opieczone mi´so jest zatem soczyste i mi´kkie. Opie-
kanie jest zalecane do przygotowywania potraw
wymagajàcych silnego ogrzewania z zewnàtrz,
np.: befsztyków ciel´cych, antrykotów, ham-
burgerów itp...
Grill z termoobiegiem
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Uwaga: ustawiç pokr´t∏o termostatu „C” na tem-
peraturze nie wy˝szej ni˝ 200°C i opiekaç potraw´
przy zamkni´tych drzwiczkach.
¸àczy jednokierunkowe promieniowanie cieplne
z termooobiegiem, co zapobiega przypalaniu si´
powierzchni potrawy i umo˝liwia równomierne
przenikanie ciep∏a. Zalecane do przygotowywania
szasz∏yków z ró˝nych rodzajów mi´sa, kie∏basek
itp., a tak˝e do potraw takich jak: ryby, tuƒczyk,
màtwa itp...
Pieczenie ciasta
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
W tej funkcji w∏àcza si´ lampka, zaczyna dzia∏aç
dolny grzejnik i termoobieg. Funkcja ta jest prze-
znaczona do koƒcowego przygotowywania potraw
(umieszczonych w blasze), gotowych z wierzchu,
a surowych w Êrodku. Jest równie˝ zalecana do
przygotowywania ciast z owocami lub konfiturà na
wierzchu lub ciast na bazie dro˝d˝y, wymagajà-
cych delikatnego ogrzewania z wierzchu.
Nale˝y stosowaç si´ do poni˝szych zaleceƒ:
• Potraw´ nale˝y wk∏adaç do uprzednio nagrza-
nego piekarnika.
• Jako ˝e przy tej funkcji piekarnik nagrzewa si´
powoli, zaleca si´ nagrzanie go ustawiajàc fun-
kcj´ termoobiegu (pozycja 7), a po osiàgni´ciu
˝àdanej temperatury ustawienie funkcji 6.
• Nigdy nie nale˝y wk∏adaç do piekarnika wi´cej
ni˝ jednej potrawy.
• Potrawy nale˝y umieszczaç na ruszcie (chyba ˝e
przygotowuje si´ je bezpoÊrednio na blasze
piekarnika), gdy˝ umo˝liwia to lepszy obieg
ciep∏a. Nie nale˝y pozostawiaç w piekarniku
blachy, gdy si´ jej nie u˝ywa.
• Podczas pieczenia ciasta nie nale˝y otwieraç
drzwi piekarnika, gdy˝ na skutek spadku tem-
peratury ciasto mo˝e opaÊç.
• Maksymalna osiàgana temperatura przy tej
funkcji wynosi ok. 220°C, wy˝sze temperatury
sà osiàgane w d∏ugim czasie. JeÊli potrwa wy-
maga przygotowywania w wy˝szej temperatu-
rze zaleca si´ skorzystanie z funkcji 1 (w∏àczony
górny i dolny grzejnik) lub 7 (termoobieg).
Piekarnik z nawiewem
Pozycja pokr´t∏a „B”: .
Pozycja pokr´t∏a „C”: mi´dzy 50°C i 250°C.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To
w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona po-
trawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie.
Dzi´ki utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y
czas pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem
istnieje mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝-
nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pie-
czenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏
„pieczenie jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezul-
taty uzyskuje si´ dla daƒ typu au gratin (zapiekanych)
lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego czasu
pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony, risotto,
vol-au-vent, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona∏emu
rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych
temperatur do przygotowywania pieczeni. Dzi´ki
ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie
i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobie-
ga si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´
szczególnie dobrze do pieczenia ryb z minimalnym
dodatkiem przypraw – pozwala to na zachowanie
ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzysku-
5