4
PL
U¿ywanie niniejszej instrukcji obs³ugi
W³aœnie kupiliœcie Pañstwo kuchenkê mikrofalow¹ marki SAM-
SUNG. Niniejsza instrukcja obs³ugi zawiera wiele cennych infor-
macji na temat gotowania w Waszej nowej kuchence:
• zasady bezpiecznej eksploatacji
• opis akcesoriów i naczyñ zalecanych do u¿ywania
• u¿yteczne wskazówki na temat gotowania
Na wewnêtrznej stronie ok³adki znajdziecie Pañstwo krótki opis
piêciu podstawowych rodzajów pracy kuchenki:
•gotowania
• rozmra¿ania
• grillowania w trybie Top Grill
• grillowania w trybie Power Grill
• przed³u¿ania czasu gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji znajduj¹ siê opis kuchenki
oraz bardziej istotny opis panelu sterowania, u³atwiaj¹cy
odnalezienie odpowiednich przycisków i obs³ugê kuchenki.
W opisach krok po kroku procedur postêpowania wykorzystano
trzy symbole:
Œrodki ostro¿noœci pozwalaj¹ce unikn¹æ nara¿enia na nadmierne
dzia³anie energii mikrofalowej
Nieprzestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do szko-dli-
wego dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi drzwicz-
kami, nie próbuj manipulowaæ przy zatrzaskach drzwiczek i wk³adaæ ¿adnych
przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê przedni¹, nie
dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na powierzchniach uszc-
zelniaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci drzwiczek i powierzchni uszc-
zelniaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki najpierw wilgotn¹, a nastêpnie such¹
miêkk¹ szmatk¹.
Nie w³¹czaj kuchni, gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona przez
wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê producenta kuchni
mikrofalowych. Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni zamyka³y siê praw-
id³owo i aby nie by³y uszkodzone:
(1) drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce
(2) zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane)
(3) przewód zasilaj¹cy
(c) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê produ-
centa kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA. PRZECZYTAJ
UWA¯NIE I ZAPAMIÊTAJ NA PRZYSZ³OŒÆ. Przed rozpoczêciem
przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w swojej kuchni mik-
rofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane s¹ podane ni¿ej
warunki bezpieczeñstwa.
1.
NIE U¯YWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Mog¹ wyst¹piæ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ usz-
kodziæ kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i pojemni-
ków.
Np. s³oików z jedzeniem dla dzieci.
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach
Np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów itp.
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich wy-
buch.
Wskazówka
: Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, opakowanie itp.
3.
NIE U¯YWAJ
kuchenki mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie œcianek kuchenki.
Wskazówka
:
Mo¿esz na sta³e umieœciæ w kuchence szklankê z wod¹. Woda
bêdzie poch³ania³a mikrofale, jeœli przypadkowo w³¹czysz pust¹
kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych mate-
ria³ami lub papierem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wy-
dostaj¹cego siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE
u¿ywaj rêkawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zawsze
jest przenoszone na naczynie. Z tego powodu naczynia s¹ zawsze
gor¹ce.
6.
Jeœli zamierzasz przestawiaæ grza³kê grilla, najpierw upewnij siê, ¿e temper-
atura wewn¹trz kuchenki wystarczaj¹co spad³a (nale¿y odczekaæ przynajm-
niej 10 minut od zakoñczenia grillowania lub gotowania ³¹czonego
mikrofalami i grillem) i u¿ywaj do tego celu specjalnego przyrz¹du do prz-
estawiania grza³ki grilla oraz zawsze nak³adaj do tej operacji rêkawicê ter-
moodporn¹ dostarczon¹ razem z niniejsz¹ kuchenk¹.
7.
NIE DOTYKAJ
wewnêtrznych œcian kuchenki.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce, aby poparzyæ nawet po za-
koñczeniu gotowania, nawet, je¿eli na to nie wygl¹daj¹. Nie dopuszc-
zaj do kontaktu palnych materia³ów z ¿adnymi elementami wew-n¹trz
kuchni. Pozwól jej siê najpierw och³odziæ.
☛✉❉
Wa¿ne Uwaga Ostrze¿enie
wn_XXwsUGGwG[GG~SGvGXSGYWWZGG`aX\Ght