NN=
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne części
urządzenia są gorące, więc urządzenie
nie może zostać pozostawione bez
nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
,
a następnie ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać na
ruszcie na patelni do grillowania, aby
zapewnić maksymalną cyrkulację
powietrza, aby zapewnić wytopienie
tłuszczu i soków z potrawy. Potrawy takie
jak ryby, wątróbka, nerki, można
umieszczać bezpośrednio na patelni do
grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak, aby
uwzględnić różną grubość potraw.
Potrawy należy całkowicie osuszyć przed
grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku. Lekko
natrzeć chude mięso i ryby niewielką
ilością oleju lub stopionego masła, aby
były nieco wilgotne podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mi
ęsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się
w pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka
minut przed rozpoczęciem grillowania
steków lub przygotowywaniem tostów.
W razie potrzeby wyregulować
wysokość półki.
Potrawę należy obracać podczas
pieczenia, wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie
włącza się i wyłącza, aby zapobiec
przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości
mięsa, a nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla dostępne
części urządzenia mogą być gorące.
Dzieci nie powinny znajdować się w
pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika. W ten sposób
ciepło szybko dociera do każdego
zakątka piekarnika i równocześnie
podgrzewa kilka potraw na różnych
półkach. Dzięki eliminacji wilgoci oraz
dzięki suchemu powietrzu, ten rodzaj
pieczenia zapobiega przenoszeniu
zapachów. Jednakże z piekarnika
można korzystać również do pieczenia
tylko na jednej półce. W takim
przypadku zaleca się korzystać z
niższej półki, aby można było lepiej
kontrolować pieczenie.