09/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Garnek do pasteryzacji
Instrukcja obsługi
■
Przed użyciem tego urządzenia proszę zapoznać się zjego instrukcją obsługi,
również wprzypadku, gdy znasz się już na używaniu urządzeń podobnego typu.
Używaj urządzenia tylko tak, jak jest opisane wtej instrukcji obsługi. Zachowaj
instrukcję na wypadek przyszłych potrzeb.
■
Minimalnie przez okres trwania ustawowego prawa ztytułu wadliwego świadczenia,
ewentualnie gwarancji ztytułu jakości zalecamy zachować oryginalny karton
transportowy, materiał do pakowania, dokument kasowy ipotwierdzenie ozakresie
odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancyjną. Wrazie potrzeby zalecamy
zapakować urządzenie zpowrotem do oryginalnego kartonu od producenta.
OPIS URZADZENIA
A1 Zdejmowana pokrywa
A2 Izolowane termicznie uchwyty
A3 Garnek, pojemność 27 l
Zmieści aż 14 szt. słoików
opojemności 1 l.
A4 Kurek spustowy
A5 Baza
posiada kabel zasilający.
A6 Regulator termostatu
umożliwia płynne ustawienie
temperatury wprzedziale 30 do
100 °C (±5 °C).
A7 Kontrolka świetlna
sygnalizuje utrzymywanie
ustawionej temperatury.
A8 Przełącznik do włączania
iwyłączania sygnalizacji
dźwiękowej
A9 Timer
umożliwia ustawienie czasu
automatycznego wyłączenia się
wprzedziale 20 do 120 min lub
ustawienia ciągłej pracy.
A10 Ruszt do pasteryzacji, ∅ 31 cm
CEL UŻYTKOWANIA
■
Garnek do pasteryzacji służy do pasteryzacji owoców, warzyw itp., do
przygotowywania gorących napojów takich jak grzane wino, poncz, herbata
itp. Izlewania ich do kieliszków, butelek itp., do ogrzewania zup,sosów ido
blanszowania owoców, warzyw itp.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■
Zdejmij zurządzenia ijego akcesoriów wszystkie materiały opakowaniowe włącznie
ztabliczkami reklamowymi ietykietami.
■
Wnętrze garnka A3 wytrzyj zwilżoną ściereczką. Napełnij go mniej więcej 5 l czystej
wody ipozostaw wnim wodę aby się gotowała przez około 10 minut . Następnie
pozostaw urządzenie aby ostygło Pod kurkiem spustowym A4 umieść odpowiednie
naczynie iwypuść do niego wodę. Szczegółowe zalecenia dotyczące obsługi
urządzenia podane są wnastępnym rozdziale.
Uwaga:
Przed pierwszym uruchomieniem może pojawić się lekki nieprzyjemny
zapach. Jest to całkowicie normalne zjawisko, które szybko minie.
■ Teraz urządzenie jest gotowe do użycia.
UŻYWANIE URZĄDZENIA
■
Umieść urządzenie na poziomej, suchej istabilnej powierzchni icałkowicie rozwiń
kabel zasilający.
■ Garnek A3 napełnij wymaganą ilością wody lub innego płynu, tj. minimalnie 5 l,
ale maksymalnie 5 cm poniżej górnej krawędzi garnka A3.
■ Jeśli chcesz używać urządzenia do pasteryzacji, na dnie garnka A3 najpierw ułóż
ruszt do pasteryzacji A10. Na ruszcie do pasteryzacji A10 umieść słoiki anastępnie
uzupełnij potrzebną ilość wody. Nigdy nie kładź słoików bezpośrednio na dno
garnka do pasteryzacji A3. Słoiki mogą mieć różne wysokości ikształty ipowinny
być zanurzone wwodzie na ⅔ do ¾. Jeśli ustawiasz je na sobie wdwóch lub
większej licznie rzędów, to najwyższy rząd powinien być zanurzony na ¾ swojej
wysokości, zobacz rysunek B.
■
Garnek A3 zamknij pokrywą A1 ipodłącz kabel zasilający do gniazdka. Przełącznik
A8 ustaw wpozycji iregulatorem termostatu A6 wybierz wymaganą temperaturę
pasteryzacji. Timer A9 ustaw wpozycji „On/Cont.“ (ciąga praca). Teraz proces
pasteryzacji jest rozpoczęty. Kontrolka świetlna A7 się zaświeci. Wten sposób
sygnalizowane jest ogrzewanie się urządzenia do wymaganej temperatury.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury odezwie się sygnalizacja akustyczna
akontrolka świetlna A7 zgaśnie.
■
Po zagrzaniu się urządzenia do wymaganej temperatury przełącz przełącznik A8 do
pozycji oznaczonej symbolem itimerem A9 ustaw wymagany czas pasteryzacji.
Kontrolka świetlna A7 będzie się włączać iwyłączać wtrakcie pracy. Wten sposób
sygnalizowane jest utrzymywanie ustawionej temperatury.
■ Po ustawieniu timera A9 nie zmieniaj już ustawień termostatu A6. Wprzeciwnym
wypadku mogłoby dojść do błędu wodliczaniu czasu itimer A9 będzie trzeba
ponownie ustawić. Po upływie ustawionego czasu odezwie się sygnalizacja
dźwiękowa idojdzie do automatycznego wyłączenia się urządzenia.
■
Po zakończeniu pasteryzacji pozostaw garnek A3 aby chwilę wystygł. Wodę spuść
kurkiem spustowym A4, ale nie całkowicie. Dno garnka A3 pozostaw zakryte wodą
aż do całkowitego ostygnięcia. Wypuszczenie wody zgarnka A3 można wykonać
na dwa sposoby, poprzez dociśnięcie dźwigni kurka spustowego A4 wdół lub
uniesienie dźwigni do góry. Po uniesieniu do góry dźwignia się blokuje inie trzeba
jej przytrzymywać. Woda będzie wypuszczana, dopóki będziesz przytrzymywać
dźwignię dociśniętą wdół lub dopóki dźwignia będzie zablokowana wpozycji
do góry. Do spuszczania większej ilości wody zaleca się korzystanie zdrugiego
sposoby, tj. podniesienia dźwigni do góry. Po spuszczeniu wody ostrożnie wyjmij
słoiki zapomocą szczypiec lub rękawicy kucharskiej. Pozostaw słoiki aby powoli
ostygły obrócone do góry dnem na ścierce. Puszki zanurz w zimnej wodzie.
■
Urządzenia można również używać do ogrzewania zup, sosów iinnych lepkich
cieczy, do przygotowywania grzanego wina, ponczu, gorącej herbaty itd. Wtakim
przypadki dopilnuj, aby zgarnka do pasteryzacji A3 wyjąć ruszy do pasteryzacji A10.
■ Aby zagrzać ciecz do wymaganej temperatury ustaw przełącznik A8 wpozycji
iregulatorem termostatu A6 wybierz temperaturę. Timer A9 ustaw wpozycji
„On/Cont.“ (ciąga praca). Po osiągnięciu ustawionej temperatury odezwie się
sygnalizacja akustyczna akontrolka świetlna A7 zgaśnie. Przełącznik A8 przełącz
do pozycji oznaczonej symbolem . Timerem A9 ustaw czas, przez jaki chcesz
ogrzewacz ciecze lub utrzymywać je wciepłym stanie przy wybranej temperaturze.
Jeśli wtrakcie pracy potrzebujesz zmienić ustawienia temperatury, ustaw ponownie
również timer A9. Przykładem może być sytuacja, gdy chcesz ciecz przez jakiś
czas gotować anastępnie utrzymywać ją wciepłym stanie. Jeśli ustawisz timer A9
wpozycji „On/Cont.“, urządzenie będzie nieprzerwanie ogrzewać ciecz inie dojdzie
do automatycznego wyłączenia się.
■
Lepkie ciecze trzeba stale mieszać wfazie ogrzewania, aby nie doszło do ich
przypalenia. Regularne mieszanie jest wymagane również podczas utrzymywania
ich wciepłym stanie.
■
Kurek spustowy A4 jest odpowiedni do spuszczania cieczy oniskiej lepkości
takich jak na przykład grzane wino, poncz, gorąca herbata itd. Nie używaj go do
spuszczania zup, sosów itp. Aby nalać sos, zupę itp. zgarnka do pasteryzacji A3
należy użyć chochli.
■
Po zakończeniu używania ustaw regulator termostatu A6 itimer A9 wpozycji OFF
(wyłączone) iodłącz urządzenie zgniazdka. Przed jakimikolwiek pracami pozostaw
urządzenie aby ostygło.
RADY IWSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PASTERYZACJI
■
Do pasteryzacji używaj tylko dobrej jakości, świeżych idojrzałych surowców.
Przed pasteryzacją surowce dokładnie umyj pod bieżącą wodą ipozostaw je do
wyschnięcia.
■ Pojemniki do pasteryzacji (słoiki, puszki itd) muszą zostać wysterylizowane przed
napełnieniem. To samo dotyczy ich zakrętek. Nie dotykaj wysterylizowanych
pojemników ani ich zakrętek od wewnątrz. Nie używaj uszkodzonych pojemników
lub zakrętek.
■
Słoiki napełniaj maksymalnie 2 cm poniżej górnej krawędzi. Jeśli pasteryzujesz
zmiksowane potrawy, miazgi, ketchupy itd. napełniaj słoiki maksymalnie 3 do
4 cm poniżej górnej krawędzi.
■
Podczas pasteryzacji mięsa iwędlin (parówki itp.) napełniaj pojemniki tylko
do ¾ ich objętości. Przed pasteryzacją pozbaw mięso kości. Włóż je do słoików
jeszcze ciepłe iewentualnie zalej sokiem, który puściło podczas pieczenia itp.
Pasteryzowane mięso pozostaw do następnego dnia anastępnie pasteryzuj je
jeszcze raz przez 1 godzinę.
■ Nie pasteryzuj pokarmów, które zawierają śmietanę lub mąkę. Te surowce dodaje
się dopiero przy podgrzewaniu potrawy.
■ Zawsze dokładnie zakręć słoiki po napełnieniu.
■ Czas pasteryzacji liczy się od osiągnięcia wymaganej temperatury.
■
Ekonomiczną metodą pasteryzacji jest sterylizacja wparze. Garnek A3 napełnij
wodą tylko do poziomu mniej więcej 15 cm ipostaw słoiki na ruszcie do pasteryzacji
A10. Jeśli woda częściowo się wygotuje, uzupełnij ją ijednocześnie przedłuż czas
pasteryzacji oczas, który był potrzebny do ponownego osiągnięcia wymaganej
temperatury.
■
Zalecane jest oznaczenie słoików ipuszek informacją ozawartości idacie
pasteryzacji. Pasteryzowane potrawy najlepiej przechowywać wchłodnym
iciemnym miejscu.
■
Pasteryzowane potrawy mają długi okres trwałości, ale nie jest on nieograniczony.
Dlatego należy je kontrolować ina bieżąco konsumować. Jeśli otwarty słoik
wykazuje jakiekolwiek objawy zepsucia (nieprzyjemny zapach, powłoka na
powierzchni itp.) nigdy nie konsumuj jego zawartości.
■
Ta instrukcja zawiera ty;lko podstawowe rady iwskazówki dotyczące pasteryzacji,
nie zaś dokładne procedury. Przepisy przygotowania zalewy idokładne procedury
pasteryzacji znajdziesz wliteraturze naukowej.
SZYBKI PRZEWODNIK PO PASTERYZACJI
SUROWCE USTAWIENIE
TEMPERATURY
ZALECANY CZAS
PASTERYZACJI
Owoce
Morele 90 °C 30 min
Brzoskwinie 90 °C 30 min
Gruszki (miękkie) 90 °C 30 min
Gruszki (twarde) 90 °C 50 min
Truskawki 80 °C 25 min
Jagody 85 °C 30 min
Maliny 80 °C 25 min