Electrolux EKK501505W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK501505
instrukcja obsługi
kuchenka gazowo
-elektryczna
PL
3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego
produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego
będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy
Electrolux jest oferowanie klientom
bogatego wyboru wysokiej jakości
produktów, które pomogą uczynić
Twoje życie jeszcze bardziej
wygodnym. Ich przykłady znajdziesz
na okładce niniejszej instrukcji
obsługi. Zachęcamy do przeczytania
niniejszej instrukcji tak, aby
optymalnie wykorzystać wszystkie
zalety Twojego nowego urządzenia. Z
pewnością docenisz jego zalety i
wygodę użytkowania. Powodzenia!
4
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie tradycyjne)
Porady i wskazówki
Grillowanie
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Rozmrażanie
Zegar (Minutnik)
Tabela pieczenia
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy …
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Ustawienie
Wentylacja
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie do instalacji elektrycznej
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
5
8
8
9
10
10
11
11
11
12
12
13
13
14
14
15
17
19
20
22
23
23
23
23
24
25
27
27
29
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
5
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby (w
tym dzieci) z upośledzonymi zdolnościami
fizycznymi, sensorycznymi lub
mentalnymi, bądź brakiem doświadczenia
i wiedzy bez nadzoru lub przeszkolenia
przez osobę odpowiedzialną.
Instalacja
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone
zgodnie z aktualnymi przepisami
instalacyjnymi. W szczególności należy
uwzględnić odpowiednie wymagania
dotyczące wentylacji.
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patr
z także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszcz
enie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas.
Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu
garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
6
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawia
ć urządzenia bez
nadz
oru, ponieważ przegrzany olej
może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą
się one przewrócić i zawartość
naczynia wyleje się na palniki.
• Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują
się w pozycji „OFF” (wyłączony),
kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w
niniejszej instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy u
żywać
plastikowych naczyń. N
ie
przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie
może być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących
itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym. Użytkownikowi nie
wolno samodzielnie wykonywać
napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne częś
ci
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego
7
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak, jak
innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu
skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne
oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt został zakupiony.
8
Wskazówki dla użytkownika
Dane techniczne
EKK501505W
Płyta Palnik:
Prawy przedni
Prawy tylny
Lewy przedni
Lewy tylny
Zapalarka
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,60 kW
1,00 kW
2,00 kW
2,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałka piekarnika
- Grzałka dolna
- Grzałka górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Żarówka piekarnika
Zegar
Czyszczenie
900 W
850 W
1800 W
35 W
15 W, E14
Ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,815 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
220/230 V
~50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający tłuszcz)
Emaliowane
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Ogólna moc znamionowa kuchenki 1815,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
9
Opis urządzenia
Panel sterujący
Zegar
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Kontrolka termostatu piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Pokrętło palnika przedniego lewego
Pokrętło palnika tylnego lewego
Pokrętło palnika tylnego prawego
Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Mały (pomocniczy) palnik
Duży palnik (do podgrzewania
z dużą prędkością)
10
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie,
zarówno znajdujące się wewnątrz, jak i
na zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik
należy rozgrzać bez potraw w środku.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. To całkowicie
normalne.
· Wyjąć akcesoria piekarnika.
· Usunąć wszelkie ewentualne
nalepki oraz folię zabezpieczającą.
· Rozgrzać piekarnik ustawiając
pokrętło wyboru funkcji na pozycję
oraz pokrętło termostatu piekarnika na
pozycję “250” na ok. 45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć
ustawiając pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycję
na ok. 5-10
min.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Tabliczka znamionowa
Numer modelu kuchenki znajduje się
na tabliczce znamionowe z tyłu
kuchenki.
Informacja o kondensacji i parze
W czasie podgrzewania, potrawy
powodują powstanie pary podobnie
jak gotująca się woda w czajniku.
Otwory wentylacyjne w piekarniku
pozwalają na odprowadzenie tej pary.
Jednakże, należy odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania jego
drzwi w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub ciepło mogły
się swobodnie wydostać.
Jeśli para wejdzie w styczność z zimną
powierzchnią poza piekarnikiem, np. z
listwą, dojdzie do kondensacji i powstaną
kropelki wody. Jest to zjawisko normalne
i nie wynika z awarii piekarnika.
Aby nie dopuścić do przebarwień, należy
regularnie wycierać kondensat oraz
resztki potraw ze wszystkich
powierzchni.
Naczynia
Do pieczenia należy stosować naczynia
przeznaczone do pieczenia w piekarniku
i wytrzymujące temperaturę 250
°
C.
Nie należy kłaść naczyń do pieczenia, itp.
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Podczas pracy urządzenie drzwi
piekarnika bardzo się nagrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie bawiły się w
pobliżu.
11
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0- Wył
Pieczenie konwencjonalne -
wykorzystuje się górną i dolną grzałkę;
funkcja ta pozwala na stosowanie
ulubionych przepisów bez
konieczności ustawiania temperatury.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Grill - Grill nie może pracować
równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy
funkcji Grill temperatura maksymalna
to 235°C.
Dolna grzałka - pozwala na
przypieczenie potrawy jedynie od dołu.
Górna i dolna grzałka piekarnika –
Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika.
Rozmrażanie – (NIE jest to pozycja
pieczenia). Pozycja ta pomaga w
rozmrażaniu zamrożonej żywności.
Ostrzeżenie
Nie umieszczać naczyń, tacek, form,
blach ani folii aluminiowej bezpośrednio
na dnie piekarnika. Może to prowadzić
do nadmiernego wzrostu temperatury,
co może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika.
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w
stronę zgodną z ruchem wskazówek
zegara pozwala na ustawienie
temperatury pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Zauważ!
Po wybraniu temperatury piekarnika
włącza się kontrolka termostatu
piekarnika. Będzie się palić do
momentu osiągnięcia prawidłowego
ustawienia, a następnie będzie
migać na zmianę z termostatem
wskazując, czy temperatura jest
utrzymywana.
12
Kontrolka piekarnika włączy się,
gdy pokrętło wyboru funkcji piekarnika
jest ustawione i będzie się świecić
przez cały czas działania piekarnika.
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo się
nagrzewa. Należy uważać, aby nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na
naturalnej konwekcji podgrzanego
powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w
formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na
pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w
zakresie od 50˚C do 150˚C;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175˚C do 250˚C;
2. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło
termostat piekarnika na oraz na
żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min.
2,5 cm między górą potrawy a grzałką.
Pozwala to na osiągnięcie optymalnych
wyników pieczenia oraz zapewnia
miejsce na wyrośnięcie ciast
drożdżowych, puddingów itp.
Przygotowując ciastka, biszkopty,
chleb, itp. blachę lub formę umieścić
centralnie pod grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest
umieszczona centralnie na półce, oraz
czy jest wystarczająco miejsca wokół
blachy/formy, aby umożliwić swobodną
cyrkulację gorącego powietrza. Potrawy
umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika,
co pozwoli na zmniejszenie
częstotliwości czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszcz
ące aluminiowe lub z
polerow
anej stali formy odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie od
spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do
grillowania ani puszek po konserwach
jako form do pieczenia, ponieważ
zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika
powinny być otwarte przez możliwie
najkrótszy czas, szczególnie podczas
wkładania potrawy do rozgrzanego
piekarnika.
13
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne części
urządzenia są gorące, więc urządzenie
nie może zostać pozostawione bez
nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na
pozycji
, a następnie ustawić
pokrętło termostatu piekarnika na
temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać
na ruszcie na patelni do grillowania,
aby zapewnić maksymalną cyrkulację
powietrza, aby zapewnić wytopienie
tłuszczu i soków z potrawy. Potrawy
takie jak ryby, wątróbka, nerki, można
umieszczać bezpośrednio na patelni
do grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak,
aby uwzględnićżną grubość potraw.
Potrawy należy całkowicie osuszyć
przed grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku.
Lekko natrzeć chude mięso i ryby
niewielką ilością oleju lub stopionego
masła, aby były nieco wilgotne
podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mięsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się
w pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka
minut przed rozpoczęciem grillowania
steków lub przygotowywaniem tostów.
W razie potrzeby wyregulować
wysokośćłki.
Potrawę należy obracać podczas
pieczenia, wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie
włącza się i wyłącza, aby zapobiec
przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości
mięsa, a nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla dostępne
części urządzenia mogą być gorące.
Dzieci nie powinny znajdować się w
pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika. W ten sposób
ciepło szybko dociera do każdego
zakątka piekarnika i równocześnie
podgrzewa kilka potraw na żnych
łkach. Dzięki eliminacji wilgoci oraz
dzięki suchemu powietrzu, ten rodzaj
pieczenia zapobiega przenoszeniu
zapachów. Jednakże z piekarnika
można korzystać również do pieczenia
tylko na jednej półce. W takim
przypadku zaleca się korzystać z niższej
łki, aby można było lepiej
kontrolować pieczenie.
14
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji na
pozycję
.
- Ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na wybraną temperaturę.
Rozmrażanie
Funkcja rozmrażania pozwala na
rozmrażanie zamrożonej żywności.
Wentylator piekarnika pracuje bez
ciepła i rozprowadza powietrze w
temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika. Zwiększa to szybkość
rozmrażania.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana
dla delikatnych potraw, na które ciepło
może mieć niekorzystny wpływ, np.
ciasta z kremem, ciasta z lukrem,
chleb lub inne produkty drożdżowe.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
, aby włączyć
silnik wentylatora, co pozwoli na
szybkie rozmrożenie poprzez
rozprowadzenie zimnego powietrza
wewnątrz piekarnika.
Gdy pokrętło wyboru funkcji
piekarnika jest ustawione w tej pozycji,
obrócić pokrętło termostatu piekarnika
na pozycję «0 ».
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę przykrywką, folią
aluminiową lub plastikową, aby nie
dopuścić do jej wyschnięcia podczas
rozmrażania.
Umieścić rozmrażaną potrawę w
jednej warstwie, o ile to możliwe, i
obrócić w połowie procesu
rozmrażania.
NIE pozostawiać żywności w
temperaturze pokojowej po
rozmrożeniu. Natychmiast ugotować
surową potrawę lub włożyć potrawę
ugotowaną do chłodziarki.
Przestrzegać podstawowych zasad
higieny podczas pracy ze świeżą,
surową, mrożoną
lub gotowaną
żywnością.
Kontrolka termostatu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona, gdy
wybrana temperatura zostanie
osiągnięta. Następnie cyklicznie włącza
się i wyłącza, co oznacza, że
temperatura jest utrzymywana.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje włączone przez cały czas
pracy piekarnika.
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą
stronę, do maksymalnego położenia i
powrócić do odpowiedniego czasu
(potrzebnego do upieczenia potrawy).
Po upływie ustawionego czasu
rozlegnie się sygnał akustyczny wyłącza
się automatycznie). Zegar nie przerywa
pracy piekarnika po upływie
ustawionego czasu.
15
Tabela pieczenia
Potrawa
Położeni
e półki
licząc od
dołu
Nagrzewan
ie wstêpne
min.
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas trwania
programu
min.
2 8-10 160-170 ---- 15-20
Placek
1+2 8-10 ---- 150-160 15-20
2 10-12 160-170
---- 20-25
Małe ciasta
1+2 10-12 ---- 155-165 20-25
2 15-20
250
*
160-170
---- 45+10
**
Keks
2 ---- ---- 150-160 45+10
**
2 15-20 180-190
---- 30-35 Ciasto z
kruszonką 2 ---- ---- 170-180 35-45
2 ---- 130-140
---- 40-50
Beza
1+2 ---- ---- 120-130 45-55
2 10-15 210-220
---- 10-15 Bułeczki
drożdżowe 1+2 10-13 ---- 200-210 10-15
2 10-12 170-180
---- 30-35
Cienkie ciasto
1+2 8-10 ---- 160-170 30-40
2 10-12 160-170
---- 25-30 Biszkopt
beztłuszczowy 2 8-10 ---- 150-160 30-35
2 ---- 170-180
---- 55-75
Sernik
2 ---- ---- 150-160 55-75
2 10-13 170-180
---- 15-20 Rolada
biszkoptowa 2 10-13 ---- 160-170 10-20
2 10-15 190-200
---- 10-20
Ptysie
2 10-13 ---- 190-200 10-20
2 ---- 180-190
---- 40-50 Ciasto drożdżowe
z jabłkami 2 ---- ---- 160-170 40-50
2+2 12-15 175-185
---- 60-65
Szarlotka
1+2 ---- ---- 165-175 50-55
2 ---- 170-180
---- 45-50
Ciasto w foremce
1+2 ---- ---- 160-170 45-50
2 ---- 160-170
---- 30-40 Tradycyjny
biszkopt rumuński 2 ---- ---- 150-160 30-40
2 10-13 160-170
---- 40-50
Biszkopt rumuñski
2 10-13 ---- 150-160 40-50
Chleb wiejski 2 15-20
250
*
190-200
---- 50-60
2 15-20 220-230
---- 20-30
Tarta Lorraine
1 10-15 ---- 200-210 20-30
2 ---- 210-220
---- 30-35
Pizza
1 ---- ---- 210-220 30-35
*
- czas nagrzewania wstêpnego
**
- czas pozostawienia w piekarniku po wyłączeniu piekarnika za pomocą pokrêtła wyboru
funkcji
16
Tabela pieczenia
Potrawa
Położenie
łki licząc
od dołu
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas
trwania
program
u
min.
2 190-200 ---- 60-70
Kurczak w
całoœci
2 ---- 160-170 45-50
2
190-200
---- 90-100
Pieczeñ
wieprzowa
2 ---- 160-170 80-90
Tabela grillowania
Potrawa
Położenie
łki licząc
od dołu
Nagrzewanie
wstêpne
min.
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
Tosty 2 6 230 4-5
Grube steki 2 10 200 20+20
1/2 kurczaka 2 ---- 230
25+20
Kotlet wieprzowy 2 ---- 230 30+25
17
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać
do zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać pokrętła
pomiędzy płomieniem maksymalnym, a
pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć i przekręcić pokrętło
wybranego palnika w lewą stronę do
pozycji "duży płomień".
W tym samym momencie iskrownik
zacznie wytwarzać iskrę do zapalenia
gazu.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło po około 10
sekundach i sprawdzić, czy płomień
utrzymuje się na palniku (zawór
bezpieczeństwa będzie automatycznie
utrzymywać płomień n
a
palniku).
Po zapaleniu płomienia,
wyregulować płomień według
potrzeby.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika
pomimo kilkakrotnych prób należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i jego
wierzch są prawidłowo ułożone (patrz
rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Przed zamknięciem szklanej pokrywy
należy sprawdzić, czy wszystkie
pokrętła są ustawione w położeniu:
wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca
(można uszkodzić pokrywę). Na płycie
nie stawiać materiałów, które mogą
ulec stopieniu.
18
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o
wielkości odpowiedniej do średnicy
garnka używanego do gotowania. Aby
nie dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW) min. max.
Duży 2,6 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie
j
est używana należy ją wyjąć z
piekarnika
19
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem
pieczenia. W ten sposób oszczędza
się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ
użyte naczynia (grubość, materiał
itp.).
W przypadku potraw
zwiększających swoją objętość w
trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć
przed pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie
przykrywać całego rusztu.
U
żywać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość
tłuszczu prz
ed zakończeniem
pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową.
Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do
uszkodzenia emalii piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania
w celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita,
naczynia przegrzewają się tylko po
jednej stronie. W związku z tym
zalecamy częstsze mieszanie
potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej
jednolita i zjawisko przegrzewania nie
występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwi
ększy to tylko
zużycie gazu.
20
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie
pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać
noża lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyś
cić wilgotną gąbką z łago
dnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć
emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć
ciepłą wodą z dodatkiem detergentu.
Nie wolno używać środków
szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia
piekarnika można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do
pozycji poziomej. Następnie przełożyć
do przodu dźwigienki na obu
zawiasach drzwiowych, aż do oporu
(a).
Ponownie zamkn
ąć drzwiczki do oporu i
unieść w g
órę, aby zdjąć je z zawiasów
(b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko
w odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas
osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby
zostały ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł. Dopilnować, aby w trakcie odchylania
kant drzwiczek nie uderzył w dole o ramę
(w takim wypadku ponownie podnieść
drzwiczki w górę i na nowo ułożyć
zawiasy). Następnie ponownie przełożyć
dźwigienki na zawiasach do tyłu – w
stronę piekarnika (d). Aby drzwiczki
zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem). Sprawdzić (powoli)
poprawn
ą funkcję drzwiczek.
Uwaga: Nigdy
nie „zatrzaskiwać
dźwigienki zawiasów drzwiowych, gdyż
działanie sprężyny może spowodować
obrażenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKK501505W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi