Ariston MB 91.3 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Piekarnik
do wbudowania w meble
• MB 91
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Piekarnik
do wbudowania w meble
• MB 91
Spis treÊci
Wa˝ne informacje ................................ 3
Opis urzàdzenia
................................... 3
U˝ytkowanie urzàdzenia
......................... 4
Konserwacja
....................................... 7
Wskazówki dotyczàce pieczenia
................ 8
Zalecenia
......................................... 12
Instalacja
......................................... 13
Parametry techniczne
........................... 14
2
Piekarnik
do wbudowania w meble
• MB 91
Gratulujemy wybrania sprz´tu marki Ariston. Jego
niezawodnoÊç i ∏atwoÊç obs∏ugi przyniesie Paƒstwu
wiele satysfakcji. Przed przystàpieniem do korzy-
stania z urzàdzenia nale˝y dok∏adnie zapoznaç si´
z treÊcià tej instrukcji, gdy˝ zawiera ona wszelkie
informacje niezb´dne dla zapewnienia bezpiecznej
instalacji, u˝ytkowania i konserwacji. Niniejsza in-
strukcja powinna zawsze byç pod r´kà.
3
OPIS URZÑDZENIA
AF
A. Panel sterowania
B. Pokr´t∏o wyboru funkcji roboczej
C. Termostat
D. Minutnik
E. Kontrolka pracy piekarnika
– zapalona wskazuje faz´ nagrzewania si´
piekarnika do ustawionej temperatury
F. Szybka w drzwiach piekarnika
WA˚NE INFORMACJE
C
E
B
D
Funkcje robocze urzàdzenia ustawia si´ przy pomocy
pokr´te∏ znajdujàcych si´ na panelu sterowania.
Pokr´t∏a piekarnika
„Maxipiekarnik” firmy Ariston ∏àczy zalety normal-
nego piekarnika z mo˝liwoÊciami piekarnika z termo-
obiegiem. Piekarnik jest urzàdzeniem wielofunkcyj-
nym, pozwalajàcym na wybranie jednego z 7 spo-
sobów przygotowania potrawy. Funkcje wybiera
si´ przy pomocy pokr´te∏ funkcji roboczych „B
i termostatu „C” znajdujàcych si´ na panelu stero-
wania.
OÊwietlenie piekarnika
W∏àcza si´ przez ustawianie pokr´t∏a „B” w pozycji
innej ni˝ oznaczonej symbolem „q”.
Uwaga: W celu w∏àczenia lampki bez w∏àczenia
któregokolwiek z elementów grzejnych nale˝y usta-
wiç pokr´t∏o „B” na pozycji oznaczonej symbolem
, a pokr´t∏o termostatu „C” na zerze oznaczo-
nym symbolem „q”.
Uwaga: Przed u˝yciem piekarnika i opiekacza po
raz pierwszy zaleca si´ w∏àczenie ich na oko∏o 30
minut i wietrzenie pomieszczenia. Wydzielajàcy si´
zapach jest rezultatem ulatniania si´ substancji,
którymi zabezpieczono piekarnik po produkcji.
1. Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji, zapala si´ lampka
i w∏àczajà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny
i górny. Jest to funkcja zalecana do przygotowy-
wania potraw z∏o˝onych z dwóch sk∏adników, np.
˝eberek z kapustà, a tak˝e do potraw z mi´sa wy-
magajàcych powolnego przygotowania z ciàg∏ym
uzupe∏nianiem p∏ynów. Jest to równie˝ Êwietny
system do pieczenia ciasteczek, herbatników itp.
Przy w∏àczonym dolnym i górnym grzejniku nale˝y
u˝ywaç tylko jednej blachy lub rusztu, gdy˝ na
kilku powierzchniach temperatura rozchodzi si´
w niew∏aÊciwy sposób.
2. Dolna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
Po przekr´ceniu pokr´t∏a na t´ pozycj´ zapala si´
lampka w piekarniku i w∏àcza si´ dolny grzejnik.
Funkcj´ t´ zaleca si´ do koƒcowego przygotowy-
wania potraw (umieszczonych w blasze), które sà
ju˝ gotowe z wierzchu, a jeszcze nie wystarczajàco
w Êrodku, lub do pieczenia ciast posmarowanych
konfiturà lub owocami, wymagajàcych niezbyt sil-
nego ogrzewania od góry.
3. Górna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
Po przekr´ceniu pokr´t∏a na t´ pozycj´ zapala si´
lampka w piekarniku i w∏àcza si´ górny grzejnik.
Jest to funkcja zalecana do koƒcowego przygoto-
wywania potraw (umieszczonych w blasze), które
sà ju˝ gotowe w Êrodku, a jeszcze nie wystarcza-
jàco z wierzchu.
Grill
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Uwaga: ustawiç pokr´t∏o „C” na temperaturze nie
wy˝szej ni˝ 200°C i opiekaç potraw´ przy zam-
kni´tych drzwiczkach.
Proces opiekania nast´puje w wyniku dzia∏ania na
potraw´ promieni podczerwonych, emitowanych
przez roz˝arzony grzejnik opiekacza. Emitowane
ciep∏o rozchodzi si´ jednokierunkowo, z góry na
dó∏. Wysoka temperatura w komorze piekarnika
umo˝liwia bardzo szybkie przyrumienianie si´
powierzchni mi´sa. Przypieczona warstewka zapo-
biega w du˝ym stopniu dalszej utracie p∏ynów,
4
U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA
opieczone mi´so jest zatem soczyste i mi´kkie. Opie-
kanie jest zalecane do przygotowywania potraw
wymagajàcych silnego ogrzewania z zewnàtrz,
np.: befsztyków ciel´cych, antrykotów, ham-
burgerów itp...
Grill z termoobiegiem
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Uwaga: ustawiç pokr´t∏o termostatu „C” na tem-
peraturze nie wy˝szej ni˝ 200°C i opiekaç potraw´
przy zamkni´tych drzwiczkach.
¸àczy jednokierunkowe promieniowanie cieplne
z termooobiegiem, co zapobiega przypalaniu si´
powierzchni potrawy i umo˝liwia równomierne
przenikanie ciep∏a. Zalecane do przygotowywania
szasz∏yków z ró˝nych rodzajów mi´sa, kie∏basek
itp., a tak˝e do potraw takich jak: ryby, tuƒczyk,
màtwa itp...
Pieczenie ciasta
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
W tej funkcji w∏àcza si´ lampka, zaczyna dzia∏aç
dolny grzejnik i termoobieg. Funkcja ta jest prze-
znaczona do koƒcowego przygotowywania potraw
(umieszczonych w blasze), gotowych z wierzchu,
a surowych w Êrodku. Jest równie˝ zalecana do
przygotowywania ciast z owocami lub konfiturà na
wierzchu lub ciast na bazie dro˝d˝y, wymagajà-
cych delikatnego ogrzewania z wierzchu.
Nale˝y stosowaç si´ do poni˝szych zaleceƒ:
Potraw´ nale˝y wk∏adaç do uprzednio nagrza-
nego piekarnika.
Jako ˝e przy tej funkcji piekarnik nagrzewa si´
powoli, zaleca si´ nagrzanie go ustawiajàc fun-
kcj´ termoobiegu (pozycja 7), a po osiàgni´ciu
˝àdanej temperatury ustawienie funkcji 6.
Nigdy nie nale˝y wk∏adaç do piekarnika wi´cej
ni˝ jednej potrawy.
Potrawy nale˝y umieszczaç na ruszcie (chyba ˝e
przygotowuje si´ je bezpoÊrednio na blasze
piekarnika), gdy˝ umo˝liwia to lepszy obieg
ciep∏a. Nie nale˝y pozostawiaç w piekarniku
blachy, gdy si´ jej nie u˝ywa.
Podczas pieczenia ciasta nie nale˝y otwieraç
drzwi piekarnika, gdy˝ na skutek spadku tem-
peratury ciasto mo˝e opaÊç.
• Maksymalna osiàgana temperatura przy tej
funkcji wynosi ok. 220°C, wy˝sze temperatury
sà osiàgane w d∏ugim czasie. JeÊli potrwa wy-
maga przygotowywania w wy˝szej temperatu-
rze zaleca si´ skorzystanie z funkcji 1 (w∏àczony
górny i dolny grzejnik) lub 7 (termoobieg).
Piekarnik z nawiewem
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To
w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona po-
trawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie.
Dzi´ki utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y
czas pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem
istnieje mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝-
nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pie-
czenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏
„pieczenie jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezul-
taty uzyskuje si´ dla daƒ typu au gratin (zapiekanych)
lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego czasu
pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony, risotto,
vol-au-vent, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona∏emu
rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych
temperatur do przygotowywania pieczeni. Dzi´ki
ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie
i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobie-
ga si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´
szczególnie dobrze do pieczenia ryb z minimalnym
dodatkiem przypraw – pozwala to na zachowanie
ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzysku-
5
je si´ równie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad:
kapusty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów,
papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmie-
nitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwasza-
nych, jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty,
croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stosowany
do rozmra˝ania mi´sa, ryb i chleba – po ustawie-
niu temperatury na 80°C. Aby rozmroziç bardziej
delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´t∏o ter-
mostatu na 60°C bàdê zastosowaç obieg zimnego
powietrza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Kontrolka piekarnika (E)
Wskazuje faz´ nagrzania piekarnika, jej zgaÊni´cie
oznacza, ˝e ustawiona temperatura zosta∏a osiàg-
ni´ta. Gdy nast´pnie kontrolka zapala si´ i gaÊnie
oznacza, ˝e termostat pracuje prawid∏owo i utrzy-
mywana jest ˝àdana temperatura w piekarniku.
Ro˝en
Piekarnik jest wyposa˝ony tak˝e w wyjmowany
ro˝en (rys. A). Na∏o˝yç mi´so wzd∏u˝ ro˝na, bloku-
jàc je regulowanymi wide∏kami. W przypadku sza-
sz∏yków na∏o˝yç kawa∏ki mi´sa na szpikulce b´dàce
na wyposa˝eniu i umieÊciç na je na specjalnych
podpórkach. W∏o˝yç podpórki „A” i „B” (rys. B) do
otworów w blasze, umieÊciç koniec drà˝ka we
wg∏´bieniu „D” i w∏o˝yç ruszt na pierwszy poziom
piekarnika. Pod∏àczyç drà˝ek do silniczka umieszcza-
jàc jego koniec we wg∏´bieniu „C”. Uruchomiç silni-
czek ustawiajàc pokr´t∏o na pozycji opiekacza .
Minutnik (D)
W celu ustawienia minutnika nale˝y przekr´ciç po-
kr´t∏o prawie do koƒca, w kierunku ruchu wskazó-
wek zegara, nast´pnie przekr´cajàc do ty∏u ustawiç
˝àdany czas, umieszczajàc wskazówk´ na liczbie
ustawionych minut.
Trzecia szybka
Aby drzwiczki by∏y ch∏odniejsze, zu˝ycie energii
mniejsze, a piekarnik bezpieczniejszy w u˝ytkowa-
niu, mo˝na zamontowaç trzecià, dodatkowà szybk´.
Zaleca si´ zamontowanie szybki, jeÊli w domu sà
ma∏e dzieci. Szybki sà dost´pne w trzech kolorach.
W celu zakupu nale˝y zwróciç si´ do serwisu firmy
Merloni, podajàc odpowiedni kod.
6
rys. A
rys. B
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów
konserwacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç
urzàdzenie od êród∏a zasilania.
Regularna konserwacja i czyszczenie kuchenki jest
gwarancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania urzàdze-
nia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni oraz
p∏yt samoczyszczàcych (jeÊli sà) stosujemy letnià
wod´. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub
Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne.
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà
przetarcia wilgotnà gàbkà z dodatkiem delikat-
nego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a nast´pnie
wytarcia do sucha.
Na powierzchniach ze stali nierdzewnej, po d∏u-
gotrwa∏ym, regularnym przemywaniu wodà
o du˝ej zawartoÊci wapnia lub silnymi detergen-
tami (zawierajàce zwiàzki fosforu) mogà poja-
wiç si´ nieusuwalne przebarwienia. Aby tego
uniknàç, ka˝dorazowo po skoƒczeniu mycia na-
le˝y sp∏ukaç, a nast´pnie osuszyç stalowe po-
wierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç o usuwa-
niu rozlanych p∏ynów.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia
wewn´trznego piekarnika
Od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej za po-
mocà wielobiegunowego wy∏àcznika, w który
wyposa˝ona zosta∏a instalacja zasilajàca urzà-
dzenie, lub od∏àczyç wtyczk´, jeÊli jest to mo˝liwe.
Odkr´ciç szklanà os∏on´ lampy.
Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´ (patrz rys.) i zastà-
piç jà nowà, odpornà na wysokie temperatury
(300°C) o nast´pujàcych parametrach:
Napi´cie 230 V
Moc 25 W
Trzonek E14.
• Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki
i przywróciç zasilanie urzàdzenia.
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´-
trza piekarnika mo˝na wyjàç drzwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
Ca∏kowicie otworzyç drzwi.
UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie „B” (rys. 1)
znajdujàce si´ na obydwu zawiasach.
Trzymajàc oburàcz drzwi nale˝y powoli zamy-
kaç, lecz nie do koƒca.
Pociàgnàç drzwi do siebie, od∏àczajàc je od pie-
karnika (rys. 2).
Post´pujàc w sposób odwrotny ni˝ podany powy-
˝ej, wstawimy drzwi z powrotem.
7
KONSERWACJA
rys. 1
rys. 2
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw
na wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór
najlepszej metody dla danego rodzaju dania. Z cza-
sem nauczà si´ Paƒstwo najlepszych sposobów wy-
korzystania tego niezwykle wygodnego urzàdzenia.
Przedstawione poni˝ej wskazówki sà jedynie ogól-
nymi zaleceniami, które mogà byç zmieniane odpo-
wiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç uprzed-
niego nagrzania piekarnika, w zasadzie ka˝dora-
zowo przy pieczeniu potraw przygotowywanych z
u˝yciem dro˝d˝y, zaleca si´ skorzystanie z funkcji
roboczej „piekarnik z nawiewem” pozwa-
lajàcej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy nie-
wielkim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy do
piekarnika, w zale˝noÊci od potrzeby, mo˝na sko-
rzystaç z innej funkcji roboczej urzàdzenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝
jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „piekarnik
z nawiewem” .
Korzystajàc z trybu „piekarnik z nawiewem
nale˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas
pieczenia w trybie z nawiewem, do pieczenia
wybiera si´ dwa spoÊród trzech Êrodkowych
poziomów. Poziom najwy˝szy i najni˝szy wysta-
wione sà na najbardziej bezpoÊrednie dzia∏anie
przep∏ywajàcego w piekarniku goràcego powie-
trza. Pieczenie na tych poziomach mo˝e doprowa-
dziç do spalenia bardziej delikatnych potraw.
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensyw-
niejszego pieczenia, zalecane jest stosowanie
drugiego i czwartego poziomu. Na przyk∏ad, pod-
czas równoczesnego przygotowywania pieczeni
wraz z innymi potrawami, pieczeƒ umieszczana
jest na drugim poziomie, a czwarty poziom
przeznaczany jest na dania bardziej delikatne.
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝-
nych temperatur pieczenia lub czasów pie-
czenia, nale˝y ustawiç Êrednià temperatur´ dla
tych dwóch potraw a danie bardziej delikatne
umieÊciç na czwartym poziomie piekarnika. Jako
pierwsze nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krót-
szym czasie pieczenia.
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´, a ruszt
umieszcza si´ na poziomie wy˝szym.
Korzystanie z grilla
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustaw-
ienie pokr´t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝
tylko Êrodkowa cz´Êç grzejnika opiekacza ˝arzy si´,
potrawy umieszczone w naro˝nikach rusztu pie-
karnika nie sà opiekane. Nale˝y zatem pami´taç
o w∏aÊciwym umieszczeniu potraw na ruszcie, tj.
w jego centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç umie-
szczony na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u
piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opieka-
cza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji tem-
peratury w pozycji – maximum, gdy˝ promienie
podczerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Funkcja „grill z nawiewem okazuje si´ nie-
zastàpiona w przypadku koniecznoÊci szybkiego
opiekania, ∏àczàc zalety opiekacza z korzyÊciami
wynikajàcymi ze stosowania funkcji termoobiegu:
gotowa potrawa jest pi´knie przyrumieniona i do-
brze wypieczona od do∏u. Umo˝liwia opiekanie
du˝ych kawa∏ków mi´sa i drobiu bez u˝ycia ro˝na.
Mo˝na równie˝ korzystaç z opisanej funkcji w koƒ-
cowym etapie pieczenia potraw, w celu równomier-
nego przyrumieniania.
Uwaga: Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´-
8
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE PIECZENIA
tych drzwiach piekarnika, osiàgniemy wówczas
lepsze rezultaty i znacznà oszcz´dnoÊç energii
(oko∏o 10%).
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza,
zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury
w pozycji maximum. Wymóg ten ÊciÊle zwiàzany
jest z zasadami, na których opiera si´ funkcjono-
wanie opiekacza – optymalna wydajnoÊç promieni
podczerwonych dzia∏ajàcych na potraw´ osiàgana
jest w wysokich temperaturach. W przypadku gdy
jest taka potrzeba, mo˝na oczywiÊcie obni˝yç tem-
peratur´ w piekarniku, gdy pracuje on w jednej
z funkcji z u˝yciem opiekacza. W tym celu, wystar-
czy za pomocà termoregulatora ustawiç (ni˝szà od
maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory
piekarnika, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umie-
Êciç blach´ do pieczenia na pierwszym po-
ziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika,
piekarnik osiàga w∏aÊciwà temperatur´, gdy zga-
Ênie lampka kontrolna „E”. Nie nale˝y otwieraç drzwi
piekarnika w trakcie pieczenia gdy˝ mo˝e to spo-
wodowaç opadni´cie ju˝ wyroÊni´tego ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powinna
byç zbyt p∏ynna, w przeciwnym razie wyd∏u˝a to
cykl pieczenia. Najcz´Êciej powtarzajàce si´ pro-
blemy w przypadku pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche.
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝szà
o 10°C i skróciç czas pieczenia.
Ciasto „siada”.
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub nale˝y
obni˝yç o 10°C temperatur´ pieczenia.
Wierzch ciasta jest przypalony.
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarnika,
ustawiç ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto ma zakalec.
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç tempera-
tur´ i wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy.
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà.
W wyniku równoczesnego pieczenia ciast na
dwóch ró˝nych poziomach uzyskaliÊmy nie-
zadowalajàcy rezultat w przypadku jednego
z nich (ró˝nica w stopniu wypieczenia).
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝e-
nie potraw do piekarnika, wcale nie oznacza, i˝
muszà one zostaç wyj´te w jednakowym czasie.
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pie-
czeniu pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´ „piekar-
nik z nawiewem” :
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝ przez
10 minut.
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na
ruszcie stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika.
Stosowanie b´dàcej na wyposa˝eniu blachy do
pieczenia, wyd∏u˝y∏oby niepotrzebnie czas pie-
czenia, a pizza nie by∏aby dostatecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika
podczas pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia
(capricciosa, quattro stagioni) zaleca si´ do-
danie mozzarelli w po∏owie pieczenia.
W przypadku pieczenia na dwóch poziomach za-
leca si´ pieczenie na poziomach drugim i czwar-
tym w temperaturze 220°C.
9
10
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, zale-
cana minimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg.
Drób i ryby powinny byç pieczone w temperaturach
180–200°C. Zalecana temperatura dla mi´s zale˝y
natomiast w du˝ym stopniu od ˝àdanego stopnia
wypieczenia. Je˝eli pragniemy, aby mi´so by∏o „krwi-
ste”, nale˝y w pierwszej fazie pieczenia, ustawiç
na krótki okres czasu wysokà temperatur´ rz´du
200–220°C, by póêniej stopniowo jà obni˝aç. Przy
wyborze odpowiedniej temperatury nale˝y kierowaç
si´ nast´pujàcà zasadà: im wi´ksza porcja mi´sa,
tym ni˝sza temperatura i d∏u˝szy czas pieczenia.
U∏o˝yç mi´so na Êrodku rusztu i umieÊciç pod nim
blach´ na kapiàcy t∏uszcz. Potrawa powinna znaj-
dowaç si´ poÊrodku piekarnika. JeÊli chce si´, by
by∏a ona bardziej ogrzewana od do∏u, nale˝y sko-
rzystaç z ni˝szych poziomów. Aby pieczeƒ zachowa∏a
wszystkie walory smakowe (szczególnie w przypadku
kaczki i dziczyzny), nale˝y od góry ob∏o˝yç jà bocz-
kiem lub s∏oninà.
11
W∏àczony grzejnik dolny i górny Temperatura (°C) Czas przygotowywania (minuty)
Ciasta
Ciasto z owocami 130 60–70
Bezy 130 30–40
Biszkopt 150 20–30
Ciasto z migda∏ami 160 40–50
Tort Margherita 160 40–50
Tort czekoladowy 170 30–40
Podp∏omyki 170 40–50
Pàczki 200 15–20
Ciastka francuskie 200 15–20
Ciasto francuskie 200 15–20
Ciasto kruche 200 15–20
Mi´sa
Indyk (4–8 kg) 160 3–4,5
G´Ê (4–5 kg) 160 3–4,5
Kaczka (2–4 kg) 170 1,5–2,5
Kap∏on (2,5–3 kg) 170 2–2,5
Wo∏owina duszona (1–1,5 kg) 160 3–3,5
Udziec jagni´cy 160 1–1,5
Zajàc pieczony (2 kg) 160 1–1,5
Ba˝ant pieczony 160 1–1,5
Kurczak pieczony (1–1,5 kg) 170 1–1,5
Ryby 200 15–25
Opiekanie Czas przygotowywania (min) Poziom w piekarniku
Kotlety (0,5 kg) 25 3 poziom
Kie∏baski 15 2 poziom
Kurczak pieczony 60 1 poziom
Pieczeƒ ciel´ca z ro˝na (0,6 kg) 60
Kurczak z ro˝na 60
Uwaga: Podane czasy stanowià wy∏àcznie wskazówk´ i mogà ulega zmianom w zale˝noÊci od osobistych upodo-
baƒ.
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZ-
NEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWA-
NYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamien-
nych
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝ytku
domowego.
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, któ-
rych symbole znajdujà si´ na ok∏adce i na
tabliczce fabrycznej.
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest za-
gwarantowane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono
prawid∏owo pod∏àczone do instalacji elektrycznej
uziemionej zgodnie w obowiàzujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o za-
gro˝enia nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby
niesprawne nie ma∏y dost´pu do:
panelu sterowania urzàdzenia;
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoêdzie
itp.);
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà
lub w∏aÊnie zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du na
ich nagrzanie;
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku
nale˝y zabezpieczyç cz´Êci, które mogà byç
niebezpieczne).
Nie nale˝y:
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy;
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso;
u˝ywaç przed∏u˝aczy i/lub rozga∏´ziaczy;
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzà-
dzenie, w celu wy∏àczenia go z sieci;
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyjnych;
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie
powinien znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´-
Êciach urzàdzenia;
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce itd.);
wykorzystywaç piekarnika jako schowka;
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u
piekarnika;
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzieciom
lub osobom niepe∏nosprawnym, bez nadzoru
doros∏ych;
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub instalo-
waç urzàdzenia.
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwisu
w nast´pujàcych przypadkach:
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta);
niew∏aÊciwej pracy piekarnika.
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwisu
w przypadku:
wàtpliwoÊci, czy rozpakowane urzàdzenie jest
kompletne;
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego;
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia,
˝àdajàc oryginalnych cz´Êci wymiennych.
Nale˝y:
po rozpakowaniu sprawdziç, czy urzàdzenie jest
kompletne;
w przypadku wadliwego funkcjonowania lub
przed przystàpieniem do czynnoÊci zwiàzanych
z konserwacjà od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a
zasilania;
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli
jest);
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania
potraw do piekarnika;
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku, gdy˝
mo˝e on byç cieplejszy na koƒcach, z powodu
12
ZALECENIA
goràcego powietrza wydostajàcego si´ z pie-
karnika;
zawsze gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane,
sprawdziç, czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie ma
wi´cej ju˝ byç u˝ytkowane.
Producent nie odpowiada za szkody powsta∏e
w wyniku b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwego, nie-
rozsàdnego i b∏´dnego u˝ytkowania urzàdzenia.
13
INSTALACJA
Uwaga: Regulacj´ i konserwacj´ piekarnika
nale˝y przeprowadzaç po uprzednim od∏àczeniu
go od êród∏a zasilania.
Instalacja piekarników do zabudowy
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel, w
który zostanie wbudowane, musi spe∏niaç pewne
warunki. Poni˝ej zosta∏y podane wymiary mebla,
w przypadku wbudowania pod blat.
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji,
w tylnej dolnej i górnej cz´Êci mebla powinny znaj-
dowaç si´ otwory umo˝liwiajàce dop∏yw powie-
trza (otwór doprowadzajàcy u do∏u o wielkoÊci
przynajmniej 200 cm
2
i otwór odprowadzajàcy u
góry o wielkoÊci przynajmniej 60 cm
2
). Âciany
mebli przytykajàcych do piekarnika powinny byç
wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na dzia∏anie
wysokich temperatur. W przypadku mebli z drew-
na oklejanego klej powinien byç wytrzyma∏y na
temperatur´ 120°C. Zgodnie z obowiàzujàcymi
normami bezpieczeƒstwa, gdy urzàdzenie jest
zabudowane, nie powinno byç bezpoÊredniego
dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony
powinny byç zamocowane w taki sposób, by nie
mo˝na by∏o ich zdjàç bez u˝ycia narz´dzi.
A
A
A
A
A
F
14
Zamocowanie
Wstawiç urzàdzenie we wn´k´, zamocowaç urzà-
dzenie do mebla przy pomocy czterech Êrub A sa-
mogwintujàcych b´dàcych na wyposa˝eniu, wk∏a-
dajàc je w otwory znajdujàce si´ na rogach listwy
piekarnika, nast´pnie zamknàç otwory specjalnymi
zatyczkami.
Pod∏àczenie elektryczne
Urzàdzenia wyposa˝one w kabel trój˝y∏owy sà prze-
znaczone do pracy przy pràdzie zmiennym o napi´-
ciu i cz´stotliwoÊci podanych na tabliczce znamiono-
wej (umieszczonej w dolnej cz´Êci panelu sterowa-
nia). Kabel uziemienia jest koloru ˝ó∏to-zielonego.
Pod∏àczenie kabla do sieci zasilajàcej
Urzàdzenie nale˝y pod∏àczyç bezpoÊrednio do sieci
zasilajàcej, umieszczajàc pomi´dzy urzàdzeniem i sie-
cià wy∏àcznik wielobiegunowy o rozstawie styków
nie mniejszym ni˝ 3 mm, dostosowany do obcià˝e-
nia i zgodny z obowiàzujàcymi normami bezpie-
czeƒstwa (uziemienie nie powinno byç wy∏àczane
wy∏àcznikiem). Kabel zasilajàcy powinien byç tak
u∏o˝ony, by w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´
do temperatury wy˝szej o 50°C od temperatury oto-
czenia. Przed pod∏àczeniem nale˝y si´ upewniç, czy:
bezpiecznik instalacji w mieszkaniu mo˝e wy-
trzymaç obcià˝enie urzàdzenia (patrz tabliczka
znamionowa),
instalacja jest wyposa˝ona w uziemienie zgodne
z obowiàzujàcymi normami bezpieczeƒstwa,
kontakt i wy∏àcznik wielobiegunowy sà ∏atwo
dost´pne gdy urzàdzenie jest zainstalowane.
Uwaga: nie nale˝y u˝ywaç przed∏u˝aczy, wtyczek
adaptacyjnych lub rozga∏´ziaczy gdy˝ mog∏yby spo-
wodowaç przegrzanie lub przepalenie instalacji.
Wymiary piekarnika:
szerokoÊç 54 cm
g∏´bokoÊç 38 cm
wysokoÊç 33 cm
pojemnoÊç piekarnika 68 litrów
Moc:
górny i dolny grzejnik 2350 W
grzejnik dolny 1300 W
grzejnik górny 1050 W
opiekacz 2000 W
opiekacz z termoobiegiem 2000 W
pieczenie ciasta 1300 W
termoobieg 2350 W
____________________________________
Napi´cie i cz´stotliwoÊç
zasilania: 230V ~ 50Hz
Maksymalna moc: 2400 W
Urzàdzenie jest zgodne z nast´pujàcymi nor-
mami Wspólnoty Europejskiej:
72/23/CEE z dnia 19/02/73 (Niskie Napi´cie) i póê-
niejsze zmiany,
89/336/CEE z dnia 03/05/89 (KompatybilnoÊç
Elektromagnetyczna) i póêniejsze zmiany,
89/109/EE z dnia 21/12/88 i póêniejsze zmiany,
93/68/CEE z dnia 22/07/93 i póêniejsze zmiany.
PARAMETRY TECHNICZNE
Merloni Elettrodomestici spa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Ariston MB 91.3 IX instrukcja

Typ
instrukcja