Nacisnàç przycisk , a nast´pnie (w ciàgu
4 sekund) przy pomocy przycisków i usta-
wiç ˝àdany czas. Za∏ó˝my, ˝e chcemy ustawiç
czas 30 min, pojawia si´:
Gdy puÊcimy przycisk po 4 sekundach pojawia si´
ponownie obecna godzina z symbolem i na-
pisem „auto”
3. Wcisnàç przycisk , a nast´pnie przy pomo-
cy przycisków i ustawiç godzin´ koƒca
gotowania, za∏ó˝my 13:00
4. Gdy puÊcimy przycisk na zegarze po 4 sekun-
dach pojawia si´ obecna godzina.
Napis „auto” przypomina, ˝e piekarnik zosta∏ za-
programowany na konkretny czas gotowania i au-
tomatyczne wy∏àczenie si´ o konkretnej godzinie.
Piekarnik w∏àcza si´ wi´c automatycznie o 12:30,
˝eby wy∏àczyç si´ po 30 minutach. Kiedy piekarnik
jest w∏àczony przez ca∏y czas gotowania jest wi-
doczny symbol . Po naciÊni´ciu przycisku
w dowolnym momencie gotowania pojawi si´
ustawiony czas gotowania, po przyciÊni´ciu przyci-
sku pojawi si´ czas zakoƒczenia gotowania.
Gdy gotowanie zakoƒczy si´ s∏ychaç kilku-
minutowy sygna∏ dêwi´kowy, w celu wy∏à-
czenia go nale˝y nacisnàç jakikolwiek przy-
cisk z wyjàtkiem przycisków i .
Programujàc wy∏àcznie czas trwania goto-
wania (powy˝sze punkty 1 i 2) gotowanie zaczy-
na si´ od razu.
Kasowanie nastawionego programu odbywa
si´ przez wciÊni´cie przycisku i przyciskiem
ustawienie czasu:
Minutnik
Minutnik umo˝liwia odliczanie ustalonego okresu
czasu. Funkcja ta nie w∏àcza ani nie wy∏àcza pie-
karnika – jedynie sygnalizuje up∏yni´cie ustawio-
nego czasu.
m
e m
+
=
?
,
FM 54 3/24/05 9:23 Page 16
17
Po przyciÊni´ciu przycisku na wyÊwietlaczu po-
jawi si´:
Nast´pnie, za pomocà przycisków i nale-
˝y ustawiç wybrany czas do odliczania.
Po zwolnieniu przycisku, minutnik zacznie odliczanie,
a na wyÊwietlaczu prezentowany b´dzie bie˝àcy czas.
Po osiàgni´ciu ustawionego czasu, rozlegnie si´
sygna∏ akustyczny, który mo˝na wy∏àczyç przyci-
skajàc dowolny z przycisków (poza przyciskami
i
; wtedy znajdujàcy si´ do tej pory na wy-
Êwietlaczu symbol zgaÊnie
Poprawianie / odwo∏ywanie
ustawieƒ
Wprowadzone dane mogà zostaç w dowol-
nym momencie zmienione, przez przyciÊni´-
cie klawisza lub .
Gdy odwo∏uje si´ ustawionà wartoÊç d∏ugoÊci
pieczenia, dane godziny zakoƒczenia piecze-
nia zostanà równie˝ odwo∏ane i vice versa.
W trakcie programowania piekarnika, nie mo˝-
na wprowadziç godziny zakoƒczenia pieczenia
wczeÊniejszej od godziny rozpocz´cia pieczenia.
?
,
.
KONSERWACJA
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabie-
gów konserwacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏à-
czyç urzàdzenie od êród∏a zasilania. Regularna
konserwacja i czyszczenie kuchenki jest
gwarancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania
urzàdzenia.
Nale˝y pami´taç, ˝e:
Do czyszczenia piekarnika zabrania
si´ stosowania urzàdzeƒ czyszczà-
cych parà
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni
oraz p∏yt samoczyszczàcych (jeÊli sà) stosuje-
my letnià wod´, nie nale˝y u˝ywaç rozpusz-
czalników lub Êrodków zawierajàcych sub-
stancje Êcierne. Na powierzchniach ze stali
nierdzewnej, po d∏ugotrwa∏ym, regularnym
przemywaniu wodà o du˝ej zawartoÊci
wapnia lub silnymi detergentami (zawierajà-
ce zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´ nieusu-
walne przebarwienia. Aby tego uniknàç,
ka˝dorazowo po skoƒczeniu mycia nale˝y
sp∏ukaç, a nast´pnie osuszyç stalowe po-
wierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç o usu-
waniu rozlanych p∏ynów.
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane
jest, zaraz po u˝yciu, kiedy piekarnik jest
jeszcze ciep∏y, stosujàc ciep∏à wod´ z my-
d∏em. Detergent nale˝y dok∏adnie zmyç,
a piekarnik wytrzeç do sucha. Nie nale˝y
u˝ywaç rozpuszczalników lub Êrodków za-
wierajàcych substancje Êcierne, gdy˝ mogà
uszkodziç emali´. W celu usuni´cia przypa-
lonego t∏uszczu z powierzchni piekarnika na-
le˝y stosowaç specjalne Êrodki, do tego
przeznaczone, dost´pne w punktach serwi-
sowych, autoryzowanych przez producenta
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà
przetarcia wilgotnà gàbkà z dodatkiem deli-
katnego detergentu po ka˝dym u˝yciu,
a nast´pnie wytarcia do sucha.
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà
uszczelkà, przylegajàcà do obwodu drzwi-
czek. Nale˝y regularnie sprawdzaç jej stan
techniczny, a w razie potrzeby czyÊciç wodà
z nieagresywnym detergentem. W przypad-
ku stwierdzenia uszkodzenia nale˝y skontak-
towaç z autoryzowanym serwisem. Nie zale-
camy korzystania z piekarnika zanim usterka
nie zostanie usuni´ta.
FM 54 3/24/05 9:23 Page 17
18
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej
pó∏ce piekarnika. Powoduje to nadmierne ku-
mulowanie temperatury w miejscu styku
i w efekcie uszkodzenie emalii.
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà
gàbkà z dodatkiem delikatnego detergentu
po ka˝dym u˝yciu, a nast´pnie wytrzeç do
sucha.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia we-
wn´trznego piekarnika
(rys.8)
Od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej, za
pomocà wielobiegunowego wy∏àcznika,
w który wyposa˝ona zosta∏a instalacja zasila-
jàca urzàdzenie, lub od∏àczyç wtyczk´ jeÊli
jest to mo˝liwe
Odkr´ciç szklanà os∏on´ lampy „
AA
Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´ i zastàpiç jà
nowà, odpornà na wysokie temperatury (wy-
trzyma∏oÊç do 300°C) o nast´pujàcych para-
metrach:
– Napi´cie 230/240 V
– Moc 25 W
– Trzonek E14
Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki
i przywróciç zasilanie urzàdzenia.
Wyjmowanie drzwi piekarnika (rys.9)
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´-
trza piekarnika mo˝na wyjàç drwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
Ca∏kowicie otworzyç drzwi;
UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie „B”
znajdujàce si´ na obydwu zawiasach „A”;
Trzymajàc oburàcz drzwi nale˝y powoli za-
mykaç, lecz nie do koƒca;
Pociàgnij drzwi do siebie od∏àczajàc je od
piekarnika;
Post´pujàc w sposób odwrotny ni˝ podany powy-
˝ej wstawimy drzwi z powrotem.
Przed zamkni´ciem drzwi, nale˝y pami´taç
o odblokowaniu dêwigni „B”.
AA
BB
FM 54 3/24/05 9:23 Page 18
19
Instalacja paneli katalitycznych
(samoczyszczàcych) (opcjonalnie) – (rys.10)
1) Z bocznych Êcian wewnàtrz piekarnika zdjàç
prowadnice blachy i rusztu. W tym celu nale˝y pr´t
odpiàç z zaczepu „A” (rys.11)
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´-
pujàce informacje:
rodzaj problemu
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamio-
nowej umieszczonej na urzàdzeniu i/lub na opa-
kowaniu.
2) Przy pomocy 4 Êrób przykr´ciç panel (A)
3) Boczne panele (C) przy∏o˝yç do Êcian i przymo-
cowaç wczeÊniej zdj´te prowadnice
4) W∏o˝yç wszystkie akcesoria piekarnika z powro-
tem do Êrodka.
Indesit Company
FM 54 3/24/05 9:23 Page 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Indesit FM 54 RK.A (AN) instrukcja

Typ
instrukcja