Ide Line XBM938 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Model: XBM938
Moдeль: XBM938
Art. No.: 743-065
Aртикль: 743-065
®
DK Bagemaskine..........................................
2
SE Bakmaskin ..............................................8
FI Leipakone ............................................14
DE Backmaschine......................................20
UK Bread Maker ........................................26
PL Robot do pieczenia pieczywa..............30
RU Хлебопекарная печь..........................37
Melilla
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 1
WPROWADZENIE
AbyÊcie Paƒstwo mieli pe∏ne zadowolenie z Waszego nowego
robota do pieczenia pieczywa, prosimy Was o dok∏adne
przeczytanie instrukcji obs∏ugi zanim zaczniecie go u˝ywaç.
Zalecamy równie˝ zachowanie niniejszej instrukcji w razie
potrzeby przypomnienia funkcji robota w przysz∏oÊci.
WA˚NE WSKAZÓWKI W ZAKRESIE BEZPIECZE¡STWA
- Przeczytaj ca∏à instrukcj´ obs∏ugi.
- Przewod zasilajàcy urzàdzenia oraz jego wtyczka nie mogà
byç zanu˝ane w jakimkolwiek p∏ynie.
- Podczas pracy urzàdzenia, zwróç uwag´ na znajdujàce si´ w
pobli˝u dzieci.
- Wyjmuj wtyczk´ z gniazdka sieciowego przed przystàpieniem
do czyszczenia lub gdy nie u˝ywasz urzàdzenia.
Pozostaw urzàdzenie do ca∏kowitego wystygni´cia zanim
rozpoczniesz jego czyszczenie.
- JeÊli przewód elektryczny urzàdzenia zostanie uszkodzony
lub urzàdzenie nie funkcjonuje prawid∏owo, nale˝y dla
dokonania naprawy/przeglàdu oddaç je do punktu
serwisowego, albowiem wymaga to u˝ycia specjalnych
narz´dzi. Wykorzystywanie nieorginalnych cz´Êci przy
dokonywaniu napraw mo˝e spowodowaç dalsze uszkodzenia
urzàdzenia.
- U˝ywaj urzàdzenie wy∏àcznie w pomieszczeniach
zadaszonych.
- Przewód elektryczny nie powinien zwisaç poza kant sto∏u na
którym ustawione jest urzàdzenie oraz nie mo˝e znajdowaç
si´ w pobli˝u nagrzanych powierzchni.
- Nie ustawiaj urzàdzenia zbyt blisko kuchni gazowej lub
elektrycznej.
- Zwróç uwag´, aby podczas pracy urzàdzenia nie znajdowa∏y
si´ w pobli˝u materia∏y ∏atwopalne.
- Urzàdzenie podczas pracy nie mo˝e byç niczym zakrywane.
- U˝ywaj urzàdzenia wy∏àcznie dla celów gospodarstwa
domowego.
- Wn´trze robota podczas pieczenia pieczywa b´dzie goràce
tak jak ka˝dy inny piekarnik.
- U˝ywaj wy∏àcznie tych akcesoriów, które sà w za∏àczeniu z
urzàdzeniem.
- Ze wzgl´du na du˝y wzrost temperatury bardzo wa˝ne jest,
aby nie w∏àczaç urzàdzenia bez zamontowanego
pojemnika. Istnieje niebezpieczeƒstwo uszkodzenia
pokrywy urzàdzenia.
PROGRAMY:
Robot ten posiada 12 ró˝nych programów. Wybór
poszczególnych programów nast´puje poprzez naciskanie
przycisku Select.
Przy w∏àczaniu wyÊwietlany jest ˝àdany czas rozpocz´cia pracy
urzàdzenia, np. 3.00 = 3 godziny do rozpocz´cia pracy.
Robot posiada nast´pujàce programy:
1. BASIC
Wykorzystywany do przygotowywania pieczywa bia∏ego i
pieczywa mieszanego. Program ten jest najcz´Êciej
wykorzystywany. W programie tym ciasto zostanie wyrabiane 3-
krotnie. Po zakoƒczeniu 2-go wyrabiania b´dzie s∏yszalny sygna∏
dêwi´kowy, po którym b´dzie mo˝liwe ewentualne do∏àczenie
pozosta∏ych sk∏adników do wyrabianego ciasta.
2. FRENCH
Wykorzystywany do przygotowywania pieczywa bia∏ego i
pieczywa mieszanego. Robot b´dzie wyrabia∏ ciasto
2-krotnie. Czas pozostawiony do wyroÊni´cia ciasta oraz czas
pieczenia b´dzie wyd∏u˝ony, co spowoduje i˝ pieczywo b´dzie
mia∏o nieco grubszà skórk´.
3. WHOLE-WHEAT BREAD
Wykorzystywany do przygotowywania pieczywa pszenno-
˝ytniego z rozczynem i dro˝d˝ami. Robot b´dzie wyrabia∏ ciasto
2 razy. Proces wyrastania ciasta i jego pieczenia b´dzie
wyd∏u˝ony.
4. QUICK
Program podobny do programu BASIC, z tà ró˝nicà i˝ ciasto
b´dzie wyrabiane tylko 2 razy. Podczas procesu wyrabiania
ciasta po raz drugi, b´dzie s∏yszalny sygna∏ dêwi´kowy, po
którym b´dzie mo˝liwe ewentualne do∏àczenie pozosta∏ych
sk∏adników do wyrabianego ciasta. Czas wyrastania ciasta jest
krótszy co powoduje i˝ pieczone pieczywo b´dzie nieco
mniejsze.
5. SWEET
Wykorzystywany do pieczenia s∏odkiego pieczywa. Przy
korzystaniu z tego programu powierzchnia pieczywa ze wzgl´du
na zawartoÊç cukru w cieÊcie b´dzie nieco bardziej chrupiàca.
6. ULTRA FAST 1
Szybki proces wyrabiania, wyrastania i pieczenia nieco
mniejszego chleba ( 750 gram ).
7. ULTRA FAST 2
Szybki proces wyrabiania, wyrastania i pieczenia chleba o
normalnej wielkoÊci (1000 gram).
8. DOUCH
Wykorzystywany do wyrabiania ciasta, które b´dzie wypiekane w
inny piekarniku. Forma do pieczenia nie b´dzie ogrzewana i w
takim przypadku nie nale˝y wykorzystywaç funkcji Crust colour.
9. SANDWICH
Wykorzystywany do przygotowywania pieczywa toastowego.
10. JAM
Program ten mo˝e byç równie˝ wykorzystywany do
przygotowywania d˝emów ze Êwie˝ych owoców. Przy
wykorzystywaniu tego programu nale˝y post´powaç zgodnie z
zamieszczonymi przepisami, nie przekraczajàc mas sk∏adników
w przepisach. W przypadku przelania sk∏adników do komory
pieczenia, nale˝y natychmiast wy∏àczyç urzàdzenie i pozostawiç
je do wystygni´cia. Po wystygni´ciu nale˝y urzàdzenie wyczyÊciç
wilgotnà Êciereczkà.
11. CAKE
Wykorzystywany do przygotowywania s∏odkich wyrobów
cukierniczych na bazie dro˝d˝y. Robot b´dzie wyrabia∏ ciasto 2
razy.
12. BAKE
Wykorzystywany do wypiekania gotowego ciasta. Wyrabianie
oraz wyrastanie ciasta nie nast´puje.
W przypadku gdy chcemy piec ponownie, zaraz po zakoƒczeniu
któregoÊ z programów, mo˝e na tabliczce wyÊwietlacza pojawiç
si´ H:HH, co oznacza, ˝e urzàdzenie jest zbyt nagrzane. Nale˝y
wyjàç form´ do pieczenia i pozostawiç jà do przestygni´cia przez
oko∏o 10 min., po czym mo˝na kontynuowaç pieczenie.
Robot ten posiada funkcj´ utrzymywania ciep∏a po zakoƒczeniu
procesu pieczenia. Utrzymywanie ciep∏a ma miejsce przez 1
godzin´ i jest sygnalizowane co 5 min. sygna∏em dêwi´kowym.
Nie dotyczy to programu DOUGH, gdzie nie jest
wykporzystywana funkcja grzania.
30
PL
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 30
Przy korzystaniu z ka˝dego z programów, nale˝y jedynie w∏o˝yç
wszystkie sk∏adniki do robota i wcisnàç ˝àdany program.
SK¸ADNIKI
Màka:
Mo˝na wykorzystaç wszystkie rodzaje màki o du˝ej zawartoÊci
glutenu
Dro˝d˝e suszone:
Dro˝d˝e wykorzystywane sà dla wspomagania procesu
wyrastania ciasta. U˝ywaj wy∏àcznie dro˝d˝y suszonych.
Pami´taj, ˝e dro˝d˝e suszone uaktywniajà si´ w momencie
zetkni´cia si´ z wodà lub mlekiem. W przypadku
wykorzystywania Êwie˝ych dro˝d˝y, nale˝y pami´taç aby
rozpuÊciç je najpierw w p∏ynnym sk∏adniku zanim zostanà
w∏o˝one do formy. Przy u˝ywaniu dro˝d˝y Êwie˝ych nie mo˝na
ustawiç odpowiedniego czasu, albowiem ich uaktywnienie
rozpoczyna si´ od razu.
Cukier:
Cukier sprzyja wyrastaniu ciasta i podnosi jego walory smakowe.
Poza tym sprawia, ˝e pieczywo staje si´ bardzej mi´kkie z jego
powierzchnia zarumieniona.
Mleko w proszku:
Podnosi walory smakowe pieczywa i wzbogaca je w sk∏adniki
od˝ywcze.
Sól:
Uaktywnia dro˝d˝e i sprawia i˝ ciasto staje si´ bardzej
elastyczne.
Mas∏o:
Nadaje pieczywu lepszy smak i sprawia i˝ ciasto staje si´
bardziej elestyczne.
Woda:
Woda po wymieszaniu z màkà o du˝ej zawartoÊci glutenu
powoduje i˝ pieczywo b´dzie puszyste
Wa˝nym jest, aby wszystkie sk∏adniki mia∏y temperatur´
pokojowà tzn. pomi´dzy 18 - 23° C.
Podczas samego procesu pieczenia nast´puje:
1. Wypoczywanie ciasta
2. Wyrastanie ciasta
3. Pieczenie
4. Grzanie
5. Pieczywo jest gotowe
COLOUR
Przy ka˝dym z programów mo˝na dowolnie wybraç stpieƒ
przyrumienienia skórki pieczywa. Sà mo˝liwe 3 stopnie
przyrumieniania
1. Light ( lekko )
2. Medium ( Êrednio )
3. Dark ( mocno )
Podczas 1. wyrabiania ciasta silnik b´dzie w∏àcza∏ si´ i wy∏àcza∏
na przemian. Obroty b´dà odbywa∏y si´ równe˝ przemiennie.
Podczas 1. wyrastania termostat b´dzie w∏àcza∏ si´ i wy∏àcza∏ dla
utrzymywania sta∏ej temperatury 25°C.
Podczas 2. wyrabiania ciasta silnik i termostat b´dà w∏àcza∏y si´ i
wy∏àcza∏y, a temperatura b´dzie utrzymywana na poziomie 30°C.
Podczas 2. wyrastania ciasta termostat b´dzie w∏àcza∏ si´ i
wy∏àcza∏ dla utrzymywania temperatury 32°C.
Podczas 3. wyrastania ciasta termostat b´dzie równie˝ w∏àcza∏
si´ i wy∏àcza∏ dla utrzymywania temperatury 38°C.
Pdczas pieczenia termostat b´dzie utrzymywa∏ temperatur´
ponad 121°C
FUNKCJA ZEGARA
Funkcj´ zegara mo˝na wykorzystywaç przy wszystkich
programach. Nie zaleca si´ jednak korzystania z tej fukncji przy
korzystaniu z programu BAKE.
W przypadku gdy jednym ze sk∏adników ciasta jest Êwie˝e mleko
lub cebula, nie powinno korzystaç si´ z funkcji zegara. Zaleca si´
przyst´powanie do pieczenia od razu.
Górny przycisk zegara opóênia rozpocz´cie procesu o 10 min. z
ka˝dorazowym jego przyciÊni´ciem.
Przyciskiem tym mo˝na opóêniç start procesu do 13 godzin.
Dolny przycisk przeznaczony jest do skracania czasu o 10 min. z
ka˝dorazowym jego przyciÊni´ciem.
WyÊwietlacz zegara pokazuje godziny i minuty. WyÊwietlany
czas to czas, który pozostaje do zakoƒczenia procesu pieczenia.
Funkcja utrzymywania ciep∏a nie jest wliczona w ukazywanym na
wyÊwietlaczu czasie.
Przyk∏ad:
Jest godzina 20.00 i chcemy przygotowaç Êwie˝e pieczywo na
godzin´ 7.00 rano nast´pnego dnia.
Np. wybieramy program Basic: pieczenie przy korzystaniu z tego
w∏aÊnie programu trwa 3 godziny plus 1 godzina funkcji
utrzymywania ciep∏a to razem = 4 godziny.
Dlatego program ten musi byç uaktywniony na 4 godziny przed
godzinà 7.00 tzn. o godzinie 3.00 rano.
Ró˝nica w czasie pomi´dzy godzinà 20.00 a godzinà 3.00 rano
wynosi 7 godzin.
Program Basic trwa 3 godziny. Do tego czasu nale˝y dodaç
obliczonà wczeÊniej ró˝nic´ tj. 7 godzin poprzez wciskanie
górnego przycisku zegara a˝ do momentu pojawienia si´ 10.00
na wyÊwietlaczu zegara.
Pami´taj o wciÊni´ciu na koniec przycisku start, w przeciwnym
razie proces pieczenia nie zostanie uaktywniony.
W przypadku b∏´dnego ustawienia zegara, mo˝na wy∏àczyç i
wyzerowaç program, nie dotyczy to sytuacji gdy program ju˝
zosta∏ uaktywniony.
START / STOP
Przycisk ten przeznaczony jest do rozpoczynania i
zatrzymywania programu.
Po wybraniu programu i stopnia przyrumienienia skórki
przygotowywanego pieczywa ( colour ) naciÊnij na przycisk
start/stop jeden raz. Przy naciÊni´ciu b´dzie s∏yszalny
jednokrotny sygna∏ dêwi´kowy i nastàpi rozpocz´cie procesu -
zegar zacznie odliczanie czasu.
Dla zatrzymania pracy urzàdzenia nale˝y wciskaç przycisk start /
stop przez 3 sek. Z funkcji zatrzymywania nale˝y korzystaç
jedynie w sytuacjach awaryjnych. Po zatrzymaniu, program
zostanie wyzerowany i uaktywniony ponownie, co mo˝e
spowodowaç uszkodzenie niektórych sk∏adników jeÊli proces
pieczenia przed zatrzymaniem odbywa∏ si´ przez d∏u˝szy czas.
JeÊli po zakoƒczeniu jednego procesu pieczenia a przed
rozpocz´ciem kolejnego programu temperatura w komorze jest
za wysoka, na wyÊwietlaczu pojawi si´ "H:HH". JednoczeÊnie
b´dzie s∏yszalny ciàg∏y sygna∏ dêwi´kowy.
W przypadku zaistnienia takiej sytuacji; wyjmij form´ do
pieczenia i odczekaj do jej przestygni´cia. Pozostaw pokryw´
komory otwartà.
31
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 31
U˚YTKOWANIE:
1. Umocuj mieszad∏o w dnie formy do pieczenia.
2. W∏ó˝ wymienione w przepisie sk∏adniki. Dro˝d˝e nale˝y
zawsze dok∏adaç na samym koƒcu, aby uniknàç zbyt
wczesnego ich uaktywniania. Przy programowaniu z
nastawianiem czasu rozpocz´cia procesu pieczenia, nale˝y
si´ upewniç czy dro˝d˝e nie majà kontaktu z
wykorzystywanym w przepisie p∏ynie, aby nie spowodowaç
przedwczesnego ich uaktywniania.
3. Przy wk∏adaniu formy do pieczenia nale˝y dociskaç jej Êcianki
tak aby forma zosta∏a odpowiednio umocowana w uchwytach.
Dopiero potem nale˝y zamknàç pokryw´ i w∏o˝yç wtyczk´ do
gniazdka sieciowego.
4. Wybierz ˝àdany program przez naciÊni´cie przycisku MENU.
5. Nastaw odpowiedni czas, jeÊli proces pieczenia ma si´
rozpoczàç póêniej. ( Nie zaleca si´ ustawiania czasu przy
wykorzystywaniu programu "CAKE" )
6. Wybierz stopieƒ opieczenia skórki pieczywa przy pomocy
przycisku COLOUR.
7. WciÊnij przycisk Start / Stop dla rozpocz´cia procesu. Je˝eli
chcesz zmieniç program lub czas po w∏àczeniu robota,
nale˝y wciskaç przycisk Start / Stop przez 3 sek., po czym
powtórzyç procedur´ punktów 1-6. Nie wolno manipulowaç
przy panelu kontrolnym podczas pracy robota.
8. Po zakoƒczeniu procesu pieczenia na wyÊwietlaczu pojawi
si´ 0:00 i b´dzie s∏yszalny 10-krotny sygna∏ dêwi´kowy.
Robot b´dzie automatycznie utrzymywa∏ ciep∏o przez
nast´pnà godzin´.
9. Podczas procesu utrzymywania ciep∏a b´dzie s∏yszalny
sygna∏ dêwi´kowy co 5 min. dla przypomnienia, ˝e pieczywo
jest gotowe i nale˝y je wyjàç. Form´ do pieczenia nale˝y
chwyciç za uchwyt, przekr´ciç po czym podnieÊ do góry.
Wyjmij pieczywo przewracajàc form´ do góry dnem i
ostro˝nie potrzàcajàc. Mieszad∏o zazwyczaj wyjmowane jest
razem z pieczywem. Przy oddzielaniu mieszad∏a od pieczywa
nie u˝ywaj metalowych narz´dzi. JeÊli mieszad∏o pozostanie
w formie do pieczenia, co mo˝e byç spowodowane i˝ ciasto
dosta∏o si´ do otworu w mieszadle, nale˝y nalaç ciep∏ej wody
do formy i pozostawiç na 15 min. Po jego odmoczeniu nie
b´dzie problemu z jego wyj´ciem.
10. Korzystaj z programu "BASIC" przy pieczeniu pieczywa z
dodatkowymi sk∏adnikami. Robot w odpowiednim czasie
zasygnalizuje 10-krotnym sygna∏em dêwi´kowym, aby
przypomnieç o do∏o˝eniu do ciasta owoców, orzechów itp. Po
us∏yszeniu sygny∏u otwórz pokryw´, w∏ó˝ dodatkowe
sk∏adniki i zamknij pokryw´ ponownie.
PAMI¢TAJ! Nie dotykaj panela kontrolnego podczas
wk∏adania dodatkowych sk∏adników.
11. Je˝eli robot nie zostanie zatrzymany, to po godzinnym
utrzymywaniu ciep∏a automatycznie wróci do
zaprogramowanego przed startem menu.
12. Pami´taj o pozostawieniu pieczywa do przestygni´cia na
ruszcie.
13. Pami´taj o wyjmowaniu wtyczki z gniazdka sieciowego po
zakoƒczeniu korzystania z urzàdzenia.
Uwaga! Nie otwieraj pokrywy podczas samego procesu
pieczenia. To mo˝e wp∏ynàç ujemnie na jakoÊç pieczonego
pieczywa, szczególnie na jego zdolnoÊç do wyrastania.
RADY I WSKAZÓWKI:
W przypadku gdy pieczywo ma byç pieczone od razu:
W∏ó˝ form´ do pieczenia do komory robota zanim go
zaprogramujesz. Temperatura p∏ynu wykorzystywanego w
przepisie dla prawid∏owego uaktywnienia dro˝d˝y powinna byç
ok. 37° C.
Ziarna i nasiona wykorzystywane przy pieczeniu pieczywa
˝ytnio- pszennego nale˝y gotowaç przez kilka minut z dodatkiem
niewielkiej iloÊci wody.
wie˝e dro˝d˝e rozprowadzone w p∏ynie mogà ew. byç
wykorzystywane zamiast dro˝d˝y suszonych.
Wyroby cukiernicze nale˝y piec od razu.
W przypadku gdy pieczywo ma byç pieczone z ustawieniem
czasu:
W∏ó˝ form´ do pieczenia do komory robota po
zaprogramowaniu.
KolejnoÊç wk∏adania sk∏adników jest tu bardzo istotna. Je˝eli
dro˝d˝e b´dà mia∏y kontakt z p∏ynem, to ich uaktywnienie
rozpocznie si´ za wczeÊnie. Dlatego wlewj najpierw p∏yn, potem
wk∏adaj màk´ a na koƒcu dro˝d˝e.
P∏yn powinien mieç temperatur´ pokojow´, 18 - 23° C.
Ziarna i nasiona nie musz´ byç wczeÊniej gotowane, wystarczy
gdy pole˝à w p∏ynie do czasu rozpocz´cia procesu pieczenia.
Gotowa mieszanka màki:
Gotowa mieszanka màki, do której nale˝y jedynie dodaç wody i
dro˝d˝y, sprawia i˝ pieczenie staje si´ jeszcze prostsze.
Ciasto gotowe:
Ciasto gotowe, wyrabiane w domu lub kupne mo˝e byç pieczone
w robocie.
Program pieczenia : Bake ( piecz )
Przygotowywanie wy∏àcznie ciasta:
Ciasto na bu∏eczki lub do pizzy mo˝e byç przygotowywane w
robocie.
Korzystaj z programu: DOUGH ( ciasto ), po wyrobieniu ciasta
wyjmij je z formy i piecz w zwyczajnym piekarniku.
Dodatkowy czas pieczenia:
Robot mo˝e byç ponownie programowany przy przed∏u˝aniu
czasu pieczenia. Patrz rozdzia∏ " Ciasta".
Pieczenie wyrobów z owocami, orzechami lub zio∏ami:
Dodatkowe sk∏adniki nale˝y dodawaç do ciasta po us∏yszeniu
specjalnego sygna∏u dêwi´kowego.
Ciasta:
Robot ten najlepiej nadaje si´ do wypiekania pieczywa.
JeÊli masz ochot´ to spróbuj eksperymentowaç z w∏asnymi
przepisami lub gotowymi produktami ciast w proszku. Wybieraj
przepisy z niedu˝à zawartoÊcia t∏uszczu.
PRZEPISY DO WYKORZYSTANIA W ROBOCIE DO
PIECZENIA:
SK¸ADNIKI KONIECZNE
MÑKA:
Smak i wyglàd pieczywa jest uzale˝niony od wybranego rodzaju
màki. Niektóre rodzaje màki majà wi´kszà zawartoÊç glutenu,
który powoduje lepsze wyrastanie pieczywa. Màka pszenna ma
wi´ksze zdolnoÊci wyrastania ni˝ màka razowa lub ˝ytnia.
P¸YN:
Mo˝e to byç woda, mleko lub kwaÊne produkty mleczne. Mleko
polepsza smak pieczywa i daje bardziej chrupiàcà skórk´.
Dodajàc tylko mleko otrzymamy nieco mniejszy wypiek.
DRO˚D˚E:
Dro˝d˝e powodujà wyrastanie pieczywa. Najlepiej uaktywniajà
si´ przy temperaturze 37° C. Dro˝d˝e rozpoczynajà proces
uaktywniania zaraz po zetkni´ciu si´ z p∏ynem. Przy korzystaniu
z robota u˝ywaj dro˝d˝y suszonych.
32
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 32
T¸USZCZE:
Mas∏o/olej daje lepszy smak i aromat oraz lepszà konsystencj´.
CUKIER
Daje s∏odkawy smak i przyczynia si´ do uzyskania bardzej
chrupiàcej skórki.
SÓL:
Daje lepszy smak.
ZIARNA/NASIONA
Polepszajà smak i wartoÊç od˝ywczà pieczywa.
UWAGA!
Zachowuj proporcje podawane w przepisach. Szczególnie
wa˝nym jest zachowanie proporcji pomi´dzy iloÊcià p∏ynu i màki.
KORZYSTAJ Z ZA¸ÑCZONEJ MIARKI I ¸Y˚ECZKI:
1 kubek màki = 150 gram = 250 ml.
1 dl. p∏ynu = 100 ml.
1 ∏y˝eczka dro˝d˝y suszonych = ok. 10 gram.
PIECZYWO
PRZEPIS PODSTAWOWY:
Przepis ten mo˝na dostosowywaç do w∏asnego smaku.
Maksymalny iloÊç màki pszennej: 3 kubki, màka pszenna
posiada najwi´kszà zdolnoÊç wyrastania.
P¸YN ( woda, mleko i/lub kwaÊny
produkt mleczny ) ok. 275 ml.
( pami´taj, p∏yn musi byç ciep∏y oko∏o
27 - 37° C, je˝elipieczenie ma si´ odbyç od razu )
SÓL ok. 2 ∏y˝eczki
CUKIER lub MIÓD ok. 1 ∏y˝ki
MAS¸O i/lub OLEJ ok. 2 ∏y˝ek
MIESZANKA ZIAREN/NASION,
kielki/nasiona slonecznika/ sesamu, itp. ok. 1 1/2 kubka
MÑKA, pszenna/ razowa/˝ytnia itp. ok. 3 kubków
DRO˚D˚E SUSZONE, umieszczaç w
niewielkim zag∏´bieniu
na samym wierzchu maki ok. 2 1/2 ∏y˝eczki
PROGRAM PIECZENIA: BASIC lub WHOLE WEAT
LUKSUSOWY CHLEB FRANCUSKI
275 ml. mleka ( ciep∏ego mleka, je˝eli pieczenie nast´puje od
razu )
1 ∏y˝ka mas∏a
1 ∏y˝ka cukru
1 ∏y˝eczka drobnej soli
3 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: FRENCH
W¸OSKIE PIECZYWO PSZENNE Z MÑKÑ DURUM
275 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka oliwki z oliwek
1 kubek: 1/2 maki pszennej, 1/2 màki Durum ( màka z pszenicy
twardej)
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: FRENCH
CHLEB ZIO¸OWY
Post´puj jak przy pieczywie w∏oskim.
Dodaj 3 ∏y˝ki Êwie˝ych zió∏ i ew. 1 ∏y˝k´ posiekanych oliwek.
PROGRAM PIECZENIA: FRENCH
CHLEB PSZENNY
275 ml. mleka
2 ∏y˝eczki soli
3 kubki przesianej màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC lub QUICK
CHLEB KMINKOWY
Post´puj jak przy chlebie pszennym.
Dodaj garÊç kminku.
CHLEB RAZOWY
275 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu lub cukru
1 ∏y˝ka mas∏a lub oleju
1 kubek gruboziarnistej màki razowej
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC lub WHOLE WHEAT
MIODOWY CHLEB RAZOWY
280 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu
1 ∏y˝ka mas∏a
1 1/2 kubka mieszanki ziaren i nasion
2 kubki màki pszennej
1 kubek maki: 1/2 maki pszennej, 1/2 gruboziarnistej màki (
razowej lub ˝ytniej )
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: WHOLE WHEAT
CHLEB Z P¸ATKAMI OWSIANYMI I OTR¢BAMI
290 ml. plynu: 1/2 wody , 1/2 mleka
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu
1 ∏y˝ka mas∏a
1/2 kubka nasion sezamu
1/2 kubka nasion lnu
1 kubek: 1/2 platków owsianych, 1/2 otr´bów
2 kubki màki pszennej
4 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: WHOLE WHEAT
CHLEB MARCHEWKOWO- S¸ONECZNIKOWY
250 ml. plynu, 1/2 wody, 1/2 mleka
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu lub cukru z trzciny cukrowej
2 ∏y˝ki oleju
1 kubek grubo startej marchwi
1 kubek nasion s∏onecznika
1 kubek maki: 1/2 pszennej, 1/2 gruboziarnistej ˝ytniej
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC
33
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 33
CHLEB MIODOWY Z GRYKÑ
275 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu
1 ∏y˝ka mas∏a
1 kubek maki: 1/2 pszennej, 1/2 rozdrobnionej gryki
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC
CHLEB SOJOWY
275 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu
1 ∏y˝ka mas∏a lub oleju
1 kubek ∏usek soi
1 kubek maki: 1/2 gruboziarnistej zytniej, 1/2 pszennej
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC lub WHOLE WHEAT
CHLEB DYNIOWY
275 ml. wody
2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka miodu lub cukru z trzciny cukrowej
1 ∏y˝ka mas∏a lub oleju
1 kubek zielonych, calych pestek dyni ( ew. 1/2 nasion
s∏onecznika )
1 kubek maki: 1/2 pszennej, 1/2 gruboziarnistej ˝ytniej
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: BASIC
CHLEB ˚YTNI
275 ml. p∏ynu ( 200ml. wody oraz 75 ml. mleka zsiad∏ego lub 200
ml. wody oraz 75 ml. piwa s∏odowego )
2 ∏y˝eczki soli
2 ∏y˝ki ciemnego syropu
Ew. 1/2 kubka nasion simienia lnianego lub s∏onecznika.
1 kubek maki: 1/2 pszennej, 1/2 pszennej przesianej
1 kubek gruboziarnistej màki ˝ytniej
1 kubek màki pszennej
3 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y
PROGRAM PIECZENIA: WHOLE WHEAT
PIECZYWO PRZYGOTOWYWANE Z GOTOWYCH
MIESZANEK MÑKI, GDZIE NALE˚Y DODAå WY¸ÑCZNIE
WOD¢ I DRO˚D˚E.
Postàpuj wed∏ug przepisu na opakowaniu.
Przelicz jakà iloÊç p∏ynu nale˝y u˝yç na 500 g màki.
Dodaj ok. 3 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y.
PROGRAM PIECZENIA: WHOLE WHEAT
CHLEB ˚YTNIO - PSZENNY
275 ml. wody
3 kubki gotowej mieszanki màki
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y.
PROGRAM PIECZENIA: BASIC lub WHOLE WHEAT
CIASTO
CIASTO NA PIZZ¢
200 ml. letniej wody
1/2 ∏y˝eczki soli
1 ∏y˝ka oliwki z oliwek
550 ml. màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki suszonych dro˝d˝y.
PROGRAM PIECZENIA: DOUGH
Gotowe ciasto nale˝y rozwa∏kowaç na papierze pergaminowym i
przenieÊç na blach´ do pieczenia. Ponak∏adaç pozosta∏e
sk∏adniki pizzy na ciasto i pozostawiç do wyrastania przez ok. 20
min.
Piec w piekarniku, ustawiajàc blach´ na najni˝szym poziomie, w
temperaturze 250° C przez 15 - 20 min a˝ do zarumienienia.
D˚EMY I KONFITURY
D˚EM
D˝em z pomaraƒczy:
3 pomaraƒcze Êredniej wielkoÊci
Skórka pomaraƒczowa z 2 pomaraƒczy
1 kubek cukru
1 ∏y˝ka wody
2 ∏y˝eczki pektyny ( jeÊli konieczne )
PROGRAM PIECZENIA: JAM
Ogrzej naczynia szklane zanim wype∏nisz je d˝emem.
Wyd∏u˝ nieco czas pieczenia jeÊli jest to konieczne ze wzgl´du
na wielkoÊç pomaraƒczy.
Usuƒ mieszad∏o zanim zaczniesz przek∏adaç d˝em do naczynia
szklanego.
Nie podnoÊ pokrywy podczas procesu mieszania.
Porcja ta wynosi ok. 400 g , jeden Êredniej wielkoÊci s∏oik.
KONFITURY
Konfitura malinowo - jab∏kowa
2 kubki malin
1 kubek pokrojonych jab∏ek
1 kubek cukru
3 ∏y˝eczki soku z cytryny
PROGRAM PIECZENIA: JAM
Ogrzej naczynia szklane zanim wype∏nisz je konfiturà.
Usuƒ mieszad∏o zanim zaczniesz przek∏adaç konfitur´ do
naczynia szklanego.
Nie podnoÊ pokrywy podczas procesu mieszania.
BU¸ECZKI
Wybierz jeden z przepisów dotyczàcych pieczenia chleba ( nie
chleb razowy ).
Ustaw program DOUGH ( ciasto ).
Wyjmij wyrobione ciasto z robota. Uformuj bu∏eczki i pouk∏adaj je
na blasze do pieczenia. Odstaw do wyroÊni´cia po czym piecz w
piekarniku.
WYROBY S¸ODKIE
Robot najlepiej nadaje si´ do pieczenia chleba. Zaprogramowane
czasy pieczenia w poszczególnych programach mogà byç
wykorzystywane do pieczenia ciast o niedu˝ej wielkoÊci. Czas
pieczenia ciasta mo˝e zostaç wyd∏u˝ony przy niewielkim
nak∏adzie dodatkowej pracy.
Wyd∏u˝enie czasu pieczenia jest mo˝liwe post´pujàc
nast´pujàco:
Po zakoƒczeniu zaprogramowanego czasu pieczenia, nale˝y
wy∏àczyç urzàdzenie naciskajàc na przycisk stop i wyjàç wtyczk´
z gniazdka sieciowego. Je˝eli robot zastanie w∏àczony ponownie
od razu na wyÊwietlaczu pojawi si´ "HHH", co oznacza, ˝e
urzàdzenie jest zbyt nagrzane. (HOT)
Dla szybkiego och∏odzenia nale˝y wyjàç form´ z ciastem i
przykryç jà np. talerzem, aby ciasto utrzymywa∏o temperatur´.
Pokryw´ robota pozostawiç otwartà.
Po up∏ywie 5-10 min. nale˝y w∏o˝yç form´ z ciastem ponownie
na miejsce i uaktywniç program "BAKE", który trwa 1 godzin´.
Ustaw zegarek kuchenny z alarmem na ten czas, który potrzebny
jest do zakoƒczenia procesu pieczenia ciasta. Po up∏ywie tego
czasu przerwij prac´ robota wy∏àczajàc go. Ciasto jest
wypieczone gdy nie przylepia si´ do np. drewnianego patyczka,
który nale˝y w∏ó˝yç do Êrodka ciasta.
34
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 34
PROGRAM PIECZENIA: "BAKE" nadaje si´ najlepiej do ciast
dro˝d˝owych. Korzystaj z programu "QUICK" (ekspresowo) przy
pieczeniu innych wyrobów.
CIASTO SAFARI
100 g mas∏a o temperaturze pokojowej
100 g (125 ml.) cukru
2 jajka
70 ml. letniego mleka
ok. 1 ∏y˝eczki Êwie˝o wyciÊni´tego soku z cytryny
Starta skórka z 1/2 - 1 cytryny
2 kubki màki pszennej
2 1/2 ∏y˝eczki proszku do pieczenia
Ewentualnie 1/4 kubka posiekanych migda∏ów
PROGRAM PIECZENIA: QUICK
Pozostaw ciasto do wystygni´cia w formie do pieczenia. Przy
wyjmowaniu ciasta z formy oddziel ciasto od Êcianek u˝ywajàc
drewnianej ∏opatki ( nigdy metalowej ).
Wystudzone ciasto mo˝na przybraç glazurà cytrynowà lub
rozpuszczonà czekoladà.
CIASTO CZEKOLADOWE
2 jajka
175 g (225 ml.) cukru
2 ∏y˝ki rozpuszczonego mas∏a lub margaryny
100 g (200 ml.) màki
1 ∏y˝ka kakao
ok. 60 g posiekanych orzechów lub p∏atków migda∏ów
ok. 25 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady
2 1/2 ∏y˝eczek proszku do pieczenia
PROGRAM PIECZENIA: QUICK
Pozostaw ciasto do wystygni´cia w formie do pieczenia. Przy
wyjmowaniu ciasta z formy oddziel ciasto od Êcianek u˝ywajàc
drewnianej ∏opatki ( nigdy metalowej ).
Wystudzone ciasto mo˝na przybraç posypujàc je cukrem
pudrem przy u˝yciu sitka.
CIASTO ORZECHOWE
200 g mas∏a o temperaturze pokojowej
150 g cukru
3 jajka
125 g màki
125 g màki kartoflanej
1 ∏y˝eczka proszku do pieczenia
40 g posiekanych orzechów w∏oskich, odpowiada ok. 8 szt.
orzechów w∏oskich
PROGRAM PIECZENIA: QUICK
Pozostaw ciasto do wystygni´cia w formie do pieczenia. Przy
wyjmowaniu ciasta z formy oddziel ciasto od Êcianek u˝ywajàc
drewnianej ∏opatki ( nigdy metalowej ).
Wystudzone ciasto mo˝na przybraç glazurà lub rozpuszczonà
czekoladà.
CIASTO SEZAMKOWE
2 jajka
170 ml. ciemnego cukru lub cukru z trzciny cukrowej
100 ml. oleju ( winogronowego, s∏onecznikowego lub
kukurydzianego)
ok. 60 ml. nasion sezamu
200 ml. grubo startej marchwi
Ewentualnie starta skórka cytrynowa
1/2 ∏y˝eczki soli
1 1/2 ∏y˝eczki proszku do pieczenia
PROGRAM PIECZENIA: QUICK
Pozostaw ciasto do wystygni´cia w formie do pieczenia. Przy
wyjmowaniu ciasta z formy oddziel ciasto od Êcianek u˝ywajàc
drewnianej ∏opatki ( nigdy metalowej ).
Wystudzone ciasto mo˝na przybraç glazurà lub posypaç cukrem
pudrem przy u˝yciu sitka.
ZANIM SKONTAKTUJESZ SI¢ Z PUNKTEM SERWISOWYM
W PRZYPADKU POWSTANIA PROBLEMÓW Z
OTRZYMYWANIEM ZADAWALAJÑCYCH EFEKTW PRZY
PIECZENIU PIECZYWA, DOBRZE JEST ZAPOZNAå SI¢ Z
PONI˚SZYMI PUNKTAMI, ZANIM URZÑDZENIE ZOSTANIE
ODDANE DO NAPRAWY.
1. Pieczywo nie wyrasta:
- Gruboziarnista màka razowa lub màka ˝ytnia nie posiadajà
zdolnoÊç tak dobrego wyrastania jak màka pszenna.
- U˝ywaj Êwie˝ych dro˝d˝y - szybkie wyrastanie jest najlepsze.
- Dodawaj dro˝d˝e na samym koƒcu i unikaj by mia∏y kontakt z
solà, cukrem i wodà.
- Dodawanie glutenu sprzyja wyrastaniu.
- Zwi´ksz iloÊç wody o 30 ml.
- èle odmierzone sk∏adniki g∏ówne lub brakuje jednego z nich.
- Za du˝o soli
- Sk∏adniki muszà mieç temperatur´ pokojowà.
2. Wypiek zapada si´ w Êrodku:
- Ciasto zbyt wilgotne - zredukuj nieco iloÊç p∏ynu.
- Dodaj 1/2 ∏y˝eczki soli lub 1 ∏y˝k´ màki.
3. Pieczywo wyrasta za du˝o i przykleja si´ do pokrywy:
- Zmniejsz iloÊç dodawanych drozdzy o 1/2 ∏y˝eczki.
- Zmniejsz nieco iloÊç wszystkich dodawanych sk∏adników.
- Za du˝o wody - zmniejsz iloÊç wody o 1 ∏y˝k´.
- Za ma∏o soli - zwieksz ilosc soli o 1/4 ∏y˝eczki.
4. Chleb nie wypieka si´ w Êrodku:
- Zbyt du˝o wilgoci - zredukuj nieco iloÊç p∏ynu
- Mo˝e mieç miejsce przy u˝ywaniu màki gruboziarnistej -
dodatkowe wyrabianie mo˝e rozwiàzaç problem. Po
pierwszym wyrabianiu i wyrastaniu zatrzymaj proces i
rozpocznij program od poczàtku. To spowoduje, ˝e pieczywo
b´dzie bardziej puszyste.
5. Konsystencja chleba jest twarda lub powierzchnia bardzo
nierówna.
- Za ma∏o wody - zwi´ksz iloÊç wody o 1 ∏y˝k´
- Màka jest za sucha - przechowuj màk´ w szczelnym
pojemniku.
6. Chleb ma zbyt du˝o dziurek:
- Za du˝o wody - zmniejsz iloÊç wody o 1 ∏y˝k´.
- Za du˝o dro˝d˝y - zmniejsz iloÊç o 1/8 ∏y˝eczki.
7. Za ma∏o soli - zwieksz ilosc o 1/4 ∏y˝eczki.
KONSERWACJA
1. Wyjmij wtyczk´ z gniazdka sieciowego i pozostaw urzàdzenie
do ca∏kowitego wystygni´cia.
2. Po wystygni´ciu odwróç urzàdzenie do góry dnem i
wytrzàÊnij delikatnie znajdujàce si´ w nim okruchy. Zauwa˝ i˝
mo˝liwe jest zdj´cie pokrywy. Jest to do wykonania, gdy
pokrywa jest w pozycji pionowej ( ca∏kowicie otwarta ).
Pokryw´ nale˝y unieÊç do góry tak, aby te dwa ko∏eczki, które
znajdzjà si´ w uchwytach dopasowaç do dwóch otworów w
Êciankach robota.
35
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 35
3. Zewn´trzne Êcianki wytrzyj suchà lub lekko wilgotnà
Êciereczkà. Nie u˝ywaj tràcych lub Êcierajàcych Êrodków
czyszczàcych. Nie u˝ywaj szczotek metalowych do
czyszczenia robota.
4. Nie u˝ywaj stalowych szczotek/gàbek z powierzchnià
Êcierajàcà do czyszczenia robota, albowiem drobne metalowe
w∏oski mogà pozostaç na elektrycznych cz´Êciach i
spowodowaç jego uszkodzenie.
5. Robota nie mo˝na zanu˝aç w jakimkolwiek p∏ynie.
6. Form´ do pieczenia mo˝na przed przystàpieniem do
czyszczenia robota wyjàç. Pociàgaj ostro˝nie za uchwyt do
monentu a˝ forma nie b´dzie przywieraç do dna lub Êcianek.
Teraz czyszczenie robota b´dzie nieco prostsze.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE RODOWISKA NATURALNEGO
Urzàdzenia elektrycznego/elektronicznego nie nadajàcego si´ do
u ytku powinno pozbyç si´ w sposób najmniej
szkodliwy dla Êrodowiska naturalnego. Dlatego te urzàdzenia
nale y pozbyç si´ przestrzegajàc lokalnie
obowiàzujàcych przepisów lub dostarczyç do najbli szej stacji
utylizacji odpadów.
GWARANCJA B¢DZIE UNIEWA˚NIONA W PRZYPADKU:
- JeÊli wy˝ej wymienione nie by∏o przestrzegane.
- JeÊli urzàdzenie by∏o niew∏aÊciwie u˝ytkowane powodujàc
uszkodzenia mechaniczne.
- JeÊli uszkodzenie powsta∏o w wyniku uszkodzeƒ w instalacji
sieciowej.
- JeÊli zosta∏y dokonywane naprawy urzàdzenia przez osoby
nieupowa˝nione.
W zwiàzku ze sta∏ym udoskonalaniem naszych produktów
zarówno od strony funkcjonalnej jak i projektowej,
zastrzegamy sobie prawo do zmian w produktach bez
wczeÊniejszego uprzedzenia.
IMPORTER
Adexi AB
Adexi A/S
Z zastrze˝eniem ew. b∏´dów w druku
36
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 36
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Ide Line XBM938 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla