umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
● Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
● Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
● Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
● Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Instrukcja obsługi
Zastosowanie
Krajalnica jest przeznaczona do krojenia
chleba, wędlin, szynki, sera, zimnych
pieczeni i innej żywności nadającej się do
pokrojenia w plastry.
Ograniczony czas pracy krajalnicy
Krajalnica jest przeznaczona wyłącznie do
krótkotrwałej pracy, to znaczy nie można jej
używać bez przerwy dłużej niż przez 10
minut. Jeżeli czynność krojenia ma potrwać
dłużej, po 10 minutach należy krajalnicę
wyłączyć, poczekać aż ostygnie i ponownie
włączyć.
Ustawianie krajalnicy
Urządzenie powinno być ustawione na
równej, gładkiej i stabilnej powierzchni.
Nakładanie/zdejmowanie przesuwanej tacki
W podstawie znajdują się dwa rowki
prowadzące, po jednym z każdej strony, w
które należy wprowadzić przesuwaną tackę.
Aby zdjąć przesuwaną tackę, przekręcić
regulator grubości krojenia do pozycji 0 i
wysunąć tackę do tyłu.
Dobieranie grubości krojonych plastrów
Grubość krojenia nastawia się odpowiednim
pokrętłem płynnie obracającego się
regulatora. Po zakończeniu czynności
ściankę ustalającą należy zawsze ustawić w
pozycji spoczynkowej (zero).
Ostrze ząbkowane
Ostrze ząbkowane służy do krojenia
pieczywa. Aby zmienić ostrze, postępować
zgodnie z opisem w punkcie Zdejmowanie i
czyszczenie ostrza.
Ostrze do krojenia wędlin
Ostrze to przeznaczone jest do krojenia
wędlin, serów itp. Aby zmienić ostrze,
postępować zgodnie z opisem w punkcie
Zdejmowanie i czyszczenie ostrza.
Przycisk zwalniający
W celu uruchomienia krajalnicy najpierw
nacisnąć przycisk zwalniający, a następnie
przycisnąć i przytrzymać włącznik.
Krajalnica pracuje tylko wtedy, kiedy
włącznik jest przyciśnięty.
Zwolnienie włącznika powoduje
zatrzymanie pracy urządzenia.
Krojenie
Posługując się krajalnicą należy postępować
wg następujących instrukcji:
-
Ustawić żądaną grubość krojenia.
-
Nałożyć tackę na plastry pod krajalnicą,
umieszczając ją bezpiecznie w obydwu
rowkach.
-
Prawą ręką położyć żywność
przeznaczoną do krojenia na
przesuwanej tacce i przycisnąć do płyty
ustalającej.
-
Nałożyć uchwyt, stroną z wypustkami
38