Samsung GR87-S Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi
Code No. : DE68−02935G
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obsługi i książka kucharska
GR87
Kuchenka.........................................................................................2
Panel sterowania .............................................................................2
Akcesoria .........................................................................................2
Używanie niniejszej instrukcji obsługi..............................................3
Warunki bezpiecznej eksploatacji....................................................3
Instalacja kuchenki mikrofalowej .....................................................4
Ustawianie czasu.............................................................................5
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości lub problemów..5
Gotowanie/odgrzewanie ..................................................................6
Poziomy mocy .................................................................................6
Zatrzymanie gotowania ...................................................................6
Zmiana czasu gotowania.................................................................6
Używanie funkcji szybkiego podgrzewania / gotowania..................7
Ustawienia funkcji szybkiego podgrzewania / gotowania................7
Używanie funkcji szybkiego rozmrażania Power Defrost................7
Ustawienia funkcji szybkiego rozmrażania Power Defrost..............8
Grillowanie .......................................................................................8
Łączenie mikrofal i grilla ..................................................................9
Wybór akcesoriów ...........................................................................9
Wyłączanie sygnalizacji dźwiękowej kuchenki ................................9
Blokada dostępu kuchenki...............................................................9
Naczynia, które można używać w kuchence mikrofalowej............10
Książka kucharska.........................................................................11
Czyszczenie kuchenki ...................................................................16
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej .............................16
Dane techniczne............................................................................16
ny_^TwsUGGwGXGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
2
PL
Kuchenka
Panel sterowania
Akcesoria
W zależności od kupionego modelu kuchenka jest wyposażona w akcesoria,
które można używać nażne sposoby.
NIE WŁĄCZAJ kuchenki mikrofalowej bez pierścienia obrotowego i
talerza obrotowego.
OTWORY WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TALERZ
OBROTOWY
ŁĄCZNIK
P
I
E
R
Ś
C
I
E
Ń
O
B
R
O
T
O
W
Y
OTWORY ZATRZASK
Ó
W
DRZWIOWYCH
OŚWIE−
TLENIE
UCHWYT DRZWICZEK
WYŚWIETLACZ
PANEL STEROWANIA
GRILL
1
2
3
4
5
67 8
9
1. PRZYCISK FUNKCJI SZYBKIEGO
ROZMRAŻANIA AUTO POWER DE−
FROST
2.
PRZYCISK FUNKCJI SZYBKIEGO
PODGRZEWANIA / GOTOWANIA
3.
WYB
Ó
R TRYBU GRILL / ŁĄCZONEGO
(COMBI)
4.
USTAWIANIE POZIOMU MOCY
KUCHENKI
5.
WYŚWIETLACZ
6.
USTAWIANIE ZEGARA KUCHENKI
7.
PRZYCISKI WI
Ę
CEJ/MNIEJ (CZAS GO−
TOWANIA / WAGA / WIELKOŚ
Ć
PORCJI)
8.
PRZYCISK START/+30
s
9.
PRZYCISK STOP/KASOWANIE
USTAWIE
Ń
1. Łącznik, umieszczony na osi silnika znajdującego się w
podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik obraca talerz obrotowy
2.
Pierścień obrotowy
, umieszczany w centralnej części pod−
stawy kuchni.
Przeznaczenie:Pierścień obrotowy podtrzymuje talerz
obrotowy.
3.
Szklany talerz obrotowy
, umieszczany na pierścieniu obro−
towym, w środkowej części pasujący do łącznika.
Przeznaczenie:Talerz szklany służy jako główna powierz−
chnia do umieszczania artykułów żywnoś−
ciowych. Może być łatwo wyjęty do
oczyszczenia.
4.
Podstawka na butelkę dla dziecka
, patrz str 13.
Przeznaczenie:Na podstawce należy umieścić butelkę z
podgrzewanym pokarmem dla dziecka.
5.
Podstawka metalowa
, do umieszczenia na szklanym talerzu
obrotowym.
Przeznaczenie:Metalową podstawkę używa się podczas
grillowania oraz gotowania łączonego mi−
krofali z grillem
ny_^TwsUGGwGYGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
3
PL
Używanie niniejszej instrukcji obsługi
Właśnie kupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki SAMSUNG. Ta
instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat użytkowania
Waszej kuchenki, a w szczególności:
zasady bezpiecznej eksploatacji
odpowiednie akcesoria i naczynia
•pożyteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane są: wygląd kuchenki oraz panel
sterowania odpowiadający Twojej kuchence. Dzięki temu łatwiej Ci będzie
odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano następujące
symbole:
ŚRODKI OSTRO
Ż
NOŚCI POZWALAJ
Ą
CE UNIKN
Ą
Ć
NARA
Ż
ENIA
NA NADMIERNE DZIAłANIE ENERGII MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do szkodliwego dla zd−
rowia narażenia się na nadmierne działanie energii mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi drzwicz−
kami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wkładaj żadnych przed−
miotów do otworów zatrzasków drzwiowych
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę przednią,
nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na powierzchniach
uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystości drzwiczek i powierzchni
uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki najpierw wilgotną, a nastę−
pnie suchą miękką szmatką
(c) Nie włączaj kuchni, gdy jest uszkodzona, do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych Szczególnie ważne jest by drzwiczki kuchni zamykały
się prawidłowo i aby nie były uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(2) Zawiasy drzwiowe (wygięte lub złamane)
(3) Przewód zasilający
(d) Kuchnia mikrofalowa może być regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację pro−
ducenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAJ UWAŻNIE I ZACHOWAJ DO PÓZNIEJSZEGO WGLĄDU.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej kuch-
ni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane niżej warun-
ki bezpieczeństwa.
1. NIE UŻYWAJ w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
Metalowych pojemników
Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia, które mogą uszkodzić kuchenkę.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek, słoików i pojemników,
np. słoików z odżywkami dla dzieci
Żywności w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów itp.
Powód: Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich wybuch.
Rada:
Zdejmij skorupę, przebij skórkę, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE WŁĄCZAJ
kuchni mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód: Może to spowodować uszkodzenie kuchni.
Rada:
Umieść w kuchence na stałe szklankę z wodą. Woda będzie pochłaniała
mikrofale, jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4.
NIE ZASŁANIAJ
znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych papierem
lub metalem.
Powód: Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza wydostającego
się z kuchenki.
5.
ZAWSZE
używaj rękawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód: Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale, a ciepło z żywności zawsze jest
przenoszone na naczynie, dlatego naczynia są zawsze gorące.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód: Ściany mogą być wystarczająco gorące, aby poparzyć nawet po zakoń−
czeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu łatwopalnych materiałów z
żadnymi elementami wewnątrz kuchni. Pozwól jej się najpierw ochłodzić.
7.
Aby zminimalizować ryzyko pożaru w komorze kuchni mikrofalowej:
Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych
Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykające papierowe lub plastykowe
opakowania
Nie używaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet
Jeżeli zauważysz dym, nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz przewód
zasilający od gniazdka
8.
Zwróć szczególną uwagę, gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
ZAWSZE
odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wyłączenia się
kuchenki, aby temperatura potrawy mogła się wyrównać
Jeżeli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po podgrzaniu
Zachowaj ostrożność podczas wyjmowania z kuchenki pojemników z podgrzewa−
nymi potrawami. Jeśli pojemnik jest zbyt gorący, można się wtedy oparzyć.
Istnieje ryzyko opóźnionego wykipienia podgrzewanego płynu po zakończeniu
podgrzewania.
Aby uniknąć oparzenia się przez wylewający się wrzący płyn, powinno się
włożyć do podgrzewanego płynu plastikową lub szklaną łyżkę oraz mieszać
go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód: Podczas podgrzewania płynów moment wrzenia może nastąpić po zakoń−
czeniu podgrzewania, co oznacza że płyn może zawrzeć i wykipieć zaraz
po wyjęciu naczynia z kuchenki. Istnieje wtedy ryzyko oparzenia się.
☛✉
Ważne Zapamiętaj Uwaga
ny_^TwsUGGwGZGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
4
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ciąg dalszy)
W przypadku oparzenia się postępuj zgodnie z ZASADAMI PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 min.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj żadnych kremów, olejków ani płynów do przemywania ran.
NIGDY
nie wypełniaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest szersze u
góry niż na dole. Butelki z wąską szyjką mogą eksplodować po przegrzaniu.
ZAWSZE
sprawdź temperaturę odżywki lub mleka zanim podasz je dziecku.
NIGDY
nie podgrzewaj dziecięcych butelek z założonym smoczkiem, ponie−
waż w przypadku przegrzania butelka może wybuchnąć.
9.
Zwracaj uwagę, aby nie uszkodzić przewodu zasilającego.
Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilającego ani wtyczki sieciowej; przewód
sieciowy trzymaj z dala od gorących powierzchni.
Nie włączaj urządzenia, jeżeli przewód zasilający lub wtyczka sieciowa są
uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odległości wyciągniętego ramienia.
Powód: Gorące powietrze lub para wydostające się z kuchenki mogą poparzyć.
11.
Utrzymuj w czystości wnętrze kuchenki.
Powód: Resztki żywności lub rozpryskany olej przywierające do ścianek kuchenki
mogą spowodować uszkodzenie powłok lakierniczych oraz zmniejszają
sprawność kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mogą być słyszalne “kliknięcia”, szczególnie podczas rozmrażania.
Powód: Takie dźwięki są spowodowane elektrycznymi zmianami mocy wyjściowej.
Jest to zjawisko normalne.
13.
Jeżeli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obciążenia (jest pusta), dla bezpieczeń−
stwa moc mikrofal zostanie automatycznie wyłączona. Po odstaniu co najmniej 30
minut można kuchenkę uruchomić ponownie.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z tworzyw sztucz−
nych, papieru lub innych palnych materiałów musisz od czasu do czasu zaglądać do kuchenki.
WAŻNE
NIGDY nie zezwalaj małym dzieciom samodzielnie włączać kuchenki mikrofalowej lub bawić się
nią. Dzieci nie powinny również przebywać same w pobliżu pracującej kuchenki mikrofalowej.
Przedmioty, które interesują dzieci nie powinny być przechowywane lub ukrywane bezpośrednio
nad kuchenką mikrofalową.
OSTRZEŻENIE:
Jeśli są uszkodzone drzwiczki bądź uszczelki drzwiczek, nie wolno włączać kuchenki aż zostanie
naprawiona przez kompetentną osobę.
OSTRZEŻENIE:
Istnieje niebezpieczeństwo narażenia się przez osoby niekompetentne na promieniowanie mi−
krofalowe, jeśli próbują samodzielnie naprawiać czy serwisować kuchenkę zdejmując jej pokry−
wę, która zabezpiecza przez wydostaniem się na zewnątrz energii mikrofalowej.
OSTRZEŻENIE:
Płynów i innych potraw nie wolno podgrzewać w hermetycznie zamykanych pojemnikach po−
nieważ mogą eksplodować w tych opakowaniach.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą obsługiwać kuchenkę mikrofalową samodzielnie tylko pod warunkiem, że
wytłumaczono im w zrozumiały sposób, jak bezpiecznie używać kuchenkę oraz jakie zagrożenia
niesie niewłaściwe użycie urządzenia.
Instalacja kuchenki mikrofalowej
Umieść kuchenkę na płaskiej, poziomej powierzchni, odpowiednio wytrzy-
małej do utrzymania masy kuchenki.
Nigdy nie blokuj przepływu powietrza wokół kuchenki, gdyż może to
spowodować jej przegrzanie i automatyczne wyłączenie się. Pozost−
anie ona w takim stanie do czasu, aż się dostatecznie ochłodzi.
Dla zachowania bezpieczeństwa, urządzenie musi być podłączone do
standardowego zasilania o napięciu 230V, 50 Hz za pośrednictwem
gniazdka ze stykiem uziemiającym. Jeśli przewód zasilający jest
uszkodzony, musi być wymieniony na przewód ściśle odpowiadający
wymaganiom producenta, przez wykwalifikowanego specjalistę w au−
toryzowanym punkcie serwisowym.
NIE INSTALUJ kuchenki mikrofalowej w gorącym lub wilgotnym oto−
czeniu jak np. sąsiedztwie tradycyjnego pieca lub kaloryfera. Należy
ściśle przestrzegać wymagań kuchenki mikrofalowej dotyczących
napięcia zasilającego. W przypadku użycia kabla przedłużającego
muszą być spełnione te same wymagania jak przy kablu zasilającym,
w który wyposażona jest kuchenka. Zanim po raz pierwszy włączysz
kuchnię mikrofalową wytrzyj wilgotną szmatką jej wnętrze i uszcze−
lnienia drzwiczek.
1. W trakcie instalacji sprawdź, czy w miejscu ustawienia
kuchenka ma zapewnioną odpowiednią wentylację, co
najmniej 10 cm wolnej przestrzeni po bokach i 20 cm
powyżej oraz 85 cm nad podłogą.
2.
Usuń wszystkie elementy opakowania z wewnątrz kuchenki.
Załóż pierścień obrotowy i talerz szklany. Sprawdź, czy ta−
lerz obraca się swobodnie.
3.
Kuchenka musi był ustawiona w sposób umożliwiający łatwy
dostęp do jej gniazda zasilania.
20cm
ponad
10cm z
tyłu
10cm
z boku
85 cm nad
podłogą
ny_^TwsUGGwG[GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
5
PL
Ustawianie czasu
Twoja kuchenka mikrofalowa posiada wbudowany zegar pracujący w sys-
temie 24-ro lub 12-to godzinnym. Zegar wymaga ustawienia:
kiedy po raz pierwszy podłączasz kuchenkę
po przerwie w dostawie prądu
Pamiętaj o przestawieniu zegara przy zmianie czasu z zimowego na letni
i odwrotnie.
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości lub
problemów
Jeżeli spotkałeś się z którymś z wymienionych poniżej problemów, spróbuj
go usunąć korzystając z podanych rozwiązań.
To są zjawiska normalne.
Kondensacja wilgoci wewnątrz kuchenki.
Przepływ powietrza w okolicy drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
Odbicia światła wokół drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
Para wodna wydobywająca się z okolicy drzwiczek i z otworów wentyla−
cyjnych.
Kuchenka nie działa po wciśnięciu przycisku Start .
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
Żywność nie jest w ogóle ugotowana
Czy ustawiłeś dokładnie czas i/lub wcisnąłeś przycisk
Start
?
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
Czy nie doszło do przeciążenia sieci i bezpiecznik w układzie zasilania nie jest
przepalony lub czy nie zadziałał odłącznik elektryczny?
Żywność jest zbyt mocno ugotowana lub niedogotowana
Czy czas gotowania został dobrany odpowiednio do rodzaju gotowanej
żywności?
Czy został dobrany prawidłowy poziom mocy mikrofal?
Z wnętrza kuchni słychać trzaski i widać iskrzenie (zwarcie).
Czy nie używasz naczyń z metalowymi ozdobami?
Czy nie zostawiłeś wewnątrz kuchni widelca lub innego metalowego przedmiotu?
Czy użyta folia aluminiowa nie znajduje się zbyt blisko wewnętrznych ścianek
kuchni?
Pracująca kuchnia powoduje zakłócenia w pracy odbiorników radiowych i
telewizyjnych.
Nieznaczne zakłócenia mogą być obserwowane na ekranie telewizora lub w
odbiorze audycji radiowej podczas pracy kuchenki. Jest to zjawisko normalne.
Aby rozwiązać ten problem, ustaw kuchenkę w oddaleniu od odbiorników i
przewodów antenowych.
Jeżeli interferencja zostanie wykryta przez mikroprocesor kuchenki, ustawie−
nia wyświetlacza mogą ulec skasowaniu. Odłącz zasilanie kuchenki i ponow−
nie podłącz aby rozwiązać problem. Ustaw na nowo zegar kuchenki.
Jeżeli powyższe wskazówki nie pomogły Ci rozwiązać problemów, skon−
taktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym punktem serwisowym firmy
SAMSUNG.
1. Aby wyświetlić czas Naciśnij przycisk ...
w trybie...
24−godzinnym raz
12−godzinnym
dwa razy
2.
Ustaw godzinę za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
.
3.
Wciśnij przycisk .
4.
Ustaw minuty za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
.
5.
Wciśnij przycisk .
ny_^TwsUGGwG\GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
6
PL
Gotowanie/odgrzewanie
Poniżej przedstawiono, w jaki sposób gotować lub odgrzewać żywność.
ZAWSZE sprawdź ustawienia gotowania zanim zostawisz kuchenkę bez
nadzoru.
Najpierw umieść żywność na środku szklanego talerza. Zamknij drzwiczki
kuchenki.
NIGDY nie włączaj kuchenki gdy jest pusta.
Jeżeli chcesz podgrzać potrawę przez krótki czas z maksymalną mocą mikrofal
(800W), możesz po prostu nacisnąć przycisk “
+30s
” dla każdych dodanych 30
sekund czasu gotowania. Kuchenka rozpoczyna pracę natychmiast.
Poziomy mocy
Można wybrać jeden z poziomów mocy przedstawionych poniżej.
Jeżeli zwiększysz poziom mocy, czas gotowania powinien być skrócony.
Jeżeli zmniejszysz poziom mocy, czas gotowania powinien być wydłużony.
Zatrzymanie gotowania
Można w każdej chwili zatrzymać gotowanie by sprawdzić potrawę.
Możesz skasować ustawienia gotowania przed rozpoczęciem
gotowania wciskając przycisk kasowania ().
Zmiana czasu gotowania
Można wydłużyć czas gotowania poprzez wciśnięcie przycisku “+30s” po
razie na każde dodane 30 sekund.
1. Naciśnij przycisk .
Rezultat :
Wyświetli się wskazanie 800W (maksymalna
moc gotowania) : Wybierz żądany poziom mocy
ponownie wciskając przycisk aż do wyświe−
tlenia właściwego wskazania mocy. Więcej infor−
macji na temat poziomów mocy znajduje się w
tabeli poniżej.
2.
Ustaw czas gotowania przyciskami
Więcej/Mniej
.
3.
Naciśnij przycisk
.
Rezultat :
Włączy się oświetlenie w kuchence i talerz za−
cznie się obracać.
Gotowanie rozpocznie się, a gdy się zakończy,
słyszany będzie czterokrotny sygnał dźwiękowy.
Poziom mocy Moc wyjściowa
Mikrofale GRILL
WYSOKI
ŚREDNIO WYSOKI
ŚREDNI
ŚREDNIO NISKI
ROZMRAŻANIE
NISKI/UTRZYMANIE CIEPŁA
GRILL
COMBI I
COMBI II
COMBI III
800 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
600 W
450 W
300 W
800 W
800 W
800 W
800 W
1. Aby zatrzymać na chwilę;
Otwórz drzwiczki kuchenki.
Rezultat :
Gotowanie zatrzyma się. Aby powrócić do gotowania,
zamknij drzwiczki i naciśnij przycisk
.
2.
Aby zakończyć gotowanie.
Naciśnij przycisk .
Rezultat :
Gotowanie zakończy się.
Jeżeli chcesz skasować ustawienia gotowania,
ponownie naciśnij przycisk ( ).
1. Naciśnij przycisk “+30s” po razie na każde dodane 30
sekund.
2.
Podczas gotowania można zmienić czas gotowania odpowie−
dnią ilość razy wciskając przycisk +30s.
ny_^TwsUGGwG]GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
7
PL
Używanie funkcji szybkiego podgrzewania/gotowania
Funkcja automatycznego odgrzewania / gotowania posiada cztery zapro-
gramowane czasy gotowania. Nie potrzeba ustawiać czasu ani poziomu
mocy kuchenki przy korzystaniu z tej funkcji. Trzeba tylko ustawić wielkość
porcji produktu za pomocą przycisków Więcej/Mniej. Najpierw umieść żyw-
ność na talerzu obrotowym i zamknij drzwiczki kuchenki.
Stosuj tylko naczynia, które są odpowiednie dla kuchenek mikrofalowych.
Ustawienia funkcji szybkiego podgrzewania/gotowania
Poniżej podane zostały cztery programy funkcji szybkiego automatycznego
podgrzewania i gotowania, ilości, czasy odstania i odpowiednie zalecenia.
Program 1 działa wykorzystując energię mikrofal. Programy 2, 3 i 4 działają
w kombinaji mikrofal i grilla.
Używanie funkcji szybkiego rozmrażania Power Defrost
Funkcja szybkiego automatycznego rozmrażania Power Defrost pozwala
na rozmrażanie mięsa, drobiu, ryb czy chleba/ciasta. Czas rozmrażania i
poziom mocy kuchenki jest ustawiany automatycznie.
Używaj wyłącznie naczyń odpowiednich do kuchenek mikrofalowych.
Najpierw umieść zamrożoną żywność na środku talerza szklanego i zamknij
drzwiczki kuchenki.
Używaj wyłącznie naczyń odpowiednich do kuchenek mikrofalowych.
Można również rozmrażać żywność manualnie. Aby to zrobić, wybierz
funkcję gotowania/podgrzewania z poziomem mocy mikrofal 180 W.
Więcej szczegółów znajduje się w rozdziale zatytułowanym “Gotowanie/
Odgrzewanie” na stronie 6.
1. Wybierz typ żywności, który chcesz przygotować w ku−
chence wciskając przycisk Automatycznego Podgrze−
wania/Gotowania ( ) raz lub więcej razy.
2.
Ustaw wielkość porcji za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
(patrz tabela poniżej).
3.
Wciśnij przycisk
.
Rezultat :
Gotowanie rozpocznie się. Kiedy się zakończy:
1) Słyszalny będzie czterokrotny sygnał dźwiękowy
2) Następnie trzy razy, co minutę słyszalny będzie
jednokrotny sygnał przypominający (raz co minutę)
3) Wyświetli się aktualny czas.
Kod / potrawa
Wielkość
porcji
Czas
odstania
Zalecenia
1
Napoje
kawa, mleko, herbata,
woda (o temp. pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
1−2 min.
Wlej płyn do ceramicznej filiżanki (150 ml) lub kubka (250 ml)
i umieść na środku talerza szklanego. Podgrzewaj odkryte.
Dokładnie wymieszaj przed i po odstaniu (patrz instrukcje
bezpieczeństwa dotyczące podgrzewania płynów)
2
Mrożone bułki
125 g
250 g
375 g
3−5 min.
Ułóż zamrożone bułki, bagietki czy ciabattę górą do
dołu na podstawce metalowej. Obróć po usłyszeniu
sygnału dźwiękowego. Kuchenka kontynuuje pracę
aż do otworzenia drzwiczek kuchenki.
3
Pieczona ryba
300 g
600 g
35 min. Posmaruj skórę całej ryby olejem i posyp solą. Ułóż je−
dną rybę (300g) na podstawce metalowej. Dwie ryby
(600g) ułóż głową do ogona na podstawce metalowej.
Obróć po usłyszeniu sygnału dźwiękowego kuchenki.
4
Grillowane zie−
mniaki
250 g
500 g
750 g
3−5 min.
Umyj i ponakłuwaj ziemniaki (średniej wielkości). Ułóż
je w koło na podstawce metalowej.
1. Wybierz rodzaj rozmrażanej żywności wciskając przycisk
Szybkiego Rozmrażania ( ) raz lub więcej razy.
2.
Wybierz wagę żywności za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
(patrz tabela).
3.
Wciśnij przycisk .
Rezultat :
Rozpocznie się rozmrażanie.
W połowie czasu rozmrażania kuchenka wy−
da sygnał dźwiękowy dla przypomnienia o
obróceniu żywności.
Ponownie wciśnij przycisk , aby zakoń−
czyć rozmrażanie.
ny_^TwsUGGwG^GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
8
PL
Ustawienia funkcji szybkiego rozmrażania Power Defrost
Poniżej podanych zostało kilka różnych programów funkcji szybkiego
rozmrażania, programy, ilości, czasy odstania i odpowiednie zalecenia.
Przed rozpoczęciem rozmrażania usuń wszystkie elementy opakowania z
rozmrażanej żywności.
Umieść zamrożone mięso, drób czy rybę na talerzu obrotowym.
Jeśli chcesz rozmrażać żywność manualnie, wybierz tryb gotowania mi−
krofalami z poziomem mocy 180W. Dalsze informacje na temat roz−
mrażania manualnego i czasów rozmrażania znajdują się na str. 14.
Grillowanie
Grillowanie umożliwia szybkie podgrzanie i jednoczesne przypieczenie po-
trawy, bez używania mikrofali. Do tego celu kuchenka została także wy-
posażona w specjalną metalową podstawkę.
Nie przejmuj się jeśli podczas grillowania grzałka grilla będzie się
wyłączać.
W te sposób system kuchenki zapobiega przegrzaniu podczas pracy.
Zawsze używaj rękawic podczas dotykania naczyń i potraw w ku−
chence, ponieważ są one bardzo gorące.
Żywność Porcja Czas
odstania
Zalecenia
1
Mięso
200−2000 g 20−60 min
Okryj krawędzie folią aluminiową. Obróć mięso na
drugą stronę po sygnale dźwiękowym z kuchenki.
Program jest przeznaczony do rozmrażania woło
winy, jagnięciny, wieprzowiny, steków, kotletów i
mięsa mielonego.
2
Drób
200−2000 g 20−60 min
Okryj nogi i skrzydełka folią aluminiową. Obróć drób
na drugą stronę po usłyszeniu sygnału. Program jest
przeznaczony do rozmrażania całego kurczaka i
kurczaka w porcjach.
3
Ryby
200−2000 g 20−50 min
Okryj ogon ryby folią aluminiową. Obróć rybę na drugą
stronę po usłyszeniu sygnału. Program jest przezna−
czony do rozmrażania całych ryb i filetów rybnych.
4
Chleb/
Ciasto
125−1000 g 5−30 min
Połóż chleb na papierze kuchennym i obróć po
usłyszeniu sygnału. Ciasto połóż na talerzu cerami−
cznym i jeżeli to możliwe, obróć po usłyszeniu sygnału.
(Kuchenka pracuje nadal i zatrzyma się po otwarciu
drzwiczek). Program ten jest przeznaczony do
wszystkich rodzajów chleba, krojonego lub w całości,
jak również bułek i bagietek. Bułki ułóż w koło. Pro−
gram ten jest przeznaczony do wszystkich rodzajów
ciasta drożdżowego, herbatników, sernika i biszkopta.
Nie nadaje się do rozmrażania ciast kruchych i chru−
piących, owocowych, z kremem lub dekorowanych
polewą czekoladową.
1. Ogrzej wstępnie grzałkę grilla do żądanej temperatury
wciskając przycisk Grill/Combi( ) i ustawiając czas
ogrzewania za pomocą przycisków Więcej/Mniej.
2.
Wciśnij przycisk .
3.
Otwórz drzwiczki kuchenki i umieść żywność w kuchence na
metalowej podstawce. Zamknij drzwiczki.
4.
Wciśnij przycisk
Grill/Combi
().
Rezultat :
Na wyświetlaczu pojawi się następujące wska−
zanie:
5.
Ustaw czas grillowania za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
.
Maksymalny czas grillowania wynosi 60 min.
6.
Wciśnij przycisk .
Rezultat :
Rozpocznie się grillowanie. Gdy się zakończy:
1) Kuchenka wyemituje 4 sygnały dźwiękowe.
2) Następnie trzykrotnie, co minutę sygnały
przypominające.
3) Na wyświetlaczu pojawi się aktualny czas.
ny_^TwsUGGwG_GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
9
PL
Łączenie mikrofal i grilla
Można także łączyć gotowania mikrofalami z grillem, aby szybko ugotować
i jednocześnie przypiec potrawę.
ZAWSZE używaj naczyń odpowiednich do mikrofali i jednocześnie
żaroodpornych. Idealne do tego celu są szklane lub ceramiczne
naczynia, ponieważ pozwalają na równomierne dotarciemikrofal do
wnętrza potrawy.
ZAWSZE używaj rękawic podczas dotykania naczyń i potraw w ku−
chence, ponieważ są one bardzo gorące.
Maksymalna moc mikrofal przy trybie łączonym z grillem wynosi 600W.
Nie przejmuj się jeśli podczas grillowania grzałka grilla będzie się wyłączać.
W te sposób system kuchenki zapobiega przegrzaniu podczas pracy.
Zawsze używaj rękawic podczas dotykania naczyń i potraw w ku−
chence, ponieważ są one bardzo gorące.
Wybór akcesoriów
Zawsze używaj naczyń odpowiednich do kuchenek mikrofalowych: nie używaj
plastikowych pojemników, talerzy, papierowych kubków, ręczników itp.
Więcej informacji na temat właściwych naczyń i akcesoriów znajduje się w roz−
dziale „Naczynia, które można używać w kuchence mikrofalowej” na stronie 10.
Wyłączanie sygnalizacji dźwiękowej kuchenki
Można w każdej chwili wyłączyć sygnał towarzyszący wciśnięciu przycisków.
Blokada dostępu kuchenki
Państwa kuchenka jest wyposażona w funkcję blokady dostępu zabezpieczającą
przed niepożądanym użyciem jej przez dzieci czy inne osoby niepowołane w
sposób przypadkowy. Kuchenka może być zablokowana w każdej chwili.
1. Otwórz drzwiczki kuchenki.
Umieść żywność w kuchence na metalowej podstawce.
Zamknij drzwiczki.
2.
Wciśnij dwukrotnie przycisk
Grill/Combi
().
Rezultat :
Wybierz odpowiedni poziom mocy wciskając po−
nownie przycisk
Combi
( ) odpowiednią
ilość razy aż na wyświetlaczu pojawi się nastę−
pujące wskazanie:
Dwa razy : 600 W
Trzy razy : 450 W
Cztery razy : 300 W
Nie można ustawić temperatury grilla
3.
Ustaw czas gotowania za pomocą przycisków
Więcej/Mniej
.
Maksymalny czas gotowania wynosi 60 min.
4.
Wciśnij przycisk .
Rezultat :
Rozpocznie się gotowanie. Gdy się zakończy:
1) Kuchenka wyemituje 4 sygnały dźwiękowe.
2) Następnie trzykrotnie, co minutę, sygnały
przypominające.
3) Na wyświetlaczu pojawi się aktualny czas.
Jeśli chcesz używać trybu kombinacji mikrofal z grillem, używaj
tylko naczyń bezpiecznych dla mikrofali oraz żaroodpornych.
Naczynia z metalowymi ozdobami mogą uszkodzić kuchenkę.
1. Wciśnij równocześnie przyciski i .
Rezultat :
Wyświetlą się następujące wskazania.
Kuchenka nie będzie sygnalizowała dźwiękiem
każdorazowego wciśnięcia przycisków sterowania.
2.
Aby włączyć sygnały dźwiękowe, ponownie równocześnie
wciśnij przyciski i .
Rezultat :
Wyświetlą się następujące wskazania.
Kuchenka ponownie będzie działała z sy−
gnalizacją dźwiękową przycisków.
1. Wciśnij równocześnie przyciski i .
Rezultat :
Kuchenka jest zablokowana (nie mogą b
wybrane żadne funkcje kuchenki).
Pojawi się wskazanie L”.
2.
Aby odblokować kuchenkę, ponownie równocześnie wciśnij
przyciski
i .
Rezultat :
Kuchenka może być normalnie obsługiwana.
ny_^TwsUGGwG`GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
10
PL
Naczynia, które można używać w kuchence mikrofalowej
Mikrofale, by móc gotować w kuchence mikrofalowej, powinny swobodnie
docierać do żywności. Nie mogą być odbijane lub pochłaniane przez stoso-
wane naczynia. W związku z tym należy uważnie dobierać naczynia. Jeśli
naczynie jest oznaczone jako nadające się do gotowania w kuchence mikro-
falowej, nie musisz się niczego obawiać.
W poniższej tabeli przedstawione zostały różne rodzaje naczyń oraz wska-
zówki na temat ich stosowania w kuchniach mikrofalowych
: Zalecane
✓✗
: Ostrzeżenie przed używaniem
: Niebezpieczne
Rodzaj naczynia Stosowanie Uwagi
Folia aluminiowa
✓ ✗
Może być stosowana w małych ilościach w
celu zabezpieczenia niektórych fragmentów
przed przypaleniem. Jeśli folia znajduje się
zbyt blisko ścianek kuchni lub została użyta w
zbyt dużych ilościach, może wystąpić iskrze−
nie.
Porcelana i ceramika
Porcelit, ceramika, emaliowane naczynia glin−
iane, chińska porcelana itp. są odpowiednie
pod warunkiem, że nie są zdobione metalem.
Poliestrowe naczynia jed−
norazowego użytku
Mrożonki są czasem pakowane do takich
naczyń.
Opakowania produktów go−
towych do spożycia (fast−
food)
Kubki i pojemniki
polistyrenowe
Torebki papierowe
lub gazeta
Papier z makula−
tury lub opaski
metalowe
Mogą być użyte do podgrzania żywności.
Przegrzanie może doprowadzić do stopienia
polistyrenu.
Mogą się zapalić.
Mogą spowodować iskrzenie.
Naczynia szklane
Naczynia, w któ−
rych potrawy są
przygotowywane w
kuchni mikrofalowej
a następnie po
dawane na stół
Naczynia z cien−
kiego szkła
Słoiki szklane
Mogą być używane pod warunkiem, że nie
posiadają metalowych wykończeń.
Mogą być używane do podgrzania żywności
lub płynów. Delikatne szkło może pęknąć
jeżeli zostanie gwałtownie rozgrzane.
Musisz zdjąć pokrywkę. Nadają się wyłącznie
do podgrzewania.
Metalowe
Półmiski
Opaski zaciskowe
do torebek
Mogą powodować iskrzenia i doprowadzić do
pojawienia się ognia.
Papierowe
Talerze, kubki,
serwetki i ręczniki
Papier z makula−
tury
Mogą być używane przy krótkich czasach go−
towania lub pieczenia. Także do pochłaniania
nadmiaru wilgoci
Może spowodować iskrzenie.
Plastikowe
Pojemniki
Cienka, przezro−
czysta folia
Torebki do
mrożonek
✓ ✗
Szczególnie gdy są wykonane z tworzywa
termoodpornego. Niektóre inne rodzaje
tworzyw mogą ulec odkształceniu lub odbar−
wieniu w wysokiej temperaturze.
Można ją stosować w celu utrzymania wilgot−
ności w żywności. Nie powinna dotykać
żywności. Zachowaj ostrożność podczas
zdejmowania folii, ponieważ wydobywać się
będzie spod niej gorąca para.
Można stosować tylko gdy są to torebki, w
których można żywność gotować i gdy są one
przeznaczone do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych. Nie powinny być hermetyczne.
W razie konieczności przebij torebkę widel−
cem.
Papier woskowy lub tłusz−
czo−odporny
Można go stosować do utrzymania poziomu
wilgotności w żywności oraz w celu zapo−
bieżenia rozpryskiwaniu potrawy.
Rodzaj naczynia Stosowanie Uwagi
ny_^TwsUGGwGXWGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
11
PL
Książka kucharska
MIKROFALE
Energia mikrofalowa dokładnie penetruje żywność, zatrzymywana i pochłaniana przez zawartą
w niej wodę, tłuszcz i składniki cukrowe. Mikrofale wprowadzają cząstki molekularne żywności w
silne drgania. Gwałtowne ruch molekuł powoduje tarcie i objawia się w postaci gorąca gotującego
żywność.
GOTOWANIE
Naczynia do gotowania w kuchence mikrofalowej:
Naczynia muszą przepuszczać energię mikrofalową, aby maksymalnie efektywnie oddziaływać
na żywność. Mikrofale są odbijane przez metale, jak stal nierdzewna, aluminium, miedź, ale
przechodzą przez ceramikę, szkło, porcelanę, plastik tak dobrze jak przez papier czy drewno. Nie
wolno więc używać do gotowania w kuchenkach mikrofalowych naczyń lub pojemników z
metalu.
Żywność, która może być gotowana w kuchenkach mikrofalowych:
Jest dużo rodzajów takiej żywności: świeże lub zamrożone warzywa, owoce, makaron, ryż,
ziarna, fasola, ryby, mięso. Również sosy, polewy, zupy, puddingi, półprodukty, musy owocowe
mogą być gotowane w kuchenkach. Ogólnie mówiąc w kuchence mikrofalowej można
przygotować wszystko to, co na konwencjonalnej kuchni – np. rozpuszczone masło czy
czekolada (patrz rozdział sposoby i wskazówki).
Przykrywanie naczyń podczas gotowania
Przykrycie gotowanej żywności jest bardzo ważną czynnością, gdyż parująca woda w postaci
pary wpływa w istotny sposób na proces gotowania. Żywność może być przykryta na kilka
sposobów: ceramicznym talerzem, plastikową przykrywką lub cienką folią przeznaczoną do
gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
Czasy odstania
Kiedy gotowanie jest zakończone, ważne jest aby odczekać aż temperatura wyrówna się w
żywności gotowanej w kuchence.
Przewodnik kucharski dla mrożonych warzyw
Używaj miski ze szkła żaroodpornego z pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki
czas − patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia żądanego efektu. Dwukrotnie zamieszaj
w trakcie i raz po gotowaniu. Dodaj soli, ziół lub masła po gotowaniu. Przykrywaj na czas odsta−
nia.
Przewodnik gotowania ryżu i makaronu
Ryż: Użyj dużej, żaroodpornej miski szklanej z pokrywką − ryż dwukro−
tnie zwiększa objętość podczas gotowania. Gotuj pod przykryciem.
Po gotowaniu dokładnie zamieszaj przed odstaniem, dodaj sól,
zioła lub masło.
Makaron
: Użyj dużej, żaroodpornej miski szklanej z pokrywką. Dodaj wrzącą
wodę, szczyptę soli i dobrze zamieszaj. Gotuj bez przykrycia. Mieszaj
od czasu do czasu podczas i po gotowaniu. Przykryj na czas odstania i
następnie starannie odsącz
.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas odsta
nia (min.)
Zalecenia
Szpinak 150g 600W
5-6
2−3 Dodaj 15 ml (1 łyżka stołowa)
zimnej wody
Brokuły 300g 600W
8½-9 ½
2−3 Dodaj 30 ml (2 łyżki stołowe)
zimnej wody
Groszek zielony 300g 600W
7½-8½
2−3 Dodaj 15 ml (1 łyżka stołowa)
zimnej wody
Zielona fasola 300g 600W
9-10
2−3 Dodaj 30 ml (2 łyżki stołowe)
zimnej wody
Mieszanka wa−
rzywna (mar
chew/groszek/
kukurydza)
300g 600W
7½-8½
2−3 Dodaj 15 ml (1 łyżka stołowa)
zimnej wody
Mieszanka
warzywna
(chińska)
300g 600W
8-9
2−3 Dodaj 15 ml (1 łyżka stołowa)
zimnej wody
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas odsta
nia (min.)
Zalecenia
Ryż biały
(parboiled)
250g 800 W
16½-17½
5
Dodaj 500 ml zimnej wody.
Ryż brązowy
(parboiled)
250g 800 W
21½-22½
5
Dodaj 500 ml zimnej wody.
Ryż brązowy
250g 600 W
21½-22½
10
Dodaj 600 ml zimnej wody.
Ryż mieszany
(biały + dziki)
250g 800 W
17½-18½
5
Dodaj 500 ml zimnej wody.
Mieszanka
(ryż + ziarno)
250g 800 W
18½-19½
5
Dodaj 400 ml zimnej wody.
Makaron
250g 800 W
11-12
5
Dodaj 1000 ml zimnej wody..
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas odsta
nia (min.)
Zalecenia
ny_^TwsUGGwGXXGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
12
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Przewodnik kucharski dla świeżych warzyw
Użyj żaroodpornego naczynia ze szkła z pokrywką. Dodaj 30−45 ml zimnej wody (2−3 łyżki
stołowe) na każde 250 g warzyw, chyba, że są podane inne zalecane ilości − patrz tabela. Gotuj
pod przykryciem przez minimalnie krótki czas − patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia
żądanego efektu. Raz zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, ziół lub masła po go−
towaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka: Potnij warzywa na mniej więcej równe kawałki. Im mniejsze ka−
wałki, tym szybciej się ugotują.
Wszystkie warzywa świeże powinny być ugotowane z użyciem pełnej mocy
kuchenki (800 W).G
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje żywność w znacznie krótszym czasie niż konwencjonal−
na kuchnia gazowa czy elektryczna.
Używaj poziomów mocy i czasów gotowania według zamieszczonych w przewodniku zaleceń.
Czasy podane w tabelach uwzględniają temperaturę wyjściową np. pokojową +18 − +20˚C lub
schłodzonej w lodówce żywności +5 − +7˚C.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania dużych porcji mięsa − może dojść do przypalenia, wysuszenia ze−
wnętrznych części zanim środek uzyska odpowiednią do podania temperaturę. Odgrzewanie
mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie potraw
Niektóre potrawy wymagają do odgrzewania mocy 800 W, podczas gdy inne potrzebują 600 W,
450 W czy nawet 300 W.
Sprawdź zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla różnych produktów.
Generalnie, lepiej jest w większości przypadków używać mniejszych poziomów mocy kuchenki
szczególnie, jeżeli potrawa jest delikatna czy w dużych ilościach. W niektórych przypadkach jed
nak lepiej jest ją podgrzać szybko(na przykład paszteciki).
Dobrze wymieszaj lub obracaj żywność w trakcie odgrzewania, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
Jeżeli to możliwe, zamieszaj ją również przed samym podaniem.
Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i pokarmy dla niemowląt. Aby uniknąć wykipienia
lub wrzenia mieszaj je często przed, w trakcie i po podgrzewaniu. Pozostaw płyny w kuchence
na czas odstania. Zalecamy włożenie do szklanki z płynem plastikowej łyżki lub szklanego
mieszadełka. Unikaj przegrzania jedzenia. Zalecamy ustawienie krótszego czasu i jeżeli to bę
dzie konieczne − zwiększenie czasu o dodatkowe minuty w razie konieczności.
Podgrzewanie i czas odstania
Jeżeli odgrzewasz żywność po raz pierwszy − zanotuj ustawienie; może być pomocne przy na−
stępnych próbach.
Zawsze upewnij się, że odgrzewana żywność jest w całości gorąca. Pozostaw jedzenie na krótki
czas po podgrzaniu, aby wyrównało temperaturę. Zalecany czas odstania wynosi 2 − 4 minuty
chyba, że inny jest podany w tabeli poniżej. Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i jedze−
nie dla niemowląt. Zobacz też rozdział z instrukcjami bezpieczeństwa.
PODGRZEWANIE PŁYNÓW
Zawsze pozostaw do odstania płyny na co najmniej 20 sekund po wyłączeniu się kuchenki dla
oddania i wyrównania temperatury. Jeżeli to konieczne, zamieszaj podczas podgrzewania i
ZAWSZE mieszaj płyny po podgrzaniu. Aby uniknąć zagotowania czy wykipienia płynów, zale−
cane jest włożenie do szklanki z płynem plastikowej łyżki lub szklanego mieszadełka oraz
zamieszanie przed, w trakcie i po podgrzaniu
.
Food Portion Time
(min.)
Standing
Time (min.)
Instructions
Brokuły
250g
500g
4-4½
7½-8
3
Przygotuj równej wielkości kwiaty. Ułóż
je łodyżkami do środka.
Brukselka
250g
5½-6½
3
Dodaj 60−75 ml (5−6 łyżek stołowych)
wody.
Marchew
250g
4½-5
3
Potnij marchewki na równe plasterki.
Kalafior
250g
500g
5-5½
8½-9
3
Przygotuj równej wielkości kwiaty.
Duże potnij na połowy. Ułóż je
łodyżkami do środka.
Cukinie
250g
3½-4
3
Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml (2 łyżki
stołowe) wody lub trochę masła. Gotuj
aż zmięknie.
Bakłażany
250g
3½-4
3
Potnij na drobne plasterki i pokrop
sokiem z cytryny (1 łyżka stołowa)
Pory
250g
4½-5
3
Potnij w grube krążki.
Grzyby
125g
250g
1½-2
3-3½
3
Przygotuj małe lub pokrojone w plas−
terki. Nie dodawaj wody. Skrop sokiem
z cytryny. Dodaj pieprz i sól. Odsącz
przed podaniem.
Cebula
250g
5½-6
3
Potnij na plasterki lub na połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyżka stołowa) wody.
Papryka
250g
4½-5
3
Potnij paprykę na drobne
plasterki.
Ziemniaki
250g
500g
4-5
7½-8½
3
Zważ obrane i pokrój na równej
wielkości połówki lub ćwiartki.
Rzepa
250g
5-5½
3
Potnij rzepę w drobną kostkę.
ny_^TwsUGGwGXYGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
13
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
PODGRZEWANIE POKARMÓW DLA NIEMOWLĄT
POKARMY DLA NIEMOWLĄT:
Włóż pokarm do ceramicznego naczynia. Przykryj plastikowa pokrywką. Dobrze zamieszaj po
podgrzaniu! Odstaw na 2−3 minuty przed podaniem. Ponownie zamieszaj i sprawdź
temperaturę: między 30 – 40˚C.
MLEKO DLA NIEMOWLĄT:
Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj odkryte. Nigdy nie podgrzewaj mleka w
butelce ze smoczkiem, bo może ona wybuchnąć z przegrzania. Dobrze wstrząśnij przed
odstaniem jak i przed podaniem! Zawsze starannie sprawdź temperaturę przed podaniem mleka
dziecku. Zalecana temperatura podania wynosi ok. 37˚C.
ZAPAMIĘTAJ:
Aby zapobiec oparzeniom należy dokładnie sprawdzać temperaturę pokarmów dla niemowląt.
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i poziomów
mocy kuchenki.
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowląt
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i poziomów
mocy kuchenki.
Podgrzewanie płynów i potraw
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i poziomów
mocy kuchenki.
G
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Pokarm dla
niemowląt
(warzywa +
mięso)
190g 600W 20−30s. 2−3
Nałóż do ceramicznego talerza.
Podgrzej pod przykryciem.
Zamieszaj po podgrzaniu.
Odstaw na 2−3 min. Przed po−
daniem zamieszaj i sprawdź
dokładnie temperaturę.
Owsianka
(ziarno + mle−
ko + owoce)
190g 600W 10−20s. 2−3
Nałóż do ceramicznego tale−
rza. Podgrzej pod przykryciem.
Zamieszaj po podgrzaniu.
Odstaw na 2−3 min. Przed po−
daniem zamieszaj i sprawdź
dokładnie temperaturę.
Mleko nie
mowlęce
100ml
200ml
300W 30−40s.
1min. do
1min.10s.
2−3
Wlej mleko do sterylnej butelki
szklanej. Dobrze zamieszaj i
wstrząśnij przed podgrzaniem.
Podgrzewaj odkryte. Dobrze
wstrząśnij i pozostaw do odsta−
nia, na co najmniej 3 minuty.
Przed podaniem dokładnie
wstrząśnij i starannie sprawdź
temperaturę przed podaniem
mleka dziecku.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(min.)
Czas od−
stania (min.)
Zalecenia
Napoje
kawa, mle−
ko, herbata,
woda
150ml
(1 filiżanka)
250ml
(1 kubek)
800W
1-1½
1½-2
1−2
Wlej napój do ceramicznej filiżanki i
podgrzewaj bez przykrycia. Ustaw
filiżankę / kubek na środku talerza
obrotowego. Pozostaw do odstania
w kuchence i dokładnie zamieszaj
przed i po czasie odstania.
Zupa
(schłodzo−
na)
250 g
450 g
800W
3-3½
4-4½
2−3
Wlej do ceramicznego talerza. Przy−
kryj plastikową pokrywką. Zamieszaj
po podgrzaniu. Zamieszaj ponownie
przed podaniem.
Gulasz
(schłodzo−
ny)
350g 600W
5½-6½
2−3
Nałóż gulasz do ceramicznego
talerza. Przykryj plastiko
pokrywką. Mieszaj od czasu do
czasu w trakcie podgrzewania
oraz przed i po odstaniu.
Makaron
z sosem
(schłodzo−
ny)
350g 600W
4½-5½
3
Nałóż makaron (spaghetti lub inny
makaron jajeczny) na płaski, cerami−
czny talerz. Przykryj folią do kuche
nek. Zamieszaj przed podaniem.
Nadziewa−
ny makaron
z sosem
(schło
dzony)
350g 600W
5-6
3
Nałóż makaron (ravioli, tortellini) do
głębokiego, ceramicznego talerza.
Przykryj pokrywką plastikową. Mie−
szaj od czasu do czasu w trakcie
podgrzewania oraz przed i po odsta−
niu.
Danie na
talerzu
(schłodzo−
ne)
350g
450g
600W
5-6
6-7
3
Gotowe do odgrzania danie skła
dające się z 2−3 składników umieść
na ceramicznym talerzu. Przykryj
przeźroczystą folią do kuchenek.
ny_^TwsUGGwGXZGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
14
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
ROZMRAŻANIE
Mikrofale są doskonałym sposobem na rozmrażanie żywności. Rozmrażają delikatnie i w krótkim
czasie zamrożone produkty. Może to być pomocne w przypadku niespodziewanych gości.
Zamrożony drób musi być starannie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń wszystkie metalowe
części opakowania, obrączki itp. by pozwolić na odparowanie powstałego po rozmrożeniu płynu.
Włóż zamrożone mięso do naczynia bez przykrycia. Obróć na drugą stronę w połowie czasu,
odlej płyn i usuń wszystkie podroby tak szybko jak to możliwe. Od czasu do czasu sprawdź
temperaturę mięsa, aby upewnić się, że mięso nie stało się ciepłe. Najmniejsze części mogą
szybciej się ogrzewać i aby tego uniknąć można owinąć je małymi paskami folii aluminiowej w
czasie rozmrażania. Jeżeli drób ogrzeje się na zewnętrznej powierzchni, odstaw je na 20 minut
przed ponownym rozpoczęciem rozmrażania po obróceniu.
Pozostaw rozmrażaną rybę, mięso lub drób do całkowitego rozmrożenia. Czas potrzebny do
rozmrożenia mięsa zależy głównie od jego masy. Skorzystaj z tabeli zamieszczonej poniżej.
Wskazówka:
Płaskie kawałki rozmrażają się lepiej niż grube, a małe kawałki szybciej
niż duże. Należy o tym pamiętać w czasie zamrażania jak i rozmrażania żywności.
Do rozmrażania żywności zamrożonej w temperaturze około −18 do −20˚C skorzystaj z tabeli
zamieszczonej poniżej jako przewodnika.
Wszystkie zamrożone produkty powinny być rozmrażane z mocą na pozio
mie rozmrażania (180 W). GGGG
GRILL
Grzałka grilla jest umieszczona pod górną ścianką wewnątrz komory kuchenki. Działa, gdy
drzwiczki są zamknięte i obraca się talerz szklany. Obracanie się talerza daje lepsze i równo−
mierne upieczenie potraw. Wstępne ogrzanie grilla przez 4 minuty przyśpiesza przypieczenie.
Naczynia do grillowania:
Powinny być odporne na ogień i mogą zawierać metal. Nie zaleca się stosowania naczyń plas−
tikowych, ponieważ mogą się stopić lub odkształcić.
Żywność zalecana do przygotowania na grillu:
Kotlety, kiełbaski, steki, hamburgery, plastry bekonu i wędzonki, cienkie porcje ryby, sandwicze i
wszystkie rodzaje tostów z topionym serem.
WAŻNA WSKAZÓWKA:
Prosimy pamiętać, że żywność musi być ułożona na podstawce metalowej, chyba, że w prze−
pisie książki kucharskiej znajdują się inne zalecenia.
MIKROFALE + GRILL
Tryb niniejszy stanowi połączenie promieniowania cieplnego z grilla z szybkością gotowania mi−
krofalami. Działa tylko przy zamkniętych drzwiczkach i obracającym się talerzu szklanym. Obra−
canie się talerza powoduje lepsze i równomierne upieczenie potraw. W Państwa kuchence są
dostępne trzy kombinacje mikrofal z grillem:
600 W + Grill, 450 W + Grill, 300 W + Grill.
Naczynia zalecane do trybu mikrofale + grill:
Prosimy używać naczyń przepuszczających mikrofale. Powinny być żaroodporne. Nie zaleca się
stosowania naczyń metalowych. Nie zaleca się stosowania naczyń plastikowych, ponieważ
mogą się stopić lub odkształcić.
Żywność zalecana do przygotowania w trybie łączonym grill + mikrofale:
Do gotowania w tym trybie nadają się wszystkie te potrawy, które wymagają jednoczesnego pod−
grzewania i pieczenia (np. pieczony makaron), jak i potrawy, które potrzebują przypieczenia z
wierzchu. Można też w ten sposób przygotować grube porcje, które przypieka się od góry (np. ka−
wałki kurczaka, obracając je w połowie czasu gotowania). Prosimy skorzystać z tabeli grillowania.
WAŻNA WSKAZÓWKA:
Prosimy pamiętać, że żywność musi być ułożona na podstawce metalowej, chyba, że w prze−
pisie książki kucharskiej znajdują się inne zalecenia. Inaczej można całość umieścić na talerzu
szklanym. Prosimy skorzystać z odpowiednich zaleceń niniejszej instrukcji. Żywność musi być
obrócona na drugą stronę, jeżeli ma być przypieczona z obu stron.
Rodzaj żywności Porcja Czas
(min.)
Czas odsta−
nia (min.)
Zalecenia
Mięso
Kotlety wołowe
Steki wieprzowe
250g
500g
250g
5-6
9-11
6-7
10−20 Umieść mięso na płaskim, ceramicznym
talerzu. Cieńsze końce owiń folią alu−
miniową. Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu!
Drób
Kawałki
kurczaka
Cały kurczak
500g
(2 szt)
950g
12-14
24-26
15−40
Ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu,
całego kurczaka piersią do dołu na
płaskim, ceramicznym talerzu. Cieńsze
końce, jak skrzydełka, owiń folią alu−
miniową.Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu!
Ryby
Filety rybne 200g
(2 szt)
400g
(4 szt)
4½-
8-10
5−20
Połóż ryby na płaskim, ceramicznym
talerzu. Ułóż cieńsze końce pod grub−
sze. Cieńsze końce owiń folią alumi−
niową. Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu!
Owoce
Jagody 250g
4½-
5−10
Rozłóż owoce na płaskim szklanym
naczyniu (o dużej średnicy).
Chleb
Bułki (krążki)
(po 50 g/szt.)
Tostowy/Sandwich
Pieczywo ciemne
(mąka pszenno −
żytnia)
2 szt
4szt
250g
500g
1½-2
3-3½
4-4½
8-10
5−10
Rozłóż bułki w koło na talerzu lub chleb
na papierze kuchennym i połóż na taler−
zu obrotowym. Obróć na drugą stronę
po upływie połowy czasu!
Rodzaj żywności Porcja Czas
(min.)
Czas odsta−
nia (min.)
Zalecenia
ny_^TwsUGGwGX[GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
15
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Ogrzej przez 3 minuty grzałkę grilla z użyciem funkcji grill.
Użyj poniższej tabeli dla wyboru poziomów mocy i czasów jako przewodnika grillowania.
G
WSKAZÓWKI SPECJALNE – „SZYBKO I ŁATWO”
MASŁO ROZPUSZCZANE
Włóż 50 g masła do małej, szklanej miski. Przykryj plastikową pokrywką. Pod−
grzewaj przez 30−40 sekund używając mocy 800 W, aż masło się rozpuści.
ROZPUSZCZONA CZEKOLADA
Włóż 100 g czekolady do małej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 3−5 minut,
z mocą 450 W aż do rozpuszczenia.
Zamieszaj raz lub dwa w trakcie podgrzewania. Użyj rękawic do wyjmowania!
ROZPUSZCZONY MIÓD KRYSTALICZNY
Włóż 20 g miodu do małej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 20−30 sekund z
mocą 300 W, aż miód się rozpuści.
ROZPUSZCZONA ŻELATYNA
Wsyp 10 g żelatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Osączoną włóż do
małej, żaroodpornej miski. Podgrzewaj przez 1 minutę z mocą 300 W. Zamieszaj
po rozpuszczeniu.
GOTOWANIE LUKRU/POLEWY (DO CIASTA I TORTU)
Wymieszaj lukier w proszku (ok. 14 g) z 40 g cukru i 250 ml zimnej wody. Gotuj
bez przykrycia w misce żaroodpornej przez 3½ do 4½ minuty z mocą 800 W aż
lukier/polewa będzie gotowy. Dwukrotnie zmieszaj w czasie gotowania.
GOTOWANY DŻEM
Włóż 600 g owoców (na przykład różnych jagód) w odpowiedniej wielkości na−
czynie żaroodporne z przykryciem, dodaj 300 g cukru żelującego i dobrze wy−
mieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 – 12 minut z mocą 800 W. Kilkakrotnie
zamieszaj w trakcie gotowania. Wylej bezpośrednio do małych słoików twist−off,
postaw je na nakrętkach i odczekaj przez 5 minut.
PUDDING (budyń)
Zmieszaj budyń z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu (na 500 ml) i
dokładnie wymieszaj. Użyj odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego z
przykryciem. Gotuj przez 6½ do 7½ minuty z mocą 800 W. Kilkakrotnie zamie−
szaj w trakcie gotowania.
PODPIEKANE PŁATKI MIGDAŁOWE
Rozłóż 30 g migdałów na talerzu ceramicznym. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie
3½ − 4½ minutowego podpiekania z mocą 600 W. Pozostaw do odstania przez
2 – 3 minuty. Użyj rękawic ochronnych do wyjmowania naczynia z kuchenki!
Rodzaj
żywności
Porcja
Poziom
mocy
Czas piecze−
nia 1 strony
Czas piecze
nia 2 strony
Instrukcje
Tosty
4 kawa³ki
(ka¿dy 25 g)
tylko
Grill
4-5 4½-5½
Połóż tosty na metalowej pod−
stawce jeden obok drugiego.
Mrożone
bułki/ Bagietki
125g
250g
Mw +
Grill
300 W +
Grill
1½-2
2-2½
tylko Grill
1-2
2-3
Ułóż bułki górną stroną do dołu na
podstawce metalowej. Grilluj po
obróceniu na drugą stronę do uzy−
skania chrupkości jaką lubisz. Pozo−
staw do odstania na 2−5 minut.
Pieczone zie−
mniaki
500g 450 W
+ Grill
9-10 ---
Potnij ziemniaki na połówki. Ułóż je w
koło na wysokiej podstawce stroną
przecięcia zwróconą do grzałki grilla.
Kawałki
kurczaka
450g-500g 300 W
+ Grill
7-9 8-10
Posmaruj kawałki kurczaka olejem i
przyprawami. Ułóż je w koło z kośćmi
zwróconymi do środka. Całą część
kurczaka ułóż nie na środku pod−
stawki metalowej. Pozostaw do
odstania na 2−3 minuty.
Steki wołowe
(średnio wysmażone)
250g-300g tylko
Grill
15-18 15-18
Ułóż steki koło siebie na podstawce.
Pozostaw do odstania na 2−3 min.
Pieczona
ryba
250g-300g 300 W
+ Grill
5-6 6-7
Posmaruj skórę całej ryby olejem i
posyp solą. Włóż do środka przy−
prawy, zioła i sok z cytryny. Ułóż
jedną rybę na podstawce metalowej.
Pozostaw do odstania na 2−3 min.
Grillowane
warzywa
250g 450 W
+ Grill
7-8 ---
Włóż świeże i pokrojone w plasterki
warzywa do naczynia żaroodporne−
go, np. kawałki papryki, cebuli, cukinii
i pieczarek. Ustaw naczynie na me−
talowej podstawce.
Mrożone
bagietki z do−
datkami
250-300 g
(2 szt)
450 W
+ Grill
8-9 ---
Ułóż 2 zamrożone bagietki z doda−
tkami (ser, pomidory, szynka, pie−
czarki) koło siebie na podstawce me−
talowej. Po grillowaniu pozostaw do
odstania na 2−3 min.
Mrożony
makaron
(Canneloni,
Macaroni,
Lasagne)
400g 600 W
+ Grill
15-18 ---
Włóż makaron do małego płaskiego
kwadratowego naczynia żaroodpor−
nego. Ustaw naczynie na podstawce
metalowej. Po zapieczeniu pozostaw
do odstania na 2−3 min
ny_^TwsUGGwGX\GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
16
PL
Czyszczenie kuchenki
W celu uniknięcia gromadzenia się resztek żywności i osadzania się tłuszczu
należy regularnie czyścić niżej wymienione części kuchenki mikrofalowej:
•Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie
Drzwi i ich uszczelki
Talerz szklany i pierścień obrotowy
ZAWSZE sprawdzaj, czy uszczelki drzwiowe są czyste i czy drzwiczki
zamykają się prawidłowo.
Utrzymywanie kuchenki w nieprawidłowym stanie i czystości prowadzi
do pogorszenia się stanu powłoki komory kuchenki, co bezpośrednio
może wpłynąć na pracę urządzenia oraz spowodować możliwość
narażenia się na promieniowanie mikrofalowe.
1. Zmywaj powierzchnie zewnętrzne delikatną szmatką zamoczoną w ciepłej
wodzie z mydłem, opłucz i osusz.
2.
Usuwaj wszystkie plamy i zabrudzenia z wewnętrznych powierzchni przy pomocy
namydlonej szmatki, a następnie opłucz i osusz.
3.
Aby usunąć stwardniałe resztki żywności i pozbyć się nieprzyjemnych zapachów,
umieść na szklanym talerzu kubek z rozcieńczonym sokiem cytrynowym i pod−
grzewaj go przez 10 min przy maksymalnym poziomie mocy.
4.
Myj szklany talerz obrotowy po każdorazowym użyciu, jeśli to konieczne.
NIE
wlewaj wody do otworów wentylacyjnych.
NIGDY
nie używaj materiałów
ściernych lub rozpuszczalników chemicznych. Myjąc uszczelki drzwiowe
zwróć szczególną uwagę, aby upewnić się, że nie ma w nich cząstek:
Osadów
Przeszkadzających w szczelnym zamknięciu drzwiczek.
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej
Konserwując lub oddając do naprawy kuchenkę mikrofalową musisz za-
chować kilka prostych środków ostrożności.
Kuchenki mikrofalowej nie można używać w następujących przypadkach:
•Są złamane zawiasy drzwiowe
•Są uszkodzone uszczelki drzwiowe
Jest pokrzywiona lub wgięta obudowa
Naprawy może przeprowadzać wyłącznie pracownik serwisu posiadającego
autoryzację producenta kuchenki mikrofalowej.
NIGDY nie zdejmuj osłony zewnętrznej z kuchni mikrofalowej. Jeżeli kuchen−
ka mikrofalowa jest niesprawna i wymaga naprawy lub masz wątpliwości co
do poprawności jej działania, wykonaj następujące czynności:
Wyjmij wtyczkę z gniazdka sieciowego
Skontaktuj się z najbliższym autoryzowanym centrum serwisowym
Jeżeli przez jakiś czas nie zamierzasz używać kuchenki mikrofalowej,
postaw ją w suchym, pozbawionym kurzu miejscu.
Powód: Kurz i wilgoć mogą niekorzystnie oddziaływać na robo−
cze części kuchenki mikrofalowej
Kuchenka nie jest przeznaczona do użytkowania w celach zarobkowych.
Dane techniczne
SAMSUNG ciągle podnosi jakość swoich wyrobów. Dlatego zastrzega się
możliwość wprowadzania zmian zarówno w danych technicznych, specy-
fikacji jak i w instrukcji obsługi.
Model GR87
Zródło zasilania
230V ~ 50 Hz
Pobór mocy
Mikrofale
Grill
Kombinacja
1200 W
800 W
2000 W
Moc wyjściowa mikrofal
100 W / 800 W (IEC−705)
Częstotliwość pracy
2450 MHz
System chłodzenia
wentylator
Wymiary (szer x wys x głęb)
Zewnętrzne
Komory
421.5 x 319.5 x 436.7 mm
330 x 199 x 330 mm
Objętość komory
20 l (użytkowa jak kuchenki 23l)
Waga
netto
ok. 14,5 kg
ny_^TwsUGGwGX]GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
17
PL
Uwaga
ny_^TwsUGGwGX^GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
18
PL
Uwaga
ny_^TwsUGGwGX_GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
19
PL
Uwaga
ny_^TwsUGGwGX`GGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
ny_^TwsUGGwGYWGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Samsung GR87-S Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi