Melissa 643-043 Instrukcja obsługi

Kategoria
Telewizory
Typ
Instrukcja obsługi
SE Bakmaskin ....................................................................................2
DK Bagemaskine ..............................................................................10
NO Brødbakemaskin..........................................................................18
FI Leipäkone ................................................................................26
UK Bread maker ................................................................................34
DE Brotbackmaschine ....................................................................42
PL Robot do pieczenia pieczywa ....................................................50
RU Xлебопекарное устройство......................................................58
643-043
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 1
50
WPROWADZENIE
Aby wykorzystaç w pe∏ni mo˝liwoÊci tej maszyny do pieczenia
chleba, przed u˝yciem nale˝y dok∏adnie przeczytaç poni˝sze
instrukcje. Szczególnà uwag´ nale˝y zwracaç na zasady
bezpieczeƒstwa. Zaleca si´ zachowanie tych instrukcji do
wykorzystania w przysz∏oÊci, gdy zajdzie potrzeba przypomnienia
sobie sposobu obs∏ugi maszyny do pieczenia chleba.
ZASADY BEZPIECZNEGO U˚YTKOWANIA
* Maszyna do pieczenia chleba mo˝e byç u˝ytkowana
wy∏àcznie zgodnie z jej przeznaczeniem.
* Maszyna do pieczenia chleba nie nadaje si´ do zastosowaƒ
komercyjnych ani do u˝ytku na wolnym powietrzu.
* Nie nale˝y korzystaç z maszyny do pieczenia chleba, jeÊli
przewód sieciowy lub wtyczka sà uszkodzone, urzàdzenie nie
dzia∏a prawid∏owo lub zosta∏o uszkodzone wskutek silnego
uderzenia albo w podobny sposób.
* Maszyn´ do pieczenia chleba wolno pod∏àczaç jedynie do
êród∏a zasilania o napi´ciu 230 V i cz´stotliwoÊci 50 Hz.
* Nie wolno blokowaç ani zakrywaç otworów wentylacyjnych
maszyny do pieczenia chleba.
* Nie wolno w∏àczaç pustej maszyny do pieczenia chleba.
* Nie wolno zanurzaç maszyny do pieczenia chleba i jej
przewodu sieciowego w wodzie ani jakimkolwiek innym
p∏ynie. Nie wolno u˝ywaç urzàdzenia, majàc mokre lub
wilgotne r´ce.
* Maszyny do pieczenia chleba i przewodu sieciowego nie
wolno nara˝aç na dzia∏anie silnego êród∏a ciep∏a,
bezpoÊredniego Êwiat∏a s∏onecznego, kontakt z ostrymi
kraw´dziami itp.
* Przewód sieciowy nie mo˝e zwisaç z blatu. Nale˝y umieÊciç
go z dala od goràcych przedmiotów i êród∏a otwartego ognia.
* Mo˝na u˝ywaç wy∏àcznie akcesoriów zalecanych przez
producenta.
* Nie wolno zostawiaç pracujàcego urzàdzenia bez nadzoru i
nale˝y zwracaç szczególnà uwag´ na dzieci.
* Podczas wypiekania forma do pieczenia, element grzewczy i
komora wypieku stajà si´ bardzo goràce. Nie wolno ich
dotykaç przed ca∏kowitym och∏odzeniem!
* Po zakoƒczeniu u˝ytkowania, podczas czyszczenia lub
wymiany akcesoriów lub jeÊli maszyna do pieczenia chleba
nie pracuje normalnie, nale˝y wyjmowaç przewód sieciowy z
gniazda. Przed od∏àczeniem przewodu sieciowego maszyn´
do pieczenia chleba nale˝y wy∏àczyç za pomocà przycisku
START/STOP.
* Przy wyciàganiu wtyczki z gniazdka nie nale˝y ciàgnàç za
przewód sieciowy. Nale˝y trzymaç za wtyczk´.
* Nigdy nie wolno samodzielnie naprawiaç maszyny do
pieczenia chleba.
* Je˝eli maszyna do pieczenia chleba, przewód sieciowy lub
wtyczka wymagajà naprawy, powinna ona zostaç
przeprowadzona przez autoryzowany punkt serwisowy.
Naprawa urzàdzenia przez osoby nieupowa˝nione powoduje
uniewa˝nienie gwarancji. W razie wystàpienia usterek
obj´tych warunkami gwarancji nale˝y skontaktowaç si´ ze
sprzedawcà.
CZ¢CI MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA
1. Pokrywa
2. Uchwyt do przenoszenia
3. Komora wypieku
4. Element grzewczy
5. Przewód sieciowy i
wtyczka
6. Panel sterowania
7. Mieszad∏o do ciasta
8. Forma do pieczenia
9. WyÊwietlacz
Przyciski na panelu
sterowania:
10. TIME- (zmniejszenie
czasu opóênienia)
11. TIME+ (zwi´kszenie
czasu opóênienia)
12. MENU (program)
13. START/STOP
14. LOAF SIZE (WielkoÊç
bochenka)
15. COLOUR (skórka)
PRZYGOTOWANIE MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA
Ka˝da maszyna do pieczenia chleba jest testowana w fabryce,
jednak dla bezpieczeƒstwa zalecamy sprawdzenie po
rozpakowaniu maszyny, czy nie uleg∏a ona uszkodzeniu podczas
transportu. Je˝eli maszyna do pieczenia chleba uleg∏a
uszkodzeniu, nale˝y skontaktowaç si´ ze sklepem, w którym
dokonano zakupu. Nie nale˝y uruchamiaç jej przed sprawdzeniem
przez autoryzowanego serwisanta.
Przed u˝yciem maszyny do pieczenia chleba powinno si´
sprawdziç, czy ca∏e opakowanie jak i wewn´trzne zosta∏o
usuni´te.
Przed pierwszym u˝yciem maszyny do pieczenia chleba
Zapobiegajàca przywieraniu pow∏oka formy do pieczenia musi
zostaç oczyszczona przed pierwszym u˝yciem.
* Wyjmij form´ do pieczenia (8) z komory wypieku (3),
delikatnie obracajàc jà w lewo i unoszàc.
* OczyÊç komor´ wypieku, element grzewczy (4) i form´ do
pieczenia.
* Pod∏àcz urzàdzenie do sieci. Rozlegnie si´ d∏ugi sygna∏
dêwi´kowy, a na wyÊwietlaczu (9) pojawi si´ wskazanie 1
3:00. Oznacza to, ˝e maszyna do pieczenia chleba zosta∏a
ustawiona na program 1, a czas pieczenia wynosi 3 godziny.
* Nasmaruj wn´trze formy do pieczenia mas∏em lub olejem i
w∏ó˝ jà do komory wypieku (nale˝y jà wkr´ciç na miejsce).
* Naciskaj przycisk MENU (12) a˝ do wyÊwietlenia wskazania
12 1:00 (program 12, czas pieczenia 1 godzina) i w∏àcz
maszyn´ do pieczenia chleba za pomocà przycisku
START/STOP (13). Maszyna zacznie piec.
* Forma do pieczenia powinna si´ wypiekaç na pusto oko∏o 10
minut.
PL
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 50
51
* Wy∏àcz maszyn´ do pieczenia chleba, naciskajàc i
przytrzymujàc przycisk START/STOP przez mniej wi´cej 3
sekundy, a˝ do us∏yszenia sygna∏u dêwi´kowego. Maszyna
do pieczenia chleba zosta∏a wy∏àczona. Otwórz pokryw´ i
pozostaw form´ do pieczenia do wystygni´cia. Zauwa˝, ˝e po
wy∏àczeniu maszyny na wyÊwietlaczu pojawi∏o si´ wskazanie
1 3:00.
* Ponownie oczyÊç komor´ wypieku, element grzewczy i form´
do pieczenia.
OBS¸UGA MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA
Funkcje przycisków
Przyciski na panelu sterowania (6) majà nast´pujàce funkcje:
Programy maszyny do pieczenia chleba
Maszyna do pieczenia chleba jest wyposa˝ona w przedstawione
poni˝ej programy. Programy i ich numery zosta∏y podane na
pokrywie, dzi´ki czemu mo˝na je ∏atwo odnaleêç podczas
korzystania z maszyny do pieczenia chleba.
Wskazówki!
Sk∏adniki
Dro˝d˝e
* Najlepsze wyniki osiàga si´ przy u˝yciu suchych dro˝d˝y.
Korzystajàc z programów 6 i 7, nale˝y u˝ywaç szybko
dzia∏ajàcych, suchych dro˝d˝y.
* W przypadku u˝ycia Êwie˝ych dro˝d˝y nale˝y przed
zmieszaniem z innymi sk∏adnikami rozpuÊciç je w p∏ynie.
Uwaga! W przypadku u˝ycia Êwie˝ych dro˝d˝y nie mo˝na
korzystaç z funkcji wy∏àcznika czasowego, poniewa˝
dojrzewanie rozpoczyna si´ natychmiast.
* Dro˝d˝y najlepiej jest u˝ywaç w temperaturze oko∏o 37°C.
Fermentacja rozpocznie si´, gdy dro˝d˝e zetknà si´ z
p∏ynem.
Ziarna
* Ziarna, nasiona, orzechy itp. zwi´kszajà wartoÊç od˝ywczà
chleba i poprawiajà jego smak.
Màka
* Mo˝na u˝ywaç dowolnego rodzaju màki o wysokiej
zawartoÊci glutenu. Rodzaj wybranej màki decyduje o
konsystencji chleba, jego wyglàdzie i smaku. Màka pszenna
najlepiej roÊnie, natomiast màka ˝ytnia i przesiewana rosnà
najs∏abiej.
* Aby u∏atwiç pieczenie, nale˝y spróbowaç u˝yç gotowej
mieszanki do chleba, do której wystarczy dodaç wody i
dro˝d˝y. Uwaga! Je˝eli chleb jest przygotowywany z gotowej
mieszanki, nie nale˝y u˝ywaç wi´cej ni˝ 650 g màki.
* Podczas mieszania màki z wodà tworzy si´ gluten i chleb
staje si´ napowietrzony. Im wy˝sza zawartoÊç glutenu w
màce, tym wi´kszy chleb.
Sól
* Sól uaktywnia fermentacj´ i zapewnia spr´˝ystoÊç ciasta.
Mas∏o/olej
* Mas∏o lub olej nadaje chlebowi pe∏ny i wyrazisty smak,
zapewniajàc jednoczeÊnie jego spr´˝ystoÊç.
PRZYCISK DZIA¸ANIE
TIME- (10) i TIME+ (11)) S∏u˝à do ustawiania funkcji wy∏àcznika czasowego. Nie dzia∏ajà dla programów 6 i 7.
MENU (12) S∏u˝y do prze∏àczania si´ pomi´dzy 12 programami maszyny do pieczenia chleba. Numer bie˝àcego programu jest wyÊwietlany na wyÊwietlaczu.
START/STOP (13) S∏u˝y do uruchamiania wybranego programu i zatrzymywania go. NaciÊnij i przytrzymaj przycisk oko∏o 1 sekundy, aby uruchomiç program, i oko∏o
3 sekund, aby zatrzymaç program.
LOAF SIZE (14) S∏u˝y do okreÊlania wielkoÊci bochenka chleba. Mo˝na zmieniaç ustawienia w zakresie od 1 funta (oko∏o 500 g) do 1,5 funta (oko∏o 750 g), w
zale˝noÊci od iloÊci sk∏adników umieszczonych w formie do pieczenia. (Receptury w sekcji „Przepisy" zawierajà iloÊci dla obydwu wielkoÊci
bochenków.) Wybrane ustawienie jest oznaczane strza∏kà na wyÊwietlaczu. Uwaga! Ten przycisk nie dzia∏a w programach 4, 6, 7, 8, 9, 10 i 12.
COLOR (15) S∏u˝y do okreÊlania koloru skórki chleba. Przycisk umo˝liwia prze∏àczanie si´ pomi´dzy ustawieniami Light (jasna), Medium (Êrednia) i Dark
(ciemna). Wybrane ustawienie jest oznaczane strza∏kà na wyÊwietlaczu. Uwaga! Ten przycisk nie dzia∏a w programach 8–12.
Nr. Nazwa Zastosowanie Czas trwania
1 BASIC Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie chleba zwyk∏ego 3 godz.
2 FRENCH Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie z d∏u˝szym czasem dojrzewania 3 godz. 50 min
3 WHOLE WHEAT Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie chleba pszennego 3 godz. 40 min
4 QUICK Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie przy u˝yciu proszku do pieczenia 1 godz. 40 min
5 SWEET Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie placka lub s∏odkiego chleba 2 godz. 55 min
6ULTRA FAST I Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie chleba 500 g w krótkim czasie 0 godz. 58 min
7ULTRA FAST II Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie chleba 750 g w krótkim czasie 0 godz. 58 min
8 DOUGH Wyrabianie ciasta i dojrzewanie ciasta do 650 g, bez pieczenia 1 godz. 30 min
9 JAM Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie placka przy u˝yciu proszku do pieczenia 1 godz. 20 min
10 CAKE Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie placka przy u˝yciu proszku do pieczenia 2 godz. 50 min
11 SANDWICH Wyrabianie ciasta, dojrzewanie i pieczenie chleba na kanapki 3 godz.
12 BAKE Pieczenie bez wyrabiania ciasta i dojrzewania 1 godz.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 51
52
Cukier
* Cukier sprzyja dojrzewaniu i sprawia, ˝e chleb jest s∏odki i
smaczny. Powoduje on równie˝, ˝e chleb jest mi´kki, a skórka
bràzowa.
* Zamiast cukru mo˝na równie˝ u˝yç miodu.
P∏yn
* Do pieczenia mo˝na u˝yç wody, mleka lub mleka zsiad∏ego.
Mleko poprawia smak i daje chrupiàcà skórk´, ale w
przypadku u˝ycia samego mleka chleb b´dzie troch´
mniejszy.
Wskazówki dotyczàce pieczenia
JeÊli chleb ma si´ upiec natychmiast
* P∏yn musi byç letni (oko∏o 37∞C), aby fermentacja mog∏a si´
rozpoczàç natychmiast.
* Ziarna do chleba ziarnistego powinny gotowaç si´ przez kilka
minut, aby zmi´k∏y.
* Mo˝na równie˝ u˝yç Êwie˝ych dro˝d˝y zamiast suchych.
* Placki nale˝y piec natychmiast.
JeÊli chleb jest pieczony z u˝yciem funkcji wy∏àcznika
czasowego
* P∏yn powinien mieç temperatur´ pokojowà.
* Upewnij si´, ˝e dro˝d˝e nie zetknà si´ za wczeÊnie z p∏ynem.
W przeciwnym razie fermentacja rozpocznie si´ za wczeÊnie
– wlej p∏yn do formy do pieczenia i umieÊç dro˝d˝e na
wierzchu.
* Ziaren lub nasion do chleba ziarnistego nie trzeba gotowaç,
ale mo˝na je zanurzyç w p∏ynie.
Wskazówki
* Nie wolno nak∏adaç do formy do pieczenia sk∏adników do
pe∏na, poniewa˝ podczas wyrastania ciasto b´dzie si´
rozszerzaç.
* JeÊli masz ju˝ wymieszane ciasto, mo˝esz je upiec w
maszynie bez wyrabiania i dojrzewania (u˝yj programu 12).
* JeÊli chcesz wymieszaç ciasto (na przyk∏ad na s∏odkie
bu∏eczki lub pizz´), które zostanie upieczone w zwyk∏ym
piekarniku, mo˝esz u˝yç programu 8.
* Maszyna do pieczenia chleba jest najlepiej przystosowana do
pieczenia chleba, ale mo˝na w niej równie˝ upiec placek,
najlepiej z niewielkà zawartoÊcià t∏uszczu. Mo˝na próbowaç
w∏asnych przepisów lub u˝ywaç gotowych mieszanek na
ciasta.
Korzystanie z maszyny do pieczenia chleba
* Wyjmij form´ do pieczenia i zamontuj w niej mieszad∏o do
ciasta (o ile nie korzystasz z programu 12, w przypadku
którego ciasto nie jest wyrabiane).
* UmieÊç sk∏adniki w formie do pieczenia.
- Sk∏adniki muszà mieç temperatur´ pokojowà (18–23∞C) i
muszà zostaç dodane w kolejnoÊci podanej w przepisie!
- Suche dro˝d˝e nale˝y dodaç na koƒcu i umieÊciç je w
niewielkim wg∏´bieniu w màce.
- Cukier, sól i inne przyprawy nale˝y równomiernie wymieszaç
z pozosta∏ymi sk∏adnikami.
* Wstaw form´ do pieczenia do komory wypieku.
* Zamknij pokryw´.
* W∏ó˝ wtyczk´ do gniazdka.
* Wybierz ˝àdany program, wielkoÊç bochenka oraz kolor
skórki, o ile jest to potrzebne.
* W miar´ potrzeby ustaw funkcj´ wy∏àcznika czasowego (patrz
poni˝ej).
* NaciÊnij przycisk START/STOP. Dwukropek na wyÊwietlaczu
zacznie migaç i program zostanie uruchomiony.
- Pieczenie obejmuje nast´pujàce procesy:
wyrabianie/odpoczynek, dojrzewanie, pieczenie i
utrzymywanie ciep∏a po zakoƒczeniu pieczenia.
- Podczas wyrabiania maszyna do pieczenia chleba b´dzie
brz´czeç, gdy˝ obraca si´ wtedy mieszad∏o do ciasta. Jest to
ca∏kowicie normalne zjawisko.
- W przypadku ustawienia funkcji wy∏àcznika czasowego
program uruchomi si´ po zatrzymaniu wy∏àcznika (patrz
poni˝ej). Dwukropek na wyÊwietlaczu nadal b´dzie miga∏.
- W przypadku wybrania programu 1, 2, 3, 5 lub 11 maszyna
do pieczenia chleba kilka razy wygeneruje sygna∏ dêwi´kowy
podczas drugiego wyrabiania ciasta, aby poinformowaç, ˝e
mo˝na dodaç owoce, orzechy itp.
- Podczas pieczenia z otworów wentylacyjnych pokrywy mo˝e
si´ wydobywaç para. Jest to ca∏kowicie normalne zjawisko.
- Nie nale˝y otwieraç pokrywy przed zakoƒczeniem pieczenia,
poniewa˝ mo˝e to wp∏ynàç na jakoÊç chleba, a zw∏aszcza na
jego zdolnoÊç do wyroÊni´cia.
* Po zakoƒczeniu programu maszyna wygeneruje jeden sygna∏
dêwi´kowy. Maszyna do pieczenia chleba mo˝e utrzymywaç
chleb w cieple przez 1 godzin´, po czym zostanie
wygenerowanych 10 sygna∏ów dêwi´kowych i maszyna
wy∏àczy si´. Funkcj´ utrzymywania ciep∏a maszyny do
pieczenia chleba mo˝na wy∏àczyç przed up∏ywem godziny,
naciskajàc i przytrzymujàc przycisk START/STOP przez mniej
wi´cej 3 sekundy.
* Otwórz pokryw´ i wyjmij form´ do pieczenia.
Wa˝ne! Po wypieku forma do pieczenia jest bardzo goràca!
Podczas wyjmowania formy do pieczenia nale˝y zawsze
u˝ywaç r´kawicy do piekarnika lub podobnej, a ponadto nie
wolno stawiaç formy na powierzchni, która mo˝e zostaç
uszkodzona przez goràco.
* Wyjmij wtyczk´ przewodu sieciowego z gniazdka.
* Nale˝y pami´taç, ˝e mieszad∏o do ciasta mo˝e przywrzeç do
chleba podczas wyjmowania go z formy do pieczenia!
* Wa˝ne! Podczas wyjmowania chleba z formy do pieczenia
nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie plastikowych lub drewnianych
przyborów kuchennych, poniewa˝ powierzchnia
zapobiegajàca przywieraniu mo˝e zostaç uszkodzona
metalowymi przyborami.
Korzystanie z funkcji wy∏àcznika czasowego
Mo˝na ustawiç opóênienie uruchomienia maszyny do pieczenia
chleba. Na przyk∏ad mo˝na jà ustawiç wieczorem, aby uruchomi∏a
si´ wczeÊnie nast´pnego ranka. NaciÊni´cie przycisku TIME+
powoduje zwi´kszenie opóênienia o 10 minut, a naciÊni´cie
przycisku TIME- – zmniejszenie go o 10 minut. Wybierz, na którà
godzin´ ma zostaç upieczony chleb.
PRZYK¸AD:
Jest godzina 21.00, a chcesz, aby chleb upiek∏ si´ na godzin´
7.00 nast´pnego dnia rano. Ró˝nica czasu wynosi 10 godzin,
naciskaj wi´c przycisk TIME+ a˝ na wyÊwietlaczu poka˝e si´
10.00, a nast´pnie naciÊnij przycisk Start.
* Wa˝ne! W przypadku korzystania z funkcji wy∏àcznika
czasowego nie nale˝y u˝ywaç psujàcych si´ sk∏adników,
takich jak mleko lub jajka.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 52
53
Komunikaty ostrzegawcze
Komunikat Znaczenie
H:HH Ten komunikat jest wyÊwietlany, gdy maszyna do
pieczenia chleba zostanie uruchomiona przy zbyt
wysokiej temperaturze w komorze wypieku.
Zatrzymaj maszyn´, otwórz pokryw´ i pozwól
maszynie ostygnàç przez 10–20 minut.
E:EE Ten komunikat jest wyÊwietlany, gdy maszyna do
pieczenia chleba zostanie uruchomiona przy
uszkodzonym czujniku temperatury. Oddaj
urzàdzenie do naprawy do autoryzowanego
centrum serwisowego.
PRZEPISY
Na poczàtek nale˝y przestrzegaç iloÊci podanych w poni˝szych
przepisach i zwracaç szczególnà uwag´ na iloÊç màki i p∏ynu.
Nale˝y post´powaç zgodnie z procedurami opisanymi w sekcji
„Korzystanie z maszyny do pieczenia chleba".
Próbuj eksperymentowaç z przepisami. Korzystaj z porad
zawartych w sekcji „Wskazówki". Programy 1 i 3 nadajà si´ do
wi´kszoÊci popularnych rodzajów chleba.
280 ml
1 ∏y˝eczka
1 y˝ka sto∏owa
120 g
750 ml
1,5 ∏y˝eczka
280 ml
1 ∏y˝eczka
3/4
y˝ka sto∏owa
680 ml
80 ml
1
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
280 ml
25 g
,5 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
680 ml
1,5 ∏y˝eczka
50 g
50 g
290 ml
1 ∏y˝eczka
3/4
y˝ka sto∏owa
1 y˝ka sto∏owa
665 ml
80 g
1,5 ∏y˝eczka
280 ml
20 g
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
120 g
580 ml
1,5 ∏y˝eczka
Woda
Sól
Cukier
Màka z pszenicy twardej
Màka pszenna
Dro˝d˝e
Woda
Sól
Olej roÊlinny
Màka pszenna
Màka z pszenicy twardej
Cukier
Dro˝d˝e
Woda lub mleko
Mas∏o lub margaryna
Sól
Cukier
Màka pszenna
Dro˝d˝e
Rodzynki
Pokruszone orzechy
w∏oskie
Woda
Sól
Olej roÊlinny
Cukier
Màka pszenna
Màka kukurydziana
Dro˝d˝e
Woda
Mas∏o lub margaryna
Sól
Bràzowy cukier
Drobno zmielona màka
owsiana
Màka pszenna
Dro˝d˝e
180 ml
3/4 ∏y˝eczka
3/4
y˝ka sto∏owa
80 g
500 ml
1,5 ∏y˝eczka
190 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
500 ml
60 ml
1
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
180 ml
18 g
,5 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
450 ml
1,5 ∏y˝eczka
35 g
20 g
190 ml
1 ∏y˝eczka
2/3
y˝ka sto∏owa
1 y˝ka sto∏owa
416 ml
50 g
1,5 ∏y˝eczka
180 ml
15 g
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
80 g
375 ml
1,5 ∏y˝eczka
2
1
1 (5)
11
1
Po us∏yszeniu sygna∏u po pierwszym
cyklu wyrabiania nale˝y dodaç rodzynki i
orzechy. W przypadku u˝ycia programu 5
nie mo˝na stosowaç wielkoÊci chleba 1,5
funta (oko∏o 750 g).
Bia∏y chleb
Chleb francuski
Bochenek z rodzynkami
i orzechami
Chleb w∏oski
Chleb owsiany
Rodzaj chleba Sk∏adniki WielkoÊç bochenka Program Uwagi
750 g 500 g
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 53
54
360 ml
25 g
1 ∏y˝eczka
1 ∏y˝eczka
375 ml
375 ml
2 ∏y˝eczka
280 ml
25 g
0,5 ∏y˝eczka
2
y˝ka sto∏owa
750 ml
1,5 ∏y˝eczka
50 g
260 ml
20 g
1
120 g
1 ∏y˝eczka
1,5
y˝ka sto∏owa
665 ml
2 ∏y˝eczka
280 ml
1 ∏y˝eczka
20 g
750 ml
1
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
270 ml
1 ∏y˝eczka
20 g
1
y˝ka sto∏owa
3/4 ∏y˝eczka
750 ml
2 ∏y˝eczka
290 ml
1 ∏y˝eczka
1,5
y˝ka sto∏owa
30 g
750 ml
1,5 ∏y˝eczka
1
80 ml
2
y˝ka sto∏owa
125 ml
250 ml
125 ml
500 ml
1 ∏y˝eczka
1 ∏y˝eczka
0,5 ∏y˝eczka
0,5 ∏y˝eczka
0,5 ∏y˝eczka
Woda
Mas∏o lub margaryna
Sól
Cukier
Màka pszenna
Màka gruboziarnista
Dro˝d˝e
Woda
Mas∏o lub margaryna
Sól
Miód
Màka pszenna
Dro˝d˝e
Rodzynki/suszone owoce
Woda lub mleko
Mas∏o lub margaryna
Jajka
Ugotowane, rozgniecione
ziemniaki
Sól
Cukier
Màka pszenna
Dro˝d˝e
Woda
Sól
Wysuszone ciasto na
zakwasie
Màka pszenna
Cukier
Dro˝d˝e
Woda
Sól
Mas∏o lub margaryna
Miód
Ocet
Màka Grahama
Dro˝d˝e
Woda
Sól
Cukier
Sma˝ona cebula
Màka pszenna
Dro˝d˝e
Jajka
Mleko
Olej
Cukier
Obrane, pokrojone jab∏ko
Pokruszone orzechy w∏oskie
Màka pszenna
Wodorow´glan sodu
Proszek do pieczenia
Sól
Tarta ga∏ka muszkato∏owa
Cynamon
290 ml
20 g
1 ∏y˝eczka
1 ∏y˝eczka
250 ml
250 ml
2 ∏y˝eczka
180 ml
15 g
0,5 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
500 ml
1,5 ∏y˝eczka
40 g
170 ml
25 g
1
80 g
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
440 ml
2 ∏y˝eczka
180 ml
1 ∏y˝eczka
15 g
500 ml
3/4
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
170 ml
1 ∏y˝eczka
15 g
1
y˝ka sto∏owa
3/4 ∏y˝eczka
500 ml
2 ∏y˝eczka
180 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
20 g
500 ml
1,5 ∏y˝eczka
-
1
5
2
3
1
4
Po us∏yszeniu sygna∏u po pierwszym
cyklu wyrabiania nale˝y dodaç rodzynki i
orzechy.
Wysuszone ciasto na zakwasie poprawia
konsystencj´ chleba.
Chleb z màki
gruboziarnistej
Chleb z rodzynkami
Chleb ziemniaczany
Chleb z màki razowej
Chleb Grahama
Chleb z cebulà
Ciasto jab∏kowe z
orzechami
Rodzaj chleba Sk∏adniki WielkoÊç bochenka Program Uwagi
750 g 500 g
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 54
55
120 ml
4
y˝ka sto∏owa
250 ml
2
125 ml
125 ml
125 ml
500 ml
2 ∏y˝eczka
2 ∏y˝eczka
270 ml
15 g
1 ∏y˝eczka
1,5
y˝ka sto∏owa
1 y˝ka sto∏owa
580 ml
190 ml
1,5 ∏y˝eczka
250 ml
580 ml
165 ml
100 g
0,5 ∏y˝eczka
2 ∏y˝eczka
270 ml
160 ml
160 ml
30 g
30 g
25 g
35 g
35 g
1
y˝ka sto∏owa
1 y˝ka sto∏owa
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
2 ∏y˝eczka
300 ml
330 ml
250 ml
250 ml
50 g
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
2 ∏y˝eczka
180 ml
120 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
3/4 y˝ka sto∏owa
750 ml
1,5 ∏y˝eczka
Mleko
Olej
Dojrza∏e, rozgniecione
banany
Jajka
Cukier
Bràzowy cukier
Pokruszone orzechy w∏oskie
Màka pszenna
Proszek do pieczenia
Sól
Woda
Mas∏o lub margaryna
Sól
Cukier
Ocet
Màka gruboziarnista
Mieszanka pi´ciu ziaren
Dro˝d˝e
Woda
Màka gruboziarnista
Màka ˝ytnia
Ugotowane, rozgniecione
ziemniaki
Kminek
Dro˝d˝e
Woda
Màka gruboziarnista
Màka ˝ytnia
Gruboziarnista màka ˝ytnia
Màka z orkiszu
Màka gryczana
Nasiona s∏onecznika
Nasiona dyni
Siemi´ lniane
Nasiona sezamu
Sól
Miód
Dro˝d˝e
MaÊlanka
Màka z orkiszu
Màka ˝ytnia
Màka z gruboziarnistego
orkiszu
Nasiona s∏onecznika
Sól
Cukier
Dro˝d˝e
Jogurt
Sól
Cukier
Ocet
Màka gruboziarnista
Dro˝d˝e
-
180 ml
10 g
2/3 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
2/3 y˝ka sto∏owa
330 ml
250 ml
1,5 ∏y˝eczka
170 ml
330 ml
165 ml
60 g
0,5 ∏y˝eczka
2 ∏y˝eczka
150 ml
125 ml
125 ml
20 g
20 g
20 g
20 g
20 g
2/3
y˝ka sto∏owa
2/3 y˝ka sto∏owa
1 ∏y˝eczka
2/3
y˝ka sto∏owa
2 ∏y˝eczka
200 ml
250 ml
160 ml
160 ml
40 g
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
2 ∏y˝eczka
120 ml
80 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
3/4 y˝ka sto∏owa
500 ml
1,5 ∏y˝eczka
4
3
3
3
1
1
Zamiast kminku mo˝na równie˝ u˝yç
kolendry, kopru w∏oskiego lub nasion
any˝ku.
Otwórz pokryw´ przed koƒcowym
dojrzewaniem i zwil˝ ciasto letnià wodà.
Ciasto bananowe z
orzechami
Chleb z pi´cioma
ziarnami
Bawarski chleb
pe∏noziarnisty
Chleb wielozbo˝owy
Chleb z orkiszu
Chleb jogurtowy
Rodzaj chleba Sk∏adniki WielkoÊç bochenka Program Uwagi
750 g 500 g
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 55
56
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia maszyny do pieczenia chleba nale˝y
uwzgl´dniç nast´pujàce zalecenia:
* Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y wy∏àczyç
maszyn´ do pieczenia chleba, wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka
i poczekaç, a˝ maszyna ostygnie.
* Do czyszczenia wewn´trznych lub zewn´trznych powierzchni
nie nale˝y stosowaç proszków Êcierajàcych, skrobaczek
metalowych ani innych silnych Êrodków czyszczàcych, gdy˝
mogà one porysowaç te powierzchnie. Pow∏oka
zapobiegajàca przywieraniu formy do pieczenia nie b´dzie
spe∏niaç swojej roli, jeÊli b´dzie porysowana lub pop´kana.
* Zamiast tego nale˝y u˝ywaç wilgotnej szmatki z dodatkiem
detergentu, je˝eli maszyna do pieczenia chleba jest bardzo
zabrudzona.
* Je˝eli trudno jest wyjàç mieszad∏o do ciasta, mo˝na nalaç
troch´ wody do formy do pieczenia i pozostawiç jà tam na
jakiÊ czas.
270 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
750 ml
1,5 ∏y˝eczka
270 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
3/4 ∏y˝eczka
3/4 ∏y˝eczka
750 ml
3/4
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
150 ml
150 ml
180 g
135 g
135 g
1 ∏y˝eczka
35 g
1,5 ∏y˝eczka
Woda
Sól
Miód
Màka gruboziarnista
Dro˝d˝e
Woda
Sól
Olej roÊlinny
Miód
Syrop buraczany
Màka gruboziarnista
Màka glutenowa
Dro˝d˝e
Woda
Piwo
Màka gruboziarnista
Màka gryczana
Màka z orkiszu
Sól
Nasiona sezamu
Dro˝d˝e
170 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
500 ml
1,5 ∏y˝eczka
180 ml
1 ∏y˝eczka
1
y˝ka sto∏owa
3/4 ∏y˝eczka
3/4 ∏y˝eczka
500 ml
3/4
y˝ka sto∏owa
1,5 ∏y˝eczka
100 ml
100 ml
120 g
80 g
80 g
1 ∏y˝eczka
20 g
1,5 ∏y˝eczka
3
3
1
Chleb z màki
gruboziarnistej
Chleb pszenny
Chleb na piwie
Rodzaj chleba Sk∏adniki WielkoÊç bochenka Program Uwagi
750 g 500 g
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 56
57
PRZED UDANIEM SI¢ DO PUNKTU SERWISOWEGO
JeÊli wystàpià problemy z wypiekiem, przed wezwaniem
pracownika serwisu nale˝y sprawdziç poni˝sze kwestie.
Je˝eli efekty nadal nie sà prawid∏owe, nale˝y skontaktowaç si´ z
punktem serwisowym.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE OCHRONY RODOWISKA
Je˝eli urzàdzenie nie nadaje si´ do dalszego u˝ytku, nale˝y
przekazaç je do utylizacji w sposób minimalizujàcy szkody dla
Êrodowiska, a tak˝e zgodny z przepisami obowiàzujàcymi w
danym kraju/regionie. Zazwyczaj taki produkt mo˝na przekazaç do
najbli˝szego zak∏adu utylizacji odpadów.
WARUNKI GWARANCJI
Gwarancja nie obowiàzuje:
* je˝eli nie przestrzegano niniejszej instrukcji;
* je˝eli urzàdzenie zosta∏o naruszone przez osoby
nieupowa˝nione;
* je˝eli urzàdzenie by∏o u˝ytkowane w sposób niew∏aÊciwy,
nieostro˝ny lub zosta∏o uszkodzone;
* je˝eli uszkodzenie powsta∏o na skutek wahaƒ napi´cia lub z
innych powodów zwiàzanych z siecià elektrycznà.
Z uwagi na ciàg∏e udoskonalanie naszych produktów pod
wzgl´dem ich funkcjonalnoÊci i stylistyki zastrzegamy sobie prawo
do wprowadzania zmian w produkcie bez uprzedzenia.
IMPORTER
Adexi Group
Firma nie ponosi odpowiedzialnoÊci za b∏´dy w druku.
Problem Mo˝liwe rozwiàzanie
Chleb nie roÊnie U˝yj màki, która dobrze roÊnie. Màka pe∏noziarnista i màka ˝ytnia nie rosnà tak dobrze jak inne
gatunki màki.
U˝yj màki z du˝à zawartoÊcià glutenu.
U˝yj Êwie˝ych suszonych dro˝d˝y, dodaj dro˝d˝e na koƒcu i trzymaj je z dala od p∏ynu, soli i cukru.
U˝yj wi´cej p∏ynu (oko∏o 30 ml).
Sk∏adniki zosta∏y nieprawid∏owo zwa˝one lub ich brakuje.
U˝yj mniej soli.
Upewnij si´, ˝e sk∏adniki majà temperatur´ pokojowà.
Chleb zapada si´ poÊrodku Zmniejsz iloÊç p∏ynu w cieÊcie.
Dodaj 1/2 ∏y˝eczki soli lub 1 ∏y˝k´ sto∏owà màki.
Chleb za bardzo roÊnie i U˝yj 1/2 ∏y˝eczki dro˝d˝y mniej.
przywiera do pokrywy U˝yj mniejszej iloÊci wszystkich sk∏adników.
U˝yj 1 ∏y˝eczk´ mniej wody.
U˝yj 1/4 ∏y˝eczki wi´cej soli.
Chleb nie jest dobrze wypieczony Zmniejsz iloÊç p∏ynu w cieÊcie.
Je˝eli màka jest gruboziarnista, zastosuj dodatkowe wyrabianie. Zatrzymaj maszyn´ do pieczenia
chleba po pierwszym wyrabianiu i dojrzewaniu i uruchom jà od poczàtku, tak jak w przypadku
nowego chleba. Poprawi to napowietrzenie ciasta.
Chleb jest za ci´˝ki lub ma Dodaj wi´cej wody.
nierównà powierzchni´ Przechowuj màk´ w szczelnym pojemniku.
Chleb ma za du˝o dziur Zmniejsz iloÊç p∏ynu w cieÊcie.
U˝yj 1/8 ∏y˝eczki dro˝d˝y mniej.
Chleb jest za ma∏o s∏ony U˝yj 1/4 ∏y˝eczki wi´cej soli.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 57
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67

Melissa 643-043 Instrukcja obsługi

Kategoria
Telewizory
Typ
Instrukcja obsługi