Electrolux EKC511500W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKC511500W
Kuchnia elektryczna
Стъкло керамична печка
Šporet sa keramičkom pločom
Instrukcja obsługi
Книга с инструкции
Uputstvo za upotrebu
3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego
produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego będzie
dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux
jest oferowanie klientom bogatego
wyboru wysokiej jakości produktów,
które pomogą uczynić Twoje życie
jeszcze bardziej wygodnym. Ich
przykłady znajdziesz na okładce
niniejszej instrukcji obsługi. Zachęcamy
do przeczytania niniejszej instrukcji tak,
aby optymalnie wykorzystać wszystkie
zalety Twojego nowego urządzenia. Z
pewnością docenisz jego zalety i
wygodę użytkowania. Powodzenia!
Welcome to the world of Electrolux
Thank you for choosing a first class
product from Electrolux, which
hopefully will provide you with lots of
pleasure in the future. The Electrolux
ambition is to offer a wide variety of
quality products that make your life
more comfortable. You find some
examples on the cover in this manual.
Please take a few minutes to study this
manual so that you can take advantage
of the benefits of your new machine.
We promise that it will provide a
superior User Experience delivering
Ease-of-Mind. Good luck!
4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu. Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania kuchni. W przypadku
sprzedaży urządzenia należy pamiętać
również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
Instalacja
Kuchnia musi zostać zainstalowana
przez uprawnionego technika,
zgodnie ze wskazówkami producenta
urządzenia.
Naprawy urządzenia mogą być
dokonywane wyłącznie przez personel
autoryzowanych serwisów.
Kuchnia jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas jej przenoszenia
lub przesuwania.
Przed rozpocz
ęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Upewnić się, że parametry sieci
elektrycznej są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej kuchni.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy i pozostaje gorąca przez jakiś
czas. Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu
garnków i naczyń z kuchni.
Podczas korzystania z kuchni
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w
warunkach gospodarstwa
domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują
się w pozycji „OFF” (wyłączony),
kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały
przytrzaśni
ęte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na
oleju lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany
olej może się zapalić.
5
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Przed wyjęciem filtra tłuszczowego
należy wyłączyć piekarnik. Po
umyciu filtra należy włożyć go na
miejsce, zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsługi.
Nie używać płyty jako powierzchni
roboczej lub blatu do
przechowywania naczyń I
produktów.
Nie włączać pól grzejnych płyty,
jeżeli nie ma na nich garnków (lub
są puste).
Szklana powierzchnia ceramiczna
jest trwa
ła i niewrażliwa na
wahania temperatury. Należy
jednak zwracać uwagę, aby ostre i
ciężkie przedmioty nie upadły na
płytę, gdyż szkło może się rozbić.
Nie używać garnków żeliwnych lub
naczyń ze zniszczonym dnem
(szorstkim lub porysowanym).
Podczas przesuwania naczyń
można porysować powierzchnię
płyty.
Zwrócić uwagę, aby płyny
zawierające kwasy (ocet, sok z
cytryny, środek do usuwania
kamienia) nie przedostały się na
ramkę płyty. Mogą powstać trwałe
plamy.
Jeżeli cukier (lub potrawy
zawierające cukier) dostaną się na
rozgrzane pole grzejne, należy je
natychmiast usunąć skrobaczką
(gdy pole jest jeszcze gorące).
Substancje oraz materiały, które
mogą ulec stopieniu (plastik, folia
aluminiowa itp.) należy
przechowywać z dla od ceramicznej
powierzchni płyty. Jeżeli jednak
dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię
płyty używając skrobaczki.
Używać naczyń z płaskimi dnami,
bez ostriach krawędzi, które
mogłyby porysować powierzchnię
płyty.
Na poplach grzejnych kuchni oraz
w piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tył
u, w środkowej części płyty) nie
może być zasłonięty, gdyż
zapewnia prawidłową wentylację
komory piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym. Użytkownikowi nie
wolno samodzielnie wykonywać
napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia. Oddać je do
punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
6
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
Przed pierwszym użyciem
- Pokrętło funkcji piekarnika
- Pokrętło termostatu
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Rozmrażanie
Pola grzejne
Naczynia
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
7
8
8
9
11
12
13
14
14
15
16
17
17
19
21
23
24
24
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
7
Dane techniczne
EKC511500W
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
858-868 mm
500 mm
600 mm
45 litres
Płyta Pole grzejne, przednie lewe
Pole grzejne tylne lewe
Pole grzejne przednie prawe
Pole grzejne tylne prawe
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Napięcie grzałki
230 V ~ 50 Hz
Moc płyty 6000 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Żarówka piekarnika
Zegar
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
żarówka 25W typ E14
mechaniczny
45,7 dB(A)
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1960 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230/400 V
~50 Hz
Akcesoria Ruszt
Blacha do pieczenia
emaliowana
Moc kuchenki
7960 W
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw UE:
73/23 - 90/683 ; (dyrektywa o niskich napięciach) wraz ze zmianami,
89/336 (kompatybilność elektromagnetyczna)
93/68 (bezpieczeństwo elektryczne) wraz ze zmianami.
8
Instalacja
Wszystkie czynności związane z
instalacją urządzenia muszą być
wykonane przez
WYKWALIFIKOWANEGO TECHNIKA,
zgodnie z obowiązującymi przepisami
i wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
Kuchenkę należy zainstalować zgodnie
z obowiązującymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa oraz
instalacji urządzeń elektrycznych (EN
60335-2-6). Kuchenka jest
przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z
serwisu, w przypadku konieczności
naprawy
Przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego, należy
sprawdzić czy parametry instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Kuchenka musi być uziemiona.
Ustawienie
Sąsiadujące meble lub urządzenia nie
mogą być wyższe od krawędzi
kuchenki. Kuchenka powinna być
ustawiona w kuchni.
Między kuchenką, a pochłaniaczem
należy zachować odstęp 69 cm (patrz
rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
powierzchni.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w żki
regulacyjne (z przodu i z tyłu
podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia,
wyrównać wysokość z sąsiadującymi
meblami oraz właściwie wypoziomować
kuchenkę.
60 cm
69cm
9
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy powierzyć
uprawnionemu technikowi
elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ
UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe
w wyniku instalacji nieprawidłowej i
niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230V; 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest
zgodne z parametrami instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia (patrz:
tabliczka znamionowa kuchenki).
Kuchenka jest dostarczona bez
przewodu zasilającego. Należy
zainstalować przewód zasilający o
parametrach wskazanych w tabeli nr
1.
W przypadku podłączenia stałego
należy zastosować wielobiegunowy
wyłącznik z rozwarciem styków min.
3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony
w odległości max 2 m od urządzenia
(musi być także łatwo dostępny po
zakończeniu instalacji).
Żółto-zielony przewód uziemiający nie
może być przerwany przez wyłącznik.
UWAGA: Przewód uziemiający
powinien być 2cm dłuższy niż
pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów
wskazanych na rysunku.
Przewód
zasilający
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać
obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka
znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku
podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę
ochronną w tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
skrzynki, zgodnie z tabelą nr 1;
10
Umocować zaciskiem;
Upewnić się, ze wartość
podłączenia jest zgodna z
parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę
ochronną w tylnej części kuchenki.
Tabela nr 1
Na
p
i
ę
cie 230V~ , 400V 3N~, 230V 3~, 400V 2N~
Rodzaj podłączenia Jedna faza
Trzy fazy (Y 3)
+ neutralny
Trzy fazy
Trzy fazy (Y 2)
+ neutralny
Podłączenie
przewodu do listwy
1 2 3 4 5
L1
N
3
L3 L1
4 5
N
L2
1 2
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
4 5
N
2 3
L2 L1
1
Napięcie sieciowe 230 V ~ 400 V 3N~ 230 V 3~ 400 V 2N~
Napięcie grzałek 230 V 230 V 230 V 230 V
Zabezpieczenie 35 A 3 x 16 A 3 x 20 A 2 x 25 A
Przewód 3 x 6 mm
2
5 x 2,5 mm
2
4 x 4 mm
2
4 x 4 mm
2
11
Obsługa
A. Szklano-ceramiczna płyta
do gotowania
B. Panel sterujący
C. Uchwyt drzwi
D. Drzwi piekarnika
E. Wyjmowana szuflada
F. Regulowana nóżka
B
A
C
D
F
E
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego pola
grzejnego
Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola
grzejnego
Zegar
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
12
G. Prowadnice
H. Ruszt
I. Wentylator
I
G
H
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez
wkładania żywności. W tym czasie
może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne,
jeżeli występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło
na pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Ostrożnie oczyścić ceramiczną
powierzchnię p
łyty przed pierwszym
użyciem.
Płytę należy czyścić regularnie, gdy jest
lekko ciepła lub już ostygła. Nie
dopuścić do przypalania
pozostawionych resztek żywności itp.
Powierzchnię ceramiczną należy
konserwować I czyścić tak jak
powierzchnie szklane. Nie używać
żrących detergentów i szorstkich
gąbek. Przy pierwszym włączeniu płyty
może wydzielać się charakterystyczny
zapach, spowodowany parowaniem
resztek wody.
Umyć akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia
znajduje się na tabliczce znamionowej
kuchni (dolna krawędź, po otwarciu
drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na
tabliczce znamionowej.
13
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia
się para. Piekarnik częściowo
odprowadza powstałą parę. Pomimo
to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi,
aby pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne
i nie świadczy o usterce urządzenia.
Aby zapobiec przebarwieniom, należy
regularnie wycierać powstałe krople
wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Nagrzewanie górną i dolną grzałką
włączona górna i dolna grzałka;
pieczenie tradycyjnych potraw, które
nie wymagają zmian temperatury w
czasie pieczenia. Jeżeli to konieczne,
rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Grill - Funkcji grilla nie można
używać jednocześnie z innymi
funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika
muszą być zamknięte podczas
pieczenia na grillu.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od
spodu.
Nagrzewanie z nawiewem
Ciepło jest przenoszone do produktu
dzięki ogrzewaniu powietrza i
rozprowadzaniu go przez wentylator
(znajdujący się w tylnej ściance
piekarnika).
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga:
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych
powierzchni.
14
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Temperaturę można ustawić w
zakresie od 50C do 250C.
Termostat kontroluje temperaturę
płynnie, więc można wybrać poziom
temperatury pomiędzy tymi, które są
wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest
odpowiednie do pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona,
aż piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że
termostat kontroluje temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika
zostanie podświetlona po
ustawieniu funkcji piekarnika, na
czas jej trwania.
Nagrzewanie tradycyjne
(górną i dolną grzałką)
Po włączeniu tej funkcji ciepło
dochodzi do potrawy zarówno z dolnej,
jak i górnej grzałki. Przydatne do
pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu
(quiche, tarta itp.). Potrawy zapiekane,
lasagne, które wymagają dodatkowego
rumienienia wierzchu można także
przygotowywać używając górnej i
dolnej grzałki.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
.
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do
pieczenia niektórych ciast oraz pizzy.
Można jej także używać do rumienienia
potraw takich jak quiche i tarty (aby
być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2,5 cm
pomiędzy wierzchem potrawy i grzałką.
W ten sposób osiągniecie Państwo
najlepsze rezultaty pieczenia. W
przypadku pieczenia ciast, chleba itp.,
formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
15
Formy i naczynia z potrawami ustawiać
na środku tacy, aby powietrze mogło
swobodne przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco
dużych naczyniach i tacach, aby
uniknąć nadmiernego kapania tłuszczu
na podstawę piekarnika oraz aby
ułatwićźniejsze czyszczenie.
Materiał i powłoka naczyń do pieczenia
mają wpływ na rumienienie spodu
potraw.
Naczynia emaliowane, ciemne lub
ciężkie powodują nadmierne
rumienienie spodu potrawy. Tace
aluminiowe lub błyszczące odbijają
ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń
bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż
można uszkodzić urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako
tacy do pieczenia, gdyż potrawa
b
ędzie zbyt mocno zrumieniona od
spodu.
Ze względów ekonomicznych
zalecamy pozostawianie otwartych
drzwi piekarnika najkrócej, jak to
możliwe (zwłaszcza przy wkładaniu
potraw do wstępnie rozgrzanego
piekarnika).
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do położenia GRILL, a
następnie pokrętłem termostatu
ustawić maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić
na ruszcie, w odpowiednim naczyniu,
aby pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na
odpowiednim poziomie wewnątrz
piekarnika (uwzględniając rozmiar i
grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed
grillowaniem. Chude mięso i ryby
należy posmarować cienką warstwą
oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby
można położyć pod rusztem, podczas
grillowania mięsa.
Podczas tostowania pieczywa
zalecamy wsunięcie rusztu na
najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów
przeznaczonych do grillowania,
zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut.
W czasie pieczenia można zmieniać
ustawienia i temperaturę, jeżeli to
konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu
potrawy należy obrócić na drugą
stronę, jeżeli to konieczne.
16
UWAGA: Ze względów
bezpieczeństwa, grzałka grilla jest
kontrolowana przez termostat. W
czasie grillowania, grzałka włącza i
wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu
Czasy pieczenia zależą do wagi
produktu i jego grubości.
Convection cooking
Powietrze jest ogrzewane I
rozprowadzane wewnątrz piekarnika
dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance
urządzenia. Wentylator nadmuchuje
gorące powietrze, aby zapewnić
jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie od poziomu
ułożenia blachy. Pozwala to także na
pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na
najwyższym poziomie będą rumieniły
się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
dzięki eliminacji wilgoci i stałemu
wysuszaniu powietrza. Można także
piec na jednym poziomie – wtedy
potrawę należy wsunąć na najniższy
poziom, aby kontrolować pieczenie.
Piekarnik można takż
e wykorzystać do
szybkiego rozmrażania,
pasteryzowania, suszenia grzybów i
owoców.
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
.
Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
emisji ciepłego powietrza, w
temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są
nieodporne na wyższą temperaturę,
np. torty z kremem, chleb i produkty
zbożowe.
Pokrętło wyboru funkcji ustawic w
położeniu
, aby włączyć
wentylator, który umożliwi szybkie
rozmrażanie produktów, dzięki
rotacji chłodnego powietrza
wewnątrz piekarnika.
Pokrętło termostatu ustawić w
położeniu «|
WSKAZÓWKI I PORADY
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby
uniknąć ich wysuszenia w trakcie
rozmrażania.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu
rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze
pokojowej. Natychmiast ugotować
lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny
podczas obróbki świe
żej, mrożonej
i gotowanej żywności.
17
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą stronę,
do maksymalnego położenia i powrócić
do odpowiedniego czasu (potrzebnego
do upieczenia potrawy).
Po upływie ustawionego czasu
rozlegnie się sygnał akustyczny
wyłącza się automatycznie). Zegar nie
przerywa pracy piekarnika po upływie
ustawionego czasu.
Pola grzejne
Pola grzejne obsługuje się pokrętłami na
panelu sterującym.
Pokrętła są oznaczone stopniami mocy
grzejnej w zakresie od 1 do 3
0 - WYŁĄCZONY
1 - najniższy stopień mocy grzejnej
-3 najwyższy stopień mocy grzejnej
Włączanie pojedynczego pola grzejnego
Ustawić pokrętło właściwego pola
grzejnego na żądanej wartości mocy
grzejnej.
Wskaźnik ciepła pozostałego
Lampka zostaje podświetlona, gdy
powierzchnia płyty jest rozgrzana I
istnieje ryzyko oparzenia się. Lampka
zostaje podświetlona także po
wyłączeniu pola, do czasu ostygnięcia
pola do bezpiecznej temperatury.
Lampka zgaśnie wtedy, gdy ryzyko
oparzenia się minie (temperatura
poniżej 50°C). Wskaźnik składa się z
czterech lampek, przyporządkowanych
do pól grzejnych. Pozwala to na
odczytanie, które z pól jest jeszcze
rozgrzane.
Wskaźnik ciepła pozostałego
18
Naczynia
Należy używać naczyń i garnków
przeznaczonych do gotowania na
płycie ceramicznej. Pozwoli to na
ekonomiczne zużycie energii oraz
zapobiegnie przypalaniu potraw. Nie
należy używać garnków aluminiowych
lub miedzianych. Mogą one
powodować trwałe odbarwienia
powierzchni płyty.
Dno naczyń:
Garnki powinny mieć płaską I
jednorodną podstawę. Dna o ostrych
krawędziach mogą porysować
powierzchnię płyty!
Rozmiar naczyń:
Średnica dna naczynia może być nieco
większa od średnicy pola grzejnego.
Pokrywki naczyń:
Nie pozwalają na redukcję temperatury
gotowania.
Pamiętać:
Przed włączeniem pola grzejnego
należy postawić na nim naczynie.
Inaczej zużycie energii będzie
większe.
Powierzchni płyty nie traktować
jako blatu roboczego i nie
przechowywać na niej żadnych
naczyń/produktów.
Pola grzejne oraz dna naczyń
powinny być suche i czyste.
Cukier (w postaci stałej lub płynne)
oraz materiały plastikowe nie
powinny dostać się na rozgrzaną
powierzchnię płyty. Jeżeli jednak
tak się stanie, nie należy wyłączać
pola grzejnego!
Cukier, plastik, folię należy
natychmiast usunąć z rozgrzanego
pola grzejnego za pomocą
skrobaczki. Jeżeli pole ostygnie
przed oczyszczeniem,
zanieczyszczenia będą
trudne do
usunięcia (a powierzchnia płyty
może ulec uszkodzeniu).
Ceramiczna powierzchnia płyty jest
odporna na wahania temperatur.
Nie jest jednak odporna na
stłuczenie przy uderzeniu np.
pojemnika z przyprawami. Sposób
konserwacji płyty jest podobny do
metod czyszczenia szkła. Nie
używać żrących detergentów i
szorstkich gąbek.
Uwaga: W przypadku widocznego
uszkodzenia powierzchni płyty, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania.
19
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w::
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
blachę (na spływający z mięsa
tłuszcz i soki); wsunąć w poziom 2;
jeżeli nie jest używana należy ją
wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie
należy przechowywać Materiały łatwo
palne (rękawice, ręczniki, ścierki,
plastikowe naczynia, spraye) nie
powinny być przechowywane w
szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do
pieczenia, również ulegną rozgrzaniu.
Zachować szczególną ostrożność
podczas wyjmowania tac z szuflady w
trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę:
Chwycić szufladę od dołu i
wysunąć do przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją
maksymalnie wysunąć, lekko
podnieść i pociągnąć, wyjmując z
obudowy piekarnika.
Szufladę należy włożyć wykonując
powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go
włożyć do szuflady piekarnika. Po
zakończeniu pracy urządzenia zbiornik
należy opróżnić / oczyścić.
20
Konserwacja i czyszczenie
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz
tłuszcz mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy
upewnić się, że wszystkie pokrętła są
w położeniu WYŁĄCZONY, a
urządzenie jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub
konserwacją należy ODŁĄCZYĆ
urządzenie od zasilania elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących
należy sprawdzić, czy są odpowiednie i
można ich używać do czyszczenia
powierzchni i elementów kuchni.
Do czyszczenia kuchni nie należy
używać detergentów zawierających
wybielacze, gdyż moga one uszkodzić
powierzchnię urządzenia. Nie czyścić
kuchni urządzeniami parowymi i
ściernymi detergentami.
Ceramiczna powierzchnia szklana
Uwaga: Detergenty nie mogą dostać
się na powierzchnię gorącej płyty!
Wszystkie środki czyszczące należy
dokładnie usunąć z płyty, używając
dużej ilości czystej wody podczas
spłukiwania, gdyż ich pozostawienie
grozi trwałym zaplamieniem!
Nie używać środków żrących oraz nie
przeznaczonych dla tego rodzaju
powierzchni, takich jak spraye do
czyszczenia piekarników, czy grilla.
Nie używać ostrych gąbek, które mogą
porysować
powierzchnię płyty.
Ceramiczną powierzchnię płyty należy
czyścić po każdym użyciu, gdy jest
lekko ciepła lub zimna. Nie ulegną
wtedy przypaleniu resztki produktów.
Zanieczyszczenia usuwa się używając
specjalnych środków do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych.
Detergenty te są dostępne w sklepach
.
Lekkie zanieczyszczenia
1. Zetrzeć powierzchnię płyty
wilgotną szmatką z dodatkiem
małej ilości detergentu do
zmywania.
2. Oczyścić suchą szmatką. Usunąć
resztki środków czyszczących.
3. Raz w tygodniu dokładnie umyć
płytę specjalnym detergentem.
4. Spłukać dużą ilością czystej wody I
wypolerować łagodną, nie pylącą
się szmatką.
Uciążliwe zabrudzenia
1. Resztki produktów
żywnościowych, które wykipiały
lub przypaliły się należy usunąć za
pomocą szklanej skrobaczki.
2. Ustawić skrobaczkę pod
odpowiednim kątem.
3. Zeskrobać zabrudzenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Electrolux EKC511500W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi