Electrolux EKC513517X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

instrukcja obsługi
Kuchenka
EKC513517
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 5
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja 9
Piekarnik – funkcje zegara 10
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów 11
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
12
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie 20
Co zrobić, gdy… 23
Instalacja 24
Ochrona środowiska 25
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
odsprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI I OSÓB O
OGRANICZONYCH ZDOLNOŚCIACH
RUCHOWYCH, UMYSŁOWYCH LUB
SENSORYCZNYCH
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umys
łowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ry-
zyko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta do-
mowe powinny znajdować się w bez-
piecznej odległości od urządzenia. Istnie-
je ryzyko odniesienia obrażeń mogących
skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków,
należy jej używać
. Zapobiega to przypad-
kowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
OGÓLNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
INSTALACJA
Warunki regulacji niniejszego urządzenia
opisano na etykiecie (lub tabliczce zna-
mionowej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć zagrożenia poważnych uszkodzeń
lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie
uległo uszkodzeniu podczas transportu.
Nie należy podłącza
ć uszkodzonego
2 electrolux
urządzenia. W razie potrzeby skontakto-
wać się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy doty-
czące bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa instalacji elektrycznych lub
gazowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urz
ą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
PODŁĄCZENIE DO SIECI
ELEKTRYCZNEJ
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż
-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Rozwarcie styków
wyłącznika obwodu musi wynosić co naj-
mniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody nie stykały się
ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłuż
aczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Skontak-
tować się z punktem serwisowym.
EKSPLOATACJA
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to
uniknąć zagrożenia odniesienia obraż
eń
lub uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Występuje za-
grożenie poparzeniem.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorąca. Występuje zagroże-
nie poparzeniem. Nie kłaść na płycie me-
talowych przedmiotów, takich jak sztuć-
electrolux 3
ce lub pokrywki naczyń, gdyż mogą one
ulec nagrzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Podczas wkładania lub wy-
jmowania naczyń bądź akcesoriów nale-
ży używać rękawic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte ele-
menty nagrzewają się podczas pracy do
wysokiej temperatury. Należy zwrócić
uwagę, aby nie dotknąć grzałek. Małe
dzieci, jeśli nie znajdują się pod stałą
opieką, nie mogą znajdować się w pobli-
żu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Zagroż
enie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbli-
żać do urządzenia iskrzących przedmio-
tów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Zagrożenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
•Nie wolno używać pól grzejnych z pusty-
mi naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Może to spowodować uszkodze-
nie naczynia lub powierzchni płyty grzej-
nej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w po-
bliżu panelu sterowania, ponieważ wyso-
ka temperatura może spowodować
usz-
kodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania ak-
cesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urz
ądzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przecho-
wywać tam tylko żaroodporne akcesoria
(jeśli dotyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych
przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
W przypadku zauważenia pęknięcia na
powierzchni należy odłączyć zasilanie.
Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Nie umieszczać pod naczyniami materia-
łów przewodzących ciepło (np. metalo-
wych kratek lub metalizowanych prze-
wodników ciepła). Nadmiar wypromienio-
wanego ciepła może spowodować usz-
kodzenie powierzchni do gotowania.
•Nie sterować urządzeniem za pomocą
zewnętrznego zegara ani niezależnego
układu zdalnego sterowania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać
produktów łatwopalnych lub mogących
spowodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków
ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
4 electrolux
•Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta. Nie
nanosić żadnych substancji na grzałki i
czujnik termostatu (jeśli dotyczy).
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem.
Konieczna jest ich wymiana. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich uż
ywać do pełnego ani miejscowego
oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać aż
urządzenie ostygnie. Istnieje ryzyko po-
parzenia.
•Nie czyścić emalii katalitycznej.
SERWIS
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie
oryginalnych części zamiennych.
UTYLIZACJA STAREGO URZĄDZENIA
•Aby uniknąć ryzyka urazu cia
ła lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych
wewnątrz urządzenia. Istnieje ryzyko
uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
WIDOK URZĄDZENIA
1
11
2 4 5
7
6
1
2
3
4
3
8
9
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętła płyty grzejnej
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Wskaźnik zasilania
7
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
8
Grill
9
Oświetlenie piekarnika
10
Wentylator
11
Poziomy umieszczania potraw
electrolux 5
UKŁAD POWIERZCHNI GOTOWANIA
140
mm
250
mm
140
mm
140
mm
120/180
mm
1 2 3
456
1
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
2
Otwór wentylacyjny piekarnika
3
Pojedyncze/owalne pole grzejne o mo-
cy 1100/900 W
4
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
5
Wskaźnik ciepła resztkowego (4 kon-
trolki)
6
Podwójne pole grzejne o mocy
1700/700 W
AKCESORIA PIEKARNIKA
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
CZYSZCZENIE WSTĘPNE
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
USTAWIANIE CZASU
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie-
niu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania lub
w przypadku przerwy w zasilaniu zacznie
automatycznie migać wskazanie na wy-
świetlaczu.
Nacisnąć przycisk wyboru. Pojawi się sym-
bol włączonej funkcji zegara. Aby ustawić
aktualną godzinę, należy użyć przycisku „+
lub „-”.
Po około 5 sekundach miganie ustanie, a
na wyświetlaczu będzie widoczna ustawio-
na godzina.
6 electrolux
Nie można ustawiać aktualnej godziny
przy włączonych funkcjach automa-
tycznych (Czas lub Koniec).
WSTĘPNE NAGRZEWANIE
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
6. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produk-
cyjnych znajdujących się w urządzeniu. Ak-
cesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Podczas pierwszego wstępnego
nagrzewania z urządzenia może wydoby-
wać się intensywny zapach oraz dym. Jest
to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy-
starczający dopływ świeżego powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
MOC GRZANIA
Wskaźniki pól grzejnych (patrz "Widok
urządzenia") wskazują, które pole jest
włączone.
Pokrętło Funkcja
Przełącznik podwójnego pola
1-9 Moc grzania
(1 = najniższa moc grzania; 9 = najwyższa moc grzania)
Stopnie pośrednie są możliwe w zakresach 1 - 9.
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej
mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, na-
leży obrócić pokrętło do pozycji "0".
Należy korzystać z ciepła resztkowego,
aby zmniejszyć zużycie energii. Należy
wyłączyć pole grzejne około 5-10 minut
przed zakończeniem gotowania.
KORZYSTANIE Z PODWÓJNEGO POLA
GRZEJNEGO
Ostrzeżenie! Aby włączyć
rozszerzenie podwójnego pola
grzejnego, należy przekręcić pokrętło
podwójnego pola zgodnie z ruchem
wskazówek zegara (nie przekraczać
pozycji "stop").
1. Obrócić pokrętło sterowania zgodnie z
ruchem wskazówek zegara do pozycji
9, a następnie do symbolu podwójnego
pola grzejnego. Aż do napotkania lek-
kiego oporu.
2. Następnie obrócić pokrętło w przeciw-
ną stronę do żądanego ustawienia.
3. Po zakończeniu gotowania obrócić po-
krętło do pozycji wyłączenia.
Aby ponownie skorzystać z podwójne-
go pola grzejnego, należy jeszcze raz
włączyć duży pierścień pola grzejnego.
LAMPKA KONTROLNA CIEPŁA
RESZTKOWEGO
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się,
gdy pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
poparzenia ciepłem resztkowym!
electrolux 7
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
NACZYNIA KUCHENNE
Dno naczynia powinno być jak naj-
bardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emalio-
wanej lub z dnem aluminiowym lub
miedzianym mogą pozostawiać
przebarwienia na płycie ceramicznej;
OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII
•W miarę możliwości zawsze przykry-
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włącze-
niem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA W
GOTOWANIU
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącz-
nie orientacyjny charakter.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa-
nych potraw
zależnie
od po-
trzeb
Osłona
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5-25
min
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
minut
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie wię-
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor-
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależnie
od po-
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5-15
min
Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię-
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Urządzenie należy czyścić po każdym uży-
ciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na pły-
cie ceramicznej nie mają wpływu na
działanie urządzenia.
8 electrolux
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony
plastik, folię oraz potrawy zawierają-
ce cukier. W przeciwnym razie za-
brudzenia mogą spowodować usz-
kodzenie urządzenia. Użyć specjal-
nego skrobaka do szkła. Skrobak
należy przyłożyć pod kątem ostrym
do powierzchni szklanej i przesuwać
po niej ostrzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystar-
czająco ostygnie: ślady osadu ka-
mienia i wody, plamy tłuszczu, od-
barwienia metaliczne. Używać spe-
cjalnego środka czyszczącego do
płyt ceramicznych lub stali nierdzew-
nej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do
sucha czystą ściereczką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE
URZĄDZENIA
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci
się wskaźnik zasilania.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
rośnie temperatura w urządzeniu.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło
temperatury do położenia wyłączenia.
TERMOSTAT BEZPIECZEŃSTWA
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Piekarnik włącza się z powrotem automa-
tycznie po obniżeniu temperatury.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekarni-
ka
Świeci się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast
z kruchym spodem.
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia do-
mowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub owo-
ców
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przeni-
kania zapachów.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Do grillowania płaskich potraw w du-
żych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymalna temperatu-
ra dla tej funkcji wynosi 210°C
electrolux 9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Turbo grill
Grzałka grilla i wentylator pracują naprzemiennie, zapewniając obieg
gorącego powietrza wokół potraw. Do pieczenia dużych kawałków
mięsa. Maksymalna temperatura w przypadku tej funkcji wy-
nosi 210°C.
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa spód pizzy, quiche, paszte-
cików lub nadziewanych placków, natomiast wentylator wymusza
obieg powietrza, który wspomaga pieczenie dodatków lub nadzie-
nia.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonej żywności. Pokrętło regulacji temperatury
musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1 32 4
567
1
Wskaźnik czasu funkcji Czas i Koniec
2
Wskazanie czasu
3
Wskaźnik włączonej funkcji zegara
4
Wskaźnik minutnika
5
Przycisk „+
6
Przycisk wyboru
7
Przycisk „-
USTAWIANIE FUNKCJI ZEGARA
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funk-
cji.
2.
Aby ustawić funkcję Minutnik
, Czas
dur lub Koniec End, należy użyć przy-
cisku „+” lub „-”.
Pojawi się odpowiedni symbol funkcji.
W przypadku funkcji Koniec i Czas po-
jawi się również symbol A.
Po upływie ustawionego czasu wskaź-
nik funkcji zacznie migać i przez 2 mi-
nuty emitowany będzie sygnał dźwięko-
wy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec
piekarnik wyłączy się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nale-
ży nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Aby ustawić czas odliczania (1 min - 23 godz. 59 min).
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja ta nie ma wpływu na działanie piekarnika.
10 electrolux
Funkcja zegara Zastosowanie
dur Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika (1 min - 10 godz.).
End Koniec Służy do ustawiania czasu wyłączenia funkcji piekarnika (1 min – 10
godz.).
Funkcji Czas i Koniec można użyć jed-
nocześnie, tak aby piekarnik automa-
tycznie włączył i wyłączył się w później-
szym czasie. W tym przypadku należy
najpierw ustawić funkcję Czas, a na-
stępnie funkcję Koniec.
ANULOWANIE FUNKCJI ZEGARA
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
pojawi się wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć jednocześnie przyciski „-” i
+”.
Funkcja zegara wyłączy się w ciągu kil-
ku sekund.
ZMIANA SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO
1. Aby usłyszeć aktualny sygnał dźwięko-
wy, należy nacisnąć i przytrzymać przy-
cisk „-”.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk „-”, aby
zmienić
sygnał.
3. Zwolnić przycisk „-”. Ostatni ustawiony
sygnał będzie nowym sygnałem dźwię-
kowym.
W przypadku odłączenia urządzenia od za-
silania lub awarii zasilania przywracany jest
domyślny sygnał dźwiękowy.
PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
WKŁADANIE AKCESORIÓW
PIEKARNIKA
Włożyć wsuwane akcesoria w taki sposób,
aby wgłębienia na bocznych krawędziach
znajdowały się z tyłu piekarnika i były skie-
rowane w dół. Włożyć wsuwane akcesoria
między prowadnice jednego z poziomów
piekarnika.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej bla-
sze do pieczenia. Wsunąć głęboką blachę
do pieczenia między prowadnice jednego z
poziomów piekarnika.
TELESKOPOWE PROWADNICY BLACH
Na 2 i 4 poziomie piekarnika zainstalowano
teleskopowe prowadnice blach Teleskopo-
we prowadnice blach ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów
electrolux 11
1. Wyciągnąć teleskopowe prowadnice
blach z prawej i lewej strony.
°C
2. Umieścić blachę na prowadnicach tele-
skopowych i ostrożnie popchnąć do
wnętrza piekarnika
°C
Ostrzeżenie! Nie wolno zamykać
drzwi piekarnika, gdy prowadnice
teleskopowe nie są wsunięte
całkowicie do środka. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie szyby i
warstwy emalii na drzwiach.
Ostrzeżenie! Teleskopowe
prowadnice blach i inne akcesoria
bardzo się nagrzewają podczas
korzystania z piekarnika. Należy
korzystać z rękawic kuchennych lub ich
odpowiednika.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Uwaga! W przypadku pieczenia
bardzo wilgotnych ciast należy
stosować głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpoś
rednio na dnie urzą-
dzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na
efekty pieczenia i spowodować uszko-
dzenie emaliowanej powłoki.
12 electrolux
PIECZENIE CIAST
•Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi
PIECZENIE MIĘSA I RYB
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, należ
y uzupełniać wo-
dę.
CZAS PIECZENIA
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne
ustawienia (ustawienie temperatury, czasu
pieczenia itp.) dla naczyń używanych w
urządzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
PIECZENIE TRADYCYJNE
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
electrolux 13
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
14 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
TERMOOBIEG
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 150-160 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 +
250
emaliowana 1/2/4 10 150-160 30-35
Placek 1000 emaliowana 2 10 150-160 30-40
Placek 1000 +
1000
emaliowana 1/3 10 140-150 45-55
Placek 1000 +
1000 +
1000
emaliowana 1 /2/
4
10 140-150 55-65
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 10 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/3 10 170-180 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 3 10 140-150 30-35
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 +
500
emaliowana 1/2/4 10 150-160 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła, aluminio-
wa blacha (średni-
ca: 26 cm)
3 10 150-160 30-40
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 3 - 150-160
40-50
1)
electrolux 15
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Kurczak cały 1400 ruszt na poziomie 2,
głęboka blacha na
poziomie 1
2 - 170-190 50-60
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na poziomie 3,
głęboka blacha na
poziomie 1
3 - 180-200 30-40
Tarta 800 emaliowana 2 15 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 3 20-30 160-170 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 50-60
Sernik 2600 emaliowana 2 - 150-170 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 3 15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 3 10 150-170
50-60
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
2 15 210-230 35-45
Chleb wiej-
ski
750+750 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
3
15
3)
180-190 50-60
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
25 cm)
2/2 10 150-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 10 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 10 180-200 15-20
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-170 10-15
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 50-60
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 100-120 55-65
Bezy 400 + 400 +
400
emaliowana 1/2/4 - 115-125 65-75
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 2 10 170-180 20-30
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-170 20-30
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 150-170 20-30
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
16 electrolux
3) Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
TERMOOBIEG
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 140-150 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250
+ 250
emaliowana 1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowana 2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 35-45
Placek 500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 150-160 20-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 30-40
Małe cias-
teczka
500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 2 - 150-160
30-35
2)
Kurczak ca-
ły
1300 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 40-50
Pieczeń
wieprzowa
800 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 45-50
electrolux 17
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 20-30 150-160 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 30-40
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Sernik 2600 emaliowana 1 - 160-170 40-50
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 2 10-15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10 150-160
35-40
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
2 10-15 190-210 30-40
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 15 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 15 180-200 15-20
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 3 10 150-160 15-25
Bezy 400 emaliowana 2 - 110-120 30-40
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 110-120 45-55
Bezy 400 + 400
+ 400
emaliowana
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 - 160-170 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-160 25-35
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 160-170 25-35
1) Po upieczeniu ciasta na 4. poziomie, należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec przez
kolejne dziesięć minut.
18 electrolux
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
DUŻY GRILL
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego na-
grzewania
(minuty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 4 250 2-4
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 230 30+30
Befsztyki 1000 3 10 250 15+15
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 3 - 230 25+25
TURBO GRILL
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego na-
grzewania
(minuty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 10 230 3-5
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 200 25+25
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 2 - 230 20+20
PIZZA
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Czas
wstęp-
nego
nagrze-
wania
(minuty)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pie-
cze-
nia/
goto-
wa-
nia
(mi-
nuty)
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 170-180 50-60
Kurczak ca-
ły
1400 2 - 165-175 55-65
Połówki
kurczaka
1350 2 - 165-175 30-35
Pizza 1000 +
1000
emaliowana, alumi-
niowa
1/2
1)
- 180-200 30
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Quiche Lor-
raine
1000 2 10-15 210-220 20-30
1) Po 20 minutach zamienić blachy miejscami.
electrolux 19
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po
każdym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu
i pozwoli zapobiec przypaleniu resztek
potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić
je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
PROWADNICE BLACH PIEKARNIKA
W celu oczyszczenia bocznych ścianek
można wymontować prowadnice blach.
Demontaż prowadnic blach
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od bocznej ścianki.
2. Wyciągnąć prowadnice blach z tylnej
części bocznej ścianki, aby je wyjąć.
2
1
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Ważne! Upewnić się, że kołki
zabezpieczające na teleskopowych
prowadnicach blach są skierowane do
przodu.
ŚCIANKI KATALITYCZNE
Ścianki pokryte katalityczną powłoką są sa-
moczyszczące. Pochłaniają one tłuszcz,
który gromadzi się na ściankach podczas
pracy piekarnika.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC513517X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla