230
Przygotowaniepotraw
Przygotowanie potraw
Zalecenia ogólne
Abyprzygotowaćsmacznedania,zalecamy
stosowanierecepturpodanychwnaszej
broszurzezprzepisamikulinarnymi,
specjalnieprzygotowanejdoużycia
zmultiwarem.
Broszurazawieraszczegółoweinformacje
owymaganejilościskładników,zalecanym
czasieitemperaturzegotowaniaoraz
okorzystnychkombinacjachprogramów
gotowania.
Skorzystajznaszychrekomendowanych
przepisów,abyzgromadzićpierwsze,
własnedoświadczenia.Jeżelicenisz
sobiezaletyiróżnorodnośćwariantów
stosowania,będzieszzprzyjemnością
eksperymentowałznowymiprzepisami.
Wtymceluwykorzystajindywidualne
możliwościkonguracji,któresąopisane
nanastępnychstronach.Wszystkie
programygotowaniazestawiliśmywjednej
uporządkowanejtabeli,copozwolinałatwe
zapoznaniesięznimi.X„Listaprogramów
gotowania” patrz strona 235
Gotowanie sous vide
Gotowaniesousvideoznaczagotowanie
„bezpowietrza“wniskichtemperaturach.
Gotowaniesousvidejestdelikatnymspo-
sobemprzyrządzaniamięsa,ryb,warzyw
ideserów,zużyciemmałejilościtłuszczu.
Potrawysąhermetyczniezamykane
wspecjalnymżaroodpornymworeczkuprzy
użyciupakowarkipróżniowej.
W Zagrożenie dla zdrowia!
Gotowaniesousvideodbywasię
wniskichtemperaturach.Dlategonależy
bezwzględnieprzestrzegaćponiższych
zasaddotyczącychprzyrządzaniapotrawi
zachowaniahigieny:
■ Używaćwyłącznieświeżychproduktów
wysokiejjakości.
■ Myćidezynfekowaćręce.Używać
rękawiczekjednorazowychlub
szczypiecdogotowania/grillowania.
■ Delikatneproduktyspożywcze,jaknp.
drób,jajairyby,należyprzyrządzać
zzachowaniemszczególnej
staranności.
■ Dróbgotowaćwtemperaturze
przynajmniej65°C.
■ Warzywaiowocezawszedokładnie
umyći/lubobrać.
■ Utrzymywaćwczystościpowierzchnie
ideskidokrojenia.Doposzczególnych
rodzajówproduktówużywaćosobnych
desekdokrojenia.
■ Zachowaćciągłośćłańcucha
chłodniczego.Możnagoprzerwać
wyłącznienakrótkowcelu
przygotowaniaproduktówspożywczych,
azapakowanepróżniowopotrawy
należyponownieprzechowaćw
lodówce,zanimdojdziedogotowania.
■ Potrawysąprzeznaczonewyłącznie
donatychmiastowegospożycia.Po
zakończeniugotowanianatychmiast
spożyćprzyrządzonepotrawyinie
przechowywaćichdłużej,nawet
wlodówce.Nienadająsiędo
ponownegopodgrzewania.
Woreczki próżniowe
■ Dogotowaniasousvideużywać
wyłącznieprzeznaczonychdotegocelu
żaroodpornychworeczkówpróżniowych.
■ Nieprzyrządzaćpotrawwtorebkach,
wktórychzostałyzakupione(np.
porcjowanaryba).Torebkitenienadają
siędogotowaniasousvide.
Pakowanie próżniowe
■ Dopróżniowegopakowaniapotraw
używaćkomorowejpakowarkipróżnio-
wej,którawytwarza99%próżni.Tylko
wtensposóbmożnauzyskaćrówno-
mierneprzekazywanieciepła,atym
samymoptymalnyrezultatgotowania.
Wskazówki:
■ Przygotowaniusous-videmaksymalne
napełnieniewynosi2,5l.Poziomwody
wmisiepowłożeniuproduktównie
powinienprzekroczyć2,5l.
■ Przygotowaniusous-videkoniecznie
zamykaćpokrywę.
MUC2_MUC4_EU2.indb 230 15.03.2016 13:06:00