Russell Hobbs 19550-56 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 19550-56 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
58
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
¬ Stosować rękawice kuchenne zabezpieczające przed wysoką
temperaturą drzwiczek.
H Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
4 Ustawić urządzenie na stabilnej, płaskiej powierzchni żaroodpornej, na wysokości co
najmniej 75 cm od podłogi.
5 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
6 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
7 Podczas wkładania lub wyjmowania potraw z urządzenia należy nosić rękawice.
8 Sprawdzić, czy można swobodnie otworzyć drzwiczki.
9 Nie wolno kłaść żadnych przedmiotów na otwartych drzwiczkach z uwagi na możliwość
uszkodzenia.
10 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
11 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
12 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
13 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1 Sprawdzić, czy usunięto całe opakowanie z wnętrza urządzenia i wokół elementów.
2 Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
3 Ustaw regulator temperatury na 230.
4 Ustawić regulator piekarnika na pożeniu H.
5 Ustawić regulator czasowy na 10.
6 Zostawić urządzenie puste.
59
instrukcja
7 Może wystąpić lekki zapach „spalenizny. Nie stanowi to żadnego zagrożenia. Upewnij się, że
pomieszczenie jest dobrze przewietrzane.
C RUSZT I BLACHA
8 Wsunąć ruszt i blachę na wsporniki półki umieszczone po bokach piekarnika.
9 ywać dolnych wsporników do pieczenia ciast i mięs.
10 Używać górnych wsporników do grillowania, opiekania i przyrumieniania.
11 Jeżeli blacha nie będzie używana do pieczenia, należy ustawić ją na dolnym wsporniku półki,
aby gromadziła ściekające krople.
C UCHWYT
12 Mocowanie uchwytu do rusztu/blachy:
a) zaczepić haki na górze rusztu/blachy
b) obniżyć uchwyt tak, aby dół zaczepił się o spód rusztu/blachy
c) podnieść uchwyt razem z rusztem/blachą
d) górne haki mocują blachę, a dolne ruszt
C OBSŁUGA PIEKARNIKA
13 Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
14 Ustaw termostat na potrzebną temperaturę 100-230°C).
15 Wybrać odpowiednią funkcję piekarnika:
/ wszystkie elementy są wyłączone
O górny element i rożen
F dolny element
H oba elementy
16 Przekręć regulator czasowy w prawo i ustaw wymagany czas. Zaświeci się lampka.
, Jeżeli potrzebny czas pieczenia przekracza 60 minut, należy ponownie nastawić regulator
czasowy, gdy powróci do położenia zerowego.
17 Gdy czas powróci do 0, urdzenie wyłączy się. Słychać będzie sygnał dźwiękowy. Światełko
zgaśnie.
18 Jeżeli używany będzie dolny element lub oba elementy (F H), należy rozgrzać piekarnik i
przed rozpoczęciem pieczenia poczekać, aż światło zgaśnie.
C DRZWICZKI – OTWARTE CZY ZAMKNIĘTE?
19 Drzwiczki mają 3 położenia: otwarte, zamknięte i półotwarte (około 30°).
20 Jeżeli używany jest górny element O jako grill lub z rożnem, drzwiczki powinny być
łotwarte.
21 Dzięki temu nie włącza się termostat wyłączający element.
22 Jeżeli używany jest dolny element F do pieczenia lub oba elementy H do tradycyjnego
pieczenia w piekarniku, drzwiczki powinny być zamknięte.
C GRILLOWANIE I ŚCIEKANIE TŁUSZCZU LUB SOKÓW
23 Podczas grillowania lub pieczenia blisko górnego elementu należy zwrócić uwagę na
potrawę, aby tłuszcz lub soki nie ściekały na górny element.
24 Jeżeli ścieka tłuszcz lub soki, należy przesunąć potrawę na dół, z dala od górnego elementu.
rysunki
c regulator temperatury
A regulator piekarnika
T regulator czasowy
0 wączony
1 lampka
2 górny element
3 wsporniki do półki
4 prowadnica
5 napęd do rożna
6 dolny element
7 drzwiczki
8 uchwyt
9 ruszt
10 blacha
11 uchwyt
12 górne haki
13 dolne haki
14 śruby
15 szpikulce
16 rożen
17 końcówka
18 wcięcia
19 widelec do rożna
60
25 Być może trzeba będzie nieznacznie wydłużyć czas pieczenia z uwagi na zwiększenie
odległości od elementu grzejnego.
26 Ściekanie tłuszczu lub soków utrudnia czyszczenie.
27 Przypalone resztki na górnym elemencie mogą skrócić okres jego użytkowania.
28 Przypalone resztki spadające do żywności mogą zmienić wygląd i smak potrawy.
C REN
29 Każda pieczona potrawa, tzn. drób, mięso królicze lub kawałek innego mięsa, musi być
umieszczona na środku rożna.
30 Jeżeli potrawa nie zostanie umieszczona na środku rożna, mięso nie upiecze się
równomiernie z każdej strony.
31 W potrawie nie powinno być luźnych kawałków mięsa, ponieważ upieką się nierównomiernie.
32 Im bardziej potrawa jest zbliżona kszttem do cylindra i umieszczona bliżej środka rożna,
tym lepszy będzie rezultat pieczenia.
33 Związać sznurkiem luźne kawałki, takie jak skrzydełka lub nóżki.
34 Poluzować obie śruby, a następnie zdjąć szpikulec ze spiczastej końcówki rożna.
35 Przebić spiczastą końcówkę przez środek mięsa i wysunąć ją z drugiej strony.
36 Przesunąć szpikulec na rożnie i wcisnąć oba szpikulce do końców mięsa.
37 Mięso kurczy się podczas pieczenia i nie powinno spaść ze szpikulców, dlatego naly je
mocno wcisnąć.
38 Przesunąć mięso i szpikulce wzdłuż rożna tak, aby mięso znalazło się mniej więcej w środku.
Następnie dokręcić obie śruby, aby utrzymać mięso w miejscu.
39 yć spiczastą końcówkę rożna do jego napędu, następnie obniżyć drugą końcówkę i
wsunąć ją do prowadnicy po drugiej stronie piekarnika.
40 Sprawdzić, czy nic nie dotyka wnętrza piekarnika, gdy rożen się obraca.
41 Wsunąć blachę na dolny wspornik. Blacha będzie gromadzić ściekające krople.
42 Zostawić drzwiczki półotwarte.
43 Ustaw termostat na potrzebną temperaturę 100-230°C).
44 Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, skórka mięsa upiecze się szybciej niż jego środek.
45 Zalecamy pieczenie w niskich i średnich temperaturach.
46 Aby skórka mięsa była chrupiąca, należy zwiększyć temperaturę pod koniec pieczenia.
47 Ustawić regulator piekarnika na położeniu O.
48 Przekręć regulator czasowy w prawo i ustaw wymagany czas.
49 yć widelca do rożna, aby wyjąć rożen z piekarnika.
50 yć końcówki widelca pod wcięcia w rożnie.
51 Trzymać widelec obiema rękami.
52 Podnieść delikatnie lewą stronę, aby wysunąć końcówkę z prowadnicy, następnie przesunąć
rożen w prawo, aby wysunąć spiczastą końcówkę.
53 Ostrożnie wyjąć widelec i rożen z piekarnika.
54 Sugerujemy, aby przwiczyć powsze czynności kilka razy przed rozpoczęciem pieczenia.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
55 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
56 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
57 Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
58 Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
59 Żadna część urdzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
przebarwienia
60 Podczas użytkowania powierzchnie urządzenia ulegają przebarwieniu.
61 Jest to nieuniknione, nieszkodliwe i nie wywa na działanie urządzenia.
61
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
C CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
• Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
• Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
• Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
potrawa temperatura potrawa temperatura
wołowina 190-210 °C ciasto 190-210 °C
chleb 200-220 °C wieprzowina 190-210 °C
zapiekanka 140-160 °C kisz/flan 160-180 °C
kurczak 190-210 °C ciasto owocowe 140-160 °C
ryba 170-190 °C bułeczki 190-220 °C
jagnięcina 190-210 °C biszkopt 160-180 °C
beza 90 -110 °C Yorkshire pudding 200-220 °C
budyń mleczny 140-160 °C
/