4
PL
U¿ywanie niniejszej instrukcji obs³ugi
W³aœnie kupiliœcie Pañstwo kuchenkê mikrofalow¹ marki
SAMSUNG. Niniejsza instrukcja obs³ugi zawiera wiele cennych
informacji na te-mat gotowania w Waszej nowej kuchence:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
• Opis akcesoriów i naczyñ zalecanych do u¿ywania
• Po¿yteczne wskazówki na temat gotowania
Na wewnêtrznej stronie ok³adki znajdziesz krótki opis trzech
podsta-wowych rodzajów pracy kuchenki:
• Gotowania (tryb mikrofale)
• Rozmra¿ania
• Przed³u¿enia gotowania o 30 sekund, je¿eli potrawa jest
niedok³adnie ugotowana i wymaga dodatkowego
podgrze-wania.
Na pocz¹tku instrukcji znajduj¹ siê opis kuchenki i bardziej
istotny opis panelu sterowania, u³atwiaj¹cy odnalezienie
odpowiednich przy-cisków i obs³ugê kuchenki.
W opisach krok po kroku procedur postêpowania wykorzystano
dwa symbole:
Œrodki ostro¿noœci pozwalaj¹ce unikn¹æ nara¿enia na nadmierne
dzia³anie energii mikrofalowej
Nieprzestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do szko-
dliwego dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi drzwicz-
kami, nie próbuj manipulowaæ przy zatrzaskach drzwiczek i wk³adaæ ¿adnych
przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê przedni¹,
nie dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na powierzchniach
uszczel-niaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci drzwiczek i powierzchni
uszczel-niaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki najpierw wilgotn¹, a nastêpnie
such¹ miêkk¹ szmatk¹
(c) Nie w³¹czaj kuchni, gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona przez
wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê producenta kuchni
mikrofalowych.
Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni zamyka³y siê prawid³owo i aby nie
by³y uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce
(2) Zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane)
(3) Przewód zasilaj¹cy
(d) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê pro-
ducenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA.
PRZECZYTAJ UWA¯NIE I ZAPAMIÊTAJ NA PRZYSZ³OŒÆ.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w
swojej kuchni mikrofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane
s¹ podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1.
NIE U¯YWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Mog¹ wyst¹piæ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ uszkodziæ
kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i pojem-ników,
np. s³oików z jedzeniem dla dzieci.
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich wy-
buchniêcie.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, opakowanie itp.
3.
NIE W£¥CZAJ
kuchenki mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie œcianek kuchenki.
Wskazówka:
Mo¿esz na sta³e umieœciæ w kuchence szklankê z wod¹. Woda bêdzie
poch³ania³a mikrofale, jeœli przypadkowo w³¹czysz pust¹ kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych ma-
teria³ami lub papierem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wydo-
staj¹cego siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE
u¿ywaj rêkawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zaw-sze jest
przenoszone na naczynie. Z tego powodu naczynia s¹ zawsze gor¹ce
.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchenki.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce, aby poparzyæ nawet po
zakoñczeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych ma-teria³ów z
¿adnymi elementami wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê najpierw och³odziæ.
7.
Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plastykowe
opakowania.
• Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet.
• Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz prze-wód
zasilaj¹cy od gniazdka.
☛✉
Wa¿ne Uwaga
mjXZ`z{wsUGGwG[GG~SGvGYYSGYWWZGGXWaYYGht