Stand 20.2.2020
113 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
stowego, trochę roztopionego masła do posmaro-
wania pędzelkiem
Podgrzać olej i cebulę krótko przesmażyć na ole-
ju, dodać marchewkę, dalej dusić przez 2 minu-
ty, aż stanie się lekko miękka. Następnie dodać
sos sojowy, kiełki fasoli i kraby i wymieszać.
Odkroić skórki z chleba i tosty bardzo cienko
rozwałkować wałkiem do makaronu. Na dolnej
stronie posmarować pędzelkiem masłem. Farsz
równomiernie rozsmarować na kromkach i zro-
lować. Kłaść ukośnie po jednej rolce we wgłę-
bieniu tostera, zamknąć pokrywę i opiekać przez
ok. 2-3 minuty.
Kieszonki z jabłkami i sułtankami
15 g masła, 250 g obranych jabłek bez pestek,
pociętych w kostkę, 25 g sułtanek, 1 łyżka cu-
kru, pół łyżeczki cynamonu, 3 łyżki wody, 1
łyżeczka soku z cytryny, 250 g ciasta francu-
skiego (rozmrożonego), roztopione masło do
smarowania pędzelkiem.
Roztopić masło, dodać jabłka, sułtanki, cukier,
cynamon, wodę i sok z cytryny i mieszając lekko
podgotować. Ciasto francuskie rozwałkować na
placki o grubości 3 mm i pociąć na kwadraty o
boku 13 cm. Dwa kwadraty ciasta posmarować
roztopionym masłem i włożyć do podgrzanego
wgłębienia tostera. Na każdy kwadrat ciasta na-
łożyć 1 łyżkę farszu i przykryć następnym kwa-
dratem posmarowanym masłem.
Zamknąć urządzenie i opiekać przez około 4 mi-
nuty, aż ciasto francuskie nabierze koloru złoto-
brązowego. Serwować na ciepło.
Kieszonki z szynką i wołowiną
175 g zimnej wołowiny drobno posiekanej, 75 g
gotowanej szynki, drobno posiekanej, 250 g cia-
sta francuskiego głęboko mrożonego (rozmrożo-
nego), 1 jajko ubite, sól, świeżo zmielony pieprz.
Szynkę, wołowinę, jajko, sól, pieprz wymieszać.
Postępować dalej analogicznie jak dla kieszonek
z jabłkami i sułtankami.
Pierożki z farszem - samosa
Idealne także do wykorzystania resztek.
- Farsz warzywny
125 g mąki, 2 szczypty soli, 3 łyżki oleju, , 2-3
łyżki wody, 150 g ziemniaków w mundurkach,
obranych i pokrojonych w kostkę, 1 łyżka ole-
ju, 75 g cebuli drobno posiekanej, 1 ½ łyżeczki
curry, 75 g głęboko zamrożonego groszku, roz-
mrożonego, 1 łyżeczka świeżego, drobno starte-
go imbiru, 1 mały strąk chili, z usuniętymi ziar-
nami i drobno posiekany, 2 łyżki wody, szczypta
pieprzu cayenne, 2 łyżki soku z cytryny, rozto-
pione masło do smarowania pędzelkiem,
2 łyżki świeżej, drobno posiekanej kolendry
Z mąki, soli, oleju i wody zagnieść ciasto. Kulkę
ciasta posmarować olejem i w torebce plastiko-
wej zostawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę
podsmażyć na oleju, dodać curry i krótko dalej
podgrzewać, następnie dodać groszek, imbir,
posiekane chili i wodę i dalej i dalej gotować,
aż groszek ugotuje się. Teraz dodać pozostałe
składniki i ziemniaki i jeszcze 3-4 minuty po-
gotować.
Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty o boku
13 cm. Podgrzane płyty tostera posmarować ma-
słem, włożyć 2 placki ciasta i dobrze napełnić.
Przykryć 2 plackami i posmarować masłem. Za-
mknąć urządzenie i upiec samosy.
Zalecamy dodać sos jogurtowy ze świeżo posie-
kaną kolendrą lub pietruszką i posypać papryką.
- Farsz z mielonej baraniny i wołowiny
250 g drobno zmielonej baraniny lub wołowiny,
80 g cebuli, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżeczki drobno
Copyright UNOLD AG | www.unold.de