Hotpoint C 6V F8 X U Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi
2
PL
Zalecenia eksploatacyjne
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamienne
1. Niniejsze urzàdzenie przeznaczone jest do za-
stosowaƒ domowych oraz nieprofesjonalnych.
2. Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia,
nale˝y starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem
u˝ytkownika. Zawiera on wa˝ne zalecenia doty-
czàce bezpieczeƒstwa instalacji, obs∏ugi oraz
konserwacji kuchenki. Podr´cznik nale˝y zacho-
waç do póêniejszego u˝ytku.
3. Po rozpakowaniu kuchenki nale˝y sprawdziç czy
w trakcie transportu nie uleg∏a ona uszkodzeniu
i czy nie brakuje ˝adnych cz´Êci. W przypadku
jakichkolwiek wàtpliwoÊci nale˝y zasi´gnàç porady
wykwalifikowanego technika. Wszelkie elementy
opakowania (torby plastykowe, pianka poliestrowa,
gwoêdzie, itp.) nale˝y przechowywaç w miejscach,
do których nie majà dost´pu dzieci, poniewa˝ ele-
menty te mogà byç dla nich niebezpieczne.
4. Urzàdzenie powinno byç instalowane zgodnie z za-
leceniami producenta, przez wykwalifikowanego spe-
cjalist´. Niew∏aÊciwa instalacja mo˝e byç przyczynà
niebezpiecznych wypadków i innego rodzaju zagro-
˝eƒ zdrowia ludzi, zwierzàt lub innych obiektów. Za
zagro˝enia tego typu producent urzàdzenia nie bie-
rze odpowiedzialnoÊci.
5. Instalacja elektryczna urzàdzenia b´dzie bezpieczna
wy∏àcznie wtedy, gdy kuchenka zostanie przy∏àczona
do sprawnej instalacji uziemiajàcej, spe∏niajàcej obo-
wiàzujàce wymagania bezpieczeƒstwa. W przypadku
wàtpliwoÊci co do posiadanej przez Paƒstwa instalacji
uziemiajàcej zalecamy konsultacj´ wykwalifikowa-
nego specjalisty. Producent urzàdzenia nie bierze
odpowiedzialnoÊci za szkody spowodowane przez
urzàdzenie, które nie zosta∏o w∏aÊciwie uziemione.
6. Przed pod∏àczeniem urzàdzenia do zasilania nale˝y
sprawdziç, czy dane podane na tabliczce znamio-
nowej odpowiadajà parametrom sieci zasilajàcej.
7. Nale˝y sprawdziç, czy dopuszczalne obcià˝enie sieci
elektrycznej oraz gniazdek sieciowych pozwala na
przy∏àczenie urzàdzenia. Maksymalny pobór mocy
podany jest na tabliczce znamionowej. W przypadku
wàtpliwoÊci nale˝y zasi´gnàç porady wykwalifikowa-
nego technika.
8. Do pod∏àczenia urzàdzenia do sieci elektrycznej na-
le˝y u˝yç wielobiegunowego wy∏àcznika sieciowego
o odleg∏oÊci styków co najmniej 3 mm.
9. Je˝eli gniazdko sieciowe i wtyczka urzàdzenia nie pa-
sujà do siebie, nale˝y zlecieç wykwalifikowanemu ele-
ktrykowi wymian´ gniazdka oraz sprawdzenie, czy
przekrój kabli w gniazdku odpowiada maksymalnej mo-
cy pobieranej przez urzàdzenie. Stosowanie przejÊció-
wek, rozga∏´ziaczy ani przed∏u˝aczy nie jest zalecanie.
10. Nie nale˝y pozostawiaç urzàdzenia pod∏àczonego
do zasilania, jeÊli nie jest ono u˝ywane. Je˝eli urzà-
dzenie nie jest u˝ywane, nale˝y wy∏àczyç je wy∏àcz-
nikiem g∏ównym i zakr´ciç dop∏yw gazu.
11. Nie wolno zas∏aniaç szczelin wylotowych goràcego
powietrza ani szczelin wentylacyjnych.
12. Nie wolno samodzielnie wymieniaç kabla zasilajàcego.
Uszkodzony kabel zasilajàcy mo˝e byç wymieniony
wy∏àcznie w autoryzowanym punkcie serwisowym.
13. Niniejsze urzàdzenie mo˝e byç stosowane wy∏àcz-
nie do celów, do jakich zosta∏o zaprojektowane.
Wszelkie inne zastosowania (na przyk∏ad ogrze-
wanie pomieszczeƒ) nale˝y uznaç za niew∏aÊciwe,
a tym samym niebezpieczne. Producent nie bierze
odpowiedzialnoÊci za szkody i zniszczenia wynik∏e
z niew∏aÊciwego lub nieodpowiedniego u˝ytkowa-
nia urzàdzenia.
14. Podczas korzystania z urzàdzeƒ elektrycznych nale˝y
przestrzegaç kilku podstawowych zasad. W szcze-
gólnoÊci:
q nie wolno dotykaç urzàdzenia mokrymi lub wilgo-
tnymi d∏oƒmi, ani majàc mokre stopy,
q nie wolno korzystaç z urzàdzenia, przebywajàc
w jego otoczeniu bez obuwia,
q nie stosowaç przed∏u˝aczy, a jeÊli b´dzie to konie-
czne, nale˝y zachowaç szczególnà ostro˝noÊç,
q aby wy∏àczyç kabel zasilajàcy z gniazdka sieciowego
w ˝adnym wypadku nie nale˝y ciàgnàç za kabel,
q nie nara˝aç urzàdzenia na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszczu, s∏oƒca, itp.),
q z urzàdzania nie powinny korzystaç bez nadzoru
dzieci ani osoby nie znajàce urzàdzenia.
15. Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych
prac konserwacyjnych nale˝y zawsze, za pomocà
g∏ównego wy∏àcznika lub wyjmujàc wtyczk´ kabla
zasilajàcego z gniazdka, od∏àczyç urzàdzenie od
zasilania.
16. Je˝eli zauwa˝y si´ p´kni´cia na powierzchni p∏yty
ceramicznej, nale˝y natychmiast od∏àczyç pràd.
W celu naprawienia uszkodzenia nale˝y zwróciç si´
wy∏àcznie do autoryzowanego punktu naprawy i sto-
sowaç wy∏àcznie oryginalne cz´Êci zamienne. Nie
zastosowanie si´ do tej zasady mo˝e spowodowaç,
˝e urzàdzenie nie b´dzie bezpieczne.
17. Je˝eli urzàdzenie ma pozostawaç przez jakiÊ czas
nie u˝ywane, radzimy od∏àczyç przewód zasilajàcy
po uprzednim wyj´ciu wtyczki z gniazdka. Nale˝y
ponadto odpowiednio zabezpieczyç te cz´Êci urzà-
dzenia, które mog∏yby stanowiç zagro˝enie, zw∏a-
szcza dla dzieci, które mog∏yby w zabawie u˝yç
urzàdzenia do celów niezgodnych z jego przezna-
czeniem.
18. P∏yta ceramiczna jest odporna na wahania tempera-
tury i uderzenia. Je˝eli jednak zostanie uderzona
czymÊ ostrym, jak nó˝ czy inne narz´dzia, mo˝e
p´knàç. W takim wypadku nale˝y natychmiast
od∏àczyç zasilanie i zwróciç si´ do autoryzowanego
punktu naprawy.
19. Nale˝y pami´taç, ˝e p∏ytki grzejne pozostajà ciep∏e
przez oko∏o pó∏ godziny po wy∏àczeniu. W tym cza-
sie nie nale˝y przypadkowo stawiaç na nich ˝ad-
nych naczyƒ lub przedmiotów.
3
PL
Instalacja
Poni˝sze instrukcje przeznaczone sà dla wykwalifikowa-
nego specjalisty instalujàcego urzàdzenie. Instrukcje te
majà na celu zapewnienie mo˝liwie najbardziej pro-
fesjonalnego i doÊwiadczonego wykonania czynnoÊci
zwiàzanych z instalacjà i konserwacjà urzàdzenia.
Wa˝ne: Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne na-
le˝y przeprowadzaç po od∏àczeniu kuchenki od zasilania.
Instalacja kuchni
q Kuchnia elektryczna pod wzgl´dem ochrony przed
przegrzaniem otaczajàcych powierzchni jest
przyrzàdem klasy X i jako taka mo˝e byç zabu-
dowana w ciàgu meblowym tylko do wysokoÊci
p∏yty roboczej tj. 850 mm od posadzki. Zabudowa
powy˝ej tego poziomu jest zabroniona.
q Odleg∏oÊç pomi´dzy palnikami nawierzchniowy-
mi, a okapem nadkuchennym powinna wynosiç
min. 650 mm. Okap nale˝y – w przypadku braku
w pomieszczeniu zblokowanej wentylacji nawie-
wno-wywiewnej – u˝ywaç jako poch∏aniacz.
Uwaga: Kuchnia zabudowana w klasie X (PN-92/E-
08208/01) nie mo˝e byç zabudowana wysokim meblem.
Jednak w ka˝dym przypadku meble do zabudowy mu-
szà mieç ok∏adzin´ oraz klej do jej przyklejenia odporny
na temperatur´ 100°C. Niespe∏nienie tego warunku mo˝e
spowodowaç zdeformowanie powierzchni lub odklejenia
ok∏adziny. Je˝eli nie mamy pewnoÊci co do odpornoÊci
termicznej mebli, kuchni´ nale˝y zabudowaç meblami
zachowujàc odst´p ok. 2 cm.
Przyk∏ad ustawienia kuchni (rys.). Âciana znajdujàca si´
za kuchnià powinna byç uodporniona na wysokie tem-
peratury. Podczas korzystania z kuchni, jej tylna Êciana
mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o 50°C, ponad
temperatur´ otoczenia. W∏aÊciwa instalacja kuchni wy-
maga uwzgl´dnienia poni˝szych kwestii:
a) kuchni´ mo˝na ustawiç w kuchni, kuchnio-jadalni lub
pokoju spe∏niajàcym warunki techniczne wynikajàce
z przytoczonych przepisów; nie wolno jej instalowaç
w ∏azience ani w pomieszczeniu z prysznicem,
b) meble znajdujàce si´ obok kuchni, które wystajà po-
wy˝ej powierzchni kuchni, powinny znajdowaç si´
20. Nie wolno w∏àczaç powierzchni grzejnych, je˝eli
znajduje si´ na nich folia aluminiowa lub tworzywa
plastikowe.
21. Nie nale˝y zbli˝aç si´ do nagrzanych powierzchni.
22. U˝ywajàc drobnego sprz´tu AGD nale˝y zwróciç
uwag´, aby przewody zasilajàce tych urzàdzeƒ nie
dotyka∏y rozgrzanych powierzchni.
23. U˝ywajàc do gotowania rondli, nale˝y zwróciç uwag´,
by ich ràczki by∏y skierowane do Êrodka, aby ich
przypadkiem nie wywróciç.
24. Nie wolno pozostawiaç w∏àczonej powierzchni grzej-
nej, je˝eli nic na niej nie gotujemy, poniewa˝ uleg-
nie ona bardzo szybkiemu rozgrzaniu, co mo˝e
uszkodziç elementy grzejne.
25. Zalecenia przed pierwszym u˝yciem. Klej u˝yty do
zabezpieczenia p∏yty mo˝e pozostawiaç t∏uste Êlady.
Radzimy usunàç go przed rozpocz´ciem u˝ytkowa-
nia urzàdzenia za pomocà delikatnego (nie Êcierne-
go) Êrodka czystoÊci. Przez pierwszych kilka godzin
u˝ytkowania mo˝e unosiç si´ znad kuchni zapach
gumy, który jednak szybko zniknie.
26. Je˝eli urzàdzenie uleg∏o awarii lub pracuje niew∏a-
Êciwie, nale˝y od∏àczyç je od zasilania i pozostawiç
je w spokoju do czasu przybycia wezwanego tech-
nika. Wszelkie naprawy powinny byç wykonywane
wy∏àcznie przez autoryzowany punkt serwisowy.
Nale˝y zawsze ˝àdaç stosowania oryginalnych
cz´Êci zamiennych. Nieprzestrzeganie powy˝szych
zasad mo˝e przyczyniç si´ do zmniejszenia bez-
pieczeƒstwa urzàdzenia.
27. W przypadku gdy zrezygnujà Paƒstwo z u˝ywania
kuchenki lub innych elektrycznych urzàdzeƒ domo-
wego u˝ytku, dobrze b´dzie, po od∏àczeniu od zasi-
lania, zabezpieczyç je przez odci´cie kabla zasilajà-
cego. Wykonanie tych czynnoÊci zmniejszy mo˝liwoÊç
ulegni´cia nieszcz´Êliwym wypadkom przez dzieci,
które mog∏yby u˝ywaç urzàdzenia jako zabawki.
28. Jednym z cz´stszych typów wypadków, które mogà
zdarzyç si´ podczas korzystania z kuchenek sà popa-
rzenia ma∏ych dzieci. Mogà one powstaç:
a) w wyniku dotkni´cia goràcych cz´Êci,
b) w wyniku rozlania goràcych p∏ynów,
c) gdy dziecko Êciàgnie na siebie naczynie, chwy-
tajàc za wystajàcy poza blat kuchenki uchwyt.
29. Nale˝y pami´taç, ˝e skóra ma∏ych dzieci jest o wiele
bardziej wra˝liwa ni˝ skóra osób doros∏ych, przez co
bardziej nara˝ona jest na pora˝enia. Dlatego te˝ zale-
camy, aby podczas korzystania z urzàdzenia oraz pod-
czas jego stygni´cia po zakoƒczeniu gotowania unie-
mo˝liwiç przebywanie w jego pobli˝u ma∏ych dzieci.
30. Aby zapobiec mo˝liwoÊci przypadkowego rozlania
goràcej zawartoÊci, do gotowania na p∏ytkach elek-
trycznych nie nale˝y u˝ywaç garnków z nierównym
lub zdeformowanym dnem.
31. Szczególnej uwagi nale˝y do∏o˝yç podczas korzys-
tania z naczyƒ do sma˝enia frytek itp., aby uniknàç
mo˝liwoÊci rozlania goràcego oleju. Naczyƒ takich
nie wolno w ˝adnym wypadku pozostawiaç bez nad-
zoru poniewa˝ przegrzany olej móg∏by zaczàç si´ go-
towaç i zapaliç na goràcym elemencie grzewczym.
32. W pobli˝u w∏àczonego urzàdzenia nie wolno u˝y-
waç ∏atwopalnych p∏ynów, jak na przyk∏ad benzyna
lub inne ∏atwopalne rozpuszczalniki.
33. Nie nale˝y pozwalaç dzieciom na zbli˝anie si´ do
kuchenki, zw∏aszcza podczas korzystania z grilla lub
piekarnika, poniewa˝ cz´Êci te podczas pieczenia
stajà si´ bardzo goràce.
34. Je˝eli urzàdzenie nie jest u˝ywane nale˝y upewniç
si´ czy wszystkie pokr´t∏a ustawione sà w po∏o˝e-
niu „q”/„o”.
35. Do szuflady kuchni nie wolno wk∏adaç goràcych
naczyƒ i materia∏ów ∏atwopalnych.
36. Kuchni´ nale˝y ustawiç na pod∏odze (nie ustawiaç
na cokole).
w odleg∏oÊci co najmniej 200 mm od kraw´dzi p∏yty
grzejnej. Nie wolno wieszaç zas∏on zaraz za kuchnià
ani w odleg∏oÊci 110 mm od Êcianek bocznych kuchni,
c) okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami poda-
nymi w do∏àczonych do nich instrukcjach obs∏ugi,
d) szafki sàsiadujàce z okapem powinny znajdowaç
si´ w odleg∏oÊci co najmniej 420 mm od powierzch-
ni kuchni. Minimalna odleg∏oÊç nad poziomem pal-
ników, w jakiej mogà byç mocowane elementy ume-
blowania kuchni wykonane z materia∏ów nie zabez-
pieczonych termicznie wynosi 700 mm,
e) Êciana stykajàca si´ z tylnà Êcianà kuchni powinna byç
wykonana z materia∏u ˝aroodpornego. Tylna Êciana
kuchenki mo˝e si´ rozgrzaç podczas pracy do tem-
peratury wy˝szej o 50°C od temperatury otoczenia.
Poziomowanie kuchenki
Kuchenka wyposa˝ona jest w nó˝ki o zmiennej wysokoÊci
umo˝liwiajàce odpowiednie wypoziomowanie urzàdze-
nia. JeÊli jest to konieczne, nale˝y wkr´ciç lub wykr´ciç
nó˝ki znajdujàce si´ w naro˝nikach podstawy kuchenki
a˝ do uzyskania w∏aÊciwego wypoziomowania.
Monta˝ nó˝ek
Przyrzàd do montowania nó˝ek w podstawie kuchni.
Monta˝ kabla zasilajàcego
Otwarcie skrzynki zaciskowej:
q Przy pomocy Êrubokr´ta odciàgnàç wypustki przy-
trzymujàce pokryw´.
q Pociàgnàç i otworzyç pokryw´ skrzynki zaciskowej.
W celu pod∏àczenia kabla wykonaç nast´pujàce czynnoÊci:
q odkr´ciç Êruby przytrzymujàce kabel i Êruby styków,
q ustawiç mostki w zale˝noÊci od ˝àdanego typu pod∏à-
czenia, pos∏ugujàc si´ schematami podanymi poni˝ej.
Uwaga: mostki sà fabrycznie ustawione na pod∏àczenie
230V jednofazowe (rys. A).
q W celu pod∏àczenia piekarnika w sposób przedstawio-
ny na rysunkach C i D, nale˝y u˝yç mostków umiejsco-
wionych w puszce przy∏àczeniowej rys. B – element „P”.
q Zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej prowa-
dnicy i zamknàç pokryw´.
Pod∏àczenie kuchni do instalacji elektrycznej
Na kablu zasilajàcym nale˝y zamontowaç standardowà
wtyczk´, odpowiadajàcà maksymalnemu obcià˝eniu,
które podano na tabliczce znamionowej. Ewentualnie
mo˝na pod∏àczyç urzàdzenie bezpoÊrednio do instalacji
elektrycznej. W tym przypadku nale˝y dodatkowo zamon-
towaç jednobiegunowy wy∏àcznik sieciowy o odleg∏oÊci
styków co najmniej 3 mm i odpowiadajàcy obowiàzujàcym
przepisom bezpieczeƒstwa (przewód uziemiajàcy nie
mo˝e byç roz∏àczany przez wy∏àcznik). Wy∏àcznik ten
b´dzie odcina∏ kuchenk´ od zasilania.
Kabel zasilajàcy powinien byç u∏o˝ony w taki sposób,
aby temperatura w ˝adnym punkcie jego powierzchni
nie mog∏a przekroczyç temperatury pokojowej powi´-
kszonej o 50°C.
Przed wykonaniem po∏àczenia nale˝y sprawdziç, czy:
q bezpiecznik oraz instalacja elektryczna wytrzymajà
obcià˝enie kuchenki,
q instalacja elektryczna wyposa˝ona jest w skuteczny
system uziemiajàcy spe∏niajàcy wymagania aktual-
nych standardów i przepisów,
q wtyczka lub wy∏àcznik sieciowy b´dà ∏atwo dost´pne,
q w przypadku wymiany kabla nale˝y zwróciç uwag´,
aby przewód uziemienia by∏ d∏u˝szy o oko∏o 2 cm
od pozosta∏ych przewodów.
4
PL
400V 3N ~
H05RR-F 5x2,5 CEI-UNEL 35363
rys. D
230V 1N ~
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
rys. A
400V 2N ~
H05RR-F 4x2,5 CEI-UNEL 35363
rys. C
rys. B
5
PL
Dane techniczne
Wymiary piekarnika
szerokoÊç 37,5 cm
g∏´bokoÊç 40 cm
wysokoÊç 32 cm
Obj´toÊç robocza piekarnika: 48 litrów
Max. moc piekarnika: 2800 W
Moce grza∏ek p∏yty:
lewa przednia 1700 W
lewa tylna 1200 W
prawa tylna 2200 W
prawa przednia 1200 W
Max. moc grza∏ek p∏yty: 6300 W
Etykieta energetyczna
Etykieta energetyczna jest zgodna z Dyrektywà UE 2002/
40/CE (norma EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana dla trybu statycznego
pieczenie statyczne:
wybrana funkcja „tryb tradycyjny”
Deklarowana klasa energoch∏onnoÊci podana dla trybu
dynamicznego, z wymuszonym obiegiem
pieczenie dynamiczne:
wybrana funkcja „pieczenie ciasta”
Cz´stotliwoÊç i napi´cie zasilania kuchenki:
230/400V ~ 3N 50Hz
Wymiary szuflady schowka:
szerokoÊç 46 cm
g∏´bokoÊç 42 cm
wysokoÊç 8,5 cm
Urzàdzenie jest zgodne z nast´pujàcymi norma-
mi Wspólnoty Europejskiej:
72/23/EEC z dnia 19/02/73 (Niskie Napi´cie)
i póêniejsze zmiany.
89/336/EEC z dnia 03/05/89 (KompatybilnoÊç
Elektromagnetyczna) i póêniejsze zmiany.
93/68/EEC z dnia 22/07/93 i póêniejsze zmiany.
Niniejsze urzàdzenie posiada certyfikat bezpie-
czeƒstwa wydany przez PCBC w Warszawie.
Uwaga:
Tabliczka znamionowa w zale˝noÊci od modelu umie-
szczona jest na:
wewn´trznej stronie drzwiczek schowka,
wewn´trznej stronie lewego boku kuchni widoczna
po wysuni´ciu szuflady.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca Zu¿ytych
Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ (WEEE) zak³ada
zakaz pozbywania siê starych urz¹dzeñ domowego u¿ytku
jako nieposortowanych mieci komunalnych. Zu¿yte
urz¹dzenia musz¹ byæ osobno zbierane i sortowane w celu
zoptymalizowania odzyskania oraz ponownego
przetworzenia pewnych komponentów i materia³ów. Pozwala
to ograniczyæ zanieczyszczenie rodowiska i pozytywnie
wp³ywa na ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol kosza
umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami lokalnymi
lub sprzedawc¹ w celu uzyskania informacji dotycz¹cych
postêpowania z ich zu¿ytymi urz¹dzeniami gospodarstwa
domowego.
6
PL
Opis kuchenki
1. OÊwietlenie piekarnika
2. Ustawienie minutnika/zegara
3. Czas zakoƒczenia pieczenia
4. Czas pieczenia
5. Zwi´kszanie czasu
6. Zmniejszanie czasu
7. Kontrolka minutnika
8. Rozgrzewanie ( miga) lub pieczenie ( Êwieci)
9. Kontrolka nastawienia programu
10. Kontrolka zamkni´cia drzwi
Kuchnia elektryczna z p∏ytà ceramicznà
i piekarnikiem „Siedmiu kucharzy”
A Panel sterujàcy
B Kratka piekarnika
C Taca na kapiàcy t∏uszcz lub do pieczenia
D Regulowane nó˝ki
H Zielona kontrolka w∏àczenia elektrycznej p∏ytki grzejnej
L Pokr´t∏o wybierajàce opcje pracy piekarnika
M Pokr´t∏o termostatu piekarnika
N Pokr´t∏a grza∏ek p∏yty kuchni
O Elektroniczny programator piekarnika
7
PL
Instrukcja obs∏ugi
Poszczególne funkcje kuchenki obs∏ugiwane sà za po-
mocà pokr´te∏ znajdujàcych si´ na panelu sterujàcym.
Uwaga: Przed pierwszym u˝yciem piekarnika i grilla na-
le˝y urzàdzenie wygrzaç. Wygrzewanie powinno trwaç
oko∏o pó∏ godziny. W tym czasie piekarnik powinien byç
pusty, termostat powinien byç ustawiony na najwy˝szà
temperatur´, drzwi powinny byç otwarte. Nale˝y równie˝
zapewniç odpowiednià wentylacj´ kuchni. Zapach, który
odczuwany jest za zwyczaj podczas wygrzewania ku-
chenki, zwiàzany jest z parowaniem substancji wyko-
rzystywanych do zabezpieczenia piekarnika na czas
magazynowania.
Uwaga: Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas
grilowania i pieczenia na ro˝nie. W przypadku innych
opcji piekarnika nie nale˝y stosowaç dolnej pó∏ki. Nie
nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci piekarnika podczas
pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodowaç uszkodzenie
emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie kratk´
piekarnika.
Pokr´t∏a piekarnika (L) (M)
Piekarnik „7 Kucharzy” ∏àczy zalety normalnego piekarnika
z mo˝liwoÊciami piekarnika z termoobiegiem. Jest urzà-
dzeniem wielofunkcyjnym, pozwalajàcym na wybranie
jednego z 7 sposobów przygotowania potrawy. Funkcje
wybiera si´ przy pomocy pokr´t∏a funkcji roboczych „L
i pokr´t∏a termostatu „M” znajdujàcych si´ na panelu
sterowania.
Pokr´t∏a te s∏u˝à do wyboru ró˝nych funkcji oraz do usta-
wiania temperatury w∏aÊciwej dla potraw pieczonych
w piekarniku. Funkcje pieczenia sà ustawiane przez
odpowiednie operowanie dwoma pokr´t∏ami:
L – opcje pracy piekarnika
M – temperatura pieczenia
Ustawienie cyfrowego zegara
Zegar mo˝e byç nastawiany jedynie wtedy, kiedy pokr´t∏o
L” znajduje si´ w pozycji 0.
Po pod∏àczeniu urzàdzenia do zasilania lub w przypadku
przerwy w zasilaniu, zegar zostanie automatycznie ska-
sowany. Ustawienie czasu jest mo˝liwe po wciÊni´ciu
przycisku „2” do momentu pojawienia si´ na wyÊwietla-
czu czasu i wciskajàc przyciski „” lub „+” wybieramy
˝àdany czas.
Ustawianie minutnika
Minutnik mo˝e byç nastawiany jedynie wtedy kiedy pokr´-
t∏o „L” znajduje si´ w pozycji 0.
Nale˝y pami´taç, ˝e minutnik nie steruje czasem w∏àcze-
nia lub wy∏àczenia piekarnika. Po up∏yni´ciu nastawionego
czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy, który mo˝na wy∏à-
czyç wciskajàc dowolny przycisk.
˚eby ustawiç minutnik nale˝y na krótko wcisnàç przycisk
2”, a nast´pnie przyciskami „” lub „+” ustawiç czas.
Automatycznie rozpocznie si´ odliczanie. Kontrolka
na wyÊwietlaczy przypomina o w∏àczonym minutniku.
Kiedy odliczanie si´ skoƒczy rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´-
kowy, który wy∏àczy si´ po 1 minucie lub w ka˝dym
momencie po wciÊni´ciu dowolnego przycisku.
Nale˝y pami´taç, ˝e je˝eli na wyÊwietlaczy widnieje na-
pis „end” ustawienie minutnika jest niemo˝liwe.
OÊwietlenie piekarnika
OÊwietlenie piekarnika mo˝e byç w∏àczone/wy∏àczone,
je˝eli piekarnik nie pracuje, przez wciÊni´cie przycisku
1” lub otworzenie drzwiczek. Podczas pracy piekarnika
oÊwietlenie pali si´ ca∏y czas.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentylator ch∏o-
dzàcy, który w∏àcza si´ automatycznie, kiedy piekarnik
zaczyna byç goràcy. Podczas pieczenia wentylator jest
zawsze w∏àczony, o czym Êwiadczy delikatny szum, wy-
dawany przez strumieƒ powietrza wydobywajàcy si´ na
zewnàtrz na styku drzwiczek i panelu sterowania piekar-
nika.
Uwaga: Po zakoƒczeniu pieczenia wentylator pracuje
jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia tempera-
tury piekarnika.
Wa˝ne: W funkcji „Szybkie pieczenie” i „Pieczenie ciasta”
temperatura w piekarniku narasta najszybciej, wentylator
w∏àcza si´ automatycznie, kiedy piekarnik b´dzie goràcy.
Uwaga: Urzàdzenie wyposa˝one jest w system autotestu.
W przypadku zaistnienia jakiejkolwiek nieprawid∏owoÊci
w dzia∏aniu u˝ytkownik b´dzie o tym poinformowany przez
wyÊwietlenie, na wyÊwietlaczu, kodu usterki „Er
xy
” (
xy
cyfry od 01 do 99). W takiej sytuacji nale˝y skontaktowaç
si´ z autoryzowanym serwisem podajàc zapami´tany
kod usterki.
Korzystanie z piekarnika
Uwaga: Je˝eli drzwi piekarnika sà zablokowane (na
przyk∏ad w∏aÊnie zosta∏ zakoƒczony tryb SZYBKIE
CZYSZCZENIE), nie mo˝na rozpoczàç nowego pro-
gramu z powodu wysokiej temperatury panujàcej
wewnàtrz piekarnika. Na wyÊwietlaczu pali si´ napis
„HOT”. Kolejne pieczenie mo˝na rozpoczàç po
znikni´ciu z wyÊwietlacza symbolu „klucza”.
Pokr´t∏o wyboru funkcji „L” nale˝y ustawiç na wybrany
program pieczenia. Piekarnik natychmiast rozpocznie
tryb nagrzewania, co b´dzie sygnalizowane migajàcà
kontrolkà , na wyÊwietlaczu pojawi si´ zalecana tem-
peratura. Je˝eli zaproponowana temperatura Paƒstwu
nie odpowiada, mo˝na jà zmieniç poprzez obracanie po-
kr´t∏a wyboru temperatury „M”. Po osiàgni´ciu ˝àdanej
temperatury kontrolka przestanie migaç i rozlegnie
si´ akustyczny sygna∏. Od tego momentu mo˝na wk∏adaç
potrawy do pieczenia.
Wa˝ne: Funkcje SZYBKIE PIECZENIE i GRILL nie wy-
magajà rozgrzania wst´pnego.
Poni˝sze parametry mogà byç w ka˝dej chwili modyfiko-
wane:
q funkcja pieczenia (obracajàc pokr´t∏o „L”);
q temperatura (obracajàc pokr´t∏o „M”);
q czas pieczenia, godzin´ zakoƒczenia pieczenia
(prosimy zobaczyç w rozdziale „Programowanie
piekarnika”);
q wy∏àczenie piekarnika przez ustawienie pokr´t∏a „L
w pozycji 0.
8
PL
1. Piekarnik statyczny
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C, a 250°C.
Po wybraniu tego programu zapali si´ lampka kontrolna
piekarnika oraz w∏àczone zostanà oba elementy grzejne
– górny i dolny. W tym trybie piekarnik pracuje podobnie
do tradycyjnych pieców stosowanych przez nasze babki.
Statyczny piec konwekcyjny jest niezastàpiony w przy-
gotowywaniu potraw sk∏adajàcych si´ z dwóch lub wi´-
kszej iloÊci oddzielnych sk∏adników, które po∏àczone
tworzà ostateczne danie, jak na przyk∏ad: kapusta i ˝eber-
ka wieprzowe, dorsz na s∏ono po hiszpaƒsku, krucha cie-
l´cina z ry˝em, itp.
Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ równie˝ podczas przy-
rzàdzania daƒ z wo∏owiny lub ciel´ciny, takich jak: mi´sa
duszone, gulasze, dziczyzna, noga lub ∏opatka wieprzo-
we, itp. Wymagajà one powolnego pieczenia i stopnio-
wego dodawania bulionu lub p∏ynów. Ten tryb pieczenia
nadaje si´ równie˝ doskonale do pieczenia kruchych
ciastek lub herbatników jak równie˝ deserów owocowych.
W trybie statycznego pieca konwekcyjnego zalecane
jest korzystanie jedynie z jednego poziomu piekarnika.
Wykorzystanie wi´kszej iloÊci tac wp∏yn´∏oby negaty-
wnie na rozk∏ad temperatury wewnàtrz piekarnika.
Wybór jednego z poziomów w piekarniku umo˝liwia
zró˝nicowanie stopnia wypieczenia górnej i dolnej
cz´Êci potrawy. Pieczenie na dwóch pierwszych dolnych
poziomach zapewni rozprowadzanie wi´kszej iloÊci
ciep∏a w dolnej cz´Êci piekarnika.
2. Piekarnik z nawiewem
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C a 250°C.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrku-
lacja goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy
wywo∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej
cz´Êci piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu
pieczona potrawa przyrumienia si´ równomiernie i do-
k∏adnie. Dzi´ki utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez
ca∏y czas pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem ist-
nieje mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych po-
traw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà jed-
nakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç trzy pó∏ki jedno-
czeÊnie, patrz rozdzia∏ „równoczesne pieczenie na wielu
pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie
zalecane jest w tym trybie: tryb ten umo˝liwia uzyskanie
doskona∏ych rezultatów przy pieczeniu daƒ wymagajà-
cych zapiekania i dosyç d∏ugiego czasu pieczenia, na
przyk∏ad: lazania, pieczone makarony, risotto, vol-au-vent,
itp. Ponadto, dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi ciep∏a,
mo˝liwe jest stosowanie ni˝szych temperatur do przy-
gotowywania pieczeni. Dzi´ki ni˝szej temperaturze
zmniejsza si´ wysychanie i uzyskuje si´ bardziej kruche
mi´so oraz zapobiega si´ jego kurczeniu.
Tryb z nawiewem nadaje si´ szczególnie dobrze do pie-
czenia ryb z minimalnym dodatkiem przypraw – pozwala
to na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e rezul-
taty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu warzyw, na przy-
k∏ad: kapusty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów,
papryki.
Desery: tryb ten gwarantuje równie˝ osiàgni´cie wyÊmie-
nitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych,
jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty.
Tryb z nawiewem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania
mi´sa, ryb i chleba – po ustawieniu temperatury na
80–100°C. Aby rozmroziç bardziej delikatne potrawy,
nale˝y ustawiç pokr´t∏o termostatu na 50°C bàdê zas-
tosowaç obieg zimnego powietrza, ustawiajàc termostat
na 0°C.
3. Grill
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: mi´dzy 50% i 100%.
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromie-
niowywanym z elektrycznego elementu grzejnego
umieszczonego w górnej cz´Êci piekarnika. Wyjàtkowo
wysoka temperatura grilla, po∏àczona z jej bezpoÊred-
nim dzia∏aniem, umo˝liwia natychmiastowe przyrumie-
nianie powierzchni mi´s i pieczeni. Przysma˝ona po-
wierzchnia pieczeni jest jednoczeÊnie barierà zapobiega-
jàcà wysychaniu dania. Funkcja ta pozwala wi´c na
otrzymywanie soczystych i kruchych daƒ mi´snych.
Pieczenie w tym trybie zalecane jest przede wszystkim
do przygotowywania daƒ, które wymagajà wysokich
temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina lub
befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp...
Uwaga: Z opcji grilla nale˝y korzystaç przy zamkni´-
tych drzwiach.
Uwaga: Podczas obracania pokr´t∏em „M” na wyÊwie-
tlaczu b´dà pojawiaç cyfry od 1 do 5, które okreÊlajà
poziom mocy 1 – minimum, 5 – maximum.
4. Ruszt
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C a 250°C.
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne
elementów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza.
Po∏àczenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni
potraw oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´-
trza daƒ. Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia
mieszanych – warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas,
˝eberek, kotletów z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp.
Ponadto doskonale piecze tuƒczyka, steki z miecznika
i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: Z opcji rusztu nale˝y korzystaç przy zamkni´-
tych drzwiczkach.
5. Pieczenie pizzy
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C a 250°C.
W tej pozycji sà w∏àczone dolny i obwodowy element
grzejny oraz termoobieg. Pozwala to na szybkie nagrza-
nie piekarnika dzi´ki dostarczeniu du˝ej mocy (2700 W),
przy czym ciep∏o rozchodzi si´ g∏ównie z do∏u. Funkcja
„pieczenie pizzy” jest szczególnie zalecana do potraw
wymagajàcych du˝ej iloÊci ciep∏a, na przyk∏ad pizzy
9
PL
i du˝ych pieczeni. Nale˝y u˝ywaç tylko jednego
poziomu. W przypadku u˝ywania dwóch poziomów
nale˝y zamieniç potrawy miejscami w trakcie ich przy-
gotowywania.
6. Pieczenie ciasta
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C a 250°C.
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie
elementy grzejne zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie
od do∏u. Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw, w szczególnoÊci ciast które muszà
wyrosnàç, co u∏atwione jest podgrzewaniem od spodu.
Praktyczne rady:
q przed w∏o˝eniem potrawy piekarnik musi byç roz-
grzany,
q nie wolno piec wi´cej ni˝ jednà brytwann´,
q potrawy nale˝y ustawiaç na kratce piekarnika,
q kratk´ nale˝y wsunàç w pozycj´ nr 3,
q nie otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia.
7. Funkcja „Szybkie pieczenie”
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”: .
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 40°C a 250°C.
Zostajà w∏àczone grza∏ki i wentylator zapewniajàce utrzy-
mywanie sta∏ej temperatury w piekarniku. Tryb ten jest
zalecany do przygotowywania gotowych daƒ (odgrzewa-
nie) i mro˝onek. W tej funkcji nale˝y korzystaç z jednego
rusztu ustawionego na drugiej pozycji od do∏u.
Funkcja „Rozmra˝anie”
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L”:
.
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M”: dowolne.
Zamocowany w dolnej cz´Êci piekarnika wentylator wy-
musza obieg powietrza o temperaturze pokojowej wokó∏
potrawy. Taki sposób rozmra˝ania jest najbardziej zale-
cany, szczególnie dla delikatnych, które nie mogà byç
podgrzewane np.: lody, ciasta, kremy, ciasta owocowe.
U˝ycie wentylatora skraca czas rozmra˝ania prawie o po-
∏ow´. Rozmra˝anie mi´sa, ryb i chleba mo˝na przyÊpie-
szyç wybierajàc funkcj´ „piekarnik z nawiewem” i usta-
wienie temperatury na 80-100°C.
Szybkie czyszczenie
Funkcja s∏u˝y do czyszczenia piekarnika. Wi´cej infor-
macji w rozdziale „Szybkie czyszczenie”.
Wa˝ne:
Podczas korzystania z piekarnika lub grilla nale˝y unie-
mo˝liwiç dzieciom dost´p do urzàdzenia. Drzwiczki pie-
karnika podczas pieczenia rozgrzewajà si´ do bardzo
wysokiej temperatury.
W czasie korzystania z funkcji grilla nale˝y pami´taç
o wsuni´ciu, na najni˝szy poziom piekarnika, tacy na ka-
piàcy t∏uszcz.
Szuflada / schowek kuchni
Pod piekarnikiem znajduje si´ szuflada lub schowek
(w zale˝noÊci od modelu) przeznaczone do przechowy-
wania garnków i akcesoriów kuchni. Ponadto, w czasie
pieczenia mogà byç wykorzystywane do trzymania potraw
w cieple. Drzwi schowka otwiera si´ przez lekkie uniesie-
nie i obrócenie ku do∏owi.
Uwaga: W szufladzie / schowku nie nale˝y przechowywaç
rzeczy ∏atwopalnych.
Wy³¹czanie trybu Demo Mode (tryb demonstracji)
Gdy na wywietlaczu wywietlany jest napis DEMO ON,
nale¿y ustawiæ pokrêt³o L w pozycji 0, nacisn¹æ kolejno
przyciski od 1 do 6 i ponownie nacisn¹æ przycisk 1.
Kuchenka wraca wtedy do normalnej pracy.
10
PL
Je˝eli temperatura w piekarniku nie spad∏a do zbyt nis-
kiej wartoÊci, po wystàpieniu zaniku napi´cia, w trakcie
pieczenia lub samooczyszczenia, to po ponownym poja-
wieniu si´ napi´cia ustawione funkcje b´dà kontynuo-
wane. Trzeba pami´taç, ˝e po zmianie pozycji pokr´te∏
L” i „M” w trakcie braku zasilania funkcje b´dà anulo-
wane.
Po zakoƒczeniu pracy piekarnika mo˝na ponownie usta-
wiç w∏aÊciwy czas.
Uwaga: Z powodów bezpieczeƒstwa funkcje pieczenia
i pirolizy nie zostanà uruchomione, je˝eli w trakcie cze-
kania na zaprogramowane rozpocz´cie pracy wystàpi∏a
przerwa w zasilaniu.
Wznowienie pracy po zaniku napi´cia
Elektroniczny programator pieczenia
Czas pieczenia i/lub czas zakoƒczenia pieczenia mo˝e
byç ustawiony po wybraniu trybu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
Wcisnàç przycisk 4 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 4 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Temperatura piekarnika (usta-
wiana pokr´t∏em „M”) i czas pozosta∏y do koƒca pieczenia
b´dà na zmian´ pokazywane na wyÊwietlaczu.
Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy, na wyÊwietlaczu pojawi
si´ napis „end” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy, nale˝y wcisnàç
dowolny przycisk.
Cofni´cie pokr´t∏a „L” do pozycji 0 powoduje znik-
ni´cie napisu „end”.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby pieczenie
trwa∏o 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie zostanie zakoƒ-
czone o godzinie 10:15.
Programowanie czasu zakoƒczenia pieczenia
Wcisnàç przycisk 3 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 3 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Temperatura piekarnika (usta-
wiana pokr´t∏em „M”) i czas pozosta∏y do koƒca pieczenia
b´dà na zmian´ pokazywane na wyÊwietlaczu.
Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy, na wyÊwietlaczu pojawi
si´ napis „end” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy, nale˝y wcisnàç
dowolny przycisk.
Cofni´cie pokr´t∏a „L” do pozycji 0 powoduje znik-
ni´cie napisu „end”.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas
pieczenia zakoƒczy∏ si´ o godzinie 10:15. by∏. Pieczenie
zostanie zakoƒczone po 1 godzinie i 15 minutach.
Programowanie uruchomienie piekarnika
z opóênieniem
Wcisnàç przycisk 4 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 4 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Temperatura piekarnika (usta-
wiana pokr´t∏em „M”) i czas pozosta∏y do koƒca pieczenia
b´dà na zmian´ pokazywane na wyÊwietlaczu.
Wcisnàç przycisk 3 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 3 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Temperatura piekarnika (usta-
wiana pokr´t∏em „M”) i czas pozosta∏y do koƒca pieczenia
b´dà na zmian´ pokazywane na wyÊwietlaczu.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut i zakoƒczy∏ si´ o 12:30.
Pieczenie zostanie rozpocz´te o godzinie 11:15 a.m.
Kontrolka „A” b´dzie informowa∏a o ustawieniu czasu
pieczenia i/lub czasu zakoƒczenia pieczenia.
Skasowanie wprowadzonego
programu sterowania
˚eby skasowaç w∏aÊnie wprowadzony program, nale˝y
pokr´t∏o „L” ustawiç w pozycji 0.
11
PL
Automatyczne czyszczenie przy u˝yciu funkcji
„szybkie czyszczenie”
W trybie szybkiego czyszczenia temperatura wewnàtrz
piekarnika osiàga 500°C. Taka temperatura jest konieczna
do roz∏o˝enia resztek ˝ywnoÊci i t∏uszczu, jak pokazano
poni˝ej. Patrzàc przez drzwiczki piekarnika mo˝na zau-
wa˝yç, ˝e niektóre czàstki rozjaÊniajà si´, gdy sà nisz-
czone w procesie pyrolizy w wyniku kontaktu z elemen-
tami grzejnymi; jest to po prostu samozap∏on, zjawisko
jak najbardziej normalne i niestanowiàce zagro˝enia.
Ârodki ostro˝noÊci, które trzeba przedsi´wziàç przed
przeprowadzeniem szybkiego czyszczenia:
1. Przy pomocy wilgotnej gàbki spróbowaç usunàç
wi´ksze pozosta∏oÊci ˝ywnoÊci z wn´trza piekarnika.
Usilnie odradzamy stosowanie detergentów lub in-
nych produktów zalecanych do czyszczenia piekar-
ników.
2. Wyjàç ca∏e wyposa˝enie dodatkowe z piekarni-
ka. Nie wytrzymuje ono takiej wysokiej temperatury.
Ponadto niektóre elementy wyposa˝enia mog∏yby
zmieniç wynik pyrolitycznego procesu samoczysz-
czenia i utrudniaç cyrkulacj´ ciep∏a w piekarniku.
Przybory mo˝na ∏atwo zmywaç, podobnie jak co-
dzienne naczynia sto∏owe, w zmywarce do naczyƒ.
3. Nie zostawiaç ˝adnych Êcierek na uchwycie drzwi-
czek piekarnika.
Ostrze˝enie: Powierzchnie piekarnika mogà nagrze-
waç si´ podczas szybkiego procesu czyszczenia –
trzymaç dzieci z dala od piekarnika.
Rozpocz´cie procesu czyszczenia
Zamknàç drzwiczki piekarnika.
Ustawiç pokr´t∏o „L” na „FAST CLEAN” (szybkie
czyszczenie) .
Proces czyszczenia trwa oko∏o 90 minut. Czas cyklu
czyszczenia mo˝na ustawiaç pomi´dzy 60 a 120
minut w zale˝noÊci od stopnia zabrudzenia pie-
karnika.
Urzàdzenia bezpieczeƒstwa
Ze wzgl´du na wysokà temperatur´, piekarnik zosta∏
wyposa˝ony w pewne urzàdzenia bezpieczeƒstwa:
drzwiczki piekarnika sà blokowane automatycznie
w momencie osiàgni´cia wysokiej temperatury, aby
uniknàç jakiegokolwiek ryzyka poparzenia;
elementy grzejne przestajà byç zasilane w razie
wystàpienia jakiejÊ nieprawid∏owoÊci;
po zablokowaniu drzwiczek, nie mo˝na ju˝ wprowa-
dziç ˝adnych zmian w czasie trwania cyklu, ustawieƒ
funkcji i minutnika;
je˝eli na wyÊwietlaczu widnieje napis „HOT”, nie
mo˝na uruchomiç funkcji „Szybkie czyszczenie”. Przed
uruchomieniem funkcji nale˝y czekaç do zakoƒcze-
nia pracy wentylatora ch∏odzàcego urzàdzenie.
Na zakoƒczenie cyklu szybkiego czyszczenia
programator wydaje brz´czàcy dêwi´k,
na wyÊwietlaczu ukazuje si´ s∏owo „end” (koniec).
Nacisnàç dowolny przycisk, aby wy∏àczyç dêwi´k. Po
ustawieniu pokr´t∏a „L” w pozycji „0” s∏owo „end” znika
z wyÊwietlacza.
Drzwiczki piekarnika mo˝na otworzyç dopiero, gdy tem-
peratura w piekarniku dostatecznie spadnie.
Na dnie i bocznych Êciankach piekarnika b´dzie mo˝na
zauwa˝yç bia∏y osad py∏u. Nale˝y go usunàç wilgotnà
gàbkà, po ca∏kowitym ostygni´ciu piekarnika.
JeÊli chce si´ wykorzystaç do pieczenia ciep∏o zgroma-
dzone podczas procesu czyszczenia, py∏ mo˝na zosta-
wiç. Jest on ca∏kowicie nieszkodliwy, nie wp∏ywa ujemnie
na ˝ywnoÊç.
Uwaga: Z uwagi na efektywnoÊç i d∏ugà, niezawodnà
prac´ urzàdzenia zaleca si´ niekorzystanie z p∏yty
ceramicznej podczas funkcji „szybkie czyszczenie”.
Nie nale˝y si´ przejmowaç, je˝eli...
1. wentylator ch∏odzàcy pracuje na wolnych obrotach
po uruchomieniu funkcji „Szybkie czyszczenie”;
2. uruchomienie funkcji „Szybkie czyszczenie” powo-
duje wy∏àczenie bezpiecznika instalacji: oznacza to,
˝e sieç jest nadmiernie obcià˝ona (za du˝o urzàdzeƒ
elektrycznych jest w tym czasie uruchomionych);
3. drzwi sà zablokowane podczas cyklu szybkiego
czyszczenia: jest to urzàdzenie zabezpieczajàce;
drzwi zostanà odblokowane po ostygni´ciu piekar-
nika;
4. niewielkie plamy zosta∏y na wewn´trznych powierz-
chniach piekarnika po cyklu szybkiego czyszcze-
nia: zaleca si´ usuwanie najtwardszych plam t∏u-
szczu, du˝ych resztek jedzenia, przed w∏àczeniem
funkcji szybkiego czyszczenia i w∏àczenie odpo-
wiedniego czasu czyszczenia, stosownie do stop-
nia zabrudzenia piekarnika;
5. wentylator ch∏odzàcy pracuje po zakoƒczeniu pie-
czenia: jest to normalny proces och∏adzajàcy pie-
karnik;
6. podczas opcji „Grill” górna grza∏ka nie zawsze jest
w∏àczona (nie jest czerwona): termostat steruje
grza∏kà;
7. silny podmuch pary wydobywa si´ z piekarnika po
otwarciu drzwi podczas pieczenia;
8. skrapla si´ para na Êciankach piekarnika, je˝eli pie-
czonà potraw´ pozostawimy w piekarniku po za-
koƒczeniu pieczenia.
12
PL
Programowanie szybkiego czyszczenia
Czas trwania szybkiego czyszczenia i/lub czas zakoƒ-
czenia tego procesu mo˝e byç ustawiony po wybraniu
trybu funkcji „Szybkie czyszczenie”.
Programowanie czasu szybkiego czyszczenia
Wcisnàç przycisk 4 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 4 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Czas pozosta∏y do koƒca szy-
bkiego czyszczenia b´dzie pokazywany na wyÊwietla-
czu.
Kiedy czas szybkiego czyszczenia si´ skoƒczy na
wyÊwietlaczu pojawi si´ napis „end” i rozlegnie si´
sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç
dowolny przycisk.
Cofni´cie pokr´t∏a „L” do pozycji 0 powoduje
znikni´cie napisu „end”.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas szy-
bkiego czyszczenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie
zostanie zakoƒczone o godzinie 10:15
Programowanie czasu zakoƒczenia
szybkiego czyszczenia
Wcisnàç przycisk 3 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 3 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Czas pozosta∏y do koƒca szy-
bkiego czyszczenia b´dzie pokazywany na wyÊwiet-
laczu.
Kiedy czas szybkiego czyszczenia si´ skoƒczy na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ napis „end” i rozlegnie si´ sygna∏
dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç
dowolny przycisk.
Cofni´cie pokr´t∏a „L” do pozycji 0 powoduje
znikni´cie napisu „end”.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas
pieczenia zakoƒczy∏ si´ o godzinie 10:15. Pieczenie
zostanie zakoƒczone po 1 godzinie i 15 minutach.
Programowanie uruchomienie
piekarnika z opóênieniem
Wcisnàç przycisk 4 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 4 w celu
zatwierdzenia ustawienia.
Wcisnàç przycisk 3 i przy pomocy przycisków „” i „+
nale˝y ustawiç ˝àdany czas. Wcisnàç przycisk 3 w celu
zatwierdzenia ustawienia. Na wyÊwietlaczu b´dzie
pokazany na zmian´ czas pozosta∏y do koƒca cyklu szy-
bkiego czyszczenia i aktualny czas cyklu.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas
szybkiego czyszczenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut
i zakoƒczy∏ si´ o 12:30. Szybkie czyszczenie zostanie
rozpocz´te o godzinie 11:15 a.m.
Kontrolka „A” b´dzie informowa∏a o ustawieniu czasu
pieczenia i/lub czasu zakoƒczenia pieczenia.
Skasowanie wprowadzonego
programu sterowania
˚eby skasowaç dopiero, co wprowadzony program
nale˝ pokr´t∏o „L” ustawiç w pozycji 0.
13
PL
Pieczenie – porady
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw na
wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór najlepszej
metody dla danego rodzaju dania. Z czasem nauczà si´
Paƒstwo najlepszych sposobów wykorzystania tego nie-
zwykle wygodnego urzàdzenia. Przedstawione poni˝ej
wskazówki sà jedynie ogólnymi zaleceniami, które mogà
byç zmieniane odpowiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Rozgrzanie piekarnika
W celu rozgrzania piekarnika przed w∏o˝eniem potrawy
nale˝y wybraç funkcj´ „pizza . Funkcja ta pozwala
na osiàgni´cie temperatury w najkrótszym czasie. Po w∏o-
˝eniu potrawy do piekarnika nale˝y ustawiç w∏aÊciwy tryb
pieczenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝ jednej
pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „piekarnik z nawiewem
lub „pieczenie ciasta . Do pieczenia delikatnych
potraw nale˝y korzystaç z funkcji „pieczenie ciasta
, która pozwala na pieczenie na 3 poziomach w jed-
nym czasie (poziomy 1, 3 i 5).
Korzystajàc z trybu „piekarnik z nawiewem” nale˝y
mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
q Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas pie-
czenia w trybie z nawiewem, do pieczenia wybiera si´
dwa spoÊród trzech Êrodkowych poziomów. Poziom
najwy˝szy i najni˝szy wystawione sà na najbardziej
bezpoÊrednie dzia∏anie przep∏ywajàcego w piekar-
niku goràcego powietrza. Pieczenie na tych pozio-
mach mo˝e doprowadziç do spalenia bardziej deli-
katnych potraw.
q Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensywniej-
szego pieczenia, zalecane jest stosowanie drugiego
i czwartego poziomu. Na przyk∏ad, podczas równo-
czesnego przygotowywania pieczeni wraz z innymi
potrawami, pieczeƒ umieszczana jest na drugim
poziomie, a czwarty poziom przeznaczany jest na
dania bardziej delikatne.
q Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝nych
temperatur pieczenia lub czasów pieczenia, nale˝y
ustawiç Êrednià temperatur´ dla tych dwóch potraw
a danie bardziej delikatne umieÊciç na czwartym
poziomie piekarnika. Jako pierwsze nale˝y wyjàç
z piekarnika danie o krótszym czasie pieczenia.
q Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´, a ruszt umie-
szcza si´ na poziomie wy˝szym.
Korzystanie z funkcji „szybkie pieczenie”
Bardzo wygodna, szybka i praktyczna funkcja dla tych,
którzy korzystajà z gotowych potraw (np.: mro˝onki lub
dania do odgrzania).
Korzystanie z grilla
Ten wielofunkcyjny piekarnik oferuje Ci dwie ró˝ne fun-
kcje grillowania.
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawienie
pokr´t∏a na symbolu (drzwi piekarnika zamkni´te).
Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa cz´Êç grzejnika opie-
kacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone w naro˝nikach
rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale˝y zatem pami´-
taç o w∏aÊciwym umieszczeniu potraw na ruszcie, tj.
w jego centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç umieszczo-
ny na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza,
zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury w po-
zycji maximum, gdy˝ promienie podczerwone dzia∏ajà
najskuteczniej na potraw´ w wysokich temperaturach.
Funkcja „ruszt” (drzwi piekarnika zamkni´te) oka-
zuje si´ niezastàpiona w przypadku koniecznoÊci szyb-
kiego opiekania, ∏àczàc zalety opiekacza z korzyÊciami
wynikajàcymi ze stosowania funkcji termoobiegu: gotowa
potrawa jest pi´knie przyrumieniona i dobrze wypieczona
od do∏u. Umo˝liwia opiekanie du˝ych kawa∏ków mi´sa
i drobiu bez u˝ycia ro˝na. Mo˝na równie˝ korzystaç z opi-
sanej funkcji w koƒcowym etapie pieczenia potraw, w celu
równomiernego przyrumieniania.
Uwaga! Opiekanie przy funkcji „ruszt” nale˝y prowadziç
przy zamkni´tych drzwiach piekarnika – osiàgniemy
wówczas lepsze rezultaty i znacznà oszcz´dnoÊç
energii (oko∏o 10%).
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza,
zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury
w pozycji maximum. Wymóg ten ÊciÊle zwiàzany jest
z zasadami, na których opiera si´ funkcjonowanie opie-
kacza – optymalna wydajnoÊç promieni podczerwonych
dzia∏ajàcych na potraw´ osiàgana jest w wysokich tem-
peraturach. W przypadku gdy jest taka potrzeba mo˝na
oczywiÊcie obni˝yç temperatur´ w piekarniku, gdy pra-
cuje on w jednej z funkcji z u˝yciem opiekacza. W tym
celu, wystarczy za pomocà termoregulatora ustawiç
(ni˝szà od maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory piekarnika,
u˝ywajàc opiekacza, nale˝y umieÊciç specjalnà blach´
na pierwszym poziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika.
Standardowa temperatura pieczenia wynosi ok. 160°C. Nie
nale˝y otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia gdy˝
mo˝e to spowodowaç opadni´cie ju˝ wyroÊni´tego
ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powinna byç
zbyt p∏ynna, w przeciwnym razie wyd∏u˝a to cykl pie-
czenia.
Najcz´Êciej powtarzajàce si´ problemy w przypadku
pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche.
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝szà o 10°C
i skróciç czas pieczenia.
Ciasto „siada”.
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub nale˝y
obni˝yç o 10°C temperatur´ pieczenia.
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pieczeniu
pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´ pieczenie pizzy”:
q Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝ przez 10
minut.
q UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na rusz-
cie stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie
b´dàcej na wyposa˝eniu blachy do pieczenia wy-
d∏u˝y∏oby niepotrzebnie czas pieczenia, a pizza nie
by∏aby dostatecznie chrupiàca.
q Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika pod-
czas pieczenia.
q W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capric-
ciosa, quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozza-
relli w po∏owie pieczenia.
q W przypadku pieczenia na dwóch poziomach, zale-
ca si´ pieczenie na poziomach drugim i czwartym
w temperaturze 220°C. Zalecamy korzystanie z trybu
piekarnik z nawiewem” .
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, zalecana
minimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg. Drób i ryby
powinny byç pieczone w temperaturach 180–200°C. Za-
lecana temperatura dla mi´s zale˝y natomiast w du˝ym
stopniu od ˝àdanego stopnia wypieczenia. Je˝eli prag-
niemy, aby mi´so by∏o „krwiste”, nale˝y w pierwszej fazie
pieczenia, ustawiç na krótki okres czasu wysokà tempe-
ratur´ rz´du 200–220°C, by póêniej stopniowo jà obni˝aç.
Przy wyborze odpowiedniej temperatury nale˝y kierowaç
si´ nast´pujàcà zasadà: im wi´ksza porcja mi´sa, tym
ni˝sza temperatura i d∏u˝szy czas pieczenia. U∏o˝yç mi´so
na Êrodku rusztu i umieÊciç pod nim blach´ na kapiàcy
t∏uszcz. Potrawa powinna znajdowaç si´ poÊrodku pie-
karnika. JeÊli chce si´, by by∏a ona bardziej ogrzewana
od do∏u, nale˝y skorzystaç z ni˝szych poziomów. Aby
pieczeƒ zachowa∏a wszystkie walory smakowe (szcze-
gólnie w przypadku kaczki i dziczyzny), nale˝y od góry
ob∏o˝yç jà boczkiem lub s∏oninà.
14
PL
Ciasto ma zakalec.
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç temperatur´
i wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy.
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà.
W wyniku równoczesnego pieczenia ciast na dwóch
ró˝nych poziomach uzyskaliÊmy niezadowalajàcy
rezultat w przypadku jednego z nich (ró˝nica w stop-
niu wypieczenia).
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝enie
potraw do piekarnika, wcale nie oznacza, i˝ muszà one
zostaç wyj´te w jednakowym czasie.
Wierzch ciasta jest przypalony.
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarnika, usta-
wiç ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Opis p∏yty do gotowania
P∏yta zosta∏a zaopatrzona w 3 promieniste grza∏ki
elektryczne i 1 pole halogenowe. Grza∏ki sà usytuowane
pod powierzchnià p∏yty w zaznaczonych polach, które
stajà si´ czerwone podczas u˝ywania.
A Radiacyjne pola grzewcze
B Halogenowe pole grzewcze
D Kontrolki temperatury p∏yty. Wskazujà, ˝e jedna lub
wi´cej p∏ytek majà temperatur´ ponad 60°C; tak˝e
po ich wy∏àczeniu
Opis elementów grzejnych
Elementy promieniste zwyk∏e sk∏adajà si´ z okràg∏ych
oporników. Stajà si´ one czerwone w 10-20 sekund po
w∏àczeniu.
Elementy halogenowe
W p∏ycie wykorzystane sà elementy z∏o˝one z dwóch lamp
halogenowych i jednego okràg∏ego opornika. Dzi´ki temu
po∏àczeniu temperatura rozk∏ada si´ w optymalny sposób
na powierzchni, na której si´ gotuje, przy jednoczesnym
zachowaniu wszystkich zalet lamp halogenowych.
G∏ównà cechà lamp halogenowych jest natychmiastowe
wydzielanie du˝ej iloÊci Êwiat∏a i ciep∏a, a w praktyce:
q szybkie ogrzewanie takie jak na palniku elektrycznym,
q równie szybkie wy∏àczanie,
q jednakowy rozk∏ad temperatury na ca∏ym polu grzew-
czym (dzi´ki zastosowaniu okràg∏ej promienistej
grza∏ki).
Uwaga: Nie wolno wpatrywaç si´ w pola halogenowe.
Ich u˝ycie jest niezwykle proste, takie samo jak u˝ycie
innych elementów grzejnych.
Prosz´ zapoznaç si´ z poni˝szà tabelà:
Poz. Pole radiacyjne Pole halogenowe
0 Wy∏àczone Wy∏àczone
1 Sma˝enie ryb Topienie mas∏a, czekolady
2 Gotowanie
ziemniaków, zup
Ogrzewanie p∏ynów
3 Gotowanie du˝ych
iloÊci potraw
4 Sma˝enie
(Êrednio mocne) Kremy i sosy
5 Sma˝enie (mocne)
6 Przyrumienianie,
szybkie doprowa- Gotowanie
dzanie do wrzenia w temperaturze wrzenia
7
8
Pieczenie
9
10
Mocne pieczenie
11
12 Sma˝enie
Kontrolka w∏àczenia p∏ytek (H)
Kontrolka zapala si´ po uruchomieniu dowolnego pola
grzejnego.
Uwagi na temat u˝ytkowania p∏yty ceramicznej
Aby osiàgnàç najlepsze rezultatu gotujàc na p∏ycie, na-
le˝y przestrzegaç kilku podstawowych zasad dotyczàcych
gotowania i przygotowywania potraw.
U˝ywaç garnków z p∏askim dnem, by byç pewnym
˝e garnek przystaje do p∏ytki.
U˝ywaç garnków o wystarczajàcej Êrednicy zakrywa-
jàcych w ca∏oÊci p∏ytk´, tak by wykorzystywane by∏o
ca∏e ciep∏o.
Upewniç si´, ˝e spód garnka jest czysty i suchy, co
zapewnia dobre przyleganie i d∏ugie u˝ytkowanie p∏ytek
i samych garnków.
Nie u˝ywaç naczyƒ u˝ywanych jednoczeÊnie na palni-
kach gazowych. Skoncentrowanie ciep∏a w palnikach
gazowych jest takie, ˝e mo˝e deformowaç dno garnka
tak wi´c u˝ywajàc go nast´pnie na blacie ceramicz-
nym nie osiàgnie si´ nigdy zamierzonego rezultatu.
15
PL
Instrukcja obs∏ugi p∏yty ceramicznej
16
PL
Funkcje Pieczona Waga Numer Czas Pozycja Czas
piekarnika potrawa (kg) pó∏ki rozgrzewania regulatora pieczenia
od do∏u wst´pnego (min.) temperatury (min.)
1. Tryb Kaczka 1 3 15 200 65-75
konwencjonalny Pieczeƒ ciel´ca 1 3 15 200 70-75
Pieczeƒ wieprzowa 1 3 15 200 70-80
Herbatniki 3 15 160 15-20
2. Pieczenie Kruche ciasta 0,5 3 15 180 20-30
ciasta Torty z owocami 1 2-3 15 180 45-50
Placki ze Êliwkami 0,7 3 15 180 40-50
Biszkopt 0,5 3 15 160 25-30
Paszteciki (na 2 poziomach) 1,2 2-4 15 200 30-35
Ciasteczka (na 2 poziomach) 0,6 2-4 15 190 20-25
Sernik (na 2 poziomach) 0,4 2-4 15 210 15-20
Ciasto francuskie (na 3 poziomach) 0,7 1-3-5 15 180 20-25
Herbatniki (na 3 poziomach) 0,7 1-3-5 15 180 20-25
3. Szybkie pieczenie Mro˝onki
Pizza 0,3 2 Max 12
Cukinia i krewetki w cieÊcie 0,4 2 200 20
Placek ze szpinakiem 0,5 2 220 30-35
Zawijane ciasto z owocami 0,3 2 200 25
Lasagne 0,5 2 200 35
Rogaliki 0,4 2 180 25-30
Kawa∏ki kurczaka 0,4 2 220 15-20
Odgrzewanie potraw
Skrzyde∏ka kurczaka 0,4 2 200 20-25
Âwie˝e potrawy
Herbatnik 0,3 2 200 15-18
Placek ze Êliwkami 0,6 2 180 45
Sernik 0,2 2 210 10-12
4. W∏àczony Pizza (na 2 poziomach) 1 2-4 15 230 15-20
termoobieg Lasagne 1 3 10 180 30-35
Jagni´ 1 2 10 180 40-45
Pieczony kurczak z ziemniakami 1 + 1 2-4 15 200 60-70
Makrela 1 2 10 180 30-35
Placek ze Êliwkami 1 2 15 170 40-50
Ciasto francuskie (na 2 poziomach) 0,5 2-4 10 190 20-25
Herbatniki (na 2 poziomach) 0,5 2-4 10 180 10-15
Biszkopt (na 1 poziomie) 0,5 3 10 170 15-20
Biszkopt (na 2 poziomach) 1 2-4 15 170 20-25
5. Pieczenie pizzy Pizza 0,5 3 15 220 15-20
Pieczeƒ ciel´ca 1 2 10 220 25-30
Kurczak 1 2-3 10 180 60-70
6. W∏àczony grill Sola i màtwa 1 4 5 Max 8-10
Kebab z ka∏amarnicy i krewetek 1 4 5 Max 6-8
Filet z dorsza 1 4 5 Max 10
Warzywa z rusztu 1 3-4 5 Max 10-15
Befsztyk ciel´cy 1 4 5 Max 15-20
Kotlety 1 4 5 Max 15-20
Hamburgery 1 4 5 Max 7-10
Makrela 1 4 5 Max 15-20
Grzanki 4 szt. 4 5 Max 2-3
7. Podwójny grill Kurczak z rusztu 1,5 2 5 200 55-60
z nawiewem Nadziewana màtwa 1,5 2 5 200 30-35
Uwaga: Podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
Pieczenie w piekarniku – porady praktyczne
17
PL
Konserwacja i czyszczenie piekarnika
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych
prac konserwacyjnych nale˝y zawsze od∏àczyç urzà-
dzenie od zasilania, za pomocà g∏ównego wy∏àcznika
lub wyjmujàc wtyczk´ kabla zasilajàcego z gniazdka.
Aby zapewniç d∏ugà ˝ywotnoÊç kuchenki nale˝y jà reg-
ularnie czyÊciç pami´tajàc, ˝e:
powierzchnie emaliowane i samoczyszczàce powin-
ny byç przemywane ciep∏à wodà – nie wolno u˝ywaç
substancji Êcierajàcych ani ˝ràcych;
wn´trze piekarnika nale˝y czyÊciç mo˝liwie cz´sto;
mycie takie nale˝y przeprowadzaç gdy piekarnik jest
wcià˝ ciep∏y stosujàc do tego ciep∏à wod´ ze Êrod-
kiem myjàcym, na koniec piekarnik przetrzeç wilgot-
nà szmatkà, a potem wytrzeç do sucha;
je˝eli elementy ze stali nierdzewnej poddane zostanà
dzia∏aniu agresywnych detergentów (zawierajàcych fo-
sfor) lub wody o du˝ym st´˝eniu wapna zostanà one
nara˝one na korozje. Zaleca si´ przemywanie tych
cz´Êci oraz osuszanie ich zaraz po umyciu. Dobrà
praktykà b´dzie równie˝ wycieranie do sucha wszel-
kich rozlanych p∏ynów, kropli i plam wody.
Czyszczenie p∏yty
Zanim zaczniesz gotowaç, powierzchnia p∏yty musi byç
wyczyszczona przy pomocy wilgotnej Êcierki, tak by
usunàç kurz i resztki jedzenia. Powierzchnia p∏yty powin-
na byç czyszczona regularnie przy u˝yciu letniej wody
i nie Êciernego detergentu. Co jakiÊ czas nale˝y u˝ywaç
Êrodka przeznaczonego specjalnie do czyszczenia p∏yt
ceramicznych. Najpierw nale˝y usunàç z p∏yty wszystkie
resztki jedzenia i t∏uszczu przy pomocy ∏opatki do czysz-
czenia na przyk∏ad CERA (nie nale˝y do wyposa˝enia).
CzyÊciç p∏yt´, gdy jest letnia, u˝ywajàc odpowiedniego
Êrodka czyszczàcego i r´czników papierowych, wytrzeç
wilgotnà Êcierkà, a nast´pnie do sucha. Folia aluminio-
wa, plastikowe przedmioty i materia∏y syntetyczne, które
przypadkiem si´ roztopi∏y, podobnie jak cukier i potrawy
z du˝à jego zawartoÊcià, nale˝y natychmiast usunàç
z jeszcze ciep∏ej p∏ytki przy pomocy ∏opatki. Specjalne
Êrodki czyszczàce tworzà na powierzchni warstw´ chro-
niàcà przed brudem. Chroni ona tak˝e powierzchnià
przed ewentualnymi uszkodzeniami spowodowanymi
potrawami z du˝à zawartoÊcià cukru. W ˝adnym przy-
padku nie nale˝y u˝ywaç gàbek lub produktów Êciernych,
a tak˝e agresywnych chemicznie produktów takich jak
spraye do kuchenek lub odplamiacze.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia piekarnika
Wy∏àczyç zasilanie kuchenki, przekr´cajàc przycisk
wy∏àcznika sieciowego lub wyjmujàc wtyczk´ z kon-
taktu (o ile jest dost´pna).
Odkr´ciç szklanà os∏on´ uchwytu lampki.
Odkr´ciç lampk´ i wymieniç ˝arówk´ – musi to byç
˝arówka wysokotemperaturowa (300°C) o nast´pujà-
cych parametrach:
Napi´cie: 230 V
moc: 25 W
gwint: E14
Zamontowaç szklanà os∏on´ i przy∏àczyç kuchenk´
do zasilania.
Ârodki do czyszczenia Dost´pne w:
p∏yt ceramicznych
∏opatka do szyb sklepy gospodarstwa
z ostrzem domowego
ostrza wyjmowane sklepy gospodarstwa
domowego, supermarkety,
sklepy chemiczne
p∏yn do czyszczenia regionalne serwisy, sklepy
partnerskie „Ariston”,
supermarkety
szklana pokrywa
uszczelka
˝arówka
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74

Hotpoint C 6V F8 X U Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi