Russell Hobbs 20910-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mace doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na zewnątrz
budynku.
4 Ustawić urządzenie na stabilnej, płaskiej powierzchni żaroodpornej, na wysokości co
najmniej 75 cm od podłogi.
5 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
6 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
7 Nie wolno kłaść żadnych przedmiotów na otwartych drzwiczkach z uwagi na możliwość
uszkodzenia.
8 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
9 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
10 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
11 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1 Sprawdzić, czy usunięto całe opakowanie z wnętrza urządzenia i wokół elementów.
2 óż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
3 Ustaw regulator temperatury na 250.
4 Ustawić regulator piekarnika na położeniu H.
5 Ustawić regulator czasowy na 10.
6 Zostawić urządzenie puste.
7 Może wystąpić lekki zapach „spalenizny. Nie stanowi to żadnego zagrożenia. Upewnij się, że
pomieszczenie jest dobrze przewietrzane.
C RUSZT I BLACHA
8 Wsunąć ruszt i blachę na wsporniki półki umieszczone po bokach piekarnika.
43
9 ywać dolnych wsporników do pieczenia ciast i mięs.
10 ywać górnych wsporników do grillowania, opiekania i przyrumieniania.
11 Jeżeli blacha nie będzie używana do pieczenia, należy ustawić ją na dolnym wsporniku półki,
aby gromadziła ściekające krople.
C UCHWYT
12 Mocowanie uchwytu do rusztu/blachy:
a) zaczepić haki na górze rusztu/blachy
b) obniżyć uchwyt tak, aby dół zaczepił się o spód rusztu/blachy
c) podnieść uchwyt razem z rusztem/blachą
d) górne haki mocują blachę, a dolne ruszt
C OBSŁUGA PIEKARNIKA
13 Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
c Ustaw termostat na potrzebną temperaturę 90-250°C).
A Wybrać odpowiednią funkcję piekarnika:
G górny element/grill
F dolny element
H oba elementy
2 górny element i wentylator
1 oba elementy i wentylator
C WŁĄCZENIE
14 Istnieją dwa sposoby włączania piekarnika.
1 Przekręć regulator czasowy na 1. Zaświeci się lampka.
• Przekręć go na 0 aby wyłączyć. Światełko zgaśnie.
2 Przekręć regulator czasowy w prawo i ustaw wymagany czas. Zaświeci się lampka.
• Gdy czas powróci do 0, urządzenie wyłączy się. Słychać będzie sygnał dźwiękowy.
Światełko zgaśnie.
• Jeżeli potrzebny czas pieczenia przekracza 60 minut, naly ponownie nastawić regulator
czasowy, gdy powróci do położenia zerowego.
, Jeśli nie używasz go jako grill, rozgrzewaj piekarnik przez 10-20 minut.
C DRZWICZKI – OTWARTE CZY ZAMKNIĘTE?
15 Drzwiczki mają 3 stabilne pożenia, otwarte, zamknięte i trochę otwarte (około 50 mm).
16 Drzwiczki mają być otwarte, gdy używasz górnego elementu G jako grill.
17 Dzięki temu nie włącza się termostat wączający element.
18 W tradycyjnym stosowaniu jako piekarnik, drzwiczki mają być zamknięte.
19 Stosować rękawice kuchenne zabezpieczające przed wysoką temperaturą drzwiczek.
C GRILLOWANIE I ŚCIEKANIE TŁUSZCZU LUB SOKÓW
20 Podczas grillowania lub pieczenia blisko górnego elementu naly zwrócić uwagę na
potrawę, aby tłuszcz lub soki nie ściekały na górny element.
21 Jeżeli ścieka tłuszcz lub soki, należy przesunąć potrawę na dół, z dala od górnego elementu.
22 Być może trzeba będzie nieznacznie wydłyć czas pieczenia z uwagi na zwiększenie
odległości od elementu grzejnego.
23 Ściekanie tłuszczu lub soków utrudnia czyszczenie.
instrukcja
rysunki
1 górny element
2 dolny element
3 wsporniki do półki
c regulator temperatury
A regulator piekarnika
4 lampka
T regulator czasowy
0 wyłączony
1 włączony
5 uchwyt
6 rne haki
7 dolne haki
8 drzwiczki
9 uchwyt
10 ruszt
11 blacha
` można myć w zmywarce
44
24 Przypalone resztki na górnym elemencie mogą skrócić okres jego użytkowania.
25 Przypalone resztki spadające do żywności mogą zmienić wygląd i smak potrawy.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
26 Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
27 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
28 Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
` Te części można myć w zmywarce.
29 Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
30 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
31 Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
przebarwienia
32 Podczas użytkowania powierzchnie urządzenia ulegają przebarwieniu.
33 Jest to nieuniknione, nieszkodliwe i nie wpływa na działanie urządzenia.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
C CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
• Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
• Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
• Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
potrawa temperatura potrawa temperatura
wołowina 190-210 °C ciasto 190-210 °C
chleb 200-220 °C wieprzowina 190-210 °C
zapiekanka 140-160 °C kisz/flan 160-180 °C
kurczak 190-210 °C ciasto owocowe 140-160 °C
ryba 170-190 °C bułeczki 190-220 °C
jagnięcina 190-210 °C biszkopt 160-180 °C
beza 90 -110 °C Yorkshire pudding 200-220 °C
budyń mleczny 140-160 °C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 20910-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla