Drożdże, maleńkie jednokomórkowe organizmy żywe, żywią się węglowodanami zawartymi w mące i cukrze w celu wytworzenia dwutlenku
węgla, który powoduje, że chleb rośnie. Drożdże wymieszane z wodą i cukrem budzą się do życia podczas procesu wyrabiania ciasta i wypełniają
ciasto maleńkimi pęcherzykami powietrza, które powodują, że ciasto rośnie. Wstępne etapy pieczenia powodują, że ciasto rośnie wyżej do czasu,
aż drożdże stracą swoją aktywność. Wystawianie na działanie powietrza, ciepła i wilgoci zmniejsza aktywność drożdży. Zawsze wykorzystuj
drożdże przed upływem daty ważności. Po otwarciu drożdży można je przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu; należy zużyć je w
ciągu 6–8 tygodni. Dostępne są 3 typy drożdży — aktywne suszone drożdże, drożdże instant i drożdże piekarnicze. Drożdże piekarnicze
charakteryzują się szczególnie dużą aktywnością przy zwiększonym poziomie kwasu askorbinowego (witaminy C). Zostały one opracowane
specjalnie z myślą o ich wykorzystaniu w piekarniach. Aby zastąpić aktywne suszone drożdże lub drożdże instant drożdżami piekarniczymi,
zwiększ ilość drożdży wymienioną w przepisie o ¼ łyżeczki. Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj rodzaju drożdży określonego w przepisie. Ciepło
zabija drożdże. Podczas przygotowywania nadzienia ważne jest, aby pozwolić składnikom, takim jak stopione masło, wystygnąć przed ich użyciem.
Trzymaj drożdże z dala od płynów, tłuszczy i soli, ponieważ zmniejszają one aktywność drożdży. Nie zwiększaj ilości drożdży podanej w przepisie.
Zarówno cynamon, jak i czosnek powodują, że ciasto nie rośnie. Jeśli masz zamiar użyć tych składników, dodaj je w rogu formy do chleba,
aby mieć pewność, że nie dotykają one drożdży.
Rozpuść 1 łyżeczkę cukru w ½ liżanki letniej wody w miarce. Posyp powierzchnię 2 łyżeczkami drożdży. Delikatnie wymieszaj. Odstaw
mieszankę na 10 minut. Mieszanka powinna być pienista i wydzielać silny zapach drożdży. Jeśli tak nie jest, należy zakupić nowe drożdże.
Mieszanki chlebowe są dostępne w wielu sklepach. Mieszanki takie zawierają mąkę, sól, cukier i drożdże we właściwych proporcjach, są więc
wygodne w użyciu. Są także dostępne mieszanki różnego rodzaju i o różnym aromacie. W większości przypadków wystarczy dodać wody lub
mleka oraz masła lub oleju do formy do chleba w sposób opisany w instrukcjach zamieszczonych na opakowaniu mieszanki chlebowej, a
następnie dodać mieszankę do wypieku.
Idealne bochenki zależą od właściwej ilości i świeżości każdego ze składników. Dlatego też ważne jest, aby prawidłowo odmierzać składniki.
Nawet pomyłka o 1 lub 2 dwie łyżki odmierzonego składnika (za dużo lub za mało) robi wielką różnicę w wyniku końcowym. Nigdy nie
odmierzaj składników nad formą do chleba, ponieważ można w ten sposób rozlać/rozsypać nadmierną ilość składników w formie do chleba.
Wskazówka: Jeśli musisz dodać np. 280 ml wody, dodaj 1 szklankę (250 ml) wody, korzystając z kubka z miarką, a następnie dodaj 2 łyżki (30 ml)
wody za pomocą miarki.
Przechowuj mąkę w hermetycznym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Mąka wystawiona na działanie ciepła i wilgoci traci swoje
właściwości rośnięcia. Mąka szybko wchłania aromat, należy więc zawsze przechowywać ją z dala od cebuli i czosnku. Mąkę należy przechowywać
w szczelnie zamkniętych plastikowych woreczkach lub innych hermetycznych pojemnikach, w temperaturze pokojowej przez 1 do 2 dni. Bagietki
powinno się przechowywać w papierowych torbach, ponieważ gdy są one wystawione na działanie powietrza, zachowują chrupkość skórki.
Najlepiej spożywać bagietki w dniu, w którym zostaną wypieczone
- Dołączonej miarki można używać do odmierzania drożdży, cukru, soli, mleka w proszku i przypraw.
- Nie używaj miarki do odmierzania czubatych miarek suchych składników. Dodawaj płaskie miarki suchych składników (rys. 14).
- Wsyp składnik do miarki, a następnie odsyp poziomym ruchem nadmiar składnika, używając metalowej łopatki lub noża. Nie wciskaj składnika
do miarki i nie potrząsaj miarką, aby wyrównać poziom składnika (rys. 15).
- Jedynym składnikiem, który należy wciskać do miarki, jest brązowy cukier. Wciskaj cukier, aż nabierze kształtu miarki.
- Przezroczysty kubek ze skalą umożliwia odmierzanie wszystkich płynnych składników. Umieść kubek z miarką na płaskiej powierzchni i
odczytaj oznaczenie ze skali znajdującej się na poziomie oczu. Jeśli to konieczne, dodaj lub wylej trochę płynnego składnika (rys. 16).
W celu zachowania maksymalnego bezpieczeństwa utrzymuj urządzenie w czystości, w stanie nienatłuszczonym, bez osadów z resztek jedzenia.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie ani innym płynie. Nie opłukuj go pod bieżącą wodą.
Do czyszczenia urządzenia nigdy nie używaj czyścików, środków ściernych ani żrących płynów, takich jak benzyna lub aceton.
1 Przed myciem urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
2 Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjmij ostrze do wyrabiania ciasta z formy do chleba, aby zapobiec jego utknięciu.
Uwaga: Jeśli ostrze utknęło, wypełnij formę do chleba wodą do poziomu nad ostrzem do wyrabiania ciasta i odstaw namoczoną formę na 30 minut.
Następnie zdejmij ostrze do wyrabiania ciasta z wałka.
3 Wyczyść ostrze do wyrabiania ciasta w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wyczyść otwór w ostrzu do wyrabiania
ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki lub nylonowej szczoteczki do czyszczenia.
4 Wyczyść formę do chleba miękką ściereczką zwilżona gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Nie zanurzaj formy do chleba w wodzie i nie myj jej w zmywarce.
5 Wyczyść wałek wewnątrz formy do chleba miękką ściereczką.
6 Opłucz wnętrze formy do chleba świeżą wodą.
7 Aby zdjąć pokrywkę w celu łatwiejszego jej wyczyszczenia, unieś pokrywkę, aż utworzy kąt 90° z urządzeniem, a następnie podnieś ją i
wyjmij z zawiasu urządzenia. (rys. 17)
8 Wytrzyj pokrywkę wilgotną ściereczką.
Nie myj pokrywki w zmywarce.
9 Wytrzyj wewnętrzną i zewnętrzną część urządzenia wilgotną ściereczką.
124