PO
17
Ksi¹¿ka kucharska (ci¹g dalszy)
Przewodnik kucharski dla œwie¿ych warzyw
U¿yj ¿aroodpornego naczynia ze szk³a z pokrywk¹. Dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 ³y¿ki sto³owe) na ka¿de 250 g warzyw, chyba ¿e s¹ podane inne zalecane
iloœci – patrz tabela. Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas – patrz
tabela. Kontynuuj gotowanie do osi¹gniêcia po¿¹danego efektu. Raz zamieszaj
podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a po gotowaniu. Pozostaw
do odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka: Potnij warzywa na mniej wiêcej równe kawa³ki. Im mniejsze
kawa³ki, tym szybciej siê ugotuj¹.
Wszystkie warzywa œwie¿e powinny byæ ugotowane z u¿yciem pe³nej mocy
kuchenki (900W).
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje ¿ywnoœæ w takim samym czasie jak
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
U¿ywaj poziomów mocy i czasów gotowania wed³ug zamieszczonych w prze-
wodniku zaleceñ. Czasy uwzglêdniaj¹ temperaturê wyjœciow¹ np. pokojow¹
+18 - +20°C lub sch³odzonej w lodówce ¿ywnoœci +5 - +7°C.
U³o¿enie i przykrycie
Unikaj odgrzewania du¿ych porcji miêsa - mo¿e dojœæ do przypalenia, wysusze-
nia zewnêtrznych czêœci zanim œrodek uzyska odpowiedni¹ do podania tempe-
raturê. Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie potraw
Niektóre potrawy wymagaj¹ do odgrzewania mocy 900 W kiedy inne potrze-
buj¹ 600 W, 450 W czy nawet 300 W.
SprawdŸ zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla ró¿nych produktów.
Generalnie, lepiej jest w wiêkszoœci przypadków u¿ywaæ mniejszych poziomów
mocy kuchenki, szczególnie je¿eli potrawa jest delikatna czy w du¿ych
iloœciach. W niektórych przypadkach jednak lepiej jest j¹ podgrzaæ szybko (na
przyk³ad paszteciki).
Dobrze wymieszaj lub obracaj ¿ywnoœæ w trakcie odgrzewania aby osi¹gn¹æ
najlep-sze rezultaty. Je¿eli to mo¿liwe, zamieszaj j¹ równie¿ przed samym
podaniem.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i pokarmy dla niemowl¹t. Aby unik-
n¹æ wykipienia lub wrzenia mieszaj je czêsto przed, w trakcie i po podgrzewa-
niu. Pozostaw p³yny w kuchence na czas odstania. Zalecamy w³o¿enie do
szklanki z p³ynem plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka. Unikaj przegrza-
nia (i w efekcie popsucia) potrawy.
Zalecamy ustawienie krótszego czasu i je¿eli to bêdzie konieczne - przed³u¿enie
czasu o dodatkowe minuty.
Ogrzewanie i czas odstania
Je¿eli odgrzewasz ¿ywnoœæ po raz pierwszy, zanotuj ustawienie – mo¿e byæ
pomocne przy nastêpnych próbach.
Zawsze upewnij siê, ¿e odgrzewana ¿ywnoœæ jest w ca³oœci gor¹ca.
Pozostaw jedzenie na krótki czas po podgrzaniu - by wyrówna³o temperaturê.
Zalecany czas odstania wynosi 2 - 4 minuty, chyba ¿e inny jest podany w tabeli
poni¿ej.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i jedzenie dla niemowl¹t. Zobacz
te¿ rozdzia³ z instrukcjami bezpieczeñstwa.
ODGRZEWANIE P£YNÓW
Zawsze pozostaw do odstania p³yny na co najmniej 20 sekund po wy³¹czeniu
siê kuchenki dla wyrównania temperatury. Je¿eli to konieczne, zamieszaj
podczas podgrzewania i ZAWSZE mieszaj p³yny po podgrzaniu. Aby unikn¹æ
zagotowania czy wykipienia napojów, zalecane jest w³o¿enie do szklanki
z p³ynem plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka oraz zamieszanie przed,
w trakcie i po podgrzaniu.
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Broku³y 250g
500g
3½-4
6-7
3 Przygotuj równej wielkoœci
kwiaty. U³ó¿ je ³ody¿kami do
œrodka.
Brukselka 250g 5-5½ 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 ³y¿. st.)
wody.
Marchew 250g 3½-4 3 Potnij na równe kawa³ki.
Kalafior 250g
500g
4-4½
6½-7½
3 Przygotuj równej wielkoœci
kwiaty. Du¿e potnij na po³owy.
U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Cukinie 250g 3-3½ 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 ³y¿. st.) wody lub mas³a. Gotuj
a¿ zmiêknie.
Bak³a¿any 250g 2½-3 3 Potnij na drobne plasterki i pokrop
sokiem z cytryny (1 ³y¿. st.)
Pory 250g 3-3½ 3 Potnij w grube kr¹¿ki.
Grzyby 125g
250g
1-1½
2-2½
3 Przygotuj ma³e lub pokrojone.
Nie dodawaj wody. Skrop so-
kiem z cytryny. Dodaj pieprz i
sól. Ods¹cz przed podaniem.
Cebule 250g 4-4½ 3 Potnij na plasterki lub na
po³ówki. Dodaj 15 ml (1 ³y¿. st.)
wody.
Papryka 250g 3½-4 3 Potnij na drobne plasterki.
Ziemniaki 250g
500g
3-4
6-7
3 Zwa¿ obrane i pokrój na równej
wielkoœci po³ówki lub æwiartki.
Rzepa 250g 4½-5 3 Potnij w drobn¹ kostkê.
jlY`YkuwvUGGwGX^GG~SGvGYSGYWWYGGZaW[Gwt