138
• Słaby g (wyświetlacz = L ), średni h (wyświetlacz = P ), mocny h (wyświetlacz = H )
• Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
WAGA
• Za pomocą przycisku wagi chleba FGH przesuń strzałkę na dole ekranu na mały F (500g), średni G
(750g), lub duży H (1kg).
• Podane wagi są przybliżone - należy traktować je jako małe, średnie i duże.
• Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3, 5 i 8.
REGULATOR CZASOWY
1. Maksymalny czas ustawienia regulatora czasowego wynosi 13 godzin (w tym czas przygotowania
przepisu).
2. Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
3. Nie używaj regulatora czasowego w przepisach zawierających mleko, jogurt, ser, jaja, owoce, cebulę,
lub inne składniki, które pozostawione na kilka godzin w ciepłym wilgotnym środowisku mogłyby
zmienić swoje właściwości.
4. Pozostawienie zmieszanych składników przez dłuższy okres czasu, nieuchronnie prowadzi do ich
interakcji, szczególnie w dni ciepłe i wilgotne.
5. Nie używaj składników wilgotnych, takich jak owoce.
6. Orzechy lub rodzynki dodawaj po mące.
7. Ustal, kiedy chleb ma być gotowy, np. 1800.
8. Sprawdź , jaki teraz jest czas, np. 0700.
9. Oblicz różnicę pomiędzy tymi czasami, np. 11 godzin.
10. Za pomocą przycisków + i - zmień czas pokazywany na wyświetlaczu na czas obliczony (np. 11 godzin).
11. Każde naciśnięcie przycisku będzie się zmniejszać - lub zwiększać + wyświetlany czas o 10 minut
12. Nie można zmniejszyć czasu na krótszy niż czas programu.
13. Maksymalny czas, który może być pokazany na wyświetlaczu wynosi 13 godzin.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
• Naciśnij przycisk I aby uruchomić program.
• Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
• Na wyświetlaczu będzie odliczany pozostały czas, a po zakończeniu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
• W programie 3, zagniatanie ciasta nie uruchomi się przez 30 minut, podczas gdy składniki są
podgrzewane.
• Obejrzyj ciasto (przez okienko) po 30 minutach zagniatania.
• Jeśli do ścianek pojemnika do wypieku przykleiły się jakieś składniki, należy otworzyć pokrywę,
zeskrobać je do ciasta łopatką, a następnie zamknąć pokrywę.
• Można zeskrobywać tylko ze ścianek pojemnika, nie z łopatki mieszającej.
SKOŃCZONE?
• Aby wyłączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
• Najlepiej jest wyjmować chleb od razu po upieczeniu.
• Jeśli nie zatrzymasz urządzenia, pieczywo będzie ciepłe jeszcze przez godzinę.
• Po tym czasie rozlegnie się 10 sygnałów dźwiękowych i urządzenie się wyłączy.
• Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
• Po podniesieniu pokrywy ujdzie para i gorące powietrze.
• Zakładaj rękawice kuchenne.
• Otwórz pokrywę.
• Chwytając za uchwyt wyciągnij pojemnik do wypieku z urządzenia.
• Obróć pojemnik do wypieku do góry nogami i potrząśnij nim, aż chleb wypadnie.
• Jeśli nie chce wypaść, do oderwania pieczywa od ścianki pojemnika możesz użyć łopatki z
żaroodpornego tworzywa lub drewna.