Zanussi ZCG561MW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
KUCHENKA
GAZOWO-
ELEKTRYCZNA
ZCG561MW1
6
3
2
4
5
1
0
250
200
150
50
100
PL
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Piekarnik elektryczny
Pokrętło termostatu piekarnika
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Porady i wskazówki
Grillowanie
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Rozmrażanie
Porady i wskazówki
Tabela pieczenia
Palniki nawierzchniowe kuchni
Wskazówki i porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy …
3
5
6
6
7
7
8
8
8
9
9
10
11
13
15
15
17
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie do instalacji elektrycznej
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
18
18
19
20
21
23
23
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu,
do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone
zgodnie z aktualnymi przepisami
instalacyjnymi. W szczególności należy
uwzględnić odpowiednie wymagania
dotycz
ące wentylacji.
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną. Niesprawna
wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej
do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło
i wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy
jej używać. Nie obsługiwać kuchni
mokrymi rękoma.
4
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się one
przewrócić i zawartość naczynia wyleje
się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należ
y zawsze używać
kuchennych
rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu ku
chni nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów,
środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Po każdym wyłączeniu kuchni umyć
pokrywę (przed jej zamknięciem).
Pokrywę kuchni należy podnieść, jeżeli
piekarnik będzie włączony. Nie używać
pokrywy do innego celu.
Pokrywy NIE WOLNO zamykać, aż płyta
i piekarnik ostygną.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
5
Wskazówki dla użytkownika
Opis urządzenia
Panel sterujący
Model: ZCG 561 MW1
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Włącznik zapalarki
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Kontrolka termostatu piekarnika
4. Pokrętło termostatu piekarnika
5. Pokrętło palnika przedniego lewego
6. Pokrętło palnika tylnego lewego
7. Pokrętło palnika tylnego prawego
8. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płita
1. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
6
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Przed przystąpieniem do
eksploatacji piekarnika zdjąć całe
opakowanie, zarówno znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik należy
rozgrzać bez potraw w środku. W tym czasie
może być wyczuwalny nieprzyjemny zapach.
To całkowicie normalne.
· Wyjąć akcesoria piekarnika.
· Usunąć wszelkie ewentualne nalepki
oraz folię zabezpieczającą.
· Rozgrzać piekarnik ustawiając pokrętło
wyboru funkcji na pozycję
oraz
pokrętło termostatu piekarnika na
pozycję “250” na ok. 45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć ustawiając
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozycję
na ok. 5-10 min.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i wysuszyć.
Tabliczka znamionowa
Numer modelu kuchenki znajduje się na
tabliczce znamionowe z tyłu kuchenki.
Informacja o kondensacji i parze
W czasie podgrzewania, potrawy powodują
powstanie pary podobnie jak gotująca się
woda w czajniku.
Otwory wentylacyjne w piekarniku pozwalają na
odprowadzenie tej pary. Jednakże, należy
odsunąć się od piekarnika w momencie
otwierania jego drzwi w czasie pieczenia lub
po jego zakończeniu tak, aby para lub ciepło
mogły się swobodnie wydostać.
Jeśli para wejdzie w styczność z zimną
powierzchnią poza piekarnikiem, np. z listwą,
dojdzie do kondensacji i powstaną kropelki
wody. Jest to zjawisko normalne i nie wynika
z awarii piekarnika.
Aby nie dopuścić do przebarwień, należy
regularnie wycierać kondensat oraz resztki
potraw ze wszystkich powierzchni.
Naczynia
Do pieczenia należy stosować naczynia
przeznaczone do pieczenia w piekarniku i
wytrzymujące temperaturę 250
°
C.
Nie należy kłaść naczyń do pieczenia, itp.
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Podczas pracy urządzenie drzwi
piekarnika bardzo się nagrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie bawiły się w
pobliżu.
7
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0- Wył
Pieczenie konwencjonalne
wykorzystuje się górną i dolną grzałkę;
funkcja ta pozwala na stosowanie ulubionych
przepisów bez konieczności ustawiania
temperatury. Konieczne jest rozgrzanie
piekarnika.
Grill – Grill nie może pracować
równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte podczas
grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 235°C.
Dolna grzałka - pozwala na
przypieczenie potrawy jedynie od dołu.
Górna i dolna grzałka piekarnika –
Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy przy
pomocy rozgrzanego powietrza poprzez
wentylator znajdujący się na tylnej ścianie
piekarnika.
Rozmrażanie – (NIE jest to pozycja
pieczenia). Pozycja ta pomaga w rozmrażaniu
zamrożonej żywności.
Ostrzeżenie
Nie umieszczać naczyń, tacek, form, blach
ani folii aluminiowej bezpośrednio na dnie
piekarnika. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co może
negatywnie wpływać na wyniki pieczenia i
uszkodzić emaliowaną powłokę piekarnika.
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w
stronę zgodną z ruchem wskazówek zegara
pozwala na ustawienie temperatury
pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Zauważ!
Po wybraniu temperatury piekarnika
włącza się kontrolka termostatu
piekarnika. Będzie się palić do momentu
osiągnięcia prawidłowego ustawienia, a
następnie będzie migać na zmianę z
termostatem wskazując, czy temperatura
jest utrzymywana.
Kontrolka piekarnika włączy się, gdy
pokrętło wyboru funkcji piekarnika jest
ustawione i będzie się świecić przez cały
czas działania piekarnika.
8
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo
się nagrzewa. Należy uważać, aby nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na naturalnej
konwekcji podgrzanego powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w zakresie
od 50°C do 150°C;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175°C do 250°C;
Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło termostat
piekarnika na oraz na żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min. 2,5 cm
między górą potrawy a grzałką. Pozwala to
na osiągnięcie optymalnych wyników
pieczenia oraz zapewnia miejsce na
wyrośnięcie ciast drożdżowych, puddingów
itp. Przygotowując ciastka, biszkopty, chleb,
itp. blachę lub formę umieścić centralnie pod
grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest umieszczona
centralnie na półce, oraz czy jest
wystarczająco miejsca wokół blachy/formy,
aby umożliwić swobodną cyrkulację
gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika, co
pozwoli na zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszczące aluminiowe lub z polerowanej stali
formy odbijają ciepło i powodują mniejsze
przyrumienienie od spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory piekarnika,
ponieważ nagrzewa się ona i może
spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do grillowania ani
puszek po konserwach jako form do pieczenia,
ponieważ zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika powinny
być otwarte przez możliwie najkrótszy czas,
szczególnie podczas wkładania potrawy do
rozgrzanego piekarnika.
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne
części urządzenia są gorące, więc
urządzenie nie może zostać pozostawione
bez nadzoru. Należy uważać, aby dzieci
nie bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozycji
, a następnie ustawić pokrętło
termostatu piekarnika na temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać na
ruszcie na patelni do grillowania, aby
zapewnić maksymalną cyrkulację powietrza,
aby zapewnić wytopienie tłuszczu i soków z
potrawy. Potrawy takie jak ryby, wątróbka,
nerki, można umieszczać bezpośrednio na
patelni do grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak, aby
uwzględnićżną grubość potraw.
9
Potrawy należy całkowicie osuszyć przed
grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku. Lekko
natrzeć chude mięso i ryby niewielką ilością
oleju lub stopionego masła, aby były nieco
wilgotne podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas grillowania
mięsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się w
pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka minut
przed rozpoczęciem grillowania steków lub
przygotowywaniem tostów. W razie potrzeby
wyregulować wysokośćłki.
Potrawę należy obracać podczas pieczenia,
wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie włącza
się i wyłącza, aby zapobiec przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa, a
nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla
dostępne części urządzenia mogą być
gorące. Dzieci nie powinny znajdować się
w pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy przy
pomocy rozgrzanego powietrza poprzez
wentylator znajdujący się na tylnej ścianie
piekarnika. W ten sposób ciepło szybko
dociera do każdego zakątka piekarnika i
równocześnie podgrzewa kilka potraw na
żnych półkach.
Dzięki eliminacji wilgoci oraz dzięki suchemu
powietrzu, ten rodzaj pieczenia zapobiega
przenoszeniu zapachów. Jednakże z
piekarnika można korzystać również do
pieczenia tylko na jednej półce
W takim przypadku zaleca się korzystać z
niższej półki, aby można było lepiej
kontrolować pieczenie. Ponadto, piekarnik
jest szczególnie przystosowany do szybkiego
rozmrażania, pasteryzacji przetworów oraz
domowych owoców w syropie, a także do
suszenia grzybów i owoców.
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji na
pozycję
.
- Ustawić pokrętło termostatu piekarnika
na wybraną temperaturę.
Rozmrażanie
Funkcja rozmrażania pozwala na
rozmrażanie zamrożonej żywności.
Wentylator piekarnika pracuje bez ciepła i
rozprowadza powietrze w temperaturze
pokojowej wewnątrz piekarnika. Zwiększa to
szybkość rozmrażania.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana dla
delikatnych potraw, na które ciepło może
mieć niekorzystny wpływ, np. ciasta z
kremem, ciasta z lukrem, chleb lub inne
produkty drożdżowe.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na pozycji
, aby włączyć silnik
wentylatora, co pozwoli na szybkie
rozmrożenie poprzez rozprowadzenie
zimnego powietrza wewnątrz piekarnika.
Gdy pokrętło wyboru funkcji piekarnika
jest ustawione w tej pozycji, obrócić
pokrętło termostatu piekarnika na pozycję
«0 ».
10
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę przykrywką, folią
aluminiową lub plastikową, aby nie dopuścić
do jej wyschnięcia podczas rozmrażania.
Umieścić rozmrażaną potrawę w jednej
warstwie, o ile to możliwe, i obrócić w
połowie procesu rozmrażania.
NIE pozostawiać żywności w
temperaturze pokojowej po rozmrożeniu.
Natychmiast ugotować surową potrawę lub
włożyć potrawę ugotowaną do chłodziarki.
Przestrzegać podstawowych zasad
higieny podczas pracy ze świeżą, surową,
mrożoną lub gotowaną żywnością
.
Kontrolka termost
atu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona, gdy
wybrana temperatura zostanie osiągnięta.
Następnie cyklicznie włącza się i wyłącza, co
oznacza, że temperatura jest utrzymywana.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie pokrętło
wyboru funkcji piekarnika i pozostaje włączone
przez cały czas pracy piekarnika.
11
Tabela pieczenia
Potrawa
Położenie
łki
licząc od
dołu
Nagrzewani
e wstêpne
min.
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas trwania
programu
min.
2 8-10 160-170 ---- 15-20
Placek
1+2 8-10 ---- 150-160 15-20
2 10-12 160-170
---- 20-25
Małe ciasta
1+2 10-12 ---- 155-165 20-25
2 15-20
250
*
160-170
---- 45+10
**
Keks
2 ---- ---- 150-160 45+10
**
2 15-20 180-190
---- 30-35
Ciasto z kruszonką
2 ---- ---- 170-180 35-45
2 ---- 130-140
---- 40-50
Beza
1+2 ---- ---- 120-130 45-55
2 10-15 210-220
---- 10-15
Bułeczki drożdżowe
1+2 10-13 ---- 200-210 10-15
2 10-12 170-180
---- 30-35
Cienkie ciasto
1+2 8-10 ---- 160-170 30-40
2 10-12 160-170
---- 25-30 Biszkopt
beztłuszczowy
2 8-10 ---- 150-160 30-35
2 ---- 170-180
---- 55-75
Sernik
2 ---- ---- 150-160 55-75
2 10-13 170-180
---- 15-20
Rolada biszkoptowa
2 10-13 ---- 160-170 10-20
2 10-15 190-200
---- 10-20
Ptysie
2 10-13 ---- 190-200 10-20
2 ---- 180-190
---- 40-50 Ciasto drożdżowe z
jabłkami
2 ---- ---- 160-170 40-50
2+2 12-15 175-185
---- 60-65
Szarlotka
1+2 ---- ---- 165-175 50-55
2 ---- 170-180
---- 45-50
Ciasto w foremce
1+2 ---- ---- 160-170 45-50
2 ---- 160-170
---- 30-40 Tradycyjny biszkopt
rumuński
2 ---- ---- 150-160 30-40
2 10-13 160-170
---- 40-50
Biszkopt rumuñski
2 10-13 ---- 150-160 40-50
Chleb wiejski 2 15-20
250
*
190-200
---- 50-60
2 15-20 220-230
---- 20-30
Tarta Lorraine
1 10-15 ---- 200-210 20-30
2 ---- 210-220
---- 30-35
Pizza
1 ---- ---- 210-220 30-35
*
- czas nagrzewania wstêpnego
**
- czas pozostawienia w piekarniku po wyłączeniu piekarnika za pomocą pokrêtła wyboru funkcji
12
Tabela pieczenia
Potrawa
Położenie
łki licząc od
dołu
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
2 190-200 ---- 60-70
Kurczak w całoœci
2 ---- 160-170 45-50
2
190-200
---- 90-100
Pieczeñ wieprzowa
2 ---- 160-170 80-90
Tabela grillowania
Potrawa
Położenie
łki licząc od
dołu
Nagrzewanie
wstêpne
min.
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
Tosty 2 6 230 4-5
Grube steki 2 10 200 20+20
1/2 kurczaka 2 ---- 230
25+20
Kotlet wieprzowy
2
---- 230
30+25
13
Palniki nawierzchniowe kuchni
Symbole na panelu sterującym mają
następujące
| wyłączony
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu (mały płomień)
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«|».
Na płycie nie stawiać materiałów,
które mogą ulec stopieniu.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż
pojawi się płomień (1 iskra/sekunda).
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Przyłożyć do palnika zapaloną np. zapałkę.
Po zapaleniu płomienia, pokrętło należy
trzymać wciśnięte jeszcze przez ok. 10
sekund, aż zawór bezpieczeństwa będzie
automatycznie utrzymywać płomień na
palniku.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień zgaśnie, należy
przekręcić pokrętło do pozycji "
", odczekać około
minuty i zapalić ponownie.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
uruchomić palnika, należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i nakładka są prawidłowo
nałożone.
14
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
do gotowania. Aby nie dopuścić do
wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać
w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Moc Średnica (mm)
Palnik
(kW) min. max.
Duży 2,6 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy
1,0 60 160
Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni. Można w
niej przechowywaćżne materiały kuchenne
(pamiętać, że w szufladzie będzie podwyższona
temperatura podczas pracy kuchni).
prawidłowo
nieprawidłowo
Uwaga: Nie używa
ć do przechowywania
łatwopalnych materiałów
15
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W
ten sposób oszczędza się energię
elektryczną, wykorzystując zgromadzone
ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających
swoją objętość w trakcie pieczenia należy
użyć większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie przykrywać
całego rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczen
ia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do
uszkodzenia emalii piekarnika
.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w
celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie.
W związku z tym zalecamy częstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
d
y
str
y
buc
j
a ciepła
j
est bardzie
j
j
ednolita
i zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko
zużycie gazu.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
16
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
– Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż
do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść
w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały
ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d).Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
– Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do
tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można
myć w wodzie z detergentem. Dokładnie spłukać
i osuszyć przed ponownym użyciem.
17
Co zrobić, gdy …
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w
funkcjonowaniu kuchenki należy przed
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym zakładzie
serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego wierzch
zostały prawidłowo założone po czyszczeniu.
Palnik się nie zapala
Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są niezadowalające
Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w
dopływie energii elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera
dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować
model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
18
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Wolnostojąca
Klasa 1
Płyta
Ruszt
Palnik:
Prawy przedni
Prawy tylny
Lewy przedni
Lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,60 kW
1,00 kW
2,00 kW
2,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałka piekarnika
- Grzałka dolna
- Grzałka górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Oświetlenie piekarnika
Czyszczenie
900 W
850 W
1800 W
35 W
Oświetlenie 15W typ E14
instrukcja
Ogólna moc znamionowa piekarnika 1815 W
Zasilanie Napięcie znamionowe
Częstotliwość znamionowa
220/230 V
~50 Hz
Wyposażenie Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający tłuszcz)
Emaliowane
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45l
Ogólna moc znamionowa kuchenki 1815,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki przez
osobę nieuprawnioną.
19
Instalacja kuchenki
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni
w pomieszczeniu kuchennym należy upewnić
się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu
przez przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. nr
15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
61 cm
min. 69
min 15 cm
20
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane zgodnie
z obowiązującymi normami i przepisami!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom
i dostosowano do zasilania gazem o
parametrach zamieszczonych na naklejce
znajdującej się na drzwiach piekarnika.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie
gazu zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia (dopuszcza
się też inne podłączenia) np. przy użyciu rur
stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec przyłączeniowy
Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
Przewód
zasilający
TYŁ KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
Przewód
zasilający
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZCG561MW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi