Bauknecht BMZH 5900 WS Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

BMZH 5900
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 410 56009
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odzenia (niewidoczny)
Dzia³anie wentylatora zwi¹zane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i mo¿e trwaæ, po
wy³¹czeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4. Owietlenie piekarnika
5. Owietlenie boczne
6. Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator piekarnika
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o W³¹czanie / Wy³¹czanie - Wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrêt³o zmian wartoci zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
Pokrêt³a ukryte
Aby skorzystaæ z pokrêt³a, nale¿y je nacisn¹æ
na rodku.
Pokrêt³o siê wysuwa.
Ustawiæ pokrêt³o na ¿¹danej pozycji
Po zakoñczeniu pieczenia, ustawiæ pokrêt³o na
pozycji
0
i nacisn¹æ na rodku, aby ponownie
wróci³o na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Filtr przeciwt³uszczowy:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wy³¹czony
- - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika .
UTRZYMANIE CIEPLA
35C - 60C -
Aby utrzymaæ sta³¹ temperaturê wewn¹trz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciep³a ostatnio przygotowanych posi³ków.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na pó³ce.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i w³o¿yæ potrawê,
gdy wszystkie wskaniki termometru
zapalone.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstêpnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub wiêcej pó³kach - artyku³y ¿ywnociowe, które
wymagaj¹ takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej pó³ce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na
ro¿nie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ b
zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ potrawê w czasie gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ b
zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ miêso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
Do ka¿dego programu do³¹czono jeden przepis, który
znajduje siê w za³¹czonej ksi¹¿ce kucharskiej.
BOOSTER
200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalaj¹ siê po kolei
wskaniki termometru.
Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury, funkcja siê wy³¹cza i
rozlega siê sygna³ dwiêkowy, który wskazuje automatyczne
przejcie piekarnika na funkcjê
STATYCZN¥
.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeñ
(cielêcina, wieprzowina, wo³owina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gê ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CA£OCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk,
³oso, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWA£KACH)
(1 kg.)
Siod³ak, tuñczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia miês w funkcji Wentylowanie i Statyczna, zaleca siê dodanie funkcji Przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia s¹ podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
S³one ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwini¹
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kie³baski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na ¿arze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawa³kach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Ro¿en X 3 - 4 5 40 - 50
¯eberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w ca³oci X 3 5 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagniêcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstr¹g) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Bauknecht BMZH 5900 WS Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla