Gorenje GCW641ST Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
Szanowni PaĔstwo!
Niniejsza elektryczna páyta gazowa do zabudowy przeznaczona jest do uĪytkowania w
gospodarstwie domowym.
Do pakowania produktów uĪywamy materiaáów przyjaznych dla Ğrodowiska, które moĪna
bez zagroĪenia dla Ğrodowiska ponownie przetwarzaü, skáadowaü bądĨ utylizowaü.
Materiaáy opakowania są w tym celu odpowiednio oznaczone.
Gdy urządzenie zostanie wyeksploatowane, naleĪy zadbaü, by nie zagraĪaáo ono
Ğrodowisku. Zalecamy przekazaü je do upowaĪnionego punktu zbierania zuĪytego sprzĊtu
gospodarstwa domowego.
Instrukcja obsáugi
Instrukcja obsáugi przeznaczona jest dla uĪytkownika. Zawiera opis urządzenia i sposób jego
uĪytkowania. Instrukcja odnosi siĊ do Īnych typów urządzeĔ, dlatego teĪ moĪe zawieraü
opisy funkcji, których niniejsze urządzenie nie posiada.
Instrukcja podáączenia
Podáączenie urządzenia musi byü wykonane zgodnie z instrukcją, zaáączoną do urządzenia,
oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami.
Podáączenia moĪe dokonaü wyáącznie fachowiec.
Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa, zawierająca podstawowe dane, umieszczona jest na spodzie páyty
kuchennej.
Wskazówki dotyczące bezpieczeĔstwa 28
Zabudowa páyty kuchennej 29
Podáączenie do sieci elektrycznej 30
Podáączenie do instalacji gazowej 31
Charakterystyka techniczna 33
Opis urządzenia 35
Czyszczenie i konserwacja 36
Uwagi dotyczące bezpieczeĔstwa oraz
usuwanie báĊdów 38
WSKAZÓWKI TECHNICZNE I ZABUDOWA PàYTY KUCHENNEJ
WAĩNE OSTRZEĩENIA
• Urządzenie (klasa instalacji: 3) moĪe zostaü zabudowane w elemencie kuchennym i podáączone
do sieci elektrycznej oraz do instalacji gazowej wyáącznie przez fachowca.
• Podczas stosowania palników gazowych do pomieszczenia dodatkowo przedostają siĊ ciepáo i
wilgoü. W razie intensywniejszego i dáuĪszy czas trwającego uĪytkowania urządzenia konieczne
jest dáuĪsze wietrzenie lub wáączenie wyciągu kuchennego w pomieszczeniu, w którym znajduje
siĊ urządzenie.
• Palników gazowych nie naleĪy uĪywaü, jeĪeli wypáywający z nich gaz nie pali siĊ stabilnym
páomieniem.
• Czując w pomieszczeniu zapach ulatniającego siĊ gazu, naleĪy zamknąü gáówny zawór
doprowadzający gazu na butli gazowej lub w instalacji gazowej, ugasiü wszelkie rodzaje ognia
(równieĪ papierosa), pomieszczenie natychmiast naleĪy przewietrzyü, nie wáączaü urządzeĔ
elektrycznych oraz natychmiast wezwaü fachowca do napraw instalacji gazowych.
x Podczas uĪytkowania urządzenia niektóre dostĊpne jego elementy mocno siĊ nagrzewają,
dlatego naleĪy wystrzegaü siĊ kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci w wieku poniĪej 8 lat nie
powinny przebywaü w pobliĪu urządzenia, chyba Īe znajdują siĊ pod staáą kontrolą.
• Gáówny zawór doprowadzający gazu naleĪy równieĪ zamknąü wtedy, gdy palników nie bĊdzie
siĊ uĪywaü przez pewien okres czasu (na przykáad z powodu wyjazdu na wakacje).
x Dzieci powyĪej oĞmiu lat oraz osoby o zmniejszonych moĪliwoĞciach fizycznych, ruchowych
lub psychicznych czy teĪ osoby bez doĞwiadczenia lub wiedzy, mogą uĪytkowaü niniejsze
urządzenie jedynie pozostając pod odpowiednią opieką lub jeĪeli otrzymaáy odpowiednie
wskazówki dotyczące bezpiecznego uĪytkowania urządzenia, a takĪe rozumieją
niebezpieczeĔstwa, związane z uĪytkowaniem urządzenia. Dzieci nie powinny bawiü siĊ
urządzeniem. Dzieci nie powinny czyĞciü urządzenia ani wykonywaü prac, związanych z jego
konserwacją, gdy są bez odpowiedniej opieki.
• Podczas dziaáania urządzenia, maáych dzieci nigdy nie naleĪy pozostawiaü bez opieki.
NiebezpieczeĔstwo oparzeĔ!
x OSTRZEĩENIE! Niekontrolowane gotowanie lub smaĪenie z uĪyciem oleju lub innego táuszczu
moĪe byü niebezpieczne, poniewaĪ táuszcz, rozgrzany na páycie kuchennej, moĪe siĊ szybko
zapaliü, powodując poĪar, dlatego tego typu proces przygotowywania jedzenia (np. smaĪenie
frytek), naleĪy mieü stale pod kontrolą. Ognia nie naleĪy próbowaü gasiü wodą, lecz wyáączyü
urządzenie, a ogieĔ zadusiü odpowiednią pokrywą lub wilgotnym materiaáem.
x OSTRZEĩENIE! NiebezpieczeĔstwo poĪaru! Na páytĊ kuchenną nie naleĪy káaĞü Īadnych
przedmiotów.
x Na páycie kuchennej nie naleĪy odkáadaü metalowych przedmiotów takich, jak noĪe, áyĪki,
widelce, pokrywki naczyĔ i inne, poniewaĪ mogą siĊ mocno nagrzaü.
x Páyty kuchennej nie naleĪy przyáączaü do sieci elektrycznej za pomocą przedáuĪacza
rozdzielającego, poniewaĪ nie zapewnia on odpowiedniego bezpieczeĔstwa (moĪe np. dojĞü do
przegrzania przedáuĪacza rozdzielającego).
x Urządzenie naleĪy przyáączaü do sieci elektrycznej za pomocą przyáącza staáego.
• Páyty kuchennej nie naleĪy wykorzystywaü do ogrzewania pomieszczenia.
• Na páycie kuchennej nie naleĪy stawiaü pustych naczyĔ.
• NaleĪy uwaĪaü, aby dokáadnie zamocowaü wszystkie czĊĞci palnika.
• Páyty witroceramicznej nie naleĪy stosowaü jako powierzchni roboczej, gdyĪ moĪe dojĞü do jej
zadrapania ostrymi przedmiotami.
• Przyrządzanie potraw w cienkich naczyniach aluminiowych lub plastykowych na gorących
páytach kuchennych nie jest dozwolone. Na witroceramiczną páytĊ kuchenną nie wolno káaĞü
przedmiotów z plastyku czy folii aluminiowej.
• W przypadku, gdy w pobliĪu urządzenia podáączone jest do sieci jeszcze inne urządzenie
elektryczne, trzeba uwaĪaü, aby jego kabel przyáączeniowy nie dotykaá rozgrzanych palników.
• Pod urządzeniem nie wolno przechowywaü przedmiotów wraĪliwych na temperaturĊ, npr.
Ğrodków czyszczących, rozpylaczy itp.
• Nie wolno uĪywaü pĊkniĊtej lub uszkodzonej witroceramicznej páyty kuchennej. W przypadku
pojawienia siĊ jakiegokolwiek widocznego pĊkniĊcia, urządzenie naleĪy od razu odáączyü z sieci
elektrycznej, poniewaĪ dziĊki temu moĪna uniknąü poraĪenia prądem.
• W przypadku jakichkolwiek zakáóceĔ czy nieprawidáowego dziaáania, urządzenie naleĪy od razu
odáączyü z sieci elektrycznej i powiadomiü upowaĪniony serwis naprawczy.
• Urządzenia nie wolno czyĞciü przy pomocy urządzeĔ czyszczących gorącą parą lub parą,
znajdującą siĊ pod wysokim ciĞnieniem, poniewaĪ moĪe to doprowadziü do poraĪenia prądem.
• Przy dáugotrwaáym uĪytkowaniu páyt Īeliwnych strefa wokóá páyty oraz brzeg páyty grzejnej mogą
zmieniü kolor. Naprawa serwisowa nie jest w tym wypadku objĊta gwarancją.
• Páyty kuchennej nie naleĪy sterowaü za pomocą zewnĊtrznego zegara programującego lub
ukáadu zdalnego sterowania.
Symbol na produkcie lub jego opakowaniu oznacza, Īe tego produktu nie naleĪy
skáadowaü wraz z innymi odpadami komunalnymi. NaleĪy oddaü go do wáaĞciwego punktu
utylizacji zuĪytego sprzĊtu elektronicznego i elektrotechnicznego. WáaĞciwy sposób
eliminacji produktu pomaga zapobiec ewentualnym niekorzystnym skutkom i wpáywom na
Ğrodowisko naturalne oraz zdrowie ludzi, które mogáyby mieü miejsce w przypadku
niewáaĞciwego usuwania produktu. W celu uzyskania bardziej szczegóáowych informacji o
moĪliwoĞci recyklingu i zagospodarowywania niniejszego urządzenia, naleĪy zwróciü siĊ
do odpowiednich sáuĪb miejskich zajmujących siĊ usuwaniem odpadów, sáuĪb
komunalnych lub sklepu, w którym produkt zostaá zakupiony.
ZABUDOWA PàYTY KUCHENNEJ
WaĪne ostrzeĪenia!
• Urządzenie moĪe zostaü zabudowane w elemencie kuchennym i podáączone do sieci elektrycznej oraz do instalacji gazowej
wyáącznie przez fachowca.
• Fornir bądĨ okáadzina zabudowanego elementu meblowego powinny byü wykonane z uĪyciem klejów odpornych na wysokie
temperatury (100 °C), w przeciwnym razie, z powodu mniejszej wytrzymaáoĞci na temperaturĊ, mogą zmieniü kolor i ulec
deformacji.
• Páyta kuchenna jest przystosowana do zabudowy w blacie roboczym nad elementem kuchennym szerokoĞci 600 mm i wiĊcej.
• Páyta kuchenna do zabudowy powinna byü po zakoĔczeniu montaĪu zabudowana w taki sposób, aby do przednich dwóch
elementów mocujących moĪliwy byá dostĊp od spodu.
• Element kuchenny, znajdujący siĊ pod páytą kuchenną, nie powinien posiadaü szuflady. JeĪeli element kuchenny posiada
wbudowaną poziomą przegrodĊ, powinna ona znajdowaü siĊ w odlegáoĞci co najmniej 20 mm od dolnej powierzchni blatu
roboczego. PrzestrzeĔ pomiĊdzy przegrodą i páytą kuchenn
ą musi pozostaü wolna i nie moĪna przechowywaü w niej Īadnych
przedmiotów.
• Wiszące nad páytą kuchenną elementy kuchenne powinny byü umieszczone na tyle wysoko, by nie przeszkadzaáy w
uĪytkowaniu urządzenia.
• OdlegáoĞü pomiĊdzy páytą kuchenną a okapem kuchennym powinna wynosiü conajmniej tyle, ile przewiduje instrukcja montaĪu
okapu kuchennego. Najmniejsza odlegáoĞü wynosi 700 mm.
• Najmniejsza odlegáoĞü miĊdzy krawĊdzią urządzenia a sąsiednim wysokim elementem kuchennym wynosi 150 mm.
• Stosowanie listew wykoĔczeniowych z litego drewna na blacie roboczym za páytą kuchenną jest dozwolone, jeĪeli minimalny
odstĊp pozostaje taki, jak to jest oznaczone na rysunkach demonstrujących zabudowĊ.
• Najmniejsza odlegáoĞü miĊdzy páytą kuchenną do zabudowy a tylną Ğcianą
jest oznaczona na rysunkach demonstrujących
zabudowĊ.
• PáytĊ kuchenną do zabudowy moĪna zabudowaü w blacie roboczym o gruboĞci od 25 do 40 mm.
• Z przodu powinna byü pozostawiona przestrzeĔ szerokoĞci conajmniej 5 mm.
Pod páytą kuchenną mogą zostaü zabudowane jedynie typy piekarników, posiadające wentylator cháodzący
• Przed zabudowaniem piekarnika, w strefie otworu pod zabudowĊ, naleĪy koniecznie usunąü tylną ĞciankĊ elementu
kuchennego. Z przodu powinna byü pozostawiona przestrzeĔ szerokoĞci conajmniej 5 mm.
499602
499604
499606
A (mm)
595 750
B (mm)
520 520
C (mm)
560 720
D (mm)
480 480
E (mm)
35 35
F (mm)
11,5 11,5
G (mm)
50 50
MontaĪ uszczelki
piankowej
Przed zabudową urządzenia w blacie kuchennym, naleĪy pod spodem witroceramicznej
(szklanej) páyty kuchennej nalepiü uszczelkĊ piankową, zaáączoną do urządzenia (patrz:
rysunek).
Zabudowa urządzenia bez uszczelki jest niedozwolona!
UszczelkĊ naleĪy umieĞciü na urządzeniu w nastĊpujący sposób:
- z uszczelki naleĪy usunąü foliĊ ochronną;
- uszczelkĊ naleĪy nastĊpnie przykleiü na spodzie szklanej powierzchni, jak to jest ukazane
na rysunku (2 - 3 mm od krawĊdzi szklanej powierzchni), uszczelka powinna byü przyklejona
wzdáuĪ caáej krawĊdzi szklanej páyty, nie powinna zachodziü na siebie na rogach páyty;
- podczas umieszczania uszczelki naleĪy zadbaü, aby szkáo nie zostaáo uszkodzone jakimĞ
ostrym przedmiotem.
Procedura zabudowy
(mocowanie z uĪyciem
sprĊĪyn mocujących)
• Blat kuchenny powinien byü zamontowany caákowicie poziomo.
• KrawĊdzie wyciĊtych powierzchni naleĪy odpowiednio zabezpieczyü.
• PáytĊ kuchenną naleĪy podáączyü do sieci elektrycznej (patrz: instrukcja podáączenia páyty
kuchennej do sieci elektrycznej).
• Zaáączone sprĊĪyny mocujące naleĪy zamocowaü w przewidzianych do tego punktach.
• PáytĊ kuchenną naleĪy wstawiü w wyciĊty otwór.
• PáytĊ kuchenną naleĪy mocno od góry docisnąü do blatu kuchennego.
(mocowanie z uĪyciem
wsporników
mocujących)
áytĊ kuchenną naleĪy zamocowaü do blatu roboczego za pomocą zaáączonych wsporników
mocujących oraz objemek. Na spodzie páyty przygotowane są otwory, v katere lahko potem
z vijaki (C) privijaþite pritrdilne konzole (B) na predvidena mesta.
PODàĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
• Podáączenia do sieci elektrycznej moĪe dokonaü wyáącznie upowaĪniony specjalista.
• Zabezpieczenie instalacji elektrycznej musi odpowiadaü obowiązującym przepisom.
• Zaciski przyáączeniowe są dostĊpne po odkrĊceniu pokrywy gniazda przyáączeniowego.
• Przed podáączeniem naleĪy sprawdziü, czy napiĊcie znamionowe zapisane na tabliczce
znamionowej, odpowiada napiĊciu domowej instalacji elektrycznej.
• Tabliczka znamionowa zawierająca podstawowe dane o urządzeniu jest zamocowana na
spodzie páyty kuchennej.
• Urządzenie przystosowane jest do zasilania prądem zmiennym 220-240 V ~.
• JeĪeli zamierza siĊ podáączyü urządzenie bezpoĞrednio do sieci elektrycznej (bez wtyczki),
wówczas w instalacji elektrycznej pomiĊdzy urządzeniem a siecią powinien byü
zainstalowany wyáącznik instalacyjny, wielobiegunowo odcinający urządzenie od sieci,
zgodnie z przepisami, odnoszącymi siĊ do warunków przepiĊciowych III kategorii.
• W związku z zasadami ochrony przeciwpoĪarowej, urządzenie tego typu moĪe byü
zabudowane z jednej strony przy wysokim elemencie kuchennym, wyĪszym od urządzenia
(gdy jest ono zabudowane). Z drugiej strony moĪe znajdowaü siĊ jedynie element meblowy
tej samej wysokoĞci, co urządzenie.
• Elementy przewodzące prąd i izolacyjne páyty powinny byü po zabudowie zabezpieczone
przed moĪliwoĞcią zetkniĊcia.
UWAGA!
• Przed jakąkolwiek ingerencją urządzenie naleĪy zawsze odáączyü z sieci elektrycznej.
UwzglĊdniając napiĊcie sieciowe, urządzenie naleĪy podáączyü wedáug przedstawionego
schematu. Przewód ochronny
Īy podáączyü za pomocą zacisku oznaczonego
symbolem uziemienia.
• Kabel przyáączeniowy powinien zostaü poprowadzony przez urządzenie odciąĪające,
zabezpieczające kabel przed niekontrolowanym wyciągniĊciem.
• Po podáączeniu naleĪy wszystkie palniki wáączyü na okoáo 3 minuty, aby sprawdziü, czy
dziaáają one prawidáowo.
Schemat podáączenia:
áowego podáączenia uszkodzeniu mogą ulec czĊĞci urządzenia, co nie
jest objĊte naprawą w ramach gwarancji!
• Przed podáączeniem naleĪy skontrolowaü, czy napiĊcie znamionowe, zapisane na tabliczce
znamionowej, odpowiada napiĊciu w danej sieci elektrycznej. NapiĊcie przyáączeniowe
uĪytkownika powinien zmierzyü specjalista za pomocą urządzenia pomiarowego!
• Kabel przyáączeniowy z tyáu urządzenia naleĪy poprowadziü w taki sposób, aby nie dotykaá
tylnej Ğcianki páyty kuchennej, poniewaĪ nagrzewa siĊ ona podczas dziaáania páyty.
Do podáączenia moĪna zastosowaü:
x H05RR-F
x H07RN-F
x H05V2V2-F
L FAZA BRĄZOWY
ĩÓàTO-ZIELONY
N NEUTRALNY NIEBIESKI
PODàĄCZENIE DO DOPàYWU GAZU
• Niniejsze urządzenie powinno byü podáączone zgodnie z obowiązującymi przepisami, a uĪytkowaü je moĪna tylko w dobrze
wietrzonych pomieszczeniach. Przed podáączeniem bądĨ uĪytkowaniem urządzenia naleĪy zapoznaü siĊ z instrukcją obsáugi.
• Przed montaĪem i podáączeniem naleĪy sprawdziü, czy lokalne warunki przyáącza gazowego (rodzaj gazu i ciĞnienie gazu) są
kompatybilne w odniesieniu do parametrów urządzenia.
Kategorie oraz odpowiadające temu poszczególne rodzaje gazu, do których dostosowane jest páyta kluchenna, podane
są w Tabeli ފDOSTOSOWANIE DO INNEGO RODZAJU GAZUފ
• Dostosowanie niniejszego urządzenia do rodzaju gazu podane jest na tabliczce znamionowej.
• Niniejszego urządzenia nie naleĪy podáączaü do urządzenia, odprowadzającego produkty spalania (komina). Urządzenie
powinno byü zamontowane i podáączone zgodnie z obowiązującymi przepisami, dotyczącymi przyáączy gazowych. Szczególną
uwagĊ naleĪy zwróciü na to, czy speánione zostaáy wymogi, związane z wentylacją (a=min.100cm
2
).
Podáączenie
Urządzenie naleĪy podáączyü do instalacji gazowej zgodnie z przepisami lokalnego
dystrybutora gazu.
• Páyta kuchenna posiada na spodzie przyáącze gazowe z gwintem ISO7-1 R1/2.
• Podczas podáączania kolanko R 1/2 naleĪy przytrzymaü, aby siĊ nie obracaáo.
Do uszczelniania przyáącza gazowego stosuje siĊ zatwierdzone uszczelki niemetalowe
oraz zatwierdzone Ğrodki uszczelniające.
Uszczelki są przeznaczone tylko do jednokrotnego uszczelniania. GruboĞü páaskich
uszczelek niemetalowych moĪe ulec odksztaáceniu do 25 %.
Urządzenie naleĪy podáączyü do instalacji gazowej za pomocą atestowanego przewodu
giĊtkiego do gazu.
Przewód giĊtki do gazu nie powinien byü w Īaden sposób unieruchomiony. Nie powinien
dotykaü Īadnych ruchomych elementów zabudowy kuchennej (np. szuflad), jak równieĪ dna
páyty kuchennej
JeĞli w elemencie kuchennym pod páytą kuchenną zabudowany bĊdzie elektryczny
piekarnik do zabudowy, musi byü wyposaĪony w wentylator cháodzący.
Po podáączeniu gazowej páyty kuchennej naleĪy sprawdziü szczelnoĞü spojeĔ.
Przyáącze do podáączenia do instalacji gazowej
A Przyáącze gazowe ISO7-1 R1/2.
B Niemetalowa uszczelka gruboĞci 2 mm
C Przyáącze rurowe gazu páynnego (w zaleĪnoĞci od modelu urządzenia)
Stosowaü naleĪy wyáącznie przewody przyáączeniowe i uszczelki, zgodne z
obowiązującymi normami. Maksymalna dáugoĞü przewodów przyáączeniowych do gazu po
caákowitym rozciągniĊciu nie powinna przekraczaü 2000 mm. W celu áatwiejszego
zainstalowania i aby zapobiec wypáywowi gazu, naleĪy najpierw wykonaü poáączenie páyty
kuchennej z przewodem, a nastĊpnie poáączenie przewodu z instalacją gazową. PostĊpując
w odwrotnej kolejnoĞci moĪna doprowadziü do uszkodzenia uszczelki, znajdującej siĊ
pomiĊdzy przewodem a páytą kuchenną.
WaĪne: po zakoĔczeniu instalacji naleĪy przy pomocy roztworu mydáa i wody
sprawdziü, czy wszystkie spojenia zostaáy caákowicie uszczelnione. Nigdy nie naleĪy
sprawdzaü uszczelnieĔ za pomocą páomienia. NaleĪy równieĪ zadbaü, aby przewód
giĊtki do gazu nie dotykaá ruchomych elementów zabudowy kuchennej (np. szuflad),
jak równieĪ nie znalazá siĊ w pozycji, w której mógáby ulec uszkodzeniu.
Po podáączeniu naleĪy sprawdziü prawidáowe dziaáanie palników. Palniki powinny paliü siĊ
páomieniem z jasnymi widocznymi zielono-niebieskimi stoĪkami. Gdy páomieĔ jest
niestabilny, jeĞli zachodzi taka potrzeba, naleĪy podwyĪszyü jego najniĪszą moc.
Dostosowanie do
innego rodzaju gazu
Przed dostosowaniem do innego rodzaju gazu, páyty kuchennej nie trzeba wyjmowaü z
blatu roboczego.
Przed rozpoczĊciem dostosowywania, urządzenie naleĪy odáączyü z sieci elektrycznej i
zamknąü dopáyw gazu.
Istniejące dysze o nominalnej pojemnoĞci cieplnej naleĪy zamieniü na dysze wáaĞciwe dla
nowego rodzaju gazu (patrz: Tabela).
Po zakoĔczeniu procedury, naleĪy zamieniü starą nalepkĊ, zawierającą stare dane
dotyczące gazu, na nową, zaáączoną do nowych dyszy.
Elementy regulacyjne
DostĊp do elementów regulacyjnych przepáywu gazu moĪliwy jest w poniĪszy sposóv:
W pierwszej kolejnoĞci naleĪy zdjąü kratkĊ nadpalnikową, a nastĊpnie pokrywy palników
oraz korony palników.
W przypadku podwójnych palników elementy regulacyjne znajdują siĊ za páytką ochronną
dyszy gáównej palnika.
• Zdjąü naleĪy równieĪ pokrĊtáa. UwaĪaü naleĪy, zdejmując pokrĊtáa z funkcją minutnika
(dwa skrajnie lewa pokrĊtáa). Wewnątrz tych pokrĊteá znajduje siĊ kabel áączący, którego nie
naleĪy usunąü.
Kurek gazowy
ĝruba do regulacji minimalnej mocy cieplnej.
Ustawienie
najniĪszego przepáywu
gazu
Wskazówki odnoszące siĊ do gazu ziemnego (G110, G120, G150.1) oraz metanu (G20,
G25)
1. Zapaliü naleĪy palnik i ustawiü go na pozycji dziaáania na najniĪszej mocy.
2. Zdjąü pokrĊtáo zaworu gazowego i obracaü ĞrubĊ regulacyjną, znajdującą siĊ:
x chcąc powiĊkszyü przepáyw gazu, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara;
x chcąc zmniejszyü przepáyw gazu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
dopóki nie zostanie osiągniĊta prawidáowa pozycja minimalnego páomienia.
3. PokrĊtáo zaworu gazowego naleĪy ponownie zamocowaü na wáaĞciwym miejscu i
sprawdziü stablnoĞü páomienia palnika (przy szybkim obracaniu pokrĊtáa z pozycji
najwyĪszej mocy na pozycjĊ najniĪszej mocy páomieĔ nie powinien ugasnąü).
4. ProcedurĊ naleĪy powtórzyü w odniesieniu do wszystkich pokrĊteá zaworów gazowych.
Wskazówki odnoszące siĊ do gazu páynnego (LPG: G30, G31)
ĝrubĊ regulacyjną z boku osi pokrĊtáa zaworu gazowego naleĪy obróciü do koĔca w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
OstrzeĪenie: Wykonanie opisanych powyĪej prac moĪna zleciü wyáącznie upowaĪnionemu przez dystrybutora
gazu fachowcowi lub upowaĪnionemu serwisowi!
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
499602 499604 499606
A= pomocniczy
SR= Ğrednio szybki
R= szybki
MW= Mini-Wok
TC= trójpierĞcieniowy
NapiĊcie 220-240 V~ ; 50/60 Hz
Przystosowana do gazu G20=20mbar G20=20mbar G20=20mbar
Qn
àYTA GAZOWA
7800 W 7500 W 11300 W
TABELA DYSZ
Palnik A SR R MW TC
Nominalna moc cieplna (kW) 1,00 1,75 3,00 3,30 3,80
ObniĪona stawka (kW) 0,45 0,70 1,00 1,50 1,80
Ø DYSZE (mm)
G30/G31 28..30/37mbar 0,50 0,65 0,85 0,90 0,98
G30/G31 37mbar 0,47 0,62 0,80 0,84 0,93
G20 13mbar 0,84 1,10 1,45 1,48 1,55
G20 20mbar 0,72 - X 0,97 - Z 1,28-H3 1,28 - T 1,35-K
Ø BY-PASS (mm)
G30/G31 28..30/37mbar 0,27 0,31 0,42 0,55 0,62
G30/G31 37mbar 0,27 0,31 0,42 0,55 0,62
G20 13mbar REG. REG. REG. REG. REG.
G20 20mbar REG. REG. REG. REG. REG.
DOSTOSOWANIE DO INNEGO RODZAJU GAZU – pg84
EFEKTYWNOĝû ENERGETYCZNA
499602 499604 499606
RODZAJ PàYTY GRZEJNEJ DO ZABUDOWY
EE
PàYTA GAZOWA
60,3% 62,4% 61,7%
PALNIK EE
PALNIK
A -
SR 61,9%
R 63,4%
MW 57,3%
TC 59,7%
WaĪne ostrzeĪenia
W przypadku niektórych modeli urządzeĔ palniki gazowe posiadają zabezpieczenie
przeciwwypáywowe. JeĞli páomieĔ palnika przypadkowo zgaĞnie (zalanie, przeciąg
itp.), automatycznie odciĊty zostanie dopáyw gazu. Wykluczona jest wiĊc moĪliwoĞü
ulatniania siĊ gazu do pomieszczenia.
PokrywĊ palnika naleĪy zawsze bardzo dokáadnie poáoĪyü na koronie palnika. NaleĪy teĪ
uwaĪaü, aby otwory páomieniowe w koronie palnika byáy zawsze droĪne.
1 Pokrywa palnika
2 Korona palnika z noĞnikiem pokrywy
3 Zabezpieczenie przeciwwypáywowe
4 ĝwieca zapáonowa (iskrownik)
5 Dysza
Naczynia
• Prawidáowo wybrane naczynie gwarantuje optymalny czas gotowania i zuĪycie gazu.
NajwaĪniejsza jest Ğrednica naczynia.
Páomienie, siĊgające poza krawĊdzie zbyt maáego garnka, niszczą garnek. WiĊksze jest
równieĪ zuĪycie gazu.
Īe powietrze, tego zaĞ przy zbyt duĪym
naczyniu brakuje, wobec czego sáabsza jest efektywnoĞü procesu spalania.
WaĪne ostrzeĪenia związane z uĪytkowaniem páyty witroceramicznej
• Palniki szybko osiągają nastawioną moc czy teĪ temperaturĊ gotowania, jednak páyta
wokóá gorących palników pozostaje zimna.
• Páyta jest odporna na zmiany temperatury.
• Páyta jest równieĪ odporna na uderzenia. Naczynia moĪna postawiü na páycie z impetem, a
przy tym nie ulegnie ona uszkodzeniu.
• Páyty witroceramicznej nie naleĪy uĪywaü jako páyty roboczej. Ostrymi przedmiotami moĪna
podrapaü jej powierzchniĊ.
Przyrządzanie potraw w naczyniach aluminiowych lub plastykowych na gorących polach
grzejnych nie jest dozwolone. Na witroceramiczną páytĊ kuchenną nie wolno káaĞü
przedmiotów z plastyku czy folii aluminiowej.
Nie wolno uĪywaü pĊkniĊtej lub uszkodzonej witroceramicznej p
áyty kuchennej.
Ostro zakoĔczony przedmet, który upadnie na páytĊ, moĪe spowodowaü jej pĊkniĊcie. Skutki tego
mogą byü widoczne od razu lub dopiero po pewnym czasie. W przypadku pojawienia siĊ
jakiegokolwiek widocznego pĊkniĊcia, urządzenie naleĪy od razu odáączyü z sieci elektrycznej.
• W przypadku rozsypania cukru lub rozlania mocno sáodzonej potrawy po gorącym polu
grzejnym, páytĊ naleĪy od razu oczyĞciü.
Palnik
ĝrednica naczynia
A
12 - 18 cm
SR
18 - 22 cm
R
22 - 24 cm
MW
22 - 24 cm
TC
22 - 26 cm
Ruszt podpalnikowy
W przypadku wszelkich czynnoĞci wymagających zdjĊcia rusztu podpalnikowego proszĊ
postĊpowaü w sposób nastĊpujący:
1. upewniü siĊ, Īe na rusztach podpalnikowych nie ma Īadnych naczyĔ lub akcesoriów;
2. ostroĪnie podnieĞü pionowo do góry ruszt podpalnikowy A aĪ odáączy siĊ on caákowicie
od innych rusztów podpalnikowych (B);
3. przesunąü równieĪ inne ruszty podpalnikowe (B);
4. po zakoĔczeniu wykonywania czynnoĞci umieĞciü ruszty podpalnikowe wykonując te
same kroki w odwrotnej kolejnoĞci.
499602
499604
499606
INSTRUKCJA OBSàUGI I KONSERWACJI
OPIS URZĄDZENIA
Panel sterujący páyty
kuchennej
ZamkniĊty dopáyw gazu
Iskra zapalarki
NajwyĪsza moc
m
NajniĪsza moc
Zapalanie i sposób
sterowania palnikami
Wskazówki dla uĪytkownika
Niniejsze urządzenie moĪna uĪytkowaü jedynie zgodnie z jego przeznaczeniem, do
przygotowywania potraw dla potrzeb gospodarstwa domowego. UĪytkowanie urządzenia w
jakichkolwiek innych celach jest niedozowolne i przedstawia zagroĪenie. Producent nie
odpowiada za jakąkolwiek szkodĊ, która nastaáaby na skutek nieodpowiedniego lub
nierozwaĪnego uĪytkowania urządzenia.
Sterowanie palnikami
JeĪeli palniki nie byáy uĪywane przez jakiĞ czas, naleĪy odczekaü kilka sekund zanim siĊ je
zapali, aby z przewodów uszáo ewentualne powietrze, które mogáo siĊ tam zgromadziü.
Palniki niniejszej páyty kuchennej wyposaĪone są w automatyczny system zapalania. W
celu zapalenia palnika gazowego naleĪy przycisnąü odpowiednie pokrĊtáo palnika i
przekrĊciü je do pozycji, oznaczonej maáą gwiazdką. Urządzenie do zapalania uĪywa
Ğwiecy zapáonowej.
• JeĞli gaz nie zapali siĊ w ciągu 5 sekund, pokrĊtáo naleĪy ponownie obróciü do pozycji
wyjĞciowej 0 i powtórzyü procedurĊ; jeĪeli Ğwieca zapáonowa do gazu nie dziaáa z
jakiegokolwiek powodu, np. z powodu przerwy w dostawie prądu lub wilgotnoĞci Ğwiec
zapáonowych, wówczas gaz moĪna zapaliü równieĪ za pomocą zapaáki lub zapalarki do gazu.
W przypadku modeli urządzeĔ z zabezpieczeniem przeciwwypáywowym (odcinającym
dopáyw gazu w przypadku, gdy ogieĔ na palniku zgasáby samoczynnnie z jakiejkolwiek
przyczyny), palniki zapala siĊ w ten sam sposób, jak to opisano powyĪej, z tą Īnicą, Īe
po zapaleniu palnika, pokrĊtáo naleĪy przytrzymaü dociĞniĊte jeszcze przez okoáo 5
do 6 sekund. W ten sposób umoĪliwi siĊ wystarczające nagrzanie i aktywacjĊ urządzenia
zabezpieczającego oraz umozliwi stabilizacjĊ páomienia.
WysokoĞü páomienia moĪna regulowaü dowolnie, pomiĊdzy najwyĪszym i najniĪszym
stopniem mocy. Nie zaleca siĊ ustawiania páomienia w pozycji pomiĊdzy wysokim
páomieniem a 0. W tym obszarze páomieĔ jest niestabilny i moĪe zgasnąü.
OSTRZEĩENIE: Po zakoĔczeniu czyszczenia powierzchni p
áyty kuchennej naleĪy
sprawdziü, czy palniki są dobrze ustawione na swoich pozycjach i nie przeszkadzają
w dziaáaniu iskrownika.
Najlepsze rezultaty gotowania na palnikach gazowych osiąga siĊ, stosując naczynia z
páaskim dnem, których Ğrednica odpowiada Ğrednicy bądĨ wielkoĞci uĪytkowanego palnika.
W przypadku garnków o mniejszej Ğrednicy niĪ Ğrednica palnika (naczynia do parzenia
kawy, czajniczki do herbaty itp.), naleĪy moc palnika dostosowaü tak, aby páomieĔ nie siĊgaá
poza krawĊdĨ dna naczynia. Stosowanie naczyĔ z wklĊsáym lub wypukáym dnem nie jest
zalecane.
UWAGA! JeĞli páomieĔ palnika samoczynnnie zgaĞnie, za pomocą pokrĊtáa palnik
naleĪy wyáączyü i odczekaü przynajmniej 1 minutĊ, zanim ponowi siĊ próbĊ
zapalenia palnika.
Aby wyáączyü palnik i zamknąü dopáyw gazu, pokrĊtáo zaworu gazowego naleĪy obróciü do
pozycji wyáączenia ‘OFF’ (
UWAGA: Podczas uĪytkowania gazowej páyty kuchennej do pomieszczenia, w którym siĊ
znajduje, uwalniają siĊ ciepáo, wilgoü i produkty spalania. NaleĪy zadbaü o wystarczającą
wentylacjĊ w pomieszczeniu (kuchni), szczególnie podczas uĪytkowania urządzenia.
Otworzyü naleĪy naturalne drogi wentylacyjne lub zamontowaü mechaniczne urządzenie
wentylacyjne (mechaniczny wyciąg kuchenny bądĨ wentylator).
Intensywne uĪytkowanie urządzenia przez dáuĪszy czas wymaga dodatkowej wentylacji, na
przykáad otwarcia okien, lub bardziej skutecznej wentylacji, na przykáad bardziej intensywnej
wentylacji mechanicznej (wyciąg kuchenny).
UWAGA: Podczas uĪytkowania urządzenia niektóre dostĊpne jego elementy mocno siĊ
nagrzewają, dlatego naleĪy uwaĪaü, aby maáym dzieciom uniemoĪliwiü dostĊp do
urządzenia.
UWAGA: Urządzenie przeznaczone jest wyáącznie do gotowania. Nie naleĪy uĪywaü go w
jakimkolwiek innym celu, np. do ogrzewania pomieszczeĔ.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Do czyszczenia urządzenia nie naleĪy stosowaü stacji parowej, poniewaĪ para
mogáaby przedostaü siĊ do komponentów elektrycznych i spowodowaü zwarcie
elektryczne.
x Urządzenie naleĪy czyĞciü regularnie, najlepiej po kaĪdym uĪytkowaniu, gdy powierzchnia
páyty kuchennej siĊ caákowicie ocháodzi.
x Aby po zakoĔczeniu czyszczenia uniknąü zacieków z wody i osadu kamienia kotáowego,
wszystkie powierzchnie, które uprzednio zostaáy wyczyszczone wodą, naleĪy wytrzeü
miĊkką suchą Ğciereczką.
x Wykipiaáe jedzenie bądĨ páyny mogą spowodowaü zmianĊ koloru palników i ich czĊĞci, jak
równieĪ nierdzewnej kratki nadpalnikowej, na której stawiane są naczynia. Dlatego zaleca
siĊ, aby plamy tego typu usuwaü jak najszybciej.
Do czyszczenia zewnĊtrznych powierzchni urządzenia nie naleĪy nigdy stosowaü
poniĪszych Ğrodków, poniewaĪ moĪna nimi uszkodziü te powierzchnie:
x Ğrodków czyszczących, zawierających sodĊ, substancje alkaliczne, amoniak, kwasy lub
chlorki;
x Ğrodków czyszczących, zawierających usuwacze kamienia kotáowego;
x usuwaczy plam lub rdzy;
x Īrących lub szorujących Ğrodków czyszczących, jak np. detergenty w formie proszku lub
mleczka;
x Ğrodków czyszczących na bazie rozpuszczalników;
x páynów do mycia naczyü;
x Ğrodków czyszczących do czyszczenia grila lub piekarnika;
x Ğrodków czyszczących do mycia szyb;
x twardych, szorujących szczotek lub gąbek, jak np. chropowate gąbki do mycia garnków
gobice za lonce, szczotek lub gąbek, którymi uprzednio czyszczono z uĪyciem Īrących lub
szorujących Ğrodków czyszczących;
x ostrych lub spiczastych przedmiotów (poniewaĪ mogą one uszkodziü uszczelkĊ pomiĊdzy
ramą páyty a blatem roboczym).
Kratka nadpalnikowa i
pokrĊtáa zaworów
gazowych
Kratki nadpalnikowej nie naleĪy myü w zmywarce. Nie naleĪy z páyty zdejmowaü
pokrĊteá kontrolnych. PokrĊteá kontrolnych nie naleĪy czyĞciü za pomocą abrazyjnych
Ğrodków czyszczących, szczotek i gąbek.
KratkĊ naleĪy zdjąü. KratkĊ nadpalnikową i pokrĊtáa zaworów gazowych naleĪy czyĞciü z
uĪyciem ciepáej wody z dodatkiem maáej iloĞci páynu do mycia naczyĔ, miĊkką gąbką.
Trudne do usuniĊcia i przypalone zabrudzenia naleĪy
najpierw namoczyü i pozostawiü, aĪ
siĊ odpowiednio rozmoczą. Na koĔcu naleĪy wytrzeü suchą
miĊkką Ğciereczką.
Palniki gazowe
ĩadnych elementów palnika nie naleĪy myü w zmywarce.
Palnik naleĪy przed czyszczeniem rozebraü i wyczyĞciü rĊcznie z uĪyciem ciepáej wody z
dodatkiem maáej iloĞci páynu do mycia naczyĔ, miĊkką gąbką. CzĊĞci palnika, których nie
moĪna zdjąü, naleĪy jedynie wytrzeü wilgotną Ğciereczką. ĝwiecĊ zapáonową i czujnik
zabezpieczenia przeciwwypáywowego naleĪy ostroĪnie i dokáadnie wyczyĞciü wilgotną
Ğciereczką. ĝwieca zapáonowa nie powinna byü wilgotna, gdyĪ nie bĊdzie dziaáaü.
Po wyczyszczeniu wszystkie powierzchnie naleĪy wytrzeü
do sucha czystą Ğciereczką.
Zadbaü naleĪy, aby otwory páomieniowe, znajdujących siĊ w koronie palnika, byáy caákowicie
czyste i droĪne oraz suche. Powierzchnia pokrywy palnika z czasem utraci pierwotny blask i
stanie siĊ matowa. To zjawisko jest zajwiskiem zupeánie normalnym i w Īaden sposób nie
wpáywa na funkcjonowanie páyty kuchennej.
Powierzchnia
witroceramiczna
Ocháodzoną powierzchniĊ witroceramiczną naleĪy czyĞciü po kaĪdym uĪytkowaniu,
poniewaĪ przy nastĊpnym korzystaniu z niej nawet najmniejsze zabrudzenie przypali siĊ do
gorącej powierzchni.
Do codziennej konserwacji powierzchni witroceramicznej naleĪy stosowaü specjalne Ğrodki
pielĊgnujące, tworzące zapobiegający zabrudzeniom filtr ochronny.
Przed kaĪdorazowym uĪytkowaniem z powierzchni witroceramicznej oraz z dna naczynia
naleĪy usunąü kurz lub ewentualne inne ciaáa obce, które mogáyby porysowaü powierzchniĊ
(Rysunek 1).
Uwaga: uĪywając druciaka, gąbek do czyszczenia i proszków do szorowania moĪna
porysowaü powierzchniĊ. Uszkodziü moĪna ją równieĪ, stosując silnie dziaáające rozpylacze
i nieodpowiednie páynne Ğrodki czyszczące (Rysunek 1 i Rysunek 2).
Wzór moĪ
e siĊ zetrzeü z powodu stosowania silnie dziaáających lub szorujących Ğrodków
czyszczących bądĨ uszkodzonych denek naczyĔ (Rysunek 2).
Mniejsze zabrudzenia naleĪy usunąü wilgotną miĊkką Ğciereczką, a nastĊpnie powierzchniĊ
wytrzeü do sucha (Rysunek 3).
Zacieki po wodzie naleĪy usuwaü za pomocą delikatnego roztworu octu, którym nie naleĪy jednak
wycieraü listwy wykoĔczeniowej (dotyczy niektórych modeli), poniewaĪ straci ona poáysk.
Nie naleĪy stosowaü silnie dziaáających rozpylaczy i Ğrodków usuwających wapienny osad
(Rysunek 3).
WiĊksze zabrudzenia naleĪy usuwaü przy pomocy specjalnych Ğrodków do czyszczenia
powierzchni witroceramicznych. NaleĪy siĊ przy tym stosowaü do zaleceĔ producenta
Ğrodka czyszczącego. NaleĪy uwaĪaü, aby po wyczyszczeniu dokáadnie usunąü Ğrodek
czyszczący, poniewaĪ pozostaáoĞci Ğrodków czyszczących mogą po nagrzaniu siĊ pól
grzejnych uszkodziü powierzchniĊ witroceramiczną (Rysunek 3).
Trudne do usuniĊcia i przypalone zabrudzenia naleĪy usuwaü za pomocą skrobaczki. NaleĪy
przy tym uwaĪaü, aby plastykowa rączka skrobaczki nie dotykaáa gorącej powierzchni páyty
kuchennej (Rysunek 4). Posáugując siĊ skrobaczką naleĪy uwaĪaü, aby siĊ nie skaleczyü!
Cukier i ĪywnoĞü zawierająca cukier mogą trwale uszkodziü powierzchniĊ witroceramiczną
(Rysunek 5), dlatego cukier i produkty zawierające cukier naleĪy od razu usuwaü za pomocą
skrobaczki z powierzchni witroceramicznej, mimo tego Īe páyta jest jeszcze gorąca (Rysunek 4).
Zmiana koloru powierzchni witroceramicznej nie wpáywa na dziaáanie i stabilnoĞü
powierzchni. NajczĊĞciej zmiana koloru jest skutkiem przypalonych, pozostaáych na
powierzchni resztek ĪywnoĞci bądĨ moĪe ją spowodowaü dno naczynia (na przykáad
aluminiowe lub miedziane), co jest bardzo trudne do caákowitego usuniĊcia.
Uwaga: Wszystkie omówione powyĪej problemy są gáównie natury estetycznej i nie
wpáywają bezpoĞrednio na funkcjonalnoĞü urządzenia, a ich usuniĊcie nie jest objĊte
gwarancją.
Rysunek 1
Rysunek 2
Rysunek 3
Rysunek 4
Rysunek 5
SPECJALNE OSTRZEĩENIA I USUWANIE BàĉDÓW
WaĪne
Wszelkich napraw, dokonywanych w okresie objĊtym gwarancją, moĪe siĊ podjąü
wyáącznie upowaĪniony przez producenta serwis.
Przed rozpoczĊciem naprawy, páytĊ kuchenną naleĪy obowiązkowo odáączyü z sieci
elektrycznej, a mianowicie wyáączając wyáącznik instalacyjny lub wyciągając z gniazdka
wtyczkĊ kabla przyáączeniowego.
ƒ NieupowaĪnione ingerencje i naprawy páyty kuchennej mogą stanowiü niebezpieczeĔstwo
poraĪenia prądem i zwarcia elektrycznego, dlatego nie naleĪy ich wykonywaü. Prace tego
typu powinien wykonaü fachowiec lub pracownik serwisu.
W przypadku mniejszych zakáóceĔ w dziaáaniu urządzenia, naleĪy w niniejszej instrukcji
sprawdziü, czy przyczyn nie moĪnaby jednak byáo usunąü samemu.
Usáugi punktu serwisowego w czasie trwania gwarancji nie są bezpáatne, jeĞli urządzenie nie
dziaáa z powodu nieprawidáowego uĪytkowania.
Niniejszą instrukcjĊ obsáugi naleĪy zachowaü, aby moĪna z niej byáo w dowolnym momencie
skorzystaü; w chwili, gdy urządzenie zmienia wáaĞciciela, instrukcja obsáugi powinna byü wraz z
urządzeniem przekazana nowemu wáaĞcicielowi.
PoniĪej przedstawiamy kilka rad dotyczących usuwania zakáóceĔ, powstaáych podczas dziaáania
urządzenia.
Īliwa przyczyna Ċcie zakáócenia
Palniki nie palą siĊ
równomiernie.
PáomieĔ jest
nierównomierny z powodu
záego wyregulowania gazu.
Fachowiec powinien sprawdziü
ustawienie gazu!
PáomieĔ palnika nagle
siĊ zmieni.
ħle uáoĪone czĊĞci palnika. NaleĪy prawidáowo zestawiü
czĊĞci palnika.
W celu zapalenia
palników, trzeba dáuĪej
przytrzymaü kurek do
sterowania palnikami.
ħle uáoĪone czĊĞci palnika. NaleĪy prawidáowo zestawiü
czĊĞci palnika.
PáomieĔ gaĞnie po
zapaleniu.
Zbyt krótkie przytrzymanie
pokrĊtáa.Niewystarczające
dociskanie pokrĊtáa.
PokrĊtáo naleĪy dáuĪej
przytrzymaü. Przed
zwolnieniem, pokrĊtáo naleĪy
mocniej docisnąü.
Kratka nadpalnikowa
wokóá palnika
zmieniáa kolor.
Normalne zjawisko,
spowodowane wysoką
temperaturą.
KratkĊ nadpalnikową naleĪy
wyczyĞciü Ğrodkiem do
czyszczenia metali.
Dziaáanie
elektrycznoĞci páyty
kuchennej jest
nieprawidáowe.
Zepsuty bezpiecznik.
Bezpiecznik naleĪy sprawdziü w
skrzynce z bezpiecznikami i
w razie potrzeby wymieniü.
Zapalarka elektryczna
przestaáa dziaáaü.
Resztki jedzenia lub
Ğrodków czyszczących
znajdują siĊ pomiĊdzy
Ğwiecą zapáonową a
palnikiem.
NaleĪy udroĪniü i delikatnie
wyczyĞciü przestrzeĔ pomiĊdzy
Ğwiecą zapáonową a palnikiem.
Pokrywy palników
wyglądają
nieestetycznie.
Zwykáe zabrudzenie.
Pokrywy palników naleĪy
wyczyĞciü Ğrodkiem do
czyszczenia metali.
JeĞli usterki, mimo uwzglĊdnienia wyĪej przedstawionych wskazówek, nie uda siĊ poprawiü,
naleĪy wezwaü najbliĪszy punkt serwisowy.
Usuwanie báĊdów lub uszkodzeĔ bądĨ reklamacji, powstaáych na skutek nieprawidáowego
uĪytkowania, sterowania lub podáączenia urządzenia, nie podlega gwarancji. Koszty naprawy
urządzenia kryje wówczas uĪytkownik.
Producent stara siĊ nieprzerwanie ulepszaü swoje produkty. Z tego teĪ powodu tekst i/lub
ilustracje w niniejszej instrukcji obsáugi mogą ulegaü zmianom bez uprzedniego
powiadomienia.
ADJUSTMENT TO A DIFFERENT TYPE OF GAS
CS PRESTAVBA NA JINÝ DRUH PLYNU
PL DOSTOSOWANIE DO INNEGO RODZAJU GAZU
HU A KÉSZÜLÉK ÁTÁLLÍTÁSA MÁS TÍPUSÚ GÁZRA
HR PREINAKA NA DRUGU VRSTU PLINA
SK PRISPÔSOBENIE NA INÝ DRUH PLYNU
SL PRIREDITEV NA DRUGO VRSTO PLINA
KK ȽȺɁȾɕԘ ȻȺɋԔȺ ɌԚɊȱɇȿ ɄԚɃȽȿ ɄȿɅɌȱɊɍ
RU ɇȺɋɌɊɈɃɄȺ ɇȺ ȾɊɍȽɈɃ ȼɂȾ ȽȺɁȺ
UK ɉȱȾɄɅɘɑȿɇɇə ȾɈ ȱɇɒɈȽɈ Ɍɂɉɍ ȽȺɁɍ
BG ȺȾȺɉɌɂɊȺɇȿ ɄɔɆ ɊȺɁɅɂɑȿɇ ȼɂȾ ȽȺɁ
Art.no. Country of destination Category Gas and supply pressures
CS Artiklu ZemČ urþení Kategorie Plynu a tlaky
PL Kod produktu Kraj przeznaczenia Kategoria Gazu i ciĞnienia
HU Cikkszám Célországban Kategóriák Gas és a nyomást
HR Art. br. Zemlja odredišta Kategorija Plinom i pritisci
SK Artiklu Krajiny urþenia Kategórie Plynu a tlaky
SL Art. No. Namembna država Kategorija Plinom in tlaki
KK Ȼɚɩ ɫɚɧɵ ɟɥ ɋɚɧɚɬ Ƚɚɡɞɵԙ ɬԛɪɿ
RU Aɪɬ. ʋ ɋɬɪɚɧɚ ɧɚɡɧɚɱɟɧɢɹ Ʉɚɬɟɝɨɪɢɹ Ƚɚɡɨ- ɢ ɞɚɜɥɟɧɢɹɯ
UK Ⱥɪɬɢɤɭɥ Ʉɪɚʀɧɚ ɩɪɢɡɧɚɱɟɧɧɹ Ʉɚɬɟɝɨɪɿɹ Ƚɚɡɨ- ɿ ɬɢɫɤɚɯ
BG
Ⱥɪɬɢɤɭɥ
ɧɨɦɟɪ
Ⱦɴɪɠɚɜɚ Ʉɚɬɟɝɨɪɢɹ Ƚɚɡ ɢ ɧɚɥɹɝɚɧɟ
499602
499604
499606
CZ II2H3+ G20=20mbar ; G30/G31=28-30/37mbar
PL II2E3B/P G20=20mbar ; G30/G31=37mbar
HU I3B/P G30/G31=30mbar
HR II2H3B/P G20=20mbar ; G30/G31=30mbar
SK II2H3B/P G20=20mbar ; G30/G31=30mbar
SI II2H3B/P G20=20mbar ; G30/G31=30mbar
KZ G20=20mbar ; G30=30mbar ; G20=13mbar
RU G20=20mbar ; G30=30mbar ; G20=13mbar
UA G20=20mbar ; G30=30mbar ; G20=13mbar
BG II2H3B/P G20=20mbar ; G30/G31=30mbar
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Gorenje GCW641ST Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla