U˚YTKOWANIE:
1. Umocuj mieszad∏o w dnie formy do pieczenia.
2. W∏ó˝ wymienione w przepisie sk∏adniki. Dro˝d˝e nale˝y
zawsze dok∏adaç na samym koƒcu, aby uniknàç zbyt
wczesnego ich uaktywniania. Przy programowaniu z
nastawianiem czasu rozpocz´cia procesu pieczenia, nale˝y
si´ upewniç czy dro˝d˝e nie majà kontaktu z
wykorzystywanym w przepisie p∏ynie, aby nie spowodowaç
przedwczesnego ich uaktywniania.
3. Przy wk∏adaniu formy do pieczenia nale˝y dociskaç jej Êcianki
tak aby forma zosta∏a odpowiednio umocowana w uchwytach.
Dopiero potem nale˝y zamknàç pokryw´ i w∏o˝yç wtyczk´ do
gniazdka sieciowego.
4. Wybierz ˝àdany program przez naciÊni´cie przycisku MENU.
5. Nastaw odpowiedni czas, jeÊli proces pieczenia ma si´
rozpoczàç póêniej. ( Nie zaleca si´ ustawiania czasu przy
wykorzystywaniu programu "CAKE" )
6. Wybierz stopieƒ opieczenia skórki pieczywa przy pomocy
przycisku COLOUR.
7. WciÊnij przycisk Start / Stop dla rozpocz´cia procesu. Je˝eli
chcesz zmieniç program lub czas po w∏àczeniu robota,
nale˝y wciskaç przycisk Start / Stop przez 3 sek., po czym
powtórzyç procedur´ punktów 1-6. Nie wolno manipulowaç
przy panelu kontrolnym podczas pracy robota.
8. Po zakoƒczeniu procesu pieczenia na wyÊwietlaczu pojawi
si´ 0:00 i b´dzie s∏yszalny 10-krotny sygna∏ dêwi´kowy.
Robot b´dzie automatycznie utrzymywa∏ ciep∏o przez
nast´pnà godzin´.
9. Podczas procesu utrzymywania ciep∏a b´dzie s∏yszalny
sygna∏ dêwi´kowy co 5 min. dla przypomnienia, ˝e pieczywo
jest gotowe i nale˝y je wyjàç. Form´ do pieczenia nale˝y
chwyciç za uchwyt, przekr´ciç po czym podnieÊ do góry.
Wyjmij pieczywo przewracajàc form´ do góry dnem i
ostro˝nie potrzàcajàc. Mieszad∏o zazwyczaj wyjmowane jest
razem z pieczywem. Przy oddzielaniu mieszad∏a od pieczywa
nie u˝ywaj metalowych narz´dzi. JeÊli mieszad∏o pozostanie
w formie do pieczenia, co mo˝e byç spowodowane i˝ ciasto
dosta∏o si´ do otworu w mieszadle, nale˝y nalaç ciep∏ej wody
do formy i pozostawiç na 15 min. Po jego odmoczeniu nie
b´dzie problemu z jego wyj´ciem.
10. Korzystaj z programu "BASIC" przy pieczeniu pieczywa z
dodatkowymi sk∏adnikami. Robot w odpowiednim czasie
zasygnalizuje 10-krotnym sygna∏em dêwi´kowym, aby
przypomnieç o do∏o˝eniu do ciasta owoców, orzechów itp. Po
us∏yszeniu sygny∏u otwórz pokryw´, w∏ó˝ dodatkowe
sk∏adniki i zamknij pokryw´ ponownie.
PAMI¢TAJ! Nie dotykaj panela kontrolnego podczas
wk∏adania dodatkowych sk∏adników.
11. Je˝eli robot nie zostanie zatrzymany, to po godzinnym
utrzymywaniu ciep∏a automatycznie wróci do
zaprogramowanego przed startem menu.
12. Pami´taj o pozostawieniu pieczywa do przestygni´cia na
ruszcie.
13. Pami´taj o wyjmowaniu wtyczki z gniazdka sieciowego po
zakoƒczeniu korzystania z urzàdzenia.
Uwaga! Nie otwieraj pokrywy podczas samego procesu
pieczenia. To mo˝e wp∏ynàç ujemnie na jakoÊç pieczonego
pieczywa, szczególnie na jego zdolnoÊç do wyrastania.
RADY I WSKAZÓWKI:
W przypadku gdy pieczywo ma byç pieczone od razu:
W∏ó˝ form´ do pieczenia do komory robota zanim go
zaprogramujesz. Temperatura p∏ynu wykorzystywanego w
przepisie dla prawid∏owego uaktywnienia dro˝d˝y powinna byç
ok. 37° C.
Ziarna i nasiona wykorzystywane przy pieczeniu pieczywa
˝ytnio- pszennego nale˝y gotowaç przez kilka minut z dodatkiem
niewielkiej iloÊci wody.
wie˝e dro˝d˝e rozprowadzone w p∏ynie mogà ew. byç
wykorzystywane zamiast dro˝d˝y suszonych.
Wyroby cukiernicze nale˝y piec od razu.
W przypadku gdy pieczywo ma byç pieczone z ustawieniem
czasu:
W∏ó˝ form´ do pieczenia do komory robota po
zaprogramowaniu.
KolejnoÊç wk∏adania sk∏adników jest tu bardzo istotna. Je˝eli
dro˝d˝e b´dà mia∏y kontakt z p∏ynem, to ich uaktywnienie
rozpocznie si´ za wczeÊnie. Dlatego wlewj najpierw p∏yn, potem
wk∏adaj màk´ a na koƒcu dro˝d˝e.
P∏yn powinien mieç temperatur´ pokojow´, 18 - 23° C.
Ziarna i nasiona nie musz´ byç wczeÊniej gotowane, wystarczy
gdy pole˝à w p∏ynie do czasu rozpocz´cia procesu pieczenia.
Gotowa mieszanka màki:
Gotowa mieszanka màki, do której nale˝y jedynie dodaç wody i
dro˝d˝y, sprawia i˝ pieczenie staje si´ jeszcze prostsze.
Ciasto gotowe:
Ciasto gotowe, wyrabiane w domu lub kupne mo˝e byç pieczone
w robocie.
Program pieczenia : Bake ( piecz )
Przygotowywanie wy∏àcznie ciasta:
Ciasto na bu∏eczki lub do pizzy mo˝e byç przygotowywane w
robocie.
Korzystaj z programu: DOUGH ( ciasto ), po wyrobieniu ciasta
wyjmij je z formy i piecz w zwyczajnym piekarniku.
Dodatkowy czas pieczenia:
Robot mo˝e byç ponownie programowany przy przed∏u˝aniu
czasu pieczenia. Patrz rozdzia∏ " Ciasta".
Pieczenie wyrobów z owocami, orzechami lub zio∏ami:
Dodatkowe sk∏adniki nale˝y dodawaç do ciasta po us∏yszeniu
specjalnego sygna∏u dêwi´kowego.
Ciasta:
Robot ten najlepiej nadaje si´ do wypiekania pieczywa.
JeÊli masz ochot´ to spróbuj eksperymentowaç z w∏asnymi
przepisami lub gotowymi produktami ciast w proszku. Wybieraj
przepisy z niedu˝à zawartoÊcia t∏uszczu.
PRZEPISY DO WYKORZYSTANIA W ROBOCIE DO
PIECZENIA:
SK¸ADNIKI KONIECZNE
MÑKA:
Smak i wyglàd pieczywa jest uzale˝niony od wybranego rodzaju
màki. Niektóre rodzaje màki majà wi´kszà zawartoÊç glutenu,
który powoduje lepsze wyrastanie pieczywa. Màka pszenna ma
wi´ksze zdolnoÊci wyrastania ni˝ màka razowa lub ˝ytnia.
P¸YN:
Mo˝e to byç woda, mleko lub kwaÊne produkty mleczne. Mleko
polepsza smak pieczywa i daje bardziej chrupiàcà skórk´.
Dodajàc tylko mleko otrzymamy nieco mniejszy wypiek.
DRO˚D˚E:
Dro˝d˝e powodujà wyrastanie pieczywa. Najlepiej uaktywniajà
si´ przy temperaturze 37° C. Dro˝d˝e rozpoczynajà proces
uaktywniania zaraz po zetkni´ciu si´ z p∏ynem. Przy korzystaniu
z robota u˝ywaj dro˝d˝y suszonych.
32
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 32