Gorenje GKTG6SY2B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
71
72
Szanowni Państwo
!
Niniejsza elektryczna yta gazowa do zabudowy przeznaczona jest do użytkowania w
gospodarstwie domowym.
Do pakowania produktów używamy materiałów przyjaznych dla środowiska, które można
bez zagrożenia dla środowiska ponownie przetwarzać, składować bądź utylizować.
Materiały opakowania są w tym celu odpowiednio oznaczone.
Gdy urządzenie zostanie wyeksploatowane, należy zadbać, by nie zagrażało ono
środowisku. Zalecamy przekazać je do upoważnionego punktu zbierania zużytego sprzętu
gospodarstwa domowego.
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi przeznaczona jest dla użytkownika. Zawiera opis urządzenia i sposób
jego użytkowania. Instrukcja odnosi się do żnych typów urządzeń, dlatego też może
zawierać opisy funkcji, których niniejsze urządzenie nie posiada.
Instrukcja podłączeni
a
Podłączenie urządzenia musi być wykonane zgodnie z instrukcją, załączoną do
urządzenia, oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami.
Podłączenia może dokonać wyłącznie fachowiec.
Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa, zawierająca podstawowe dane, umieszczona jest na spodzie płyty
kuchennej.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
70
Zabudowa płyty kuchennej
71
Podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej
72
Podłączenie
płyty kuchen
nej
do instalacji
gazowej 73
Tabela dysz
75
Charakterystyka techniczna
75
Opis
urządzenia
77
Czyszczenie i konserwacja
79
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa oraz usuwanie
ędów 81
73
WSKAZÓWKI TECHNICZNE
I ZABUDOWA PŁYTY KUCHENNEJ
Ważne ostrzeżenia
Urządzenie może zostać zabudowane w elemencie kuchennym i poączone do sieci
elektrycznej oraz do instalacji gazowej wącznie przez fachowca.
Podczas stosowania palników gazowych do pomieszczenia dodatkowo przedostają się
ciepło i wilgoć. W razie intensywniejszego i dłuższy czas trwającego użytkowania
urządzenia konieczne jest dłuższe wietrzenie lub ączenie wyciągu kuchennego w
pomieszczeniu, w którym znajduje się urządzenie.
Palników gazowych nie należy używać, jeżeli wypływający z nich gaz nie pali się
stabilnym płomieniem.
Czując w pomieszczeniu zapach ulatniającego się gazu, należy zamknąć główny zawór
doprowadzający gazu na butli gazowej lub w instalacji gazowej, ugasić wszelkie rodzaje
ognia (również papierosa), pomieszczenie natychmiast należy przewietrzyć, nie ączać
urządzeń elektrycznych oraz natychmiast wezwać fachowca do napraw instalacji
gazowych.
Główny zawór doprowadzający gazu należy również zamknąć wtedy, gdy palników nie
będzie się używać przez pewien okres czasu (na przykład z powodu wyjazdu na wakacje).
Podczas działania urządzenia, małych dzieci nigdy nie należy pozostawiać bez opieki.
Niebezpieczeństwo oparzeń!
Podczas gotowania lub pieczenia rozgrzany na płycie kuchennej tłuszcz bądź olej mogą
się łatwo zapalić. Istnieje niebezpieczeństwo oparzeń i pożaru, dlatego proces pieczenia
należy mieć stale pod kontrolą.
• Płyty kuchennej nie należy wykorzystywać do ogrzewania pomieszczenia.
• Na płycie kuchennej nie należy stawiać pustych naczyń.
• Należy uważać, aby dokładnie zamocować wszystkie części palnika.
yty witroceramicznej nie należy stosować jako powierzchni roboczej, gdyż może dojść
do jej zadrapania ostrymi przedmiotami.
• Przyrządzanie potraw w cienkich naczyniach aluminiowych lub plastykowych na gorących
płytach kuchennych nie jest dozwolone. Na witroceramiczną ytę kuchenną nie wolno
kłaść przedmiotów z plastyku czy folii aluminiowej.
• W przypadku, gdy w pobliżu urządzenia podłączone jest do sieci jeszcze inne urządzenie
elektryczne, trzeba uważać, aby jego kabel przyłączeniowy nie dotykał rozgrzanych
palników.
• Pod urządzeniem nie wolno przechowywać przedmiotów wrażliwych na temperaturę, npr.
środków czyszczących, rozpylaczy itp.
Nie wolno używać pękniętej lub uszkodzonej witroceramicznej yty kuchennej. W
przypadku pojawienia się jakiegokolwiek widocznego pęknięcia, urządzenie należy od razu
odłączyć z sieci elektrycznej, ponieważ dzięki temu można uniknąć porażenia prądem.
W przypadku jakichkolwiek zakłóceń czy nieprawidłowego działania, urządzenie należy
od razu odłączyć z sieci elektrycznej i powiadomić upoważniony serwis naprawczy.
• Urządzenia nie wolno czyścić przy pomocy urządzeń czyszczących gorącą parą lub parą,
znajdującą się pod wysokim ciśnieniem, ponieważ może to doprowadzić do porażenia
prądem.
Urządzenie wykonane jest zgodnie ze wszystkimi zalecanymi normami bezpieczeństwa,
mimo tego nie zaleca się, aby bez koniecznego nadzoru użytkowały go osoby o
zmniejszonych możliwościach fizycznych, ruchowych lub psychicznych czy też osoby bez
doświadczenia lub wiedzy, chyba że pozostają one pod nadzorem osoby, odpowiedzialnej
za ich bezpieczeństwo. Dzieci należy mieć pod nieustanną kontrolą i nie pozwolić im, aby
bawiły się urządzeniem.
• Przy długotrwałym użytkowaniu yt żeliwnych strefa wokół płyty oraz brzeg płyty grzejnej
mogą zmienić kolor. Naprawa serwisowa nie jest w tym wypadku objęta gwarancją.
Płyty kuchennej nie należy sterować za pomocą zewnętrznego zegara programującego
lub układu zdalnego sterowania.
Symbol na produkcie lub jego opakowaniu oznacza, że tego produktu nie należy
składować wraz z innymi odpadami komunalnymi. Należy oddać go do właściwego
punktu utylizacji zużytego sprzętu elektronicznego i elektrotechnicznego. Właściwy
sposób eliminacji produktu pomaga zapobiec ewentualnym niekorzystnym skutkom
i wpływom na środowisko naturalne oraz zdrowie ludzi, które mogłyby mieć miejsce
w przypadku niewłaściwego usuwania produktu. W celu uzyskania bardziej
szczegółowych informacji o możliwości recyklingu i zagospodarowywania
niniejszego urządzenia, należy zwrócić się do odpowiednich służb miejskich
zajmujących się usuwaniem odpadów, służb komunalnych lub sklepu, w którym
produkt został zakupiony.
74
ZABUDOWA PŁYTY KUCHE
NNEJ
Ważne ostrzeżenia
!
• Urządzenie może zostać zabudowane w elemencie kuchennym i podłączone do sieci
elektrycznej oraz do instalacji gazowej wącznie przez fachowca.
• Fornir bądź okładzina zabudowanego elementu meblowego powinny być wykonane z
użyciem klejów odpornych na wysokie temperatury (100 °C), w przeciwnym razie, z
powodu mniejszej wytrzymałości na temperaturę, mogą zmienić kolor i ulec deformacji.
• Płyta kuchenna jest przystosowana do zabudowy w blacie roboczym nad elementem
kuchennym szerokości 600 mm i więcej.
• Płyta kuchenna do zabudowy powinna być po zakończeniu montażu zabudowana w taki
sposób, aby do przednich dwóch elementów mocujących możliwy był dostęp od spodu.
• Element kuchenny, znajdujący się pod płytą kuchenną, nie powinien posiadać szuflady.
Jeżeli element kuchenny posiada wbudowaną poziomą przegrodę, powinna ona
znajdować się w odległości co najmniej 20 mm od dolnej powierzchni blatu roboczego.
Przestrzeń pomiędzy przegrodą i płytą kuchenną musi pozostać wolna i nie można
przechowywać w niej żadnych przedmiotów.
Wiszące nad płytą kuchenną elementy kuchenne powinny być umieszczone na tyle
wysoko, by nie przeszkadzały w użytkowaniu urządzenia.
• Odległość pomiędzy płytą kuchenną a okapem kuchennym powinna wynosić conajmniej
tyle, ile przewiduje instrukcja montażu okapu kuchennego. Najmniejsza odległość wynosi
700 mm.
• Najmniejsza odległość między krawędzią urządzenia a sąsiednim wysokim elementem
kuchennym wynosi 150 mm.
• Stosowanie listew wykończeniowych z litego drewna na blacie roboczym za płytą
kuchenną jest dozwolone, jeżeli minimalny odstęp pozostaje taki, jak to jest oznaczone na
rysunkach demonstrujących zabudowę.
• Najmniejsza odległość między płytą kuchenną do zabudowy a tylną ścianą jest
oznaczona na rysunkach demonstrujących zabudowę.
• Płytę kuchenną do zabudowy można zabudować w blacie roboczym o grubości od 25 do
40 mm.
• Z przodu powinna być pozostawiona przestrzeń szerokości conajmniej 5 mm.
GKTG6SY2B
GKTG6SY2W
A
(mm)
585 585
B
(mm)
510 510
C
(mm)
560 560
D
(mm)
480 480
E (mm)
40 40
F
(mm)
9 9
G
(mm)
50 50
75
Montaż uszczelki
piankowej
Przed zabudową urządzenia w blacie kuchennym, należy pod spodem witroceramicznej
(szklanej) płyty kuchennej nalepić uszczelkę piankową, załączoną do urządzenia (patrz:
rysunek).
Zabudowa urządzenia bez uszczelki jest niedozwolona!
Uszczelkę należy umieścić na urządzeniu w następujący sposób:
- z uszczelki należy usunąć folię ochronną;
- uszczelkę należy następnie przykleić na spodzie szklanej powierzchni, jak to jest ukazane
na rysunku (2 - 3 mm od krawędzi szklanej powierzchni), uszczelka powinna być
przyklejona wzdłuż całej krawędzi szklanej płyty, nie powinna zachodzić na siebie na
rogach płyty;
- podczas umieszczania uszczelki należy zadbać, aby szkło nie zostało uszkodzone jakimś
ostrym przedmiotem.
Wymiary wycięcia do
zabudowy płyty kuchennej
• Pod płytą kuchenną mogą zostać zabudowane jedynie typy piekarników, posiadające
wentylator chłodzący.
• Przed zabudowaniem piekarnika, w strefie otworu pod zabudowę, należy koniecznie
usunąć tylną ściankę elementu kuchennego. Z przodu powinna być pozostawiona
przestrzeń szerokości conajmniej 5 mm.
Procedura zabudowy
(mocowanie z użyciem
sprężyn mocujących)
• Blat kuchenny powinien być zamontowany całkowicie poziomo.
• Krawędzie wyciętych powierzchni należy odpowiednio zabezpieczyć.
• Płytę kuchenną należy podłączyć do sieci elektrycznej (patrz: instrukcja podłączenia płyty
kuchennej do sieci elektrycznej).
• Załączone sprężyny mocujące należy zamocować w przewidzianych do tego punktach.
• Płytę kuchenną należy wstawić w wycięty otwór.
• Płytę kuchenną należy mocno od góry docisnąć do blatu kuchennego.
Procedura zabudowy
(mocowanie z użyciem
wsporników mocujących)
Płytę kuchenną należy zamocować do blatu roboczego za pomocą załączonych
wsporników mocujących oraz objemek. Na spodzie płyty przygotowane są otwory, w które
należy wstawić na njih vstavite navojne ploščice (A), v katere lahko potem z vijaki (C)
privijačite pritrdilne konzole (B) na predvidena mesta.
A = wkładka z otworami gwintowanymi do mocowania na spodzie blatu roboczego
B = wspornik mocujący
C = śruba
PODŁĄCZENIE URZĄDZENIA DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
• Podłączenia do sieci elektrycznej może dokonać wyłącznie upoważniony specjalista.
• Zabezpieczenie instalacji elektrycznej musi odpowiadać obowiązującym przepisom.
• Zaciski przyłączeniowe są dostępne po odkręceniu pokrywy gniazda przyłączeniowego.
• Przed podłączeniem należy sprawdzić, czy napięcie znamionowe zapisane na tabliczce
znamionowej, odpowiada napięciu domowej instalacji elektrycznej.
• Tabliczka znamionowa zawierająca podstawowe dane o urządzeniu jest zamocowana na
spodzie płyty kuchennej.
• Urządzenie przystosowane jest do zasilania prądem zmiennym 220-240 V ~.
• Jeżeli zamierza się podłączyć urządzenie bezpośrednio do sieci elektrycznej (bez
76
wtyczki), wówczas w instalacji elektrycznej pomiędzy urządzeniem a siecią powinien być
zainstalowany wyłącznik instalacyjny, wielobiegunowo odcinający urządzenie od sieci,
zgodnie z przepisami, odnoszącymi się do warunków przepięciowych III kategorii.
W związku z zasadami ochrony przeciwpożarowej, urządzenie tego typu może być
zabudowane z jednej strony przy wysokim elemencie kuchennym, wyższym od urządzenia
(gdy jest ono zabudowane). Z drugiej strony może znajdować się jedynie element meblowy
tej samej wysokości, co urządzenie.
• Elementy przewodzące prąd i izolacyjne płyty powinny być po zabudowie zabezpieczone
przed możliwością zetknięcia.
UWAG
A
!
• Przed jakąkolwiek ingerencją urządzenie należy zawsze odłączyć z sieci elektrycznej.
Uwzględniając napięcie sieciowe, urządzenie należy podłączyć według przedstawionego
schematu. Przewód ochronny (PE) należy podłączyć za pomocą zacisku oznaczonego
symbolem uziemienia.
• Kabel przączeniowy powinien zostać poprowadzony przez urządzenie odciążające,
zabezpieczające kabel przed niekontrolowanym wyciągnięciem.
• Po podłączeniu należy wszystkie palniki włączyć na około 3 minuty, aby sprawdzić, czy
działają one prawidłowo.
Schemat podłączenia
:
• Z powodu nieprawidłowego podłączenia uszkodzeniu mogą ulec części urządzenia, co
nie jest objęte naprawą w ramach gwarancji!
• Przed podłączeniem należy skontrolować, czy napięcie znamionowe, zapisane na
tabliczce znamionowej, odpowiada napięciu w danej sieci elektrycznej. Napięcie
przyłączeniowe użytkownika powinien zmierzyć specjalista za pomocą urządzenia
pomiarowego!
• Kabel przączeniowy z tyłu urządzenia należy poprowadzić w taki sposób, aby nie
dotykał tylnej ścianki płyty kuchennej, ponieważ nagrzewa się ona podczas działania płyty.
Do podłączenia można zastosować:
• gumowe kable przyłączeniowe typu H05 RR-F z żółto-zielonym przewodem neutralnym,
• gumowe kable przyłączeniowe typu H07 RN-F z żółto-zielonym przewodem neutralnym
lub inne kable o takich samych bądź wyższych parametrach.
PODŁĄCZENIE PŁYTY KUCHENNEJ DO DOPŁYWU GAZU
• Niniejsze urządzenie powinno być podłączone zgodnie z obowiązującymi przepisami, a użytkować je można tylko w dobrze
wietrzonych pomieszczeniach. Przed podłączeniem bądź użytkowaniem urządzenia należy zapoznać się z instrukcją obsługi.
• Przed montażem i podłączeniem należy sprawdzić, czy lokalne warunki przyłącza gazowego (rodzaj gazu i ciśnienie gazu) są
kompatybilne w odniesieniu do parametrów urządzenia.
Kategorie oraz odpowiadające temu poszczególne rodzaje gazu, do których dostosowane jest płyta kluchenna,
podane są w Tabeli 1
• Dostosowanie niniejszego urządzenia do rodzaju gazu podane jest na tabliczce znamionowej.
• Niniejszego urządzenia nie należy podłączać do urządzenia, odprowadzającego produkty spalania (komina). Urządzenie
powinno być zamontowane i podłączone zgodnie z obowiązującymi przepisami, dotyczącymi przączy gazowych. Szczególną
uwagę należy zwrócić na to, czy spełnione zostały wymogi, związane z wentylacją.
77
Podłączenie
Urządzenie należy podłączyć do instalacji gazowej zgodnie z przepisami lokalnego
dystrybutora gazu.
• Płyta kuchenna posiada na spodzie przyłącze gazowe z gwintem ISO7-1 R1/2.
Do urządzenia załączono kształtkę do gazu ynnego, ączkę stożkową oraz
niemetalową uszczelkę.
• Podczas podłączania kolanko R 1/2 należy przytrzymać, aby się nie obracało.
Do uszczelniania przącza gazowego stosuje się zatwierdzone uszczelki niemetalowe
oraz zatwierdzone środki uszczelniające.
Uszczelki są przeznaczone tylko do jednokrotnego uszczelniania. Grubość płaskich
uszczelek niemetalowych może ulec odkształceniu do 25 %.
Urządzenie należy podłączyć do instalacji gazowej za pomocą atestowanego przewodu
giętkiego do gazu.
Przewód giętki do gazu nie powinien być w żaden sposób unieruchomiony. Nie powinien
dotykać żadnych ruchomych elementów zabudowy kuchennej (np. szuflad), jak również
dna płyty kuchennej
Jeśli w elemencie kuchennym pod płytą kuchenną zabudowany będzie elektryczny
piekarnik do zabudowy, musi być wyposażony w wentylator chłodzący.
Po podłączeniu gazowej płyty kuchennej należy sprawdzić szczelność spojeń.
Przyłącze do podłączenia do instalacji gazowej
A Przyłącze gazowe ISO7-1 R1/2.
B Niemetalowa uszczelka grubości 2 mm
C Przyłącze rurowe gazu płynnego (w zależności od modelu urządzenia)
Stosować należy wącznie przewody przączeniowe i uszczelki, zgodne z
obowiązującymi normami. Maksymalna długość przewodów przyłączeniowych do gazu
po całkowitym rozciągnięciu nie powinna przekraczać 2000 mm. W celu łatwiejszego
zainstalowania i aby zapobiec wypływowi gazu, należy najpierw wykonać połączenie płyty
kuchennej z przewodem, a następnie połączenie przewodu z instalacją gazową.
Postępując w odwrotnej kolejności można doprowadzić do uszkodzenia uszczelki,
znajdującej się pomiędzy przewodem a płytą kuchenną.
Ważne: po zakończeniu instalacji należy przy pomocy roztworu mydła i wody
sprawdzić, czy wszystkie spojenia zostały całkowicie uszczelnione. Nigdy nie należy
sprawdzać uszczelnień za pomocą płomienia. Należy również zadbać, aby przewód
giętki do gazu nie dotykał ruchomych elementów zabudowy kuchennej (np. szuflad),
jak również nie znalazł się w pozycji, w której mógłby ulec uszkodzeniu.
Po podłączeniu należy sprawdzić prawidłowe działanie palników. Palniki powinny palić się
płomieniem z jasnymi widocznymi zielono-niebieskimi stożkami. Gdy płomień jest
niestabilny, jeśli zachodzi taka potrzeba, należy podwyższyć jego najniższą moc.
Dostosowanie do innego
rodzaju gazu
Przed dostosowaniem do innego rodzaju gazu, płyty kuchennej nie trzeba wyjmować z
blatu roboczego.
Przed rozpoczęciem dostosowywania, urządzenie należy odłączyć z sieci elektrycznej i
zamknąć dopływ gazu.
• Istniejące dysze o nominalnej pojemności cieplnej należy zamienić na dysze właściwe dla
nowego rodzaju gazu (patrz: Tabela).
Po zakończeniu procedury, należy zamienić starą nalepkę, zawierającą stare dane
dotyczące gazu, na nową, załączoną do nowych dyszy.
Elementy regulacyjne
Dostęp do elementów regulacyjnych przepływu gazu możliwy jest w poniższy sposóv:
W pierwszej kolejności należy zdjąć kratkę nadpalnikową, a następnie pokrywy palników
oraz korony palników.
• W przypadku podwójnych palników elementy regulacyjne znajdują się za płytką ochronną
dyszy głównej palnika.
78
Zdjąć należy również pokrętła, znajdujące się na zaworach gazowych wraz z
uszczelkami.
Kurek gazowy
Śruba do regulacji minimalnej mocy cieplnej.
Ustawienie najniższego
przepływu gazu
Wskazówki odnoszące się do gazu ziemnego (G110, G120, G150.1) oraz metanu
(G20, G25)
1. Zapalić należy palnik i ustawić go na pozycji działania na najniższej mocy.
2. Zdjąć pokrętło zaworu gazowego i obracać śrubę regulacyjną, znajdującą się:
chcąc powiększyć przepływ gazu, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara;
chcąc zmniejszyć przepływ gazu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara,
dopóki nie zostanie osiągnięta prawidłowa pozycja minimalnego płomienia.
3. Pokrętło zaworu gazowego należy ponownie zamocować na właściwym miejscu i
sprawdzić stablność płomienia palnika (przy szybkim obracaniu pokrętła z pozycji
najwyższej mocy na pozycję najniższej mocy płomień nie powinien ugasnąć).
4. Procedurę należy powtórzyć w odniesieniu do wszystkich pokręteł zaworów gazowych.
Wskazówki odnoszące się do gazu płynnego (LPG: G30, G31)
Śrubę regulacyjną z boku osi pokrętła zaworu gazowego należy obrócić do końca w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Ostrzeżenie: Wykonanie opisanych powyżej prac można zlecić wyłącznie upoważnionemu przez dystrybutora
gazu fachowcowi lub upoważnionemu serwisowi!
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA (TABELA 1)
GKTG6SY2B
GKTG6SY2W
Wymiary urządzenia
(mm)
585 585
Napięcie
220-240 V~, 50/60 Hz
Palniki gazowe
A: palnik pomocniczy (1,0 kW)
SR: palnik średnio szybki (1,75 kW)
MW: palnik mini-wok (3,3 Kw)
Przedni lewy
MW MW
Tylny lewy
SR SR
Środkowy z przodu
- -
Środkowy z tyłu
- -
Przedni prawy
A A
Tylny prawy
SR SR
Kategoria gaz
u
G20/20mbar
, G30/30mbar , G20/13
mbar
Moc przyłączeniowa
(W)
7800
7800
TABELA DYSZ
Palnik
A
SR
MW
Nominalna moc cieplna (kW)
1.00 1.75
3.30
Ø DYSZE (mm)
G30/G31
28..30/30-37mbar
0.50 0.65 0.85
G20 20mbar
0.72 - X 0.97 - Z 1.28 - T
G25 13mbar
0.84 1.03 1.45
Ø BY
-
PASS
(mm)
G30/G31
28..30/30-37mbar
0.27 0.34 0.55
G20 20mbar
REG. REG. REG.
G25 13mbar
REG. REG. REG.
79
Ważne ostrzeżenia
W przypadku niektórych modeli urządzeń
palniki gazowe posiadają zabezpieczenie
przeciwwypływowe. Jeśli płomień palnika przypadkowo zgaśnie (zalanie, przeciąg
itp.), automatycznie odcięty zostanie dopływ gazu. Wykluczona jest więc możliwość
ulatniania się gazu do pomieszczenia.
Pokrywę palnika należy zawsze bardzo dokładnie położyć na koronie palnika. Należy też
uważać, aby otwory płomieniowe w koronie palnika były zawsze drożne.
1 Pokrywa palnika
2 Korona palnika z nośnikiem pokrywy
3 Zabezpieczenie przeciwwypływowe
4 Świeca zapłonowa (iskrownik)
5 Dysza
Naczynia
Prawidłowo wybrane naczynie gwarantuje optymalny czas gotowania i zużycie gazu.
Najważniejsza jest średnica naczynia.
Płomienie, sięgające poza krawędzie zbyt małego garnka, niszczą garnek. Większe jest
również zużycie gazu.
Do spalania gazu ziemnego konieczne jest także powietrze, tego zaś przy zbyt dużym
naczyniu brakuje, wobec czego słabsza jest efektywność procesu spalania.
Ważne ostrzeżenia związane z użytkowaniem płyty witroceramicznej
Palniki szybko osiągają nastawioną moc czy też temperaturę gotowania, jednak yta
wokół gorących palników pozostaje zimna.
• Płyta jest odporna na zmiany temperatury.
Płyta jest również odporna na uderzenia. Naczynia można postawić na płycie z impetem,
a przy tym nie ulegnie ona uszkodzeniu.
• Płyty witroceramicznej nie należy używać jako płyty roboczej. Ostrymi przedmiotami
można podrapać jej powierzchnię.
Przyrządzanie potraw w naczyniach aluminiowych lub plastykowych na gorących polach
grzejnych nie jest dozwolone. Na witroceramiczną ytę kuchenną nie wolno kłaść
przedmiotów z plastyku czy folii aluminiowej.
Nie wolno używać pękniętej lub uszkodzonej witroceramicznej płyty kuchennej.
Ostro zakończony przedmet, który upadnie na płytę, może spowodować jej pęknięcie.
Skutki tego mogą być widoczne od razu lub dopiero po pewnym czasie. W przypadku
pojawienia się jakiegokolwiek widocznego pęknięcia, urządzenie należy od razu odłączyć z
sieci elektrycznej.
W przypadku rozsypania cukru lub rozlania mocno słodzonej potrawy po gorącym polu
grzejnym, płytę należy od razu oczyścić.
Rodzaj palnika
Średnica naczynia
Pomocniczy (1,0 kW) 120 - 180 mm
Średnio szybki (1,75 kW) 180 - 220 mm
Mini-wok (3,3 kW) 220 - 300 mm
80
INSTRUKCJA OBSŁUGI I KONSERWACJI
OPIS URZĄDZENIA
1. Przedni lewy palnik gazowy
2. Tylny lewy palnik gazowy
3. Prawy tylny palnik gazowy
4. Prawy przedni palnik gazowy
7. Panel sterujący płyty kuchennej
Panel sterujący płyty
kuchennej
Zamknięty dopływ
gazu
Iskra zapalarki
Najwyższa moc
Najniższa moc
Element
y kontrolne płyty
kuchennej dla obu lewych
palników gazowych
Ustawienie czasu trwania gotowania
Czas trwania gotowania można nastawić dla obu lewych palników gazowych. Gdy upłynie
nastawiony czas gotowania, dopływ gazu dla danego palnika zostanie przerwany.
Czas gotowania można nastawić w zakresie od 1 do 99 minut.
Ustawienie czasu trwania
Włączyć należy palnik gazowy.
Palcem należy dotknąć przycisku sensorycznego na pokrętle i przytrzymać przez
około 2 sekundy. Na ekranie ukaże się liczba "-00+" i słychać będzie krótki sygnał
dźwiękowy.
Za pomocą przycisku + i – należy nastawić żądany czas gotowania. Początkowo
ustawienia zmieniać się będą, wzrastając stopniowo, co 1 minutę, gdy jednak przycisk
przytrzyma się przez chwilę, ustawienia będą się zmieniać, wzrastając każdorazowo o 10
minut. Jeżeli najpierw przyciśnie się przycisk "–", ustawiona wartość przestawi się na 99,
a następnie zacznie się zmniejszać.
Po nastawieniu żądanego czasu, po upływie 5 sekund symbole "-" i "+" znikną i
rozpocznie się odliczanie.
81
Gdy wartość dojdzie do 00, wyświetlenie zacznie pulsować i słychać będzie sygnał
dźwiękowy. Palnik gazowy się wączy. Sygnał dźwiękowy wyłączy się po przyciśnięciu
dowolnego przycisku; po upływie jednej minuty sygnał wączy się samoczynnie.
Zmiana nastawionej wartości
Dotknąć należy przycisk sensoryczny i przytrzymać go na około 2 sekundy. Na
ekranie ukażą się symbole "+" i "–". Teraz można będzie zmienić ustawienia.
Wyłączenie przed upływem uprzednio nastawionego czasu
W przypadku wcześniejszego wączenia funkcji czasowej, dopływ gazu zostanie odcięty.
Dopływ gazu bądź palnik można wączyć na kilka sposobów:
po przyciśnięciu przycisku "–" i ustawieniu wartości na "00";
lub
po jednoczesnym przyciśnięciu przycisków "+" i "–" oraz przytrzymaniu ich przez około 2
sekundy.
Wartość zostanie nastawiona na 00.
Przytrzymując przyciski sensoryczne na 2 sekundy, wówczas ustawienie zostanie
anulowane.
OSTRZEŻENIE: W razie przerwy w dostawie zasilania energią elektryczną, funkcja
czasowa bądź zegar programujący zostaną wączone, ale płomień będzie się dalej
palić.
Zapalanie i sposób
sterowania palnikami
Wskazówki dla u
żytkownika
Niniejsze urządzenie można użytkować jedynie zgodnie z jego przeznaczeniem, do
przygotowywania potraw dla potrzeb gospodarstwa domowego. Użytkowanie urządzenia w
jakichkolwiek innych celach jest niedozowolne i przedstawia zagrożenie. Producent nie
odpowiada za jakąkolwiek szkodę, która nastałaby na skutek nieodpowiedniego lub
nierozważnego użytkowania urządzenia.
Sterowanie palnikami
Jeżeli palniki nie były używane przez jakiś czas, należy odczekać kilka sekund zanim się
je zapali, aby z przewodów uszło ewentualne powietrze, które mogło się tam zgromadzić.
Palniki niniejszej płyty kuchennej wyposażone są w automatyczny system zapalania. W
celu zapalenia palnika gazowego należy przycisnąć odpowiednie pokrętło palnika i
przekręcić je do pozycji, oznaczonej mą gwiazdką. Urządzenie do zapalania używa
świecy zapłonowej.
Jeśli gaz nie zapali się w ciągu 5 sekund, pokrętło należy ponownie obrócić do pozycji
wyjściowej 0 i powtórzyć procedurę; jeżeli świeca zapłonowa do gazu nie działa z
jakiegokolwiek powodu, np. z powodu przerwy w dostawie prądu lub wilgotności świec
zapłonowych, wówczas gaz można zapalić również za pomocą zapałki lub zapalarki do
gazu.
W przypadku modeli urządzeń z zabezpieczeniem przeciwwypływowym (odcinającym
dopływ gazu w przypadku, gdy ogień na palniku zgasłby samoczynnnie z jakiejkolwiek
przyczyny), palniki zapala się w ten sam sposób, jak to opisano powyżej, z tą żnicą, że
po zapaleniu palnika, pokrętło należy przytrzymać dociśnięte jeszcze przez około 5
do 6 sekund. W ten sposób umożliwi się wystarczające nagrzanie i aktywację
urządzenia zabezpieczającego oraz umozliwi stabilizację płomienia.
Wysokośćomienia można regulować dowolnie, pomiędzy najwyższym i najniższym
stopniem mocy. Nie zaleca się ustawiania płomienia w pozycji pomiędzy wysokim
płomieniem a 0. W tym obszarze płomień jest niestabilny i może zgasnąć.
OSTRZEŻENIE: Po zakończeniu czyszczenia powierzchni płyty kuchennej należy
sprawdzić, czy palniki są dobrze ustawione na swoich pozycjach i nie przeszkadzają
w działaniu iskrownika.
Najlepsze rezultaty gotowania na palnikach gazowych osiąga się, stosując naczynia z
płaskim dnem, których średnica odpowiada średnicy bądź wielkości użytkowanego palnika.
W przypadku garnków o mniejszej średnicy niż średnica palnika (naczynia do parzenia
kawy, czajniczki do herbaty itp.), należy moc palnika dostosować tak, aby płomień nie
sięgał poza krawędź dna naczynia. Stosowanie naczyń z wklęym lub wypukłym dnem nie
jest zalecane.
UWAGA! Jeśli płomień palnika samoczynnnie zgaśnie, za pomocą pokrętła palnik
należy wyłączyć i odczekać przynajmniej 1 minutę, zanim ponowi się próbę
zapalenia palnika.
Aby wączyć palnik i zamknąć dopływ gazu, pokrętło zaworu gazowego należy obrócić
82
do pozycji wyłączenia ‘OFF’ (
).
UWAGA: Podczas użytkowania gazowej płyty kuchennej do pomieszczenia, w którym się
znajduje, uwalniają się ciepło, wilgoć i produkty spalania. Należy zadbać o wystarczającą
wentylację w pomieszczeniu (kuchni), szczególnie podczas użytkowania urządzenia.
Otworzyć należy naturalne drogi wentylacyjne lub zamontować mechaniczne urządzenie
wentylacyjne (mechaniczny wyciąg kuchenny bądź wentylator).
Intensywne użytkowanie urządzenia przez dłuższy czas wymaga dodatkowej wentylacji, na
przykład otwarcia okien, lub bardziej skutecznej wentylacji, na przykład bardziej
intensywnej wentylacji mechanicznej (wyciąg kuchenny).
UWAGA: Podczas użytkowania urządzenia niektóre dostępne jego elementy mocno się
nagrzewają, dlatego należy uważać, aby małym dzieciom uniemożliwić dostęp do
urządzenia.
UWAGA: Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do gotowania. Nie należy używać go w
jakimkolwiek innym celu, np. do ogrzewania pomieszczeń.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Do czyszczenia urządzenia nie należy stosować stacji parowej, ponieważ para
mogłaby przedostać się do komponentów elektrycznych i spowodować zwarcie
elektryczne.
Urządzenie należy czyścić regularnie, najlepiej po każdym użytkowaniu, gdy
powierzchnia płyty kuchennej się całkowicie ochłodzi.
Aby po zakończeniu czyszczenia uniknąć zacieków z wody i osadu kamienia kotłowego,
wszystkie powierzchnie, które uprzednio zostały wyczyszczone wodą, należy wytrzeć
miękką suchą ściereczką.
Wykipiałe jedzenie bądź płyny mogą spowodować zmianę koloru palników i ich części,
jak również nierdzewnej kratki nadpalnikowej, na której stawiane są naczynia. Dlatego
zaleca się, aby plamy tego typu usuwać jak najszybciej.
Do czyszczenia zewnętrznych powierzchni urządzenia nie należy nigdy stosować
poniższych środków, ponieważ można nimi uszkodzić te powierzchnie:
środków czyszczących, zawierających sodę, substancje alkaliczne, amoniak, kwasy lub
chlorki;
środków czyszczących, zawierających usuwacze kamienia kotłowego;
usuwaczy plam lub rdzy;
żrących lub szorujących środków czyszczących, jak np. detergenty w
formie proszku lub
mleczka;
środków czyszczących na bazie rozpuszczalników;
płynów do mycia naczyć;
środków czyszczących do czyszczenia grila lub piekarnika;
środków czyszczących do mycia szyb;
twardych, szorujących szczotek lub gąbek, jak np. chropowate gąbki do mycia garnków
gobice za lonce, szczotek lub gąbek, którymi uprzednio czyszczono z użyciem żrących
lub szorujących środków czyszczących;
ostrych lub spiczastych przedmiotów (ponieważ mogą one uszkodzić uszczelkę
pomiędzy ramą płyty a blatem roboczym).
Powierzchnie z blachy
nierdzewnej
Powierzchnie z blachy nierdzewnej należy czyścić ściereczką z mikrofibry, roztworem
ciepłej wody i delikatnego środka myjącego, który należy rozprowadzać miękką gąbką.
Trudne do usunięcia i przypalone zabrudzenia należy najpierw namoczyć i pozostawić, aż
się odpowiednio rozmoczą. Na końcu powierzchnię należy wytrzeć suchą miękką
ściereczką.
W razie konieczności do czyszczenia ramy z blachy nierdzewnej można stosować
specjalny środek czyszczący do blachy nierdzewnej. Przyciskać należy równomiernie i w
kierunku wzoru na powierzchni.
Po czyszczeniu powierzchnię można nasmarować specjalnymi środkami do pielęgnacji
powierzchni nierdzewnych, dzięki którym utrzymuje się ładny i wypielęgnowany wygląd
urządzenia oraz zapobiega się ponownemu zabrudzeniu. Miękką ściereczką należy
rozprowadzić małe ilości środka, stosując się do zaleceń producenta, podanych na
opakowaniu danego środka pielęgnacyjnego.
83
Oznaczenia
Wzór na płycie kuchennej może się zetrzeć z powodu zabrudzeń (np. jedzeniem lub
płynami, zawierającymi sol, olej z oliwek itp.), dlatego substancje te należy natychmiast
usunąć bądź oczyścić. Jakiekolwiek zabrudzenia najlepiej jest bezzwłocznie usuwać.
W miejscu wytłoczonych oznaczeń nie należy stosować środków czyszczących do
czyszczenia powierzchni nierdzewnych, gdyż w ten sposób usuniete zostaną same
oznaczenia.
Kratka nadpalnikowa i
pokrętła zaworów gazowych
Kratki nadpalnikowej nie należy myć w zmywarce.
Kratkę należy zdjąć. Kratkę nadpalnikową i pokrętła zaworów gazowych należy czyścić z
użyciem ciepłej wody z dodatkiem małej ilości płynu do mycia naczyń, miękką gąbką.
Trudne do usunięcia i przypalone zabrudzenia należy najpierw namoczyć i pozostawić, aż
się odpowiednio rozmoczą. Na końcu należy wytrzeć suchą miękką ściereczką.
Palniki gazowe
Żadnych elementów palnika nie należy myć w zmywarce.
Palnik należy przed czyszczeniem rozebrać i wyczyścić ręcznie z użyciem ciepłej wody z
dodatkiem małej ilości płynu do mycia naczyń, miękką gąbką.
Części palnika, których nie można zdjąć, należy jedynie wytrzeć wilgotną ściereczką.
Świecę zapłonową i czujnik zabezpieczenia przeciwwypływowego należy ostrożnie i
dokładnie wyczyścić wilgotną ściereczką.
Świeca zapłonowa nie powinna być wilgotna, gdyż nie będzie działać.
Po wyczyszczeniu wszystkie powierzchnie należy wytrzeć do sucha czystą ściereczką.
Zadbać należy, aby otwory płomieniowe, znajdujących się w koronie palnika, były
całkowicie czyste i drożne oraz suche.
Powierzchnia pokrywy palnika z czasem utraci pierwotny blask i stanie się matowa. To
zjawisko jest zajwiskiem zupełnie normalnym i w żaden sposób nie wpływa na
funkcjonowanie płyty kuchennej.
Powierzchnia
witroceramiczna
Ochłodzoną powierzchnię witroceramiczną należy czyścić po każdym użytkowaniu,
ponieważ przy następnym korzystaniu z niej nawet najmniejsze zabrudzenie przypali się
do gorącej powierzchni.
Do codziennej konserwacji powierzchni witroceramicznej należy stosować specjalne środki
pielęgnujące, tworzące zapobiegający zabrudzeniom filtr ochronny.
Przed każdorazowym użytkowaniem z powierzchni witroceramicznej oraz z dna naczynia
należy usunąć kurz lub ewentualne inne ciała obce, które mogłyby porysować
powierzchnię (Rysunek 1).
Uwaga: używając druciaka, gąbek do czyszczenia i proszków do szorowania można
porysować powierzchnię. Uszkodzić można ją wnież, stosując silnie działające
rozpylacze i nieodpowiednie płynne środki czyszczące (Rysunek 1 i Rysunek 2).
Wzór może się zetrzeć z powodu stosowania silnie działających lub szorujących środków
czyszczących bądź uszkodzonych denek naczyń (Rysunek 2).
Mniejsze zabrudzenia należy usunąć wilgotną miękką ściereczką, a następnie
powierzchnię wytrzeć do sucha (Rysunek 3).
Zacieki po wodzie należy usuwać za pomocą delikatnego roztworu octu, którym nie należy
jednak wycierać listwy wykończeniowej (dotyczy niektórych modeli), ponieważ straci ona
połysk.
Nie należy stosować silnie działających rozpylaczy i środków usuwających wapienny osad
(Rysunek 3).
Większe zabrudzenia należy usuwać przy pomocy specjalnych środków do czyszczenia
powierzchni witroceramicznych. Należy się przy tym stosować do zaleceń producenta
środka czyszczącego. Należy uważać, aby po wyczyszczeniu dokładnie usunąć środek
czyszczący, ponieważ pozostałości środków czyszczących mogą po nagrzaniu sięl
grzejnych uszkodzić powierzchnię witroceramiczną (Rysunek 3).
Trudne do usunięcia i przypalone zabrudzenia należy usuwać za pomocą skrobaczki.
Należy przy tym uważać, aby plastykowa rączka skrobaczki nie dotykała gorącej
powierzchni płyty kuchennej (Rysunek 4). Posługując się skrobaczką należy uważać, aby
się nie skaleczyć!
Cukier i żywność zawierająca cukier mogą trwale uszkodzić powierzchnię witroceramiczną
(Rysunek 5), dlatego cukier i produkty zawierające cukier należy od razu usuwać za
Rysunek 1
Rysunek 2
Rysunek 3
Rysunek 4
84
Rysunek 5
pomocą skrobaczki z powierzchni witroceramicznej, mimo tego że płyta jest jeszcze gorąca
(Rysunek 4).
Zmiana koloru powierzchni witroceramicznej nie wpływa na działanie i stabilność
powierzchni. Najczęściej zmiana koloru jest skutkiem przypalonych, pozostałych na
powierzchni resztek żywności bądź może ją spowodować dno naczynia (na przykład
aluminiowe lub miedziane), co jest bardzo trudne do całkowitego usunięcia.
Uwaga: Wszystkie omówione powyżej problemy są ównie natury estetycznej i nie
wpływają bezpośrednio na funkcjonalność urządzenia, a ich usunięcie nie jest objęte
gwarancją.
SPECJALNE OSTRZEŻENIA I USUWANIE BŁĘDÓW
Ważne
Wszelkich napraw, dokonywanych w okresie o
bjętym gwarancją, może się podjąć
wyłącznie upoważniony przez producenta serwis.
Przed rozpoczęciem naprawy, płytę kuchenną należy obowiązkowo odłączyć z sieci
elektrycznej, a mianowicie wączając wyłącznik instalacyjny lub wyciągając z gniazdka
wtyczkę kabla przyłączeniowego.
Nieupoważnione ingerencje i naprawy płyty kuchennej mogą stanowić
niebezpieczeństwo porażenia prądem i zwarcia elektrycznego, dlatego nie należy ich
wykonywać. Prace tego typu powinien wykonać fachowiec lub pracownik serwisu.
W przypadku mniejszych zakłóceń w działaniu urządzenia, należy w niniejszej instrukcji
sprawdzić, czy przyczyn nie możnaby jednak było usunąć samemu.
Usługi punktu serwisowego w czasie trwania gwarancji nie są bezpłatne, jeśli urządzenie
nie działa z powodu nieprawidłowego użytkowania.
Niniejszą instrukcję obsługi należy zachować, aby można z niej było w dowolnym
momencie skorzystać; w chwili, gdy urządzenie zmienia właściciela, instrukcja obsługi
powinna być wraz z urządzeniem przekazana nowemu właścicielowi.
Poniżej przedstawiamy kilka rad dotyczących usuwania zakłóceń, powstałych podczas
działania urządzenia.
Problem Możliwa przyczyna Usunięcie zakłócenia
Palniki nie palą się
równomiernie.
Płomień jest
nierównomierny z powodu
złego wyregulowania
gazu.
Fachowiec powinien
sprawdzić ustawienie gazu!
Płomień palnika nagle
się zmieni.
Źle ułożone części
palnika.
Należy prawidłowo zestawić
części palnika.
W celu zapalenia
palników, trzeba dłużej
przytrzymać kurek do
sterowania palnikami.
Źle ułożone części
palnika.
Należy prawidłowo zestawić
części palnika.
Płomień gaśnie po
zapaleniu.
Zbyt krótkie
przytrzymanie
pokrętła.Niewystarczające
dociskanie pokrętła.
Pokrętło należy dłużej
przytrzymać.
Przed zwolnieniem, pokrętło
należy mocniej docisnąć.
Kratka nadpalnikowa wokół
palnika
zmieniła kolor.
Normalne zjawisko,
spowodowane wysoką
temperaturą.
Kratkę nadpalnikową należy
wyczyścić środkiem do
czyszczenia
metali.
Działanie elektryczności
płyty kuchennej jest
nieprawidłowe.
Zepsuty bezpiecznik.
Bezpiecznik należy
sprawdzić w skrzynce z
bezpiecznikami i
w razie potrzeby wymienić.
Zapalarka elektryczna
przestała działać.
Resztki jedzenia lub
środków czyszczących
znajdują się pomiędzy
świecą zapłonową a
palnikiem.
Należy udrożnić i delikatnie
wyczyścić przestrzeń
pomiędzy świecą zapłonową
a palnikiem.
85
Pokrywy palników
wyglądają nieestetycznie.
Zwykłe zabrudzenie.
Pokrywy
palników należy wyczyścić
środkiem do czyszczenia
metali.
Jeśli usterki, mimo uwzględnienia wyżej przedstawionych wskazówek, nie uda się
poprawić, należy wezwać najbliższy punkt serwisowy.
Usuwanie ędów lub uszkodzeń bądź reklamacji, powstałych na skutek nieprawidłowego
użytkowania, sterowania lub podłączenia urządzenia, nie podlega gwarancji. Koszty
naprawy urządzenia kryje wówczas użytkownik.
Producent stara się nieprzerwanie ulepszać swoje produkty. Z tego też powodu tekst
i/lub ilustracje w niniejszej instrukcji obsługi mogą ulegać zmianom bez uprzedniego
powiadomienia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Gorenje GKTG6SY2B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi