Russell Hobbs 18036-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
136
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed czyszczeniem,
wyjmij wtyczkę zasilania.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
Aby wączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Okienko
2. Panel sterowania
3. Uchwyt
4. Pojemnik do wypieku
5. Trzpień
6. Łopatka mieszająca
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Oczyść urządzenie, aby usunąć zanieczyszczenia produkcyjne, itp.
JAK TO DZIA  W SKRÓCIE
1. Wybierz przepis.
2. Do pojemnika do wypieku włóż w odpowiedniej kolejności składniki - kolejność jest istotna.
3. Umieść pojemnik do wypieku w urządzeniu i zamknij pokrywę.
4. Za pomocą przycisku MENU Z wybierz żądany program (1-12).
5. Za pomocą przycisku poziomu przyrumienienia ghh przesuń strzałkę na górze ekranu, aby
wybrać poziom słaby g , średni h lub mocny h .
6. Za pomocą przycisku wagi chleba FGH przesuń strzałkę na dole ekranu na mały F (500g), średni G
(750g), lub duży H (1kg).
137
7. Za pomocą przycisków + i – nastaw regulator czasowy (opcjonalnie).
8. Naciśnij przycisk I aby uruchomić program.
9. Na wyświetlaczu będzie odliczany pozostały czas, a po zakończeniu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
10. Po sygnale, urządzenie jeszcze przez godzinę utrzymuje ciepło, na programach 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 i 11.
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
3. Otwórz pokrywę.
4. Chwytając za uchwyt wyciągnij pojemnik do wypieku z urządzenia.
5. Osadź łopatkę mieszającą na trzpień w dolnej części pojemnika do wypieku.
6. Trzpień i otwór w łopatce mają ksztt litery D.
7. Przygotuj tackę z drutu (na chleb), podkładkę żaroodporną (na pojemnik do wypieku) i rękawice
kuchenne.
8. Bardzo ważne jest dokładne odmierzanie ilości składników.
Odmierzaj wszystkie składniki za pomocą tych samych łyżek pomiarowych.
Wyrównaj nożem poziom składnika na łyżce.
Nie używaj naczyń pomiarowych - wagi elektroniczne są znacznie bardziej dokładne, wo
należy ważyć.
1 mililitr wody waży 1 gram, w przepisach podajemy wodę w gramach (g), a nie mililitrach (ml).
Jeśli chcesz jednak używać naczynia pomiarowego, 1 mililitr wody waży 1 gram; można zastąpić
gramy "g" mililitrami "ml", ale wyniki mogą nie być dokładne.
Jeśli masz inny przepis, dla dokładności zamień mililitry (ml) wody na gramy (g).
9. Ważne, aby składniki były dodawane w odpowiedniej kolejności.
10. Dla ułatwienia, ponumerowaliśmy je.
11. Najpierw, wlewaj płyn.
12. Zazwyczaj jest to woda, ale może być z mlekiem i/lub jajami.
13. Woda/mleko powinny być ciepłe (20°C-25°C/68°F-77°F).
14. Zarówno gorąca jak i zimna woda hamują działanie drożdży.
15. Dodaj cukier i sól, jeśli trzeba.
16. Dodaj mokre składniki - miód, syrop, melasę ...
17. Dodaj suche składniki - mąkę, mleko w proszku, zioła, przyprawy ...
18. Dopiero na końcu - dodaj drożdże (lub proszek do pieczenia/sodę oczyszczoną).
19. Drożdże powinny znaleźć się na górze, nie należy ich moczyć, bo swoją pracę rozpoczną za szybko.
20. Jeśli zastosujesz regulator czasowy, jest bardzo ważne, aby drożdże i woda były odseparowane.
21. Orzechy, rodzynki, itp. są zazwyczaj dodawane podczas drugiego zagniatania.
ŁADOWANIE
Oczyść pojemnik do wypieku z pozostałości.
Włóż pojemnik do wypieku.
Można trochę obrócić napędem, żeby go dopasować do pojemnika.
Zamknij pokrywę.
WŁĄCZENIE
óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Wyświetlacz pokazuje 1P (program 1, średnie przyrumienienie), oraz 3:20 (czas trwania programu).
Za pomocą przycisku MENU Z wybierz żądany program (1-12).
POZIOM PRZYRUMIENIENIA
Za pomocą przycisku poziomu przyrumienienia ghh przesuń strzałkę na górze ekranu, aby
wybrać poziom słaby g , średni h lub mocny h .
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
138
aby g (wyświetlacz = L ), średni h (wyświetlacz = P ), mocny h (wyświetlacz = H )
Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
WAGA
Za pomocą przycisku wagi chleba FGH przesuń strzałkę na dole ekranu na mały F (500g), średni G
(750g), lub duży H (1kg).
Podane wagi są przybliżone - należy traktować je jako małe, średnie i duże.
Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3, 5 i 8.
REGULATOR CZASOWY
1. Maksymalny czas ustawienia regulatora czasowego wynosi 13 godzin (w tym czas przygotowania
przepisu).
2. Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
3. Nie używaj regulatora czasowego w przepisach zawierających mleko, jogurt, ser, jaja, owoce, cebulę,
lub inne składniki, które pozostawione na kilka godzin w ciepłym wilgotnym środowisku mogłyby
zmienić swoje właściwości.
4. Pozostawienie zmieszanych składników przez dłuższy okres czasu, nieuchronnie prowadzi do ich
interakcji, szczególnie w dni ciepłe i wilgotne.
5. Nie używaj składników wilgotnych, takich jak owoce.
6. Orzechy lub rodzynki dodawaj po mące.
7. Ustal, kiedy chleb ma być gotowy, np. 1800.
8. Sprawdź , jaki teraz jest czas, np. 0700.
9. Oblicz różnicę pomiędzy tymi czasami, np. 11 godzin.
10. Za pomocą przycisków + i - zmień czas pokazywany na wyświetlaczu na czas obliczony (np. 11 godzin).
11. Każde naciśnięcie przycisku będzie się zmniejszać - lub zwiększać + wyświetlany czas o 10 minut
12. Nie można zmniejszyć czasu na krótszy niż czas programu.
13. Maksymalny czas, który może być pokazany na wyświetlaczu wynosi 13 godzin.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Naciśnij przycisk I aby uruchomić program.
Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu będzie odliczany pozosty czas, a po zakończeniu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
W programie 3, zagniatanie ciasta nie uruchomi się przez 30 minut, podczas gdy składniki są
podgrzewane.
Obejrzyj ciasto (przez okienko) po 30 minutach zagniatania.
Jeśli do ścianek pojemnika do wypieku przykleiły się jakieś składniki, należy otworzyć pokrywę,
zeskrobać je do ciasta łopatką, a następnie zamknąć pokrywę.
Można zeskrobywać tylko ze ścianek pojemnika, nie z łopatki mieszającej.
SKOŃCZONE?
Aby wączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
Najlepiej jest wyjmować chleb od razu po upieczeniu.
Jeśli nie zatrzymasz urządzenia, pieczywo będzie ciepłe jeszcze przez godzinę.
Po tym czasie rozlegnie się 10 sygnałów dźwiękowych i urządzenie się wyłączy.
Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Po podniesieniu pokrywy ujdzie para i gorące powietrze.
Zakładaj rękawice kuchenne.
Otwórz pokrywę.
Chwytając za uchwyt wyciągnij pojemnik do wypieku z urządzenia.
Obróć pojemnik do wypieku do góry nogami i potrząśnij nim, aż chleb wypadnie.
Jeśli nie chce wypaść, do oderwania pieczywa od ścianki pojemnika możesz użyć łopatki z
żaroodpornego tworzywa lub drewna.
139
Na 20-30 minut przed krojeniem połóż chleb do schłodzenia na tacce z drutu.
Pojemnik do wypieku połóż na żaroodpornej podkładce.
Sprawdź, czy łopatka mieszająca znajduje w pojemniku do wypieku.
Jeśli łopatka mieszająca została wewnątrz chleba, wyciągnij ją za pomocą łopatki z tworzywa lub
drewna.
Przed ponownym użyciem trzeba urządzenie ostudzić i oczyścić.
Jeżeli urządzenie jest zbyt gorące, na wyświetlaczu pojawi się komunikat o błędzie.
ORZECHY, RODZYNKI, ITP.
Orzechy, rodzynki, itp. są zazwyczaj dodawane podczas drugiego zagniatania.
Urządzenie wyemituje 15 sygnałów dźwiękowych, gdy jest pora, aby je dodać.
Sygnały dźwiękowe rozlegną się około 22 minut po rozpoczęciu programów 1 i 5, oraz 47 minut po
rozpoczęciu programu 3.
Funkcja ta działa tylko w programach 1, 3 i 5.
Jeśli dodajesz świeże owoce lub warzywa, osusz je papierowym ręcznikiem.
Urządzenie wyemituje 15 sygnałów dźwiękowych, gdy jest pora, aby składniki dodać.
Otwórz pokrywę.
Wysyp te nowe składniki na wierzch ciasta.
Zamknij pokrywę.
PROGRAMY
PODSTAWOWY BASIC
Do przygotowania białego pieczywa lub przepisów na bazie białego ciasta chlebowego.
CIASTO FRANCUSKIE FRENCH
Do przygotowywania szczególnie lekkiego kruchego białego pieczywa. W przepisach do tego programu,
zwykle nie używa się masła (lub margaryny) ani mleka. Pieczywo zachowuje świeżość przez kilka godzin.
PIECZYWO RAZOWE WHOLEWHEAT/WHOLEMEAL
Cięższe mąki wymagają podgrzewania przez około 30 minut przed zagniataniem. Bochenki są mniejsze i
cięższe. Pieczywo nie udaje się przy stosowaniu regulatora czasowego.
CIASTA CAKE
Do przygotowywania ciast, zwykle przy użyciu proszku do pieczenia lub sody, jako środka
spulchniającego, zamiast drożdży.
SŁODKIE PIECZYWOSWEET
Do przygotowywania słodszego pieczywa, przepisy często zawierają owoce lub suszone owoce.
CIASTO CHLEBOWE DOUGH
Urządzenie jest w tym programie wykorzystywane tylko do mieszania/zagniatania ciasta chlebowego.
Wyjmij ciasto zaraz po zakończeniu programu.
Ugnieć ciasto, przykryj i pozwól mu odpocząć przez dziesięć minut, przed formowaniem/cięciem.
DŻEM JAM
Składniki są podgrzewane i następnie gotowane. W pojemniku do wypieku powinno być sporo wolnego
miejsca, dżem zwiększa objętość w trakcie gotowania. Jeśli dżem przedostanie się do wnętrza urządzenia,
będzie trudno je wyczyścić. Uważaj - gorący dżem może paskudnie poparzyć.
KANAPKI SANDWICH
Do przygotowywania pieczywa o luźnej konsystencji z cienką skórką, idealnego na kanapki.
BEZGLUTENOWE GLUTENFREE
W pieczywie bezglutenowym do nadania ciastu elastyczności używane są inne składniki. Chleb jest
gęstszy i twardszy niż chleb z pełnej mąki.
SZYBKI I FASTBAKE I
SZYBKI II FASTBAKE II
Odmiany programu podstawowego do szybkiego przygotowania pieczywa ze skróconymi czasami
ugniatania, wzrostu i wypieku.
Czasy programu są krótsze odpowiednio o 55 i 80 minut.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
140
Bochenki będą mniejsze, gęstsze i twardsze niż normalnie, a dodatkowe składniki (rodzynki, orzechy, itp.)
mogą okazać się zmielone i nierównomiernie rozłożone.
SPECJALNOŚĆ SPECIALITY
Program ten jest specjalnie zaprojektowany do pieczywa słodowego.
SKŁADNIKI
MĄKA
Ważny jest rodzaj użytej mąki. Do wypieku chleba nie należy używać "zwykłej" mąki. Mąki powinny być
określone jako “wysoka zawartość glutenu" lub "chlebowa". Najczęściej jest sprzedawana mąka pszenna
wysokoglutenowa. Mąki wysokoglutenowe lub chlebowe zawierają więcej glutenu niż zwyczajne mąki.
Gluten jest białkiem, które nadaje pieczywu strukturę i konsystencję. Gluten zatrzymuje dwutlenek węgla
produkowany przez drożdże, nadając ciastu elastyczność.
INNE MĄKI NA CHLEB
Są to mąki razowe, pełnoziarniste i razowe chlebowe. Zawartość glutenu jest w nich niższa niż w mące
pszennej wysokoglutenowej. Bochenki są brązowe, mniejsze i bardziej gęste niż w chlebach białych.
Generalnie, jeśli w przepisie mąkę pszenną wysokoglutenową zastąpić w połowie mąką razową, można
uzyskać ciemniejszy chleb o konsystencji chleba białego.
DROŻDŻE
Drożdże są organizmem żywym. W warunkach wilgotności i ciepła drożdże uwalniają dwutlenek węgla,
który sprawia, że ciasto rośnie.
Zaleca się stosować "suszone drożdże" aktywne, znane również "aktywne suche drożdże", "drożdże
instant" lub " prostą mieszankę suszonych drożdży". Zwykle drożdże są sprzedawane w 7 gramowych
torebkach i nie wymagają wcześniejszego rozpuszczenia w wodzie.
Jeśli nie wykorzystasz wszystkich drożdży z torebki, wyrzuć pozostałość.
Nie używaj drożdży świeżych lub z puszki - nie zadziałają w urdzeniu.
Sprawdź datę "najlepiej spożyć przed" na torebce.
Istnieją także drożdże szybko działające lub do wypiekacza do chleba - są to naprawdę silne drożdże,
które mogą spowodować nawet o 50% szybszy wzrost ciasta. Jeśli masz drożdże tego rodzaju, należy
poeksperymentować dla znalezienia najlepszych ustawień. Można zacząć od próby w programach 10 i 11.
PŁYNY
Składnikiem płynnym jest zwykle woda lub mleko, albo ich mieszanina.
Woda sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca. Mleko sprawia, że skórka jest bardziej miękka.
Woda/mleko powinny być ciepłe (20°C-25°C/6F-77°F).
Niektóre przepisy, aby przyspieszyć proces, wymagają wody w temperaturze skóry ręki (to jest
35°C-50°C/95°F-122°F). W tej temperaturze dobrze się zachowują tylko drożdże szybko działające.
W przypadku stosowania regulatora czasowego, nie należy używać mleka.
MASŁO/TŁUSZCZ
Sprawiają one, że ciasto jest delikatne, poprawiają smak i zatrzymują wilgoć, co sprawia, że chleb
zachowuje dłużej świeżość. Zamiast masła można użyć margaryny lub oliwy, ale są one mniej skuteczne.
NIE UŻYWAJ NISKOTŁUSZCZOWYCH MAS DO SMAROWANIA.
CUKIER
Cukier odżywia drożdże, dodaje smaku, struktury i wpływa na brązowienie skórki. Niektóre drożdże do
aktywacji nie potrzebują cukru.
Można używać miód, syrop lub melasę, zamiast cukru, pod warunkiem odpowiedniego zrównoważenia
składnikówynnych.
Nie używaj słodzików.
SÓL
Sól dodaje smaku, reguluje tempo działania drożdży, zapobiega zjawisku, że ciasto rośnie zbyt szybko i
potem opada.
JAJA
Jaja czynią pieczywo bogatsze i pożywniejsze, dodają koloru i dobrze wpływają na jego strukturę i
konsystencję. Jeśli dodajesz jaja, dostosuj pozostałe płynne składniki.
141
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Mogą być dodawane na początku, razem z głównymi składnikami.
Suszone cynamon, imbir, oregano, pietruszka i bazylia dodają smaku i charakteru. Stosuj je w małych
ilościach (łyżeczka).
Świeże zioła, takie jak czosnek i szczypiorek mogą zawierać wystarczającą ilość płynu, aby zakłócić
równowagę receptury. Dostosuj zawartość płynu.
ORZECHY, RODZYNKI, ITP.
Suszone owoce i orzechy powinny być drobno posiekane, ser powinien być starty; czekolada w postaci
wiórków nie grudek. Nie dodawaj za dużo, mogą powstrzymać wzrost ciasta.
Jeśli dodajesz świeże owoce i orzechy, odpowiednio zrównoważ składniki płynne.
PRZECHOWYWANIE CHLEBA
Chleb może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka dni, w torbie polietylenowej, z
której usunięto powietrze.
Aby zamrozić chleb, ostudź go, umieść w torbie polietylenowej, wyssij całe powietrze z torby, a następnie
zamknij .
Nie wkładaj chleba do lodówki. Reakcje chemiczne powodujące czerstwienie chleba zachodzą najszybciej
w temperaturze lodówki.
TEMPERATURA W KUCHNI
Urządzenie działa najlepiej w kuchni o temperaturze 15-34°C (59-93°F).
PRZERWA W ZASILANIU
Jeśli przerwa w zasilaniu trwa krócej niż 7 minut, urządzenie samo koryguje czas i kontynuuje działanie.
Jeśli przerwa w zasilaniu trwa dłużej niż 7 minut, program nie zadziała.
Odłącz, opróżnij i oczyść urządzenie.
KOMUNIKATY BŁĘDU
Jeżeli urządzenie jest zbyt gorące, na wyświetlaczu pojawi się komunikat o błędzie.
Mają postać wyrazów z liter i/lub cyfr.
Aby wyłączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
Pozwól urządzeniu ostygnąć i uruchom ponownie.
Jeśli to nie zadziała, znaczy, że urządzenie nie przegrzewa się, jest zepsute.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
2. Jeśli łopatka mieszająca utkła na trzpieniu, napełnij pojemnik do wypieku ciepłą wodą, aby
rozmiękczyć resztki ciasta i umożliwić wyjęcie łopatki. Nie należy łopatki pozostawiać w pojemniku
do wyschnięcia.
3. Jeśli w otworze łopatki nagromadziła się mąka, namocz łopatkę w ciepłej wodzie, a następnie
przepchaj drewnianą wykałaczką.
4. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
5. Umyj pod kranem pojemnik do wypieku, łopatkę, wypłucz i osusz.
` Te części można myć w zmywarce.
6. Łopatkę mieszającą umieść oddzielnie w przedziale koszyka na sztućce.
7. Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
8. Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na działanie
urządzenia.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
142
PRZEPISY KULINARNE
Na strukturę i smak pieczywa wpływa wiele czynników zewnętrznych (np. rodzaj drożdży, typ mąki,
rodzaj cukru, temperatura w kuchni, nawet ciśnienie powietrza i wysokość nad poziomem morza).
Dostarczone przepisy zostały opracowane specjalnie dla tego urządzenia.
Jeśli chcesz eksperymentować, korzystać z przepisów jako przewodnika, smakuj i rób notatki.
Najlepiej jest zmieniać tylko jeden element na raz, wtedy można wyodrębnić czynnik, który wpływa na
rezultat.
Jeśli masz już swoje przepisy na chleb, lub znajdujesz przepisy w innych publikacjach, porównaj je z
przepisami podanymi tutaj, aby ustalić, który program zastosować najpierw, a następnie w drodze
eksperymentu znaleźć najlepszy smak.
Jeśli korzystasz z innych przepisów, zwróć uwagę na ilości. W pierwszej próbie nie napełniaj pojemnika do
wypieku więcej jak w jednej czwartej, a na pewno nie więcej jak w jednej trzeciej. Jeśli masa składników
będzie za duża, ciasto może się wylać na grzałkę, spalić się i zablokować napęd.
WAŻNE, ABY SKŁADNIKI BYŁY DODAWANE W ODPOWIEDNIEJ KOLEJNOŚCI.
Dla ułatwienia, ponumerowaliśmy je.
PROBLEMY
CHLEB OPADŁ
Ciasto zbyt wilgotne. Zmniejsz trochę ilość płynu w przepisie. Jeśli użyto owoce, moy nie zostać
odpowiednio osuszone.
Pozostawienie upieczonego chleba w pojemniku do wypieku, aby ostygł, może spowodować, że
uwalniana w trakcie pieczenia wilgoć przejdzie z powrotem do chleba.
Mąka może być zbyt grubo mielona. Spróbuj użyć mąki drobniejszej.
CHLEB NIE ROŚNIE
Nieodpowiednie ilości składników - niezbędna jest dokładność.
Drożdże są przeterminowane - sprawdź datę "najlepiej spożyć przed".
CHLEB JEST ZBYT WILGOTNY W ŚRODKU
Ciasto było zbyt wilgotne.
Mąka mogła być zbyt grubo mielona. Problem może wystąpić przy pieczywie z żyta, otrębów i razowej
mąki. Zastąp część mąki razowej białą mąką.
CHLEB WYRÓSŁ NA BARDZO
Mogło być za dużo drożdży, zmniejsz trochę ilość drożdży.
Nadmiar cukru może powodować, że drożdże pracują zbyt szybko i chleb za bardzo rośnie. Należy
zmniejszyć ilość cukru. Jeśli dodajesz słodkie składniki, takie jak suszone owoce, miód lub melasa,
zmniejsz dla zrównoważenia ilość cukru.
Ciasto zbyt wilgotne. Zmniejsz trochę ilość płynu w przepisie. Jeśli użyto owoce, moy nie zostać
odpowiednio osuszone.
Zastosuj grubszą mąkę. Do białej mąki dodajemy mniej drożdży niż do mąki grubo mielonej tego samego
rodzaju.
CHLEB SMAKUJE MDŁO
Spróbuj zwiększyć ilość soli nawet o ¼ łyżeczki.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
143
1
Podstawowy (basic)
i j k
1
Ciepła woda
1 9 0g 2 6 0g 3 6 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T
1 T + 1
t
2 T
3
Sól
1 t t 2 t
4
Cukier
1 T
1 T + 1
t
2 T
5
Mleko w proszku
1 T T 2 T
6
Mąka pszenna typ 600-650
3 5 0g 5 0 0g 6 5 0g
7
Suszone drożdże
t 1¼ t 2 t
4 Ciasta (cake)
1
Sok z cytryny
1 t
2
Jajo, małe (do 53g)
2
3
Ekstrakt z wanilii
¼ t
4
Masło, stopione
5 0g
5
Mieszanka suszonych owoców (namoczona)
1 7 5g
6
Mąka pszenna
2 5 0g
7
Cukier
1 5 0g
8
Mielony cynamon
¼ t
9
Gałka muszkatołowa zmielona
¼ t
10
Proszek do pieczenia
2 t
11
Brandy (opcjonalnie)
3 d
W tym przepisie masło musi być stopione.
2
CIASTO FRANCUSKIE FRENCH
i j k
1
Ciepła woda
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Sól
1 t t 2 t
3
Mąka pszenna typ 600-650
3 6 0g 5 4 5g 7 2 5g
4
Suszone drożdże
1 t t 1 S
5
odkie pieczywo (sweet)
i j k
1
Mleko
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T T 2 T
3
Sól
1 t t 2 t
4
Cukier
2 T 3 T 4 T
5
Ekstrakt z wanilii
½ t ¾ t 1 t
6
Mąka pełnoziarnista
3 0 0g 45 0g 6 0 0g
7
Kakao w proszku
2 5g 4 0g 5 0g
8
Suszone drożdże
t 2 t 1 S
9
Posiekane orzechy laskowe
7 T 5 T 3 T
3
Pieczywo razowe (wholewheat/
wholemeal)
i j k
1
Ciepła woda
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T 1 T 2 T
3
Sól
¾ t t 2 t
4
Cukier
2 t 1 T
T
5
Mleko w proszku
1 T T 2 T
6
Mąka pełnoziarnista
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
7
Mąka pszenna typ 600-650
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
8
Suszone drożdże
½ t ¾ t
1 t
T
łyżka stołowa (15ml)
t
łyżeczka (5 ml)
d
kropla
g
gramy
S
torebka (7g)
6 Ciasto chlebowe (dough)
1
Ciepła woda
2 5 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T
3
Sól
1 t
4
Cukier
2 T
5
Mąka pszenna typ 600-650
4 0 0g
6
Suszone drożdże
1 t
7
Suszone zioła
1 t
Uformuj ciasto w kulę na powierzchni posypanej mąką. Pozostaw na 15 minut.
Rozwałkuj na koła ma powierzchni posypanej mąką. Ułóż na nieprzylegającej
blasze. Rozłóż na cieście sos na bazie pomidorów i dodatki. Piec w piekarniku
nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut. Powierzchnia ciasta powinna być koloru
złotego.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
144
7 Dżem (jam)
1
Truskawki
5 0 0g
2
Sok z cytryny
2 T
3
Cukier
1 0 0g
4
Ekstrakt z wanilii
¼ t
5
Mielony cynamon
¼ t
6
Likier (opcjonalnie)
3 d
Zmieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy na chleb.
8
Kanapki (sandwich)
i j k
1
Mleko
2 5 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T T 2 T
3
Sól
1 t t 2 t
4
Cukier
T 2 T 3 T
5
Mąka pszenna typ 600-650
3 7 0g 45 0g 6 0 0g
6
Suszone drożdże
t 2 t 1 S
11 Szybki ii (fastbake ii)
1
Ciepła woda
4 0 0g
2
Oliwa z oliwek
2 T
3
Sól
2 t
4
Cukier
2 T
5
Mąka pszenna typ 600-650
6 3 0g
6
Mleko w proszku
2 T
7
Suszone drożdże
1 S
10 Szybki i (fastbake i)
1
Ciepła woda
3 0 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T + 1 t
3
Sól
t
4
Cukier
1 T + 1 t
5
Mąka pszenna typ 600-650
47 0g
6
Mleko w proszku
1 T + 1 t
7
Suszone drożdże
2 t
9 Bezglutenowe (gluten-free)
1
Ciepła woda
3 5 0g
2
Oliwa z oliwek
T
3
Sól
½ t
4
Cukier
1 T
5
Mieszanka na chleb bezglutenowy
4 0 0g
6
Suszone drożdże
1 t
12 Specjalność (speciality)
1
Ciepła woda
2 7 0g
2
Oliwa z oliwek
1 T
3
Sól
1 t
4
Mleko w proszku
1 T
5
Mąka pszenna
4 5 0g
6
Suszone drożdże
t
7
Rodzynki sułtańskie
2 0 0g
8
Miód
1 T
9
Ekstrakt słodowy
2 T
10
Czarna melasa
T
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Russell Hobbs 18036-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi