12
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw
na wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór
najlepszej metody dla danego rodzaju dania. Z cza-
sem nauczà si´ Paƒstwo najlepszych sposobów wy-
korzystania tego niezwykle wygodnego urzàdzenia.
Przedstawione poni˝ej wskazówki sà jedynie ogól-
nymi zaleceniami, które mogà byç zmieniane odpo-
wiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç
uprzedniego nagrzania piekarnika, w zasadzie
ka˝dorazowo przy pieczeniu potraw przygotowy-
wanych z u˝yciem dro˝d˝y, zaleca si´ skorzystanie
z funkcji roboczej „wszechstronne pieczenie”
pozwalajàcej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy
niewielkim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy
do piekarnika, w zale˝noÊci od potrzeby mo˝na
skorzystaç z innej funkcji roboczej urzàdzenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej
ni˝ jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb
„wszechstronne pieczenie”.
Korzystajàc z trybu „
wwsszzeecchhssttrroonnnnee ppiieecczzee--
nniiee
” nale˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
•
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas
pieczenia w trybie z nawiewem, do pieczenia wy-
biera si´ dwa spoÊród trzech Êrodkowych pozio-
mów. Poziom najwy˝szy i najni˝szy wystawione sà
na najbardziej bezpoÊrednie dzia∏anie przep∏ywa-
jàcego w piekarniku goràcego powietrza. Piecze-
nie na tych poziomach mo˝e doprowadziç do spa-
lenia bardziej delikatnych potraw;
•
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych inten-
sywniejszego pieczenia zalecane jest stosowanie
drugiego i czwartego poziomu. Na przyk∏ad, pod-
czas równoczesnego przygotowywania pieczeni
wraz z innymi potrawami, pieczeƒ umieszczana
jest na drugim poziomie a czwarty poziom prze-
znaczany jest na dania bardziej delikatne;
•
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych
ró˝nych temperatur pieczenia lub czasów piecze-
nia, nale˝y ustawiç Êrednià temperatur´ dla tych
dwóch potraw a danie bardziej delikatne umieÊciç
na czwartym poziomie piekarnika. Jako pierwsze
nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krótszym czasie
pieczenia;
•
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt
umieszcza si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z grilla
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´
przez ustawienie pokr´t∏a na symbolu:
Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa cz´Êç grzejnika
opiekacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone w na-
ro˝nikach rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale-
˝y zatem pami´taç o w∏aÊciwym umieszczeniu po-
traw na ruszcie, tj. w jego centralnej cz´Êci. Ruszt
powinien byç umieszczony na pozycji trzeciej lub
czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opieka-
cza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji tempe-
ratury w pozycji – maximum, gdy˝ promienie pod-
czerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Funkcja
„„
grill z nawiewem” okazuje si´
niezastàpiona w przypadku koniecznoÊci szybkie-
go opiekania, ∏àczàc zalety opiekacza z korzyÊcia-
mi wynikajàcymi ze stosowania funkcji termoobie-
gu: gotowa potrawa jest pi´knie przyrumieniona
i dobrze wypieczona od do∏u. Umo˝liwia opieka-
nie du˝ych kawa∏ków mi´sa i drobiu bez u˝ycia
ro˝na. Mo˝na równie˝ korzystaç z opisanej funkcji
w koƒcowym etapie pieczenia potraw, w celu rów-
nomiernego przyrumieniania,.
Uwaga! Opiekanie nale˝y prowadziç przy
zamkni´tych drzwiach piekarnika, osiàgnie-
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE PIECZENIA