Aeg-Electrolux 30005VA-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
_____________________________
Kuchnia
elektryczna wolnostojąca
COMPETENCE
30005VA
_____________________________
Instrukcja obsługi
2
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA.....4
OPIS URZĄDZENIA ....................ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED.
PRZED PIERWSZYM WŁĄCZENIEM .....................................................9
OBSŁUGA PŁYTY DO GOTOWANIA...................................................10
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA...........................................................12
ZASTOSOWANIE URZĄDZENIA, TABELE I WSKAZÓWKI
PRAKTYCZNE.......................................................................................14
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.......................................................27
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA ...............................................................31
USUWANIE USTEREK..........................................................................34
AUTORYZOWANY SERWIS .................................................................35
INSTALACJA.........................................................................................36
3
Szanowni Klienci!
Przed przystąpieniem do podłączenia i eksploatacji urządzenia
prosimy o dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi, w której
podano ważne informacje dotyczące bezpiecznej eksploatacji,
instalacji oraz konserwacji sprzętu.
Instrukcję obsługi należy zachować, aby korzystać z niej podczas
eksploatacji urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Objaśnienie symboli występujących w instrukcji obsługi:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Ostrzeżenie: wskazówki dotyczące osobistego bezpieczeństwa
użytkownika.
Uwaga: wskazówki dotyczące ochrony urządzenia przed uszkodzeniem.
Wskazówki i praktyczne porady.
Informacje dotyczące użytkowania urządzenia w sposób przyjazny dla
środowiska naturalnego.
1. Cyfry wskazują kolejność czynności podczas obsługi urządzenia.
2. …………………
3. …………………
W rozdziale „Usuwanie usterek” podano wskazówki dotyczące postępowania
w przypadku wystąpienia usterek i usuwania ich przez użytkownika.
Jeżeli nie będą Państwo w stanie usunąć zakłócenia samodzielnie według
podanych wskazówek, wtedy należy zgłosić usterkę w autoryzowanym
zakładzie serwisowym.
Jako producent jesteśmy otwarci na Państwa życzenia i uwagi krytyczne.
Dążymy do ulepszania naszych wyrobów i podnoszenia jakości świadczonych
usług.
Personel autoryzowanych zakładów serwisowego służy Państwu pomocą
w usuwaniu usterek technicznych.
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
UŻYTKOWANIA
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23/EWG z 19.02.1973 r. (wytyczne dot. niskich napięć).
Dyrektywa Nr 89/336/EWG z 03.05.1989 r. (łącznie ze zmianami dyrektywy
Nr 92/31/EWG - dyrektywa EMV).
Dyrektywa Nr 93/68/EWG z 22.07.1993 r, znakowanie CE.
Bezpieczeństwo ogólne
Instalację i podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej może
wykonać wyłącznie uprawniony technik zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Gwarancja zostaje anulowana w przypadku uszkodzenia urządzenia
wskutek naruszenia obowiązujących przepisów.
W przypadku wystąpienia awarii nie wolno włączać uszkodzonego
urządzenia. Jeśli wystąpi zakłócenie lub uszkodzenie jakiegoś elementu
urządzenia, wtedy należy wyłączyć lub wykręcić bezpieczniki.
Usterek nie wolno usuwać we własnym zakresie, gdyż można spowodować
straty rzeczowe oraz uszkodzenia ciała.
Wszelkie naprawy urządzenia należy powierzać wyłącznie personelowi
autoryzowanych placówek serwisowych wskazanych przez producenta.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie nagrzewa się podczas pracy. Nie wolno pozostawiać dzieci bez
opieki w pobliżu włączonego urządzenia.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie należy zezwalać dzieciom na manipulowanie i zabawę urządzeniem.
Bezpieczeństwo podczas eksploatacji
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do gotowania, smażenia i
pieczenia potraw na użytek gospodarstwa domowego.
Urządzenia nie wolno używać do ogrzewania pomieszczenia.
Rozgrzane tłuszcze i oleje mogą się bardzo szybko samoistnie zapalić. W
przypadku smażenia potraw na tłuszczu lub oleju (np. smażenie frytek)
należy stale nadzorować proces kulinarny.
5
Jeśli używają Państwo naczynia z długą rączką, wtedy naczynie należy tak
ustawić, aby uchwyt rączki nie znajdował się bezpośrednio nad nagrzanym
polem.
Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazdka zasilającego w
pobliżu kuchni, należy zwrócić uwagę, aby przewód zasilający nie dotykał
nagrzanej powierzchni i nie został przytrzaśnięty drzwiami piekarnika.
Każdorazowo po zakończeniu gotowania należy wyłączyć urządzenie.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo poparzenia. Nie dotykać elementów w
komorze piekarnika. Nie wkładać rąk do gorącego piekarnika.
Jeżeli w piekarniku będ
ą przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ może wytworzyć się
łatwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. Zachować szczególną
ostrożność podczas otwierania drzwi piekarnika. W pobliżu piekarnika nie
mogą znajdować się źródła otwartego ognia, iskry, żar itp.
Jak chronić urządzenie przed uszkodzeniem?
Płyty ceramicznej nie wolno używać jako powierzchni roboczej (np. jako
blatu do odstawiania naczyń i innych przedmiotów).
Nie wolno włączać pól grzejnych, jeżeli nie stoją na nich naczynia (nie
stawiać także pustych naczyń).
Nie dopuścić, aby na powierzchnię płyty ceramicznej przedostały się płyny
z zawartością kwasów (np. ocet, cytryna lub środku rozpuszczające wapń),
ponieważ substancje te spowodują powstanie matowych plam.
Ostre i twarde przedmioty, które spadną na powierzchnię płyty, mogą ją
uszkodzić.
Wszystkie przedmioty i materiały, które mogą łatwo ulec stopieniu, należy
przechowywać w bezpiecznej odległości do urządzenia (np. przedmioty z
tworzywa sztucznego, folia aluminiowa lub folia do pieczenia w piekarniku).
Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczać folii aluminiowej, ustawiać
garnków i naczyń do pieczenia lub brytfanny, gdyż wskutek kumulacji ciepła
może dojść do uszkodzenia emaliowanej powłoki urządzenia.
Sok owocowy skapujący z ciasta z dodatkami owocowymi może
spowodować pojawienie się matowych plam na powierzchni piekarnika.
Dlatego do pieczenia ciasta owocowego należy stosować głęboką blachę.
Nie wolno przeciążać otwartych drzwi piekarnika. Nie wolno siadać i stawać
na otwartych drzwiach piekarnika.
Nie wlewać wody do rozgrzanego piekarnika, ponieważ spowoduje to
uszkodzenie warstwy emaliowanej i przebarwienia powłoki.
Użycie siły, w szczególności na krawędzie drzwiczek piekarnika z szybą,
może spowodować pękniecie szkła.
6
Wewnątrz piekarnika nie wolno przechowywać materiałów łatwopalnych,
ponieważ po włączeniu piekarnika mogą się one zapalić.
W piekarniku nie wolno przechowywać wilgotnych produktów spożywczych,
ponieważ mogą uszkodzić emaliowaną powłokę.
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiały, z których wykonane jest opakowanie urządzenia, są
ekologiczne, nadają się do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowania urządzenia należy posegregować według podanych
niżej symboli w celu prawidłowej utylizacji.
Tworzywa sztuczne oznaczono następującymi międzynarodowymi symbolami:
>PE< polietylen – folia opakowaniowa.
>PS< polistyren – podkładki zabezpieczające w kartonie.
Wskazówki dotyczące utylizacji urządzenia
Urządzenia elektryczne wymagają specjalistycznej utylizacji ze względu na
ochronę środowiska.
Stare urządzenie przeznaczone do usunięcia z gospodarstwa domowego
należy przekazać do miejsca recyklingu tego typu urządzeń, wyznaczonego
przez lokalny urząd ds. ochrony środowiska naturalnego.
Urządzenia nie wolno usuwać ze śmieciami z gospodarstwa domowego.
Informacji o miejscu zbiórki urządzeń przeznaczonych do utylizacji udzielają
odpowiednie służby miejskie.
Ostrzeżenie!
Stare urządzenie należy przed odstawieniem unieruchomić poprzez
odcięcie przewodu zasilającego.
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia z przodu
1. Panel sterujący
2. Uchwyt drzwi piekarnika
3. Drzwi piekarnika z szybą
4. Szuflada na naczynia
1
4
3
2
Panel sterujący
4
5
3
2
1
1. Lampka kontrolna temperatury
2. Lampka kontrolna pracy
3. Pokrętło do ustawiania funkcji piekarnika
4. Pokrętło do ustawiania temperatury (termostat)
5. Pokrętła do sterowania polami grzejnymi
8
Płyta ceramiczna
1
4
5
6
2
3
1. Jednostrefowe pole grzejne 1200 W
2. Otwór wentylacyjny do odprowadzenia pary z piekarnika
3. Jednostrefowe pole grzejne 1800 W
4. Jednostrefowe pole grzejne 1200 W
5. Wskaźnik zgromadzonej energii cieplnej
6. Jednostrefowe pole grzejne 1800 W
Opis komory piekarnika
2
1
7
3
4
5
6
1. Poziomy do wsuwania blach (od 1 do 4)
2. Grzałka górna i grzałka grilla
3. Oświetlenie wewnętrzne komory piekarnika
4. Filtr tłuszczowy
5. Grzałka w tylnej ściance piekarnika i wentylator
6. Dolna grzałka
7. Prowadnice do wsuwania blach (można je wyjmować)
9
Wyposażenie piekarnika
Ruszt kombi
Na ruszcie ustawia się naczynia z
potrawami, foremki z ciastem.
Bezpośrednio na ruszcie można piec
np. mięso, drób.
Blacha do pieczenia
Służy do pieczenia ciasta i małych
ciasteczek.
Blacha uniwersalna
Służy do pieczenia ciasta z soczystymi
dodatkami oraz mięsa. Może być także
wykorzystana jako naczynie do wyłapywania
tłuszczu ściekającego z mięsa, które jest
pieczone na ruszcie wsuniętym na wyższy
poziom.
PRZED PIERWSZYM WŁĄCZENIEM
Pierwsze umycie
Przed pierwszym włączeniem urządzenia należy je starannie umyć, aby
usunąć pozostałości po procesie produkcyjnym.
Płytę ceramiczną należy wytrzeć wilgotną ściereczką.
Uwaga!
Do mycia urządzenia nie wolno używać żrących i szorujących środków
czyszczących. Środki takie spowodują uszkodzenie powierzchni
urządzenia.
Do czyszczenia frontów ze stali nierdzewnej należy stosować specjalne
środki pielęgnacyjne dostępne w handlu.
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika należy ustawić na pozycji
, aby
włączyć oświetlenie w komorze piekarnika.
2. Wyjąć wszystkie elementy wyposażenia oraz prowadnice, do których
wsuwa się blachy i ruszt. Wyposażenie należy umyć ciepłą wodą i
łagodnym detergentem, a następnie wytrzeć do sucha.
3. Piekarnik należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego, a
następnie wytrzeć do sucha.
4. Przetrzeć front urządzenia wilgotną szmatką.
10
OBSŁUGA PŁYTY DO GOTOWANIA
Po włączeniu pola grzejnego może być przez chwilę słyszalny szum. Jest
to cecha charakterystyczna wszystkich płyt ceramicznych i nie wpływa
ujemnie na prawidłowe funkcjonowanie ani na żywotność urządzenia.
Stopnie mocy grzejnej płyty ceramicznej
Stopnie mocy grzejnej płyty można ustawiać w zakresie od 1 do 12.
1 = najniższa moc grzejna
12 = najwyższa moc grzejna
Pole grzejne należy wyłączyć 5-10 minut przed zakończeniem gotowania,
aby wykorzystać zgromadzone w polu grzejnym ciepło do ukończenia
gotowania potrawy. W ten sposób można zaoszczędzić energię
elektryczną.
1
2 3 4 5
1. Pokrętła do sterowania pól grzejnych
2. Pokrętło do sterowania pola – tylne lewe pole
3. Pokrętło do sterowania pola – przednie lewe pole
4. Pokrętło do sterowania pola – przednie prawe pole
5. Pokrętło do sterowania pola – tylne prawe pole
11
Ustawienie stopnia mocy grzejnej
1. Pokrętłem ustawić wybrany stopień mocy
grzejnej.
2.
A
by zakończyć gotowanie, pokrętło pola
grzejnego należy ustawić na pozycji „0” =
wyłączony.
Wskaźnik zgromadzonej energii cieplnej
Płyta ceramiczna wyposażona jest we wskaźnik zgromadzonej energii
cieplnej.
Wskaźnik zostaje podświetlony natychmiast, jeśli jakieś pole jest gorące,
sygnalizując i ostrzegając, że dotknięcie pola grozi poparzeniem.
Po wyłączeniu pola grzejnego wskaźnik zgromadzonej energii cieplnej zgaśnie
dopiero, kiedy pole ostygnie.
Resztki zgromadzonej w polu energii cieplnej można wykorzystać do
topienia niektórych produktów i do podtrzymywania potraw w stanie ciepłym.
Uwaga!
Przez cały czas, kiedy wskaźnik zgromadzonej energii cieplnej jest
podświetlony, istnieje niebezpieczeństwo poparzenia po dotknięciu pola
grzejnego.
Uwaga!
W przypadku przerwy w dopływie prądu wskaźnik zgromadzonej energii
cieplnej zgaśnie i ostrzeżenie sygnalizujące zagrożenie poparzeniem po
dotknięciu pola nie jest aktywne. Jednakże możliwość poparzenia istnieje
nadal. Zachować szczególną ostrożność.
12
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA
Włączanie i wyłączanie piekarnika
3
4
2
1
1. Lampka kontrolna temperatury
2. Lampka kontrolna pracy
3. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4. Pokrętło do ustawiania temperatury (termostat)
1. Pokrętłem wyboru funkcji piekarnika ustawić rodzaj nagrzewania.
2. Pokrętłem termostatu ustawić temperaturę.
Czerwona lampka kontrolna pracy jest podświetlona w czasie pracy
piekarnika.
Czerwona lampka kontrolna temperatury jest podświetlona w czasie
nagrzewania piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy ustawić pokrętło wyboru funkcji i pokrętło
termostatu w położeniu „0” = wyłączony.
13
Funkcje piekarnika
Symbol
funkcji
Nazwa funkcji Zastosowanie
Oświetlenie
Oświetlenie komory piekarnika można włącz
y
ć np. przed
przystąpieniem do mycia piekarnika.
Górna i dolna grzałka Pieczenie ciasta i mięsa na jednym poziomie.
Dolna grzałka Podpiekania ciasta z kruchym spodem.
Nawiew gorącego powietrza
Pieczenie ciasta na dwóch poziomach.
Ustawić temperaturę o 20-40
o
C niższą niż w przypadku
nagrzewania górną i dolną grzałką.
Duży grill
Pieczenie na grillu cienkich produktów w dużej ilości
i pieczenie tostów.
Opiekanie infratermiczne
Pieczenie dużych kawałków mięsa i drobiu na jednym
poziomie. Funkcja ta nadaje się również do zapiekania.
Wkładanie rusztu, blachy zwykłej i uniwersalnej
Wkładanie rusztu, blachy zwykłej
i uniwersalnej
Blachę zwykłą lub uniwersalną należy
wsunąć do prowadnicy na wybranym
poziomie.
Ruszt należy wsunąć do prowadnicy na
wybranym poziomie.
Zakładanie i wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy zakładać tylko
w przypadku pieczenia mięsa.
Filtr tłuszczowy chroni tylną grzałkę przed
pryskającym tłuszczem podczas pieczenia
mięsa.
Założenie filtra tłuszczowego
Przytrzymać uchwyt filtra tłuszczowego
i oba zamocowania włożyć od góry w dół do
otworu w tylnej ściance piekarnika (otwór
na wentylator).
Wyjęcie filtra tłuszczowego
Przytrzymać uchwyt filtra tłuszczowego
i wyjąć, pociągając ostrożnie do góry.
14
ZASTOSOWANIE URZĄDZENIA,
TABELE I WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Naczynia do gotowania na płycie ceramicznej
Prawidłowe naczynie do gotowania na płycie ceramicznej można rozpoznać
po jego dnie. Dno naczynia musi być grube, równe i gładkie.
Przy zakupie nowych naczyń należy zwrócić uwagę na średnicę ich dna.
Producenci naczyń często podają średnicę górnej krawędzi naczynia.
Naczynia z dnami aluminiowymi lub miedzianymi mogą spowodować
metaliczne przebarwienia na powierzchni płyty ceramicznej, których nie
można usunąć.
Do gotowania na płycie ceramicznej nie wolno używać naczyń z odlewu
żeliwnego i garnków z uszkodzonym dnem, które są chropowate lub
wygięte. Podczas przesuwania naczynia z uszkodzonym dnem zostanie
porysowana powierzchnia płyty ceramicznej.
W stanie zimnym dna garnków są z reguły lekko wklęsłe. Dno garnka nie
może być w żadnym wypadku wypukłe.
W przypadku uż
ywania naczyń specjalnych (wok, garnki ciśnieniowe)
należy stosować się do zaleceń producenta garnków.
Wskazówki dotyczące oszczędności w zużyciu energii elektrycznej
Naczynie do gotowania należy ustawić na polu grzejnym przed włączeniem.
Garnki powinny być przykryte pokrywkami podczas gotowania.
Pola grzejne należy wyłączyć przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać zgromadzone w polu ciepło do dokończenia gotowania
potrawy.
15
Średnica dna garnka i pola grzejnego powinna być taka sama.
Stopień mocy
grzejnej
Proces kulinarny
Zakres zastosowania
Przykłady
11 – 12 Zagotowanie
Zagotowanie dużej ilości wody, gotowanie makaronu,
klusek.
10 – 11 Intensywne smażenie
Smażenie frytek, podsmażanie mięsa np. gulaszu.
Smażenie placków ziemniaczanych, polędwicy,
steków.
8 – 9 Delikatne smażenie
Smażenie mięsa, sznycli, cordon bleu, kotletów,
kiełbaski, wątróbki, zasmażki, delikatne smażenie
jajecznicy, omletów, pączków.
5 – 7 Gotowanie
Gotowanie dużej ilości potrawy, dań z wkładką i zup,
duszenie ziemniaków, gotowanie rosołu.
4 – 6 Duszenie Duszenie warzyw, mięsa, gotowanie ryżu na mleku.
3 – 5 Prażenie
Prażenie ryżu i potraw mlecznych (w międzyczasie
potrawę należy mieszać), duszenie małej ilości
warzyw lub ziemniaków, podgrzewanie gotowych
potraw.
1 – 3 Topienie
Przyrządzanie omletów, jajecznicy, sosu
holenderskiego, podtrzymywanie potraw w stanie
ciepłym, topienie masła, czekolady, żelatyny.
0 Pozycja „0” = wyłączony Wykorzystanie zgromadzonej energii cieplnej.
Zalecamy ustawienie najwyższej mocy grzejnej – na stopień „12” w celu
zagotowania i podsmażenia potraw, wymagających długiego czasu gotowania,
a następnie ustawienie niższej mocy grzejnej do gotowania właściwego.
Uwaga!
Rozgrzane tłuszcze i olej mogą się samoistnie zapalić. Podczas gotowania i
smażenia potraw z tłuszczem lub olejem (np. smażenie frytek) należy
nadzorować proces kulinarny.
16
Pieczenie ciasta
Funkcje piekarnika:
Górna i dolna grzałka
.
Nagrzewanie z nawiewem gorącego powietrza
.
Formy do pieczenia
Do pieczenia przy ustawieniu funkcji nagrzewania górną i dolną grzałką
nadają się formy z ciemnego metalu i foremki z powłoką.
Do pieczenia przy ustawieniu funkcji nagrzewania z nawiewem gorącego
powietrza
nadają się również metalowe jasne foremki.
Poziomy wsuwania blach
W przypadku nagrzewania górną i dolną grzałką
pieczenie jest możliwe
tylko na jednym poziomie.
W przypadku nagrzewania z nawiewem gorącego powietrza
można piec
ciasta i ciasteczka na 2 poziomach jednocześnie.
1 foremka:
np.: poziom 1
2 blachy:
np.: poziom 1 i 3
17
Wskazówki ogólne
Blachę należy wsunąć do piekarnika tak, aby strona z ukośnym ścięciem
była skierowana do przodu.
W przypadku nagrzewania górną i dolną grzałką
można piec
jednocześnie dwie formy, ustawiając je obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wydłuży się tylko nieznacznie.
Wskazówki dotyczące tabel
W tabelach podano zalecane ustawienia temperatury, czas pieczenia oraz
poziom wsunięcia blachy dla poszczególnych potraw.
Wartości temperatury oraz czas pieczenia mają jedynie charakter
orientacyjny i są uzależnione od konsystencji potrawy, jej ilości oraz rodzaju
użytego naczynia.
Zalecamy rozpoczęcie pieczenia w niższej temperaturze, a w przypadku
potrzeby należy podwyższyć temperaturę – np., jeżeli potrawa powinna być
bardziej zarumieniona lub, gdy czas pieczenia jest zbyt długi.
Jeżeli w tabeli nie ma danych dotyczących danej potrawy, należy odnieść
się do zbliżonego przepisu.
W przypadku pieczenia ciasta na blaszkach lub w foremkach na kilku
poziomach, czas pieczenia może być dłuższy o 10-15 minut.
Wilgotne ciasta (pizza, ciasta owocowe) należy piec na jednym poziomie.
żnice w wysokoś
ci ciasta mogą spowodować, że na początku pieczenia
ciasto będzie nierównomiernie przyrumienione. W takim przypadku proszę
nie zmieniać ustawienia temperatury. Różnice w stopniu przyrumienienia
wyrównają się w trakcie pieczenia.
Jeżeli czas pieczenia jest długi, można wyłączyć piekarnik 10 minut
wcześniej, aby wykorzystać zgromadzone ciepło.
Dane w tabeli dotyczą zimnego piekarnika, (o ile nie podano czasu
wstępnego nagrzewania piekarnika).
18
Pieczenie ciasta
Rodzaj wypieku Funkcja
Poziom
od dołu
Temperatura
°C
Czas
godz.: min
Ciasto w foremce
Babka ucierana
Nawiew gorącego
powietrza
1 150 – 160 0:50 – 1:10
Babka piaskowa
Nawiew gorącego
powietrza
1 140 – 160 1:10 – 1:30
Biszkopt
Nawiew gorącego
powietrza
1 140 – 160 0:25 – 0:40
Spód tortu
z ciasta kruchego
Górna / dolna
grzałka
3 180 – 200
0:10 – 0:25
Spód tortu
z ciasta ucieranego
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 170 0:20 – 0:25
Szarlotka
Górna / dolna
grzałka
1 170 – 190 0:50 – 1:00
Quiche
Górna / dolna
grzałka
1 180 – 200 0:30 – 1:10
Sernik
Górna / dolna
grzałka
1 170 – 190 1:00 – 1:30
Ciasto w blaszce
Chałka
Górna / dolna
grzałka
3 170 – 190 0:30 – 0:40
Strucla świąteczna
Górna / dolna
grzałka
3 160 – 180
1)
0:40 – 1:00
Chleb - 1 faza pieczenia
2 faza pieczenia
Górna / dolna
grzałka
2
250
1)
160 – 180
0:20
0:30 – 1:00
Ptysie / eklery
Nawiew gorącego
powietrza
2 190 – 200
1)
0:10 – 0:20
Rolada biszkoptowa
Górna / dolna
grzałka
1 170 – 190
1)
0:15 – 0:20
Ciasto kruche z kruszonką
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 160 0:20 – 0:40
Ciasto maślane z cukrem
Górna / dolna
grzałka
3 190 – 210
1)
0:15 – 0:30
Ciasto owocowe
(na cieście drożdżowym
lub ucieranym)
2
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 170 0:25 – 0:50
19
Rodzaj wypieku Funkcja
Poziom
od dołu
Temperatura
°C
Czas
godz.: min
Ciasto w blaszce
Ciasto owocowe
na kruchym cieście
Górna / dolna
grzałka
3 160 – 170 0:40 – 1:20
Ciasto na blaszce
z delikatnymi dodatkami
(np. z bitą śmietaną, serem)
Górna / dolna
grzałka
2 170 – 190
0:50 – 1:10
Pizza
(z dużą ilością dodatków)
2
Górna / dolna
grzałka
1 190 – 210
1)
0:30 – 1:00
Pizza (cienka)
Górna / dolna
grzałka
1 230 – 250
1)
0:10 – 0:25
Placek
Górna / dolna
grzałka
1 250 – 270
0:08 – 0:15
Cienkie ciasto z
dodatkami słodkimi lub
pikantnymi
Górna / dolna
grzałka
1 210 – 230
1)
0:30 – 0:50
Małe wypieki
Kruche ciasteczka
3)
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 160 0:06 – 0:20
Ciasteczka wyciskane
3)
Nawiew gorącego
powietrza
3 140 – 150
0:40 – 0:45
Herbatniki z ciasta
ucieranego
3)
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 160 0:15 – 0:20
Bezy
Nawiew gorącego
powietrza
3 80 – 100
2:00 – 2:30
Ciasteczka migdałowe
Nawiew gorącego
powietrza
3 100 – 120
0:30 – 0:60
Bułeczki drożdżowe
Nawiew gorącego
powietrza
3 150 – 160 0:20 – 0:40
Ciasteczka francuskie
Nawiew gorącego
powietrza
3 170 – 180
1)
0:20 – 0:30
Bułka
Nawiew gorącego
powietrza
2 180 – 200
1)
0:10 – 0:20
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik.
2) Stosować blachę uniwersalną lub zwykłą.
3) Możliwe jest pieczenie na dwóch poziomach.
20
Pieczenie ciasta na kilku poziomach
Nawiew
gorącego powietrza
Poziom od dołu
Rodzaj wypieku
2 poziomy
Temperatura
o
C
Czas
godz. : min
Ciasto na blaszce
Ptysie / eklery 1 / 3 190 – 200
1)
0:10 – 0:20
Ciasto suche z kruszonką 1 / 3 140 – 160 0:30 – 0:60
Małe ciasteczka
Kruche ciasteczka 1 / 3 150 – 160 0:15 – 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 140 – 150 0:40 – 0:45
Herbatniki z ciasta ucieranego 1 / 3 160 – 170 0:25 – 0:40
Bezy 1 / 3 80 – 100 2:10 – 2:50
Ciasteczka migdałowe 1 / 3 100 – 120 0:40 – 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 160 – 170 0:30 – 0:60
Ciastka francuskie 1 / 3 170 – 180
1)
0:30 – 0:50
Bułki 1 / 3 180 – 200 0:10 – 0:20
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux 30005VA-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi