Bauknecht SVD11 F140 instrukcja

Typ
instrukcja
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, użytkowania
i konserwacji
2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać instrukcje
bezpieczeństwa.
Instrukcje należy przechowywać w dostępnym miejscu, w celu
ewentualnego użycia ich wprzyszłości.
Te instrukcje są również dostępne na stronie:
docs.bauknecht.eu
W instrukcji oraz na samym urządzeniu znajdują się ważne
ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa, których należy zawsze
przestrzegać.
Producent urządzenia nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa, nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego ustawienia elementów sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe dzieci (od 3 do 8 lat) nie
powinny przebywać w pobliżu urządzenia, chyba że znajdują się
pod stałym nadzorem osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
zycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać
z urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po otrzymaniu
odpowiednich instrukcji dotyczących bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane
z obsługą urządzenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie mogą
czyścić ani konserwować urządzenia bez nadzoru.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
UWAGA: Urządzenia nie należy obsługiwać za pomocą
zewnętrznego timera ani niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego,
a nie komercyjnego. Urządzenia nie należy używać na zewnątrz
budynków.
W pobliżu urządzenia nie wolno przechowywać żadnych
substancji wybuchowych ani łatwopalnych, takich jak pojemniki
z aerozolami. Zabronione jest też przechowywanie i używanie
3
benzyny lub innych materiałów łatwopalnych w bliskiej odległości
od urządzenia: w razie przypadkowego włączenia urządzenia
mogłoby dojść do pożaru.
Należy używać wyłącznie torebek marki Bauknecht do pakowania
próżniowego oraz zaprojektowanych do specjalnych celów
pojemników Bauknecht.
Torebki do przechowywania żywności dostępne na rynku nie są
odpowiednie do zgrzewania i nie gwarantują zachowania próżni
przez wystarczający okres.
Nigdy nie wieszać ciężkich przedmiotów na rączce przymocowanej
do panelu urządzenia.
MONT
Przenoszenie oraz instalacja urządzenia wymaga obecności co
najmniej dwóch osób.
Rozpakowując i instalując urządzenie, należy używać rękawic
ochronnych.
Instalacja lub naprawa powinna zostać przeprowadzona
przez technika specjalistę, zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie należy naprawiać ani wymieniać żadnej
części urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji
obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać czynności montażowych. Podczas
instalacji dzieci powinny pozostawać w bezpiecznej odległości od
urządzenia.
W trakcie i po zakończeniu instalacji części opakowania (torebki
plastikowe, kawałki styropianu itd.) należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się, że nie zostało
uszkodzone podczas transportu i że pokrywa poprawnie się
zamyka. W przypadku problemów należy skontaktować się ze
sprzedawcą lub najbliższym serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności montażowych
urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się, czy urządzenie nie może uszkodzić
przewodu zasilającego.
Urządzenie można uruchomić dopiero po zakończeniu instalacji.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, należy zamontować wyłącznik wielobiegunowy o
4
minimalnym odstępie styków wynoszącym 3 mm. Urządzenie musi
być również uziemione.
Jeżeli przewód zasilający zostanie uszkodzony, należy go wymienić
na identyczny. Wymiana przewodu powinna zostać wykonana
przez technika specjalistę, zgodnie z instrukcjami producenta i
obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa. Skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym.
Sprawdzić czy napięcie na tabliczce znamionowej odpowiada
napięciu w instalacji domu użytkownika. Tabliczka znamionowa
znajduje się po lewej stronie urządzenia.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę, która nie pasuje do gniazdka
w domowej instalacji elektrycznej, należy skontaktować się z
wykwalikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci. Nie
ciągnąć za przewód zasilający.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy ani adapterów.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeśli nie działa prawidłowo,
zostało uszkodzone, spadło, jeśli przewód zasilający lub wtyczka są
uszkodzone.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od nagrzanych
powierzchni.
Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do podzespołów elektrycznych urządzenia.
Należy unikać dotykania urządzenia wilgotnymi częściami ciała i
nie wolno obsługiwać go boso.
Czyszczenie i konserwacja
Nigdy nie stosować urządzeń czyszczących parą. Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia, należy używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności serwisowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
Ochrona środowiska
Utylizacja opakowania
Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, w 100% nadaje się do recyklingu
i jest oznaczony symbolem
. Poszczególne elementy opakowania należy
usuwać, przestrzegając miejscowych przepisów dotyczących utylizacji
odpadów.
5
Utylizacja urządzeń AGD
W przypadku utylizacji urządzenia należy uniemożliwić jego dalsze
ytkowanie, odcinając przewód zasilający oraz wyjmując drzwiczki i półki
(zależnie od wyposażenia), aby uniemożliwić dzieciom zatrzaśnięcie się w
środku.
Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu
lub do ponownego użycia. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz
recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim
lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym
zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako zgodne z dyrektywą Parlamentu
Europejskiego i Rady 2012/19/UE w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynia się do
ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, jaki może wystąpić w przypadku nieodpowiedniej utylizacji
produktu.
Symbol na urządzeniu lub w dołączonej do niego dokumentacji oznacza,
że urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy je przekazać do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
6
OPIS PRODUKTU
1. Pokrywa komory próżniowej
2. Listwa zgrzewająca
3. Wbudowany panel dekoracyjny
Delikatnie nacisnąć, aby otworz
4. Komora próżniowa
5. Panel sterowania
1
2
5
4
3
PANEL STEROWANIA
1 2 3 4 5 6
1. PRÓŻNIA W TOREBCE
Przycisk wyboru i regulacji trybu próżni w
torebce, z kreskowym wskaźnikiem poziomu
podciśnienia.
2. TRYB CHEF
Przycisk wyboru cyklu Chef Sous Vide.
3. PRÓŻNIA W POJEMNIKU
Przycisk wyboru i regulacji trybu próżni
w pojemniku, z kreskowym wskaźnikiem
poziomu podciśnienia.
4. ZGRZEWANIE
Przycisk wyboru poziomu zgrzewania
torebki, z kreskowym wskaźnikiem
intensywności zgrzewania.
5. PRZYCISK START/STOP
Służy do uruchomienia lub – w razie
potrzeby – ręcznego zatrzymania wybranej
funkcji.
6. PRZYCISK WŁ./W
Nacisnąć i przytrzymać przez 2 sekundy, aby
włączyć i wyłączyć urządzenie.
Na pasku panelu sterowania znajdują się dotykowe ikony; należy dotknąć symbol, aby wybrać żądaną
wartość. Wielokrotne naciskanie zwiększa poziom intensywności funkcji 1, 3 i 4.
7
AKCESORIA
TOREBKI PRÓŻNIOWE
Przeznaczone do gotowania
w piekarniku parowym lub
kąpieli wodnej
20x30 cm - 25 sztuk
25x35 cm - 25 sztuk
Do przechowywania w
zamrażarce
20x30 cm - 25 sztuk
25x35 cm - 25 sztuk
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić s
w zależności od zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w
zestawie, można zakupić oddzielnie w
punkcie serwisu technicznego.
Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych akcesoriów. Przed zakupem należy
upewnić się, czy dany przedmiot nadaje się do danego zastosowania (konserwacja
próżniowa) i czy jest odporny na działanie wysokich temperatur.
PIERWSZEYCIE
Przed uruchomieniem maszyny dokładnie wyczyścić komorę próżniową przy użyciu
miękkiej, mokrej ścierki. Powtarzać czynność kilka razy za każdym razem, płucząc ścierkę
w czystej wodzie. Nie używać żrących detergentów, stalowych łuszczarek, skrobaczek
lub jakichkolwiek ściernych, kwasowych lub agresywnych substancji, które mogłyby
nieodwracalnie uszkodzić powierzchnię komory próżniowej.
UWAGI WSTĘPNE
PAKOWANIE PRÓŻNIOWE Z WYKORZYSTANIEM TOREBEK
Torebki próżniowe są odpowiednie do pakowania produktów wytrzymałych, których nie da
się łatwo rozgnieść takich jak mięso, wędliny, twardy ser, rośliny strączkowe itp. Można ich
też używać do przechowywania płynnych produktów spożywczych.
Torebki są dostępne w dwóch różnych rozmiarach: 20x30 cm i 25x35 cm i można je nabyć za
pośrednictwem witryny internetowej serwisu posprzedażowego.
Przechowywać torebki w chłodnym, suchym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła.
Torebki próżniowe są produktami jednorazowego użytku: po zużyciu należy je wyrzucić
przestrzegając lokalnych przepisów dotyczących usuwania plastików.
Należy wybierać torebki odpowiednie do zastosowania (przechowywanie lub gotowanie)
oraz rozmiarów produktu:
PRODUKT STY NIE POWINIEN ZAJMOWWIĘCEJ NIŻ 2/3
RZECZYWISTEJ OBJĘTOŚCI TOREBKI
PRODUKT PŁYNNY NIE POWINIEN ZAJMOWWIĘCEJ NIŻ 1/3
RZECZYWISTEJ OBJĘTOŚCI TOREBKI
Uwaga: wkładać wystarczająco zimne potrawy; produkty schłodzone do 3°C (temperatura wewnątrz
lodówki) zapewniają najlepsze rezultaty konserwacji.
8
PAKOWANIE PRÓŻNIOWE Z WYKORZYSTANIEM POJEMNIKÓW
(nie wchodzą w skład produktu)
Pojemniki próżniowe są przydatne do przechowywania delikatnych produktów żywnościowych,
które łatwo rozgnieść, oraz do przechowywania płynnych artykułów spożywczych.
Pojemniki próżniowe nie nadają się do gotowania ani przechowywania w zamrażarce. W celu
uzyskania lepszych efektów konieczne jest użycie specjalnego cyklu przeznaczonego wyłącznie do
pojemników. Należy wybrać pojemnik nadający się do pakowania próżniowego i odpowiedni do
wielkości komory próżniowej (po włożeniu do komory powinien znajdować się w odległości około
1 cm od zamkniętej pokrywy urządzenia). Włożyć produkt do pojemnika i zamknąć.
Napełnianie pojemników:
PRODUKTY STAŁE
100%
BULIONY  NAPARY
1/2
SOSY WEGETARIAŃSKIE I MIĘSNE
1/3
KREMY, SOSY NA BAZIE ŚMIETANY
1/4
PRODUKTY NA BAZIE JAJ LUB BIAŁEK JAJ
1/6
Uwaga: wkładać wystarczająco zimne potrawy; produkty schłodzone do 3°C (temperatura wewnątrz
lodówki) zapewniają najlepsze rezultaty konserwacji.
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI PAKOWANEJ PRÓŻNIOWO
Oto kilka ważnych zasad, których należy przestrzegać, chcąc uzyskać doskonałe wyniki w kuchni.
Nie należy próbować pakowania próżniowego żywności, która jest już stara lub uboga w wartości
odżywcze: nie można odzyskać jakości, która została już utracona. Należy pakować próżniowo tylko
świeże produkty wysokiej jakości.
Żywność, która zbyt długo była przetrzymywana w temperaturze otoczenia lub żywność, która
została właśnie ugotowana lub przygotowana, traci swoją pierwotną wilgotność oraz inne
właściwości (kolor, aromat, zapach itp.). Dlatego najlepiej jest pakować żywność, którą schłodzono
w lodówce aż do temperatury +3°C/+6°C (standardowa temperatura wewnątrz lodówki).
Używając torebek próżniowych do surowej i ugotowanej żywności, należy pamiętać o
równomiernym rozłożeniu żywności wewnątrz torebek, aby ułatwić usunięcie powietrza.
Dodatkowo, nie należy przepełniać torebek, gdyż może to utrudniać zgrzewanie i w rezultacie
torebki nie będą szczelne. W takim przypadku próżnia nie zostanie zachowana: powtórzyć
czynność, używając nowej torebki i sprawdzić, czy zamknięcie nie ma żadnych otworów lub
uszkodzeń.
Napełniać torebki maksymalnie do 2/3 objętości w przypadku pokarmów stałych lub 1/3 w
przypadku żywności płynnej lub żywności o dużej zawartości wilgoci.
Ważne jest suszenie owoców i warzyw po umyciu, aby zapobiec osadzaniu się płynu w torebkach
lub pojemnikach. Kondensacja może obniżyć poziom próżni po zamknięciu torebki.
Aby zachować świeżość mięsa przez dłuższy czas, należy wcześniej chłodzić je w lodówce przez
co najmniej 2 godziny.
Jeśli chodzi o ryby, to najpierw należy je dokładnie umyć, usunąć łuski i płetwy, osuszyć, a
następnie – podobnie jak w przypadku mięsa – prawidłowo schłodzić przed przystąpieniem do
pakowania próżniowego.
W przypadku serów dojrzałych (parmigiano reggiano, pecorino itp.) nie jest konieczne żadne
przygotowanie, natomiast sery świeże należy zawinąć w folię spożywczą lub użyć pojemnika
próżniowego, aby zapobiec ich zgnieceniu.
W przypadku wędlin w pojemnikach i w torebkach próżniowych nie jest konieczne żadne
szczególne przygotowanie.
Czas przechowywania zależy od wielu czynników, m.in. pierwotnej jakości przechowywanej
żywności, temperatury przechowywania, czasu chłodzenia (w przypadku gotowanej żywności),
osiągniętego poziomu próżni oraz jakości użytej torebki próżniowej.
9
FUNKCJE
TRYB TOREBKI PRÓŻNIOWEJ
1. Nacisnąć, aby otworzyć szuadę.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk
przez 2 sekundy, aby wyjść z trybu oszczędzania energii.
3. Otworzyć pokrywę i upewnić się, że komora próżniowa jest sucha. Umieszczając potrawę w
torebce, dopilnować, aby nie zabrudzić ani nie zamoczyć torebki tuż przy
otwarciu, ponieważ mogłoby to skutkować nieskutecznym działaniem listwy
zgrzewającej.
4. Umieścić torebkę pośrodku listwy zgrzewającej tak, aby otwarty brzeg
torebki wystawał na około 2 cm poza listwę zgrzewającą.
5. Upewnić się, że krawędzie ułożono na listwie bez nierówności i zagięć.
6. Zamknąć pokrywę i uciskać ją, wybierając w tym samym czasie cykl torebki.
Przez kilka chwil dociskać pokrywę w dół. Dzięki temu pokrywa pozostanie
szczelnie zamknięta, przylegając ściśle do listwy przez cały czas trwania cyklu.
7. Nacisnąć
, aby wybrać cykl torebki próżniowej.
8. Dotknąć
, aby ustawić żądany poziom zgrzewania (można wybrać trzy
różne poziomy). Im wyższy poziom, tym dłuższy czas zgrzewania (zob. Tryb
zgrzewania poniżej).).
Do konserwacji żywności i gotowania próżniowego zaleca się stosowanie poziomu 2
lub 3.
9. Nacisnąć
START
. Rozpoczyna się cykl torebki próżniowej. Na początku i na
końcu cyklu emitowany jest sygnał dźwiękowy (krótkie brzęczenie).
Każdy cykl można zatrzymać z wyprzedzeniem, naciskając przycisk
STOP
. W takim przypadku
urządzenie przerwie zamykanie, a komora zostanie poddana dekompresji.
Przed rozpoczęciem kolejnego cyklu należy odczekać około 20 sekund, aż będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
FUNKCJA CHEF SOUS VIDE
Przycisk dotykowy tej specjalnej funkcji dla szefa kuchni włącza automatyczny cykl
idealny do trzech różnych specjalnych sposobów przygotowania potrawy: marynata, napar,
dojrzewanie.
Po przygotowaniu torebki wewnątrz komory próżniowej, jak zostało to opisane w rozdziale
„Uwagi wstępne, zamknąć pokrywę, używając niewielkiej siły z przodu (wykonać kroki od 1
do 6 powyżej).
1. Nacisnąć
, aby wybrać cykl funkcji Chef Sous Vide.
2. Dotknąć
, aby ustawić żądany poziom zgrzewania. Im wyższy poziom, tym dłuższy czas
zgrzewania.
Do konserwacji żywności i gotowania próżniowego zaleca się stosowanie poziomu 2 lub 3.
3. Nacisnąć
START
. Rozpoczyna się cykl próżniowy Chef. Na początku i na końcu cyklu
emitowany jest sygnał dźwiękowy (krótkie brzęczenie).
Cykl przechodzi kolejne fazy automatycznie w następującym porządku:
Fazę opróżniania sygnalizuje świecącą kontrolką migającego przycisku.
Fazę zgrzewania sygnalizuje włączony świecący przycisk .
Podczas następującej później fazy wyładowywania wszystkie świecące wskaźniki
powracają do początkowego trybu wyłączenia.
10
SPECJALNE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA POTRAW
Marynata
Dzięki próżniowemu zamknięciu smak marynaty jest znacznie intensywniejszy, ponieważ
smaki nie utleniają się. Zioła i przyprawy mogą działać na żywność bezpośrednio i w bardzo
skoncentrowanej formie..
Wystarczy zamarynować potrawy jak zazwyczaj, ale w torebkach próżniowych, a następnie
zamknąć próżniowo za pomocą urządzenia. W ten sposób można szybko wydobyć głębię
smaku, używając mniejszej ilości przypraw. (np.: idealne rozwiązanie do marynaty mięsnej lub
rybnej)
Napar
Napełnić torebkę próżniową zimnymi płynami (temperatura jak wewnątrz lodówki: 3–4°C) i
aromatami/przyprawami niezbędnymi do przygotowania naparu.
Cykl naparu sprawia, że aromaty szybko przenikają do wnętrza płynu za sprawą specjalnej
sekwencji ekstrakcji próżniowej zachodzącej w komorze. Przygotowanie próżniowe zabiera
najmniej czasu, a napary takie są mniej gorzkie, bardziej aromatyczne i delikatne. Dzięki
temu specjalnemu sposobowi można uzyskać bardziej aromatyczne i delikatne napary. (np.:
pikantny/aromatyczny olej; soki owocowe i coulis; syropy i koncentraty)
Dojrzewanie
Cykl ten umożliwia poddawanie kawałków wołowiny sekwencji faz próżniowych mających
na celu rozbicie tkanki łącznej mięsa. W ten sposób tekstura mięsa staje się delikatniejsza.
Można też dodać przypraw, ziół, oleju/oliwy i innych składników.
Włożyć kawałki świeżego mięsa do torebek próżniowych i uruchomić specjalny cykl.
Sekwencja faz próżniowych prowadzi do rozerwania tkanki łącznej.
Im dłużej żywność pozostaje w warunkach próżniowych, tym lepiej zachodzi dojrzewanie.
Przechowywać torebki od 2 do 5 dni w temperaturze wnętrza lodówki: od 0 do 2°C (np.:
kawałek mięsa lub przygotowanie solonego mięsa, cienkich plasterków wołowiny)
TRYB ZGRZEWANIA
Właściwe zgrzewanie to kluczowy element pozwalający uzyskać warunki próżniowe w
torebce. Można je rozpoznać po wyraźnie widocznej listwie zgrzewającej bez jakichkolwiek
śladów przypalenia. Domyślnie urządzenie jest ustawione na średni poziom zgrzewania,
stosowany najczęściej i odpowiedni do tradycyjnych torebek próżniowych.
Należy również sprawdzić, czy listwa zgrzewająca jest skuteczna: po zgrzewaniu nie można
będzie rozciągać brzegów torebki na zewnątrz. Jeśli jest inaczej, należy przełożyć żywność
do innej torebki i powtórzyć od początku proces pakowania próżniowego.
Aby w optymalny sposób zarządzać torebkami i przechowywaną w nich żywnością, należy napisać datę
pakowania i zawartość torebki na miejscu do tego przeznaczonym znajdującym się nad zamknięciem i
włożyć torebkę z powrotem do chłodziarki lub zamrażarki.
WYŁĄCZNIE ZGRZEWANIE.
BRAK EFEKTU KONSERWACJI
ZAMYKANIE TOREBEK
PAKOWANIE DELIKATNYCH PRODUKTÓW
PRZEPAKOWYWANIE PRODUKTÓW TAKICH JAK CHIPSY, CHLEB I HERBATNIKI
MINIMALNY POZIOM PRÓŻNI.
PAKOWANIE DELIKATNYCH PRO
DUKTÓW
PRODUKTY PODATNE NA NACISK, NP. SAŁATA, TRUSKAWKI, JAGODY
PRODUKTY PODATNE NA UTRATĘ OBJĘTOŚCI, NP. MUS, BITA ŚMIETANA
ŚWIEŻE SERY BRIE, GORGONZOLA
ŚREDNI POZIOM PRÓŻNI.
STOSOWANY DO KONSERWACJI
PRODUKTÓW SUROWYCH LUB
GOTOWANYCH PODATNYCH NA
NACISK
SOSY LUB ZUPY (SOS MIĘSNY, MINESTRONE, KRUPNIK)
FILETY RYBNE
MIĘSO Z KURCZAKA Z KOŚĆMI, MIĘSO Z KRÓLIKA Z KOŚĆMI
CAŁE SKORUPIAKI (KREWETKI Z GŁOWAMI)
CUKINIE, POMIDORY, BAKŁAŻANY
11
MAKSYMALNY POZIOM
PRÓŻNI.
STOSOWANY DO KONSERWACJI
NIEDELIKATNYCH PRODUKTÓW
SUROWYCH LUB GOTOWANYCH
ZIEMNIAKI I MARCHEW
MIĘSO
WARZYWA W OLEJU
PLASTERKI SERÓW
• Urządzenie jest w stanie szczelnie zamknąć rozmaite materiały:
POZIOM ZGRZE-
WANIA
SUGEROWANY MATERIAŁ
POZIOM 1
CIENKIE TOREBKI RÓWNIEŻ NIENADAJĄCE SIĘ DO PRÓŻNI
POZIOM 2
TOREBKI PRÓŻNIOWE NORMALNIE DOSTĘPNE NA RYNKU
POZIOM 3
TOREBKI ALUMINIOWE LUB BARDZO GRUBE TOREBKI
PRÓŻNIOWE
TRYB POJEMNIKA PRÓŻNIOWEGO
NIE WCHODZĄ W SKŁAD PRODUKTU
Aby przygotować pojemnik próżniowy, należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi
w punkcie „Uwagi wstępne”; umieścić jedzenie w pojemniku i dobrze zamknąć pokrywę.
1. Umieścić pojemnik wewnątrz komory próżniowej pośrodku zbiornika znajdującego się na
spodzie.
2. Zamknąć pokrywę i jednocześnie wybrać cykl pojemnika próżniowego
, uciskając przez
chwilę szklaną pokrywę urządzenia: Dzięki temu pokrywa pozostanie szczelnie zamknięta,
przylegając ściśle do listwy przez cały czas trwania cyklu.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aby wybrać żądany poziom próżni:
POZIOM
PRÓŻNI
ZAWARTOŚĆ SŁOIKA
POZIOM
1
Słoiki z zakrętką (twist-o), nowe lub używane: dżemy i
marmolady, sosy mięsne i przetwory (sos pomidorowy,
warzywa w oleju, marynaty), musy, bita śmietana.
POZIOM
2
Słoiki do użytku profesjonalnego, słoiki z zakrętką (twist-o ):
dżemy i marmolady, sosy mięsne i przetwory (sos pomidoro-
wy, warzywa w oleju, marynaty), kremy, warzywa.
POZIOM
3
Słoiki do użytku profesjonalnego: dżemy i marmolady, sosy
mięsne i przetwory (sos pomidorowy, warzywa w oleju,
marynaty), warzywa, potrawy gotowane w garnku, ciastka.
Po zakończeniu cyklu można włożyć pojemnik z powrotem tylko do
chłodziarki.
Aby otworzyć pojemniki przekręcić zawór umieszczony na pokrywce w kierunku
wskazanym przez strzkę: to pozwoli na wpuszczenie powietrza z powrotem do
pojemnika i umożliwi łatwe usunięcie pokrywki.
W przypadku gdy jeden z pojemników próżniowych nie pasuje do komory
urządzenia, należy użyć łącznika i specjalnej rurki (B). Umieścić łącznik
w dyszy wylotowej/wlotowej powietrza, a rurkę w pokrywce pojemnika
próżniowego.
Nacisnąć klawisz
i kilkakrotnie stuknąć, aby wybrać żądany poziom próżni; następnie
delikatnie wcisnąć oba złącza i uruchomić program bez zamykania pokrywy.
Na koniec cyklu wyjąć akcesorium z szuflady.
Każdy cykl można zatrzymać z wyprzedzeniem, naciskając przycisk
STOP
. W takim przypadku
urządzenie przerwie zamykanie, a komora zostanie poddana dekompresji.
Przed rozpoczęciem kolejnego cyklu należy odczekać około 20 sekund, aż będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
12
CZYSZCZENIE
Nigdy nie stosować urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej, szorstkich gąbek lub ściernych/żrących środków do
czyszczenia, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnie urządzenia.
Czyścić urządzenie do pakowania próżniowego przy użyciu miękkiej ścierki lub gąbki i
neutralnego detergentu.
Aby zapewnić higieniczne warunki i zabezpieczyć jakość spakowanych artykułów spożywczych
należy za każdym razem czyścić komorę próżniową i szklaną pokrywę.
Używać miękkiej ścierki lub gąbki o gładkiej powierzchni i neutralnego detergentu.
Raz w miesiącu należy czyścić listwę zgrzewającą, aby usunąć wszelkie resztki, które mogłyby
negatywnie wpłynąć na jakość zamykanej torebki.
Aby umożliwić tę czynność należy podnieść listwę zgrzewającą (A) do góry, wyjmując ją z dwóch
kołków (B). Używać miękkiej ścierki lub gąbki o gładkiej powierzchni i neutralnego detergentu.
Po wyczyszczeniu umieścić drążek z powrotem na kołkach (B), ustawiając w linii dwa otwory na
spodzie drążka i upewnić się, że bezpiecznie się zaczepił bez zdejmowania czarnego teonowego
przewodu.
Jeśli nie planuje się używać urządzenia przez dłuższy czas, należy je dokładnie wyczyścić.
Przed ponownym użyciem urządzenia odłączyć je od zasilania i ponownie dokładnie wyczyścić i
zrestartować.
Automatyczny cykl osuszania
Zaleca się przeprowadzenie cyklu osuszania raz na tydzień przy intensywnym użytkowaniu
urządzenia poprzez zamknięcie jak zwykle pokrywy komory próżniowej i przytrzymanie jej w
pozycji zamkniętej, a następnie naciskanie przycisku cyklu torebki próżniowej przez 5sekund;
cykl ten potrwa około 20minut.
USUWANIE USTEREK
PROBLEM MOŻLIWE PRZYCZYNY ROZWIĄZANIE
Migają wszystkie ledowe
wskaźniki na panelu
sterowania.
Przegrzanie.
Wyłączyć urządzenie i odczekać
około 15 minut aby mogło
się schłodzić i automatycznie
zresetować termiczne
zabezpieczenia przeciążeniowe.
Jeśli problem nie zostanie
rozwiązany po ponownym
włączeniu urządzenia, należy
skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym.
Miga ledowe światło
przycisku STOP i słychać
przerywany sygnał
dźwiękowy
Niewystarczająca próżnia w
komorze.
• Pokrywa nieprzyciśnięta na
początku cyklu.
• Pokrywa pojemnika
próżniowego nieodpowiednio
założona.
• Uszczelka pokrywy zużyta lub
niepoprawnie ułożona.
Wyłączyć urządzenie i odczekać
około 15 minut.
Jeśli problem nie zostanie
rozwiązany po ponownym
włączeniu urządzenia, należy
skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym.
13
PROBLEM MOŻLIWE PRZYCZYNY ROZWIĄZANIE
Po włączeniu urządzenia
wszystkie wskaźniki
ledowe na panelu
sterowania migają przez 3
sekundy i emitowany jest
długi sygnał dźwiękowy.
Przypomnienie o konieczności
wymiany oleju w pompie.
Skontaktować się
z serwisem
Bauknecht.
Cykl rozpoczyna się
(przycisk miga) lecz
pompa nie działa.
Przegrzanie.
Wyłączyć urządzenie i odczekać
około 15 minut przed jego
ponownym włączeniem.
Jeśli problem nie zostanie
rozwiązany po ponownym
włączeniu urządzenia, należy
skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym.
Urządzenie nie włącza się Brak zasilania.
Sprawdzić podłączenie
elektryczne. Jeśli problem
nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu
urządzenia, należy skontaktować
się telefonicznie z serwisem
technicznym.
Niewystarczająca próżnia
w torebce
1. Nieregularna lub niewydolna
listwa zgrzewająca na torebce.
2. Nieregularna listwa
zgrzewająca.
3. Torebka zabrudzona lub
pęknięta.
4. Torebka o nieodpowiednim
kształcie dla produktu
znajdującego się w środku.
5. Słabe działanie pompy.
1. Poprawnie ułożyć torebkę.
2. Sprawdzić stan teflonowego
pokrycia.
3. Zmienić torebkę.
4. Wybrać torebkę, w której
produkt nie przekracza 2/3
objętości.
Jeśli problem nie zostanie
rozwiązany po ponownym
włączeniu urządzenia, należy
skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym
Urządzenie nie zamyka
torebek.
1. Brudne elementy stykowe.
2. Część listwy zgrzewającej
zepsuta.
3. Brak zasilania.
Wyjąć listwę zgrzewającą z dwóch
kołków i wyczyścić dwa otwory
znajdujące się na listwie.
Jeśli problem nie zostanie
rozwiązany po ponownym
włączeniu urządzenia, należy
skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym.
Urządzenie jest wyłączone
Brak zasilania elektrycznego lub
usterka elektroniczna.
Odłączyć zasilanie elektryczne.
Skontaktować się z działem
pomocy technicznej.
Klawisze nie reagują na
polecenia.
Powierzchnia panelu sterowania
jest zabrudzona lub mokra.
Oczyścić i osuszyć powierzchnię
panelu sterowania.
Pokrywa nie otwiera się.
Trwa cykl pracy.
Na panelu nie świeci się żadna
lampka kontrolna
To normalne, że podczas cyklu
roboczego pokrywa pozostaje
zamknięta. Zaczekać do końca
cyklu lub naciśnij STOP, aby
przerwać cykl i opróżnić szufladę.
Podczas cyklu nastąpiła przerwa
w zasilaniu elektrycznym.
Przywrócić zasilanie i zaczekać na
dekompresję szuflady.
14
PROBLEM MOŻLIWE PRZYCZYNY ROZWIĄZANIE
W szczelnie zamkniętej
torebce pozostaje zbyt
dużo powietrza.
Torebka nie odpowiada
wymiarom pakowanego
produktu..
Wybrany poziom próżni jest zbyt
niski.
Produkt jest płynny.
Użyć torebki w odpowiednim
rozmiarze.
Powtórzyć cykl z wyższym
poziomem próżni.
To normalne, że w przypadku
produktu płynnego wewnątrz
pozostają pęcherzyki powietrza.
Zgrzewanie nie zachodzi
optymalnie.
Poziom elementu zgrzewającego
nie jest odpowiedni do rodzaju
zastosowanej torebki.
Wykonano wiele kolejnych cykli
ze zgrzewaniem.
Torebka jest szersza niż lista
zgrzewająca.
Krawędź torebki nie została
prawidłowo ułożona.
Krawędź torebki jest zabrudzona.
Uszczelka przeciwciśnieniowa
i listwa zgrzewająca są
zabrudzone.
Uszczelka przeciwciśnieniowa
i listwa zgrzewająca są
uszkodzone.
Powtórzyć cykl, regulując poziom
zgrzewania.
Odczekać co najmniej 2 minuty
pomiędzy jednym cyklem a
drugim, aby listwa zgrzewająca
ostygła.
Użyć odpowiedniej torebki.
Ustawić krawędź torebki
centralnie i tak, aby wystawała
około 2 cm poza listwę
zgrzewającą.
Unikać zagnieceń krawędzi w
pobliżu listwy zgrzewającej.
Po włożeniu produktu zawinąć
krawędź torebki tak, aby
zewnętrzna część pozostała
czysta.
Wyczyścić listwę zgrzewającą i
uszczelkę przeciwciśnieniową.
Skontaktować się z działem
pomocy technicznej.
miga.
Pompa wchłonęła wilgoć. Uruchomić CYKL CZYSZCZENIA.
Podczas cyklu włącza się
, czemu towarzyszy
sygnał dźwiękowy.
Nie powstaje próżnia.
Nie zamknięto pokrywy.
Nie powstaje próżnia.
Uszczelka pokrywy jest
zabrudzona.
Nie powstaje próżnia. Uszczelka
pokrywy jest uszkodzona.
Nie uruchamia się pompa.
Aktywne jest zabezpieczenie
pompy.
Po rozpoczęciu cyklu delikatnie
nacisnąć pokrywę, aby włączyć
generowanie próżni.
Wyczyścić szufladę i uszczelkę.
W celu dokonania wymiany
należy skontaktować się z
działem pomocy technicznej.
Podczas cyklu
z zewnętrznym
pojemnikiem włącza się
, czemu towarzyszy sygnał
dźwiękowy.
Pokrywka zewnętrznego
pojemnika nie jest prawidłowo
założona.
Zewnętrzne urządzenie ssące nie
zostało prawidłowo podłączone.
Prawidłowo założyć pokrywkę
zewnętrznego pojemnika.
Prawidłowo podłącz
zewnętrzne urządzenie ssące do
zgrzewarki i do pojemnika.
Włącza się
i miga
.
Wykonano wiele kolejnych cykli i
olej w pompie uległ przegrzaniu.
Odczekać co najmniej 1 godzinę,
aby urządzenie ostygło.
15
400011330954
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Bauknecht SVD11 F140 instrukcja

Typ
instrukcja