Electrolux EKG501101W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKG501101W
Kuchenka
Instrukcja obsługi
PL
3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego
produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego
będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy
Electrolux jest oferowanie klientom
bogatego wyboru wysokiej jakości
produktów, które pomogą uczynić
Twoje życie jeszcze bardziej
wygodnym. Ich przykłady znajdziesz
na okładce niniejszej instrukcji
obsługi. Zachęcamy do przeczytania
niniejszej instrukcji tak, aby
optymalnie wykorzystać wszystkie
zalety Twojego nowego urządzenia. Z
pewnością docenisz jego zalety i
wygodę użytkowania. Powodzenia!
PL
4
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Obsługa piekarnika
Grill elektryczny
Zegar (Minutnik)
Tabela grillowania
Obsługa płyty
Akcesoria kuchni
Wskazówki i porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy …
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie do instalacji elektrycznej
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
5
8
8
9
10
10
10
12
13
13
14
14
15
16
18
19
19
20
21
23
23
25
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
5
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci
oraz osoby z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Urządzenie to nie jest podłączon
e
do przewodów odprowadzających
spaliny. Powinno być zainstalowane
i przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi. W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
u
żywanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszcze
nie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia
samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas.
Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
6
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu
garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich p
rzewody zasilające nie
dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej
może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą
się one przewrócić i zawartość
naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokr
ętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączo
ny), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w
niniejszej instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie
może być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących
itp.
Nie przenosić ku
chni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym. Użytkownikowi nie
wolno samodzielnie wykonywać
napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
7
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak, jak
innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu
skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne
oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt został zakupiony.
8
Wskazówki dla użytkownika
Dane techniczne
EKG501101W
Płyta Palnik:
Prawy przedni
Prawy tylny
Lewy przedni
Lewy tylny
Zapalarka
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,60 kW
1,00 kW
2,00 kW
2,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałka piekarnika
- Grzałka dolna
- Grzałka górna
Grzałka grilla
Żarówka piekarnika
Zegar
Czyszczenie
900 W
850 W
1800 W
15 W, E14
Ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,815 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
220/230 V
~50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający tłuszcz)
Emaliowane
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Ogólna moc znamionowa kuchenki 1815,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
9
Opis urządzenia
Panel sterujący
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Kontrolka piekarnika
Zegar
Pokrętło palnika przedniego lewego
Pokrętło palnika tylnego lewego
Pokrętło palnika tylnego prawego
Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Mały (pomocniczy) palnik
Duży palnik (do podgrzewania
z dużą prędkością)
10
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez
wkładania żywności. W tym czasie
może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika. Zdjąć naklejki lub folie
ochronne, jeżeli występują.
2. Zapalić palnik, a pokrętło
piekarnika ustawić w położeniu
maksymalny.
3. Otworzyć okno w kuchni.
4. Pozostawić włączony, pusty
piekarnik na 45 minut.
Umyć akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na ok. 5-10 minut.
Obsługa piekarnika
Kuchenka nagrzewa się w czasie
pracy. Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu włączonej
kuchenki, do czasu jej ostygnięcia.
Nie pozwalać na opadanie drzwi
piekarnika – podczas otwierania należy
je przytrzymać za uchwyt.
Piekarnik służy do pieczenia potraw.
Symbole na pokrętle piekarnika wskazują
na stopień nagrzewania (patrz rys.):
Wyłączony
1 Minimalny
2 Maksymalny
Grill elektryczny
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie
małą pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć
pokrętło i przekręcić je do pozycji „290”
albo „płomień duży” (patrz rys.).
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez 10
sekund, po czym zwolnić nacisk.
Płomień powinien palić się równomiernie i
stabilnie. Jeżeli płomień nie zapali się za
pierwszym razem, należy powtórzyć
powyższe czynności po upływie ok. 1
minuty.
11
Wyłączanie palnika
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Pieczenie w piekarniku
Poniższe dane mają jedynie charakter
informacyjny.
RODZAJ
POTRAWY
POZYCJA
POKRĘTŁA
Ciasto 1
Zapiekanki 1-2
Mięso 3-4
Ryba 4-5
Drób, wieprzowina 5-6
Baranina 6-7
Wołowina 7-8
Grill elektryczny
OSTRZE¯ENIE: Dostępne części mogą
się bardzo silnie nagrzać, gdy grill jest
włączony. Dzieci nie powinny zbliżać
się do pracującego
urządzenia.Grillowanie powinno
odbywać się przy zamkniętych
drzwiach piekarnika. Podczas pracy
urządzenie bardzo mocni się
nagrzewa.
Patelnia do grillowania bardzo mocno
się nagrzewa podczas pracy. Do jej
wyjmowania i wkładania do piekarnika
należy nakładać specjalne rękawice do
pieczenia.
Grillowanie
Ciepło pochodzi z góry piekarnika.
Funkcja służy do grillowania mięsa
(wołowiny, wieprzowiny …), które
mięknie, do przygotowania tostów
oraz do przyrumieniania gotowych
potraw.
Należy przez cały czas nadzorować
proces grillowania. Dzieci nie powinny
znajdować się w pobliżu piekarnika.
Grillowanie wymaga zamknięcia drzwi
piekarnika.
Pieczeń
Przygotować mięso na pieczeń, lekko
natłuścić pędzelkiem z obu stron (olejem).
Umieścić na grillu.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
.
Wsunąć tackę na ociekanie w
prowadnicę 1.
Wsunąć ruszt, na którym
umieszczona zostanie patelnia na
prowadnicy 2 lub 3, w zależności od
grubości pieczonego mięsa.
Umieścić ruszt na prowadnicy 3, w
przypadku cieńszych kawałków pieczeni
(tosty, bekon wieprzowy, kiełbaski, małe
ryby…)
Umieścić ruszt na prowadnicy 2 w
przypadku grubych kawałków pieczeni
(bekon wołowy, duże ryby, drób).
Gry pierwsza strona jest już
zarumieniona, obrócić mięso bez
nakłuwania, tak aby nie wyciekły soki.
Przypiec drugą stronę pieczeni.
Posolić na koniec pieczenia.
1
2
3
Czas pieczenia należy określić w
zależności od grubości pieczonych
kawałków, a nie wagi.
12
Smażenie
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
.
Umieścić naczynie na ruszcie i
wsunąć na prowadnicę 2 lub 3.
Pozostawić naczynie pod wpływem
ciepła emitowanego przez grill przez
kilka minut.
1
2
3
Oświetlenie piekarnika
Zapala się gdy przekręcone zostanie
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje włączone przez cały czas
pracy piekarnika.
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą
stronę, do maksymalnego położenia i
powrócić do odpowiedniego czasu
(potrzebnego do upieczenia potrawy).
Po upływie ustawionego czasu
rozlegnie się sygnał akustyczny wyłącza
się automatycznie). Zegar nie przerywa
pracy piekarnika po upływie
ustawionego czasu.
Tabela grillowania
Poniżej przedstawione zostały miarodajne tabele odnoszące się do warunków
pieczenia. Zawarte w nich dane można nieco zmodyfikować zgodnie z własnym
doświadczeniem.
Ciasta
Poziom
umieszczenia
potrawy
Nagrzewanie
wstępne w
min.
Położenie
pokrętła
termostatu
Temperatura
°C
Czas
pieczenia
w
minutach
Biszkopt w blasze 2 10 2 175 15-25
Biszkopt w
okrągłej formie
2 10 2
175 30-40
Babeczki 2 10 4
220 20-30
Bułka z makiem 2 10 3
200 45-50
Bezy 2 10 1
155 45-50
13
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać
do zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać pokrętła
pomiędzy płomieniem maksymalnym, a
pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż pojawi się
płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w
lewą stronę, aż do oznaczenia
„dużego płomienia”. Przyłożyć do
palnika zapalon
ą np. zapałkę.
Zwolnić po
krętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika
pomimo kilkakrotnych prób należy
sprawdzić, czy pierścień palnika i jego
wierzch są prawidłowo ułożone (patrz
rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Przed zamknięciem szklanej pokrywy
należy sprawdzić, czy wszystkie
pokrętła są ustawione w położeniu:
wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca
(można uszkodzić pokrywę). Na płycie
nie stawiać materiałów, które mogą
ulec stopieniu.
14
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o
wielkości odpowiedniej do średnicy
garnka używanego do gotowania. Aby
nie dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW) min. max.
Duży 2,6 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie
jest używana należy ją wyjąć z
piekarnika
15
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem
pieczenia. W ten sposób oszczędza
się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ
użyte naczynia (grubość, materiał
itp.).
W przypadku potraw
zwiększających swoją objętość w
trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć
przed pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie
przykrywać całego rusztu.
U
żywać żaroodpornych naczyń.
Do potraw do
dać niewielką ilość
tłuszczu przed zakończeniem
pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową.
Akumulacja ciepła może wpłynąć
ujemnie na efekt pieczenia oraz może
dojść do uszkodzenia emalii
piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania
w celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita,
naczynia przegrzewają się tylko po
jednej stronie.
W związku z tym zalecamy częstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej
jednolita i zjawisko przegrzewania nie
występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko
zużycie gazu.
16
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie
pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać
noża lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyś
cić wilgotną gąbką z
łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć
emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć
ciepłą wodą z dodatkiem detergentu.
Nie wolno używać środków
szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia
piekarnika można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do
pozycji poziomej. Następnie przełożyć
do przodu dźwigienki na obu zawiasach
drzwiowych, aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć
drzwiczki do oporu i
unieść w g
órę, aby zdjąć je z zawiasów
(b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko
w odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas
osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby
zostały ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł. Dopilnować, aby w trakcie odchylania
kant drzwiczek nie uderzył w dole o ramę
(w takim wypadku ponownie podnieść
drzwiczki w górę i na nowo ułożyć
zawiasy). Następnie ponownie przełożyć
dźwigienki na zawiasach do tyłu – w
stronę piekarnika (d). Aby drzwiczki
zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem). Sprawdzić (powoli)
poprawn
ą funkcję drzwiczek.
Uwaga: Nig
dy nie „zatrzaskiwać
dźwigienki zawiasów drzwiowych, gdyż
działanie sprężyny może spowodować
obrażenia.
17
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
(później usunięcie zanieczyszczeń
będzie trudniejsze). Do czyszczenia
bieżącego używać wody z detergentem
lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i
pozostałości po gotowaniu należy
natychmiast namoczyć i usunąć,
ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale
przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych
należy natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania,
wybielaczy;
drucianych g
ąbek;
środków do czyszczenia wanien i
zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
18
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonowaniu
kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie
serwisowym sprawdzić:
Usterka Prawdopodobna przyczyna i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego wierzch
zostały prawidłowo założone po czyszczeniu.
Palnik się nie zapala
Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są
niezadowalające
Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono płomień
palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Piekarnik nie działa
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w
dopływie energii elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer
seryjny urządzenia, objawy usterki.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i
zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy
zanotować model, numer produktu i
numer seryjny kuchni.
19
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
Instalacja kuchenki
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić
kuchnię w suchy, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu, z dala
od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu,
benzyny itp.
61 cm
min
min 15 cm
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm
od sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono
wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m
dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175
W/m
3
dla pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny);
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez
otwory wykonane w ścianach
zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
20
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane
zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami!
Prawa Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania
gazem o parametrach zamieszczonych
na naklejce znajdującej się na drzwiach
piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu
zasilającego.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie
z zaleceniami podanymi w rozdziale
„Użycie innych typów gazu”. W celu
uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia)
np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy Rc1/2.
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
Przewód
zasilający
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko
po sprawdzeniu, czy jest to zgodne
z obowiązującymi przepisami.
- Przewód łączący nie może
przecinać tylnej ściany kuchenki.
Wąż elastyczny łączymy z króćcem
kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
- Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez
jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
T
YŁ KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
Przewód
zasilający
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKG501101W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi