10
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi(so i
ryby, a nast(pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu jest uzaleniony
od grubo$ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac( na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
• Ciasto naley piec w $redniej temperaturze (150-200
o
C).
• Przed woeniem ciasta zaleca si( wst(pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
• Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
• Ciasto kruche naley piec w foremce spr(ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast(pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udeko-
rowa je lub uoy dodatki. Ko-cowy czas pieczenia po udekorowaniu cia-
sta zaley do rodzaju i ilo$ci dodatków.
• Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si( od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu.
Wtedy czas pieczenia wyduyby si( niepotrzebnie.
Pieczenie mi<sa i ryb
• Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi(sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
• Ciemne mi(so, które dobrze opieka si( na zewntrz, ale w $rodku musi
pozosta róowe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze
(200-220
o
C).
• Jasne mi(so, drób i ryby naley piec w $redniej temperaturze (150-175
o
C).
• Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym
czasie pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
• Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy mi(so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób( yki”. Je$li wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(ciu mi(sa y-
k, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
• Rostbef i pol(dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
• Piekc mi(so bezpo$rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann(, do której b(dzie $cieka sos z mi(sa podczas pieczenia.
• Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze- jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
• Aby ograniczyA tworzenie si< dymu w piekarniku, nale>y wlaA troch<
wody do brytfanny, do której Mcieka tuszcz.
• Aby nie dopu$ci do tworzenia si( skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wo-
dy do brytfanny.