Whirlpool FB 56 C.2 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Piekarnik do wbudowania
w meble
FB 52 C.2, FB 52 C.2 IX, FB52 C.2 IX TD,
FB 52 AC.1, FB 56 C.2, FB 56 C.2 IX,
FB 56 C.2 IX TD
Piekarnik do wbudowania
w meble
FB 52 C.2, FB 52 C.2 IX, FB52 C.2 IX TD,
FB 52 AC.1, FB 56 C.2, FB 56 C.2 IX,
FB 56 C.2 IX TD
FB52 4/28/05 17:23 Page 1
2
S p i s t r e Ê c i
Instalacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Parametry techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Wa˝ne informacje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
U˝ytkowanie urzàdzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Elektroniczny programator gotowania . . . . . . . 8
Funkcje pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Zalecenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Konserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Pieczenie w piekarniku – porady praktyczne . . . 17
2
Piekarnik do wbudowania
w meble
FB 52 C.2, FB 52 C.2 IX, FB52 C.2 IX TD,
FB 52 AC.1, FB 56 C.2, FB 56 C.2 IX,
FB 56 C.2 IX TD
FB52 4/28/05 17:23 Page 2
3
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel,
w który zostanie wbudowane musi mieç odpo-
wiednie wymiary. Na poni˝szym rysunku sà poda-
ne wymiary w przypadku wbudowania piekarnika
pod blat lub kolumnowo.
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji na-
le˝y usunàç tylnà Êcian´ niszy, piekarnik najlepiej
umieÊciç na dwóch drewnianych listwach. w przy-
padku blatu ciàg∏ego wymagany jest w nim otwór
o wymiarach 45 x 560 mm.
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powin-
ny byç wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na
dzia∏anie wysokich temperatur. W przypadku me-
bli z drewna oklejanego klej powinien byç wytrzy-
ma∏y na temperatur´ 100°C. Zgodnie z obowiàzu-
jàcymi norami bezpieczeƒstwa, gdy urzàdzenie
jest zabudowane nie powinno byç bezpoÊrednie-
go dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie
os∏ony powinny byç zamocowane w taki sposób
by nie mo˝na by∏o ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´
narz´dziami.
Mocowanie piekarnika
Do precyzyjnego ustawienia piekarnika w meblu na-
le˝y wykorzystaç specjalne 4 wypustki dystansowe,
mocowane do boków urzàdzenia przez 4 otwory
widoczne na ramie obwodowej piekarnika. Je˝eli
bok szafki wykonany jest z p∏yty o gruboÊci:
20 mm: ruchomy element wypustki musi byç
zdj´ty (rys. A);
18 mm: ruchomy element wsunàç w pierwszy
rowek (rys. B);
16 mm: ruchomy element wsunàç w drugi ro-
wek (rys. C).
INSTALACJA
Urzàdzenie musi byç instalowane przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z poni˝szà instrukcjà.
Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za wszelkie wypadki i zniszczenia spowodowane
niew∏aÊciwym monta˝em.
Uwaga: wszelkie czynnoÊci zwiàzane z konserwacjà i regulacjà piekarnika, muszà zostaç
bezwzgl´dnie poprzedzone od∏àczeniem urzàdzenia od sieci zasilajàcej.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
560 mm.
45 mm.
rys. A rys. B rys. C
FB52 4/28/05 17:23 Page 3
4
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y
otworzyç drzwiczki piekarnika i przymocowaç go
przy pomocy 4 Êrub umieszczajàc je w czterech
otworach znajdujàcych si´ na listwie obwodowej.
! Cz´Êci odpowiedzialne za bezpiecznà prac´ urzà-
dzenia sà umocowane tak, ˝e nie da si´ ich usunàç
bez u˝ycia narz´dzi.
Pod∏àczenie elektryczne
Piekarniki wyposa˝one w kabel zasilajàcy trój˝y∏o-
wy przystosowane do pracy przy pràdzie
o przemiennym napi´ciu i cz´stotliwoÊci zasilania
podanej na tabliczce znamionowej (umieszczonej
w dolnej cz´Êci panelu sterowania piekarnika).
Przewód uziemiajàcy ma kolor ˝ó∏to – zielony.
Monta˝ kabla zasilajàcego
Otwarcie skrzynki zaciskowej:
Przy pomocy Êrubokr´ta odciàgnàç wypustki
przytrzymujàce pokryw´
Pociàgnàç i otworzyç pokryw´ skrzynki zaci-
skowej
W celu pod∏àczenia kabla wykonaç nast´pujàce
czynnoÊci:
odkr´ciç Êruby przytrzymujàce kabel i trzy
Êruby styków L – N
zamocowaç przewody pod g∏ówkami Êrub
przestrzegajàc kolorów: Niebieski (N) Brà-
zowy (L) ˚ó∏to – Zielony
zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej
prowadnicy i amknàç pokryw´
NL
FB52 4/28/05 17:23 Page 4
5
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego
do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpoÊred-
nio do sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià nale˝y
zainstalowaç wy∏àcznik wielobiegunowy o rozsta-
wie styków, co najmniej 3 mm, dopasowany do
obcià˝enia i zgodny z obowiàzujàcymi normami
(uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane przez wy∏àcz-
nik). Kabel zasilajàcy musi byç tak umieszczony by
w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´ do tempera-
tury wy˝szej o 50°C od temperatury otoczenia.
Przed pod∏àczeniem nale˝y upewniç si´ czy:
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wy-
trzymaç obcià˝enie urzàdzenia (patrz tablicz-
ka znamionowa)
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obo-
wiàzujàcymi wymogami bezpieczeƒstwa
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobie-
gunowego wy∏àcznika
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub za-
ciÊni´ty.
! Przewód zasilajàcy nale˝y regularnie sprawdzaç.
W przypadku uszkodzenia wymiany dokonuje
technik z autoryzowanego serwisu.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowie-
dzialnoÊci za szkody powsta∏e w wyniku
niew∏aÊciwego pod∏àczenia.
Wymiary szerokoÊç 43.5 cm
piekarnika g∏´bokoÊç 40 cm
wysokoÊç 32 cm
PojemnoÊç 56 litry
piekarnika
Parametry Napi´cie i cz´stotliwoÊç zasilania
elektryczne 230 V~50 Hz,
Moc maksymalna
2250 W
Etykieta Etykieta energetyczna
energetyczna jest zgodna z Dyrektywà UE
2002/40/CE (norma EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana
dla trybu:
– wybrana funkcja
„tryb tradycyjny”
Deklarowana klasa
energoch∏onnoÊci podana
dla trybu:
– wybrana funkcja
„wszechstronne pieczenie”
Urzàdzenie jest zgodne
z nast´pujàcymi dyrektywami
Unii Europejskiej:
72/23/EEC z dnia 19/02/73
(Niskie Napi´cie) i póêniejsze
zmiany
89/336/EEC z dnia 03/05/89
(KompatybilnoÊç
Elektromagnetyczna) i póêniejsze
zmiany
93/68/EEC z dnia 22/07/93
i póêniejsze zmiany.
Parametry techniczne
Drying:
FB52 4/28/05 17:23 Page 5
6
WA˚NE INFORMACJE
Gratulujemy wybrania sprz´tu marki Ariston. Jego
niezawodnoÊç i ∏atwoÊç obs∏ugi przyniesie Paƒ-
stwu wiele satysfakcji. Przed przystàpieniem do
korzystania z urzàdzenia nale˝y dok∏adnie zapo-
znaç si´ z treÊcià tej instrukcji, gdy˝ zawiera ona
wszelkie informacje niezb´dne dla zapewnienia
bezpiecznej instalacji, u˝ytkowania i konserwacji.
Niniejsza instrukcja powinna zawsze byç pod r´kà.
PANEL
STEROWANIA
RUSZT
PIEKARNIKA
TACA
NA KAPIÑCY
T¸USZCZ
PANEL STERUJÑCY
Pokr´t∏o
FUNKCJI
Pokr´t∏o USTAWIANIA
CZASU TRWANIA PIECZENIA*
Pokr´t∏o WYBORU TEMPERATURY
Pokr´t∏o WYBORU
TEMPERATURY
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
PROWADNICE
do wsuwania rusztu
i tacy
Kontrolka
PRACY
PIEKARNIKA
Kontrolka
PRACY
PIEKARNIKA
PPookkrr´´ttoo
FFUUNNKKCCJJII
EELLEEKKTTRROONNIICCZZNNYY
pprrooggrraammaattoorr**
**
Tylko w niektórych modelach
FB52 4/28/05 17:23 Page 6
7
U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA
Piekarnik ∏àczy w sobie zalety tradycyjnego piekarni-
ka z mo˝liwoÊciami nowoczesnego piekarnika z ter-
moobiegiem. Jest urzàdzeniem wielofunkcyjnym,
pozwalajàcym na wybranie jednego z 5 sposobów
przygotowania potrawy.
Uwaga: Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy
zaleca si´, aby pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok.
pó∏ godziny, przy termostacie ustawionym na pozy-
cji maksymalnej. Nast´pnie nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomieszczenie.
Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na czas
up∏ywajàcy miedzy jego produkcjà, a instalacjà.
Uwaga: Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç pod-
czas pieczenia na ro˝nie. W przypadku innych
opcji piekarnika nie nale˝y stosowaç dolnej pó∏ki.
Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci piekarnika
podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodowaç
uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç
wy∏àcznie kratk´ piekarnika
Uruchomienie urzàdzenia
1. Wybraç funkcj´ pieczenia przy pomocy pokr´t∏a
FUNKCJI.
2. Ustawiç ˝àdanà temperatur´ pokr´t∏em WYBO-
RU TEMPERATURY.
3. Zapalona kontrolka PRACY PIEKARNIKA infor-
muje o tym, ˝e piekarnik nagrzewa si´ do na-
stawionej temperatury.
4. W trakcie pracy piekarnika mo˝na:
- zmieniç funkcj´ pieczenia, obracajàc pokr´t∏em
FUNKCJI
- zmieniç temperatur´, obracajàc pokr´t∏em WY-
BORU TEMPERATURY
- przerwaç pieczenie ustawiajàc pokr´t∏o FUNKCJI
w pozycji „0”.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentyla-
tor ch∏odzàcy, który w∏àcza si´ przekr´cajàc pokr´-
t∏o FUNKCJI. Podczas pieczenia wentylator jest za-
wsze w∏àczony, o czym Êwiadczy delikatny szum,
wydawany przez strumieƒ powietrza wydobywa-
jàcy si´ na zewnàtrz na styku drzwiczek i panelu
sterowania piekarnika.
UWAGA: po zakoƒczeniu pieczenia wentylator
pracuje jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia
temperatury piekarnika.
OÊwietlenie piekarnika
W∏àcza si´ przez ustawianie pokr´t∏a FUNKCJI
w pozycji oznaczonej symbolem . OÊwietla
piekarnik i jest w∏àczone, gdy jakikolwiek elek-
tryczny element grzejny piekarnika pracuje.
Pokr´t∏o ustawiania czasu trwania
pieczenia (niektóre modele)
Niektóre piekarniki wyposa˝one sà w zegar, któ-
ry steruje zakoƒczeniem czasu pieczenia. W celu
nastawieniu zegara nale˝y przekr´ciç do koƒca
(zgodnie z ruchem wskazówek zegara) pokr´t∏o,
a nast´pnie cofajàc pokr´t∏o ustawiç ˝àdany czas
pieczenia nakierowujàc znacznik pokr´t∏a na mi-
nuty znajdujàce si´ na panelu sterowania. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´ sy-
gna∏ dêwi´kowy, a piekarnik zostanie automa-
tycznie wy∏àczony.
UWAGA: ˝eby korzystaç z piekarnika bez
kontrolowanego czasu pieczenia pokr´t∏o
USTAWIANIA CZASU TRWANIA PIECZENIA
ustawiç na symbolu .
'
&
FB52 4/28/05 17:23 Page 7
8
Umo˝liwia zaprogramowanie piekarnika lub opie-
kacza na nast´pujàce funkcje:
okreÊlony czas gotowania, rozpocz´cie goto-
wania opóênione
okreÊlony czas gotowania, rozpocz´cie na-
tychmiastowe
minutnik
Funkcje przycisków:
minutnik na minuty, godziny
czas gotowania
koniec gotowania
prze∏àczanie manualne
ustawianie czasów wstecz
ustawiania czasów na przód
Ustawiane zegara cyfrowego
Po pod∏àczeniu do sieci zasilajàcej lub po przerwie
w dostawie pràdu zegar wyÊwietla 0.00
Wcisnàç jednoczeÊnie przyciski i ,
a nast´pnie (w ciàgu 4 sekund) przy pomocy
przycisków i ustawiç godzin´.
Przyciskiem zwi´kszamy czas
Przyciskiem zmniejszamy czas.
W celu zmiany godziny nale˝y post´powaç w na-
st´pujàcy sposób:
1. Powtórzyç powy˝ej opisane czynnoÊci.
2. Wcisnàç przycisk i przy pomocy przycisków
i ustawiç w∏aÊciwy czas.
Obs∏uga manualna piekarnika
Po ustawieniu godziny programator ustawia si´
automatycznie w pozycji manualnej
Uwaga: Przestawianie piekarnika na sterowania
r´czne i automatyczne odbywa si´ przez wciskanie
przycisku .
(
*
)
)
*
*
)
%
$
Programowanie czasu pieczenia
z opóênionym w∏àczeniem
Ustawiamy czas gotowania i godzin´ zakoƒczenia
gotowania. Za∏ó˝my, ˝e w okienku widnieje godzi-
na 10:00.
1. Przekr´ciç pokr´t∏o piekarnika na ˝àdanà funk-
cj´ i temperatur´ (np. w∏àczony dolny i górny
grzejnik, 200°C).
2. Nacisnàç przycisk , a nast´pnie (w ciàgu
4 sekund) przy pomocy przycisków i
ustawiç ˝àdany czas. Za∏ó˝my, ˝e chcemy usta-
wiç czas 30 min, pojawia si´:
Gdy puÊcimy przycisk po 4 sekundach pojawia si´
ponownie obecna godzina z symbolem i na-
pisem „auto”
3. Wcisnàç przycisk , a nast´pnie przy pomocy
przycisków i ustawiç godzin´ koƒca
gotowania, za∏ó˝my 13:00
4. Gdy puÊcimy przycisk na zegarze po 4 sekun-
dach pojawia si´ obecna godzina.
Napis „auto” przypomina, ˝e piekarnik zosta∏ za-
programowany na konkretny czas gotowania i au-
tomatyczne wy∏àczenie si´ o konkretnej godzinie.
Piekarnik w∏àcza si´ wi´c automatycznie o 12:30,
˝eby wy∏àczyç si´ po 30 minutach. Kiedy piekarnik
jest w∏àczony przez ca∏y czas gotowania jest wi-
doczny symbol . Po naciÊni´ciu przycisku
w dowolnym momencie gotowania pojawi si´
ustawiony czas gotowania, po przyciÊni´ciu przyci-
sku pojawi si´ czas zakoƒczenia gotowania.
%
$
m
*
)
e m
*
)
ELEKTRONICZNY PROGRAMATOR GOTOWANIA
H
$
%
(
)
*
+
=
?
%
$
FB52 4/28/05 17:23 Page 8
9
Gdy gotowanie zakoƒczy si´ s∏ychaç kilku-
minutowy sygna∏ dêwi´kowy, w celu wy∏à-
czenia go nale˝y nacisnàç jakikolwiek przy-
cisk z wyjàtkiem przycisków i .
Programujàc wy∏àcznie czas trwania goto-
wania (powy˝sze punkty 1 i 2) gotowanie zaczy-
na si´ od razu.
Kasowanie nastawionego programu odbywa
si´ przez wciÊni´cie przycisku i przyciskiem
ustawienie czasu:
Minutnik
Minutnik umo˝liwia odliczanie ustalonego okresu
czasu. Funkcja ta nie w∏àcza ani nie wy∏àcza pie-
karnika jedynie sygnalizuje up∏yni´cie ustawio-
nego czasu.
Po przyciÊni´ciu przycisku na wyÊwietlaczu po-
jawi si´:
Nast´pnie, za pomocà przycisków i nale-
˝y ustawiç wybrany czas do odliczania.
Po zwolnieniu przycisku, minutnik zacznie odliczanie,
a na wyÊwietlaczu prezentowany b´dzie bie˝àcy czas.
*
)
(
)
$
*
)
Po osiàgni´ciu ustawionego czasu, rozlegnie si´
sygna∏ akustyczny, który mo˝na wy∏àczyç przyci-
skajàc dowolny z przycisków (poza przyciskami
i ); wtedy znajdujàcy si´ do tej pory na
wyÊwietlaczu symbol zgaÊnie
Poprawianie / odwo∏ywanie
ustawieƒ
Wprowadzone dane mogà zostaç w dowol-
nym momencie zmienione, przez przyciÊni´-
cie klawisza lub .
Gdy odwo∏uje si´ ustawionà wartoÊç d∏ugoÊci
pieczenia, dane godziny zakoƒczenia piecze-
nia zostanà równie˝ odwo∏ane i vice versa.
W trakcie programowania piekarnika, nie
mo˝na wprowadziç godziny zakoƒczenia
pieczenia wczeÊniejszej od godziny rozpocz´-
cia pieczenia.
Zmienianie dêwi´ku alarmu
Mo˝na wybraç jeden z 3 dêwi´ków:
Trzymajàc wciÊni´ty po raz pierwszy przycisk – s∏y-
chaç ustawiony dêwi´k. Po puszczeniu przycisku
i ponownym wciÊni´ciu go mo˝na us∏yszeç (i usta-
wiç) inne dêwi´ki.
*
)
*
)
,
,
.
H
FB52 4/28/05 17:23 Page 9
10
FUNKCJE PIECZENIA
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu:
mi´dzy 60°C i 250°C.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka
i w∏àczajà dwa elementy grzejne piekarnika – dol-
ny i górny. Ciep∏o rozchodzi si´ równomiernie od
do∏u i z góry. Jest to funkcja zalecana do potraw
z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych powolnego
przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciaste-
czek, herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym
i górnym grzejniku nale˝y u˝ywaç tylko jednej bla-
chy lub rusztu, gdy˝ na kilku powierzchniach tem-
peratura rozchodzi si´ w niew∏aÊciwy sposób. JeÊli
potrawa wymaga silniejszego ogrzewania od do∏u
lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Wszechstronne pieczenie
Pozycja pokr´t∏a termostatu:
mi´dzy 60°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To w∏a-
Ênie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona potrawa
przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas
pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem istnie-
je mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych
potraw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà
jednakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç
dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezulta-
ty uzyskuje si´ dla daƒ typu
au gratin
(zapiekanych)
lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego czasu
pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony, rizotto,
vol-au-vent
, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona∏emu roz-
k∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych
temperatur do przygotowywania pieczeni. Dzi´ki
ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie i uzy-
skuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobiega si´ je-
go kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szczegól-
nie dobrze do pieczenia ryb z minimalnym dodat-
kiem przypraw pozwala to na zachowanie ich
smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´
równie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad: kapusty,
rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wy-
Êmienitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwa-
szanych, jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do her-
baty, croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stoso-
wany do rozmra˝ania mi´sa, ryb i chleba po
ustawieniu temperatury na 80°C. Aby rozmroziç
bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´-
t∏o termostatu na 60°C bàdê zastosowaç obieg
zimnego powietrza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Górna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a termostatu : mi´dzy 60°C i Max.
Rozgrzewa si´ górna grza∏ka.
Funkcja ta jest przeznaczona do zarumienienia po-
traw z wierzchu na koniec pieczenia.
Grill
Pozycja pokr´t∏a termostatu: Max
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypro-
mieniowywanym z elektrycznego elementu grzej-
nego umieszczonego w górnej cz´Êci piekarnika.
Wyjàtkowo wysoka temperatura grilla, po∏àczona
z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝liwia na-
tychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni
jest jednoczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysycha-
niu dania. Funkcja ta pozwala, wi´c na otrzymy-
wanie soczystych i kruchych daƒ mi´snych. Pie-
czenie w tym trybie zalecane jest przede wszyst-
FB52 4/28/05 17:23 Page 10
11
kim do przygotowywania daƒ, które wymagajà
wysokich temperatur na powierzchni, jak na
przyk∏ad ciel´cina lub befsztyki, ˝eberka, filety,
hamburgery, itp.
Ruszt
Pozycja pokr´t∏a termostatu:
mi´dzy 60°C, a 200°C
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie
cieplne elementów grzejnych z cyrkulacjà goràce-
go powietrza. Po∏àczenie takie zapobiega przypa-
laniu si´ powierzchni potraw oraz umo˝liwia do-
tarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ. Tryb ten na-
daje si´ doskonale do pieczenia mieszanych wa-
rzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, ko-
tletów z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Po-
nadto doskonale piecze tuƒczyka, steki z mieczni-
ka i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: z grilla i rusztu nale˝y korzystaç przy za-
mkni´tych drzwiczkach.
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie po-
traw na wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc
wybór najlepszej metody dla danego rodzaju da-
nia. Z czasem nauczà si´ Paƒstwo najlepszych spo-
sobów wykorzystania tego niezwykle wygodnego
urzàdzenia. Przedstawione poni˝ej wskazówki sà
jedynie ogólnymi zaleceniami, które mogà byç
zmieniane odpowiednio do w∏asnego doÊwiad-
czenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç uprzed-
niego nagrzania piekarnika, w zasadzie ka˝dorazo-
wo przy pieczeniu potraw przygotowywanych
z u˝yciem dro˝d˝y, zaleca si´ skorzystanie z funkcji
roboczej „wszechstronne pieczenie” pozwalajà-
cej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy niewiel-
kim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy do pie-
karnika, w zale˝noÊci od potrzeby mo˝na skorzy-
staç z innej funkcji roboczej urzàdzenia.
Pieczenie na wi´cej
ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝
jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb
„wszechstronne pieczenie”.
Korzystajàc z trybu „wszechstronne pieczenie”
nale˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas
pieczenia w trybie z nawiewem, do pieczenia
wybiera si´ dwa spoÊród trzech Êrodkowych
poziomów. Poziom najwy˝szy i najni˝szy wy-
stawione na najbardziej bezpoÊrednie
dzia∏anie przep∏ywajàcego w piekarniku go-
ràcego powietrza. Pieczenie na tych pozio-
mach mo˝e doprowadziç do spalenia bar-
dziej delikatnych potraw;
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych inten-
sywniejszego pieczenia zalecane jest stoso-
wanie drugiego i czwartego poziomu. Na
przyk∏ad, podczas równoczesnego przygoto-
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE PIECZENIA
FB52 4/28/05 17:23 Page 11
12
wywania pieczeni wraz z innymi potrawami,
pieczeƒ umieszczana jest na drugim pozio-
mie a czwarty poziom przeznaczany jest na
dania bardziej delikatne;
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych
ró˝nych temperatur pieczenia lub czasów
pieczenia, nale˝y ustawiç Êrednià tempera-
tur´ dla tych dwóch potraw a danie bardziej
delikatne umieÊciç na czwartym poziomie
piekarnika. Jako pierwsze nale˝y wyjàç z pie-
karnika danie o krótszym czasie pieczenia;
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt
umieszcza si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z grilla
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawie-
nie pokr´t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝ tyl-
ko Êrodkowa cz´Êç grzejnika opiekacza ˝arzy si´,
potrawy umieszczone w naro˝nikach rusztu piekar-
nika nie sà opiekane. Nale˝y, zatem pami´taç o w∏a-
Êciwym umieszczeniu potraw na ruszcie, tj. w jego
centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç umieszczony
na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opieka-
cza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji tempe-
ratury w pozycji maximum, gdy˝ promienie pod-
czerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Funkcja „ruszt” okazuje si´ niezastàpiona
w przypadku koniecznoÊci szybkiego opiekania, ∏à-
czàc zalety opiekacza z korzyÊciami wynikajàcymi ze
stosowania funkcji termoobiegu: gotowa potrawa
jest pi´knie przyrumieniona i dobrze wypieczona od
do∏u. Umo˝liwia opiekanie du˝ych kawa∏ków mi´sa
i drobiu bez u˝ycia ro˝na. Mo˝na równie˝ korzystaç
z opisanej funkcji w koƒcowym etapie pieczenia po-
traw, w celu równomiernego przyrumieniania,.
Uwaga! Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´-
tych drzwiach piekarnika, osiàgniemy wówczas lep-
sze rezultaty i znacznà oszcz´dnoÊç energii (oko∏o
10%). Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem
opiekacza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji
temperatury w pozycji- maximum. Wymóg ten Êci-
Êle zwiàzany jest z zasadami, na których opiera si´
funkcjonowanie opiekacza – optymalna wydajnoÊç
promieni podczerwonych dzia∏ajàcych na potraw´
osiàgana jest w wysokich temperaturach. W przy-
padku, gdy jest taka potrzeba mo˝na oczywiÊcie ob-
ni˝yç temperatur´ w piekarniku, gdy pracuje on
w jednej z funkcji z u˝yciem opiekacza. W tym celu,
wystarczy za pomocà termoregulatora ustawiç
(ni˝szà od maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory
piekarnika, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umie-
Êciç blach´ do pieczenia na pierwszym po-
ziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika,
piekarnik osiàga w∏aÊciwà temperatur´, gdy zga-
Ênie kontrolna PRACY PIEKARNIKA. Nie nale˝y
otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia gdy˝
mo˝e to spowodowaç opadni´cie ju˝ wyroÊni´te-
go ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powin-
na byç zbyt p∏ynna, w przeciwnym razie wyd∏u˝a
to cykl pieczenia. Najcz´Êciej powtarzajàce si´ pro-
blemy w przypadku pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝-
sza o 10°C i skróciç czas pieczenia
Ciasto „siada”
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub na-
le˝y obni˝yç o 10°C temperatur´ pieczenia
FB52 4/28/05 17:23 Page 12
13
Wierzch ciasta jest przypalony
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarni-
ka, ustawiç ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas
pieczenia
Ciasto ma zakalec
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç tem-
peratur´ i wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà
W wyniku równoczesnego pieczenia ciast na
dwóch ró˝nych poziomach uzyskaliÊmy nie-
zadowalajàcy rezultat w przypadku jednego
z nich (ró˝nica w stopniu wypieczenia)
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝e-
nie potraw do piekarnika, wcale nie oznacza,
muszà one zostaç wyj´te w jednakowym czasie.
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pie-
czeniu pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´
„wszechstronne pieczenie” :
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝
przez 10 minut,
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç
na ruszcie stanowiàcym wyposa˝enie piekar-
nika. Stosowanie b´dàcej na wyposa˝eniu
blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby niepo-
trzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby
dostatecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika
podczas pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia
(capricciosa, quattro stagioni) zaleca si´ do-
danie mozzarelli w po∏owie pieczenia.
W przypadku pieczenia na dwóch pozio-
mach zaleca si´ pieczenie na poziomach dru-
gim i czwartym w temperaturze 220ºC.
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, za-
lecana minimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg.
Drób i ryby powinny byç pieczone w temperatu-
rach 180 – 200°C. Zalecana temperatura dla mi´s
zale˝y natomiast w du˝ym stopniu od ˝àdanego
stopnia wypieczenia. Je˝eli pragniemy, aby mi´so
by∏o „krwiste” nale˝y w pierwszej fazie pieczenia,
ustawiç na krótki okres czasu wysokà temperatu-
rz´du 200-220°C, by póêniej stopniowo ja ob-
ni˝aç. Przy wyborze odpowiedniej temperatury
nale˝y kierowaç si´ nast´pujàcà zasadà: im wi´k-
sza porcja mi´sa, tym ni˝sza temperatura i d∏u˝szy
czas pieczenia. U∏o˝yç mi´so na Êrodku rusztu
i ·umieÊciç pod nim blach´ na kapiàcy t∏uszcz. Po-
trawa powinna znajdowaç si´ poÊrodku piekarni-
ka. JeÊli chce si´ by by∏a ona bardziej ogrzewana
od do∏u, nale˝y skorzystaç z ni˝szych poziomów.
Aby pieczeƒ zachowa∏a wszystkie walory smako-
we (szczególnie w przypadku kaczki i dziczyzny)
nale˝y od góry ob∏o˝yç jà boczkiem lub s∏oninà.
FB52 4/28/05 17:24 Page 13
14
ZALECENIA
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝yt-
ku domowego.
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, któ-
rych symbole znajdujà si´ na ok∏adce i na tablicz-
ce fabrycznej.
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest za-
gwarantowane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono
prawid∏owo pod∏àczone do instalacji elektrycz-
nej uziemionej zgodnie w obowiàzujàcymi nor-
mami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o
zagro˝enia nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani
osoby niesprawne nie ma∏y dost´pu do:
panelu sterowania urzàdzenia
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoê-
dzie itp.)
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà
lub w∏aÊnie zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du
na ich nagrzanie
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku
nale˝y zabezpieczyç cz´Êci, które mogà byç
niebezpieczne)
Nie nale˝y:
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub sto-
py
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso
u˝ywaç przed∏u˝aczy i / lub rozga∏´ziaczy
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzà-
dzenie, w celu wy∏àczenia go z sieci
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyj-
nych
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie
powinien znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´-
Êciach urzàdzenia
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce itd.)
wykorzystywaç piekarnika jako schowka
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u
piekarnika
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzie-
ciom lub osobom niepe∏nosprawnym, bez
nadzoru doros∏ych
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub insta-
lowaç urzàdzenia
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwi-
su w nast´pujàcych przypadkach:
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta)
niew∏aÊciwej pracy piekarnika
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do ser-
wisu w przypadku:
wàtpliwoÊci czy rozpakowane urzàdzenie
jest kompletne
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia,
˝àdajàc oryginalnych cz´Êci wymiennych
Nale˝y:
urzàdzenia u˝ywaç jedynie do przyrzàdzania
potraw
po rozpakowaniu sprawdziç czy urzàdzenie
jest kompletne
w przypadku wadliwego funkcjonowania, lub
przed przystàpieniem do czynnoÊci zwiàza-
nych z konserwacjà od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczy urzàdzenie od
êród∏a zasilania i zamknàç dop∏yw gazu, (jeÊli
jest)
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNYCH cz´Êci zamiennych
FB52 4/28/05 17:24 Page 14
15
KONSERWACJA
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania
potraw do piekarnika
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku,
gdy˝ mo˝e on byç cieplejszy na koƒcach,
z powodu goràcego powietrza wydostajàce-
go si´ z piekarnika
zawsze, gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane
sprawdziç czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów
konserwacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç
urzàdzenie od êród∏a zasilania. Regularna kon-
serwacja i czyszczenie kuchenki jest gwa-
rancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania urzàdze-
nia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ sto-
sowania urzàdzeƒ czyszczàcych parà.
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni
oraz p∏yt samoczyszczàcych, (jeÊli sà) stosu-
jemy letnià wod´, nie nale˝y u˝ywaç roz-
puszczalników lub Êrodków zawierajàcych
substancje Êcierne. Na powierzchniach ze
stali nierdzewnej, po d∏ugotrwa∏ym, regular-
nym przemywaniu wodà o du˝ej zawartoÊci
wapnia lub silnymi detergentami (zawierajà-
ce zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´ nieusu-
walne przebarwienia. Aby tego uniknàç,
ka˝dorazowo po skoƒczeniu mycia nale˝y
sp∏ukaç, a nast´pnie osuszyç stalowe po-
wierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç o usu-
waniu rozlanych p∏ynów.
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane jest,
zaraz po u˝yciu, kiedy piekarnik jest jeszcze
ciep∏y, stosujàc ciep∏à wod´ z myd∏em. Deter-
gent nale˝y dok∏adnie zmyç, a piekarnik wy-
trzeç do sucha. Nie nale˝y u˝ywaç rozpusz-
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie
ma wi´cej ju˝ byç u˝ytkowane
producent nie odpowiada za szkody powsta-
∏e w wyniku b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwe-
go, nierozsàdnego i b∏´dnego u˝ytkowania
urzàdzenia.
czalników lub Êrodków zawierajàcych sub-
stancje Êcierne, gdy˝ mogà uszkodziç emali´.
W celu usuni´cia przypalonego t∏uszczu z po-
wierzchni piekarnika nale˝y stosowaç specjal-
ne Êrodki, do tego przeznaczone, dost´pne
w punktach serwisowych, autoryzowanych
przez producenta
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà
przetarcia wilgotnà gàbkà z dodatkiem deli-
katnego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a na-
st´pnie wytarcia do sucha.
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà
uszczelkà, przylegajàcà do obwodu drzwi-
czek. Nale˝y regularnie sprawdzaç jej stan
techniczny, a w razie potrzeby czyÊciç wodà
z nieagresywnym detergentem. W przypad-
ku stwierdzenia uszkodzenia nale˝y skontak-
towaç z autoryzowanym serwisem. Nie zale-
camy korzystania z piekarnika zanim usterka
nie zostanie usuni´ta.
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej
pó∏ce piekarnika. Powoduje to nadmierne
kumulowanie temperatury w miejscu styku
i w efekcie uszkodzenie emalii.
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà gàb-
z dodatkiem delikatnego detergentu po
ka˝dym u˝yciu, a nast´pnie wytrzeç do sucha.
FB52 4/28/05 17:24 Page 15
16
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´-
trza piekarnika mo˝na wyjàç drwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
Ca∏kowicie
otworzyç drzwi;
UnieÊç i obróciç,
do koƒca, dêwignie
znajdujàce si´ na
obydwu
zawiasach;
Trzymajàc oburàcz
drzwi nale˝y
powoli zamykaç,
lecz nie do koƒca;
Pociàgnij drwi do
siebie od∏àczajàc je
od piekarnika;
Post´pujàc w sposób odwrotny ni˝ podany powy-
˝ej wstawimy drzwi z powrotem.
Sprawdzanie uszczelek
Okresowo nale˝y sprawdzaç stan uszczelki drzwi.
Je˝eli uszczelka uleg∏a uszkodzeniu, nale˝y wa-
zwaç autoryzowany serwis. Zalecamy niekorzysta-
nie z piekarnika do czasu wymiany uszczelki.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia
wewn´trznego piekarnika
Od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej, za
pomocà wielobiegunowego wy∏àcznika,
w który wyposa˝ona zosta∏a instalacja zasi-
lajàca urzàdzenie, lub od∏àczyç wtyczk´, jeÊli
jest to mo˝liwe
Odkr´ciç szklanà os∏on´ lampy
Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´) i zastàpiç
nowà, odpornà na wysokie temperatury
(wytrzyma∏oÊç do 300°C) o nast´pujàcych
parametrach:
– napi´cie 230/240 V
– Moc 25 W
– Trzonek E14
Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki
i przywróciç zasilanie urzàdzenia.
Serwis
! Nale˝y zawsze wzywaç pracowników autoryzo-
wanego serwisu (tel. 0 801 33 22 11)
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´-
pujàce informacje:
rodzaj problemu
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamio-
nowej umieszczonej na urzàdzeniu i/lub na opa-
kowaniu.
FB52 4/28/05 17:24 Page 16
17
Po∏o˝enie Pieczona waga numer czas po∏o˝enie czas
prze∏àcznika potrawa (Kg) pó∏ki rozgrzewania pokr´t∏a pieczenia
(od do∏u) wst´pnego (min.) termostatu (min.)
Tryb ˝eberka wieprzowe 0,5 3 15 200 66-75
Konwencjonalny pieczona ciel´cina 1 3 15 200 70-75
kaczka 1 3 15 200 70-80
ciastka 3 15 180 15-20
ciasta kruche 1 3 15 180 30-35
Wszechstronne Pizza (na dwóch
pieczenie poziomach) 1 2-4 15 230 15-20
lazania 1 3 10 180 30-35
pieczone kluski
(
tagliatelle
) 1 3 10 180 20-30
baranina 1 2 10 180 50-60
kurczak 1 2 10 180 60-75
makrela 1 2 10 180 30-35
leszcz 1,5 2 10 180 35-40
ciasto czekoladowe 1 3 10 160 50-60
ciasta zakwaszane 0,5 3 10 160 30-40
placki 1 3 10 180 35-40
ciasta owocowe 1 2 10 180 50-60
bu∏ki 0,5 2 10 160 40-45
Górna Zarumienianie 3/4 15 220
grza∏ka potraw
Grill flàdry i màtwy 1 4 5 Max 8-10
kebaby z oÊmiornic
i krewetek 1 4 5 Max 6-8
steki z dorsza 1 4 5 Max 10
pieczone warzywa 1 3-4 5 Max 10-15
steki z ciel´ciny 1 4 5 Max 15-20
kotlety 1 4 5 Max 15-20
hamburgery 1 4 5 Max 7-10
Makrela 1 4 5 Max 20-25
zapiekanki 4 szt. 4 5 Max 2-3
Ruszt kurczak pieczony 1,5 2 5 200 55-60
màtwa nadziewana 1,5 2 5 200 40-45
PIECZENIE W PIEKARNIKU – porady praktyczne
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one
i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
FB52 4/28/05 17:24 Page 17
Indesit Company
FB52 4/28/05 17:24 Page 18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Whirlpool FB 56 C.2 IX instrukcja

Typ
instrukcja