Whirlpool AKZ 489 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 489
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56079
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odzenia (niewidoczny)
Dzia³anie wentylatora zwi¹zane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i mo¿e trwaæ, po
wy³¹czeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4. Owietlenie tylne piekarnika
5. Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator piekarnika
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o W³¹czanie / Wy³¹czanie - Wybór funkcji.
2. Pokrêt³o zmian wartoci zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
3. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych Extra
przypieczenie oraz Podgrzewanie potraw.
Pokrêt³a ukryte
Aby skorzystaæ z pokrêt³a, nale¿y je nacisn¹æ na
rodku.
Pokrêt³o siê wysuwa.
Ustawiæ pokrêt³o na ¿¹danej pozycji
Po zakoñczeniu pieczenia, ustawiæ pokrêt³o na pozycji
0 i nacisn¹æ na rodku, aby ponownie wróci³o na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Grill:
Tacka do ociekania:
Tacka aluminowa do pieczenia:
Boczne panele katalityczne:
Prowadnice pó³ek:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Nr
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
0 Piekarnik wy³¹czony
- - - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - - W³¹czenie wewnêtrznego wiat³a piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPLA
2 35C - 60C -
Aby utrzymaæ sta³¹ temperaturê wewn¹trz piekarnika.
35°: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°: do utrzymania ciep³a posi³ków ostatnio
przygotowanych.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
3 200C 50°C - 250°C
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na rodkowym
poziomie. Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i
wprowadziæ potrawê, gdy wszystkie wskaniki
termometru s¹ zapalone.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
4 175C 50°C - 250°C
Do pieczenia s³odyczy na 2 poziomach. Nie ma
koniecznoci wstêpnego podgrzewania piekarnika. W
czasie pieczenia, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy.
TERMOWENTYLATOR
5
160C 50°C - 250°C
Do równoczesnego pieczenia na wielu poziomach
potraw ró¿ni¹cych siê miêdzy sob¹ (np.: ryb, warzyw,
s³odyczy), bez wzajemnego przenikania zapachów.
Wybieraæ zawsze potrawy, które nale¿y piec w takiej
samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR
6160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na 2 poziomach (np.: du¿e ciasta,
nadziewane warzywa, drób o wadze powy¿ej 3 kg.). Nie
ma koniecznoci wstêpnego podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA GRILL
7 3 -
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) na
ro¿nie oraz do przyrumieniania chleba. Funkcja mo¿e
byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem mocy
(1 min.-5 max.). Podgrzewaæ piekarnik przez 3/5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ
zamkniête. Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
Funkcja ta aktywuje dzia³anie ro¿na (w zale¿noci od
modelu).
TURBOGRILL
8 3 -
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym
natê¿eniem mocy (1 min.-5 max.). Podgrzewaæ
piekarnik przez 3/5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki
piekarnika musz¹ byæ zamkniête. Piecz¹c miêso, dolaæ
nieco wody do tacki, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu. Obracaæ miêso w czasie
pieczenia.
PIZZA/CHLEB
9 -
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek. Do ka¿dego
programu do³¹czono jeden przepis, który znajduje siê w
za³¹czonej ksi¹¿ce kucharskiej.
BOOSTER
10 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika. W czasie
nagrzewania, zapalaj¹ siê po kolei wskaniki
termometru. Do osi¹gniêciu ustawionej temperatury,
rozlega siê sygna³ dwiêkowy, który wskazuje
automatyczne przejcie piekarnika na funkcjê
STATYCZN¥
. Idealnie nadaje siê do pieczenia miêsa,
ryb i drobiu.
TABELE GRILLOWANIA
TABELE PIECZENIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia miês w funkcji Wentylowana i Statyczna, zaleca siê dodanie funkcji Extra przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia s¹ podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstêpne
(5 minut)
³ka
od do³u
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot 7 X 4 5 35 - 45
Kotlety 7 X 4 5 30 - 40
Kie³baski 7 X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na
¿arze
7 X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawa³kach) 7 X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka 7 X 3 - 4 5 40 - 50
Ro¿en 7 X 3 - 4 5 40 - 50
¯eberka 7 X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka 7 X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka 8 X 3 5 45 - 55
Kurczak w ca³oci 8 X 3 5 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
8 X 2 5 60 - 70
Kaczka 8 X 2 5 70 - 80
Udziec jagniêcy 8 X 3 5 70 - 80
Rostbef 8 X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki 8 X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstr¹g) 8 X 3 5 50 - 60
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstêpne
(10 minut)
Pó³ka
od do³u
Poziom
Extra
podpieczenie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 2 200 100 - 110
4 X 2 - 200 100 - 110
Pieczeñ
(cielêcina, wieprzowina,
wo³owina)
(kg. 1)
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 3 200 100 - 110
4 X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
3 X 2 3 200 80 - 90
5 X 2 3 190 80 - 90
4 X 2 - 200 85 - 95
Indyk (kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
3 X 1 3 200 160 - 180
5 X 1 3 200 160 - 180
4 X 1 - 210 180 - 190
Gê ( 2kg)
3 X 2 3 210 100 - 130
5 X 1 3 200 100 - 130
4 X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CA£OCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk,
³oso, dorsz
3 X 2 1 200 45 - 55
5 X 3 1 190 45 - 55
4 X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWA£KACH)
(1 kg.)
Siod³ak, tuñczyk
3 X 2 2 200 40 - 50
5 X 3 2 190 40 - 50
4 X 3 - 200 40 - 50
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstêpne
(10 minut)
Pó³ka
od do³u
Poziom
Extra
przypiekanie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
WARZYWA
Nadziewane papryki i
pomidory
3 X 2 - 220 50 - 60
5 X 2 - 200 50 - 60
4 X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
3 X 2 3 220 50 - 60
5 X 2 3 200 50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 1 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
3 X 2 - 190 80 - 90
5 X 2 - 180 70 - 80
4 X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 2 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Strudel
3 X 2 - 200 50 - 55
5 X 1 - 3 - 200 50 - 55
4 X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
3 X 2 - 170 20 - 30
5 X 1 - 3 - 200 20 - 30
4 X 2 - 200 20 - 30
Bezy
3 X 2 - 180 35 - 45
5 X 1 - 3 - 180 35 - 45
4 X 2 - 180 40 - 50
S³one ciasta
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
3 X 2 1 200 45 - 60
5 X 2 1 200 45 - 60
6 X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem
owocowym
np. ananasem, brzoskwini¹
3 X 2 - 190 50 - 60
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Bezy
3 X 2 - 120 120 - 150
5 - 1 - 3 - 120 120 - 150
4 - 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
3 X 2 - 200 35 - 45
5 X 1 - 3 - 190 35 - 45
4 X 2 - 190 35 - 45
Suflet
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 45 - 55
4 X 2 - 190 45 - 55
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 489 IX Program Chart

Typ
Program Chart