10
FUNKCJE PIECZENIA
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu:
mi´dzy 60°C i 250°C.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka
i w∏àczajà dwa elementy grzejne piekarnika – dol-
ny i górny. Ciep∏o rozchodzi si´ równomiernie od
do∏u i z góry. Jest to funkcja zalecana do potraw
z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych powolnego
przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciaste-
czek, herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym
i górnym grzejniku nale˝y u˝ywaç tylko jednej bla-
chy lub rusztu, gdy˝ na kilku powierzchniach tem-
peratura rozchodzi si´ w niew∏aÊciwy sposób. JeÊli
potrawa wymaga silniejszego ogrzewania od do∏u
lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Wszechstronne pieczenie
Pozycja pokr´t∏a termostatu:
mi´dzy 60°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To w∏a-
Ênie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona potrawa
przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas
pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem istnie-
je mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych
potraw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà
jednakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç
dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezulta-
ty uzyskuje si´ dla daƒ typu
au gratin
(zapiekanych)
lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego czasu
pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony, rizotto,
vol-au-vent
, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona∏emu roz-
k∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych
temperatur do przygotowywania pieczeni. Dzi´ki
ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie i uzy-
skuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobiega si´ je-
go kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szczegól-
nie dobrze do pieczenia ryb z minimalnym dodat-
kiem przypraw – pozwala to na zachowanie ich
smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´
równie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad: kapusty,
rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wy-
Êmienitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwa-
szanych, jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do her-
baty, croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stoso-
wany do rozmra˝ania mi´sa, ryb i chleba – po
ustawieniu temperatury na 80°C. Aby rozmroziç
bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´-
t∏o termostatu na 60°C bàdê zastosowaç obieg
zimnego powietrza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Górna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a termostatu : mi´dzy 60°C i Max.
Rozgrzewa si´ górna grza∏ka.
Funkcja ta jest przeznaczona do zarumienienia po-
traw z wierzchu na koniec pieczenia.
Grill
Pozycja pokr´t∏a termostatu: Max
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypro-
mieniowywanym z elektrycznego elementu grzej-
nego umieszczonego w górnej cz´Êci piekarnika.
Wyjàtkowo wysoka temperatura grilla, po∏àczona
z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝liwia na-
tychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni
jest jednoczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysycha-
niu dania. Funkcja ta pozwala, wi´c na otrzymy-
wanie soczystych i kruchych daƒ mi´snych. Pie-
czenie w tym trybie zalecane jest przede wszyst-