Whirlpool H 89 V.1 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instrukcja obs∏ugi
Spis treÊci
Instalacja, 2
Ustawienie
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Parametry techniczne
Opis urzàdzenia, 5
Widok ogólny
Panel sterujàcy
WyÊwietlacz
Uruchomienie i obs∏uga piekarnika, 6
Ustawienie zegara
Ustawienie minutnika
Uruchomienie piekarnika
U˝ytkowanie urzàdzenia, 7
Programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady pieczenia
Tabela praktycznych porad pieczenia
P∏yta grzejna, 12
Opis
Obs∏uga p∏yty ceramicznej
Zalecenia u˝ytkowania p∏yty ceramicznej
Ârodki ostro˝noÊci i porady, 13
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ odpadów
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
Konserwacja i czyszczenie, 14
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie piekarnika
Czyszczenie drzwi
Wymiana ˝arówki
Serwis, 15
1
PL
PIEKARNIK
Polski 1
H 89 V.1
H 89 V.1 IX
PL
Instalacja
PL
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji p∏yty. Podr´cznik nale˝y za-
chowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu piekarnika od zasilania.
Ustawienie
! Opakowania nie sà zabawkami dla dzieci i nale˝y je usu-
nàç zgodnie z normami pozbywania si´ odpadów (patrz
Ârodki ostro˝noÊci i porady).
! Instalacja powinna zostaç wykonana zgodnie z niniejszy-
mi instrukcjami i przez personel zawodowo do tego przygo-
towany. B∏´dna instalacja mo˝e skutkowaç powstaniem
szkód wobec osób, zwierzàt lub mienia.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
wszelkie wypadki i zniszczenia spowodowane niew∏aÊci-
wym monta˝em.
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel, w który zo-
stanie wbudowane musi spe∏niaç poni˝sze wymagania.
l
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powinny byç
wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na dzia∏anie wyso-
kich temperatur.
l
W przypadku mebli z drewna oklejanego klej powinien
byç wytrzyma∏y na temperatur´ 100°C.
l
Na poni˝szym rysunku sà podane wymiary w przypadku
wbudowania piekarnika pod blat lub kolumnowo.
! Zgodnie z obowiàzujàcymi norami bezpieczeƒstwa, gdy
urzàdzenie jest zabudowane nie powinno byç bezpoÊred-
niego dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony
powinny byç zamocowane w taki sposób by nie mo˝na by-
∏o ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´ narz´dziami.
Wentylacja
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji nale˝y usunàç
tylnà Êcian´ niszy, piekarnik najlepiej umieÊciç na dwóch
drewnianych listwach. w przypadku blatu ciàg∏ego wyma-
gany jest w nim otwór o wymiarach 45 x 560 mm.
Do precyzyjnego ustawienia piekarnika w meblu nale˝y wy-
korzystaç specjalne 4 wypustki dystansowe, mocowane do
boków urzàdzenia przez 4 otwory widoczne na ramie obwo-
dowej piekarnika. Je˝eli bok szafki wykonany jest z p∏yty
o gruboÊci:
20 mm: ruchomy element wypustki
musi byç zdj´ty (rys. A);
18 mm: ruchomy element wsunàç
w pierwszy rowek (rys. B);
16 mm: ruchomy element wsunàç
w drugi rowek (rys. C).
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przymocowaç go przy pomocy 4 Êrub
umieszczajàc je w czterech otworach znajdujàcych si´ na li-
stwie obwodowej.
! Wszystkie elementy odpowiedzialne za bezpieczne korzy-
stanie z urzàdzenia nie mogà byç odejmowane bez u˝ycia
narz´dzi.
2
595
558
min
45
m
in
575-585
min
560 +4 -0
480
+4 -0
555
580
500
39
15
595
23
572
543545
560 mm.
45 mm.
3
PL
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Kuchenka wymaga pod∏àczenia do sieci elektrycznej. Ku-
chenki przystosowane sà do zasilania pràdem zmiennym
o napi´ciu i cz´stotliwoÊci, które podano na tabliczce zna-
mionowej. P∏yt´ grzejnà nale˝y po∏àczyç z piekarnikiem za
pomocà odpowiedniego z∏àcza.
PIEKARNIK
Po przeprowadzeniu wszystkich czynnoÊci zwiàzanych
z pod∏àczeniem p∏yty, nale˝y usunàç metalowe zabezpie-
czenie. Je˝eli zaistnieje koniecznoÊç wyj´cia p∏yty z jej po-
zycji, nale˝y zdjàç czerwony kapsel, który oryginalnie za-
bezpiecza czerwonà z∏àczk´.
Monta˝ kabla zasilajàcego
1. Przy pomocy Êrubokr´ta odciàgnàç wypustki przytrzymu-
jàce pokryw´ puszki przy∏àcze-
niowej. Podwa˝yç i otworzyç po-
kryw´ puszki.
2. W celu pod∏àczenia kabla od-
kr´ciç Êruby przytrzymujàce ka-
bel i trzy Êruby styków L – N –
. Zamocowaç przewody pod g∏ówkami Êrub przestrzegajà
kolorów: Niebieski (N) Bràzowy (L) ˚ó∏to – Zielony .
Ustawiç mostki w zale˝noÊci od ˝àdanego typu pod∏àcze-
nia, pos∏ugujàc si´ schematami podanymi poni˝ej.
UWAGA: mostki sà fabrycznie ustawione na pod∏àczenie
400V trójfazowe (schemat poni˝ej).
400 V 3N ~ H05RR-F
5x2,5 CEI-UNEL 35363
Je˝eli piekarnik wymaga in-
nego po∏àczenia nale˝y skorzystaç z po∏àczeƒ w/g poni˝-
szych schematów, u˝ywajàc do∏àczonych mostków P.
230 V 1N ~ H07RN-F
3x4 CEI-UNEL 35364
400 V 2N ~ H05RR-F
4x2,5 CEI-UNEL 35363
3. Zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej prowadnicy
4. Zamknàç pokryw´ puszki przy∏àczeniowej
WHITE RED YELLOWBLUE GREEN
Only on
certain models
Niektóre
modele
NIEBIESKI BIA¸Y CZERWONY ˚Ó¸TY ZIELONY
YTA
CERAMICZNA
NL3L1L2
1
3
2
4
5
N
L2
L3
L1
P
NL
1
3
2
4
5
NL2L1
1
3
2
4
5
PL
4
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpoÊrednio do
sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià nale˝y zainstalowaç
wy∏àcznik wielobiegunowy o rozstawie styków, co najmniej
3 mm, dopasowany do obcià˝enia i zgodny z obowiàzujà-
cymi normami (uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane przez
wy∏àcznik). Kabel zasilajàcy musi byç tak umieszczony by
w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´ do temperatury wy˝-
szej o 50°C od temperatury otoczenia. Przed pod∏àczeniem
nale˝y upewniç si´ czy:
l
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wytrzymaç obcià-
˝enie urzàdzenia (patrz tabliczka znamionowa)
l
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obowiàzujàcymi
wymogami bezpieczeƒstwa
l
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobiegunowego wy-
∏àcznika
! Dost´p do przewodu i gniazdka, po zabudowaniu piekar-
nika, musi byç wygodny.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub zaciÊni´ty.
! Przewód zasilajàcy nale˝y regularnie sprawdzaç. W przy-
padku uszkodzenia wymiany dokonuje technik z autoryzo-
wanego serwisu.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
szkody powsta∏e w wyniku niew∏aÊciwego pod∏àczenia.
szerokoÊç 43.5 cm
g∏´bokoÊç 41,5 cm
wysokoÊç 32 cm
58 litry
230/400V ~ 3 N 50 Hz 10700W max
Etykieta energetyczna jest zgodna
z Dyrektywà UE 2002/40/CE (norma
EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana w oparciu
o nastawy piekarnika:
-pieczenie statyczne: wybrana funkcja
Tryb tradycyjny
- pieczenie dynamiczne: wybrana funk-
cja Pieczenie ciasta
Niniejsze urzàdzenie jest zgodne z na-
st´pujàcymi Dyrektywami Unii Europej-
skiej:
- 73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie na-
pi´cia) wraz z póêniejszymi poprawka-
mi
- 89/336/CEE z dnia 03/05/89 (kompa-
tybilnoÊç elektromagnetyczna) wraz
z póêniejszymi poprawkami
- 97/17/EC (Znakowanie)
- 2002/96/EC (Pozbywanie si´ wyro-
bów elektrycznych i elektronicznych)
Wymiary
piekarnika
PojemnoÊç
piekarnika
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania
Etykieta
energetyczna
Parametry techniczne
Opis urzàdzenia
5
PL
Widok ogólny
Panel Sterujàcy
WyÊwietlacz
TACA NA KAPIÑCY
T¸USZCZ
PROWADNICE
do wsuwania rusztu i tacy
poziom 1
poziom 2
poziom 3
poziom 4
poziom 5
RUSZT PIEKARNIKA
Panel sterowania
pokr´t∏o
PÓL GRZEWCZYCH
kontrolka
PÓL
GRZEWCZYCH
WYÂWIETLACZ
pokr´t∏o
WYBORU
TEMPERATURY
pokr´t∏o
ROZSZERZANYCH
PÓL GRZEWCZYCH
pokr´t∏o
PÓL
GRZEWCZYCH
przycisk USTAWIANIA
CZASU
pokr´t∏o MINUTNIKA
przycisk
OÂWIETLENIA
kontrolka
Rozgrzewania
wyÊwietlacz
TEMPERATURY i CZASU
kontrolka
ZAKO¡CZENIA PIECZENIA
kontrolka CZASU TRWANIAkontrolka MINUTNIKA
kontrolka ZEGARA
pokr´t∏o
ROZSZERZANYCH
PÓL GRZEWCZYCH
pokr´t∏o
FUNKCJI
PIECZENIA
Uruchomienie
i obs∏uga piekarnika
PL
6
! Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy zaleca si´, aby
pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok. pó∏ godziny, przy termo-
stacie ustawionym na pozycji maksymalnej. Nast´pnie na-
le˝y otworzyç drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomiesz-
czenie. Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na czas up∏y-
wajàcy miedzy jego produkcjà, a instalacjà.
! Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas pieczenia na
ro˝nie. W przypadku innych opcji piekarnika nie nale˝y sto-
sowaç dolnej pó∏ki. Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci
piekarnika podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodo-
waç uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy-
∏àcznie kratk´ piekarnika.
Ustawianie zegara
! Czas mo˝na ustawiaç, kiedy piekarnik jest wy∏àczony lub
w∏àczony, o ile nie zosta∏a ustawiona wczeÊniej funkcja
z czasem wy∏àczenia pieczenia.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiece-
nia si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na
wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç godziny.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu.
4. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Ustawianie minutnika
! Nale˝y pami´taç, ˝e minutnik nie steruje czasem w∏àcze-
nia lub wy∏àczenia piekarnika. Po up∏yni´ciu nastawionego
czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy, który mo˝na wy∏à-
czyç wciskajàc dowolny przycisk.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç czasu.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Na wyÊwietlaczu pokazywany b´dzie odliczany czas. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´-
kowy.
Uruchomienie urzàdzenia
1. Wybraç funkcj´ pieczenia przy pomocy pokr´t∏a FUNK-
CJI PIECZENIA.
2. Piekarnik natychmiast rozpocznie tryb nagrzewania, co
b´dzie sygnalizowane migajàcà kontrolkà, na wyÊwietlaczu
pojawi si´ zalecana temperatura (temperatura ta jest nieza-
le˝na od pozycji pokr´t∏a WYBORU TEMPERATURY). Je-
˝eli zaproponowana temperatura Paƒstwu nie odpowiada,
mo˝na jà zmieniç poprzez obracanie pokr´t∏a WYBORU
TEMPERATURY.
3. Po osiàgni´ciu ˝àdanej temperatury kontrolka prze-
stanie migaç i rozlegnie si´ akustyczny sygna∏. Od tego
momentu mo˝na wk∏adaç potrawy do pieczenia..
4. W trakcie pracy piekarnika mo˝na:
- zmieniç funkcj´ pieczenia, obracajàc pokr´t∏em FUNKCJI
PIECZENIA
- zmieniç temperatur´, obracajàc pokr´t∏em WYBORU
TEMPERATURY
- ustawiç czas trwania i godzin´ zakoƒczenia pieczenia
- przerwaç pieczenie ustawiajàc pokr´t∏o FUNKCJI PIE-
CZENIA w pozycji „0”.
5. Z powodu bezpieczeƒstwa, ka˝dy program pieczenia po
2 godzinach zostanie automatycznie wy∏àczony. Czas trwa-
nia pieczenia mo˝e byç zmieniany.
6. W przypadku zaniku energii elektrycznej w czasie piecze-
nia, piekarnik b´dzie kontynuowa∏ pieczenie po pojawieniu
si´ pràdu, je˝eli temperatura nie spad∏a poni˝ej okreÊlonej
wartoÊci. Zaprogramowane uruchomienie piekarnika, które
nie zosta∏o uruchomione, zostanie skasowane, piekarnik
trzeba zaprogramowaç od nowa.
! W trybach pieczenia „Szybkie pieczenie” i „Ruszt” nie po-
siadajà fazy rozgrzewania.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentylator ch∏odzà-
cy, który w∏àcza si´ przekr´cajàc pokr´t∏o FUNKCJI PIE-
CZENIA. Podczas uruchomienia funkcji „szybkie pieczenie”
wentylator jest uruchamiany automatycznie po minucie.
Przy trybie „pieczenie ciast” wentylacja w∏àcza si´, kiedy
piekarnik jest zbyt goràcy. O pracy wentylatora Êwiadczy
delikatny szum, wydawany przez strumieƒ powietrza wydo-
bywajàcy si´ na zewnàtrz na styku drzwiczek i panelu ste-
rowania piekarnika. Po uruchomieniu funkcji SZYBKIE
CZYSZCZENIE wentylator pracuje na wolnych obrotach.
UWAGA: po zakoƒczeniu pieczenia wentylator pracu-
je jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia tempera-
tury piekarnika.
OÊwietlenie piekarnika
OÊwietla piekarnik i jest w∏àczone, gdy jakikolwiek elektrycz-
ny element grzejny piekarnika pracuje. Je˝eli nie urucho-
miono ˝adnej funkcji pieczenia, oÊwietlenie zapala si´ po
wciÊni´ciu przycisku .
U˝ytkowanie urzàdzenia
Programy pieczenia
! Wszystkie programy pieczenia przebiegajà w ró˝nych
temperaturach, które, w zale˝noÊci od ˝yczenia, mogà byç
zmienione w zakresie od 40°C do 250°C.
Podczas funkcji GRILL zak∏adana moc podawana jest
w procentach (%) i równie˝ podlega r´cznej korekcie.
Tryb tradycyjny
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka i w∏àcza-
jà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny i górny. Ciep∏o
rozchodzi si´ równomiernie od do∏u i z góry. Jest to funkcja
zalecana do potraw z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych
powolnego przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym i górnym grzejni-
ku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub rusztu, gdy˝ na kil-
ku powierzchniach temperatura rozchodzi si´ w niew∏aÊci-
wy sposób. JeÊli potrawa wymaga silniejszego ogrzewania
od do∏u lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Wszechstronne pieczenie
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie zaleca-
ne jest w tym trybie: doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ dla daƒ ty-
pu au gratin (zapiekanych) lub takich, które wymagajà przed∏u-
˝onego czasu pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony, rizot-
to, vol-au-vent, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi
ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych temperatur do przygo-
towywania pieczeni. Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´
wysychanie i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobie-
ga si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szczególnie
dobrze do pieczenia ryb z minimalnym dodatkiem przypraw –
pozwala to na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e re-
zultaty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad:
kapusty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmienitych
rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych, jak na przy-
k∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty. Tryb z nawie-
wem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania mi´sa, ryb
i chleba – po ustawieniu temperatury na 80°C. Aby rozmro-
ziç bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´t∏o ter-
mostatu na 60°C bàdê zastosowaç obieg zimnego powie-
trza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Grill
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Wyjàtkowo wysoka tempera-
tura grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝-
liwia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jedno-
czeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania. Funkcja
ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych i kruchych
daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zalecane jest przede
wszystkim do przygotowywania daƒ, które wymagajà wyso-
kich temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina
lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp....
Ruszt
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne ele-
mentów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po∏à-
czenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni potraw
oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ.
Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto doskonale
piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: z grilla i rusztu nale˝y korzystaç przy zamkni´tych
drzwiczkach.
Pieczenie pizzy
W tej pozycji sà w∏àczone elementy grzejne dolny i obwo-
dowy oraz termoobieg. Umo˝liwia to szybkie nagrzanie pie-
karnika dzi´ki du˝ej mocy, przy czym ciep∏o rozchodzi si´
g∏ównie z do∏u. Funkcja „pieczenie pizzy” jest szczególnie
zalecana do potraw wymagajàcych du˝ej iloÊci ciep∏a, na
przyk∏ad: pizzy i du˝ych pieczeni. Zaleca si´ u˝ywaç tylko
jednego poziomu, w przypadku u˝ywania dwóch pozio-
mów nale˝y zamieniç potrawy miejscami w trakcie ich przy-
gotowywania.
Pieczenie ciasta
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
7
PL
PL
8
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu.
Szybkie pieczenie
Zostajà w∏àczone grza∏ki i wentylator zapewniajàce utrzy-
mywanie sta∏ej temperatury w piekarniku. Tryb ten jest zale-
cany do przygotowywania gotowych daƒ (odgrzewanie)
i mro˝onek. W tej funkcji nale˝y korzystaç z jednego rusztu
ustawionego na drugiej pozycji od do∏u.
Zaczyn
Piekarnik rozgrzewa si´ do temperatury 40°C, niezale˝nie
od po∏o˝enia pokr´t∏a WYBORU TEMPERATURY. Tryb ten
jest idealny do wyrastania ciast dro˝d˝owych.
Ro˝en (w niektórych modelach)
Uruchamianie ro˝na.
Z ro˝na korzysta si´ w nast´pujàcy sposób:
1. wsunàç tac´ na kapiàcy t∏uszcz w prowadnic´ nr 1
2. zamontowaç ro˝en w otworze znajdujàcym si´ w tylnej
Êrodkowej cz´Êci piekarnika, sprawdziç czy przednie po∏à-
czenie ro˝na umieszczone zo-
sta∏o poprawnie w ramce mo-
cujàcej, wsuni´tej w prowadni-
c´ nr 3
3. zdemontowaç plastikowy
uchwyt i uruchomiç silnik obra-
cajàcy ro˝en za pomocà pokr´-
t∏a wyboru funkcji ustawiajàc
w pozycji lub .
! Przy opcji po otworzeniu drzwi ro˝en si´ zatrzyma.
Programowanie pieczenia
! Czas pieczenia i/lub czas zakoƒczenia pieczenia mo˝e
byç ustawiony po wybraniu trybu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç czas trwania pieczenia.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
4. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu poja-
wi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç do-
wolny przycisk.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie zostanie zakoƒ-
czone o godzinie 10:15
Programowanie czasu zakoƒczenia pieczenia
! Czas pieczenia nale˝y nastawiç przed nastawieniem cza-
su zakoƒczenia pieczenia.
1. Zgodnie z punktami 1-3 podanymi powy˝ej, ustawiç czas
trwania pieczenia.
2. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia
si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na wy-
Êwietlaczu.
3. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç godziny.
4. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu.
5. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç minut.
6. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
7. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu poja-
wi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
Programowanie zosta∏o prawid∏owo przeprowadzone, je˝e-
li na wyÊwietlaczu Êwiecà si´ kontrolki i . Na wyÊwie-
tlaczu pokazywane sà na zmian´ czas zakoƒczenia i czas
trwania pieczenia.
Program mo˝na skasowaç przez ustawienie pokr´t∏a
FUNKCJI PIECZENIA na pozycji „0”
Praktyczne porady pieczenia
Piekarnik umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw na wie-
le ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór najlepszej meto-
dy dla danego rodzaju dania. Z czasem nauczà si´ Paƒ-
stwo najlepszych sposobów wykorzystania tego niezwykle
wygodnego urzàdzenia. Przedstawione poni˝ej wskazówki
sà jedynie ogólnymi zaleceniami, które mogà byç zmienia-
ne odpowiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç uprzedniego
nagrzania piekarnika, w zasadzie ka˝dorazowo przy pie-
czeniu potraw przygotowywanych z u˝yciem dro˝d˝y, zale-
ca si´ skorzystanie z funkcji roboczej „pieczenie pizzy
pozwalajàcej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy niewiel-
kim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy do piekarnika,
w zale˝noÊci od potrzeby mo˝na skorzystaç z innej funkcji
roboczej urzàdzenia.
9
PL
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝ jednej
pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „wszechstronne piecze-
nie” lub „pieczenie ciasta” . Do pieczenia deli-
katnych potraw nale˝y korzystaç z funkcji „pieczenie cia-
sta” , która pozwala na pieczenie na 3 poziomach
w jednym czasie (poziomy 1,3 i 5).
Korzystajàc z trybu „wszechstronne pieczenie” na-
le˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
l
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas pieczenia
w trybie z nawiewem, do pieczenia wybiera si´ dwa spo-
Êród trzech Êrodkowych poziomów. Poziom najwy˝szy
i najni˝szy wystawione sà na najbardziej bezpoÊrednie
dzia∏anie przep∏ywajàcego w piekarniku goràcego powie-
trza. Pieczenie na tych poziomach mo˝e doprowadziç do
spalenia bardziej delikatnych potraw;
l
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensywniejszego
pieczenia zalecane jest stosowanie drugiego i czwartego
poziomu. Na przyk∏ad, podczas równoczesnego przygo-
towywania pieczeni wraz z innymi potrawami, pieczeƒ
umieszczana jest na drugim poziomie a czwarty poziom
przeznaczany jest na dania bardziej delikatne;
l
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝nych tem-
peratur pieczenia lub czasów pieczenia, nale˝y ustawiç
Êrednià temperatur´ dla tych dwóch potraw a danie bar-
dziej delikatne umieÊciç na czwartym poziomie piekarni-
ka. Jako pierwsze nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krót-
szym czasie pieczenia;
l
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt umieszcza
si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z funkcji „Szybkie pieczenie”
Bardzo wygodna, szybka i praktyczna funkcja dla tych, któ-
rzy korzystajà z gotowych potraw (np.: mro˝onki lub dania
do odgrzania)
Korzystanie z grilla
Ten wielofunkcyjny piekarnik oferuje Ci dwie ró˝ne funkcje
grillowania.
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawienie pokr´-
t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa cz´Êç
grzejnika opiekacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone w na-
ro˝nikach rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale˝y, zatem
pami´taç o w∏aÊciwym umieszczeniu potraw na ruszcie, tj.
w jego centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç umieszczony
na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza, za-
leca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury w pozycji
– maximum, gdy˝ promienie podczerwone dzia∏ajà najsku-
teczniej na potraw´ w wysokich temperaturach.
Funkcja „ruszt” okazuje si´ niezastàpiona w przypad-
ku koniecznoÊci szybkiego opiekania, ∏àczàc zalety opieka-
cza z korzyÊciami wynikajàcymi ze stosowania funkcji termo-
obiegu: gotowa potrawa jest pi´knie przyrumieniona i do-
brze wypieczona od do∏u. Umo˝liwia opiekanie du˝ych ka-
wa∏ków mi´sa i drobiu bez u˝ycia ro˝na. Mo˝na równie˝ ko-
rzystaç z opisanej funkcji w koƒcowym etapie pieczenia po-
traw, w celu równomiernego przyrumieniania. Przy korzysta-
niu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza, zaleca si´ ustawie-
nie pokr´t∏a regulacji temperatury w pozycji- maximum. Wy-
móg ten ÊciÊle zwiàzany jest z zasadami, na których opiera
si´ funkcjonowanie opiekacza – optymalna wydajnoÊç pro-
mieni podczerwonych dzia∏ajàcych na potraw´ osiàgana
jest w wysokich temperaturach. W przypadku, gdy jest taka
potrzeba mo˝na oczywiÊcie obni˝yç temperatur´ w piekar-
niku, gdy pracuje on w jednej z funkcji z u˝yciem opiekacza.
W tym celu, wystarczy za pomocà termoregulatora ustawiç
(ni˝szà od maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory piekarni-
ka, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umieÊciç blach´ do
pieczenia na pierwszym poziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika, piekarnik
osiàga w∏aÊciwà temperatur´, gdy zgaÊnie kontrolka
ROZGRZEWANIA. Nie nale˝y otwieraç drzwi piekarnika
w trakcie pieczenia gdy˝ mo˝e to spowodowaç opadni´cie
ju˝ wyroÊni´tego ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powinna byç zbyt
p∏ynna, w przeciwnym razie wyd∏u˝a to cykl pieczenia. Najcz´-
Êciej powtarzajàce si´ problemy w przypadku pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝sza o 10°C
i skróciç czas pieczenia
Ciasto „siada”
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub nale˝y obni˝yç
o 10°C temperatur´ pieczenia
Wierzch ciasta jest przypalony
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarnika, ustawiç
ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas pieczenia
Ciasto ma zakalec
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç temperatur´ i wy-
d∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà
W wyniku równoczesnego pieczenia ciast na dwóch
ró˝nych poziomach uzyskaliÊmy niezadowalajàcy re-
zultat w przypadku jednego z nich (ró˝nica w stopniu
wypieczenia)
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝enie po-
traw do piekarnika, wcale nie oznacza, i˝ muszà one zostaç
wyj´te w jednakowym czasie.
PL
10
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pieczeniu
pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´ „pieczenie pizzy”:
l
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝ przez 10 mi-
nut,
l
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na ruszcie
stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie b´dà-
cej na wyposa˝eniu blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby
niepotrzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby dosta-
tecznie chrupiàca.
l
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika podczas
pieczenia.
l
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capricciosa,
quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozzarelli w po∏owie
pieczenia.
l
W przypadku pieczenia na dwóch poziomach zaleca si´
pieczenie na poziomach drugim i czwartym w temperatu-
rze 220ºC zalecamy z korzystania z trybu „wszechstron-
ne pieczenie”, gdy˝ tryb „pieczenie pizzy” mo˝e zbyt
mocno piec od spodu.
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, zalecana mi-
nimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg. Drób i ryby powin-
ny byç pieczone w temperaturach 180 – 200°C. Zalecana
temperatura dla mi´s zale˝y natomiast w du˝ym stopniu od
˝àdanego stopnia wypieczenia. Je˝eli pragniemy, aby mi´-
so by∏o „krwiste” nale˝y w pierwszej fazie pieczenia, usta-
wiç na krótki okres czasu wysokà temperatur´ rz´du 200-
220°C, by póêniej stopniowo ja obni˝aç. Przy wyborze od-
powiedniej temperatury nale˝y kierowaç si´ nast´pujàcà
zasadà: im wi´ksza porcja mi´sa, tym ni˝sza temperatura
i d∏u˝szy czas pieczenia. U∏o˝yç mi´so na Êrodku rusztu
i umieÊciç pod nim blach´ na kapiàcy t∏uszcz. Potrawa po-
winna znajdowaç si´ poÊrodku piekarnika. JeÊli chce si´ by
by∏a ona bardziej ogrzewana od do∏u, nale˝y skorzystaç
z ni˝szych poziomów. Aby pieczeƒ zachowa∏a wszystkie
walory smakowe (szczególnie w przypadku kaczki i dziczy-
zny) nale˝y od góry ob∏o˝yç jà boczkiem lub s∏oninà.
11
PL
Poł o e nie
przeł cznika
Pie czona potraw a wag a
(Kg)
numer
pół ki
(od doł u )
rozgrzewanie
wst pne
poł o eenie pokr tła
t
term ostatu
czas
pie czenia
(min.)
Tryb K onwenc jonalny eberka wieprzowe
pieczona ciel cina
kaczka
bezy
ciasta kruche
0,5
1
1
-
1
3
3
3
3
3
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
200
200
200
80
180
35
70-75
65-75
120-160
30-35
Wszechs tronne
pie czenie
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni
Pieczony kurczak z ziemn iakami
Makrela
Placek ze liwkami
Ciasto francuskie (na 2 poziomach)
Herbatniki (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
3
2-4
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
Sola i m twa
Kebab z kałamarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciel cy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
1
1
1
1
1
1
1
1
4szt.
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Wł czony grill
Ro e n
Ciel cina
Kurczak
Jagni
1
1,5
1
-
-
-
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
Nadziewana m twa
1,5
1,5
2
2
Nie
Nie
200
200
55-60
30-35
Ruszt
Ro e n
Ciel cina
Jagni
Kurczak +
Pieczone ziemniaki
1,5
1,5
1,5
-
-
-
-
2
Nie
Nie
Nie
Nie
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
Pie czeni e pi zzy Pizza
Piecze ciel ca
Kurczak
0,5
1
1
3
2
2/3
Tak
Tak
Tak
220
220
180
15-20
25-30
60 - 70
Pie czeni e ci asta Kruche ciasta
Torty z owocami
Placki ze liwkami
Biszkopt
Paszteciki (na 2 poziomach)
Ciasteczka (na 2 poziomach)
Sernik (na 2 poziomach)
Ciasto francuskie (na 3 poziomach)
Herbatniki (na 3 poziomach)
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
180
160
200
190
210
180
200
20-30
45-50
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
30-35
Mro onki
Pizza
Cukinia i krewetki w c ie cie
Placek ze szpinakiem
Zawijane ciasto z owocami
Lasagne
Rogaliki
Kawałki kurczaka
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0,4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Odgrzewanie potraw
Skrzydełka kurczaka 0,4 2 -
200
20-25
Szy bkie pie czeni e
wie e potrawy
Herbatnik
Placek ze liwkami
Sernik
0,3
0,6
0,2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Zaczyn Wyrastanie ciast dro d o wych i na proszku do
pieczenia
2
40
30-60
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
Tabela praktycznych porad pieczenia
P∏yta grzejna
PL
12
Opis
Kuchenka mo˝e mieç p∏yt´ do goto-
wania z czterema ˝eliwnymi p∏ytkami
elektrycznymi (rys. 1), zwyk∏à p∏yt´ ce-
ramicznà (rys. 2) lub p∏yt´ ceramicznà
z dwoma podwójnymi polami grzew-
czymi (rys. 3).
A P∏ytki promieni-
ste
B P∏ytki promieni-
ste z rozszerzany-
mi polami
C Lampki kontrol-
ne ciep∏a szczàt-
kowego dla ka˝-
dej p∏ytki: wskazujà, ˝e temperatura danej p∏ytki jest wy˝sza
ni˝ 60°C tak˝e po tym gdy p∏ytka zosta∏a wy∏àczona.
Obs∏uga p∏yty ceramicznej
Elementy promieniste zwyk∏e sk∏adajà si´ z okràg∏ych
oporników. Stajà si´ one czerwone w kilka sekund po w∏à-
czeniu. Ka˝dà p∏ytk´ uruchamia si´ osobnym pokr´t∏em,
przy pomocy którego mo˝na wybraç ˝àdanà temperatur´,
od najni˝ej 1 do najwy˝szej 9.
Elementy promieniste z podwójnà Êrednicà.
Majà takà funkcj´ jak elementy promieniste zwyk∏e wyró˝nia-
jà si´ tym, ˝e sk∏adajà si´ z dwóch cz´Êci grzejnych (patrz
rys. 3). Mo˝na w∏àczyç tylko jednà czeÊç lub obie. Pokr´t∏a
pozwalajà wybraç pomi´dzy dwoma poziomami mocy,
z czego ka˝dy mo˝na regulowaç od 1 do 9. Przekr´cajàc po-
kr´t∏o zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 1 do 9 usta-
wia si´ co raz wy˝szy poziom mocy pojedynczego pola.
Przekr´cajàc pokr´t∏o do koƒca , s∏uchaç lekki stuk, w∏à-
cza si´ maksymalna moc, którà mo˝na regulowaç od 9 do
1 kr´càc pokr´t∏em w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara. W celu ponownego ustawienia mocy na naj-
ni˝szym poziomie nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o na pozycj´ „0”.
W przypadku p∏yt ceramicznych z p∏ytkami o podwójnej
mocy (patrz rys. 3) pierwszy zakres pokr´t∏a w∏àcza mniej-
szà cz´Êç p∏ytki (wewn´trznà), w celu w∏àczenia obu, tak by
p∏ytka do gotowania by∏a wi´ksza, nale˝y ustawiç pokr´t∏o
na pozycji , a nast´pnie wybraç ˝àdany poziom mocy
od 9 do 1.
Zalecenia u˝ytkowania p∏yty ceramicznej
! Zalecenia przed pierwszym u˝yciem:
Klej u˝yty do uszczelek pozostawia w czasie gdy sprz´t
znajduje si´ w magazynie, Êlady na szkle. Nale˝y je usunàç
przed u˝yciem urzàdzenia przy u˝yciu Êrodka do czyszcze-
nia (nie ˝ràcego). W czasie pierwszych godzin u˝ytkowania
czuç zapach gumy, który wkrótce znika.
W celu uzyskania najlepszych rezultatów nale˝y przestrze-
gaç poni˝szych wskazówek przy przygotowywaniu potraw.
! Nale˝y u˝ywaç garnków z p∏askim dnem, które dok∏adnie
przylegajà do p∏ytki.
! Garnki powinny mieç takà Êrednic´ by zakrywa∏y ca∏kowi-
cie p∏ytk´ i poch∏ania∏y ca∏e wytwarzane ciep∏o.
! Nale˝y si´ upewniç, ˝e spód garnka jest czysty i suchy, tak
by dobrze przylega∏ do p∏ytki, przed∏u˝à to jednoczeÊnie
czas u˝ytkowania garnka i p∏ytki.
! Nie nale˝y u˝ywaç naczyƒ, w których si´ gotuje na ku-
chence gazowej. Skoncentrowanie ciep∏a w kuchence ga-
zowej jest tak du˝e, ˝e dno garnka mo˝e si´ zdeformowaç,
u˝ywajàc nast´pnie taki garnek na p∏ycie ceramicznej nie
osiàgnie si´ dobrych rezultatów gotowania.
! Nie nale˝y nigdy pozostawiaç p∏ytki w∏àczonej gdy nie stoi
na niej garnek, gdy˝ rozgrzeje si´ ona bardzo szybko i ele-
menty grzejne mogà si´ uszkodziç.
! P∏ytka jest ciep∏a jeszcze przez oko∏o pó∏ godziny po wy-
∏àczeniu, nale˝y wtedy uwa˝aç aby nie stawiaç na niej przy-
padkowo naczyƒ, lub si´ nie oprzeç.
! Nie nale˝ny w∏àczaç p∏ytek gdy na p∏ycie znajduje si´ fo-
lia aluminiowa lub plastik.
! Nie nale˝y si´ zbli˝aç do goràcych p∏ytek.
! P∏yta ceramiczna jest wytrzyma∏a na skoki temperatury na
uderzenia. Mo˝e si´ jednak st∏uc pod wp∏ywem uderzenia
zaostrzonym przedmiotem. W takim przypadku nale˝y na-
tychmiast od∏àczyç jà od êród∏a zasilania i zwróciç si´ do
serwisu celem naprawy.
C
A
A
A
A
C
A
A
B
B
rys. 1
Poz. Pytka promienista
0Wyàczona
1 Topienie masa, czekolady
2 i 3 Podgrzewanie pynów
4 Kremy i sosy
5 Gotowanie mi´sa
6 Gotowanie makaronu lub ry˝u
7 i 8 Pieczeƒ
9 Sma˝enie
Wàczenie obu cz´Êci pytki
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
13
PL
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
l
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝ytku do-
mowego.
l
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, których sym-
bole znajdujà si´ na ok∏adce i na tabliczce fabrycznej.
l
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest zagwaranto-
wane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono prawid∏owo pod∏à-
czone do instalacji elektrycznej uziemionej zgodnie
w obowiàzujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o zagro˝enia
nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby niesprawne nie
ma∏y dost´pu do:
l
panelu sterowania urzàdzenia
l
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoêdzie itp.)
l
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà lub w∏aÊnie
zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du na ich nagrzanie
l
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku nale˝y za-
bezpieczyç cz´Êci, które mogà byç niebezpieczne)
Nie nale˝y:
l
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy
l
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso
l
u˝ywaç przed∏u˝aczy i / lub rozga∏´ziaczy
l
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzàdzenie,
w celu wy∏àczenia go z sieci
l
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyjnych
l
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie powinien
znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´Êciach urzàdzenia
l
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników atmosfe-
rycznych (deszcz, s∏oƒce itd.)
l
wykorzystywaç piekarnika jako schowka
l
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u piekarnika
l
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzieciom lub oso-
bom niepe∏nosprawnym, bez nadzoru doros∏ych
l
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub instalowaç urzà-
dzenia
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwisu w nast´-
pujàcych przypadkach:
l
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta)
l
niew∏aÊciwej pracy piekarnika
l
wymiany gniazdka w przypadku, gdy wtyczka urzàdzenia
do niego nie pasuje
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwisu w przy-
padku:
l
wàtpliwoÊci czy rozpakowane urzàdzenie jest kompletne
l
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego
l
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia, ˝àdajàc ory-
ginalnych cz´Êci wymiennych
Nale˝y:
l
po rozpakowaniu sprawdziç czy urzàdzenie jest kompletne
l
w przypadku wadliwego funkcjonowania, lub przed przy-
stàpieniem do czynnoÊci zwiàzanych z konserwacjà
od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
l
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczy urzàdzenie od êród∏a zasi-
lania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli jest)
l
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania potraw do
piekarnika
l
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku, gdy˝ mo˝e on
byç cieplejszy na koƒcach, z powodu goràcego powie-
trza wydostajàcego si´ z piekarnika
l
zawsze, gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane sprawdziç
czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
l
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie ma wi´cej ju˝
byç u˝ytkowane
l
producent nie odpowiada za szkody powsta∏e w wyniku
b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwego, nierozsàdnego i b∏´d-
nego u˝ytkowania urzàdzenia.
Pozbywanie si´ odpadów
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie
prawo do stosowania komponentów wytwarzanych
z surowców wtórnych, co obni˝a koszty konsumen-
tom i zmniejsza zanieczyszczenia.
l
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
l
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywà Euro-
pejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà o zu˝ytym sprz´cie
elektrycznym i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten,
po okresie jego u˝ytkowania nie mo˝e byç
umieszczany ∏àcznie z innymi odpadami po-
chodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go
zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzà odpowiedni system umo˝li-
wiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych oraz
niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego sprz´tu.
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
l
W∏àczanie piekarnika w okresie od póênych godzin po-
po∏udniowych do wczesnych godzin rannych pozwoli
zmniejszyç obcià˝enie sieci elektrycznej.
l
Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´tych drzwiach
piekarnika, osiàgniemy wówczas lepsze rezultaty i znacz-
nà oszcz´dnoÊç energii (oko∏o 10%).
l
Regularne czyszczenie uszczelek, usuwanie zalegajà-
cych na nich resztek jedzenia zapewni lepsze przyleganie
drzwi, a w rezultacie mniejsze straty ciep∏a.
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów konser-
wacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania. Regularna konserwacja i czyszczenie
kuchenki jest gwarancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania
urzàdzenia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
l
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ stosowania
urzàdzeƒ czyszczàcych parà.
l
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni oraz p∏yt sa-
moczyszczàcych (jeÊli sà) stosujemy letnià wod´, nie na-
le˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub Êrodków zawierajà-
cych substancje Êcierne. Na powierzchniach ze stali nie-
rdzewnej, po d∏ugotrwa∏ym, regularnym przemywaniu
wodà o du˝ej zawartoÊci wapnia lub silnymi detergenta-
mi (zawierajàce zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´ nie-
usuwalne przebarwienia. Aby tego uniknàç, ka˝dorazowo
po skoƒczeniu mycia nale˝y sp∏ukaç, a nast´pnie osu-
szyç stalowe powierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç
o usuwaniu rozlanych p∏ynów.
l
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane jest, zaraz po
u˝yciu, kiedy piekarnik jest jeszcze ciep∏y, stosujàc ciep∏à
wod´ z myd∏em. Detergent nale˝y dok∏adnie zmyç, a pie-
karnik wytrzeç do sucha. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczal-
ników lub Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne, gdy˝
mogà uszkodziç emali´. W celu usuni´cia przypalonego
t∏uszczu z powierzchni piekarnika nale˝y stosowaç specjal-
ne Êrodki, do tego przeznaczone, dost´pne w punktach
serwisowych, autoryzowanych przez producenta
l
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà przetarcia wil-
gotnà gàbkà z dodatkiem delikatnego detergentu po ka˝-
dym u˝yciu, a nast´pnie wytarcia do sucha.
l
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà uszczelkà, przyle-
gajàcà do obwodu drzwiczek. Nale˝y regularnie spraw-
dzaç jej stan techniczny, a w razie potrzeby czyÊciç wodà
z nieagresywnym detergentem. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzenia nale˝y skontaktowaç z autoryzowanym
serwisem. Nie zalecamy korzystania z piekarnika zanim
usterka nie zostanie usuni´ta.
l
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej pó∏ce piekar-
nika. Powoduje to nadmierne kumulowanie temperatury
w miejscu styku i w efekcie uszkodzenie emalii.
l
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà gàbkà z dodat-
kiem delikatnego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a na-
st´pnie wytrzeç do sucha.
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´trza pie-
karnika mo˝na wyjàç drwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
1. Ca∏kowicie otworzyç drzwi;
2. UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie znajdujàce si´ na
obydwu zawiasach;
3. Trzymajàc oburàcz drzwi nale-
˝y powoli zamykaç, lecz nie do
koƒca. Wciskajàc zaczepy F po-
ciàgnij drzwi do siebie od∏àczajàc
je od piekarnika;
Post´pujàc w sposób odwrotny
ni˝ podany powy˝ej wstawimy
drzwi z powrotem.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia wewn´trznego
piekarnika
1. Od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej, za pomocà,
wielobiegunowego wy∏àcznika, w który wyposa˝ona zosta-
∏a instalacja zasilajàca urzàdzenie, lub od∏àczyç wtyczk´,
jeÊli jest to mo˝liwe
2. Odkr´ciç szklanà os∏on´ lampy
3. Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´) i zastàpiç jà nowà, od-
pornà na wysokie temperatury (wytrzyma∏oÊç do 300°C) o
nast´pujàcych para-
metrach:
- Napi´cie 230/240 V
- Moc 25 W
- Trzonek E14
4. Ponownie za∏o˝yç
szklanà os∏on´ ˝a-
rówki i przywróciç za-
silanie urzàdzenia.
Konserwacja
i czyszczenie
PL
14
F
F
Serwis
15
PL
Ostrze˝enie:
Piekarnik wyposa˝ony zosta∏ w urzàdzenie wykrywajàce
anomalia w dzia∏aniu. Usterki sà sygnalizowane wyÊwietla-
nym kodem, sk∏adajàcym si´ z szeregu cyfr i napisu „F”.
! Nale˝y zawsze wzywaç pracowników autoryzowanego
serwisu (tel. 0 801 33 22 11)
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´pujàce in-
formacje:
rodzaj problemu – kod usterki
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urzàdzeniu i/lub na opakowaniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Whirlpool H 89 V.1 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla