ce lub pokrywki naczyń, gdyż mogą one
ulec nagrzaniu.
• Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Podczas wkładania lub wy-
jmowania naczyń bądź akcesoriów nale-
ży używać rękawic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte ele-
menty nagrzewają się podczas pracy do
wysokiej temperatury. Należy zwrócić
uwagę, aby nie dotknąć grzałek. Małe
dzieci, jeśli nie znajdują się pod stałą
opieką, nie mogą znajdować się w pobli-
żu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Zagroż
enie pożarem.
• Podczas otwierania drzwi nie wolno zbli-
żać do urządzenia iskrzących przedmio-
tów ani otwartego płomienia.
• Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Zagrożenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
•Nie wolno używać pól grzejnych z pusty-
mi naczyniami lub bez naczyń.
• Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Może to spowodować uszkodze-
nie naczynia lub powierzchni płyty grzej-
nej.
• Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
• Nie umieszczać gorących naczyń w po-
bliżu panelu sterowania, ponieważ wyso-
ka temperatura może spowodować
usz-
kodzenie urządzenia.
• Podczas wyjmowania lub wkładania ak-
cesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii urządzenia.
• Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
– nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową,
– nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia,
– nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach
urz
ądzenia.
• Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przecho-
wywać tam tylko żaroodporne akcesoria
(jeśli dotyczy).
• Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych
przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
• W przypadku zauważenia pęknięcia na
powierzchni należy odłączyć zasilanie.
Istnieje ryzyko porażenia prądem.
• Nie umieszczać pod naczyniami materia-
łów przewodzących ciepło (np. metalo-
wych kratek lub metalizowanych prze-
wodników ciepła). Nadmiar wypromienio-
wanego ciepła może spowodować usz-
kodzenie powierzchni do gotowania.
•Nie sterować urządzeniem za pomocą
zewnętrznego zegara ani niezależnego
układu zdalnego sterowania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
• Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać
produktów łatwopalnych lub mogących
spowodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków
ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
4 electrolux