Piekarnik ∏àczy w sobie zalety tradycyjnego piekar-
nika z mo˝liwoÊciami nowoczesnego piekarnika z ter-
moobiegiem. Jest urzàdzeniem wielofunkcyjnym,
pozwalajàcym na wybranie jednego z 5 sposobów
przygotowania potrawy. Funkcje wybiera si´ przy
pomocy pokr´t∏a funkcji roboczych „E” i pokr´t∏a ter-
mostatu „L” znajdujàcych si´ na panelu sterowania.
Uwaga: Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy
zaleca si´ aby pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok.
pó∏ godziny, przy termostacie ustawionym na
pozycji maksymalnej. Nast´pnie nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomieszczenie.
Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na
czas up∏ywajàcy miedzy jego produkcjà, a insta-
lacjà.
Uwaga: Blach´ do pieczenia nale˝y wykorzysty-
waç podczas pieczenia na ro˝nie. W przypadku
innych opcji piekarnika nie nale˝y stosowaç blachy.
Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci piekarnika
podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodowaç
uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç
wy∏àcznie kratk´ piekarnika.
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu „L”: mi´dzy 60°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji, zapala si´ lampka
i w∏àczajà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny
i górny. Ciep∏o rozchodzi si´ równomiernie od do∏u
i z góry. Jest to funkcja zalecana do potraw z wo-
∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych powolnego przy-
gotowania z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów. Jest
to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp. Przy w∏àczonym dolnym i górnym
grzejniku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub
rusztu, gdy˝ na kilku powierzchniach temperatura
rozchodzi si´ w niew∏aÊciwy sposób. JeÊli potrawa
wymaga silniejszego ogrzewania od do∏u lub z góry,
nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Piekarnik z nawiewem
Pozycja pokr´t∏a termostatu „L”: mi´dzy 60°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To w∏a-
Ênie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona potrawa
przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas
pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem istnieje
mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych po-
traw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà
jednakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç dwie
pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie jedno-
czeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezul-
taty uzyskuje si´ dla daƒ typu au gratin (zapie-
kanych) lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego
czasu pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony,
rizotto, vol-au-vent, itp. Ponadto, dzi´ki doskona-
∏emu rozk∏adowi ciep∏a, mo˝liwe jest stosowanie
ni˝szych temperatur do przygotowywania pieczeni.
Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysy-
chanie i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz
zapobiega si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem
nadaje si´ szczególnie dobrze do pieczenia ryb
z minimalnym dodatkiem przypraw – pozwala to
na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e
rezultaty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu
warzyw, na przyk∏ad: kapusty, rzepy, marchewki,
cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmie-
nitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych,
jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty,
croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stosowany
4
U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA