p
łaskie, bez nadmiaru, ponieważ ta niewielka różnica może zaburzyç delikatną równowagę
s
kładników przepisu
D
.
A
utomat do pieczenia chleba umożliwia łatwe uzyskiwanie pysznego pieczywa i ciast. Urządzenie
wymaga tylko dokładnego stosowania się do zaleceń zawartych w przepisach. W prostym gotowaniu
zwykle sprawdza się metoda „szczypta tego, kilka kropel tamtego”, ale z automatami do pieczenia jest
i
naczej. Optymalne rezultaty przy użyciu automatu do pieczenia chleba uzyskuje się tylko w przypadku
d
okładnego odmierzenia wszystkich składników.
• Składniki zawsze dodawaj w kolejności podanej w przepisie.
• Dokładne odmierzanie składników ma zasadnicze znaczenie. Nie stosuj większych ilości.
Mieszanki chlebowe
Użyj programu do mieszanek chlebowych. (program 8)
W przypadku mieszanek chlebowych postępuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na
opakowaniu. Aktualnie dostępne są dwa rodzaje mieszanek chlebowych.
1
Wystarczy dodaç wodę.
Są to pełne mieszanki, zawierające wszystkie niezbędne składniki, w tym również drożdże.
Wystarczy dodaç wodę.
•
WA˚NE: Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ponieważ niektóre mieszanki zawierają
większą niż zwykle ilośç drożdży, które mogą spowodowaç nadmiernie wyrośnięcie ciasta w formie
do pieczenia. Stosuj maksymalnie 3 szklanki mieszanki.
• W gorącej i wilgotnej pogodzie mieszanki te częściej powodują nadmierne wyrastanie i opadanie
ciasta. Ponieważ są to pełne mieszanki, nie możemy doradziç żadnych sposobów ich modyfikacji,
t
ak jak w przypadku naszych własnych przepisów. Dobrym sposobem może byç pieczenie o
n
ajchłodniejszej porze dnia i użycie wody o temperaturze 21–28?C.
2 Wystarczy dodaç mąkę i wodę.
W
tego rodzaju mieszankach niezbędne składniki znajdują się w oddzielnych saszetkach.
Wymagana jest jasna mąka chlebowa. Z jednego opakowania tej mieszanki można uzyskaç
b
ochenek o wadze 700 g.
Temperatura składników
Wszystkie składniki, w szczególności płyny (woda lub mleko), a także automat i forma do
p
ieczenia, powinny byç podgrzane do temperatury pokojowej (21°C). Jeśli składniki będą zbyt
z
imne (poniżej 10°C), drożdże nie zaczną pracowaç. Bardzo gorące płyny (powyżej 40°C) mogą zabiç
drożdże.
Tabela przeliczania jednostek
P
łyny, mąka i inne składniki
Aby zachowaç konsekwencję w odmierzaniu różnych gatunków i rodzajów mąki, we wszystkich
przepisach zalecamy korzystanie z dołączonego kubka (miarki).
Kubek ten jest zgodny z amerykańską miarą pojemności kubka wynoszącą 8 uncji objętości (227 ml).
Z myślą o osobach, które wolą korzystaç z własnych naczyń pomiarowych, podano wielkości
zastępcze w milimetrach (ml) i centymetrach sześciennych (cc) w przypadku płynów oraz w gramach
(g) w celu ważenia mąki, cukru i owoców.
Uwaga: Wymagana jest dobrej jakości waga kuchenna z podziałką i dokładnością do 2 gramów.
Ewentualny dzbanek pomiarowy powinien mieç podziałkę co 2 ml.
Do odmierzania mniejszych ilości należy stosowaç dołączoną dużą i małą łyżkę.
Można korzystaç z zestawu zwykłych łyżek brytyjskich o charakterystycznym kształcie.
Nie używaj w tym celu zwykłej łyżki stołowej lub łyżeczki do herbaty, ponieważ są one
niedokładne.
CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA
Ogólne pytania dotyczące działania i obsługi urządzenia.
Pytanie 1
Co zrobiç, jeśli mieszadło wychodzi razem z chlebem?
Przed pokrojeniem chleba wyjmij je plastikowymi szczypcami. Ponieważ mieszadło może się
odłączyç od formy do pieczenia, jego wyjście razem z chlebem nie świadczy o usterce urządzenia.
Pytanie 2
Dlaczego czasem na bocznej skórce chleba znajduje się trochę mąki?
W niektórych przypadkach w narożnikach formy do pieczenia może pozostaç nieco mieszaniny mąki.
W takiej sytuacji zwykle można zjeśç tę częśç zewnętrznej skórki lub odkroiç ją ostrym nożem.
Pytanie 3
Dlaczego automat nie miesza ciasta? Nie słychaç pracy silnika.
Mieszadło lub forma do pieczenia mogą nie byç właściwie włożone. Upewnij się, że forma do
pieczenia jest włożona prawidłowo oraz że jest „zatrzaśnięta” i dobrze osadzona na dnie automatu.
Pytanie 4
Jak długo trwa pieczenie chleba?
Czasy odpowiadające poszczególnym ustawieniom podano powyżej. Pytanie 5
Dlaczego w przypadku pieczenia z użyciem świeżego mleka nie można korzystaç z
programatora czasowego?
Mleko może się zepsuç, jeśli będzie znajdowało się w automacie zbyt długo. Âwieżych składników,
takich jak jajka i mleko, nie należy nigdy używaç wraz z programatorem czasu opóênienia.
Pytanie 6
Dlaczego składniki trzeba dodawaç w określonej kolejności?
Umożliwia to automatowi do pieczenia najskuteczniejsze wymieszanie składników. Ponadto
zapobiega to styczności drożdży z płynami przed rozpoczęciem mieszania ciasta, co jest bardzo
istotne w przypadku korzystania z funkcji opóênienia czasowego.
P
ytanie 7
D
laczego gdy ustawię programator czasowy na rano, z automatu dochodzą dêwięki póêną
nocą?
Automat musi zacząç działaç w momencie, gdy programator czasu opóênienia osiągnie początkowy
c
zas programu, tak aby chleb był gotowy o odpowiedniej porze. Dêwięki te wytwarza silnik podczas
w
yrabiania ciasta. Jest to normalne działanie, a nie usterka urządzenia.
P
ytanie 8
M
ieszadło przywarło do formy do pieczenia. Jak wyjąç je po zakończeniu pieczenia?
M
ieszadło po pieczeniu może „przykleiç się” do formy. Opłukanie mieszadła ciepłą lub gorącą wodą
powinno poluzowaç je na tyle, aby umożliwiç jego wyjęcie. Jeżeli mieszadło jest wciąż nieruchome,
namocz je w gorącej wodzie przez około 30 minut.
P
ytanie 9
Czy formę do pieczenia można myç w zmywarce?
Nie. Formę do pieczenia i mieszadło należy myç ręcznie. Pytanie 10
Co się stanie, jeśli pozostawię upieczony chleb w formie?
P
rzez pierwszą godzinę po zakończeniu pieczenia w automacie jest włączona funkcja
p
odtrzymywania ciepła, która zapobiega zawilgoceniu chleba. Jeżeli chleb pozostanie w automacie
p
o zakończeniu działania funkcji podtrzymywania ciepła, może dojśç do zawilgocenia bochenka,
p
onieważ nadmiar pary (wilgoci) nie będzie mieç ujścia. Aby temu zapobiec, wyjmij upieczony chleb z
automatu i połóż go na drucianej podstawce.
P
ytanie 11
D
laczego ciasto wymieszało się tylko częściowo? Dlaczego nie wymieszało się całkowicie?
Ciasto może byç zbyt ciężkie lub suche. Ponadto mieszadło lub forma do pieczenia mogą nie byç
właściwie włożone. Również składniki mogły zostaç dodane w niewłaściwej kolejności.
Pytanie 12
Dlaczego chleb nie wyrósł?
D
rożdże mogły byç zepsute lub przeterminowane albo w ogóle nie zostały dodane. Problemy z
r
ośnięciem ciasta mogą byç również skutkiem niepełnego wymieszania składników.
Pytanie 13
O
ile minimalnie i maksymalnie można opóêniç cykl pieczenia?
M
aksymalny czas opóênienia wynosi 13 godzin łącznie z całkowitym czasem pieczenia. Na przykład
p
rzy ustawieniu 1 (program podstawowy, mały bochenek) czas cyklu wynosi 3:20. Początek można
opóêniç o maksymalnie 9 godzin 40 minut. Minimalny czas opóênienia przy każdym ustawieniu
wynosi 10 minut. Wartośç na zegarze opóênienia zwiększa się i zmniejsza w 10-minutowych
odstępach.
Pytanie 14
Skąd wiadomo, kiedy do chleba należy dodaç rodzynki, orzechy itp.?*
O możliwości dodania rodzynek, orzechów itp. podczas drugiego cyklu wyrabiania ciasta automat
i
nformuje sygnałem dêwiękowym.
U
waga: Patrz moment dodawania orzechów i rodzynek w tabeli „Czasy cykli pieczenia”.
*
Dotyczy tylko modelu 48321 bez dozownika owoców i orzechów.
W niektórych przypadkach podczas pierwszego cyklu wyrabiania może dojśç do posiekania
składników. W każdym przepisie znajduje się informacja o najlepszym momencie dodania owoców i
orzechów do ciasta.
Pytanie 15
Dlaczego chleb wychodzi zbyt wilgotny? Co można zrobiç?
Na ciasto może niekorzystnie wpływaç wilgoç. Dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki. Podobny skutek
może wywoływaç duża wysokośç nad poziomem morza. Zmniejsz ilośç drożdży o ¼ łyżeczki oraz
lekko zmniejsz ilośç cukru i/lub wody/mleka.
Pytanie 16
Dlaczego na wierzchu chleba tworzą się bąbelki powietrza?
Przyczyną może byç użycie zbyt dużej ilości drożdży. Zmniejsz ilośç drożdży o ¼ łyżeczki.
Pytanie 17
Dlaczego chleb rośnie, a następnie opada lub zapada się na środku?
Chleb może wyrastaç nadmiernie. Aby spowolniç wyrastanie, zmniejsz ilośç drożdży i/lub zwiększ
ilośç soli.
Pytanie 18
Czy w automacie do pieczenia chleba można korzystaç z ulubionych przepisów na chleb
(tradycyjny chleb drożdżowy)?
Tak, ale w celu uzyskania właściwych proporcji składników trzeba będzie trochę poeksperymentowaç.
Przed rozpoczęciem eksperymentów zapoznaj się z urządzeniem i upiecz kilka bochenków chleba.
Całkowita ilośç składników stałych (czyli mąki, płatków owsianych, otrębów) nie może przekraczaç 5
kubków. Na podstawie przepisów zawartych w tej broszurze można łatwiej określiç właściwy
stosunek składników stałych do płynnych oraz optymalne ilości drożdży, cukru, soli i
oleju/masła/margaryny.
Zalecamy, aby własne przepisy na chleb tworzyç przy użyciu trybu podstawowego, a następnie
przechodziç do innych programów, kierując się tabelą Czasy cykli pieczenia. Pytanie 19
Czy to ważne, aby składniki osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zostaną umieszczone w
formie do pieczenia?
Tak, nawet w przypadku korzystania z programatora czasu opóênienia. (Woda musi mieç temperaturę
od 21°C do 28°C).
Pytanie 20
Dlaczego bochenki chleba różnią się wysokością i ciężarem? Chleby razowe/pełnoziarniste
zawsze są niższe. Czy robię coś êle?
Nie, to normalne, że bochenki chleba razowego lub pełnoziarnistego są niższe i bardziej zwarte niż
pieczywo zwykłe lub francuskie. Mąka razowa i pełnoziarnista jest cięższa od jasnej i dlatego w
procesie pieczenia nie wyrasta tak bardzo. To samo dotyczy chleba zawierającego owoce, orzechy,
płatki owsiane i otręby.
Pytanie 21
Czy można wcześniej wymieszaç drożdże z wodą?
Nie, drożdże muszą pozostaç suche i należy je włożyç do formy do pieczenia jako ostatnie, na
}
73
BM48319MEE Rev1-A4-Print:9225 47507 MEE pump - Jon 11/3/10 09:44 Page 73