3
PL
Używanie niniejszej instrukcji obsługi
Właśnie kupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki SAMSUNG. Ta
instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat użytkowania
Waszej kuchenki, a w szczególności:
• zasady bezpiecznej eksploatacji
• odpowiednie akcesoria i naczynia
•pożyteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane są: wygląd kuchenki oraz panel
sterowania odpowiadający Twojej kuchence. Dzięki temu łatwiej Ci będzie
odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano następujące
symbole:
ŚRODKI OSTRO
Ż
NOŚCI POZWALAJ
Ą
CE UNIKN
Ą
Ć
NARA
Ż
ENIA
NA NADMIERNE DZIAłANIE ENERGII MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do szkodliwego dla zd−
rowia narażenia się na nadmierne działanie energii mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi drzwicz−
kami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wkładaj żadnych przed−
miotów do otworów zatrzasków drzwiowych
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę przednią,
nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na powierzchniach
uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystości drzwiczek i powierzchni
uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki najpierw wilgotną, a nastę−
pnie suchą miękką szmatką
(c) Nie włączaj kuchni, gdy jest uszkodzona, do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych Szczególnie ważne jest by drzwiczki kuchni zamykały
się prawidłowo i aby nie były uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(2) Zawiasy drzwiowe (wygięte lub złamane)
(3) Przewód zasilający
(d) Kuchnia mikrofalowa może być regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację pro−
ducenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAJ UWAŻNIE I ZACHOWAJ DO PÓZNIEJSZEGO WGLĄDU.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej kuch-
ni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane niżej warun-
ki bezpieczeństwa.
1. NIE UŻYWAJ w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia, które mogą uszkodzić kuchenkę.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek, słoików i pojemników,
np. słoików z odżywkami dla dzieci
• Żywności w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów itp.
Powód: Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich wybuch.
Rada:
Zdejmij skorupę, przebij skórkę, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE WŁĄCZAJ
kuchni mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód: Może to spowodować uszkodzenie kuchni.
Rada:
Umieść w kuchence na stałe szklankę z wodą. Woda będzie pochłaniała
mikrofale, jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4.
NIE ZASŁANIAJ
znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych papierem
lub metalem.
Powód: Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza wydostającego
się z kuchenki.
5.
ZAWSZE
używaj rękawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód: Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale, a ciepło z żywności zawsze jest
przenoszone na naczynie, dlatego naczynia są zawsze gorące.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód: Ściany mogą być wystarczająco gorące, aby poparzyć nawet po zakoń−
czeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu łatwopalnych materiałów z
żadnymi elementami wewnątrz kuchni. Pozwól jej się najpierw ochłodzić.
7.
Aby zminimalizować ryzyko pożaru w komorze kuchni mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykające papierowe lub plastykowe
opakowania
• Nie używaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet
• Jeżeli zauważysz dym, nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz przewód
zasilający od gniazdka
8.
Zwróć szczególną uwagę, gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
•
ZAWSZE
odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wyłączenia się
kuchenki, aby temperatura potrawy mogła się wyrównać
• Jeżeli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po podgrzaniu
• Zachowaj ostrożność podczas wyjmowania z kuchenki pojemników z podgrzewa−
nymi potrawami. Jeśli pojemnik jest zbyt gorący, można się wtedy oparzyć.
• Istnieje ryzyko opóźnionego wykipienia podgrzewanego płynu po zakończeniu
podgrzewania.
• Aby uniknąć oparzenia się przez wylewający się wrzący płyn, powinno się
włożyć do podgrzewanego płynu plastikową lub szklaną łyżkę oraz mieszać
go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód: Podczas podgrzewania płynów moment wrzenia może nastąpić po zakoń−
czeniu podgrzewania, co oznacza że płyn może zawrzeć i wykipieć zaraz
po wyjęciu naczynia z kuchenki. Istnieje wtedy ryzyko oparzenia się.
☛✉ ❉
Ważne Zapamiętaj Uwaga
ny_^TwsUGGwGZGGmSGvGYYSGYWW[GG[aZZGwt