5
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA.
PRZECZYTAJ UWA¯NIE I ZAPAMIÊTAJ NA PRZYSZ³OŒÆ.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w
swojej kuchni mikrofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane
s¹ podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ usz-
kodziæ kuchenkê.
2. NIE PODGRZEWAJ:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i
pojemników. Np. s³oików z jedzeniem dla dzieci
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach. Np. jaj, orzechów w skorupach, po-
midorów itp.
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich
wybuch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkê, ponak³uwaj skórkê, otwórz opakowanie itp.
3. NIE W£¥CZAJ kuchni mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Wskazówka:
Pozostaw w kuchence na sta³e szklankê z wod¹. Woda bêdzie
poch³ania³a mikrofale, jeœli przypadkowo w³¹czysz kuchenkê.
4. NIE ZAS£ANIAJ znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód
: Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wy-
dostaj¹cego siê z kuchenki.
5. ZAWSZE u¿ywaj rêkawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci
zawsze jest przenoszone na naczynie, dlatego naczynia s¹ zaw-
sze gor¹ce.
6. NIE DOTYKAJ elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni.
Powód
: Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce, aby poparzyæ nawet po
zakoñczeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych ma-
teria³ów z ¿adnymi elementami wewn¹trz kuchni. Pozostaw ku-
chenkê na czas och³odzenia.
7. Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikro-
falowej:
• Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plas-
tykowe opakowania
• Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet. Je¿eli za-
uwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz przewód zasi-
laj¹cy od gniazdka
8. Zwróæ szczególn¹ uwagê, gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
• ZAWSZE odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê
kuchenki, aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
• Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po
podgrzaniu.
• Zachowaj ostro¿noœæ trzymaj¹c pojemnik po podgrzaniu. Je¿eli pojem-
nik jest zbyt gor¹cy, mo¿na siê oparzyæ.
• Mo¿e zaistnieæ ryzyko opóŸnionego wykipienia podgrzewanego p³ynu.
• Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno
siê mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód
: W czasie podgrzewania p³ynów punkt wrzenia mo¿e siê
opóŸniæ; oznacza to, ¿e moment zagotowania p³ynu mo¿e
mieæ miejsce tu¿ po wyjêciu pojemnika z kuchenki. Mo¿na
siê wtedy oparzyæ.
• W przypadku oparzenia postêpuj zgodnie z podanymi ni¿ej ZASADAMI
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie, na co najmniej 10 minut.
* Za³ó¿ czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj ¿adnych kremów, olejków ani p³ynów do przemywania ran.
• NIGDY nie wype³niaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest
szersze u góry ni¿ na dole. Butelki z w¹sk¹ szyjk¹ mog¹ eksplodowaæ
po przegrzaniu.
• ZAWSZE sprawdŸ temperaturê od¿ywki lub mleka zanim podasz je nie-
mowlêciu.
• NIGDY nie podgrzewaj dzieciêcych butelek z za³o¿onym smoczkiem,
poniewa¿ w przypadku przegrzania butelka mo¿e wybuchn¹æ.
9. Zwracaj uwagê, aby nie uszkodziæ przewodu zasilaj¹cego.
• Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilaj¹cego ani wtyczki sieciowej;
przewód sieciowy trzymaj z dala od gor¹cych powierzchni.
• Nie w³¹czaj urz¹dzenia, je¿eli przewód zasilaj¹cy lub wtyczka sieciowa
s¹ uszkodzone.
10. W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odleg³oœci wyci¹gniêtego
ramienia.
Powód
: Gor¹ce powietrze lub para wydostaj¹ce siê z kuchenki mog¹ po-
parzyæ.
wnXXZ|wsUGGwG\GGtSGvGY^SGYWWZGG_a[ZGht