Samsung MR87 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Code No. : DE68-02710G
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obs³ugi i ksi¹¿ka kucharska
MR87/MR89
Kuchenka.........................................................................................2
Akcesoria.........................................................................................2
Panel sterowania.............................................................................3
U¿ywanie niniejszej instrukcji obs³ugi............................................3
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ci¹g dalszy).............................4
Instalacja kuchenki mikrofalowej ...................................................5
Ustawianie czasu.............................................................................6
Postêpowanie w razie pojawienia siê
w¹tpliwoœci lub problemów ...........................................................6
Gotowanie/odgrzewanie.................................................................7
Poziomy mocy.................................................................................7
Zatrzymanie gotowania ..................................................................7
Regulacja czasu gotowania ............................................................7
U¿ywanie funkcji szybkiego podgrzewania ...................................8
Ustawienia funkcji szybkiego podgrzewania.................................9
U¿ywanie funkcji szybkiego rozmra¿ania Power Defrost............10
Ustawienia funkcji szybkiego rozmra¿ania ..................................10
U¿ywanie funkcji automatycznego gotowania (MR87)...............11
Ustawienia funkcji automatycznego gotowania (MR87).............11
U¿ywanie funkcji gotowania na parze Power Steam (MR89) .....12
Wy³¹czanie sygnalizacji dŸwiêkowej kuchenki ............................13
Blokada dostêpu kuchenki............................................................13
Naczynia przeznaczone do kuchni mikrofalowych......................14
Ksi¹¿ka kucharska .........................................................................15
Czyszczenie kuchenki....................................................................20
Przechowywanie i naprawa kuchenki mikrofalowej ...................21
Dane techniczne............................................................................21
ty_^TwsUGGwGXGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
2
PL
Kuchenka Akcesoria
W zale¿noœci od kupionego modelu kuchenka jest wy-
posa¿ona w akcesoria, które mo¿na u¿ywaæ na ró¿ne sposo-
by.
NIE W£¥CZAJ
kuchenki mikrofalowej bez pierœcienia obrotwego i tal-
erza obrotowego.
OTWORY WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TALERZ
OBROTOWY
£¥CZNIK
P
I
E
R
Œ
C
I
E
Ñ
O
B
R
O
T
O
W
Y
OTWORY ZATRZASKÓW
DRZWIOWYCH
OŒWIE-
TLENIE
UCHWYT DRZWICZEK
WY
Œ
WIETLACZ
PANEL
STEROWANIA
1.
£¹cznik
, umieszczony na osi silnika znajduj¹cego siê w pod-
stawie kuchenki.
Przeznaczenie :
£¹cznik obraca talerz obrotowy.
2.
Pierœcieñ obrotowy
, umieszczany w centralnej czêœci
podstawy kuchni.
Przeznaczenie :
Pierœcieñ obrotowy podtrzymuje talerz
obrotowy.
3.
Szklany talerz obrotowy
, umieszczany na pierœcieniu
obrotowym, w œrodkowej czêœci pasuj¹cy do ³¹cznika.
Przeznaczenie :
Talerz szklany s³u¿y jako g³ówna po
wierzchnia do umieszczania artyku³ów
¿ywnoœciowych. Mo¿e byæ ³atwo wyjêty
do oczyszczenia.
4.
Podstawka na butelkê
dla dziecka, patrz str 17.
Przeznaczenie :
Na podstawce nale¿y umieœciæ butelkê z
podgrzewanym pokarmem dla dziecka.
5.
Naczynie do gotowania na parze
, patrz str 12 (tylko MR89).
Przeznaczenie :
U¿ywaj plastikowego naczynia podczas ko-
rzystania z funkcji gotowania na parze
Power Steam.
ty_^TwsUGGwGYGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
3
PL
Panel sterowania
Model : MR87
Model : MR89
U¿ywanie niniejszej instrukcji obs³ugi
Dziêkujemy Pañstwu za wybranie kuchenki mikrofalowej
marki SAMSUNG. Niniejsza instrukcja obs³ugi zawiera wiele
cennych informacji na temat gotowania w Waszej nowej
kuchence:
zasady bezpiecznej eksploatacji
opis akcesoriów i naczyñ zalecanych do u¿ywania
po¿yteczne wskazówki na temat gotowania
Na pocz¹tku instrukcji znajduj¹ siê opis kuchenki i bardziej
istotny opis panelu sterowania, u³atwiaj¹cy odnalezienie
odpowiednich przycisków i obs³ugê kuchenki.
W opisach krok po kroku procedur postêpowania wykorzys-
tano dwa symbole:
Œrodki ostro¿noœci pozwalaj¹ce unikn¹æ nara¿enia na nadmi-
erne dzia³anie energii mikrofalowej
Nieprzestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do szko dli-
wego dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi drzwicz ka-
mi, nie próbuj manipulowaæ przy zatrzaskach drzwiczek i wk³adaæ ¿adnych
przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê przedni¹,
nie dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na powierzchniach uszc-
zelniaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci drzwiczek i powierzchni uszc-
zelniaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki najpierw wilgotn¹, a nastêpnie
such¹ miêkk¹ szmatk¹
(c) Nie w³¹czaj kuchni, gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona przez
wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê producenta kuchni
mikrofalowych. Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni zamyka³y siê praw-
id³owo i aby nie by³y uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce
(2) Zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane)
(3) Przewód zasilaj¹cy
(d) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê produ-
centa kuchni mikrofalowych.
1.
Przycisk funkcji szybkiego rozm-
ra¿ania
2.
Przycisk funkcji szybkiego
podgrzewania
3.
Przycisk funkcji automatycznego
gotowania
4.
Ustawianie poziomu mocy
kuchenki
5.
Wyœwietlacz
6.
Ustawianie zegara kuchenki
7.
Przyciski Wiêcej/Mniej (czas
gotowania / waga / wielkoϾ porcji)
8.
Przycisk Start
9.
Przycisk Stop/Kasowanie ustawieñ
12 3 4
5
67 892
1.
Przycisk funkcji szybkiego rozm-
ra¿ania Auto Power Defrost
2.
Przycisk funkcji gotowania na
parze Power Steam
3.
Przycisk funkcji automatycznego
podgrzewania
4.
Ustawianie poziomu mocy
kuchenki
5.
Wyœwietlacz
6.
Ustawianie zegara kuchenki
7.
Przyciski Wiêcej/Mniej (czas
gotowania / waga / wielkoϾ porcji)
8.
Przycisk Start
9.
Przycisk Stop/Kasowanie ustawieñ
1 2 3 4 5 6 7 8 9
☛✉
Wa¿ne Uwaga
ty_^TwsUGGwGZGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
4
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ci¹g dalszy)
Wa¿ne instrukcje bezpieczeñstwa. Przeczytaj uwa¿nie,
zapamiêtaj i zachowaj na przysz³oœæ. Przed rozpoczêciem
przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w swojej kuchni
mikrofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane s¹ podane
ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
Metalowych pojemników
Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Mog¹ wyst¹piæ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które
mog¹ uszkodziæ kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i poje
mników.
Np. s³oików z jedzeniem dla dzieci.
¯ywnoœci w szczelnych skorupach
Np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów itp.
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ
ich wybuch.
Wskazówka
: Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, opakowanie itp.
3.
NIE U¯YWAJ
kuchenki mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie œcianek kuchenki.
Wskazówka:
Mo¿esz na sta³e umieœciæ w kuchence szklankê z wod¹.
Woda bêdzie poch³ania³a mikrofale, jeœli przypadkowo
w³¹czysz pust¹ kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych
materia³ami lub papierem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza
wydostaj¹cego siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE
u¿ywaj rêkawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofa-
lowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci
zawsze jest przenoszone na naczynie. Z tego powodu
naczynia s¹ zawsze gor¹ce.
6.
NIE DOTYKAJ
wewnêtrznych œcian kuchenki.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce, aby poparzyæ nawet
po zakoñczeniu gotowania, nawet, je¿eli na to nie wygl¹daj¹.
Nie dopuszczaj do kontaktu palnych materia³ów z ¿adnymi
elementami wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê najpierw
och³odziæ.
7.
Aby zmniejszyæ ryzyko pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikrofa-
lowej:
Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plas-
tykowe opakowania
Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet
Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz prze-
wód zasilaj¹cy od gniazdka zasilania.
8.
Zwróæ szczególn¹ uwagê, gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
ZAWSZE
odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê
kuchenki, aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po
podgrzaniu.
Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno
siê mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
W przypadku oparzenia siê postêpuj zgodnie z podanymi ni¿ej ZASA
DAMI PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Za³ó¿ czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj ¿adnych kremów, olejków ani p³ynów do przemywania
ran.
NIGDY
nie wype³niaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest
szersze u góry ni¿ na dole. Butelki z w¹skimi szyjkami mog¹ ek-
splodowaæ po przegrzaniu.
ZAWSZE
sprawdŸ temperaturê od¿ywki lub mleka zanim podasz je ni-
emowlêciu.
NIGDY
nie podgrzewaj dzieciêcych butelek z za³o¿onym smoczkiem,
poniewa¿ w przypadku przegrzania butelka mo¿e wybuchn¹æ.
Podczas podgrzewania napojów za pomoc¹ mikrofal mo¿e dojœæ do
opóŸnionego wykipienia, dlatego uwa¿aj przy wyjmowaniu naczynia z
kuchenki.
9.
Zwracaj uwagê, aby nie uszkodziæ przewodu zasilaj¹cego.
Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilaj¹cego ani wtyczki sieciowej;
przewód sieciowy trzymaj z dala od gor¹cych powierzchni.
Nie w³¹czaj urz¹dzenia, je¿eli przewód zasilaj¹cy lub wtyczka sieciowa
s¹ uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odleg³oœci wyci¹gniêtego
ramienia.
Powód:
Gor¹ce powietrze lub para wydostaj¹ce siê z kuchenki mog¹
spowodowaæ oparzenie.
11.
Utrzymuj w czystoœci wnêtrze kuchenki.
Powód:
Resztki ¿ywnoœci lub rozpryskany olej przywieraj¹ce do
œcianek kuchenki mog¹ spowodowaæ uszkodzenie pow³ok
lakierniczych oraz zmniejszaj¹ sprawnoœæ kuchenki
mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mog¹ byæ s³yszalne “klikniêcia”, szczególnie pod-
czas rozmra¿ania.
Powód:
Takie dŸwiêki s¹ spowodowane elektrycznymi zmianami
mocy wyjœciowej. Jest to zjawisko normalne.
13.
Je¿eli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obci¹¿enia (jest pusta), dla bez-
pieczeñstwa moc mikrofal zostanie automatycznie odciêta. Po odczekaniu
co najmniej 30 minut mo¿na kuchenkê uruchomiæ ponownie.
ty_^TwsUGGwG[GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
5
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ci¹g
dalszy)
WA¯NA INSTRUKCJA BEZPIECZEÑSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z
tworzyw sztucznych, papieru lub innych palnych materia³ów musisz od czasu do
czasu zagl¹daæ do kuchenki.
WA¯NE
NIGDY
nie zezwalaj ma³ym dzieciom samodzielnie w³¹czaæ kuchenki mikrofalowej
lub bawiæ siê ni¹. Dzieci nie powinny równie¿ przebywaæ same w pobli¿u pracuj¹cej
kuchenki mikrofalowej. Przedmioty, które interesuj¹ dzieci nie powinny byæ
przechowywane lub ukrywane bezpoœrednio nad kuchenk¹ mikrofalow¹.
OSTRZE¯ENIE:
Jeœli s¹ uszkodzone drzwiczki b¹dŸ uszczelki drzwiczek, nie wolno w³¹czaæ
kuchenki a¿ zostanie naprawiona przez kompetentn¹ osobê.
OSTRZE¯ENIE:
Istnieje niebezpieczeñstwo nara¿enia siê przez osoby niekompetentne na
promieniowanie mikrofalowe, jeœli próbuj¹ samodzielnie naprawiaæ czy
serwisowaæ kuchenkê zdejmuj¹c jej pokrywê, która zabezpiecza przez
wydostaniem siê na zewn¹trz energii mikrofalowej.
OSTRZE¯ENIE:
P³ynów i innych potraw nie wolno podgrzewaæ w hermetycznie zamykanych
pojemnikach, poniewa¿ mog¹ eksplodowaæ w tych opakowaniach.
OSTRZE¯ENIE:
Dzieci mog¹ obs³ugiwaæ kuchenkê mikrofalow¹ samodzielnie tylko pod
warunkiem, ¿e wyt³umaczono im w zrozumia³y sposób, jak bezpiecznie
u¿ywaæ kuchenkê oraz jakie zagro¿enia niesie niew³aœciwe u¿ycie urz¹dzenia.
Instalacja kuchenki mikrofalowej
Umieœæ kuchenkê na p³askiej, poziomej powierzchni, odpow-
iednio wytrzyma³ej do utrzymania masy kuchenki.
Nie blokuj
przep³ywu powietrza wokó³ kuchenki, gdy¿ mo¿e to spo-
wodowaæ jej przegrzanie i automatyczne wy³¹czenie siê. Pozostanie
ona w takim stanie do czasu, a¿ siê dostatecznie och³odzi.
Dla zachowania bezpieczeñstwa, urz¹dzenie musi byæ pod³¹czone do
standardowego zasilania o napiêciu 230V, 50 Hz za poœrednictwem
gniazdka ze stykiem uziemiaj¹cym. Jeœli przewód zasilaj¹cy jest usz-
kodzony, musi byæ wymieniony na przewód œciœle odpowiadaj¹cy
wymaganiom producenta. Gdy zajdzie koniecznoϾ wymiany prze-
wodu zasilaj¹cego, zleæ tê czynnoœæ wykwalifikowanemu specjaliœcie w
autoryzowanym punkcie serwisowym.
NIE INSTALUJ
kuchenki mikrofalowej w gor¹cym lub wilgotnym otoc-
zeniu jak np. s¹siedztwie tradycyjnego pieca lub kaloryfera. Nale¿y
œciœle przestrzegaæ wymagañ kuchenki mikrofalowej dotycz¹cych
napiêcia zasilaj¹cego. W przypadku u¿ycia kabla przed³u-¿aj¹cego
musz¹ byæ spe³nione te same wymagania jak przy kablu zasilaj¹cym, w
który wyposa¿ona jest kuchenka. Zanim po raz pierwszy w³¹czysz
kuchniê mikrofalow¹ wytrzyj wilgotn¹ szmatk¹ jej wnêtrze i uszc-
zelnienia drzwiczek.
1.
W trakcie instalacji sprawdŸ, czy w miejscu ustawienia
kuchenka ma zapewnion¹ odpowiedni¹ wentylacjê (co na-
jmniej 10 cm wolnej przestrzeni po bokach i 20 cm
powy¿ej)
2.
Usuñ wszystkie elementy opakowania z wewn¹trz
kuchenki. Za³ó¿ pierœcieñ obrotowy i talerz szklany.
SprawdŸ, czy talerz obraca siê swobodnie.
3.
Kuchenka musi by³ ustawiona w sposób umo¿liwiaj¹cy
³atwy dostêp do jej gniazda zasilania.
20 cm
ponad
10 cm
poza
10 cm
z boku
ty_^TwsUGGwG\GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
6
PL
Ustawianie czasu
Twoja kuchenka mikrofalowa posiada wbudowany zegar
pracuj¹cy w systemie 24-ro lub 12-to godzinnym. Zegar
wymaga ustawienia:
kiedy po raz pierwszy pod³¹czasz kuchenkê
po przerwie w dostawie pr¹du
Pamiêtaj o przestawieniu zegara przy zmianie czasu z zimowego na let-
ni i odwrotnie.
Postêpowanie w razie pojawienia siê
w¹tpliwoœci lub problemów
Je¿eli spotka³eœ siê z którymœ z wymienionych poni¿ej prob-
lemów, spróbuj go usun¹æ korzystaj¹c z podanych
rozwi¹zañ.
To s¹ zjawiska normalne.
Kondensacja wilgoci wewn¹trz kuchenki.
Przep³yw powietrza w okolicy drzwiczek i obudowy zewnêtrznej.
Odbicia œwiat³a wokó³ drzwiczek i obudowy zewnêtrznej.
Para wodna wydobywaj¹ca siê z okolicy drzwiczek i z otworów wentyla-
cyjnych.
Odbicia œwiat³a wokó³ drzwiczek i obudowy zewnêtrznej .
Czy drzwiczki s¹ dok³adnie zamkniête?
¯ywnoœæ nie jest w ogóle ugotowana.
Czy ustawi³eœ dok³adnie czas i/lub wcisn¹³eœ przycisk Start ?
Czy drzwiczki s¹ dok³adnie zamkniête?
Czy nie dosz³o do przeci¹¿enia sieci i bezpiecznik w uk³adzie zasilania nie
jest przepalony lub czy nie zadzia³a³ od³¹cznik elektryczny?
¯ywnoœæ jest zbyt mocno ugotowana lub niedogotowana.
Czy czas gotowania zosta³ dobrany odpowiednio do rodzaju gotowanej
¿ywnoœci?
Czy zosta³ dobrany prawid³owy poziom mocy mikrofal?
Z wnêtrza kuchni s³ychaæ trzaski i widaæ iskrzenie (zwarcie).
Czy nie u¿ywasz naczyñ z metalowymi ozdobami?
Czy nie zostawi³eœ wewn¹trz kuchni widelca lub innego metalowego przed-
miotu?
Czy u¿yta folia aluminiowa nie znajduje siê zbyt blisko wewnêtrznych
œcianek kuchni?
Pracuj¹ca kuchnia powoduje zak³ócenia w pracy odbiorników radiowych i
telewizyjnych.
Nieznaczne zak³ócenia mog¹ byæ obserwowane na ekranie telewizora lub
w odbiorze audycji radiowej podczas pracy kuchenki. Jest to zjawisko nor-
malne. Aby rozwi¹zaæ ten problem, ustaw kuchenkê w oddaleniu od od-
biorników i przewodów antenowych.
Je¿eli interferencja zostanie wykryta przez mikroprocesor kuchenki, usta
wienia wyœwietlacza mog¹ ulec skasowaniu. Od³¹cz zasilanie kuchenki i
ponownie pod³¹cz aby rozwi¹zaæ problem. Ustaw na nowo zegar kuchenki.
Je¿eli powy¿sze wskazówki nie pomog³y Ci rozwi¹zaæ problemów,
skontaktuj siê ze sprzedawc¹ lub autoryzowanym punktem serwisow-
ym firmy SAMSUNG.
1. Aby wyœwietliæ czas w trybie... Naciœnij przycisk
24-godzinnym raz
12-godzinnym dwa razy
2.
Ustaw godzinê za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
.
3.
Wciœnij przycisk .
4.
Ustaw minuty za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
.
5.
Wciœnij przycisk .
ty_^TwsUGGwG]GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
7
PL
Gotowanie/odgrzewanie
Poni¿ej przedstawiono, w jaki sposób gotowaæ lub odgrze-
waæ ¿ywnoœæ.
ZAWSZE sprawdŸ ustawienia gotowania zanim zostawisz
kuchenkê bez nadzoru.
Najpierw umieœæ ¿ywnoœæ na œrodku szklanego talerza.
Zamknij drzwiczki.
NIGDY
nie w³¹czaj kuchenki gdy jest pusta.
Je¿eli chcesz podgrzaæ potrawê przez krótki czas z maksymaln¹ moc¹
mikrofal (800W), mo¿esz po prostu nacisn¹æ przycisk
“+30s”
dla
ka¿dych dodanych 30 sekund czasu gotowania. Kuchenka rozpoczyna
pracê natychmiast.
Poziomy mocy
Mo¿na wybraæ jeden z poziomów mocy przedstawionych po-
ni¿ej.
Je¿eli zwiêkszysz poziom mocy, czas gotowania powinien byæ skróco-
ny.
Je¿eli zmniejszysz poziom mocy, czas gotowania powinien byæ
wyd³u¿ony.
Zatrzymanie gotowania
Mo¿na w ka¿dej chwili zatrzymaæ gotowanie by sprawdziæ
potrawê.
Mo¿esz skasowaæ ustawienia gotowania przed rozpoczêciem gotowa-
nia wciskaj¹c przycisk kasowania ( ).
Regulacja czasu gotowania
Mo¿na wyd³u¿yæ czas gotowania poprzez wciœniêcie przy-
cisku “+30s” po razie na ka¿de dodane 30 sekund.
1.
Naciœnij przycisk .
Rezultat :
Wyœwietli siê ustawienie 800W (maksymalna moc
gotowania):
Wybierz ¿¹dany poziom mocy ponownie wcis
kaj¹c przycisk a¿ do wyœwietlenia w³aœciwe
go wskazania mocy. Wiêcej informacji na temat
poziomów mocy znajduje siê w tabeli obok.
2.
Ustaw czas gotowania przyciskami
Wiêcej/Mniej
.
3.
Naciœnij przycisk
.
Rezultat :
W³¹czy siê oœwietlenie w kuchence i talerz zacznie
siê obracaæ.
Gotowanie rozpocznie siê, a gdy siê zakoñczy,
s³yszany bêdzie czterokrotny sygna³ dŸwiê
kowy.
Poziom mocy Moc wyjœciowa
WYSOKI
ŒREDNIO WYSOKI
ŒREDNI
ŒREDNIO NISKI
ROZMRA¯ANIE
NISKI/UTRZYMANIE CIEP£A
800 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
1.
Aby zatrzymaæ na chwilê;
Otwórz drzwiczki kuchenki.
Rezultat :
Gotowanie zatrzyma siê. Aby powróciæ do go-
towania, zamknij drzwiczki i naciœnij przycisk
.
2.
Aby zakoñczyæ gotowanie.
Naciœnij przycisk
.
Rezultat :
Gotowanie zakoñczy siê.
Je¿eli chcesz skasowaæ ustawienia gotowania,
ponownie naciœnij przycisk ( ).
Naciœnij przycisk
“+30s”
po razie na ka¿de dodane 30 sekund.
ty_^TwsUGGwG^GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
8
PL
U¿ywanie funkcji szybkiego podgrzewania
Funkcja automatycznego odgrzewania posiada cztery zapro-
gramowane czasy gotowania. Nie potrzeba ustawiaæ czasu
ani poziomu mocy kuchenki przy korzystaniu z tej funkcji. Tr-
zeba tylko ustawiæ wielkoœæ porcji produktu za pomoc¹ przy-
cisków Wiêcej/Mniej. Najpierw umieœæ ¿ywnoœæ na talerzu
obrotowym i zamknij drzwiczki kuchenki.
Model : MR87
Stosuj tylko naczynia, które s¹ odpowiednie dla kuchenek mikrofalow-
ych.
Model : MR89
Stosuj tylko naczynia, które s¹ odpowiednie dla kuchenek mikrofalow-
ych.
1.
Wybierz typ ¿ywnoœci, który chcesz przygotowaæ w ku
chence wciskaj¹c przycisk
Automatycznego Podgrzewa-
nia
().
2.
Ustaw wielkoœæ porcji za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
(patrz tabela na nastêpnej stronie).
3.
Wciœnij przycisk .
Rezultat :
Gotowanie rozpocznie siê. Kiedy siê zakoñczy:
1) S³yszalny bêdzie czterokrotny sygna³ dŸwiê
kowy.
2) Nastêpnie trzy razy, co minutê s³yszalny
bêdzie jednokrotny sygna³ przypominaj¹cy
(raz co minutê).
3) Wyœwietli siê aktualny czas.
1.
Wybierz typ ¿ywnoœci, który chcesz przygotowaæ w
kuchence wciskaj¹c przycisk
Automatycznego Podgrzewa-
nia
( ) raz lub wiêcej razy.
2.
Ustaw wielkoœæ porcji za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
(patrz tabela na nastêpnej stronie).
3.
Wciœnij przycisk
.
Rezultat :
Gotowanie rozpocznie siê. Kiedy siê zakoñczy:
1) S³yszalny bêdzie czterokrotny sygna³ dŸ-
wiêkowy.
2) Nastêpnie trzy razy, co minutê s³yszalny
bêdzie jednokrotny sygna³ przypominaj¹cy
(raz co minutê).
3) Wyœwietli siê aktualny czas.
ty_^TwsUGGwG_GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
9
PL
Ustawienia funkcji szybkiego podgrzewania
Poni¿ej podanych zosta³o kilka ró¿nych programów funkcji
szybkiego automatycznego podgrzewania, programy, iloœci,
czasy odstania i odpowiednie zalecenia.
Model : MR87
Poni¿ej podanych zosta³o kilka ró¿nych programów funkcji
szybkiego automatycznego podgrzewania, programy, iloœci,
czasy odstania i od-powiednie zalecenia.
Model : MR89
Kod/Potrawa WielkoϾ
porcji
Czas
odstania
Zalecenia
1
Napoje kawa,
Mleko,
herbata, Woda
(O temperatu
rze poko-
jowej)
150 ml
(1 fili¿anka)
250 ml
(1 kubek)
1-2 min. Wlej p³yn do ceramicznej fili¿anki (150 ml)
lub kubka (250 ml) i umieœæ na œrodku taler-
za szklanego. Podgrzewaj odkryte. DOK³ad-
nie wymieszaj przed i po odstaniu (patrz in-
strukcje bezpieczeñstwa dotycz¹ce
podgrzewania p³ynów)
2
Gotowe danie
(sch³odzone)
300-350 g
400-450 g
3 min. Danie U³ó¿ na ceramicznym talerzu,
przykryj go przezroczyst¹ foli¹ do mikrofal i
umieϾ na szklanym talerzu. Taki gotowy
posi³ek sk³ada siê z trzech sk³adników (np.
miêsa z sosem, warzyw i dania dodat-
kowego jak ziemniaki, ry¿ czy makaron).
3
Gotowe danie
zamro¿one
300-350 g
400-450 g
4 min. Weÿ mro¿one danie (-18°c) i sprawdÿ, czy
nadaje siê do przyrz¹dzania w mikrofali.
Nak³uj foliê opakowania gotowego dania i
u³ó¿ je na œrodku talerza obrotowego. Ten
program jest odpowiedni do przyrz¹dzania
gotowych zamro¿onych dañ sk³adaj¹cych
siê Z trzech sk³adników (np. miêsa z sosem,
warzyw i dania dodatkowego jak ziemniaki,
ry¿ czy makaron).
4
Zupa
(sch³odzona)
200-250 ml
300-350 ml
400-450 ml
2-3 min. Wlej do g³êbokiego talerza ceramicznego
lub miski i przykryj na czas odgrzewania i
odstania. Zamieszaj dok³adnie przed i po
czasie odstania
Rodzaj
potrawy
WielkoϾ
porcji
Czas
odstania
Zalecenia
1
Gotowe
danie
(sch³odzone)
300-350 g
400-450 g
3 min. Danie u³ó¿ na ceramicznym talerzu,
przykryj go przezroczyst¹ foli¹ do mikrofal i
umieϾ na szklanym talerzu. Taki gotowy
posi³ek sk³ada siê z trzech sk³adników (np.
miêsa z sosem, warzyw i dania dodat-
kowego jak ziemniaki, ry¿ czy makaron).
2
Gotowe
danie
zamro¿one
300 - 350 g
400 - 450 g
4 min. WeŸ mro¿one danie (-18°C) i sprawdŸ, czy
nadaje siê do przyrz¹dzania w mikrofali.
Nak³uj foliê opakowania gotowego dania
i u³ó¿ je na œrodku talerza obrotowego. Ten
program jest odpowiedni do przyrz¹dzania
gotowych zamro¿onych dañ sk³adaj¹cych
siê z trzech sk³adników (np. miêsa z sosem,
warzyw i dania dodatkowego jak ziemniaki,
ry¿ czy makaron).
3
Napoje
kawa, mleko,
herbata, wo-
da (o temper-
aturze poko-
jowej)
150 ml
(1 fili¿anka)
250 ml
(1 kubek)
1-2 min. Wlej p³yn do ceramicznej fili¿anki (150 ml)
lub kubka (250 ml) i umieœæ na œrodku taler-
za szklanego. Podgrzewaj odkryte. Dok³ad-
nie wymieszaj przed i po odstaniu (patrz in-
strukcje bezpieczeñstwa dotycz¹ce
podgrzewania p³ynów)
4
Mro¿one ka-
wa³ki ciasta
100 g
(1 szt)
200 g
(2 szt)
300 g
(2-3 szt)
400 g
(3-4 szt)
500 g
(4 szt)
5-15 min. U³ó¿ zamro¿one kawa³ki ciasta (-18°C) na
papierze do pieczenia na œrodku talerza
obrotowego. Jeden kawa³ek u³ó¿ na œrod-
ku, dwa naprzeciw siebie, 3-4 kawa³ki w
ko³o. Ten program jest odpowiedni do
podgrzewania zam-ro¿onych kawa³ków cia-
sta takich jak szarlotka z kruszonk¹, strucle,
makowce czy muffiny. Nie nadaje siê nato-
miast do podgrzewania ciasta w ca³oœci, ci-
ast z nadzieniem kremowym lub polew¹
czekoladow¹.
ty_^TwsUGGwG`GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
10
PL
U¿ywanie funkcji szybkiego rozmra¿ania
Power Defrost
Funkcja szybkiego automatycznego rozmra¿ania Power De-
frost pozwala na rozmra¿anie miêsa, drobiu, ryb czy chleba/
ciasta. Czas rozmra¿ania i poziom mocy kuchenki jest ustaw-
iany automatycznie.
U¿ywaj wy³¹cznie naczyñ odpowiednich do kuchenek mikrofalowych.
Najpierw umieœæ zamro¿on¹ ¿ywnoœæ na œrodku talerza sz-
klanego i zamknij drzwiczki kuchenki.
U¿ywaj tylko naczyñ, które s¹ odpowiednie dla kuchenek mikrofalow-
ych.
Mo¿na równie¿ rozmra¿aæ ¿ywnoœæ manualnie. Aby to zrobiæ, wybierz
funkcjê gotowania/podgrzewania z poziomem mocy mikrofal 180 W.
Wiêcej szczegó³ów znajduje siê w rozdziale zatytu³owanym “Gotow-
anie/Odgrzewanie” na stronie 7.
Ustawienia funkcji szybkiego rozmra¿ania
Poni¿ej podanych zosta³o kilka ró¿nych programów funkcji
szybkiego rozmra¿ania, programy, iloœci, czasy odstania i
odpowiednie zalecenia.
Przed rozpoczêciem rozmra¿ania usuñ wszystkie elementy
opakowania z rozmra¿anej ¿ywnoœci. Umieœæ zamro¿one
miêso, drób czy rybê na talerzu obrotowym.
Jeœli chcesz rozmra¿aæ ¿ywnoœæ manualnie, wybierz tryb gotowania
mikrofalami z poziomem mocy 180W. Dalsze informacje na temat
rozmra¿ania manualnego i czasów rozmra¿ania znajduj¹ siê na str. 18.
1.
Wybierz rodzaj rozmra¿anej ¿ywnoœci wciskaj¹c przycisk
Szybkiego Rozmra¿ania
( ) raz lub wiêcej razy.
2.
Wybierz wagê ¿ywnoœci za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/
Mniej
.
(patrz tabela obok)
3.
Wciœnij przycisk
.
Rezultat :
Rozpocznie siê rozmra¿anie.
W po³owie czasu rozmra¿ania kuchenka
wyda sygna³ dŸwiêkowy dla przypomnie-
nia o obróceniu ¿ywnoœci.
Ponownie wciœnij przycisk , aby
zakoñczyæ rozmra¿anie.
¯ywnoœæ Porcja Czas
odstania
Zalecenia
1
Miêso
200-2000 g 20-60 min Okryj krawêdzie foli¹ aluminiow¹. Obróæ miê-
so na drug¹ stronê po sygnale dŸwiêkowym z
kuchenki. Program jest przeznaczony do
rozmra¿ania wo³owiny, jagniêciny, wieprzow-
iny, steków, kotletów i miêsa mielonego.
2
Drób
200-2000 g 20-60 min Okryj nogi i skrzyde³ka foli¹ aluminiow¹.
Obróæ drób na drug¹ stronê po us³yszeniu sy-
gna³u. Program jest przeznaczony do rozm-
ra¿ania ca³ego kurczaka i kurczaka w porc-
jach.
3
Ryby
200-2000 g 20-50 min Okryj ogon ryby foli¹ aluminiow¹. Obróæ rybê
na drug¹ stronê po us³yszeniu sygna³u. Pro-
gram jest przeznaczony do rozmra¿ania
ca³ych ryb i filetów rybnych.
4
Chleb /
Ciasto
125-1000 g 5-30 min Po³ó¿ chleb na papierze kuchennym i obróæ
po us³yszeniu sygna³u. Ciasto po³ó¿ na taler-
zu ceramicznym i je¿eli to mo¿liwe, obróæ po
us³yszeniu sygna³u. (Kuchenka pracuje nadal i
zatrzyma siê po otwarciu drzwiczek. Program
ten jest przeznaczony do wszystkich rodzajów
chleba, krojonego lub w ca-³oœci, jak równie¿
bu³ek i bagietek. Bu³ki u³ó¿ w ko³o. Program
ten jest przeznaczony do wszystkich rodzajów
ciasta dro¿d¿owego, herbatników, sernika i
biszkopta. Nie nadaje siê do rozmra¿ania ciast
kruchych i chrupi¹cych, owocowych, z kre-
mem lub dekorowanych polew¹ czekolad-
ow¹.
ty_^TwsUGGwGXWGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
11
PL
U¿ywanie funkcji automatycznego
gotowania (MR87)
Funkcja automatycznego gotowania posiada cztery zapro-
gramowane ustawienia czasu gotowania, nie ma wiêc potr-
zeby ustawiania czasu i poziomu mocy mikrofal.
Nale¿y tylko wybraæ liczbê porcji za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej.
Najpierw umieœæ ¿ywnoœæ na œrodku talerza szklanego i
zamknij drzwiczki kuchenki.
U¿ywaj tylko naczyñ odpowiednich do kuchenek mikrofalowych.
Ustawienia funkcji automatycznego
gotowania (MR87)
Poni¿sza tabela przedstawia ró¿ne programy funkcji au-
tomatycznego gotowania, iloœci, czasy odstania potraw i
odpowiednie zalecenia.
1.
Wybierz rodzaj ¿ywnoœci, któr¹ gotujesz wciskaj¹c przycisk
Automatycznego Gotowania
().
2.
Wybierz wielkoœæ porcji za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
(Patrz tabela).
3.
Wciœnij przycisk
.
Rezultat :
Rozpocznie siê gotowanie. Po zakoñczeniu:
1) Rozlegnie siê czterokrotny sygna³ dŸ-
wiêkowy.
2) Trzykrotnie rozlegnie siê jednorazowy sygna³
przypominaj¹cy (raz co minutê).
3) Ponownie wyœwietli siê wskazanie aktu-
alnego czasu.
Rodzaj
potrawy
WielkoϾ
porcji
Czas
odstania
Zalecenia
1
Œwie¿e
warzywa
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
500-550 g
2-3 min Zwa¿ warzywa po umyciu, oczyszczeniu i po-
ciêciu na równej wielkoœci kawa³ki. W³ó¿ je do
szklanej miski z pokrywk¹. Dodaj 30 ml (2 ³y¿ki
sto³owe) wody do gotowania 100-250g
warzyw, 45 ml (3 ³y¿ki sto³owe) wody do go-
towania 300-450g, 60-75 ml (4-5 ³y¿ek
sto³owych) do gotowania 500-550g. Zamieszaj
po ugotowaniu.
2
Mro¿one
warzywa
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
500-550 g
2-3 min Zwa¿ zamro¿one warzywa (-18°C) i w³ó¿ je do
odpowiedniej miski ze szk³a ¿aroodpornego z
pokrywk¹. Do gotowania 100-350g dodaj 15
ml (1 ³y¿kê sto³ow¹) wody, do 400-550g dodaj
30 ml (2 ³y¿ki sto³owe) wody. Zamieszaj po
ugotowaniu i przed podaniem. Program jest
przeznaczony do gotowania mro¿onego grosz-
ku zielonego, s³odkiej kukurydzy, broku³ów,
kalafiora i mieszanek warzywnych jak groszek,
marchewka i kalafior.
3
Œwie¿a ryba
200-250 g
300-350 g
400-450 g
500-550 g
600-650 g
3 min Op³ucz rybê wod¹ i skrop sokiem z cytryny.
U¿yj odpowiedniego naczynia szklanego lub
ceramicznego. U³ó¿ na nim ryby g³ow¹ do og-
ona. Przykryj foli¹ do kuchenek mikrofalowych
na czas gotowania i odstania.
4
Ziemniaki
obrane
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
500-550 g
3 min Zwa¿ ziemniaki po obraniu, umyciu i pociêciu
na równej wielkoœci kawa³ki. W³ó¿ je do miski
szklanej z pokrywk¹. Dodaj 45 ml (3 ³y¿ki
sto³owe) wody do gotowania 300-450g ziem-
niaków, dodaj 60 ml (4 ³y¿ki sto³owe) wody do
gotowania 500-550g.
ty_^TwsUGGwGXXGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
12
PL
U¿ywanie funkcji gotowania na parze Power Steam (MR89)
Za pomoc¹ funkcji Power Steam w czasie u¿ywania funkcji
gotowania na parze czas jest wybierany automatycznie.
Mo¿na wybraæ wielkoœæ porcji wciskaj¹c przyciski Wiêcej/
Mniej. U¿ywaj plastikowego naczynia do gotowania na parze
z u¿yciem funkcji Power Steam.
Najpierw umieœæ naczynie do gotowania na parze na œrodku
talerza szklanego i zamknij drzwiczki kuchenki.
U¿ywaj tylko naczyñ odpowiednich do kuchenek mikrofalowych.
Poni¿sza tabela przedstawia 4 automatyczne programy
funkcji gotowania na parze, iloœci, czasy odstania i
odpowiednie zalecenia. Do gotowania z funkcj¹ Power Steam
u¿ywaj plastikowego naczynia do gotowania na parze.
Mo¿na tak¿e gotowaæ na parze ¿ywnoœæ dokonuj¹c ustawieñ manu-
alnie.
Szczeg³ó³owe informacje na temat manualnego trybu gotowania na
parze znajduj¹ siê na str 19.
1.
Wybierz rodzaj ¿ywnoœci, któr¹ chcesz ugotowaæ wciskaj¹c
przycisk
Power Steam
(
)
raz lub wiêcej razy.
2.
Wybierz wielkoœæ porcji za pomoc¹ przycisków
Wiêcej/Mniej
(patrz tabela obok).
3.
Wciœnij przycisk
.
Rezultat :
Gotowanie rozpocznie siê. Po zakoñczeniu:
1) Rozlegnie siê czterokrotny sygna³ dŸ-
wiêkowy.
2) Trzykrotnie rozlegnie siê jednorazowy sy-
gna³ przypominaj¹cy (jeden raz co minutê).
3) Ponownie wyœwietli siê wskazanie aktu-
alnego czasu.
Kod /
¯ywnoœæ
Rozmiar
porcji
Czas
odstania
Zalecenia
1
Ry¿ bia³y
250 g
375 g
4-5 min. Wsyp przygotowany ry¿ (parboiled) do plas-
tikowego naczynia do gotowania na parze.
Dodaj 500 ml zimnej wody do gotowania 250 g
ry¿u i 750 ml wody do gotowania 375 g ry¿u.
Zamknij pokrywkê naczynia do gotowania na
parze. Po ugotowaniu usuñ wilgoæ z komory
kuchenki za pomoc¹ papieru kuchennego.
2
Ziemniaki
obrane
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
500-550 g
2-3 min. Zwa¿ ziemniaki po obraniu, umyciu i pociêciu
na równej wielkoœci kawa³ki. W³ó¿ je do nac-
znia do gotowania na parze. Dodaj 15-30 ml
(1-2 ³y¿ki sto³owe) wody do gotowania na
parze 100-350g ziemniaków, dodaj 45-60 ml
(3-4 ³y¿ki sto³owe) wody do 400-550 g. Zam-
knij pokrywkê naczynia do gotowania na parze.
3
Œwie¿e
warzywa
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
1-2 min. Zwa¿ warzywa po umyciu, oczyszczeniu i po-
ciêciu na równe kawa³ki. W³ó¿ je do naczynia
do gotowania na parze. Dodaj 30 ml (2 ³y¿ki
sto³o-we) wody do gotowania na parze 100-
350g warzyw, dodaj 45ml (3 ³y¿ki sto³owe)
wody do 400-450 g. Zamknij pokrywkê nac-
zynia do gotowania na parze. Po ugotowaniu
dok³adnie zamieszaj przed czasem odstania.
4
Kompot
owocowy
100-150 g
200-250 g
300-350 g
400-450 g
2-3 min. Zwa¿ œwie¿e owoce po obraniu, umyciu i po-
ciêciu na równej wielkoœci kostki. W³ó¿ do nac-
zynia do gotowania na parze. Do gotowania
100-350 g owoców dodaj 15-30 ml (1-2 ³y¿ki
sto³owe) wody, do 400-450 dodaj 45 ml (3 ³y¿ki
sto³owe) wody. Dodaj jeszcze 1-2 ³y¿ki sto³owe
cukru. Zamknij pokrywkê naczynia do gotowa-
nia na parze. Po ugotowaniu na parze
zamieszaj dok³adnie. Program ten jest
przeznaczony dla jab³ek, gruszek, œliwek, more-
li, mango i ananasów.
ty_^TwsUGGwGXYGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
13
PL
Wy³¹czanie sygnalizacji dŸwiêkowej
kuchenki
Mo¿na w ka¿dej chwili wy³¹czyæ sygna³ towarzysz¹cy
wciœniêciu przycisków obs³ugi panelu kuchenki.
Blokada dostêpu kuchenki
Pañstwa kuchenka jest wyposa¿ona w funkcjê blokady
dostêpu zabezpieczaj¹c¹ przed niepo¿¹danym u¿yciem jej
przez dzieci czy inne osoby niepowo³ane w sposób przypad-
kowy.
Kuchenka mo¿e byæ zablokowana w ka¿dej chwili.
1.
Wciœnij równoczeœnie przyciski i .
Rezultat :
Wyœwietl¹ siê nastêpuj¹ce wskazania.
Kuchenka nie bêdzie sygnalizowa³a
dŸwiêkiem ka¿dorazowego wciœniêcia
przycisków sterowania.
2.
Aby w³¹czyæ sygna³y dŸwiêkowe, ponownie równoczeœnie
wciœnij przyciski i .
Rezultat :
Wyœwietl¹ siê nastêpuj¹ce wskazania.
Kuchenka ponownie bêdzie dzia³a³a z sy-
gnalizacj¹ dŸwiêkow¹ przycisków.
1.
Wciœnij równoczeœnie przyciski
i .
Rezultat :
Kuchenka jest zablokowana (nie mog¹ byæ
wybrane ¿adne funkcje kuchenki).
Na wyœwietlaczu pojawi siê wskazanie “L”.
2.
Aby odblokowaæ kuchenkê, ponownie równoczeœnie wciœ-
nij przyciski
i .
Rezultat :
Kuchenka mo¿e byæ normalnie obs³ugiwana.
ty_^TwsUGGwGXZGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
14
PL
Naczynia przeznaczone do kuchni mikrofalowych
Mikrofale, aby móc gotowaæ w kuchence mikrofalowej, pow-
inny swobodnie docieraæ do ¿ywnoœci bez odbijania lub
poch³aniania przez u¿ywane naczynie.
W zwi¹zku z tym nale¿y uwa¿nie dobieraæ naczynia. Je¿eli
naczynie jest opisane jako nadaj¹ce siê do gotowania w
kuchence mikrofalowej, nie musisz siê niczego obawiaæ.
W poni¿szej tabeli przedstawione zosta³y ró¿ne rodzaje nac-
zyñ oraz wska-zówki dotycz¹ce ich stosowania w kuchniach
mikrofalowych.
:Zalecane
✓✗:Ostrze¿enie przed u¿ywaniem
:Niebezpieczne
Rodzaj naczynia Stosowanie Uwagi
Folia aluminiowa
✓ ✗
Mo¿e byæ stosowana w ma³ych iloœciach
w celu zabezpieczenia niektórych frag-
mentów przed przypaleniem. Jeœli folia
znajduje siê zbyt blisko œcianek kuchni lub
zosta³a u¿yta w zbyt du¿ych iloœciach,
mo¿e wyst¹piæ iskrzenie.
Talerz do opiekania
Nie podgrzewaj go wstêpnie d³u¿ej ni¿ os-
iem minut.
Porcelana i ceramika
Porcelit, ceramika, emaliowane naczynia
gliniane, chiñska porcelana itp. s¹ odpow-
iednie pod warunkiem, ¿e nie s¹ zdobione
metalem.
Poliestrowe naczynia
jednorazowego u¿ytku
Mro¿onki s¹ czasem pakowane do takich
naczyñ.
Opakowania produktów
gotowych do spo¿ycia
(fast-food)
Kubki i pojemniki
polistyrenowe
•Torebki pa-
pierowe lub gaze-
ta
Papier z makula-
tury lub opaski
metalowe
Mog¹ byæ u¿yte do podgrzania ¿ywnoœci.
Przegrzanie mo¿e doprowadziæ do stopi-
enia polistyrenu.
Mog¹ siê zapaliæ.
Mog¹ spowodowaæ iskrzenie.
Naczynia szklane
Naczynia, w
których potrawy
s¹ przygotowy-
wane w kuchni
mikrofalowej a
nastêpnie po-
dawane na stó³
Naczynia z cienk-
iego szk³a
S³oiki szklane
Mog¹ byæ u¿ywane pod warunkiem, ¿e
nie posiadaj¹ metalowych wykoñczeñ.
Mog¹ byæ u¿ywane do podgrzania
¿ywnoœci lub p³ynów. Delikatne szk³o
mo¿e pêkn¹æ je¿eli zostanie gwa³townie
rozgrzane.
Musisz zdj¹æ pokrywkê. Nadaj¹ siê wy³¹-
cznie do podgrzewania.
Metalowe
•Pó³miski
•Opaski zaciskowe
do torebek
Mog¹ powodowaæ iskrzenia i doprowadz-
iæ do pojawienia siê ognia.
Papierowe
•Talerze, kubki,
serwetki i rêczniki
Papier z makula-
tury
Mog¹ byæ u¿ywane przy krótkich czasach
gotowania lub pieczenia. Tak¿e do
poch³a-niania nadmiaru wilgoci.
Mo¿e spowodowaæ iskrzenie.
Plastikowe
•Pojemniki
Cienka, przezroc-
zysta folia
Torebki do
mro¿onek
✓ ✗
Szczególnie gdy s¹ wykonane z tworzywa
termoodpornego. Niektóre inne rodzaje
tworzyw mog¹ ulec odkszta³ceniu lub
odbarwieniu w wysokiej temperaturze.
Mo¿na j¹ stosowaæ w celu utrzymania
wilgotnoœci w ¿ywnoœci. Nie powinna dot-
ykaæ ¿ywnoœci. Zachowaj ostro¿noœæ pod-
czas zdejmowania folii, poniewa¿ wydo-
bywaæ siê bêdzie spod niej gor¹ca para.
Mo¿na stosowaæ tylko gdy s¹ to torebki,
w których mo¿na ¿ywnoœæ gotowaæ i gdy
s¹ one przeznaczone do gotowania w
kuchenkach mikrofalowych. Nie powinny
byæ hermetyczne. W razie koniecznoœci
przebij torebkê widelcem.
Papier woskowy lub
t³uszczo-odporny
Mo¿na go stosowaæ do utrzymania pozio-
mu wilgotnoœci w ¿ywnoœci oraz w celu
zapobie-¿enia rozpryskiwaniu potrawy.
ty_^TwsUGGwGX[GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
15
PL
Ksi¹¿ka kucharska
MIKROFALE
Energia mikrofalowa dok³adnie penetruje ¿ywnoœæ, zatrzymywana i poch³aniana
przez zawart¹ w niej wodê, t³uszcz i sk³adniki cukrowe.
Mikrofale wprowadzaj¹ cz¹stki molekularne ¿ywnoœci w silne drgania. Gwa³towne
ruch moleku³ powoduje tarcie i objawia siê w postaci gor¹ca gotuj¹cego ¿ywnoœæ.
GOTOWANIE
Naczynia do gotowania w kuchence mikrofalowej:
Naczynia musz¹ przepuszczaæ energiê mikrofalow¹, aby maksymalnie efektyw-nie
oddzia³ywaæ na ¿ywnoœæ. Mikrofale s¹ odbijane przez metale, jak stal nier-dzewna,
aluminium, miedŸ, ale przechodz¹ przez ceramikê, szk³o, porcelanê, plastik tak do-
brze jak przez papier czy drewno. Nie wolno wiêc u¿ywaæ do gotowania w kuchen-
kach mikrofalowych naczyñ lub pojemników z metalu.
¯ywnoœæ, która mo¿e byæ gotowana w kuchenkach mikrofalowych:
Jest du¿o rodzajów takiej ¿ywnoœci: œwie¿e lub zamro¿one warzywa, owoce,
makaron, ry¿, ziarna, fasola, ryby, miêso. Równie¿ sosy, polewy, zupy, puddingi,
pó³produkty, musy owocowe mog¹ byæ gotowane w kuchenkach. Ogólnie mó-wi¹c
w kuchence mikrofalowej mo¿na przygotowaæ wszystko to, co na konwen-cjonalnej
kuchni – np. rozpuszczone mas³o czy czekolada (patrz rozdzia³ sposo-by i wskazów-
ki).
Przykrywanie naczyñ podczas gotowania
Przykrycie gotowanej ¿ywnoœci jest bardzo wa¿n¹ czynnoœci¹, gdy¿ paruj¹ca woda
w postaci pary wp³ywa w istotny sposób na proces gotowania. ¯ywnoœæ mo¿e byæ
przykryta na kilka sposobów: ceramicznym talerzem, plastikow¹ przykrywk¹ lub
cienk¹ foli¹ przeznaczon¹ do gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
Czasy odstania
Kiedy gotowanie jest zakoñczone, wa¿ne jest aby odczekaæ a¿ temperatura wyrów-
na siê w ¿ywnoœci gotowanej w kuchence.
Przewodnik kucharski dla mro¿onych warzyw
U¿ywaj miski ze szk³a ¿aroodpornego z pokrywk¹. Gotuj pod przykryciem przez
minimalnie krótki czas - patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osi¹gniêcia ¿¹danego
efektu. Dwukrotnie zamieszaj w trakcie i raz po gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a
po gotowaniu. Przykrywaj na czas odstania.
Przewodnik gotowania ry¿u i makaronu
Ry¿
: U¿yj du¿ej, ¿aroodpornej miski szklanej z pokrywk¹ - ry¿ dwukrotnie
zwiêksza objêtoœæ podczas gotowania. Gotuj pod przykryciem. Po
gotowaniu dok³adnie zamieszaj przed odstaniem, dodaj sól, zio³a lub
mas³o.
Makaron
:U¿yj du¿ej, ¿aroodpornej miski szklanej z pokrywk¹.
Dodaj wrz¹c¹ wodê, szczyptê soli i dobrze zamieszaj. Gotuj bez
przykrycia. Mieszaj od czasu do czasu podczas i po gotowaniu.
Przykryj na czas odstania i nastêpnie starannie ods¹cz.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas
odsta-nia
(min.)
Zalecenia
Szpinak 150g 600W 5-6 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Broku³y 300g 600W 8½-9 ½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Groszek zielo-
ny
300g 600W 7½-8½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody.
Zielona fasola 300g 600W 9-10 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody.
Mieszanka
warzywna
(marchew/
groszek/
kukurydza)
300g 600W 7½-8½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody.
Mieszanka
warzywna
(chiñska)
300g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody.
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Moc Czas (min.) Czas
odsta-nia
(min.)
Zalecenia
Ry¿ bia³y
(parboiled)
250g 800W 16½-17½ 5 Dodaj 500 ml zimnej
wody.
Ry¿ br¹zowy
(parboiled)
250g 800W 21½-22½ 5 Dodaj 500 ml zimnej
wody.
Ry¿ br¹zowy 250g 600W 21½-22½ 10 Dodaj 500 ml zimnej
wody.
Ry¿ mieszany
(bia³y + dziki)
250g 800W 17½-18½ 5 Dodaj 500 ml zimnej
wody.
Mieszanka
(ry¿ + ziarno)
250g 800W 18½-19½ 5 Dodaj 400 ml zimnej
wody.
Makaron 250g 800W 11-12 5 Dodaj 1000 ml zimnej
wody.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas
odsta-nia
(min.)
Zalecenia
ty_^TwsUGGwGX\GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
16
PL
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
Przewodnik kucharski dla œwie¿ych warzyw
U¿yj ¿aroodpornego naczynia ze szk³a z pokrywk¹. Dodaj 30-45 ml zimnej wody (2-3
³y¿ki sto³owe) na ka¿de 250 g warzyw, chyba, ¿e s¹ podane inne zalecane iloœci -
patrz tabela. Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas - patrz tabela. Kon-
tynuuj gotowanie do osi¹gniêcia ¿¹danego efektu. Raz zamieszaj podczas i raz po
gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a po gotowaniu. Pozostaw do odstania pod
przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka: Potnij warzywa na mniej wiêcej równe kawa³ki. Im mniejsze
kawa³ki, tym szybciej siê ugotuj¹.
Wszystkie warzywa œwie¿e powinny byæ ugotowane z u¿yciem pe³nej mocy
kuchenki (800W).GG
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje ¿ywnoœæ w znacznie krótszym czasie ni¿
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
U¿ywaj poziomów mocy i czasów gotowania wed³ug zamieszczonych w przewo-
dniku zaleceñ. Czasy podane w tabelach uwzglêdniaj¹ temperaturê wyjœciow¹ np.
pokojow¹ +18 - +20°C lub sch³odzonej w lodówce ¿ywnoœci +5 - +7°C.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania du¿ych porcji miêsa - mo¿e dojœæ do przypalenia, wysuszenia
zewnêtrznych czêœci zanim œrodek uzyska odpowiedni¹ do podania temperaturê.
Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie potraw
Niektóre potrawy wymagaj¹ do odgrzewania mocy 800 W, podczas gdy inne potr-
zebuj¹ 600 W, 450 W czy nawet 300 W.
SprawdŸ zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla ró¿nych produktów.
Generalnie, lepiej jest w wiêkszoœci przypadków u¿ywaæ mniejszych poziomów
mocy kuchenki szczególnie, je¿eli potrawa jest delikatna czy w du¿ych iloœciach. W
niektórych przypadkach jednak lepiej jest j¹ podgrzaæ szybko(na przyk³ad paszteci-
ki).
Dobrze wymieszaj lub obracaj ¿ywnoœæ w trakcie odgrzewania, aby uzyskaæ naj-
lepsze rezultaty. Je¿eli to mo¿liwe, zamieszaj j¹ równie¿ przed samym podaniem.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i pokarmy dla niemowl¹t. Aby unikn¹æ
wykipienia lub wrzenia mieszaj je czêsto przed, w trakcie i po podgrzewaniu. Pozo-
staw p³yny w kuchence na czas odstania. Zalecamy w³o¿enie do szklanki z p³ynem
plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka. Unikaj przegrzania jedzenia. Zalecamy
ustawienie krótszego czasu i je¿eli to bêdzie konieczne - zwiêkszenie czasu o dodat-
kowe minuty w razie koniecznoœci.
Podgrzewanie i czas odstania
Je¿eli odgrzewasz ¿ywnoœæ po raz pierwszy - zanotuj ustawienie; mo¿e byæ pomoc-
ne przy nastêpnych próbach.
Zawsze upewnij siê, ¿e odgrzewana ¿ywnoœæ jest w ca³oœci gor¹ca. Pozostaw jedze-
nie na krótki czas po podgrzaniu, aby wyrówna³o temperaturê. Zalecany czas odsta-
nia wynosi 2 - 4 minuty chyba, ¿e inny jest podany w tabeli poni¿ej. Szczególn¹
uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i jedzenie dla niemowl¹t. Zobacz te¿ rozdzia³ z in-
strukcjami bezpieczeñstwa.
PODGRZEWANIE P£YNÓW
Zawsze pozostaw do odstania p³yny na co najmniej 20 sekund po wy³¹czeniu siê
kuchenki dla oddania i wyrównania temperatury. Je¿eli to konieczne, zamieszaj
podczas podgrzewania i ZAWSZE mieszaj p³yny po podgrzaniu. Aby unikn¹æ zago-
towania czy wykipienia p³ynów, zalecane jest w³o¿enie do szklanki z p³ynem plas-
tikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka oraz zamieszanie przed, w trakcie i po
podgrzaniu.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Czas
(min.)
Czas od-
stania
(min.)
Zalecenia
Broku³y 250g
500g
4-4½
7½-8
3 Przygotuj równej wielkoœci kwiaty.
U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Brukselka 250g 5½-6½ 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 ³y¿ek sto³owych)
wody.
Marchew 250g 4½-5 3 Potnij marchewki na równe plasterki.
Kalafior 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Przygotuj równej wielkoœci kwia-ty.
Du¿e potnij na po³owy. U³ó¿ je ³ody¿ka-
mi do œrodka.
Cukinie 250g 3½-4 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml (2 ³y¿ki
sto³owe) wody lub trochê mas³a. Gotuj
a¿ zmiêknie.
Bak³a¿any 250g 3½-4 3 Potnij na drobne plasterki i pokrop sok-
iem z cytryny (1 ³y¿ka sto³owa)
Pory 250g 4½-5 3 Potnij w grube kr¹¿ki.
Grzyby 125g
250g
1½-2
3-3½
3 Przygotuj ma³e lub pokrojone w plas-
terki. Nie dodawaj wody. Skrop sokiem
z cytryny. Dodaj pieprz i sól. Ods¹cz
przed podaniem.
Cebula 250g 5½-6 3 Potnij na plasterki lub na po³ówki.
Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka sto³owa) wody.
Papryka 250g 4½-5 3 Potnij paprykê na drobne
plasterki.
Ziemniaki 250g
500g
4-5
7½-8½
3 Zwa¿ obrane i pokrój na równej
wielkoœci po³ówki lub æwiartki.
Rzepa 250g 5-5½ 3 Potnij rzepê w drobn¹ kostkê.
ty_^TwsUGGwGX]GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
17
PL
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
PODGRZEWANIE POKARMÓW DLA NIEMOWL¥T
POKARMY DLA NIEMOWL¥T:
W³ó¿ pokarm do ceramicznego naczynia. Przykryj plastikowa pokrywk¹. Dobrze
zamieszaj po podgrzaniu! Odstaw na 2-3 minuty przed podaniem. Ponownie
zamieszaj i sprawdŸ temperaturê: miêdzy 30 – 40°C.
MLEKO DLA NIEMOWL¥T:
Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj odkryte. Nigdy nie podgrze-
waj mleka w butelce ze smoczkiem, bo mo¿e ona wybuchn¹æ z przegrzania. Dobrze
wstrz¹œnij przed odstaniem jak i przed podaniem! Zawsze starannie sprawdŸ tem-
peraturê przed podaniem mleka dziecku. Zalecana temperatura podania wynosi ok.
37°C.
ZAPAMIÊTAJ:
Aby zapobiec oparzeniom nale¿y dok³adnie sprawdzaæ temperaturê pokarmów dla
niemowl¹t. Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu
czasów i poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowl¹t
Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie p³ynów i potraw
Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
G
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Pokarm dla
niemowl¹t
(warzywa +
miêso)
190g 600W 20-30 s. 2-3 Na³ó¿ do ceramicznego tal-
erza. Podgrzej pod przykry-
ciem. Za-mieszaj po podgr-
zaniu. Odstaw na 2-3 min.
Przed podaniemzamieszaj i
sprawdŸ dok³adnie temper-
aturê.
Owsianka
(ziarno +
mleko +
owoce)
190g 600W 10-20 s. 2-3 Na³ó¿ do ceramicznego tale-
rza. Podgrzej pod przykry-
cim. Zamieszaj po podgrza-
niu. Odstaw na 2-3 min.
Przed podaniem zamieszaj i
sprawdŸ dok³adnie temper-
aturê.
Mleko ni-
emowlêce
100ml
200ml
300W 30-40 s.
1min. -
1min.10 s.
2-3 Wlej mleko do sterylnej
butelki szklanej. Dobrze
zamieszaj i wstrz¹œnij przed
podgrzaniem. Podgrzewaj
odkryte. Dobrze wstrz¹œnij i
pozostaw do odstania, na
co najmniej 3 minuty. Przed
podaniem dok³adnie
wstrz¹œnij i starannie
sprawdŸ temperaturê przed
podaniem mleka dziecku.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas od-
stania
(min.)
Zalecenia
Napoje
(kawa, mle-
ko, herbata,
woda o tem-
peraturze
pokojowej)
150ml
(1fili¿anka)
250ml
(1 kubek)
800W 1-1½
1½-2
1-2 Wlej napój do ceramicznej fi-
li¿anki i podgrzewaj bez
przy-krycia. Ustaw fili¿ankê
(150 ml) lub kubek (250 ml)
na œrodku talerza obro-
towego. Pozostaw do odsta-
nia w kuchence i do-k³adnie
zamieszaj przed i po czasie
odstania.
Zupa
(sch³o-dzona)
250 g
450 g
800W 3-3½
4-4½
2-3 Wlej do ceramicznego taler-
za. Przykryj plastikow¹
pokrywk¹. Zamieszaj po
podgrzaniu. Za-mieszaj
ponownie przed podaniem.
Gulasz
(sch³odzony)
350g 600W 5½-6½ 2-3 Na³ó¿ gulasz do ceramicz-
nego talerza. Przykryj plas-
tikow¹ po-krywk¹. Mieszaj
od czasu do czasu w trakcie
podgrzewania oraz przed i
po odstaniu.
Makaron
z sosem
(sch³odzony)
350g 600W 4½-5½ 3 Na³ó¿ makaron (spaghetti
lub inny makaron jajeczny)
na p³aski, ceramiczny talerz.
Przykryj foli¹ do kuchenek.
Zamieszaj przed podaniem.
Nadziewany
makaron
z sosem
(sch³odzony)
350g 600W 5-6 3 Na³ó¿ makaron (ravioli, tor-
tellini) do g³êbokiego, ce-
ramicznego talerza. Przykryj
pokrywk¹ plastikow¹.
Mieszaj od czasu do czasu w
trakcie podgrzewania oraz
przed i po odstaniu.
Danie na
talerzu
(sch³odzone)
350g
450g
600W 5-6
6-7
3 Gotowe do odgrzania danie
sk³adaj¹ce siê z 2-3 sk³adni-
ków umieœæ na ceramicznym
talerzu. Przykryj przeŸroc-
zyst¹ foli¹ do kuchenek.
ty_^TwsUGGwGX^GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
18
PL
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
ROZMRA¯ANIE
Mikrofale s¹ doskona³ym sposobem na rozmra¿anie ¿ywnoœci. Rozmra¿aj¹ deli-kat-
nie i w krótkim czasie zamro¿one produkty. Mo¿e to byæ pomocne w przypad-ku
niespodziewanych goœci.
Zamro¿ony drób musi byæ starannie rozmro¿ony przed ugotowaniem. Usuñ
wszystkie metalowe czêœci opakowania, obr¹czki itp. by pozwoliæ na odparowa-nie
powsta³ego po rozmro¿eniu p³ynu.
W³ó¿ zamro¿one miêso do naczynia bez przykrycia. Obróæ na drug¹ stronê w po³o-
wie czasu, odlej p³yn i usuñ wszystkie podroby tak szybko jak to mo¿liwe. Od czasu
do czasu sprawdŸ temperaturê miêsa, aby upewniæ siê, ¿e miêso nie sta³o siê
ciep³e.
Najmniejsze czêœci mog¹ szybciej siê ogrzewaæ i aby tego unikn¹æ mo¿na owi-n¹æ
je ma³ymi paskami folii aluminiowej w czasie rozmra¿ania.
Je¿eli drób ogrzeje siê na zewnêtrznej powierzchni, odstaw je na 20 minut przed
ponownym rozpoczêciem rozmra¿ania po obróceniu.
Pozostaw rozmra¿an¹ rybê, miêso lub drób do ca³kowitego rozmro¿enia. Czas potr-
zebny do rozmro¿enia miêsa zale¿y g³ównie od jego masy. Skorzystaj z ta-beli
zamieszczonej poni¿ej.
Wskazówka:
Podczas rozmra¿ania mniejszych kawa³ków miêsa osi¹ga siê
lepsze rezultaty rozmra¿ania du¿ych porcji miêsa.
Dla rozmra¿ania ¿ywnoœci zamro¿onej w temperaturze oko³o -18 do -20 °C skorzys-
taj z tabeli zamieszczonej poni¿ej jako przewodnika.
Wszystkie zamro¿one produkty powinny byæ rozmra¿ane z moc¹ na pozio-
mie rozmra¿ania (180 W). GGGG
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Czas
(w min.)
Czas
odstania
( min.)
Zalecenia
Miêso
Siekana
wo³owina
Steki
wieprzowe
250g
500g
250g
5-6
9-11
6-7
10-20 Umieœæ miêso na p³askim, ce-
ramicznym talerzu. Cieñsze
koñce owiñ foli¹ aluminiow¹.
Obróæ na drug¹ stronê po
up³ywie po³owy czasu!
Drób
Porcjowany
kurczak
Ca³y kurczak
500g
(2 szt)
950g
12-14
24-26
15-40 U³ó¿ kawa³ki kurczaka skór¹ do
do³u, ca³ego kurczaka piersi¹ do
do³u na p³askim, ceramicznym
talerzu. Cieñ-sze koñce, jak
skrzyde³ka, owiñ foli¹ alu-
miniow¹. Obróæ na drug¹
stronê po up³ywie po³owy cza-
su!
Ryby
Filety rybne
Ca³e ryby
200g
(2 szt)
400g
(4 szt)
4½-5½
8-10
5-20 Po³ó¿ ryby na p³askim, cera-
micznym talerzu. U³ó¿ cieñsze
koñce pod grubsze. Cieñsze
koñce owiñ foli¹ aluminiow¹.
Obróæ na drug¹ stronê po
up³ywie po³owy czasu!
Owoce
Jagody
250g 4½-5½ 5-10 Roz³ó¿ owoce na p³askim, sz-
klanym naczyniu (o du¿ej œred-
nicy).
Chleb
Bu³ki (kr¹¿ki)
(po 50 g szt.)
Tostowy/
Sandwich
Pieczywo
ciemne
(m¹ka psze-
nno-¿ytnia)
2 szt
4 szt
250g
500g
1½-2
3-3½
4-4½
8-10
5-10 Roz³ó¿ bu³ki w ko³o na talerzu
lub chleb na papierze ku-chen-
nym i po³ó¿ na talerzu obrotow-
ym. Obróæ na drug¹ stronê po
up³ywie po³owy czasu!
ty_^TwsUGGwGX_GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
19
PL
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
Przewodnik gotowania na parze z wykorzystaniem funkcji gotowania na
parze Steam Cook (tylko MR89) G
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas
odstania
(min.)
Zalecenia
Karczochy 300 g
(1-2 szt)
800W 5-6 1-2 Umyj i oczyœæ karczochy. U³ó¿ je w
naczyniu do gotowania na parze.
Dodaj 1 ³y¿kê sto³ow¹ soku z
cytryny. Na³ó¿ pokrywkê na nac-
zynie.
Œwie¿e
warzywa
300 g 800W 4½-5 1-2 Zwa¿ warzywa (np. bro-ku³y,
kalafior, marchew-kê, paprykê) po
umyciu i oczyszczeniu oraz po-
ciêciu ich na podobnej wielkoœci
kawa³ki. Dodaj 2 ³y¿ki sto³owe
wody. Na³ó¿ pokrywkê na na-
czynie.
Warzywa
mro¿one
300 g 600W 7-8 2-3 U³ó¿ zamro¿one warzywa w nac-
zyniu do gotowania na parze.
Dodaj 1 ³y¿kê sto³ow¹ wody. Na³ó¿
po-krywkê na naczynie. Dobrze
zamieszaj po ugoto-waniu i odsta-
niu.
Ry¿ 250g 800W 15-18 5-10 W³ó¿ ry¿ do naczynia do gotowa-
nia na parze. Dodaj 500 ml zimnej
wody. Na³ó¿ pokrywkê na nac-
zynie. Po ugotowaniu pozostaw do
odstania bia³y ry¿ na 5 minut,
br¹zowy ry¿ na 10 minut.
Gulasz
(sch³odzony)
400 g 600W 5-6 1-2 W³ó¿ gulasz do naczy-nia do go-
towania na parze. Na³ó¿ pokrywkê
na naczynie. Dobrze zamieszaj
przed odstaniem.
Zupa
(sch³odzona)
400 g 800W 3-4 1-2 Wlej zupê do naczynia do gotowa-
nia na parze. Na³ó¿ pokrywkê na
na-czynie. Dobrze zamie-szaj przed
odstaniem.
Zupa
zamro¿ona
400 g 800W 8-10 2-3 W³ó¿ zamro¿on¹ zupê do naczynia
do gotowania na parze. Na³ó¿ po-
krywkê na naczynie. Dobrze
zamieszaj przed odstaniem.
Kurczak
curry z
warzywami
(zamro¿ony)
300 g
+
woda
800W 10-12 2-3 W³ó¿ zamro¿onego kur-czaka curry
(gotowe za-mro¿one danie w ka-
wa³-kach) do naczynia do gotowa-
nia na parze i dodaj 100 ml zimnej
wody. Na³ó¿ pokrywkê na nac-
zynie.
Ciastka
dro¿d¿owe
nadziewane
d¿emem
(zmro¿one)
150 g 600W 1-2 2-3 U³ó¿ ciastka w naczyniu do gotow-
ania na parze. Przykryj naczynie
pokrywk¹. Pozostaw na czas
odstania w kuchence.
Popcorn 50 g 800W 2-3 1-2 Wsyp 50 g s³odkiej wysu-szonej
kukurydzy (do przy-rz¹dzania pop-
cornu) do naczynia do gotowania
na parze. Dodaj 10 g mas³a i 1
³y¿kê cukru. Naczynie przy-kryj
pokrywk¹. U¿ywaj rêkawic przy
wyjmowaniu ! (naczynie przed
umyciem zalej wod¹ na jakiœ czas).
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas
odstania
(min.)
Zalecenia
ty_^TwsUGGwGX`GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
20
PL
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
WSKAZÓWKI SPECJALNE
MAS£O ROZPUSZCZANE
W³ó¿ 50 g mas³a do ma³ej, szklanej miski. Przykryj plastikow¹ pokrywk¹. Pod-grze-
waj przez 30-40 sekund u¿ywaj¹c mocy 800 W, a¿ mas³o siê rozpuœci.
ROZPUSZCZONA CZEKOLADA
W³ó¿ 100 g czekolady do ma³ej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 3-5 minut,
z moc¹ 450 W a¿ do rozpuszczenia.
Zamieszaj raz lub dwa w trakcie podgrzewania. U¿yj rêkawic do wyjmowania!
ROZPUSZCZONY MIÓD KRYSTALICZNY
W³ó¿ 20 g miodu do ma³ej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 20-30 sekund z moc¹
300 W, a¿ miód siê rozpuœci.
ROZPUSZCZONA ¯ELATYNA
Wsyp 10 g ¿elatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Os¹czon¹ w³ó¿ do
ma³ej, ¿aroodpornej miski. Podgrzewaj przez 1 minutê z moc¹ 300 W. Zamieszaj po
rozpuszczeniu.
GOTOWANIE LUKRU/POLEWY (DO CIASTA I TORTU)
Wymieszaj lukier w proszku (ok. 14 g) z 40 g cukru i 250 ml zimnej wody. Gotuj bez
przykrycia w misce ¿aroodpornej przez 31/2 do 41/2 minuty z moc¹ 800 W a¿ lukier/
polewa bêdzie gotowy. Dwukrotnie zmieszaj w czasie gotowania.
GOTOWANY D¯EM
W³ó¿ 600 g owoców (na przyk³ad ró¿nych jagód) w odpowiedniej wielkoœci na-
czynie ¿aroodporne z przykryciem, dodaj 300 g cukru ¿eluj¹cego i dobrze wy-
mieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 – 12 minut z moc¹ 800 W. Kilkakrotnie
zamieszaj w trakcie gotowania. Wylej bezpoœrednio do ma³ych s³oików twist-off,
postaw je na nakrêtkach i odczekaj przez 5 minut.
PUDDING (budyñ)
Zmieszaj budyñ z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu (na 500 ml) i
dok³adnie wymieszaj. U¿yj odpowiedniej wielkoœci naczynia ¿aroodpornego z
przykryciem. Gotuj przez 6½ do 7½ minuty z moc¹ 800 W. Kilkakrotnie zamie-szaj
w trakcie gotowania.
PODPIEKANE P£ATKI MIGDA£OWE
Roz³ó¿ 30 g migda³ów na talerzu ceramicznym. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie 31/2
- 41/2 minutowego podpiekania z moc¹ 600 W. Pozostaw do odstania przez 2 – 3
minuty. U¿yj rêkawic ochronnych do wyjmowania naczynia z kuchenki!
Czyszczenie kuchenki
Aby unikaæ gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci i osadzania siê
t³uszczu, nale¿y regularnie czyœciæ ni¿ej wymienione czêœci
kuchenki mikrofalowej:
Wewnêtrzne i zewnêtrzne powierzchnie
Drzwiczki i ich uszczelki
Talerz szklany i pierœcieñ obrotowy
ZAWSZE
sprawdzaj, czy uszczelki drzwiowe s¹ czyste i czy drzwiczki
zamykaj¹ siê prawid³owo
Nie utrzymywanie kuchenki w czystoœci mo¿e prowadziæ do uszkodze-
nia powierzchni obudowy urz¹dzenia i w konsekwencji do zaistnienia
niebezpiecznej sytuacji.
1.
Zmywaj powierzchnie zewnêtrzne delikatn¹ szmatk¹ zamoczon¹ w ciep³ej
wodzie z myd³em, op³ucz i osusz.
2.
Usuwaj wszystkie plamy i zabrudzenia z wewnêtrznych powierzchni przy po-
mocy namydlonej szmatki. Nastêpnie op³ucz i osusz.
3.
Aby usun¹æ stwardnia³e resztki ¿ywnoœci i pozbyæ siê nieprzyjemnych zapa-
chów, umieœæ na szklanym talerzu kubek z rozcieñczonym sokiem cytryno-wym
i podgrzewaj go przez 10 min z maksymalnym poziomem mocy
4.
Myj szklany talerz (przeznaczony do zmywarek) tak czêsto jako to konieczne.
NIE
wlewaj wody do otworów wentylacyjnych.
NIGDY
nie u¿ywaj ma-
teria³ów œciernych lub rozpuszczalników chemicznych. Myj¹c uszczelki
drzwiowe zwróæ szczególn¹ uwagê, aby upewniæ siê, ¿e nie ma w nich
cz¹stek:
Zanieczyszczeñ
Osadów przeszkadzaj¹cych w szczelnym zamkniêciu drzwiczek.
ty_^TwsUGGwGYWGG~SGvGYYSGYWWZGGXWaWWGht
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Samsung MR87 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi