U˝ytkowanie urzàdzenia
PL
8
Programy pieczenia
Zaczyn
Piekarnik rozgrzewa si´ do temperatury 40°C, niezale˝nie
od po∏o˝enia pokr´t∏a WYBORU TEMPERATURY. Tryb ten
jest idealny do wyrastanie ciast dro˝d˝owych.
Tryb tradycyjny
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka i w∏àcza-
jà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny i górny. Ciep∏o
rozchodzi si´ równomiernie od do∏u i z góry. Jest to funkcja
zalecana do potraw z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych
powolnego przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym i górnym grzejni-
ku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub rusztu, gdy˝ na kil-
ku powierzchniach temperatura rozchodzi si´ w niew∏aÊci-
wy sposób. JeÊli potrawa wymaga silniejszego ogrzewania
od do∏u lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Pieczenie ciasta
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu.
Praktyczne rady:
- przed w∏o˝eniem potrawy piekarnik musi byç rozgrzany
- nie wolno piec wi´cej ni˝ jednà brytfann´
- potrawy nale˝y ustawiaç na kratce piekarnika
- kratk´ nale˝y wsunàç w pozycj´ nr 3
- nie otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia
Funkcja „Szybkie pieczenie”
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
Zostajà w∏àczone grza∏ki i wentylator zapewniajàce utrzy-
mywanie sta∏ej temperatury w piekarniku. Tryb ten jest zale-
cany do przygotowywania gotowych daƒ (odgrzewanie)
i mro˝onek. W tej funkcji nale˝y korzystaç z jednego rusztu
ustawionego na drugiej pozycji od do∏u.
Wszechstronne pieczenie
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie zale-
cane jest w tym trybie: doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ dla
daƒ typu au gratin (zapiekanych) lub takich, które wymaga-
jà przed∏u˝onego czasu pieczenia, jak: lazania, pieczone
makarony, rizotto, vol-au-vent, itp.; Ponadto, dzi´ki doskona-
∏emu rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych
temperatur do przygotowywania pieczeni. Dzi´ki ni˝szej
temperaturze zmniejsza si´ wysychanie i uzyskuje si´ bar-
dziej kruche mi´so oraz zapobiega si´ jego kurczeniu. Tryb
z nawiewem nadaje si´ szczególnie dobrze do pieczenia ryb
z minimalnym dodatkiem przypraw – pozwala to na zacho-
wanie ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´
równie˝ przy duszeniu warzyw, na przyk∏ad: kapusty, rzepy,
marchewki, cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmienitych
rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych, jak na przy-
k∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty. Tryb z nawie-
wem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania mi´sa, ryb
i chleba – po ustawieniu temperatury na 80‡C. Aby rozmro-
ziç bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´t∏o ter-
mostatu na 60‡C bàdê zastosowaç obieg zimnego powie-
trza, ustawiajàc termostat na 0‡C.
Pieczenie pizzy
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: mi´dzy 60°C i Max.
W tej pozycji sà w∏àczone elementy grzejne dolny i obwo-
dowy oraz termoobieg. Umo˝liwia to szybkie nagrzanie pie-
karnika dzi´ki du˝ej mocy dostarczanej (2800 W), przy
czym ciep∏o rozchodzi si´ g∏ównie z do∏u. Funkcja „piecze-
nie pizzy” jest szczególnie zalecana do potraw wymagajà-
cych du˝ej iloÊci ciep∏a, na przyk∏ad: pizzy i du˝ych piecze-
ni. Zaleca si´ u˝ywaç tylko jednego poziomu, w przypadku
u˝ywania dwóch poziomów nale˝y zamieniç potrawy miej-
scami w trakcie ich przygotowywania.
Grill
Pozycja pokr´t∏a wyboru temperatury: Max.
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczo-
nego w górnej cz´Êci piekarnika. Wyjàtkowo wysoka tem-
peratura grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem,
umo˝liwia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni
mi´s i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest
jednoczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania.
Funkcja ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych
i kruchych daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zaleca-
ne jest przede wszystkim do przygotowywania daƒ, które
wymagajà wysokich temperatur na powierzchni, jak na
przyk∏ad ciel´cina lub befsztyki, ˝eberka, filety, hambur-
gery, itp. ...