Electrolux EKK5020 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchenka gazowo-elektryczna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
EKK 5020
2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w której
podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń gazowych
z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
wę
gla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych
lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż
mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jes
t
użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji
obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie należy
używać plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być zasłonięty,
gdyż zapewnia prawidłową wentylację komory
piekarnika.
Piekarnik należy wyłączyć przed wyj
ęciem
filtra. Po oczyszczeniu filtra należy włożyć go
na miejsce, postępując zgodnie ze
wskawkami zawartymi w instrukcji obsługi.
3
W pobliżu kuchni nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno traktować
tak, jak innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
4
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
-
Przed pierwszym użyciem
-
Bezpieczeństwo dzieci
Piekarnik elektryczny
-
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
-
Pokrętło termostatu
-
Pieczenie tradycyjne
-
Pieczenie na grillu
-
Wskazówki praktyczne
-
Zegar LED z minutnikiem
-
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
5
5
6
6
7
8
9
11
12
12
12
13
13
14
15
15
16
18
20
22
24
25
26
27
27
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
5
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
DANE TECHNICZNE
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
850 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta
Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,10(2,00/1,90) kW
2,10(2,00/1,90) kW
2,90(2,60/2,50) kW
1,00(1,00/0,85) kW
0,6 W
Piekarnik
Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Zegar LED
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
2 W
45,7 dB
ręczne
Moc całkowita piekarnika 2927 W
Zasilanie
Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria
Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki
2927,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego
została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki
przez osobę nieuprawnioną.
6
INSTALACJA
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne pochodzące
od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w ścianach
zewnętrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli kuchennych,
ale nie wyższych niż górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w przypadku
konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są zgodne
z danymi umieszczonymi na tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
USTAWIENIE
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek).
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Odległość między kuchnią, a sąsiadującymi
meblami oraz ścianą musi wynosić co najmniej 2
cm.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki regulacyjne (z
przodu i z tyłu podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
2 cm
2 cm
62 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
7
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i niezgodnej
z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania 230V,
50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na stałe,
zgodnie z obowiązującymi przepisami, przez
uprawnioną osobę.
L1 N(L2) PE
230V ~
brązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
UWAGA:
Przewód uziemiający powinien być 2cm
dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik
(w przypadku podłączenia stałego) jest
łatwo dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
8
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA GAZEM
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na tabliczce znamionowej.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie innych
typów gazu”. W celu uzyskania maksymalnej
wydajności i minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu zasilającego
odpowiada ciśnieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce, należy
zamontować regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne podłączenia)
np. Przy użyciu rur stalowych instalacyjnych lub
rur miedzianych. Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomoc
ą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy jest
to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko ostrych
krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub zużycia
na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wzi
ąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach
i wzdłuż przewodu, stwardnienie przewodu;
przewód musi utrzymywać swoją naturalną
elastyczność, obejmy mocujące nie mogą być
zardzewiałe; czas używania przewodu nie
może przekraczać okresu gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z wymienionych
okoliczności, nie wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji gazowej
oraz przewód zasilający nie dotykają żadnego z
elementów kuchni zaznaczonych na rysunku (oraz
wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć sztywnych
przewodów podłączeniowych, postępując zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
9
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w
przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą z
mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,90
2,60
2,50
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,80
1,12
0,75
0,38
0,405
0,261
-
-
-
0,182
Średni
2,10
2,00
1,90
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,50
0,96
0,65
0,30
0,293
0,200
-
-
-
0,138
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,05
0,70
0,43
0,25
0,140
0,100
-
-
-
0,062
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu.
10
Wymiana dysz palników nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz do
odpowiedniego rodzaju gazu (średnica dyszy jest
oznaczona w mm, na korpusie dyszy)
Przed rozpoczęciem zmiany dysz należy
ODŁĄCZYĆ kuchenkę od zasilania
elektrycznego I upewnić się, że wszystkie
pokrętła znajdują się w położeniu
WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy płomień jest stabilny.
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
11
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
PANEL STERUJĄCY
3
2
4
9
1
5
6
7 8
PIZZA FUNCTION
EKK5020
1. Pokrętło tylnego lewego palnika
2. Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
3. Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
4. Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
5. Zegar elektroniczny
6. Termostat piekarnika
7. Lampka kontrolna termostatu piekarnika
8. Lampka kontrolna
9. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
1
2
4
3
1. Tylny lewy palnik (pomocniczy)
2. Przedni lewy palnik (duży)
3. Przedni prawy palnik (średni)
4. Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B.
Taca
C.
Wentylator
C
A
B
12
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję
“290”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając
grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na
tabliczce znamionowej kuchni (z lewej strony, po
otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki
jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to,
nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi,
aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 290°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI
Blokada drzwi
Blokada utrudnia otwarcie drzwi kuchenki przez
dzieci.
Aby otworzyć drzwi należy podnieść dźwignię i
jednocześnie pociągnąć drzwi do siebie.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku, pokrywa
kuchni powinna być podniesiona, aby
uniknąć przegrzania.
13
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Piekarnik
Listwy boczne piekarnika można wyjmować. Są
one umieszczone z lewej i prawej strony
piekarnika, na czterech poziomach. W tylnej
ściance znajduje się wentylator z grzałką
pierścieniową.
Funkcje piekarnika
Po włączeniu funkcji piekarnika lampka
kontrolna zostanie podświetlona sygnalizując
rozgrzewanie. Lampka zgaśnie po osiągnięciu
zadanej temperatury (w trakcie pracy zapala się
i gaśnie, co świadczy o kontrolowaniu
temperatury). Aby zmienić funkcję piekarnika
należy obrócić pokrętło w prawą stronę i ustawić
w odpowiednim położeniu (symbol funkcji –
patrz poniżej).
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0
- Wyłączony
Oświetlenie piekarnika
Pieczenie tradycyjne
– włączona górna i
dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych potraw,
które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
Szybkie nagrzewanie –
włączona grzałka
grilla i dolna grzałka. Rozgrzanie piekarnika do
200°C potrwa ok. 9-10 minut. Polecamy do
rumienienia wierzchu dań.
Grill –
włączona grzałka grilla i górna
grzałka.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Turbo grill –
włączona grzałka grilla, górna
grzałka oraz wentylator.
Uwaga: maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 230°C.
Funkcja Pizza –
nagrzewanie z nawiewem
(włączony jest wentylator oraz grzałka
pierścieniowa), dodatkowo jest włączona dolna
grzałka.
Termoobieg –
włączony jest wentylator,
grzałka pierścieniowa oraz dolna i górna
grzałka.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
14
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło
piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 290°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc
można wybrać poziom temperatury pomiędzy
tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
Opis funkcji termoobiegu
Górna i dolna grzałka oraz grzałka
pierścieniowa ogrzewają powietrze. Wentylator
rozprowadza je wewnątrz piekarnika.
Ciepło jest przenoszone szybko i efektywnie, co
pozwala także na obniżenie temperatury
pieczenia w porównaniu do tradycyjnego
nagrzewania dolną i górną grzałką. Można
obniżyć temperaturę o 15-20%, jeśli przepis
podaje temperaturę pieczenia pomiędzy 160ºC,
a 225ºC. Im wyższa temperatura podana w
przepisie, tym bardziej możemy ją obniżyć
używając tej funkcji piekarnika. Dla temperatury
pieczenia powyżej 225°C lepiej jest wybrać
tradycyjne nagrzewanie dolną i górną grzałką.
Termoobieg
Czas pieczenia zostanie skrócony. Można piec
produkty jednocześnie na dwóch lub trzech
tacach. Może się jednak zdarzyć, że chleb lub
bułki nie zrumienią sięwnomiernie, zwłaszcza
gdy ciasto dobrze nie wyrosło.
Termoobieg
Polecamy pieczenie z użyciem tej funkcji, gdy
potrawy znajdują się na kilku poziomach
jednocześnie, np. Kulki mięsne i kompletne
posiłki (przystawka, danie główne i deser).
Należy pamiętać o wyborze potraw, które
wymagają jednakowej temperatury. Jesli
potrawy potrzebują róznego czasu pieczenia,
należy je wkładać w odpowiedniej kolejności do
piekarnika.
15
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy.
Zachować ostrożność i nie dotykać grzałek
wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE
stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE
używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu, zwłaszcza
przy wkładaniu potraw do rozgrzanego
piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte
.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL, a następnie obrócić pokrętło termostatu
na maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić
na efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do
grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego
grubości.
16
Wskazówki praktyczne
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
bezpośrednio żadnych naczyń lub
przykrywać folią aluminiową. Blokowanie
przepływu ciepła z dołu może
spowodować przegrzanie i uszkodzenie
emalii piekarnika. Piekarnik nagrzewa się
w czasie pracy: NIE POZWALAĆ
DZIECIOM NA PRZEBYWANIE W POBLIŻU
WŁĄCZONEGO URZĄDZENIA BEZ
NADZORU.
Taca do pieczenia może się lekko odkształcać
pod wpływem wysokiem temperatury lub
nierównomiernego rozłożenia produktów (np.
pizza). Kształt tacy zostanie przywrócony po jej
ostygnięciu.
Które funkcje są właściwe dla danej
potrawy? Prosimy o zapoznanie się z
poniższymi wskazówkami, aby efektywnie
korzystać z piekarnika:
Pieczenie
5 minut przed końcem pieczenia ciast należy
sprawdzić stopień upieczenia posługując się np.
drewnianym patyczkiem. Można wtedy
przedłużyć lub zakończyć pieczenie. Materiał,
kolor, kształt i rozmiar naczyń oraz przepis mają
wpływ na końcowy efekt pieczenia. Pieczenie z
użyciem dolnej/górnej grzałki zapewnia
równomierne rumienienie potrawy.
Gotowanie
Polecamy do przygotowywania potraw na jednym
poziomie.
17
Pieczenie
Funkcje nagrzewania dolną/górną grzałką oraz
termoobieg nadają się do pieczenia potraw.
Kawałki wołowiny (np. polędwica) pozostaną
soczyste, gdy będą pieczone w temperaturze
125ºC. Jednakże czas pieczenia będzie nieco
dłuższy, niż w przypadku pieczenia w wyższej
temperaturze. Mięso należy umieścić w
odpowiednio dużym naczyniu, które pomieści
pieczeń i naturalne soki z mięsa. Używać
dużych, żaroodpornych naczyń do pieczenia
kawałków szynki (która jest zazwyczaj bardzo
soczysta). Ostrożnie wyjmować naczynia z
piekarnika. W przypadku pieczenia w
specjalnych foliowych rękawach lub torebkach
należy wyciąć otwór w rogu (lub na górze) przed
włożeniem do piekarnika. Zmniejszy to ryzyko
poparzenia przy otwieraniu torby (gorąca para).
Pieczenie na grillu
Uwaga: można wybrać maksymalnie 230ºC
przy użyciu tej funkcji.
Rozmiar, kształt, ilość produktu oraz zawartość
tłuszczu (a nawet wstępna temperatura mięsa)
wpływa na efekt i wymagany czas pieczenia na
grillu. Ryby, drób, cielęcina i wieprzowina nie
zrumienią się tak mocno, jak wołowina i
dziczyzna. Kolor potrawy może wzmocnić olej
roślinny i / lub przyprawy. Należy jednak
pamiętać, że wierzch potrawy może się wtedy
lekko przypalić.
Odradzamy pieczenie na grillu produktów
dopiero co wyjętych z chłodziarki. Należy
odczekać, osuszyć powierzchnię mięsa,
rozłożyć na ruszcie i przyprawić. Na niższy
poziom należy wsunąć tacę wyłożoną filią
,
aby tłuszcz mógł do niej spływać w trakcie
pieczenia. Kotlety wieprzowe, steki i ryby
należy ułożyć na wyższym poziomie,
natomiast mięso (np. żeberka) należy ułożyć
na niższym poziomie.
Wybrać funkcję oznaczoną symbolem i
temperaturę (
maksymalnie 230ºC
). Rozgrzać
wstępnie piekarnik (3-5 minut). Kontrolować
pieczenie i obrócić przynajmniej raz w trakcie.
Zbyt długie pieczenie na grillu wysusza żywność i
zwiększa ryzyko przypalenia. Podczas pieczenia
na grillu drzwiczki piekarnika powinny być
zamknięte.
Turbo grill
Uwaga: można wybrać maksymalnie 230ºC
przy użyciu tej funkcji.
Przy użyciu funkcji turbo grilla produkty będą
upieczone szybciej i mocniej zrumienione. Grzałka
grilla rumieni produkt, a ciepłe powietrze jest
rozprowadzane przez wentylator. Polecamy
zwłaszcza do pieczenia dużych kawałków mięsa,
takich jak szynka – będzie równomiernie
zrumieniona.
18
Szybkie nagrzewanie (Rumienienie)
Polecamy do zapiekania potraw, tostów itp. Można
także używać do wstępnego rozgrzewania piekarnika,
przed wyborem innej funkcji. Po osiągnięciu zadanej
temperatury można wybrać inną funkcję. Osiągnięcie
200°C zajmie ok. 9-10 minut. Nie nadaje się do
szybkiego pieczenia np. ciasteczek lub ciast
bezowych.
Funkcja pizza
Dolna grzałka dostarcza ciepłe powietrze do
postawy dania (pizza, quiche lub ciasto owocowe), a
wentylator rozprowadza ciepłe powietrze także do
wierzchu potrawy lub nadzienia.
Aby uzyskać dobre rezultaty pieczenia należy
wkładać potrawę na niższy poziom.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
, Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu
pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a wskaźnik
LED
pulsuje. W trakcie pulsowania wskaźnika
można zmienić czas posługując się przyciskami
i
.
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona do
pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego wciśnięcia
przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w każdej
chwili. Należy wciskać przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik
zacznie pulsować, a następnie ustawić
aktualną godzinę.
19
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć kilkakrotnie, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy ustawić
zakres czasu używając przycisków „
” i „ ”.
Ustawiony czas będzie wyświetlony, a wskaźnik LED
, który poprzednio pulsował, będzie podświetlony
stale. Po upływie ustawionego czasu rozlega się
alarm akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć alarm I pulsowanie
należy wcisnąć jeden z przycisków, wskaźniki LED
zgasną, a na wyświetlaczu pojawi się aktualna
godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy kilkakrotnie
wcisnąć przycisk trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić pożądany czas
trwania funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”. Czas zostanie
wprowadzony do pamięci po upływie ok. 5 sekund, a
wskaźnik LED
będzie podświetlony stale. Na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina. Po
upływie ustawionego czasu funkcji rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając
jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie
ustawić czas zatrzymania pracy (ramka pomiędzy
aktualną godziną + 1 minuta oraz aktualna godzina –
1 minuta) wciskając przyciski „plus” i „minus”.
Wprowadzony czas zostanie zachowany po upływie
ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje
podświetlony stale. Na wyświetlaczu pojawia się
aktualna godzina. Po osiągnięci ustawionego czasu
funkcja zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając
jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
20
TABELE PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Funkcja pizza
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Ciasto drożdżowe z jabłkiem 3 - 165-175 40-45
Ciasto z jabłkami 1+3 - 165-175 45-50
Biszkopt 3 - 145-155 45-50
Pizza 2/1+3 - 190-200 20-25
Kurczak (cały) 2 - 165-175 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 165-175 35+35
Quiche Lorraine 1/2 10-12 200-220 20-30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK5020 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi