Whirlpool AKZ 498 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 498
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56199
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator ch³odzenia (niewidoczny)
Dzia³anie wentylatora zwi¹zane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i mo¿e
trwaæ, po wy³¹czeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3.
Element grzewczy (opuszczany)
4.
Owietlenie tylne piekarnika
5.
Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
6.
Wentylator
7.
Tylny panel katalityczny
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o za³¹czanie / wy³¹czanie - wybór funkcji.
2. Przycisk kasowania bie¿¹cego wyboru i powrotu do poprzedniego wyboru.
3. Przycisk potwierdzenia
4. Pokrêt³o zmian wartoci zaprogramowanych (temperatura, czas, poziomy). Do nawigacji
pomiêdzy funkcjami.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Grill:
Tacka do ociekania:
Boczne panele katalityczne:
Tacka do pieczenia:
Prowadnice pó³ek:
Tabela Funkcji Piekarnik w trybie rêcznym
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
FUNKCJA
STATYCZNA
200°C 50°C - 250°C
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na pó³ce.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i,
po pojawieniu siê odpowiedniego komunikatu
na wywietlaczu, w³o¿yæ potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub
trzecim poziomie.
CIASTA
175°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstêpnego podgrzewania
piekarnika, na jednej lub wiêcej pó³kach -
artyku³y ¿ywnociowe, które wymagaj¹ takiej
samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego
przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
160°C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej pó³ce (np.: owoce,
ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawa³w miêsa (antrykotu,
kie³basek) oraz na ro¿nie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym
natê¿eniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹
byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na
pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ potrawê w czasie
gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym
natê¿eniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹
byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na
pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ miêso w czasie gotowania.
BOOSTER
200°C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalaj¹ siê po kolei
wskaniki graficzne.
Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury, funkcja
siê wy³¹cza i rozlega siê sygna³ dwiêkowy,
który wskazuje automatyczne przejcie
piekarnika na funkcjê
STATYCZN¥
.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
X 2 200 95 - 110
X 3 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Pieczeñ
(cielêcina, wieprzowina, wo³owina)
(kg. 1)
X 2 200 95 - 110
X 3 200 100 - 110
X 2 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 80 - 90
X 2 190 80 - 90
X 2 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 200 160 - 180
X 1 200 160 - 180
X 1 210 180 - 190
Gê ( 2kg)
X 2 210 100 - 130
X 1 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(W CA£OCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk,
³oso, dorsz
X 2 200 45 - 55
X 3 190 45 - 55
X 2 200 50 - 60
RYBY
(W KAWA£KACH)
(1 kg.)
Siod³ak, tuñczyk
X 2 200 40 - 50
X 3 190 40 - 50
X 3 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 220 50 - 60
X 2 200 50 - 60
X 2 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 220 50 - 60
X 2 200 50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2 190 40 - 50
X 1 180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 190 80 - 90
X 2 180 70 - 80
X 2 180 80 - 90
Ta r t a
X 2 190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
Strudel
X 2 200 50 - 55
X 1 - 3 200 50 - 55
X 2 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 170 20 - 30
X 1 - 3 200 20 - 30
X 2 200 20 - 30
Bezy
X 2 180 35 - 45
X 1 - 3 180 35 - 45
X 2 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane s¹ jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
S³one ciasta
X 2 200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2 190 40 - 50
Lasagna
X 2 200 45 - 60
X 2 200 45 - 60
X 2 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwini¹
X 2 190 50 - 60
X 2 190 40 - 50
X 2 190 40 - 50
Bezy
X 2 120 120 - 150
- 1 - 3 120 120 - 150
- 2 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 200 35 - 45
X 1 - 3 190 35 - 45
X 2 190 35 - 45
Suflet
X 2 200 40 - 50
X 2 190 45 - 55
X 2 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kie³baski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na ¿arze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawa³kach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Ro¿en X 3 - 4 5 40 - 50
¯eberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w ca³oci X 3 5 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagniêcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstr¹g) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 498 IX Program Chart

Typ
Program Chart