NN=
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
na około 10 min, przy czym
pokrętło termostatu piekarnika musi
być ustawione na pozycji maksymalnej.
2. Włożyć potrawę. Obrócić pokrętło
termostatu piekarnika i ustawić na
żądanej temperaturze.
Górny element grzejny
Jest to pieczenie polegające na
wytwarzaniu promieniującego ciepła.
Ciepło przechodzi tylko od góry
piekarnika. Funkcja ta jest odpowiednia
do podpieczenia gotowych dań, np.
lasagne, zapiekanki, itp.
Nie ma konieczności rozgrzewania
piekarnika.
Co zrobić?
1. Włożyć potrawę na trzeci poziom.
2. Ustawić pokrętło sterowania
piekarnikiem na pozycję
a
pokrętło termostatu piekarnika na
żądaną temperaturę.
Wyłączanie elementów grzewczych.
Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara i ustawić
na pozycji “0”.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min.
2,5 cm między góra potrawy a
elementem grzewczym.
Pozwala to na osiągnięcie optymalnych
wyników pieczenia oraz zapewnia
miejsce na wyrośnięcie potrawy, np.
ciasta drożdżowego, puddingów, itp.
Piekąc ciasta, herbatniki, chleb itp.
należy pamiętać, aby forma lub blacha
do pieczenia była umieszczona
centralnie pod elementem grzewczym.
Sprawdzić, czy potrawa jest
umieszczona centralnie na półce, oraz
czy jest wystarczająco miejsca wokół
blachy/formy, aby umożliwić swobodną
cyrkulację gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w
formach/blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło do
wyrastania ciasta i zanieczyszczania
wnętrza piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia potrawy.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszczące aluminiowe lub z
polerowanej stali formy odbijają ciepł
o i
powodują mniejsze przyrumienienie od
spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do
grillowania ani puszek po konserwach
jako form do pieczenia, ponieważ
zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika
powinny być otwarte przez możliwie
najkrótszy czas, szczególnie podczas
wkładania potrawy do rozgrzanego
piekarnika.