SEVERIN BM 3989 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Brotbackmaschine
Bread-maker
Machine à pain
Broodmaker
Fabricador de pan
Macchina per pane
Bagemaskine
Bakmaskin
Leipäkone
Maszyna do pieczenia chleba
Αρτπαρασκευαστς
Хлебопечка
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale d’uso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
δηγες ρσεως
Руководство по
эксплуатации
FIN
RUS
SPIS TREŚCI
Dane techniczne 136
Instrukcja bezpieczeństwa 136
Piekarnik do chleba 138
Panel sterujący 139
Zastosowanie piekarnika do chleba 142
Funkcje programów 143
Obsługa 143
Konserwacja ogólna i czyszczenie 144
Typowe problemy 144
Przepisy 146
Gwarancja 150
DANE TECHNICZNE
Model nr: BM 3989
Napięcie znamionowe: 230 V~, 50 Hz
Pobór mocy: 600 W
Pojemność piekarnika: 550g mąki na bochenek 900g
Wymiary zewnętrzne: 335 mm (szer.) x 280 mm (gł.) x 340 mm (wys.)
Waga: 5,9 kg
Zegar: Programowalny czas do 13:00 h
Programy: 12
Akcesoria: Miarka i łyżeczka do odmierzania
Niniejszy wyrób zgodny jest z obowiązującymi w UE przepisami dotyczącymi
oznakowania produktu.
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
Przed użyciem piekarnika proszę dokładnie zapoznać się z poniższą instrukcją.
Podczas pracy powierzchnia obudowy i otwory wylotu pary nagrzewają się do wysokich
136
Maszyna do pieczenia chleba
temperatur. Nie należy dotykać gorących elementów. Przy wyjmowaniu chleba należy
bezwzględnie posłużyć się ściereczką kuchenną lub rękawicą. Otwierając piekarnik
chwytać wyłącznie za uchwyt pokrywy.
Urządzenie należy podłączać do sieci elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem. Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce znamionowej urządzenia.
Wtyczkę należy zawsze wyjąć z gniazdka po zakończeniu pracy oraz:
- w przypadku wystąpienia usterki w trakcie pracy;
- przed wyjęciem formy z piekarnika;
- przed przystąpieniem do czyszczenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka elektrycznego nigdy nie należy ciągnąć za przewód, a
jedynie za wtyczkę. Przewód przyłączeniowy nie powinien swobodnie zwisać; zawsze
powinien się znajdować z dala od gorących części urządzenia.
Przed użyciem urządzenia należy dokładnie sprawdzić, czy jego główny korpus i
wszystkie elementy czynnościowe są sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia. Jeżeli
urządzenie spadło na twardą powierzchnię, nie nadaje się do dalszego użytku, gdyż nawet
najmniejsza, niewidoczna usterka powstała z tego powodu, może mieć ujemny wpływ na
jego działanie i bezpieczeństwo użytkownika.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (także dzieci) o ograniczonych
zdolnościach motorycznych, sensorycznych lub umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba że są one pod nadzorem osoby odpowiedzialnej
za ich bezpieczeństwo, która instruuje jak bezpiecznie korzystać z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą opieką, aby nie dopuścić do używania przez nie
urządzenia jako zabawki.
Należy zachować minimalną odległość 5 cm od ścian i innych przedmiotów. Nie używać
urządzenia w pobliżu półek ściennych ani wiszących przedmiotów, takich jak firanki czy
inne materiały łatwopalne, ani nie stawiać żadnych przedmiotów na urządzeniu w trakcie
jego pracy.
Urządzenie zawsze należy ustawiać na równej i odpornej na wysokie temperatury
powierzchni. Zadbać o to, by urządzenie oraz przewód przyłączeniowy nie stykały się z
gorącą powierzchnią lub innymi źródłami ciepła (np. palniki kuchenki, płomień).
Nie włączać piekarnika przed włożeniem formy z ciastem.
Nie pozostawiać urządzenia na deszczu lub w miejscach wilgotnych i nie używać na
wolnym powietrzu czy mokrej powierzchni. Zawsze należy sprawdzić, czy urządzenie nie
jest narażone na kontakt z kroplami wody. Nie zanurzać wtyczki, przewodu zasilającego,
ani urządzenia w wodzie.
Uwaga: nie przykrywać chleba na czas pieczenia folią aluminiową lub innymi podobnymi
materiałami, ponieważ nagromadzone ciepło może doprowadzić do poważnego
uszkodzenia urządzenia.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego, a nie przemysłowego.
Urządzenia nie należy wykorzystywać w celach innych niż opisane w niniejszej instrukcji.
Używanie akcesoriów innych niż te, które zostały załączone przez producenta, może
spowodować uszkodzenie urządzenia lub uszkodzenie ciała.
Nie należy dotykać gorących elementów w trakcie pracy urządzenia. Nie wkładać palców
do wnętrza urządzenia, jeśli nie jest ono wyłączone z sieci i ostygnięte.
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa oraz w celu uniknięcia wszelkiego ryzyka, naprawy
urządzeń elektrycznych powinien dokonywać wykwalifikowany personel, co dotyczy
także wymiany przewodu zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga naprawy, prosimy wysłać
je do jednego z naszych działów obsługi klienta. Odpowiednie adresy znajdują się w
137
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Niniejszą instrukcję prosimy zachować na przyszłość w celu ewentualnej konsultacji.
Piekarnik do chleba
1. Panel sterujący 2. Wyloty pary
3. Pokrywa
A Wyświetlacz LCD 4. Przeziernik
B Zegar / 5. Piekarnik
C Regulator przypieczenia 6. Uchwyt formy piekarnika
D Menu 7. Forma piekarnika
E Start / Stop 8. Obudowa
F Waga bochenka 9. Mieszadło do ciasta
138
1
A
B
C
F
D
E
2
3
4
5
2
6
7
8
9
Panel sterujący
A Wyświetlacz LCD
Wyświetlacz LCD pokazuje wybrany program oraz czas pozostały do jego zakończenia.
Włączony program oznaczony jest mrugającym przecinkiem.
Przykład:
W przykładzie wybrano program 2 (CHLEB BIAŁY/FRANCUSKI) za pomocą
przycisku . Wyświetlacz pokazuje: 2 3:50 ; poza tym, w górnej części
wyświetlacza po prawej stronie pojawił się symbol strzałki informujący o wadze 900 g;
poziom zarumienienia wybrano na średni(symbol strzałki w górnej części wyświetlacza
po lewej stronie).
Cały program trwa 3 godziny i 50 minut.
B Zegar ( / )
Programy 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 oraz 12 można uruchomić z opóźnieniem, co umożliwia
zakończenie programu maksymalnie 13:00 godzin później.
Przykład:
Program ma rozpocząć się o 20:00, a chleb ma być gotowy na godzinę 7:30 następnego
dnia. Cały program zajmie więc 11 godzin i 30 minut.
- Przy pomocy przycisku wybrać żądany program.
- Przyciskać odpowiedni przycisk zegara ( lub ) tak aż na wyświetlaczu pojawi się
całkowity czas programu: 11:30.
- Dodać składniki, postępując według instrukcji podanych w rozdziale Obsługa. Należy
zadbać o to, by drożdże nie weszły w kontakt z płynami lub solą.
Nie należy korzystać z zegara jeżeli przepis przewiduje wykorzystanie nietrwałych
składników, takich jak jaja, świeże mleko lub owoce. Funkcja zegara nie nadaje się
także w przypadku przepisów wymagających dodania składników (np. orzechów,
ziaren lub suszonych owoców) na etapie ugniatania lub wyrastania ciasta.
C Zarumienienie
Programy pieczenie od 1 do 7 pozwalają wybrać poziom zarumienienia – dostępne są trzy
poziomy. Poziom zarumienienia oznaczony jest symbolem strzałki w górnej części
wyświetlacza.
JASNY
ŚREDNI
CIEMNY
D Menu
Przycisnąć i trzymać tak długo, aż na wyświetlaczu LCD pokaże się żądany
program (A).
Menu pozwala wybrać jeden z 12 dostępnych programów:
139
Program 1 2 3 4 5 6 Krótki 7 Krótki 8 10 11
Standard Chleb biały/ Razowy Herbatniki, Ciasto program, program, Ciasto Ciasto Kanapka
Francuski ciastka drożdżowe 750 g 900 g (900 g) normalne
1sze ugniatanie 750 g 9 min. 16 min. 9 min. 7 min. 10 min. 12 min. 8 min. 20 min. 10 min. 15 min.
900 g 10 min. 18 min. 10 min.
1sze wyrastanie 20 min. 40 min. 25 min. 5 min. 5 min. - - - 5 min. 40 min.
●●
2gie ugniatanie 750 g 14 min. 19 min. 18 min.
8 min. 20 min. - - - 20 min. 5 min.
900 g 15 min. 22 min. 20 min. ●●
2gie wyrastanie 20 min. 20 min. 20 min. - 20 min. - - 20 min. 29 min. 24 min.
Krótkie mieszanie 30 sek. 30 sek. 30 sek. - 30 sek. - - 30 sek. 30 sek. 30 sek.
3cie wyrastanie 4 min. 9 min. 14 min. - 9 min. - - 9 min. 30 sek. 30 sek.
30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek.
Ostatnie 750 g 45 min. 50 min. 70 min. - 55 min. 11 min. 9 min. 40 min. 35 min. 40 min.
wyrastanie 900 g 50 min.
Pieczenie 750 g 60 min. 65 min. 55 min. 80 min. 50 min. 35 min. 40 min. - 70 min. 50 min.
900 g 65 min. 70 min. 60 min. 60 min. 55 min.
Czas programu 750 g 2:53 3:40 3.32 1:40 2:50 0:58 0:58 1:30 2:50 2:55
900 g 3:00 3:50 3:40 2:55 3:00
Sygnał dźwiękowy x x x - x - - - x x
w trakcie programu
Menu 9 DŻEM, MARMOLADA Nagrzewanie 15 min. Rozgrzewanie i ugniatanie 45 min. Odczekanie 20 min. Razem 1:20
Menu 12 PIECZENIE Pieczenie 60 min. Razem 1:00
W przypadku niektórych programów, w chwili dojścia do określonego etapu (oznaczonego «») słychać sygnał dźwiękowy.
140
E Przycisk START/STOP
Przycisk rozpoczyna oraz kończy program. Mrugający przecinek na wyświetlaczu
LCD oznacza, że program został uruchomiony.
Ochrona przed wprowadzeniem błędnych informacji:
Po rozpoczęciu programu wszystkie przyciski są blokowane aż do chwili zakończenia
pieczenia lub do momentu wciśnięcia przycisku na co najmniej 3 sekundy.
Przyciskając którykolwiek z przycisków należy trzymać go aż wprowadzona informacja
zostanie potwierdzona wysokim tonem.
F Waga bochenka
Programy 1, 2, 3, 5 i 11 pozwalają wybrać wagę bochenka. Wybrana waga oznaczona jest
symbolem strzałki znajdującym się pod odpowiednim symbolem chleba na wyświetlaczu
LCD.
KORZYSTANIE Z PIEKARNIKA
Piekarnik pozwala na:
-
pieczenie chleba według różnych przepisów, z których niektóre znajdują się w załączniku
do niniejszej instrukcji. W piekarniku można także zastosować dostępne w sklepach
gotowe mieszanki do pieczenia chleba o zawartości stałych składników do 500 g (czyli na
bochenek o wadze około 900 g).
-
mieszanie, ugniatanie ciasta na bułki, pizzę, itd., i wyrastanie ciasta.
Inne ważne wskazówki bezpieczeństwa:
-
Zawsze należy używać ściereczki lub rękawic kuchennych dotykając urządzenia po pracy,
lub przy wyjmowaniu świeżo upieczonego chleba.
-
Piekarnik nadaje się do wypiekania chleba o zawartości mąki od 200g do 550g. Do mąki
pszennej dodawać 1,5 łyżeczki drożdży, a do mąki ryżowej 2 łyżeczki.
Jeśli zawartość mąki jest mniejsza niż określone powyżej minimum, dokładne
wymieszanie ciasta może okazać się niemożliwe. Zbyt duża ilość mąki może spowodować
wyrośnięcie ciasta poza formę do pieczenia.
-
Jeśli w czasie pracy piekarnika nastąpi przerwa w dostawie prądu trwająca krócej niż 15
minut, w chwili ponownego włączenia prądu, proces pieczenia jest automatycznie
wznawiany.
-
W trakcie ugniatania przeziernik może zaparować od wewnątrz. Para zniknie w czasie
pieczenia.
-
Aby pieczywo wypiekło się równomiernie, nie należy otwierać pokrywy w trakcie
pieczenia.
- Po zakończeniu czynności i przed rozpoczęciem czyszczenia, piekarnik i forma muszą
odpowiednio ostygnąć.
- Forma do pieczenia i mieszadło do ciasta pokryte są specjalną warstwą chroniącą przed
przyklejaniem się materiału. Aby zapobiec zniszczeniu tej warstwy, nie powinna ona
mieć styczności z jakimikolwiek metalowymi, twardymi, ostrymi lub zaostrzonymi
przedmiotami.
- Uwaga: Włączanie pustego piekarnika może spowodować jego uszkodzenie w wyniku
nadmiernego przegrzania się pustej formy.
Uwaga:
-
W przypadku dymu ulatniającego się z formy do pieczenia, należy sprawdzić czy
141
drzwiczki są zamknięte i natychmiast wyjąć wtyczkę z gniazdka elektrycznego. W
żadnym wypadku nie zakrywać lub gasić dymiącego ciasta wodą. Dym może być efektem
wylania się ciasta poza formę do pieczenia i kontaktu z elementami grzewczymi. Dlatego
bardzo ważne jest aby dokładnie stosować się do wskazówek na temat ilości składników
w poszczególnych w przepisach.
-
Należy zadbać o to by urządzenie nie znalazło się w zasięgu dzieci, szczególnie w czasie
pracy.
-
Nie stawiać piekarnika na miękkich lub łatwopalnych powierzchniach (np. dywanach).
Zawsze ustawiać urządzenie na stabilnej i równej powierzchni. Zawsze umieszczać je w
taki sposób, aby nie mogło się przewrócić.
-
Nie dotykać wylotów pary ani przeziernika w pokrywie: elementy te nagrzewają się
podczas pracy urządzenia.
-
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia, należy sprawdzić, czy zostało wyłączone
z sieci i wystarczająco ostygło.
PROGRAMOWANIE
1 = STANDARDOWY
Program ten przeznaczony jest głównie do wypiekania chleba z dużą zawartością mąki
pszennej.
2 = CHLEB BIAŁY/FRANCUSKI
Program do typowego jasnego pieczywa na chleb biały/francuski.
3 = RAZOWY
W porównaniu do programu STANDARD, w tym programie wydłużona jest faza wyrastania
i pieczenia, ponieważ ciasto z wysoką zawartością żyta lub mąki razowej zazwyczaj wyrasta
słabiej niż ciasto z mąki pszennej.
4 = HERBATNIKI, CIASTKA
Odpowiedni do przygotowywania herbatników, w których stosuje się proszek do pieczenia
zamiast drożdży.
5 = CIASTO DROŻDŻOWE
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru, słodkie ciasto drożdżowe zazwyczaj
szybciej się zarumienia, dlatego też w tym programie etap wypiekania jest krótszy.
6 = PROGRAM KRÓTKI, 750 g
Odpowiedni do przepisów do 750 g; bochenki będą także nieco mniejsze i bardziej spoiste
niż zwykle.
7 = PROGRAM KRÓTKI, 900 g
Odpowiedni do przepisów do 900 g; bochenki będą także nieco mniejsze i bardziej spoiste
niż zwykle.
8 = CIASTO
W tym programie nie występuje faza pieczenia. Po zakończeniu tego programu,
przygotowane ciasto (np. na pizzę) można wyjąć i upiec w standardowym piekarniku
kuchennym.
9 = DŻEM, MARMOLADA
Odpowiedni do przygotowywania dżemu, marmolady. Podczas przygotowywania forma do
pieczenia nie powinna być wypełniona powyżej dwóch-trzecich swojej pojemności (ok.
900g), ponieważ w trakcie pieczenia mieszanka może się pienić.
10 = CIASTO NORMALNE
Do ciast, w których zamiast drożdży stosuje się proszek do pieczenia.
11 = KANAPKA
Do wypiekania pieczywa kanapkowego o lekkiej strukturze i cienkiej skórce.
142
12 = PIECZENIE
Odpowiedni do wypieczenia ciasta (np. przygotowanego uprzednio w programie CIASTO).
W ten sposób etap wyrastania można dostosować do rodzaju ciasta jeszcze przed
rozpoczęciem programu PIECZENIE.
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM
-
Wyjąć formę do pieczenia przekręcając ją w lewo.
-
Włożyć wtyczkę do kontaktu.
-
Przy pomocy przycisku wybrać program 12 (PIECZENIE).
-
Wcisnąć przycisk i pozostawić piekarnik by się nagrzewał przez około 10 minut z
otwartą pokrywą. W ten sposób pozbywamy się zapachu typowego dla pierwszego
uruchomienia elementów grzewczych. Należy zadbać o odpowiednią wentylację
pomieszczenia. Aby uniknąć przegrzania formy, należy ją wyjąć z piekarnika przed
uruchomieniem.
-
Następnie nacisnąć przycisk na co najmniej 3 sekundy, wyjąć wtyczkę z gniazdka i
pozostawić urządzenie aż ostygnie. Formę należy dokładnie umyć przed pierwszym
użyciem.
OBSŁUGA
-
Otworzyć pokrywę, przekręcić formę do pieczenia w lewo i wyjąć ją.
-
Włożyć mieszadło do ciasta w odpowiednie miejsce znajdujące się wewnątrz formy do
pieczenia.
-
Aby rezultat był jak najlepszy, najpierw wkładać składniki płynne a potem stałe np.
mąkę.
-
Na koniec dodać drożdże. Korzystając z funkcji opóźnienia czasowego, zadbać aby
drożdże nie weszły w kontakt z solą lub substancją płynną.
-
Włożyć formę do piekarnika i przekręcić ją w prawo aż się zatrzaśnie. Sprawdzić, czy
forma zatrzasnęła się na swoim miejscu. Przed uruchomieniem programu zamknąć
pokrywę i włożyć wtyczkę do gniazdka.
-
Przy pomocy przycisku wybrać żądany program. Po każdym naciśnięciu
przycisku na wyświetlaczu pojawia się następny w kolejności program.
-
W programach 1-7 można wybrać za pomocą przycisku żądany stopień
zarumienienia. Dostępne są następujące ustawienia: JASNY ( ), ŚREDNI ( )
oraz CIEMNY ( ).
-
Programy pieczenia 1, 2, 3, 5 i 11 pozwalają wybrać rozmiar bochenka za pomocą
przycisku .
-
Chcąc uruchomić program z opóźnieniem czasowym, można ustawić teraz przyciskiem
lub . żądany całkowity czas operacji.
-
W przeciwnym wypadku, wcisnąć w celu rozpoczęcia ugniatania i/lub pieczenia.
-
W trakcie ugniatania i wyrastania w programach 1, 2, 3, 5, 10 i 11 sygnał dźwiękowy
informuje, iż można dodać do cista nowe składniki – po sygnale nie należy już otwierać
pokrywy odczekując aż program się zakończy.
-
Jeżeli zajdzie konieczność przerwania programu w trakcie, przycisnąć na około 3
sekundy. Wprowadzenie informacji potwierdzone zostanie sygnałem dźwiękowym.
-
Kiedy pieczywo lub ciasto są już gotowe, słychać będzie wielokrotny sygnał, a
wyświetlacz zegara pokazywać będzie 0:00. Nacisnąć na co najmniej 3 sekundy i
otworzyć pokrywę.
-
Jeżeli przycisk nie zostanie wciśnięty, a wypiek pozostawiony w piekarniku,
urządzenie będzie automatycznie utrzymywać ciepło przez następne 60 minut. Ma to na
143
celu uniknięcie skraplania się pary w formie piekarnika.
-
Ostrożnie wyjąć formę do pieczenia używając ściereczki lub rękawic kuchennych. Nie
stawiać gorącej formy na powierzchniach wrażliwych na wysokie temperatury.
-
Wyjąć pieczywo z formy. Aby ułatwić sobie wyjęcie bochenka
można lekko potrząsnąć formą. Jeśli mieszadło do ciasta utknie
w pieczywie, należy je ostrożnie wyjąć. Aby zapobiec
zniszczeniu warstwy ochronnej na mieszadle, nie należy
stosować metalowych, ani innych nieodpowiednich narzędzi.
Aby dolna część bochenka również mogła się wystudzić, należy
go położyć na odpowiedniej metalowej kratce. Pieczywo kroić
dopiero po ostygnięciu.
Ważne informacje
-
Program Herbatniki, Ciastka:
Program ten służy do pieczenia herbatników, ciastek i pieczywa, w którym stosuje się
proszek do pieczenia. Aby uzyskać jak najlepszy rezultat, dodawanie składników do
formy należy zawsze rozpocząć od płynów kończąc na składnikach stałych. Na początku
programu ciasto lub suche składniki mogą się zebrać w rogach formy. W takim
przypadku można je przesunąć przy użyciu łopatki.
-
Program krótki 750g i 900g:
Programy te służą do pieczenia chleba w krótszym czasie. Przy nieco krótszej fazie
wyrastania bochenki są nieco mniejsze i bardziej spoiste. Należy pamiętać, aby użyć
ciepłej wody. Najlepszy rezultat osiąga się przy temperaturze 48-50°C. Zaleca się
stosowanie odpowiedniego termometru kuchennego. Zbyt niska temperatura może
spowodować zbyt słabe wyrośnięcie bochenka, a zbyt wysoka – zbyt wczesne wyrośnięcie
drożdży, co także doprowadzi do niezadowalających wyników.
KONSERWACJA OGÓLNA I CZYSZCZENIE
Uwaga: Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia, należy sprawdzić czy wtyczka
jest wyjęta z gniazdka, a urządzenie jest chłodne. Nie zanurzać piekarnika w wodzie.
-
Obrócić formę do pieczenia w lewo, podnieść ją i wyjąć mieszadło.
Formę i mieszadło można myć w gorącej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu. Nie
należy używać szorujących środków do czyszczenia. Jeśli przy użyciu normalnej siły nie
można wyjąć mieszadła z formy, należy je moczyć przez około 30 minut w letniej wodzie.
Nie należy szarpać za mieszadło.
Aby uniknąć zniszczenia mechanizmu obrotowego, forma do pieczenia nie powinna
moczyć się zbyt długo. Nie myć formy w zmywarce.
-
Wewnętrzną stronę pokrywy można czyścić wilgotną, delikatną ściereczką. Wnętrze
piekarnika można czyścić suchą, delikatną ściereczką.
Nie używać środków czyszczących przeznaczonych do mycia piekarników, ani żadnych
silnych środków, takich jak ocet czy wybielacze.
Przed schowaniem urządzenia, należy zawsze sprawdzić, czy ostygło i jest zupełnie suche.
TYPOWE PROBLEMY
1. Chleb ma ostry zapach.
Sprawdzić czy użyto prawidłowej ilości drożdży. Zbyt duża ilość drożdży powoduje
nieprzyjemny zapach i nadmierny wzrost ciasta. Zawsze należy używać świeżych
składników.
144
2. Upieczony chleb jest mokry i ma kleistą skórkę.
Wyjąć chleb z formy natychmiast po upieczeniu i położyć na kratce w celu ostudzenia.
3. Wciśnięcie przycisku Start nie uruchamia wybranego programu.
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do prądu.
Jeżeli piekarnik jest jeszcze zbyt gorący po poprzednim cyklu, automatyczny bezpiecznik
uniemożliwia ponowne włączenie urządzenia. W takim przypadku na wyświetlaczu LCD
pojawią się literki HHH i słychać będzie nieprzerwany sygnał. Nacisnąć na 3 sekundy
i wyjąć formę ze składnikami z piekarnika. Przed ponowną próbą włączenia odczekać
około 20 minut, aż piekarnik ostygnie pozostawiając go z otwartą pokrywą.
4. Po naciśnięciu przycisku Start na wyświetlaczu pojawia się komunikat EEE.
Komunikat EEE oznacza uszkodzenie czujnika temperatury. W takim przypadku
urządzenie musi być naprawione przez wykwalifikowaną osobę.
5. Chleb jest nadmiernie wyrośnięty.
Zmniejszyć ilość drożdży, wody lub mąki.
6. Chleb jest niewyrośnięty.
Zwiększyć ilość drożdży, wody lub środków słodzących. Zachować odpowiednią
kolejność wkładania składników do formy: najpierw należy wlać składniki płynne,
następnie wsypać składniki stałe, a na końcu dodać drożdże.
Uwaga: ciasto z mąki żytniej lub razowej wyrasta słabiej niż ciasto z mąki pszennej.
7. Po rozpoczęciu fazy pieczenia, ciasto zapada się.
Ciasto jest zbyt lekkie. Nieco zmniejszyć ilość płynów, drożdży, lub użyć programu z
krótszą fazą rośnięcia. Można także zwiększyć nieco ilość soli.
8. Ciasto jest zbyt miękkie i klejące.
Konsystencję ciasta można poprawić dodając łyżkę mąki podczas ugniatania.
9. Ciasto bardzo trudno się ugniatania.
Dodać łyżkę wody podczas fazy ugniatania.
145
PRZEPISY
Chleb pszenno-żytni z nasionami soi
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
225 270 g mąki pszennej typu 550
195 235 g mąki żytniej typu 1150
2 2 łyż. soli
1
1
/
2
1
1
/
2
łyż. cukru
160 190 ml wody
140 170 ml maślanki
1
1
/
2
2 łyż. zakwasu chlebowego w
proszku
30 35 g nasion soi
1 1 łyż. przyprawy chlebowej
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: ŚREDNIE
Nasiona soi należy dodać po sygnale.
Chleb cebulowy
Składniki:
750g 900g Składniki
1
1
/
2
2 łyż. suchych drożdży
270 325 g mąki pszennej typu 405
180 215 g mąki żytniej typu 1150
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
165 200 ml wody
135 160 ml maślanki
40 50 g smażonej cebuli
Program: 2 CHLEB BIAŁY/
FRANCUSKI
Zarumienienie: ŚREDNIE
Przysmażoną cebulę należy dodać po sygnale.
Chleb serowy
Składniki:
750g 900g Składniki
1
1
/
2
1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
270 325 g mąki pszennej typu 550
180 215 g mąki żytniej typu 1150
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
180 215 ml wody
135 160 ml maślanki
50 60 g drobno starty ser Ementaler
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: CIEMNE
Ser należy dodać po sygnale.
Chleb pszenny
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
220 260 g mąki pszennej typu 550
230 280 g mąki pszennej typu 1050
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
1 1 łyż. zakwasu chlebowego w
stołowej
proszku
210 250 ml maślanki
120 145 ml mleka
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: ŚREDNIE
146
Chleb pszenny
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
270 325 g mąki pszennej typu 1050
180 215 g mąki pszennej typu 405
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
1
/
2
2 łyż. miodu lub syropu z
buraków cukrowych
1 2 łyż. zakwasu chlebowego w
proszku
270 325 ml wody
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: CIEMNE
Chleb słodki
Składniki:
750g Składniki
1 łyż. suchych drożdży
500 g mąki pszennej typu 550
2 łyż. stołowej cukru
2 łyż. stołowej miodu
1 łyż. soli
185 ml mleka
Program: 5 CIASTO DROŻDŻOWE
Chleb owocowy
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
230 280 g mąki pszennej typu 550
220 260 g mąki żytniej typu 1150
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
300 360 ml soku grapefruitowego
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: CIEMNE
Biały chleb/chleb francuski
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
390 470 g mąki pszennej typu 405
2 2
1
/
2
łyż. cukru
stołowej
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
1
/
2
2 łyż. masła
stołowej
150 180 ml mleka
120 145 ml wody
Program: 2 CHLEB BIAŁY/
FRANCUSKI
Zarumienienie: ŚREDNIE
Chleb razowy żytnio-pszenny
Składniki:
750g 900g Składniki
1
1
/
2
2 łyż. suchych drożdży
225 270 g mąki pszennej typu 1050
225 270 g mąki żytniej typu
1 1
1
/
2
łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
285 340 ml wody
2 3 łyż. zakwasu chlebowego w
stołowej
proszku
Program: 3 RAZOWY
Zarumienienie: CIEMNE
147
Chleb z otrębami
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1 łyż. suchych drożdży
340 405 g mąki pszennej typu 550
125 175 ml otrębów pszennych
2 2 łyż. cukru
stołowej
2 2 łyż. mleka w proszku
stołowej
1 2 łyż. soli
2 2 łyż. masła
stołowej
225 270 ml wody
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: ŚREDNIE
Ciasto na pizzę
Składniki:
Składniki
2 łyż. suchych drożdży
400 g mąki pszennej typu 550
2 łyż. soli
1 łyż. cukru
3 łyż. stołowej oleju z oliwek
230 ml wody
Program: 8 CIASTO
-
Po zakończeniu programu, wyjąć ciasto z
formy.
-
Wysmarować (inną) formę olejem z oliwek i
rozprowadzić ciasto wałkiem.
-
Odczekać aż ciasto wyrośnie w temperaturze
pokojowej przez ok. 30 minut.
-
Nałożyć na ciasto odpowiednie produkty i
piec w rozgrzanym piekarniku kuchennym
przez 15-25 minut przy temp. 200
o
C, aż ser
stopi się i rozprowadzi równo na powierzchni
ciasta, a samo ciasto przyrumieni się na
brzegach.
Chleb pszenno-żytni
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1
1
/
2
łyż. suchych drożdży
225 270 g mąki pszennej typu 550
225 270 g mąki żytniej typu 1150
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
/
2
1 łyż. cukru
210 250 ml wody
110 135 ml naturalnego jogurtu o
zawartości tłuszczu 3.5%
1 2 łyż. zakwasu chlebowego w
proszku
Program: 1 PODSTAWOWY
Zarumienienie: ŚREDNIE
Chleb z otrębami i płatkami owsianymi
Składniki:
750g 900g Składniki
1 1 łyż. suchych drożdży
270 325 g mąki pszennej typu 550
80 100 g otrębów i płatków
owsianych
1 1
1
/
2
łyż. cukru
stołowej
1
1
/
2
2 łyż. soli
1
1
/
2
2 łyż. masła
stołowej
300 360 ml mleka
Program: 3 RAZOWY
Zarumienienie: ŚREDNIE
Dostępne w sklepach gotowe mieszanki do
pieczenia chleba
W sklepach są dostępne gotowe mieszanki
do pieczenia chleba.
-
Włożyć do 500 g gotowej mieszanki do
pieczenia chleba i wymaganą ilość
suchych drożdży do formy do pieczenia.
W zależności od wielkości opakowania
może okazać się, że tylko połowa
zawartości może być użyta na raz.
-
Dodać odpowiednią ilość płynów.
Program: PODSTAWOWY, CHLEB
BIAŁY/FRANCUSKI lub CHLEB
RAZOWY, odpowiednio do użytej mąki
148
Dżem, marmolada
Podstawę przepisu stanowią drobno pokrojone lub starte owoce i cukier żelujący. Informację
nt. prawidłowej proporcji owoców i cukru żelującego można znaleźć na opakowaniu cukru.
-
Przed pokrojeniem lub starciem owoców należy je umyć i w razie konieczności obrać ze
skórki.
-
Umieścić owoce oraz cukier żelujący w formie do pieczenia, przy czym nie należy
wypełniać jej więcej niż w dwóch trzecich, ponieważ marmolada może się pienić podczas
procesu pieczenia. Etap ten należy dokładnie monitorować.
-
Włączyć program DŻEM, MARMOLADA.
-
Po zakończeniu programu wyjąć wtyczkę ze ściany i ostrożnie wyjąć formę, używając w
tym celu rękawicy lub ściereczki. Można ewentualnie lekko zamieszać, aby zmniejszyć
piankę.
-
Ostrożnie przełożyć dżem lub marmoladę do słoików. Po czym zakręcić mocno słoiki i
pozostawić do wystygnięcia.
Formę do pieczenia należy dokładnie opłukać bezpośrednio po użyciu.
Dodatkowe informacje dotyczące przepisów
Przepisy zamieszczone w niniejszej instrukcji można dostosowywać do własnych upodobań
dodając wybrane przez siebie składniki.
W zależności od gustu można dodawać takie składniki jak: kiełki pszeniczne, nasiona
słonecznika, zioła, kminek, mielony pieprz, mielone orzechy, muesli, mamałygę, drobno
pokrojony boczek, itd. Składniki można dodawać po usłyszeniu sygnału w następujących
programach: STANDARDOWY, CHLEB BIAŁY/FRANCUSKI, CHLEB RAZOWY,
CIASTO DROŻDŻOWE, CIASTO NORMALNE oraz KANAPKA.
Piekarnik do chleba przeznaczony jest do pieczenia według przepisów zawierających nie
więcej niż 550g mąki. Aby zapobiec wylewaniu się ciasta poza formę i aby zapewnić
dokładne i prawidłowe ugniecenie ciasta, nie należy przekraczać podanych ilości.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukier pomaga drożdżom we wzroście ciasta i powoduje, że skórka robi się ciemniejsza i
grubsza.
Sól natomiast dodaje ciastu twardszą konsystencję i obniża proces jego rośnięcia.
Przy dodawaniu dodatkowych składników płynnych do przepisu, należy zmniejszyć o tę
samą ilość składniki umieszczone w przepisie. Ta reguła obowiązuje, na przykład, jeśli
dodawane są dodatkowo jajka, świeży ser lub jogurt.
Wynik pieczenia zależy od wielu czynników takich jak ciśnienie powietrza, wilgoć, twardość
wody, temperatura w pomieszczeniu, czy temperatura składników. Jeśli wypiek nie uda się
od razu, proponujemy odpowiednią zmianę przepisu opisaną w punkcie Typowe
problemy.
Ostrzeżenie dla alergików
W piekarniku można wykorzystywać także specjalne mieszanki mąki przeznaczone dla osób
cierpiących na alergię. Wówczas bochenki mogą wyjść nieco bardziej spoiste, nawet przy
większej zawartości drożdży lub proszku do pieczenia.
W takich przypadkach należy korzystać wyłącznie z programu STANDARDOWEGO i
ustawienia poziomu zarumienienia na ciemny. Przy tym programie bochenek uzyska
mocniejszą skórkę.
W przypadku mąki bezglutenowej nie zaleca się korzystania z funkcji opóźnienia czasowego.
Program należy uruchamiać bezpośrednio po dodaniu składników.
Jeżeli na ściankach formy do pieczenia zacznie gromadzić się mąka, otworzyć pokrywę w
149
czasie ugniatania i za pomocą gumowej łopatki zebrać mąkę do formy, po czym zamknąć
pokrywę.
W przypadku ciast zawierających drożdże mieszadło należy wyjąć po zakończeniu etapu
ugniatania. Przed wyjmowaniem mieszadła potrzeć dłonie niewielką ilością mąki. Usunięcie
mieszadła jest konieczne po to by uniknąć tworzenia się pustych przestrzeni w cieście w
trakcie jego wyrastania. Następnie dodać do ciasta kilka kropel oleju i rozprowadzić go
równomiernie po powierzchni za pomocą łopatki lub palcami. Pozwoli to zapobiec głębokim
pęknięciom, które mogą powstać w trakcie pieczenia. Po wykonaniu tych czynności zamknąć
pokrywę.
Do pieczenia chleba bezglutenowego najlepiej stosować gotowe mieszanki dostępne w
sklepach.
Skróty:
1 łyżeczka = 5 ml
1
/
2
łyżeczki = pół łyżeczki
1 łyżka stołowa = 15 ml
g = gram
ml = mililitr
1 szklanka (szkl.) = 200 ml
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub zepsutych urządzeń do domowego kosza na śmieci,
lecz oddawać je do specjalnych punktów zbiórki.
GWARANCJA
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w Polsce,
GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na terenie
całej Polski.
150
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

SEVERIN BM 3989 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla