Electrolux EKK513516W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK513516
Kuchenka gazowo-elektryczna
Instrukcja obsługi
PL
2 electrolux
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
- Przed pierwszym użyciem
- Bezpieczeństwo dzieci
Piekarnik elektryczny
- Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
- Pokrętło termostatu
- Pieczenie tradycyjne
- Pieczenie na grillu
- Wskazówki praktyczne
- Zegar LED z minutnikiem
- Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
3
5
5
6
6
6
6
7
7
8
9
9
11
12
14
16
17
18
19
19
20
20
21
22
24
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
electrolux 3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V,
50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i
przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi. W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby
(w tym dzieci) z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
4 electrolux
W przypadku zalania kuchni, nie należy
jej używać. Nie obsługiwać kuchni
mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych
naczyń. Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
electrolux 5
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar elektroniczny
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Termostat piekarnika
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
Poziom
blachy
C
A
B
1
2
4
3
6 electrolux
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z
zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać
się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy
stać na wprost piekarnika podczas
otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne i nie
świadczy o usterce urządzenia. Aby
zapobiec przebarwieniom, należy regularnie
wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku,
pokrywa kuchni powinna być
podniesiona, aby uniknąć
przegrzania.
Bezpieczeństwo dzieci
Blokada drzwi
Blokada utrudnia otwarcie drzwi kuchenki
przez dzieci.
Aby otworzyć drzwi należy podnieść
dźwignię i jednocześnie pociągnąć drzwi do
siebie.
Piekarnik elektryczny
Piekarnik
Listwy boczne piekarnika można wyjmować.
Są one umieszczone z lewej i prawej strony
piekarnika, na czterech poziomach. W tylnej
ściance znajduje się wentylator z grzałką
pierścieniową.
Funkcje piekarnika
Po włączeniu funkcji piekarnika lampka
kontrolna zostanie podświetlona sygnalizując
rozgrzewanie.
electrolux 7
Lampka zgaśnie po osiągnięciu zadanej
temperatury (w trakcie pracy zapala się i
gaśnie, co świadczy o kontrolowaniu
temperatury). Aby zmienić funkcję piekarnika
należy obrócić pokrętło w prawą stronę i
ustawić w odpowiednim położeniu (symbol
funkcji – patrz poniżej).
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0 - Wyłączony
Oświetlenie piekarnika
Pieczenie tradycyjne
– włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian
temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Szybkie nagrzewanie
włączona grzałka grilla i dolna grzałka.
Rozgrzanie piekarnika do 200°C potrwa ok. 9-10
minut. Polecamy do rumienienia wierzchu dań.
Grill
włączona grzałka grilla i górna grzałka.
Drzwi piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 230°C.
Turbo grill
włączona grzałka grilla, górna grzałka oraz
wentylator.
Drzwi piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 230°C.
Funkcja Pizza
nagrzewanie z nawiewem (włączony jest
wentylator oraz grzałka pierścieniowa), dodatkowo
jest włączona dolna grzałka.
Termoobieg
włączony jest wentylator, grzałka pierścieniowa
oraz dolna i górna grzałka.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
8 electrolux
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie
oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie
do pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną temperaturę;
następnie zgaśnie i będzie się zapalała,
pokazując, że termostat kontroluje
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
Opis funkcji termoobiegu
Górna i dolna grzałka oraz grzałka
pierścieniowa ogrzewają powietrze.
Wentylator rozprowadza je wewnątrz
piekarnika.
Ciepło jest przenoszone szybko i
efektywnie, co pozwala także na obniżenie
temperatury pieczenia w porównaniu do
tradycyjnego nagrzewania dolną i górną
grzałką. Można obniżyć temperaturę o 15-
20%, jeśli przepis podaje temperaturę
pieczenia pomiędzy 160ºC, a 225ºC.
Im wyższa temperatura podana w
przepisie, tym bardziej możemy ją obniżyć
używając tej funkcji piekarnika. Dla
temperatury pieczenia powyżej 225°C lepiej
jest wybrać tradycyjne nagrzewanie dolną i
górną grzałką.
Termoobieg
Czas pieczenia zostanie skrócony. Można
piec produkty jednocześnie na dwóch lub
trzech tacach. Może się jednak zdarzyć, że
chleb lub bułki nie zrumienią się
równomiernie, zwłaszcza gdy ciasto dobrze
nie wyrosło.
Termoobieg
Polecamy pieczenie z użyciem tej funkcji,
gdy potrawy znajdują się na kilku poziomach
jednocześnie, np. Kulki mięsne i kompletne
posiłki (przystawka, danie główne i deser).
Należy pamiętać o wyborze potraw, które
wymagają jednakowej temperatury. Jesli
potrawy potrzebują róznego czasu
pieczenia, należy je wkładać w odpowiedniej
kolejności do piekarnika.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej
grzałki. Przydatne do pieczenia na jednym
poziomie, zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu (quiche,
tarta itp.).
Potrawy zapiekane, lasagne, które
wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz
piekarnika.
electrolux 9
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast,
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło
swobodne przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na
podstawę piekarnika oraz aby ułatwić
źniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio
na dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy
do pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt
mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu
niektóre elementy kuchni
nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonej kuchni. Drzwi piekarnika
musza być zamknięte podczas
grillowania. Uwaga: Przy funkcji
Grill temperatura maksymalna to
230°C.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych
do grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika
(przy włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i
jego grubości.
Wskazówki praktyczne
Na dnie piekarnika nie wolno
stawiać bezpośrednio żadnych
naczyń lub przykrywać folią
aluminiową. Blokowanie przepływu
ciepła z dołu może spowodować
przegrzanie i uszkodzenie emalii
piekarnika.
Piekarnik nagrzewa się w czasie
pracy: nie pozwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu włączonego
urządzenia bez nadzoru.
10 electrolux
Taca do pieczenia może się lekko
odkształcać pod wpływem wysokiem
temperatury lub nierównomiernego
rozłożenia produktów (np. pizza). Kształt
tacy zostanie przywrócony po jej
ostygnięciu.
Które funkcje są właściwe dla danej
potrawy? Prosimy o zapoznanie się z
poniższymi wskazówkami, aby efektywnie
korzystać z piekarnika:
Pieczenie
5 minut przed końcem pieczenia ciast
należy sprawdzić stopień upieczenia
posługując się np. drewnianym patyczkiem.
Można wtedy przedłużyć lub zakończyć
pieczenie. Materiał, kolor, kształt i rozmiar
naczyń oraz przepis mają wpływ na
końcowy efekt pieczenia. Pieczenie z
użyciem dolnej/górnej grzałki zapewnia
równomierne rumienienie potrawy.
Gotowanie
Polecamy do przygotowywania potraw na
jednym poziomie.
Pieczenie
Funkcje nagrzewania dolną/górną grzałką
oraz termoobieg nadają się do pieczenia
potraw. Kawałki wołowiny (np. polędwica)
pozostaną soczyste, gdy będą pieczone w
temperaturze 125ºC.
Jednakże czas pieczenia będzie nieco
dłuższy, niż w przypadku pieczenia w
wyższej temperaturze. Mięso należy
umieścić w odpowiednio dużym naczyniu,
które pomieści pieczeń i naturalne soki z
mięsa. Używać dużych, żaroodpornych
naczyń do pieczenia kawałków szynki (która
jest zazwyczaj bardzo soczysta). Ostrożnie
wyjmować naczynia z piekarnika. W
przypadku pieczenia w specjalnych
foliowych rękawach lub torebkach należy
wyciąć otwór w rogu (lub na górze) przed
włożeniem do piekarnika. Zmniejszy to
ryzyko poparzenia przy otwieraniu torby
(gorąca para).
Pieczenie na grillu
Uwaga: można wybrać maksymalnie
230ºC przy użyciu tej funkcji.
Rozmiar, kształt, ilość produktu oraz
zawartość tłuszczu (a nawet wstępna
temperatura mięsa) wpływa na efekt i
wymagany czas pieczenia na grillu. Ryby,
drób, cielęcina i wieprzowina nie zrumienią
się tak mocno, jak wołowina i dziczyzna.
Kolor potrawy może wzmocnić olej roślinny i
/ lub przyprawy. Należy jednak pamiętać, że
wierzch potrawy może się wtedy lekko
przypalić.
Odradzamy pieczenie na grillu produktów
electrolux 11
dopiero co wyjętych z chłodziarki. Należy
odczekać, osuszyć powierzchnię mięsa,
rozłożyć na ruszcie i przyprawić. Na niższy
poziom należy wsunąć tacę wyłożoną filią,
aby tłuszcz mógł do niej spływać w trakcie
pieczenia. Kotlety wieprzowe, steki i ryby
należy ułożyć na wyższym poziomie,
natomiast mięso (np. żeberka) należy
ułożyć na niższym poziomie.
Wybrać funkcję oznaczoną symbolem
i temperaturę (maksymalnie 230ºC).
Rozgrzać wstępnie piekarnik (3-5 minut).
Kontrolować pieczenie i obrócić
przynajmniej raz w trakcie. Zbyt długie
pieczenie na grillu wysusza żywność i
zwiększa ryzyko przypalenia. Podczas
pieczenia na grillu drzwiczki piekarnika
powinny być zamknięte.
Turbo grill
Uwaga: można wybrać maksymalnie
230ºC przy użyciu tej funkcji.
Przy użyciu funkcji turbo grilla produkty będą
upieczone szybciej i mocniej zrumienione.
Grzałka grilla rumieni produkt, a ciepłe
powietrze jest rozprowadzane przez
wentylator. Polecamy zwłaszcza do pieczenia
dużych kawałków mięsa, takich jak szynka –
będzie równomiernie zrumieniona.
Szybkie nagrzewanie
(Rumienienie)
Polecamy do zapiekania potraw, tostów
itp. Można także używać do wstępnego
rozgrzewania piekarnika, przed wyborem
innej funkcji. Po osiągnięciu zadanej
temperatury można wybrać inną funkcję.
Osiągnięcie 200°C zajmie ok. 9-10 minut.
Nie nadaje się do szybkiego pieczenia np.
ciasteczek lub ciast bezowych.
Funkcja pizza
Dolna grzałka dostarcza ciepłe powietrze do
postawy dania (pizza, quiche lub ciasto
owocowe), a wentylator rozprowadza ciepłe
powietrze także do wierzchu potrawy lub
nadzienia.
Aby uzyskać dobre rezultaty pieczenia
należy wkładać potrawę na niższy poziom.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
,
Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu
pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a
wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie
12 electrolux
pulsowania wskaźnika można zmienić czas
posługując się przyciskami i .
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona
do pamięci w ciągu 5 sekund od
ostatniego wciśnięcia przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione
w każdej chwili. Należy wciskać przycisk
trybu pracy, aż wskaźnik
zacznie
pulsować, a następnie ustawić aktualną
godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć
kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie
pulsował. Wtedy ustawić zakres czasu
używając przycisków „ ” i „ ”.
Ustawiony czas będzie wyświetlony, a
wskaźnik LED
, który poprzednio
pulsował, będzie podświetlony stale. Po
upływie ustawionego czasu rozlega się
alarm akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik
LED ponownie pulsuje. Aby wyłączyć
alarm I pulsowanie należy wcisnąć jeden z
przycisków, wskaźniki LED zgasną, a na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy,
aż wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić pożądany czas trwania
funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”.
Czas zostanie wprowadzony do pamięci po
upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
będzie podświetlony stale. Na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Po upływie
ustawionego czasu funkcji rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z przycisków.
Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić czas zatrzymania pracy
(ramka pomiędzy aktualną godziną + 1
minuta oraz aktualna godzina – 1 minuta)
wciskając przyciski „plus” i „minus”.
Wprowadzony czas zostanie zachowany po
upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje podświetlony stale. Na
wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina.
Po osiągnięci ustawionego czasu funkcja
zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z przycisków.
Wskaźnik LED gaśnie.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
electrolux 13
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Funkcja pizza
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Ciasto drożdżowe z jabłkiem 3 - 165-175 40-45
Ciasto z jabłkami 1+3 - 165-175 45-50
Biszkopt 3 - 145-155 45-50
Pizza 2/1+3 - 190-200 20-25
Kurczak (cały) 2 - 165-175 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 165-175 35+35
Quiche Lorraine 1/2 10-12 200-220 20-30
14 electrolux
Turbo gril
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Kurczak (połówka) 2 - 200 25+25
Steki wieprzowe 2 - 230 20+20
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 --- 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 --- 30+30
3 --- 230 --- 25+25
Steki wieprzowe
2 --- --- 230 20+20
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać pokrętła
pomiędzy płomieniem maksymalnym, a
pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć i przekręcić pokrętło
wybranego palnika w lewą stronę do
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
pozycji "duży płomień" i przytrzymać je
wciśnięte, aż do zapalenia gazu.
W tym samym momencie iskrownik
zacznie wytwarzać iskrę do zapalenia
gazu.
Po zapaleniu płomienia, pokrętło należy
trzymać wciśnięte jeszcze przez ok. 10
sekund aż zawór bezpieczeństwa
będzie automatycznie utrzymywać
płomień na palniku.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
płomień utrzymuje się na palniku.
Następnie wyregulować płomień według
potrzeby.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień
zgaśnie, należy przekręcić pokrętło do
pozycji "
", odczekać około minuty i
zapalić ponownie
electrolux 15
.Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
uruchomić palnika, należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i nakładka są prawidłowo
nałożone.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w
lewą stronę, aż do oznaczenia
„dużego płomienia”. Przyłożyć do
palnika zapaloną np. zapałkę.
Następnie wyregulować płomień
według potrzeby.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień
zgaśnie, należy przekręcić pokrętło do
pozycji "
", odczekać około minuty i
zapalić ponownie.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie
można uruchomić palnika, należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i
nakładka są prawidłowo nałożone.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Na płycie nie stawiać materiałów,
które mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
do gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica
(mm) Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 160
Średni 2,00 140 140
Pomocniczy 1,00 120 120
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
16 electrolux
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia
szuflada może ulec rozgrzaniu. W
szufladzie nie należy
przechowywać Materiały łatwo
palne (rękawice, ręczniki, ścierki,
plastikowe naczynia, spraye) nie
powinny być przechowywane w
szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do
pieczenia, również ulegną rozgrzaniu.
Zachować szczególną ostrożność podczas
wyjmowania tac z szuflady w trakcie
pieczenia lub wtedy, gdy piekarnik jest
jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić. Szufladę należy włożyć wykonując
powyższe czynności w odwrotnej kolejności
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie
jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie
wolno używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
electrolux 17
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych,
aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w dół.
Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w
takim wypadku ponownie podnieść
drzwiczki w górę i na nowo ułożyć
zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).
Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych, gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody
z detergentem lub specjalnych środków
do tego przeznaczonych. Dokładnie
opłukać i wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych
należy natychmiast usuwać.
Akcesoria piekarnika
Odkręcić śruby (A), wyjąć z piekarnika listwy
boczne.
18 electrolux
1. Umyć prowadnice i blachy ręcznie lub
w zmywarce do naczyń.Mocne
zabrudzenia najpierw namoczyć, a
źniej czyścić szorstkim zmywakiem.
2. Złożyć elementy wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Tace do pieczenia oraz naczynia należy
czyścić ręcznikami papierowymi lub myć
ręcznie. Przypalone resztki można usunąć
skrobaczką.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są
ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie
do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na
temperaturę
300ºC
Cokół E 14
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości
w funkcjonowaniu kuchenki należy przed
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym
zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
technika z autoryzowanego zakładu
serwisowego do usunięcia opisanej
poniżej usterki (lub naprawy szkody
powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie
odpłatna nawet w czasie trwania
gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
electrolux 19
Usterka Rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową, postępując
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia, objawy usterki.
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK513516
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
850 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2000 W
2000 W
3000 W
1000 W
0,6 W
20 electrolux
EKK513516
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Zegar LED
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
2 W
45,7 dB
ręczne
Moc całkowita piekarnika 2,927kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki 2,9276 kW
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w
tabeli DANYCH TECHNICZNYCH
rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących
norm i przepisów lub podłączenia
kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana
kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym należy
upewnić się, czy spełnia ono wymagania
stawiane mu przez obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m
dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175
W/m
3
dla pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK513516W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi