Electrolux EKC501503W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKC501503W
instrukcja obsługi
naudojimo instrukcija
kuchenka gazowa z
wielofunkcyjnym piekarnikem
dujinė viryklė su
daugiafunkcine orkaite
PL
LT
3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu
firmy Electrolux. Mamy nadzieję, że korzystanie z
niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux jest
oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej
jakości produktów, które pomogą uczynić Twoje
życie jeszcze bardziej wygodnym. Ich przykłady
znajdziesz na okładce niniejszej instrukcji obsługi.
Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji
tak, aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania.
Powodzenia!
Sveiki atvykę į „Electrolux“ pasaulį!
Dėkojame, kad išsirinkote aukščiausiosios klasės
„Electrolux“ gaminį – nuo šiol Jūsų gyvenimas bus
dar džiugesnis! Mūsų tikslas – padėti Jums susikurti
patogius namus, todėl nenuilsdami stengiamės, kad
galėtume pasiūlyti Jums kuo didesnį kokybiškos
buities technikos asortimentą. Mūsų gaminių
pavyzdžių rasite šios instrukcijos viršelyje. Prašome
atidžiai perskaityti šią instrukciją, kad išnaudotumėte
visus naujojo prietaiso privalumus. Pažadame – juo
naudotis bus tikras malonumas. Sėkmės!
LT
PL
4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez osoby (w tym dzieci) z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Kuchenka musi zostać zainstalowana
przez uprawnionego technika, zgodnie ze
wskazówkami producenta urządzenia.
Naprawy urządzenia mogą być
dokonywane wyłącznie przez personel
autoryzowanych serwisów.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas jej przenoszenia
lub przesuwania.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchenki należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Upewnić się, że parametry sieci elektrycznej
są zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej kuchenki.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchn
ia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzym
ywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
5
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Przed wyjęciem filtra tłuszczowego
należy wyłączyć piekarnik. Po umyciu
filtra należy włożyć go na miejsce,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsługi.
Nie używać płyty jako powierzchni
roboczej lub blatu do przechowywania
naczyń I produktów.
Nie włączać pól grzejnych płyty, jeżeli
nie ma na nich garnków (lub są puste).
Szklana powierzchnia ceramiczna jest
trwała i niewrażliwa na wahania
temperatury. Należy jednak zwracać
uwagę, aby ostre i ciężkie przedmioty nie
upadły na płytę, gdyż szkło może się
rozbić.
Nie używać garnkó
w żeliwnych lub
naczyń ze zniszczonym dnem (szorstkim
lub porysowanym). Podczas
przesuwania naczyń można porysować
powierzchnię płyty.
Zwrócić uwagę, aby płyny zawierające
kwasy (ocet, sok z cytryny, środek do
usuwania kamienia) nie przedostały się
na ramkę płyty. Mogą powstać trwałe
plamy.
Jeżeli cukier (lub potrawy zawierające
cukier) dostaną się na rozgrzane pole
grzejne, należy je natychmiast usunąć
skrobaczką .
Substancje oraz materiały, które mogą
ulec stopieniu (plastik, folia aluminiowa
itp.) należy przechowywać z dla od
ceramicznej powierzchni płyty. Jeżeli
jednak dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię
płyty
używając s
krobaczki.
Używać naczyń z płaskimi dnami, bez
ostriach krawędzi, które mogłyby
porysować powierzchnię płyty.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia. Oddać
je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
6
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie tradycyjne)
Porady i wskazówki
Grillowanie
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Rozmrażanie
Zegar (Minutnik)
Tabela pieczenia
Pola grzejne
Naczynia
Akcesoria dostarczane wraz z urządzeniem
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
4
7
8
8
9
11
11
12
12
13
13
13
14
14
15
15
16
16
17
19
20
21
22
25
26
27
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
7
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKC501503W
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
850 mm
500 mm
600 mm
Płyta Pole grzejne, przednie lewe
Pole grzejne tylne lewe
Pole grzejne przednie prawe
Pole grzejne tylne prawe
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Napięcie grzałki
230V ~ 50 Hz
Moc płyty 6000 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Żarówka piekarnika
Zegar
Czyszczenie
900 W
850 W
1800 W
35 W
żarówka 15W typ E14
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1815 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230/400 V
~50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia
Taca na skapujący tłuszcz
Emaliowane
Moc kuchenki 7815 W
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw UE:
2006/95 - 90/683 ; (dyrektywa o niskich napięciach) wraz ze zmianami,
89/336 (kompatybilność elektromagnetyczna)
93/68 (bezpieczeństwo elektryczne) wraz ze zmianami.
8
Instalacja
Wszystkie czynności związane z
instalacją urządzenia muszą być
wykonane przez
WYKWALIFIKOWANEGO TECHNIKA,
zgodnie z obowiązującymi przepisami i
wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
Kuchenkę należy zainstalować zgodnie
z obowiązującymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa oraz
instalacji urządzeń elektrycznych (EN
60335-2-6). Kuchenka jest przewidziana
do instalowania obok mebli kuchennych,
ale nie wyższych niż górna płaszczyzna
kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z serwisu,
w przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego, należy
sprawdzić czy parametry instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Kuchenka musi być uziemiona.
Ustawienie
Sąsiadujące meble lub urządzenia nie
mogą być wyższe od krawędzi
kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem
należy zachować odstęp 69 cm
(patrz rysunek)
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
60 cm
69cm
9
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć
uprawnionemu technikowi elektrykowi.
Muszą być one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Kuchenka musi być uziemiona.
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe
w wyniku instalacji nieprawidłowej i
niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230/400V, 50Hz..
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest
zgodne z parametrami instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia (patrz:
tabliczka znamionowa kuchenki).
Kuchenka jest dostarczona bez
przewodu zasilającego. Należy
zainstalować przewód zasilający o
parametrach wskazanych w tabeli nr 1.
W przypadku podłączenia
bezpośrednio do sieci elektrycznej,
należy umieścić pomiędzy urządzeniem
a siecią zasilającą przełącznik
wielobiegunowy, o minimalnym
odstępie 3 mm pomiędzy stykami,
odpowiedni do pracy w warunkach
napięcia kategorii III.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia
(musi być także ł
atwo dostępny p
o
zakończeniu instalacji).
Żółto-zielony przewód uziemiający nie
może być przerwany przez wyłącznik.
UWAGA: Przewód uziemiający
powinien być 10-14 cm dłuższy niż
pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów
wskazanych na rysunku.
zacisk
Przewód
zasilający
TYŁ KUCHNI
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku podłączenia
stałego) jest łatwo dostępny po
instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną
w tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
skrzynki, zgodnie z tabelą nr 1;
Umocować zaciskiem;
Upewnić się, ze wartość
podłączenia jest zgodna z
parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę
ochronną w tylnej części kuchenki.
10
Tabela nr 1
Napięcie 400V 3N~
Typ podłączenia
Trzy fazy (przewód zabezpieczający
i neutralny)
Podłączenie do puszki
przyłączeniowej
3
1
L3 L1
4 5
N
L2
2
Napięcie sieciowe 400V 3N~
Napięcie grzałek 230 V
Zabezpieczenie 3 x 16 A
Przewód
5 x 2,5 mm
2
11
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
A. Szklano-ceramiczna płyta do
gotowania
B. Panel sterujący
C. Uchwyt drzwi
D. Drzwi piekarnika
E. Wyjmowana szuflada
B
A
C
D
E
Panel sterujący
Zegar
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Kontrolka pracy
Kontrolka termostatu piekarnika
Termostat piekarnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
12
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie,
zarówno znajdujące się wewnątrz, jak i
na zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik
należy rozgrzać bez potraw w środku.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. To całkowicie
normalne.
· Wyjąć akcesoria piekarnika.
· Usunąć wszelkie ewentualne
nalepki oraz folię zabezpieczającą.
· Rozgrzać piekarnik ustawiając
pokrętło wyboru funkcji na pozycję
oraz pokrętło termostatu piekarnika na
pozycję “250” na ok. 45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć
ustawiając pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycję
na ok. 5-10
min.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Tabliczka znamionowa
Numer modelu kuchenki znajduje się
na tabliczce znamionowe z tyłu
kuchenki.
Informacja o kondensacji i parze
W czasie podgrzewania, potrawy
powodują powstanie pary podobnie
jak gotująca się woda w czajniku.
Otwory wentylacyjne w piekarniku
pozwalają na odprowadzenie tej pary.
Jednakże, należy odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania jego
drzwi w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub ciepło mogły
się swobodnie
wydostać.
Jeśli para wejdzie w styczność z zimną
powierzchnią poza piekarnikiem, np. z
listwą, dojdzie do kondensacji i powstaną
kropelki wody. Jest to zjawisko normalne
i nie wynika z awarii piekarnika.
Aby nie dopuścić do przebarwień, należy
regularnie wycierać kondensat oraz
resztki potraw ze wszystkich
powierzchni.
Naczynia
Do pieczenia należy stosować naczynia
przeznaczone do pieczenia w piekarniku
i wytrzymujące temperaturę 250
°
C.
Nie należy kłaść naczyń do pieczenia, itp.
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Podczas pracy urządzenie drzwi
piekarnika bardzo się nagrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie bawiły się w
pobliżu.
13
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0- Wył
Pieczenie konwencjonalne -
wykorzystuje się górną i dolną grzałkę;
funkcja ta pozwala na stosowanie
ulubionych przepisów bez
konieczności ustawiania temperatury.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Grill - Grill nie może pracować
równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy
funkcji Grill temperatura maksymalna
to 235°C.
Dolna grzałka - pozwala na
przypieczenie potrawy jedynie od dołu.
Górna i dolna grzałka piekarnika –
Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika.
Rozmrażanie – (NIE jest to pozycja
pieczenia). Pozycja ta pomaga w
rozmrażaniu zamrożonej żywności.
Ostrzeżenie
Nie umieszczać naczyń, tacek, form,
blach ani folii aluminiowej bezpośrednio
na dnie piekarnika. Może to prowadzić
do nadmiernego wzrostu temperatury,
co może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika.
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w
stronę zgodną z ruchem wskazówek
zegara pozwala na ustawienie
temperatury pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Zauważ!
Po wybraniu temperatury piekarnika
włącza się kontrolka termostatu
piekarnika. Będzie się palić do
momentu osiągnięcia prawidłowego
ustawienia, a następnie będzie
migać na zmianę z termostatem
wskazując, czy temperatura jest
utrzymywana.
14
Kontrolka piekarnika włączy się,
gdy pokrętło wyboru funkcji piekarnika
jest ustawione i będzie się świecić
przez cały czas działania piekarnika.
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo się
nagrzewa. Należy uważać, aby nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na
naturalnej konwekcji podgrzanego
powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w
formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na
pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w
zakresie od 50˚C do 150˚C;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175˚C do 250˚C;
2. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło
termostat piekarnika na oraz na
żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min.
2,5 cm między górą potrawy a grzałką.
Pozwala to na osiągnięcie optymalnych
wyników pieczenia oraz zapewnia
miejsce na wyrośnięcie ciast
drożdżowych, puddingów itp.
Przygotowując ciastka, biszkopty,
chleb, itp. blachę lub formę umieścić
centralnie pod grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest
umieszczona centralnie na półce, oraz
czy jest wystarczająco miejsca wokół
blachy/formy, aby umożliwić swobodną
cyrkulację gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w
formach/blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło do
wyrastania ciasta i zanieczyszczania
wnętrza piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszcz
ące
aluminiowe lub z polerowanej
stali formy odbijają ciepło i powodują
mniejsze przyrumienienie od spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do
grillowania ani puszek po konserwach jako
form do pieczenia, ponieważ zwiększają
one przyrumienienie potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika
powinny być otwarte przez możliwie
najkrótszy czas, szczególnie podczas
wkładania potrawy do rozgrzanego
piekarnika.
15
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne części
urządzenia są gorące, więc urządzenie
nie może zostać pozostawione bez
nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na
pozycji
, a następnie ustawić
pokrętło termostatu piekarnika na
temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać
na ruszcie na patelni do grillowania,
aby zapewnić maksymalną cyrkulację
powietrza, aby zapewnić wytopienie
tłuszczu i soków z potrawy. Potrawy
takie jak ryby, wątróbka, nerki, można
umieszczać bezpośrednio na patelni
do grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak,
aby uwzględnićżną grubość potraw.
Potrawy należy całkowicie osuszyć
przed grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku.
Lekko natrzeć chude mięso i ryby
niewielką ilością oleju lub stopionego
masła, aby były nieco wilgotne
podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mięsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się w
pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka
minut przed rozpoczęciem grillowania
steków lub przygotowywaniem tostów.
W razie potrzeby wyregulować
wysokośćłki.
Potrawę należy obracać podczas
pieczenia, wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie
włącza się i wyłącza, aby zapobiec
przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości
mięsa, a nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla dostępne
części urządzenia mogą być gorące.
Dzieci nie powinny znajdować się w
pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika. W ten sposób
ciepło szybko dociera do każdego
zakątka piekarnika i równocześnie
podgrzewa kilka potraw na różnych
łkach. Dzięki eliminacji wilgoci oraz
dzięki suchemu powietrzu, ten rodzaj
pieczenia zapobiega przenoszeniu
zapachów. Jednakże z piekarnika można
korzystaćwnież do pieczenia tylko na
jednej półce. W takim przypadku zaleca
się korzystać z niższej półki, aby można
było lepiej kontrolować pieczenie.
16
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji na
pozycję
.
- Ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na wybraną temperaturę.
Rozmrażanie
Funkcja rozmrażania pozwala na
rozmrażanie zamrożonej żywności.
Wentylator piekarnika pracuje bez
ciepła i rozprowadza powietrze w
temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika. Zwiększa to szybkość
rozmrażania.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana
dla delikatnych potraw, na które ciepło
może mieć niekorzystny wpływ, np.
ciasta z kremem, ciasta z lukrem,
chleb lub inne produkty drożdżowe.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
, aby włączyć
silnik wentylatora, co pozwoli na
szybkie rozmrożenie poprzez
rozprowadzenie zimnego powietrza
wewnątrz piekarnika.
Gdy pokrętło wyboru funkcji
piekarnika jest ustawione w tej pozycji,
obrócić pokrętło termostatu piekarnika
na pozycję «0 ».
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę przykrywką, folią
aluminiową lub plastikową, aby nie
dopuścić do jej wyschnięcia podczas
rozmrażania.
Umieścić rozmrażaną potrawę w
jednej warstwie, o ile to możliwe, i
obrócić w połowie procesu rozmrażania.
NIE pozostawiać żywności w
temperaturze pokojowej po
rozmrożeniu. Natychmiast ugotować
surową potrawę lub włożyć potrawę
ugotowaną do chłodziarki.
Przestrzegać podstawowych zasad
higieny podczas pracy ze świeżą,
surową, mrożoną lub gotowaną
żywno
ścią.
Kontrolka pracy
Kontrola zapala się, gdy włączone
zostanie jedno lub kilka pól grzewczych i
pozostaje włączona przez cały czas ich
pracy.
Kontrolka termostatu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona, gdy
wybrana temperatura zostanie
osiągnięta. Następnie cyklicznie włącza
się i wyłącza, co oznacza, że
temperatura jest utrzymywana.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje włączone przez cały czas
pracy piekarnika.
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą stronę,
do maksymalnego położenia i powrócić
do odpowiedniego czasu (potrzebnego
do upieczenia potrawy).
Po upływie ustawionego czasu
rozlegnie się sygnał akustyczny wyłącza
się automatycznie). Zegar nie przerywa
pracy piekarnika po upływie
ustawionego czasu.
17
Tabela pieczenia
Potrawa
Położeni
e półki
licząc od
dołu
Nagrzewan
ie wstêpne
min.
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas trwania
programu
min.
2 8-10 160-170 ---- 15-20 Placek
1+2 8-10 ---- 150-160 15-20
2 10-12 160-170
---- 20-25 Małe ciasta
1+2 10-12 ---- 155-165 20-25
2 15-20
250
*
160-170
---- 45+10
**
Keks
2 ---- ---- 150-160 45+10
**
2 15-20 180-190
---- 30-35 Ciasto z
kruszonką 2 ---- ---- 170-180 35-45
2 ---- 130-140
---- 40-50
Beza
1+2 ---- ---- 120-130 45-55
2 10-15 210-220
---- 10-15 Bułeczki
drożdżowe 1+2 10-13 ---- 200-210 10-15
2 10-12 170-180
---- 30-35
Cienkie ciasto
1+2 8-10 ---- 160-170 30-40
2 10-12 160-170
---- 25-30 Biszkopt
beztłuszczowy 2 8-10 ---- 150-160 30-35
2 ---- 170-180
---- 55-75
Sernik
2 ---- ---- 150-160 55-75
2 10-13 170-180
---- 15-20 Rolada
biszkoptowa 2 10-13 ---- 160-170 10-20
2 10-15 190-200
---- 10-20
Ptysie
2 10-13 ---- 190-200 10-20
2 ---- 180-190
---- 40-50 Ciasto drożdżowe
z jabłkami 2 ---- ---- 160-170 40-50
2+2 12-15 175-185
---- 60-65
Szarlotka
1+2 ---- ---- 165-175 50-55
2 ---- 170-180
---- 45-50
Ciasto w foremce
1+2 ---- ---- 160-170 45-50
2 ---- 160-170
---- 30-40 Tradycyjny
biszkopt rumuński 2 ---- ---- 150-160 30-40
2 10-13 160-170
---- 40-50
Biszkopt rumuñski
2 10-13 ---- 150-160 40-50
Chleb wiejski 2 15-20
250
*
190-200
---- 50-60
2 15-20 220-230
---- 20-30
Tarta Lorraine
1 10-15 ---- 200-210 20-30
2 ---- 210-220
---- 30-35
Pizza
1 ---- ---- 210-220 30-35
*
- czas nagrzewania wstêpnego
**
- czas pozostawienia w piekarniku po wyłączeniu piekarnika za pomocą pokrêtła
wyboru funkcji
18
Tabela pieczenia
Potrawa
Położenie
łki licząc
od dołu
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas
trwania
program
u
min.
2 190-200 ---- 60-70
Kurczak w
całoœci
2 ---- 160-170 45-50
2
190-200
---- 90-100
Pieczeñ
wieprzowa
2 ---- 160-170 80-90
Tabela grillowania
Potrawa
Położenie
łki licząc
od dołu
Nagrzewanie
wstêpne
min.
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
Tosty 2 6 230 4-5
Grube steki 2 10 200 20+20
1/2 kurczaka 2 ---- 230
25+20
Kotlet wieprzowy 2 ---- 230 30+25
19
Pola grzejne
Pola grzejne obsługuje się pokrętłami
na panelu sterującym.
Pokrętła są oznaczone stopniami mocy
grzejnej w zakresie od 1 do 3
0 - WYŁĄCZONY
1 - najniższy stopień mocy grzejnej
3 najwyższy stopień mocy grzejnej
Włączanie pojedynczego pola
grzejnego
Ustawić pokrętło właściwego pola
grzejnego na żądanej wartości mocy
grzejnej.
Wskaźnik ciepła pozostałego
Lampka zostaje podświetlona, gdy
powierzchnia płyty jest rozgrzana I
istnieje ryzyko oparzenia się. Lampka
zostaje podświetlona także po
wyłączeniu pola, do czasu
ostygnięcia pola do bezpiecznej
temperatury. Lampka zgaśnie wtedy,
gdy ryzyko oparzenia się minie
(temperatura poniżej 50°C).
20
Naczynia
Należy używać naczyń i garnków
przeznaczonych do gotowania na
płycie ceramicznej. Pozwoli to na
ekonomiczne zużycie energii oraz
zapobiegnie przypalaniu potraw. Nie
należy używać garnków aluminiowych
lub miedzianych. Mogą one
powodować trwałe odbarwienia
powierzchni płyty.
Dno naczyń:
Garnki powinny mieć płaską I
jednorodną podstawę. Dna o ostrych
krawędziach mogą porysować
powierzchnię płyty!
Rozmiar naczyń:
Średnica dna naczynia może być nieco
większa od średnicy pola grzejnego.
Pokrywki naczyń:
Nie pozwalają na redukcję temperatury
gotowania.
Uwaga:
Przed włączeniem pola grzejnego
należy postawić na nim naczynie.
Inaczej zużycie energii będzie
większe.
Powierzchni płyty nie traktować jako
blatu roboczego i nie przechowywać
na niej żadnych naczyń/produktów.
Pola grzejne oraz dna naczyń
powinny być suche I czyste.
Cukier (w postaci stałej lub płynne)
oraz materiały plastikowe nie
powinny dostać się na rozgrzaną
powierzchnię płyty. Jeżeli jednak tak
się stanie, nie należy wyłączać pola
grzejnego!
Cukier, plastik, folię należy
natychmiast usunąć z rozgrzanego
pola grzejnego za pomocą
skrobaczki. Jeżeli pole ostygnie przed
oczyszczeniem, zanieczyszczenia
będą trudne do usunięcia (a
powierzchnia płyty może ulec
uszkodzeniu).
Ceramiczna powierzchnia płyty jest
odporna na wahania temperatur. Nie
jest jednak odporna na stłuczenie
przy uderzeniu np. pojemnika z
przyprawami. Sposób konserwacji
płyty jest podobny do metod
czyszczenia szkła. Nie używać
żrących detergentów i szorstkich
gąbek.
Uwaga: W przypadku widocznego
uszkodzenia powierzchni płyty, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Electrolux EKC501503W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi