RADWAG HY10.15.H4.K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

2
WRZESIEŃ 2020
3
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Przed przystąpieniem do instalacji, użytkowania lub konserwacji urządzenia
konieczne jest zapoznanie s z niniejszą Instrukcją obsługi
i postępowanie zgodnie z jej zaleceniami.
Przed użyciem prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą Instrukcją
Obsługi i używanie urządzenia zgodnie z przeznaczeniem.
Wone ładunki należy umieszcz możliwie w centralnej części szalki
wagi.
Szalkę należy obciążać towarami o masie brutto mniejszej niż
maksymalny uwig wagi.
Nie należy na dłuższy czas pozostawiać dużych obciążeń
na szalce.
B. Do obsługi panelu dotykowego nie używostrych narzędzi (np. nóż,
wkrętak itp.).
Urządzenie należy chronić przed nadmiernymi wahaniami temperatury,
promieniowaniem słonecznym oraz ultrafioletowym, substancjami
wywołującymi reakcje chemiczne.
Urządzenie nie może być ytkowane w atmosferze zagrożonej
wybuchem gazów lub pyłów.
W przypadku awarii należy natychmiast odłączyć zasilanie wagi.
Urządzenie przewidziane do wycofania z eksploatacji zutylizować zgodnie
z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa.
Jeżeli urządzenie ma pracować w środowisku o ciężkich warunkach
elektrostatyki (np. drukarnie, pakowalnie itp.) należy podłączyć do niego
przewód uziemiający. Do tego celu w urządzeniu dostępny jest zacisk
uziemienia funkcjonalnego oznaczony symbolem .
4
Spis treści
1. PRZEZNACZENIE WAG .................................................................................................................................... 5
2. WARUNKI GWARANCJI ................................................................................................................................... 5
3. CZYSZCZENIE ................................................................................................................................................... 6
3.1. Czyszczenie elementów ze stali nierdzewnej ............................................................................................. 6
3.2. Czyszczenie elementów z tworzyw sztucznych .......................................................................................... 6
3.3. Czyszczenie platform wag do przemysłu mięsnego ................................................................................... 7
4. SERWIS I NAPRAWY ........................................................................................................................................ 9
5. UTYLIZACJA ...................................................................................................................................................... 9
6. BUDOWA WAG .................................................................................................................................................. 9
6.1. Wagi jednoczujnikowe ................................................................................................................................. 9
6.2. Wagi wieloczujnikowe ............................................................................................................................... 10
6.3. Wagi z modułami tensometrycznymi......................................................................................................... 11
6.4. Wymiary gabarytowe ................................................................................................................................. 11
6.5. Opisącz .................................................................................................................................................. 12
6.6. Topologia gniazd ....................................................................................................................................... 13
6.7. Wejścia / wyjścia ....................................................................................................................................... 13
6.7.1. Specyfikacja techniczna ................................................................................................................. 14
6.7.2. Schematy ideowe wejść/wyjść ....................................................................................................... 14
6.8. Klawiatura wagi ......................................................................................................................................... 15
7. INSTALACJA WAG ......................................................................................................................................... 16
7.1. Rozpakowanie i montaż ............................................................................................................................ 16
7.1.1. Wagi wielofunkcyjne 1-czujnikowe ................................................................................................. 16
7.1.2. Wagi platformowe serii HY10.4.xx.C, HY10.4.xx.H, HY10.4.xx.H/Z ............................................. 16
7.1.3. Wagi najazdowe serii HY10.4N ...................................................................................................... 16
7.1.4. Wagi kolejkowe serii HY10.2K ....................................................................................................... 17
7.2. Poziomowanie wag pomostowych 1-czujnikowych................................................................................... 18
7.3. Poziomowanie wag platformowych 4-czujnikowych ................................................................................. 18
7.4. Włączenie wagi.......................................................................................................................................... 18
8. OKNO GŁÓWNE .............................................................................................................................................. 18
8.1. Górna belka ............................................................................................................................................... 19
8.2. Obszar roboczy ......................................................................................................................................... 19
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU ........................................................................................................................... 20
9.1. Klawiatura wagi ......................................................................................................................................... 20
9.2. Powrót do funkcji ważenia ......................................................................................................................... 21
10. WAŻENIE ....................................................................................................................................................... 21
10.1. Warunki użytkowania wag pomostowych 1-czujnikowych ...................................................................... 21
10.2. Warunki użytkowania wag specjalizowanych ......................................................................................... 22
11. SCHEMATY PRZEWODÓW POŁĄCZENIOWYCH ...................................................................................... 24
12. PARAMETRY TECHNICZNE......................................................................................................................... 26
13. KOMUNIKATY O BŁĘDACH ......................................................................................................................... 26
5
1. PRZEZNACZENIE WAG
Wagi odpowiedzią na rosnące oczekiwania rynku dotyczące prostoty
obsługi jak i maksymalnego zautomatyzowania procesu ważenia. Dzięki
zastosowaniu wszechstronnego miernika wagowego PUE HY10 mogą być
stosowane w szerokim zakresie aplikacji przemysłowych. Miernik
PUE HY10 wyposażony jest w obudowę ze stali nierdzewnej o stopniu ochrony
IP 68/69, co umożliwia pracę w dużej wilgotności oraz w szerokim zakresie
temperatur; tj. od -10°C do +40°C. Kolorowy wyświetlacz 10,1”
z pojemnościowym panelem dotykowym pozwala na intuicyjną obsłu
urządzenia bez użycia klawiatury.
Waga w wykonaniu standardowym wyposażona jest w 2 złącza USB, złącze
RS232, port Ethernet oraz 4WE/4WY. Do urządzenia można podłączyć max 6
platform wagowych (2 x wewnętrzny moduł wagowy + 4 x zewnętrzny moduł
wagowy). Ponadto waga może współpracować ze skanerami kodów
kreskowych, drukarkami paragonów, drukarkami etykiet, czytnikami RFID oraz
wyposażeniem PC (mysz, klawiatura, pamięć flash USB).
2. WARUNKI GWARANCJI
A. RADWAG zobowiązuje s napraw lub wymienić te elementy,
które okażą się wadliwe produkcyjnie lub konstrukcyjnie.
B. Określenie wad niejasnego pochodzenia i ustalenie sposow ich
wyeliminowania może być dokonane tylko z udziałem przedstawicieli
producenta i użytkownika.
C. RADWAG nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności związanej
z uszkodzeniami lub stratami, wynikającymi z nieupoważnionego lub
nieprawidłowego wykonywania procesów produkcyjnych lub
serwisowych.
D. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych spowodowanych niewłaściwą
eksploatacją wagi oraz uszkodzeń termicznych, chemicznych,
uszkodzeń spowodowanych wyładowaniem atmosferycznym,
przepięciem w sieci energetycznej lub innym zdarzeniem losowym,
czynności konserwacyjnych (czyszczenie wagi).
E. Utrata gwarancji następuje wówczas, gdy:
naprawa zostanie dokonana poza autoryzowanym punktem
serwisowym,
serwis stwierdzi ingerencję osób nieupoważnionych w konstrukcję
mechaniczną lub elektroniczną wagi,
zostanie zainstalowana inna wersja systemu operacyjnego,
waga nie ma firmowych znaków zabezpieczających.
F. Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w karcie serwisowej.
G. Kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem: +48 (48) 386 64 16.
6
3. CZYSZCZENIE
W celu bezpiecznego czyszczenia należy odłączyć urządzenie od zasilania
sieciowego. Następnie należy zdemontow szalkę i inne ruchome elementy
wagi.
Czyszczenie szalki w momencie, gdy jest założona, może
spowodować uszkodzenie wagi.
3.1. Czyszczenie elementów ze stali nierdzewnej
W trakcie czyszczenia stali nierdzewnej należy przede wszystkim unikać
używania środków czyszczących zawierających jakiekolwiek żrące substancje
chemiczne, np. wybielacze (zawierający chlor). Nie wolno stosow
preparatów zawierających substancje ścierne. Zawsze należy usuwać brud
za pomocą szmatki z mikrofibry, dzięki czemu nie zostaną uszkodzone powłoki
ochronne czyszczonych elementów. W przypadku codziennej pielęgnacji
i usuwania niewielkich plam, należy wykonać następujące czynnci:
1. Usunąć zanieczyszczenia ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie.
2. Dla uzyskania lepszych rezultatów, można dodać odrobinę płynu do mycia
naczyń.
3.2. Czyszczenie elementów z tworzyw sztucznych
Czyszczenie suchych powierzchni odbywa się za pomocą czystych ściereczek
z celulozy lub bawełny, niepozostawiających smug i niebarwiących, można
użyć także roztworu wody i środka czyszczącego (mydło, płyn do mycia
naczyń, płynu do mycia szyb) należy czyścić powierzchnię zachowując
normalny docisk ściereczki do podłoża, czyszczo powierzchnię należy
przetrzeć, a następnie osuszyć. Czyszczenie mna powtórzyć w razie
konieczności.
W przypadku wystąpienia trudno usuwalnych zabrudzeń takich jak: resztki
kleju, gumy, smoły, pianki poliuretanowej itp. można użyć specjalnych środków
czyszczących na bazie mieszanki glowodorów alifatycznych
nierozpuszczający tworzywa. Przed zastosowaniem środka czyszczącego przy
wszystkich powierzchniach zalecamy wykonanie prób przydatności. Nie
stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
7
3.3. Czyszczenie platform wag do przemysłu mięsnego
Platformy wag do przemysłu mięsnego wykonane są ze stali nierdzewnej
(wg PN0H18N9, wg EN-1.4301, wg AISI–304) i elementów silikonowych.
Wyjątkiem wagi kolejkowe ocynkowane wykonane ze stali konstrukcyjnej
galwanicznie cynkowanej oraz inwentarzowe malowane wykonane ze stali
konstrukcyjnej malowanej proszkowo z nakład aluminiową na szalkę.
Środki myjące i dezynfekujące powinny być dobrane
odpowiednio do używanej wagi.
W przypadku wag inwentarzowych należy stosować do masowej eksploatacji
tylko wagi nierdzewne.
one zdecydowanie bardziej odporne na długotrwe przebywanie
w trudnych warunkach, jakie panu w ubojniach i skupach żywych zwierząt.
Wagi inwentarzowe malowane mogą być stosowane w małoseryjnej
sporadycznej eksploatacji, przechowywane w suchych warunkach,
po wcześniejszym dokładnym umyciu. Można je m wodą z detergentami.
Niedozwolone jest mycie środkami agresywnymi, niedopuszczonymi
do kontaktu ze skórą (wymagających stosowania rękawic ochronnych).
W przypadku wag kolejkowych zabrania się stosowdo mycia wagi środków
chemicznych zawierających penetratory. Wagę należy okresowo czyścić ze
smaru i zanieczyszczeń w miejscach połączeń toru wagi i toru jezdnego kolejki.
Mierniki wagowe wszystkich wag mają obudowy ze stali nierdzewnej,
poliestrowe elewacje i dławice poliamidowe. Platformy wag najazdowych
i inwentarzowych oraz konstrukcje nośne i tory ważące wag kolejkowych
można myć silnym strumieniem wody o temperaturze do +80°C z odpowiednim
środkiem myjącym. Mycie mierników wagowych silnym strumieniem wody
i gorącą wodą jest niedozwolone. Wskazane jest osłanianie mierników
wagowych na czas mycia pod ciśnieniem ich otoczenia:
8
Do mycia platform wag pomostowych wodoodpornych i ich mierników
wagowych nie używać silnego strumienia ani gorącej wody, aby nie uszkodzić
silikonowego mieszka osłony czujnika w platformie i elewacji czy dławic
w mierniku wagowym. Szalki wag pomostowych po zdjęciu z wag można myć
silnym strumieniem wody lub przez zanurzenie.
Wagi
najazdowe
Wagi
kolejkowe
Wagi pomostowe
wodoodporne
Platforma
z najazdami
Miernik wagowy
Platforma
z barierami
Miernik wagowy
Konstrukcja nośna
z belką pomiarową
Miernik wagowy
Platforma wagowa
Miernik wagowy
Zdjęta szalka
Mycie wo
z detergentami
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Mycie silnym
strumieniem wody
Tak
Nie
Tak
Nie
Tak
Nie
Nie
Nie
Tak
Mycie gorącą wodą
max 80°C
Tak
Nie
Tak
Nie
Tak
Nie
Nie
Nie
Tak
9
4. SERWIS I NAPRAWY
Jeżeli widoczne jakiekolwiek uszkodzenia należy
bezzwłocznie odłączyć urządzenie od zasilania. Uszkodzony
element musi zostać natychmiast wymieniony lub
naprawiony przez serwis RADWAG.
W przypadku jakichkolwiek kłopotów z prawidłowym działaniem wagi należy
skontaktować się z najbliższym punktem serwisowym producenta.
W razie usterki użytkownik powinien dostarczyć wadliwe urządzenie do punktu
serwisowego producenta lub w przypadku, gdy jest to niemożliwe zgłosić
usterkę do serwisu, aby uzgodnić zakres i sposób naprawy.
Niedopuszczalna jest jakakolwiek naprawa wykonywana
przez użytkownika. Ingerencja (modyfikacja, naprawy itp.)
przez osoby nieupoważnione przez RADWAG spowoduje
utratę wności certyfikatów, deklaracji i gwarancji
producenta.
5. UTYLIZACJA
Wagi powinny być poddane recyklingowi i nie należą do odpadów
z gospodarstw domowych. Produkt należy utylizować po zakończeniu jego
eksploatacji zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi.
6. BUDOWA WAG
6.1. Wagi jednoczujnikowe
Wagi jednoczujnikowe HY10 przeznaczone ównie do szybkich
i dokładnych pomiarów mas nieprzekraczających 300kg. Wagi jednoczujnikowe
charakteryzują się tym, że w konstrukcji platformy do pomiaru masy
zastosowany jest tylko jeden czujnik masy. Platformy wyposażone
w nierdzewszalkę oraz w zależności od rodzaju wagi, konstrukcję krzyżaka
i podstawy wykonaną ze stali nierdzewnej lub malowanej.
10
Widok głównych elementów budowy wag jednoczujnikowych:
Widok głównych elementów budowy wag jednoczujnikowych:
1- Szalka, 2 - Krzyżak, 3 - Czujnik masy, 4 - Podstawa.
6.2. Wagi wieloczujnikowe
Wagi wieloczujnikowe HY10 przeznaczone głównie do szybkich
i dokładnych pomiarów mas o dużych gabarytach. Wagi wieloczujnikowe
charakteryzują się tym, że w konstrukcji platformy do pomiaru masy
wykorzystywane jest kilka, najczęściej cztery, czujniki masy. Platformy
w zależności od rodzaju wagi wykonane są ze stali nierdzewnej lub malowanej,
posiadają konstrukcję dostosowaną do indywidualnego przeznaczenie (wagi
paletowe, płozowe, platformowe).
Widok głównych elementów budowy wag wieloczujnikowych:
Widok głównych elementów budowy wag wieloczujnikowych:
1 - szalka, 2 - czujniki masy, 3 - nóżki.
11
6.3. Wagi z modułami tensometrycznymi
Wagi HY10 z modułami tensometrycznymi przeznaczone głównie
do pomiaru masy zbiorników/silosów. Modułu montowane w konstrukcję
podpór zbiornika przytwierdzonych do podłoża. Wagi najczęściej wykonywane
na trzech lub czterech modułach tensometrycznych. Moduły w zależności
od wykonania są ze stali nierdzewnej lub cynkowanej.
Widok głównych elementów budowy wag z modułami tensometrycznymi:
Widok głównych elementów budowy wag z modułami tensometrycznymi:
1 - moduł, 2 - sumator.
6.4. Wymiary gabarytowe
Wymiary gabarytowe są dostępne w kartach produktu poszczególnych wag
na stronie internetowej www.radwag.pl.
12
6.5. Opis złącz
Złącza w mierniku PUE HY10
1
Zacisk uziemienia.
2
Dławica kabla zasilającego.
3
Złącze USB A.
4
Złącze USB M12 4P.
5
Złącze RS232(1) M12 8P.
6
Złącze Ethernet RJ45.
7
Złącze 4WY M12 8P.
8
Złącze 4WE M12 8P.
9
Dławica platformy 1.
10
Dławica platformy 2.
11
Miejsce na dławicę/gniazdo dodatkowego wyposażenia (Vk3, 12IN, PROFIBUS IN)
montowane w zależności od wersji miernika, domyślnie zaślepione.
12
Miejsce na dławicę/gniazdo dodatkowego wyposażenia (Vk2, 12OUT, PROFIBUS OUT)
montowane w zależności od wersji miernika, domyślnie zaślepione.
13
13
Miejsce na dławicę/gniazdo dodatkowego wyposażenia (Vk1, RS485, Analog OUT)
montowane w zależności od wersji miernika, domyślnie zaślepione.
14
Złącze RS232(3) M12 8P opcjonalne.
15
Złącze RS232 (2).
16
Włącznik zasilania.
6.6. Topologia gniazd
RS232
Pin1 NC
Pin2 RxD
Pin3 TxD
Pin4 NC
Pin5 GND
Pin6 - +5VDC
Pin7 GNDZ
Pin8 24VDC
PROFIBUS IN
(męskie)
Pin1 NC
Pin2 A
Pin3 NC
Pin4 B
Pin5 NC
PROFIBUS OUT
(żeńskie)
Pin1 - +5V
Pin2 A
Pin3 GND
Pin4 B
Pin5 NC
USB
Pin1 Vcc
Pin2 D-
Pin3 D+
Pin4 GND
6.7. Wejścia / wyjścia
Miernik w standardzie posiada 4 optoizolowane wejścia i 4 wyjścia
półprzewodnikowe (przekaźniki półprzewodnikowe). Sygnały wyprowadzone są
gniazdami M12 8P.
4WYJŚCIA
Pin1 WY1
Pin2 WY2
Pin3 WY3
Pin4 WY4
Pin5 COM
Pin6 24VDC
Pin7 GND
Pin8 NC
14
4WEJŚCIA
Pin1 WE1
Pin2 WE2
Pin3 WE3
Pin4 WE4
Pin5 COM
Pin6 24VDC
Pin7 GND
Pin8 NC
6.7.1. Specyfikacja techniczna
Parametry wyjść
Liczba wyjść
4
Rodzaj wyjść
Przekaźnik półprzewodnikowy
Przekrój przewodu
0,14 - 0,5mm
2
Maksymalny prąd przełączany
0,5A DC
Maksymalne napięcie przewodzenia
30VDC, AC
Parametry wejść
Liczba wejść
4
Rodzaj wejść
Optoizolowane
Przekrój przewodu
0,14 0,5mm
2
Zakres napięć sterujących
5 -24VDC
6.7.2. Schematy ideowe wejść/wyjść
4 wejścia
4 wyjścia
15
6.8. Klawiatura wagi
Funkcje przycisków:
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu
Wejście do menu wagi
Wyjście natychmiast do okna głównego
Logowanie użytkownika
Zerowanie wagi
Tarowanie wagi
Wysyłanie wyniku do drukarki lub komputera
Usuń ostatni znak
Kropka
Przyciski numeryczne
16
7. INSTALACJA WAG
7.1. Rozpakowanie i montaż
Uważaj, żeby nie uszkodzić przewodu łączącego miernik
wagowy z platformą wagową.
7.1.1. Wagi wielofunkcyjne 1-czujnikowe
Wyjmij wagę z opakowania fabrycznego.
Urządzenie ustaw w miejscu użytkowania na równym i twardym podłożu
z daleka od źródeł ciepła.
Wysuń zabezpieczenia transportowe i załóż szalkę:
7.1.2. Wagi platformowe serii HY10.4.xx.C, HY10.4.xx.H, HY10.4.xx.H/Z
Wyjmij wagę z opakowania fabrycznego (paleta).
Urządzenie ustaw w miejscu użytkowania na równym i twardym podłożu
z daleka od źródeł ciepła.
Usuń zabezpieczenia transportowe (jeżeli są zainstalowane):
Wkręć nóżki (jeżeli nie są zainstalowane).
7.1.3. Wagi najazdowe serii HY10.4N
Wyjmij wagę z opakowania fabrycznego (paleta).
Przed przystąpieniem do ustawiania wagi zamontuj stalową obejmę (2)
do podstawy nóżki (1) wykorzystując pierścień rozprężny (3) a następnie
wkręcić podstawę nóżki (1) na trzpień nóżki (4).
17
Ustaw wagę na równym podłożu i załóż najazdy na stalowe obejmy.
Zdejmij najazdy i zaznacz poprzez otwory w obejmach miejsca, w których
będą wiercone otwory na kotwy.
Po wywierceniu otworów zamocuj obejmy do podłoża.
7.1.4. Wagi kolejkowe serii HY10.2K
Konstrukcja wagi kolejkowej składa s z elementów nośnych oraz
przetworników tensometrycznych, które stanowelementy pomiarowe. Wagę
instaluje się na szynie konstrukcji nośnej kolejki podwieszanej
a w wydzielonym odcinku toru kolejki instaluje się belkę pomiarową.
Montaż wagi może być wykonywany wyłącznie przez
autoryzowany serwis RADWAG pod rygorem utraty
gwarancji. Podczas montażu wagi należy zwracać uwagę,
aby nie wprowadzać naprężeń w układ ważący.
5 - nakrętka
6 - podkładka
7 - stożek centrujący
8 - kotwa
18
7.2. Poziomowanie wag pomostowych 1-czujnikowych
Wagę należy wypoziomować, pokręcając nóżkami regulacyjnymi.
Poziomowanie jest poprawne, jeżeli pęcherzyk powietrza znajduje s
w centralnym położeniu poziomniczki, umieszczonej w podstawie wagi:
7.3. Poziomowanie wag platformowych 4-czujnikowych
Do wypoziomowania wag służą nóżki regulacyjne i poziomnica. Każdą z nóżek
można wykręcać lub wkręcać uzyskując niewielkie pochylenie wagi.
Poniew zakres takiej regulacji jest niewielki, właściwe poziomowanie
powinno się uzyskiwpoprzez umieszczanie stalowych podkładek pod nóżki
wagi.
Poziomowanie jest poprawne, jeżeli pęcherzyk powietrza znajduje s
w centralnym położeniu poziomniczki, umieszczonej w podstawie wagi:
7.4. Włączenie wagi
Włącz zasilanie przyciskiem ON/OFF, znajdującym się w tylnej
części obudowy miernika, po czym rozpocznie się procedura ładowania
systemu operacyjnego.
Po zakończonej procedurze startowej zostanie automatycznie
uruchomione okno główne programu.
8. OKNO GŁÓWNE
Główne okno aplikacji można podzielić na 2 obszary: górna belka, obszar
roboczy.
19
Widok ogólny:
Szczegółowy opis konfiguracji okna głównego znajduje się
w „Instrukcji oprogramowania miernika PUE HY10”.
8.1. Górna belka
Wrnej części ekranu wyświetlone są następujące informacje:
Symbol i nazwa modu pracy.
Logowanie użytkownika.
Symbol aktywnego połączenia z komputerem.
Symbol aktywnego połączenia z E2R SYSTEM.
Nazwa urządzenia.
Data i czas.
8.2. Obszar roboczy
Pod obszarem górnej belki znajduje się obszar roboczy, który składa się z 4
programowalnych ekranów dla każdego modu pracy wagi.
20
Użytkownik może skonfigurować ten obszar zgodnie ze swoimi potrzebami.
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU
Dzięki kolorowemu wyświetlaczowi z panelem dotykowym poruszanie się
w menu programu wagowego jest intuicyjne i proste.
9.1. Klawiatura wagi
Wejście do menu głównego.
Wyjście natychmiast do okna głównego.
Wyjście natychmiast do okna ównego.
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu.
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu.
Przewinięcie menu do góry.
Przewinięcie menu do dołu.
Szybkie przewijanie menu góra-dół.
Zatwierdzenie zmiany.
Opuszczenie funkcji bez zmian.
Dodanie pozycji w bazie danych.
Wyłączenie wybranego wcześniej rekordu z bazy danych. Wylogowanie
użytkownika.
Wyszukiwanie pozycji w bazie ważeń po dacie.
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po nazwie.
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po kodzie.
Wydruk pozycji z bazy danych.
Export raportów z kontroli i średnich tar dla modu pracy KTP.
Czyszczenie pola edycyjnego.
Włączenie/wyłączenie klawiatury ekranowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

RADWAG HY10.15.H4.K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla