Zanussi
12
W piekarniku znajduj się dwie
prowadnice z czterema poziomami
umieszczania potraw oraz dwa ruszty i
dwie blachy. Poziomy umieszczania
potraw liczy się od dołu piekarnika
zgodnie z opisem na rysunku.
Ruszty jak i blachy należy wsuwać
prawidłowo i zgodnie z opisem na
rysunku.
Naczyń do pieczenia nie należy stawiać
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Pieczenie z termoobiegiem
Powietrze w piekarniku jest podgrzewane przez
grzałkę znajdującą się na wokoło wentylatora
za tylnym panelem. Wentylator tworzy obieg
powietrza, aby utrzymać równomierną
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji to:
-
Szybsze wstępne
podgrzewanie
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, chociaż
może zajść potrzeba wydłużenia czasu
pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. Dla
przepisów, które wymagają wyższych
temperatur, najlepsze wyniki są osiągane,
gdy piekarnik jest wstępnie podgrzany, np.
chleb, paszteciki, rożki, suflety, itp.
-
Niższe temperatury
Pieczenie konwekcyjne zazwyczaj
wymaga niższych temperatur niż pieczenie
tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur podanych
w tabeli potraw. Należy pamiętać, aby
obniżyć temperatury o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają
pieczenia tradycyjnego.
-
Równomierne pieczenie
Pieczenie z termoobiegiem pozwala na
jednakowe ogrzewanie potraw
umieszczonych na różnych poziomach.
Oznacza to, że jednocześnie mogą być
pieczone w piekarniku większe ilości tej
samej potrawy. Jednak potrawa na górnej
półce może zarumienić się szybciej niż na
niższej.
To całkowicie normalne. Nie dochodzi do
przenikania zapachów pomiędzy
potrawami.
Uruchamianie pieczenia z termoobiegiem
1. Włączyć piekarnik.
2. Wcisnąć przycisk funkcji piekarnika i wybrać
funkcję Pieczenie z termoobiegiem.
Pieczenie tradycyjne
- Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie od spodu, należy korzystać
z niższego poziomu. Aby zwiększyć
przyrumienienie od góry, należy umieścić
potrawę na wyższym poziomie.
- Materiał blach/formy oraz ich wykończenie
mają wpływ na stopień podpieczenia i
zarumienienia potrawy. Wyroby emaliowane,
ciemne, ciężkie lub z powłoką ograniczającą
przywieranie zwiększają przyrumienienie od
spodu, natomiast szklane naczynia
żaroodporne, błyszczące blachy z
aluminium lub polerowanej stali odbijają ciepło
i powodują mniejsze przyrumienienie od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne
przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika, co
pozwoli na zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika, ponieważ
nagrzewa się on bardzo mocno i może dojść
do uszkodzenia. W tym ustawieniu ciepło
dochodzi zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym poziomie
i jest szczególnie polecane do dań, które nie
wymagają szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa, które
wymagają ekstra przyrumienienia od góry,
również dobrze pieką się w piekarniku
konwencjonalnym.
Uruchamianie pieczenia tradycyjnego
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję Pieczenie tradycyjne,
wciskając w tym celu przycisk funkcji
piekarnika , dopóki na wyświetlaczu nie
pojawi się symbol .