6
PL
PL
Nacisnąć i przytrzymać przycisk bezpieczeństwa (3) i nacisnąć włącznik (2). Nóż zacznie się obracać.
Przesuwać wózek w przód i w tył, żeby kroić żywność. Palce lewej dłoni muszą przez cały czas
znajdować się z lewej strony dociskacza.
WSKAZÓWKI
Żeby pokroić mięso na bardzo cienkie plastry, należy je wcześniej schładzać przez 2–4 godziny.
W przypadku ciepłej pieczeni bez kości mięso należy po wyciągnięciu z piekarnika odstawić na około
15–20 minut przed pokrojeniem.
Wędliny dłużej zachowają świeżość i smak, jeśli będą krojone na bieżąco w razie potrzeby.
Produkty o nierównej fakturze, na przykład ryby czy cienkie plastry steku, są zwykle trudne do
pokrojenia. Przed krojeniem należy je częściowo zamrozić.
Urządzenie nadaje się do krojenia np. marchwi czy ziemniaków na cienkie plastry do przyrządzania
czipsów.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem należy koniecznie odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Przetrzeć wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie urządzenia papierowym ręcznikiem lub miękką
ściereczką. Nie należy myć urządzenia w zmywarce.
Nie czyścić wewnętrznych ani zewnętrznych powierzchni zmywakami do szorowania ani wełną stalową,
ponieważ może to uszkodzić wykończenie.
Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie ani innych płynach.
Nóż można zdemontować, obracając pokrętło blokujące.
Ostrożnie: nóż jest bardzo ostry. Po wyczyszczeniu noża obracać pokrętło w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, żeby zablokować nóż.
Przed przechowywaniem dokładnie wysuszyć wszystkie części.
EKOLOGICZNA UTYLIZACJA
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2012/19/UE
oraz polską Ustawa z dnia 11 września 2015 r. „O zużytym sprzęcie elektrycznym
i elektronicznym” (Dz.U. z dn. 23.10.2015 poz. 11688) symbolem
przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki,
tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z
obecności składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego
sprzętu.
Mamy nadzieję, że produkt przyniesie Państwu wiele satysfakcji.