Whirlpool AKP 335 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 335
KARTA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56034
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (mo¿e byæ obni¿ony)
5. Owietlenie piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
Wa¿ne:
W serwisie technicznym mo¿na zamówiæ
opcjonalny zestaw zawieraj¹cy szklany panel na
drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
monta¿owe. Zestaw pozwala na obni¿enie
temperatury zewnêtrznej czêci piekarnika i jest
zalecany jako dodatkowe zabezpieczenie dzieci.
Kod N°: 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o prze³¹cznika funkcji
2. Pokrêt³o termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
4. Pokrêt³a do w³¹czania p³yty kuchenki
5. ¯ó³ta kontrolka dzia³ania p³yty kuchenki
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Tacka aluminowa
do pieczenia:
Grill:
U¯YWANIE PIEKARNIKA
Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
Zapala siê owietlenie piekarnika.
Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹
temperaturê. Zapala siê czerwona lampka kontrolna termostatu i wy³¹cza po osi¹gniêciu wybranej
temperatury.
Po zakoñczeniu pieczenia:
Obróciæ pokrêt³o na pozycjê 0.
JAK URUCHOMIÆ P£YTÊ KUCHENN¥
Panel sterowania piekarnika jest wyposa¿ony w 4 pokrêt³a do regulacji (od 0 do 6), które
steruj¹ dzia³aniem p³yty.
Aby w³¹czyæ p³ytê:
Obracaæ pokrêt³em sterowania dan¹ p³yt¹ w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara i ustawiæ na ¿¹danej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z p³yt¹
kuchenn¹).
Zapala siê ¿ó³ta lampka kontrolna dzia³ania p³yty.
Wa¿ne:
Gdy w³¹czymy p³ytê po raz pierwszy, nale¿y obróciæ pokrêt³a na pozycjê 6 na ok. 3 min. tak, aby usun¹æ zapachy.
Po³¹¿yæ na ka¿dej p³yty garnek o odpowiedniej rednicy, nape¹niony wod¹ do po³owy.
Nie u¿ywaæ p³yty bez garnków.
Zaleca siê stosowanie naczyñ z p³askim i grubym dnem, przeznaczone dla kuchenek elektrycznych.
Nale¿y u¿ywaæ garnków o takiej samej lub nieco wiêkszej rednicy dna co rednica p³yty kuchenki.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wy³¹czony
-
Owietlenie
W³¹czenie wewnêtrznego owietlenia piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia ka¿dego rodzaju ¿ywnoci.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i, po wy³¹czeniu
czerwonej kontrolki termostatu, w³o¿yæ potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewaæ piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na ro¿nie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewaæ piekarnik przez 5 min.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co
zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co
zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRA¯ANIA
Do rozmra¿ania artyku³ów ¿ywnociowych do temperatury otoczenia.
Pozostawiæ potrawê w opakowaniu, aby unikn¹æ wysuszenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielêcina, wo³owina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gê
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk, ³oso,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - w kawa³kach)
siod³ak, tuñczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane s¹ jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
S³one ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. ananasem,
brzoskwin
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w ciecie
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kie³baski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na ¿arze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawa³kach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Ro¿en X 3 200-225 40 - 50
¯eberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w ca³oci - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagniêcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstr¹g - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 335 IX Program Chart

Typ
Program Chart