AKZ 489
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56079
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odzenia (niewidoczny)
Dzia³anie wentylatora zwi¹zane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i mo¿e trwaæ, po
wy³¹czeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4. Owietlenie tylne piekarnika
5. Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator piekarnika
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o W³¹czanie / Wy³¹czanie - Wybór funkcji.
2. Pokrêt³o zmian wartoci zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
3. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych Extra
przypieczenie oraz Podgrzewanie potraw.
Pokrêt³a ukryte
Aby skorzystaæ z pokrêt³a, nale¿y je nacisn¹æ na
rodku.
Pokrêt³o siê wysuwa.
Ustawiæ pokrêt³o na ¿¹danej pozycji
Po zakoñczeniu pieczenia, ustawiæ pokrêt³o na pozycji
0 i nacisn¹æ na rodku, aby ponownie wróci³o na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Grill:
Tacka do ociekania:
Tacka aluminowa do pieczenia:
Boczne panele katalityczne:
Prowadnice pó³ek:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Nr
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
0 Piekarnik wy³¹czony
- - - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - - W³¹czenie wewnêtrznego wiat³a piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPLA
2 35C - 60C -
Aby utrzymaæ sta³¹ temperaturê wewn¹trz piekarnika.
35°: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°: do utrzymania ciep³a posi³ków ostatnio
przygotowanych.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
3 200C 50°C - 250°C
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na rodkowym
poziomie. Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i
wprowadziæ potrawê, gdy wszystkie wskaniki
termometru s¹ zapalone.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
4 175C 50°C - 250°C
Do pieczenia s³odyczy na 2 poziomach. Nie ma
koniecznoci wstêpnego podgrzewania piekarnika. W
czasie pieczenia, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy.
TERMOWENTYLATOR
5
160C 50°C - 250°C
Do równoczesnego pieczenia na wielu poziomach
potraw ró¿ni¹cych siê miêdzy sob¹ (np.: ryb, warzyw,
s³odyczy), bez wzajemnego przenikania zapachów.
Wybieraæ zawsze potrawy, które nale¿y piec w takiej
samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR
6160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na 2 poziomach (np.: du¿e ciasta,
nadziewane warzywa, drób o wadze powy¿ej 3 kg.). Nie
ma koniecznoci wstêpnego podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA GRILL
7 3 -
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) na
ro¿nie oraz do przyrumieniania chleba. Funkcja mo¿e
byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem mocy
(1 min.-5 max.). Podgrzewaæ piekarnik przez 3/5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ
zamkniête. Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
Funkcja ta aktywuje dzia³anie ro¿na (w zale¿noci od
modelu).
TURBOGRILL
8 3 -
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym
natê¿eniem mocy (1 min.-5 max.). Podgrzewaæ
piekarnik przez 3/5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki
piekarnika musz¹ byæ zamkniête. Piecz¹c miêso, dolaæ
nieco wody do tacki, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu. Obracaæ miêso w czasie
pieczenia.
PIZZA/CHLEB
9 -
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek. Do ka¿dego
programu do³¹czono jeden przepis, który znajduje siê w
za³¹czonej ksi¹¿ce kucharskiej.
BOOSTER
10 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika. W czasie
nagrzewania, zapalaj¹ siê po kolei wskaniki
termometru. Do osi¹gniêciu ustawionej temperatury,
rozlega siê sygna³ dwiêkowy, który wskazuje
automatyczne przejcie piekarnika na funkcjê
STATYCZN¥
. Idealnie nadaje siê do pieczenia miêsa,
ryb i drobiu.