28
4. UŻYTKOWANIE
Umieścić urządzenie na suchej, płaskiej i stabilnej
powierzchni.
Sprawdzić, czy włącznik ustawiony jest w pozycji
"0" i włączyć urządzenie do sieci.
Za pomocą regulatora ustawić grubość krojenia.
Żywność, która ma być pokrojona umieścić na
tacce podającej i za pomocą dociskacza docisnąć
delikatnie wzdłuż prowadnicy, pamiętając, aby
cały czas trzymać kciuk za osłoną. Włączyć
urządzenie.
Aby efekty były jak najlepsze, nacisk na nóż
kołowy powinien być stały, zdecydowany, ale nie
nadmierny.
Po zakończeniu krojenia, wyłączyć urządzenie z
sieci. Dla bezpieczeństwa i aby chronić ostrze w
czasie przechowywania urządzenia, należy
przekręcić regulator grubości krojenia tak, by
prowadnica zeszła się z nożem.
Przełącznik bezpieczeństwa
Krajalnica wyposażona jest w przełącznik
bezpieczeństwa zapobiegający przypadkowemu
włączeniu urządzenia.
Aby włączyć urządzenie, należy przesunąć
palcem dźwignię "A" w prawo (rys. 1): trzymając
ją nadal w tej pozycji należy kciukiem nacisnąć
"B" (rys. 2).
6. WYKORZYSTANIE KRAJALNICY
ŻYWNOŚCI
Aby osiągnąć najlepsze efekty
Aby pokroić mięso w cienkie plasterki, przed
krojeniem należy je schłodzić.
Mięso powinno być bez kości. Owoce powinny
być pozbawione pestek.
Pożywienie o nierównej fakturze (jak ryby czy
cienkie steki) często trudno się kroi. Przed
krojeniem należy je częściowo zamrozić.
W okresie robienia przetworów można
wykorzystać krajalnicę do szybkiego pokrojenia
ogórków i cebuli na mniejsze kawałki...jabłek na
szarlotkę...warzyw do zamrożenia.
Gorące mięsa pieczone: wołowina,
wieprzowina, jagnięcina, indyk, szynka
Kiedy chcemy pokroić ciepłe mięso pieczone bez
kości, należy po wyjęciu z piekarnika zostawić je
na 15 do 20 minut. Zachowa wówczas więcej
swoich naturalnych soków i będzie się kroiło
równo bez kruszenia. Jeśli mięso nie mieści się na
tacce, należy je pokroić. Jeśli jest powiązane
sznurkiem, należy wyłączyć silnik i usunąć
sznurek zanim zetknie się z ostrzem.
Wołowina peklowana lub świeży mostek
wołowy krojony w bardzo cienkie plastry
Przed pokrojeniem ugotowany mostek schłodzić
przez noc w wywarze. Następnie mięso wyjąć,
zachowując wywar na później. Osuszyć mięso
ręcznikiem papierowym. Usunąć zbędny tłuszcz.
Dobrze schłodzony mostek pokroić na plastry
wybranej grubości. Jeśli chcemy podać na gorąco,
umieścić plastry na żaroodpornym półmisku
zwilżyć niewielką ilością wywaru. Podgrzewać
przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do
180
ªC.
Ser
Schłodzić przed krojeniem. Przykryć folią, by nie
wysechł. Przed podaniem należy pozwolić, by ser
osiągną temperaturę pokojową, gdyż wzmacnia to
jego naturalny smak.
Wędliny
Wędliny dłużej zachowują smak i świeżość, jeśli
kroi się je stosownie do potrzeb. Aby osiągnąć
lepsze efekty, należy najpierw je schłodzić. Przed
krojeniem należy usunąć wszelkie osłony,
5. CZYSZCZENIE
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy
zawsze wyłączyć urządzenie z sieci i za pomocą
regulatora grubości krojenia tak zmniejszyć tę
grubość, aby nóż zszedł się z prowadnicą.
Urządzenie należy czyścić lekko wilgotną
szmatką.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie lub w innej
cieczy.