6
• Rozgrzane tłuszcze i oleje mogą się zapalić bardzo szybko. W przypadku smażenia
potraw na tłuszczu lub oleju (np. smażenie frytek) należy stale nadzorować proces
kulinarny.
• Jeśli używają Państwo naczynia z długą rączką, wtedy naczynie należy tak ustawić,
aby uchwyt rączki nie znajdował się bezpośrednio nad nagrzanym polem.
• Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazdka zasilającego w pobliżu kuchni,
należy zwrócić uwagę, aby przewód zasilający nie dotykał nagrzanej powierzchni i
nie został przytrzaśnięty drzwiami piekarnika.
• Każdorazowo po zakończeniu gotowania należy wyłączyć urządzenie.
• Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo poparzenia! Nie dotykać elementów w komorze
piekarnika. Nie wkładać rąk do gorącego piekarnika.
• Jeżeli w piekarniku będą przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu, należy
zachować szczególną ostrożność, ponieważ może wytworzyć się łatwopalna
mieszanka alkoholowo-powietrzna. Zachować szczególną ostrożność podczas
otwierania drzwi piekarnika. W pobliżu piekarnika nie mogą znajdować się źródła
otwartego ognia, iskry, żar itp.
Jak unikać uszkodzeń urządzenia?
• Płyty ceramicznej nie wolno używać jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do
odstawiania naczyń i innych przedmiotów).
• Nie wolno włączać pól grzejnych, jeżeli nie stoją na nich naczynia (nie stawiać także
pustych naczyń).
• Nie dopuścić, aby na powierzchnię płyty ceramicznej przedostały się płyny z
zawartością kwasów (np. ocet, cytryna lub środku rozpuszczające wapń), ponieważ
substancje te spowodują powstanie matowych plam.
• Ostre i twarde przedmioty, które spadną na powierzchnię płyty, mogą ją uszkodzić.
• Wszystkie przedmioty i materiały, które mogą łatwo ulec stopieniu, należy
przechowywać w bezpiecznej odległości do urządzenia (np. przedmioty z tworzywa
sztucznego, folia aluminiowa lub folia do pieczenia w piekarniku).
• Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczać folii aluminiowej, ustawiać garnków i
naczyń do pieczenia lub brytfanny, gdyż wskutek kumulacji ciepła może dojść do
uszkodzenia emaliowanej powłoki urządzenia.
• Sok owocowy skapujący z ciasta z dodatkami owocowymi może spowodować
pojawienie się matowych plam na powierzchni piekarnika. Dlatego do pieczenia
ciasta owocowego należy stosować głęboką blachę.