Zanussi ZLB321X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZLB 321
Instrukcja
obsługi
Piekarnik do
zabudowy
PL
electrolux
2
electrolux
3
Dziękujemy za zakup produktu naszej firmy
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu firmy Electrolux. Mamy nadzieję, że
korzystanie z niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej przyjemności. Ambicją Grupy
Electrolux jest oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej jakości produktów, które
pomogą uczynić Twoje życie jeszcze bardziej wygodnym. Ich przykłady znajdziesz na
okładce niniejszej instrukcji obsługi. Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji tak,
aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania. Powodzenia!
electrolux
4
Ostrzeżenia i ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa .......................................... 5
Opis urządzenia .............................................................................................................. 7
Pokrętła sterowania ....................................................................................................... 8
Przed pierwszym użyciem piekarnika .......................................................................... 10
Korzystanie z piekarnika .............................................................................................. 11
Tabele pieczenia .......................................................................................................... 15
Konserwacja i czyszczenie ......................................................................................... 17
Co zrobić, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo ...................................................... 20
Dane techniczne .......................................................................................................... 21
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa ............................................................. 22
Podłączenie do instalacji gazowej ............................................................................... 23
Instrukcje dla instalatora .............................................................................................. 28
Instrukcje zabudowy ..................................................................................................... 29
Gwarancja/Serwis ........................................................................................................ 31
Serwis i części zamienne ............................................................................................. 32
Gwarancja europejska ................................................................................................. 33
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Wskazówki dotyczące korzystania z niniejszej
instrukcji
!
Spis treści
Urządzenie spełnia następujące normy europejskie:
- 2006/95 (dyrektywa niskonapięciowa);
- 89/336 (Dyrektywa zgodności elektromagnetycznej);
- 93/68 (dyrektywa ogólna);
- 90/396 (Urządzenia gazowe);
wraz ze zmianami.
PRODUCENT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298 47100 FORLÌ (Włochy)
electrolux
5
Ostrzeżenia i ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję należy zawsze przechowywać w pobliżu urządzenia. W razie sprzedaży
lub przekazania urządzenia innemu użytkownikowi bądź w razie przeprowadzki i
pozostawienia go na miejscu, należy pamiętać o przekazaniu nowemu użytkownikowi
niniejszej instrukcji, aby umożliwić mu zapoznanie się z funkcjonowaniem urządzenia
oraz ostrzeżeniami. Ostrzenia zawarte w instrukcji mają na celu zapewnienie
bezpieczeństwa użytkownikowi i jego domownikom. Należy je uważnie przeczytać, przed
instalacją lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Instalacja piekarnika musi zostać
przeprowadzona przez wykwalifikowany
personel zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Piekarnik jest ciężki. Podczas przesuwania
piekarnika należy zachować ostrożność.
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie oraz
wszystkie osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia.
Nie wolno podejmować prób jakiejkolwiek
modyfikacji piekarnika.
Urządzenia nie podłącza się do wyciągu
spalin. Należy je zainstalować i podłączyć
zgodnie z obowiązującymi przepisami
dotyczącymi instalacji. Szczególną uwagę
należy zwrócić na wymagania dotyczące
wentylacji.
Używanie gazowego urządzenia
kuchennego powoduje wytwarzanie ciepła i
wilgoci w pomieszczeniu, w którym zosta?o
ono zainstalowane. Należy zapewnić w
kuchni dobrą wentylację: nie zasłaniać kratek
wentylacyjnych lub zainstalować
mechaniczne urządzenie wentylacyjne (okap
kuchenny).
W przypadku dłuższego korzystania z
urządzenia, może zajść potrzeba dodatkowej
wentylacji, np. otwarcie okna lub bardziej
wydajnej wentylacji, np. zwiększenie siły
wentylacji mechanicznej, jeśli zainstalowano.
Eksploatacja
Niniejszy piekarnik jest przeznaczony
wyłącznie do użytku domowego. Nie został
on zaprojektowany do gotowania w celach
komercyjnych lub przemysłowych.
Podczas pracy, urządzenie bardzo nagrzewa
się i pozostaje gorące przez długi czas po
użyciu. Należy zachować szczególną
ostrożność i nie dotykać elementów
grzewczych znajdujących się w piekarniku.
Należy jednak odsunąć się od piekarnika w
momencie otwierania jego drzwi w czasie
pieczenia lub po jego zakończeniu tak, aby
para lub gorące powietrze mogły się
swobodnie wydostać.
Nie wolno zakrywać żadnych otworów
wentylacyjnych piekarnika. Zabrania się
wykładać dowolną część piekarnika folią
aluminiową.
Nie wolno dopuścić do zetknięcia materiałów
odpornych na temperaturę, np. torby do
pieczenia, z elementami grzewczymi
piekarnika.
Nie wolno umieszczać w lub na piekarniku
plastiku ani innych materiałów, które mogą
się stopić.
Nie wolno umieszczać w piekarniku
zamkniętych puszek lub pojemników z
aerozolami. Mogą one eksplodować po
podgrzaniu.
Nie wolno na piekarniku ani na uchwycie
drzwi wieszać ręczników, ścierek do
wycierania naczyń lub ubrań.
Nie wolno używać piekarnika, jeśli jest mokry
i nigdy nie używać piekarnika mokrymi
rękami.
Należy zachować ostrożność podczas
Polski
electrolux
6
podgrzewania tłuszczy i olejów, gdyż mogą
one się zapalić, jeśli zostaną za bardzo
rozgrzane.
Należy zawsze używać rękawic
kuchennych do wyjmowania i wkładania
potraw do piekarnika.
Podczas gdy urządzenie nie jest używane,
pokrętła powinny być zawsze wyłączone
(w pozycji „off”).
Nie wolno pozostawiać naczyń
zawierających artykuły żywnościowe, np.
tłuszcze lub oleje w lub na piekarniku na
wypadek nieumyślnego jego włączenia.
Używając innych urządzeń elektrycznych
w pobliżu kuchenki należy uważać, aby
kabel zasilający nie stykał się z gorącymi
powierzchniami piekarnika.
Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika nie stosować żadnych ściernych
środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą
porysować powierzchnię, co może
spowodować pęknięcie szkła.
Piekarnik należy czyścić zgodnie z
instrukcją.
Do czyszczenia kuchenki nie wolno
stosować parowych lub
wysokociśnieniowych parowych urządzeń
czyszczących.
Nie stosować ściernych środków
czyszczących ani metalowych skrobaków
o ostrych krawędziach. Mogą one
porysować powierzchnię szyby drzwi
piekarnika, co może spowodować jej
pęknięcie.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru (szczególnie na ruszcie
do grillowania).
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji piekarnika, należy pozwolić,
aby ostygł i odłączyć zasilanie.
Funkcja zabezpieczenia przed
dziećmi
Piekarnik mogą obsługiwać wyłącznie
osoby dorosłe. Dzieci nie powinny bawić
się piekarnikiem lub w jego pobliżu.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci ani
inne osoby, których zdolności fizyczne,
sensoryczne lub mentalne, bądź brak
doświadczenia i wiedzy, nie pozwalają na
bezpieczne z niego korzystanie bez
nadzoru lub przeszkolenia osoby
odpowiedzialnej.
Piekarnik staje się gorący podczas
używania. Uważać, aby dzieci nie zbliżały
się do urządzenia, gdy jest ono gorące.
Serwis
Przeglądy i/lub naprawy powinny być
przeprowadzane przez dział serwisowy
producenta lub autoryzowany serwis, z
wykorzystaniem wyłącznie oryginalnych
części.
Nie próbować samodzielnej naprawy
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Naprawy wykonywane przez osoby
niedoświadczone mogą spowodować
obrażenia ciała lub uszkodzenie
urządzenia.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że produktu tego nie wolno traktować
tak, jak innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Nieprawidłowa utylizacja stwarza
zagrożenie dla środowiska naturalnego oraz
zdrowia. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Niniejsza instrukcja obowiązuje
wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce.
electrolux
7
Opis urządzenia
1. Panel sterowania
2. Pokrętło sterowania piekarnika gazowego
3. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
(Oświetlenie, Wentylator, Rożen)
4. Minutnik
5. Lampka kontrolna zasilania
6. Lampka kontrolna grilla
7. Otwory wentylacyjne wentylatora
chłodzącego
8. Grzałka grilla
9. Oświetlenie piekarnika
10. Wentylator piekarnika
11. Dolna płytka komory piekarnika
12. Tabliczka znamionowa
23
1
9
8
12
6 45
11
7
Akcesoria piekarnika
Ruszt z
zabezpieczeniem
przed wypadnięciem
Blacha do ciast
10
electrolux
8
Pokrętła sterowania
Pokrętło wyboru funkcji
piekarnika
0 Piekarnik wyłączony
Oświetlenie piekarnika
Grill - włączenie całej grzałki grilla
Zakres regulacji temperatury grilla
elektrycznego (od około 50°C do
około 200°C).
Lampka kontrolna zasilania
Lampka kontrolna zasilania włącza się, gdy
ustawione jest pokrętło wyboru funkcji
piekarnika.
Lampka kontrolna grilla
Lampka kontrolna grilla zapali się, gdy
zostanie wybrana funkcja grillowania.
Lampka pali się do momentu osiągnięcia
odpowiedniej temperatury. Następnie
cyklicznie zapala się i gaśnie sygnalizując
utrzymywanie temperatury.
Pokrętło sterowania
piekarnika gazowego
""
""
" Palnik piekarnika wyłączony
min - 240
Zakres regulacji temperatury
pieczenia tradycyjnego
min
0
electrolux
9
Minutnik
Minutnik oznaczy upłynięcie określonego
czasu za pomocą sygnału akustycznego.
Maksymalny czas odliczania wynosi 60
minut.
Przekręcić pokrętło minutnika zgodnie z
ruchem wskazówek zegara do pozycji
maksymalnego czasu, a następnie
przekręcić je do pozycji żądanego czasu.
Minutnik nie będzie mieć żadnego wpływu
na działanie piekarnika, jeśli nie podczas
pieczenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący służy do chłodzenia
piekarnika i panelu sterowania. Wentylator
włącza się automatycznie po kilku minutach
pieczenia. Ciepłe powietrze jest
wydmuchiwane przez otwór w pobliżu drzwi
piekarnika. Gdy piekarnik jest wyłączony,
wentylator może działać jeszcze przez jakiś
czas, aby chłodzić pokrętła sterowania. To
całkowicie normalne.
Funkcja bezpieczeństwa
piekarnika
Piekarnik gazowy jest wyposażony w
termoogniwo; jeśli z jakiegokolwiek
powodu płomień zgaśnie, urządzenie
zatrzyma dopływ gazu.
5
15
10
30
45
electrolux
10
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Aby otworzyć drzwi piekarnika,
należy zawsze chwytać za
środkową część uchwytu.
Przed przystąpieniem do
eksploatacji piekarnika zdjąć całe
opakowanie oraz wszystkie osłony,
zarówno te znajdujące się wewnątrz,
jak i na zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik należy
wygrzać bez wkładania do środka żadnych
potraw.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne. Zapach powodują pozostałości z
procesu produkcyjnego.
Sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
prawidłową wentylację.
1.Ustawić pokrętło piekarnika
gazowego na 240 stopni.
2.Otworzyć okno w celu zapewnienia
odpowiedniej wentylacji
pomieszczenia.
3.Odczekać ok. 60 - 90 minut bez
wkładania potraw do piekarnika.
Powtórzyć operację z zastosowaniem
funkcji grilla elektrycznego i rożna
przez około 5-10 minut.
Następnie odczekać, aż piekarnik
ostygnie. Zwilżyć miękką ściereczkę
ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego
płynu do mycia naczyń i wyczyścić
komorę piekarnika.
Przed pierwszym użyciem dokładnie
umyć akcesoria.
!
electrolux
11
Korzystanie z piekarnika
Piekarnik posiada unikalny system, który
powoduje naturalną cyrkulację powietrza
oraz stały obieg pary.
System ten umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz a chrupkich z
wierzchu, mimo wilgotnego powietrza
wewnątrz piekarnika.
Dodatkowo, do minimum ograniczony
zostaje czas pieczenia oraz zużycie energii.
W czasie pieczenia może powstawać para,
która może się wydostawać na zewnątrz po
otwarciu drzwi piekarnika. Jest to zjawisko
normalne.
Należy jednak odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania
jego drzwi w czasie pieczenia lub po
jego zakończeniu tak, aby para lub
gorące powietrze mogły się
swobodnie wydostać.
Uwaga! - Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folią aluminiową. Może to
prowadzić do nadmiernego wzrostu
temperatury, co może negatywnie
wpływać na wyniki pieczenia i
uszkodzić emaliowaną powłokę
piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe
należy ustawiać na ruszcie
zamocowanym w prowadnicach.
Podczas pieczenia potraw wydziela
się para wodna, podobnie jak przy
gotowaniu wody w czajniku. Gdy
para styka się ze szkłem na drzwiach
piekarnika, następuje kondensacja
i powstają krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze rozgrzewać pusty
piekarnik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po
każdym pieczeniu.
4
3
2
1
Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania
drzwi należy stać w bezpiecznej
odległości. Nie dopuszczać do
swobodnego opadania drzwi -
podtrzymywać je, dopóki nie będą
całkowicie otwarte.
W piekarniku są wyprofilowane
cztery poziomy wsunięcia blach,
które liczy się od dołu piekarnika
zgodnie z opisem na rysunku. Na
wyposażeniu znajduje się jeden
ruszt, blacha do pieczenia oraz
ociekacz do tłuszczu.
Ruszt i blachy należy wsuwać
prawidłowo i zgodnie z opisem na
rysunku.
Naczyń do pieczenia nie należy
stawiać bezpośrednio na dnie
piekarnika.
electrolux
12
Pieczenie w piekarniku
gazowym
Aby zapalić palnik piekarnika gazowego:
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Wcisnąć pokrętło piekarnika
gazowego, przekręcić je do
pozycji
i poczekać na płomień.
Może to potrwać 10-15 sekund.
Nie wolno puszczać pokrętła
dopóki palnik się nie zapali.
Można sprawdzić, czy palnik się
pali przez otwory znajdujące się
na dole komory piekarnika.
3. Po zapaleniu, przytrzymać
pokrętło wciśnięte przez około 10-
15 sekund, a następnie zwolnić
je i przekręcić do żądanej pozycji.
Jeśli palnik piekarnika nie zapala się
nawet po 15 sekundach:
1. Zwolnić pokrętło gazu i przekręcić
je do „pozycji wyłączenia”.
2. Otworzyć drzwi piekarnika i
odczekać około jednej minuty
przed próbą ponownego
zapalenia palnika.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie,
należy przekręcić pokrętło gazu do
pozycji „wyłączony” i odczekać
około jednej minuty przed próbą
ponownego zapalenia palnika.
Piekarnik gazowy i grill elektryczny
nie mogą być używane w tym samym
czasie. Zapalenie palnika gazowego
zapobiega działaniu pokrętła grilla
elektrycznego.
Funkcja bezpieczeństwa
piekarnika
Piekarnik gazowy jest wyposażony w
termoogniwo; jeśli z jakiegokolwiek powodu
płomień zgaśnie, urządzenie zatrzyma
dopływ gazu.
Ręczny zapłon (w przypadku braku
zasilania elektrycznego)
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Zbliżyć płomień do otworu w dolnej
części komory piekarnika, jak pokazano
na odpowiednim rysunku.
3. W tym samym momencie wcisnąć
pokrętło gazu piekarnika i przekręcić w
przeciwną stronę do ruchu wskazówek
zegara do uzyskania pozycji
maksymalnej temperatury („240”).
Można sprawdzić, czy palnik się pali
przez otwory znajdujące się na dole
komory piekarnika.
4. Gdy palnik piekarnika zapali się,
przytrzymać pokrętło gazu przez około
10-15 sekund.
5. Zwolnić pokrętło i delikatnie zamknąć
drzwi piekarnika. W celu dostosowania
temperatury, przekręcić pokrętło do
żądanej pozycji po upływie kilku minut.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie
lub nie zapali się, należy przekręcić
pokrętło gazu do pozycji
„wyłączony” i odczekać około
jednej minuty przed próbą
ponownego zapalenia palnika.
!
!
!
otwór do ręcznego
zapalania
electrolux
13
Grillowanie
- Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie z ociekaczem
do tłuszczu poniżej, aby zapewnić
maksymalną cyrkulację powietrza oraz
zapewnić ściekanie tłuszczu i soków.
Takie potrawy jak ryby, wątróbki i nerki
można umieszczać bezpośrednio na
ociekaczu do tłuszczu według uznania.
- Potrawy powinny być całkowicie
wysuszone przed grillowaniem, aby
zminimalizować rozpryskiwanie. Chude
mięso i ryby lekko nasmarować
pędzelkiem zamoczonym w oleju lub
roztopionym maśle, aby uniknąć
nadmiernego wysuszenia podczas
pieczenia.
- Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mięs
- Do tostowania chleba zalecamy
korzystanie z najwyższego poziomu
wsadu.
- Potrawy należy obracać podczas
pieczenia zależnie od potrzeby.
Obsługa grilla
Przez cały czas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w pozycji
. Symbol
na pokrętle wskazuje zakres temperatury
(od około 50°C do około 200°C).
2. Wybrać poziom umieszczenia rusztu
oraz ociekacza do tłuszczu odpowiednio
do grubości potrawy. Aby zapewnić
szybsze pieczenie, umieścić potrawę
bliżej grzałki, natomiast aby zapewnić
łagodniejsze pieczenie - dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez
kilka minut przed włożeniem steków lub
tostów. Ewentualnie wyregulować
ustawienie temperatury oraz zmienić
poziom wsadu podczas pieczenia.
Lampka kontrolna grilla włącza się,
gdy ustawione jest pokrętło wyboru
funkcji piekarnika.
Lampka kontrolna pali się do momentu
osiągnięcia odpowiedniej temperatury.
Następnie cyklicznie zapala się i
gaśnie sygnalizując utrzymywanie
temperatury.
UWAGA
Działanie wentylatora chłodzenia zależy od
tego, jak długo oraz w jakiej temperaturze
pracował grill. Może się on w ogóle nie
włączyć przy niskiej temperaturze lub wtedy,
gdy piekarnik pracował tylko przez krótki
czas.
Porady i wskazówki
- Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie od spodu, należy
korzystać z niższego poziomu. Aby
zwiększyć przyrumienienie od góry,
należy korzystać z wyższego poziomu.
- Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia potrawy.
Wyroby emaliowane, ciemne, ciężkie lub
z powłoką ograniczającą przywieranie
zwiększają przyrumienienie od spodu,
podczas gdy szklane naczynia
żaroodporne, błyszczące tacki
aluminiowe lub ze stali nierdzewnej
odbijają ciepło i zmniejszają
przyrumienienie od spodu.
- Zawsze umieszczać naczynia centralnie
na ruszcie, aby zapewnić równomierne
przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/
blachach o wystarczających wymiarach,
tak aby nie dochodziło do wyrastania
ciasta i zanieczyszczania wnętrza
piekarnika, co pozwoli na zmniejszenie
częstotliwości czyszczenia.
- Nie należy umieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
!
electrolux
14
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej
temperaturze (między 150 i 200°C) i dlatego
konieczne jest wcześniejsze rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w formie
lub w blasze przez 2/3 całego wymaganego
czasu pieczenia, a następnie odpowiednio
przybrane przed całkowitym upieczeniem.
Dalszy czas pieczenie zależy od rodzaju
przybrania lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe
muszą z trudem oddzielać się od łyżki. Czas
pieczenia byłby za bardzo wydłużony, jeśli
ciasto byłoby zbyt rzadkie.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie,
należy zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie,
należy zamienić blachy miejscami, a także
odwrócić blachy, po upływie ok. 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg. Mniejsze
porcje mięsa mogą wyschnąć podczas
pieczenia. Ciemne mięso, które musi być
dobrze wypieczone z zewnątrz, a średnio lub
lekko wypieczone wewnątrz, powinno być
pieczone w wyższej temperaturze (200°C-
240°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C-175°C). Składniki
sosów powinny być dodawane do brytfanny
na początku, jeśli czas pieczenia jest krótki.
W przeciwnym razie należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczuć opór oznacza to że mięso
jest już upieczone. Rostbefy i filety, które mają
pozostać różowe w środku, muszą b
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie, na niższy poziom należy włożyć
ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego
upieczeniu, zaleca się odczekać
przynajmniej 15 minut przed jego
pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku,
zaleca się dodanie niewielkiej ilości wody do
brytfanki. Aby ograniczyć zjawisko
kondensacji, dodawać wodę kilka razy. Przed
podaniem, przygotowane potrawy można
utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Uwaga!
Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folią aluminiową. Może
to prowadzić do nadmiernego
wzrostu temperatury, co może
uszkodzić emaliowaną powłokę
piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składników,
konsystencji produktu oraz ilości płynów w
poszczególnych daniach.
Zaleca się zapamiętanie ustawień oraz
wyników aby nabrać doświadczenia, które
można wykorzystać podczas późniejszego
przygotowywania tych samych potraw.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabelach.
electrolux
15
MIĘSO I DRÓB
Wołowina z kością 160 2 lub 3 20' na 0,5 kg + 20’
Wołowina bez kości 190 2 lub 3 25' na 0,5 kg + 25’
Jagnięcina 160 2 lub 3
20'/25' na 0,5 kg + 20'/25'
Wieprzowina 175 2 lub 3 25' na 0,5 kg + 25’
Kurczak 210 2 lub 3 30' na 0,5 kg + 30’
Kaczka 190 2 lub 3 40' na 0,5 kg + 40’
Indyk 180 2 lub 3 30' na 0,5 kg + 30’
Potrawa duszona
na małym ogniu min. 2 lub 3 150'
Pieczone warzywa 150 2 /
zależy od rodzaju warzywa.
PLACEK
Tarta owocowa 165 2 35’
Zapiekanka z owocami
160 2 lub 3 35’
Krokiety z mięsem 180 2 lub 3 20’
Ciasto ptysiowe 190 2 lub 3 25'-30’
Paszteciki 175 2 lub 3 15’
Tarta z dżemem 180 2 lub 3 30’- 40’ forma aluminiowa o
średnicy 26 cm na ruszcie.
PUDDINGI
Sos na bazie mleka i
jajek przy
gotowywany w
kąpieli wodnej min. 2 lub 3 60'- 75'
Pavlova - torcik
bezowy min. 2 lub 3 90'
Bezy min. 2 lub 3 70’ - 80’ na aluminiowej tacy.
CIASTA
Keks 150 2 lub 3
150’ - 170’
w formie 20 cm na ruszcie
Placek z owocami 160 2 lub 3 150'
Tort biszkoptowy 160 2 lub 3 105'-120'
Małe ciasto 160 3 30’ - 40’
Piernik 160 3 35’ - 45’
CHLEB
Bochenki o wadze 450 g 190 2 lub 3 40' - 50’ na aluminiowej tacy.
Bochenki o wadze 1 kg 190 2 lub 3 50’ - 60’ na aluminiowej tacy.
Rogale i bułki 180 2 lub 3 15’ - 20’
Herbatniki 180 2 lub 3 25’ - 35’
Tabela pieczenia
Pieczenie w piekarniku gazowym
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
TYP
POTRAWY
Pieczenie w piekarniku
gazowym
temp. °C
4
3
2
1
UWAGI
Czas pieczenia
w minutach
(*)
Aby przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
electrolux
16
Grillowanie
Podane czasy nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez 10 minut.
Podane wartości temperatur są jedynie orientacyjne. Temperatury można dopasow
do indywidualnych wymagań.
1-sza
strona
tempera-
tura w °C
Kawałki g.
Ilość Czas pieczenia
w minutach
2-ga
strona
Grillowanie
4
3
2
1
Steki (filety) 4 800 3 maks 12~15 12~14
Befsztyki 4 600 3 maks 10~12 6~8
Kiełbasy 8
- 3 maks 12~15 10~12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 maks 12~16 12~14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 maks 30~35 25~30
Kebaby 4
- 3 maks 10~15 10~12
Kurczak (pierś) 4 400 3 maks 12~15 12~14
Hamburger 6 600 2 maks
13
~
15 12
~
14
Ryby (filety) 4 400 3 maks 12~14 10~12
Kanapki 4~6 - 3 maks 5~7 /
Tosty 4~6
- 3 maks 2~4 2~3
TYP
POTRAWY
electrolux
17
Przed rozpoczęciem czyszczenia,
należy wyłączyć piekarnik i
poczekać, aż ostygnie.
Do czyszczenia urządzenia nie
należy stosować pary ani
parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem prac
konserwacyjnych lub czyszczenia, należy
odłączyć piekarnik od zasilania
elektrycznego.
Aby zapewnić trwałość urządzenia
konieczne jest regularne wykonywanie
następujących czynności czyszczących:
- Wykonywać dopiero po ostygnięciu
piekarnika.
- Części emaliowane należy myć wodą
z dodatkiem mydła.
- Nie należy stosować środków
ściernych.
- Osuszyć części ze stali nierdzewnej
miękką ściereczką.
- W przypadku uporczywych plam,
można zastosować detergenty nie
powodujące ścierania lub dostępne na
rynku produkty przeznaczone do
czyszczenia stali nierdzewnej lub ciepły
ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i
nieprzepuszczalna. Gorące kwasy z
owow (np. cytryny, gotowane śliwki, itd.)
pozostawiają trudne do usunięcia plamy na
powierzchniach emaliowanych. Jednakże,
takie plamy na dobrze wypolerowanej
powierzchni emaliowej nie mają wpływu na
pracę piekarnika. Po każdym użyciu, należy
dokładnie przemyć piekarnik. Jest to
najłatwiejszy sposób czyszczenia
zabrudzeń. Zapobiega on przypalaniu
zabrudzeń.
Konserwacja i czyszczenie
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków
czyszczących należy sprawdzić, czy nadają
się one do czyszczenia piekarnika i czy są
zalecane przez producenta.
NIE należy stosować środków
czyszczących zawierających wybielacz,
ponieważ mogą one zmatowić
powierzchnie. Nie należy również stosować
ściernych środków czyszczących.
Czyszczenie zewnętrznych
powierzchni piekarnika
Należy regularnie przecierać panel
sterowania, drzwi piekarnika oraz uszczelkę
drzwiową stosując do tego celu delikatną
szmatkę zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
detergentu w płynie.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiach piekarnika nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek nie nadających
się do mycia rondli z materiału
zapobiegającego przywieraniu potraw
Stalowych myjek
Myjek do piekarników nasączonych
środkami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną
powierzchnię szyby piekarnika ciepłą wodą
z mydłem. W przypadku mocnego
zabrudzenia wewnętrznej powierzchni drzwi
zaleca się stosowanie środków
czyszczących takich jak Hob Brite. Nie
stosować skrobaków do farb do usuwania
pozostałości potraw z piekarnika.
electrolux
18
Komora piekarnika
Emaliowany spód komory piekarnika
najlepiej czyści się, gdy piekarnik jest
jeszcze ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik przy
pomocy miękkiej szmatki zamoczonej w
ciepłej wodzie z mydłem. Okresowo należy
wykonać bardziej dokładne czyszczenie
stosując do tego celu renomowany środek
do czyszczenia.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Przed czyszczeniem drzwi piekarnika
należy je zdemontować z piekarnika.
Należy postępować w następujący sposób:
1. całkowicie otworzyć drzwi piekarnika;
2. odnaleźć zawiasy, na których drzwi są
zawieszone na piekarniku (Rys. A);
3. dblokować i obrócić małe dźwignie
znajdujące się na obu zawiasach (Rys.
B);
4. chwycić drzwi obiema rękami po
bokach, a następnie powoli obrócić w
kierunku piekarnika do położenia w
połowie zamkniętego (Rys. C);
5. delikatnie wyjąć drzwi (Rys. C);
6. położyć je na stabilnej podstawie;
Drzwi należy wyczyścić przy pomocy
delikatnej szmatki zwilżonej w ciepłej
wodzie z mydłem. Nie należy korzystać ze
ściernych środków czyszczących. Po
wyczyszczeniu, z powrotem nałożyć drzwi
piekarnika, wykonując wyżej opisaną
procedurę w odwrotnej kolejności.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium:
Zaleca się czyszczenie drzwi piekarnika
przy pomocy wilgotnej gąbki. Po
wyczyszczeniu, wytrzeć miękką szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika. Panel sterowania
należy myć stosując się do tych samych
zaleceń.
Rys. A
Rys. B
Rys. C
electrolux
19
NIE CZYŚCIĆ drzwi piekarnika,
gdy szyby są jeszcze ciepłe.
Niezastosowanie się do tego
zalecenia może spowodować
pęknięcie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko zadrapana
szyba ma mniejszą wytrzymałość i, aby
uniknąć ryzyka pęknięcia szyby, należy ją
wymienić. W przypadku wątpliwości prosimy
o kontakt z lokalnym punktem serwisowym.
Wymiana oświetlenia
piekarnika
Odłączenie urządzenia
Jeśli to konieczne, wymienić żarówkę.
Żarówka musi mieć następujące parametry:
- Moc: 15 W/25 W,
- Napięcie: 230 V (50 Hz),
- Żaroodporność do temperatury 300°C,
- Typ podłączenia: E14.
Żarówki można nabyć w lokalnym punkcie
serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki:
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest odłączony
od zasilania.
2. Wcisnąć szklaną oprawkę i obrócić w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
3. Wykrtęcić spaloną żarówkę i wymienić
ją na nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
electrolux
20
Co zrobić, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed skontaktowaniem się z lokalnym punktem
serwisowym, należy wykonać następujące kontrole.
WAŻNE: Wzywając serwis techniczny do naprawy niżej wymienionych usterek lub do
usunięcia usterek spowodowanych niewłaściwą obsługą lub instalacją urządzenia, zostaną
Państwo obciążeni kosztami takiej naprawy, pomimo że kuchenka jest na gwarancji.
ROZWIĄZANIE
#
Sprawdzić, czy piekarnik jest podłączony do
gniazdka
lub
#
Sprawdzić, czy zasilanie nie zostało przerwane
zanim wentylator chłodzenia zdążył ochłodzić
piekarnik
lub
#
Sprawdzić, czy nie ma problemu z dostawą gazu
#
Sprawdzić, czy stosowane są zalecane ustawienia
temperatury i poziomy wsadu.
#
Sprawdzić żarówkę i, w razie potrzeby, wymienić
(patrz “Czyszczenie Piekarnika”).
#
Sprawdzić, czy piekarnik jest prawidłowo
zainstalowany.
lub
#
Sprawdzić, czy stosowane są zalecane ustawienia
temperatury i poziomy wsadu.
#
Gdy proces gotowania jest zakończony nie
pozostawiać naczyń w piekarniku na dłużej niż 15-20
minut.
lub
#
Należy zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, a w
szczególności z rozdziałem „Korzystanie z piekarnika”.
#
Powietrze nie jest wyrzucane z otworów pomiędzy
drzwiami piekarnika a panelem sterowania.
Wyłączyć piekarnik i skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym.
PROBLEM
$
Palnik piekarnika nie
zapala się lub grzałka
grilla nie włącza się.
$
Potrawy pieką się zbyt
szybko lub zbyt wolno.
$
Nie działa oświetlenie
piekarnika.
$
Piekarnik nie piecze
równomiernie.
$
Na potrawach i w
komorze piekarnika
osiadają para i
skropliny.
$
Wentylator chłodzenia
piekarnika nie działa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Zanussi ZLB321X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi